Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Kako ga natjerati da jede povrće?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Kako ga natjerati da jede povrće?

Kada smo poćeli s dohranom, Roko je najnormalnije jeo svo povrće (kupujemo **** kašice). No, od kada je probao voće, jedino što od povrća želi stavit u usta je mrkvica. Ostalo ne dolazi u obzir, mrvicu proba, radi face, viće njeee i nema šanse otvoit usta. Ne bi ga htjela šopat,a i sumnjam da bi uspjela jer je svojeglav-kad neće,neće.

Ima li tko kakav trik, kako da počne papat i drugo povrće?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Probaj mu nešto od povrća kombinirat sa voćem... uz jabuku bi mogli ići korabica i mrkvica.Mislim da će kad tad prihvatit povrće,a bitno je da lijepo napreduje i da ostalo dobro papa

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ili kap maslinovog ulja, možda mu je pregorko.
    ali fakat kap

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hold your horses!
    Roko ima 6 mjeseci. Dakle, radi se o početku dohrane. Stvarno ne vidim zašto bi išta MORAO jesti. Shvati dohranu kao igru u kojoj se istražuje novi svijet: svijet okusa. Malo je vjerojatno da u bilo čemu što ćeš mu dati ima nekakav tajanstveni vitamin kojega će mu usfaliti ako baš taj čas ne potamani sve što staviš ispred njega. Igrajte se i uživajte, stvarno se ništa ne mora.
    Uzgred, probaj sama (kršitelj koda)ovu kašicu pa reci kakvog je okusa.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pa kad si već sve uspjela isprobati????? polako ima vremena

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Probaj (kršitelj koda)ovu kasicu mrkva + jabuka (i meni je fina) - to je nama bio prvi uspjesni susret s povrcem. Sada mu svako povrce (dobro probali smo jos brokulu i cvjetacu) prvo dajem s jabukom ili mrkvom pa polako smanjujem.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Hold your horses!
    Roko ima 6 mjeseci. Dakle, radi se o početku dohrane. Stvarno ne vidim zašto bi išta MORAO jesti. Shvati dohranu kao igru u kojoj se istražuje novi svijet: svijet okusa. Malo je vjerojatno da u bilo čemu što ćeš mu dati ima nekakav tajanstveni vitamin kojega će mu usfaliti ako baš taj čas ne potamani sve što staviš ispred njega. Igrajte se i uživajte, stvarno se ništa ne mora.
    S prvim dijelom bih se u potpunosti složila...
    ali zadnja rečenica me bode u oči.. ne da branim gosn Klausa, ali meni općenito je većina hrane koju sam pripremala mališi izgledala tak odvratno (i bezukusno) da nisam niti pokušala probati da ustvrdim kakvog je okusa.. da ne spomenem da i sad jede neku klopu koja se dodatno ne začinjava i koja je meni doslovce odvratna, a njemu delicija...
    eto

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ma, Roko je na adaptiranom, pa smo s dohranom krenuli s 4 mj po savjetu pedijatra.
    A meni su sve kašice fuj tako da nisam probakla niti jednu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Potpuno ga razumijem. Te kupovne povrtne ni ja ne bi htjela jesti :/
    A da mu probaš sama napraviti kašicu?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa neznam da li postoji trik.
    ali mi se cini vriojednim pokusaja, da mama i tata jedu povrce, pa ga i dijete dobi u kuhanom obliku sa malo maslinovog ulja. ako hoce, ok, ako necu bude jednom htjelo.
    to mi se cini najsuvisliji nacin.

kupovne kasice su zgodne kad je covjek na putu ili u zurbi, ili za ljepoga dana zaglavi vani, dakle povremeno, ali nisam sigurna da je to optimalna hrana za svaki dan.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Annie probaj mu napraviti takozvano 'varivo' - adaptirano + neke žitarice (rižine pahuljice) koje će ga zagustiti + kuhano povrće (blitva, brokula, karfiol), ili povrće sa nekim žitaricama (proso sa mrkvom i cvjetačom npr., pa opet to malo razrijediš kuhanim mlijekom).

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja obozavam vocne kasice od gdin-a (kršitelj koda)a i pojedem sve sto niki ostane!!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bucka, a jedeš i povrće, da ti dostavim od gospodina?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ja bebi (ima 7,5 mjeseci) dajem gotove ****-ove kasice i svaku sam probala prije nego sto bih joj ponudila jelo - i sve su imale super okus (osim spinata s krumpirom koji nema veze s okusom spinata)...pod ovim "super" smatram da su imale okus vjeran onom sto pise da mu je sadrzaj . Vodim racuna da joj dajem namirnice prema njezinoj dobi. Sada sam pocela u te kasice ubacivati domace povrce (mrkvu,korabicu...tamo gdje to ima smisla ,npr u obrok puretine s rizom) jer su te kasice tako fine teksture i samo klize niz grlo pa me frka toga da ne zaglibimo (a zaglibili smo malo ) i na kraju dijete naviknem na gotove kasice pa nece znati cemu sluze zubi tj. u nasem slucaju celjust . Naravno da je sad nezgodno jer i domaca hrana smiksana je sok i malo, malo pa se cuje neko zagrcavanje i protest i ja se preznojavam dok ju hranim jer se bojim zagrcavanja .
    Vjerujem da su ****-ove kasice sasvim ok i da su u svakom slucaju bolji izbor od onog sto je meni dostupno od povrca i voca na policama supermarketa ili neke bakice nevinog izgleda na trznici koja mi je rekla prekjucer da je mrkvica mlada i sad izvadjena iz vrta i meni je takva sva jadna i grbava (mislim na mrkvu ne na bakicu) djelovala bas BIO, a ono kad sam je skuhala u sredini mrkve onaj drvenasti dio da mozes pet cackalica napraviti...Dakle, krecem s pravim povrcem i vocem iako nemam mogucnosti kupiti to na mjestu koje se zove "trgovina zdrave hrane" bas zbog tog zvakanja - inace tvrdim da su ****-ove kasice za moju bebu bolji izbor nego ovo sto sam joj pocela kuhati :/ (...eto sad sam se pomalo i rastuzila i naljutila jer nemam gdje kupiti pravo, domace ,netretirano...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Annie prvotno napisa
    ne,hvala!!
    probala sam i odvratne su mi!!!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    Citiraj Annie prvotno napisa
    ne,hvala!!
    probala sam i odvratne su mi!!!
    Šteta, a svaki drugi dan imam bar jednu otvorenu, a popapanu samo žliciu-dvije,pa sam mislila...
    Voća nemam viška, to sve požnjapa!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa zna mali covjek sta valja!!!!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Perun prvotno napisa
    Vjerujem da su ****-ove kasice sasvim ok
    Vidiš, to se širi u vidu religije

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ha,uspjela sam ga prevarit! pomješala sam par žlica mladog povrća u mrkvicu i jeo ko lud! sadću smanjivati količinu mrkvice... :D

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Moj Fran isto nije htio (kršitelj koda)ove kasice, ali svjeze skuhano, ekoloski uzgojeno povrce (spinat, mrkvica, karfiol, brokula..) s par kapi maslinovog ulja i malo rizinih pahuljica - e tu se nije bunio!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A u mene...
    Ajd šalu na stranu. Naš početak dohrane nije bio baš sjajan. Probao sam s tikvicama - ne ide, par dana potom s mrkvicom (bio uzgoj, svježa, miriši...) - ne ide. Sve klasika: skuhano, vilicom zgnječeno. I onda mi je sinulo: tekstura. Malog sisavca je smetala tekstura.
    I onda sam malo eksperimentirao sa sokovnikom i... pronašao (fali mi zvučna kulisa iz prof. Baltazara).
    Praktično svako skuhano povrće iz sokovnika izlazi u vidu SAVRŠENE kašice (trunje ostaje u stroju) u koju se s lakoćom dade zamutiti malo maslinovog ulja.
    Malcu je najdraža bila kašica od korabice.
    Drugo mjesto dijele blitva s krumpirom i jabuka.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam traume od povrća
    od rođenja nisam stavila povrće u usta (jedem: krompir, grašak, grah i mrkvu)
    ko dijete su me na sve moguće naćine pokušavali privoliti da ga jedem ali nikad u nićemu nisu uspjeli...meni se to gadi...često i od samog mirisa svježeg povrća znam se ispovraćat ko luda...pogotovu Luk...fuj....

ja sam se zarekla da svoju djecu s povrćem neću gnjaviti...ako žele jesti...jest će...a sad da ću ih ja prisiljavati na to...nema šanse...

Tino je do 3g bio užasno alergičan na povrće...mogao je samo krompir od svog povrća jesti...od sveg ostalog je imao užasan osip...alergo test je pokazao jako veliku osjetljivost ne "neki sastojak" u povrću koji mu jako smeta...

sad ga u vrtiću sasvim normalno jede...bez ikakvih problema...

Luka jede sve što mu se da...kod njega nema problema s hranom

Doma MM-u uredno kuham povrće...sve što poželi od povrća...a sad da ću ja to jesti ili tjerati djecu na to..nikako...nekad uzmu uz tatu...a nekad i ne, ovisi kakve su volje...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja volim povrće svih vrsta ali ne mogu baš reći da volim lešo povrće tj. samo skuhano; tako pripremljenu volim samo blitvu i raštiku; ostalo lešo povrće mi 'smrdi' - pa mi se čini da niti od djeteta ne mogu očekivati da jede npr. samo kuhani karfiol ili brokulu, zato mi se puno bolja opcija čini miješati povrće sa žitaricama, pa dodati malo mlijeka u to (kasnije vrhnja), ili raditi nekakve krem juhe.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovakve rečenice me stvarno nerviraju (nema veze s tobom Davore, nego sam ju čula već masu puta - a znam i za slučaj žene koja ih je solila bebi od sitno mjeseci jer su bljutave )

na stranu jesu dobre ili nisu, jel bolje kupovno ili "domaće" kraj autoputa - svako po svom - moj je jeo i kupovno i domaće, ALI

kašice nisu namijene nama s već "iskvarenim" osjetom okusa nego bebicama koje su do tad samo mlijeko probale. nije ni majčino mlijeko bog zna kak ukusno btw.

Ian se recimo davio u kupovnoj brokuli koja tak smrdi i tak je odvratna da sam ju htjela baciti, ali on je uživao

i sad zna pojesti ribu s jogurtom i rižom (od čega se meni diže želudac) jer nikakvu drugu ribu neće

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    ...nije ni majčino mlijeko bog zna kak ukusno btw.
    OBJECTION!!! :shock:
    Meni je fino. Mogu samo misliti kako je tek malim sisavcima fino.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vjerujem da su ****-ove kasice sasvim ok
    Vidiš, to se širi u vidu religije
    ...pa podijeli samnom to tvoje saznanje - zar nisu BIO one koje imaju na sebi tu oznaku, zar imaju konzervansa ili dodanog secera ako je na njima naznaceno da su bez toga i sl...?! Mozda onda ovo povrce i voce koje mogu kupiti u supermarketu krenem s gustom miksati u sokovniku da bi mu tekstura nalikovala ****-ovoj i stvar rijesena.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

annie, samo polaako, imaš vremena da prihvati povrće na pretek
    znam ljude čija bebica nije htjela jesti povrće pa su joj oni onda počeli stavljati šećer u sve povrtno, što je mala naravno klopala i opasno se zdebljala, ma.... /ok, to je ekstremni slučaj/
    ja nisam za nikave bijesne gliste i maltretiranja; ti mu nudi svaki dan po malo - ako hoće, hoće, ako neće, neće..a vidjećeš da će vremenom sve biti o.k., papat će ko veliki.
    ja sam vidu povrće uvijek pripremala domaće s dolca, i sama kombinirala i izmišljala raznorazne kombinacije uz par kapi maslinovog. to mi je bilo daleko bolje i maštovitije od (kršitelj koda)a, mislim, svaka čast gosponu, ali on je nama služio samo za ponekad u šetnji i sl. i to (kršitelj koda)ove voćne kašice, povrtnu smo jednom kupili i to je bilo nešto ogavno - ninocka, nema ništa protiv (kršitelj koda)a, ali to je i mom vidu bilo ogavno - domaća bio brokula, skuhana, zgnječena i s malo maslinovog je FINA bez ikakvih začina spram onog (kršitelj koda)ovog kaosa..
    mi smo također po preporuci ped. sve gnječili vilicom, i skoro nikad ništa miksali tako da se dijete odmah navikne na raznorazne teksture hrane i počne pravilno žvakati što prije, i funkcioniralo je.
    ja sam osobno za varijantu "uradi sam" kašica, a **** može kao dopuna - čini mi se puno raznovrsnije, naravno ako povrće i voće kupuješ na provjerenim mjestima

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja bebaču uglavnom kuham (kad ne papa svježe voće). Ako smo u stisci s vremenom/mjestom za pripremu hrane dam mu neku gotovu kašicu. Pojede jedno i drugo, a ako mu se ne jede, ne jede ni voće ni povrće. Budući da u mene u našem "selu" bleje ko u svjetsko čudo što bebi od 9 mjeseci još nisam počela davati smoki (niti ne namjeravam), ne osjećam se nimalo loše ako mu koji obrok ne skuham 8)

A za prihvaćanje novih okusa ima vremena, niš djetetu neće faliti ako neko vrijeme jede 1-2 vrste povrća.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...pa podijeli samnom to tvoje saznanje - zar nisu BIO one koje imaju na sebi tu oznaku, zar imaju konzervansa ili dodanog secera ako je na njima naznaceno da su bez toga i sl...?!
    Oznaku "Bio" dobije proizvod koji je testiran u ovlaštenom laboratoriju i postupak je prilično ekskluzivan. Zamisli to ovako:
    Slučaj A) globalistički gigant, svjestan ograničenja "Bio" oznake, kupuje namirnice doslovno bilo gdje, dokle god mu ovlašteni laboratorij ne zaprijeti oduzimanjem oznake "Bio"
    Slučaj B) individualni proizvođač, ima premalu produkciju da bi se mogao dati maltretirati od strane bilo kakvog laboratorija, a kamoli plaćati pristojbe na korištenje zaštićene oznake - sretan je kad ima bazu vjernih potrošača.
    Slučaj C) beskrupulozni individualni proizvođač
    Slučaj D) veleproizvođač koji posluje s tankim marginama i ne može si štošta priuštiti, sretan je kada ovaj iz slučaja A od njega kupi kompletan urod

Ima narodna: i na plotu svašta piše.

Kvaka je da sve te oznake reflektiraju živu istinu, a to je: svi ti proizvodi udovoljavaju nekakve kriterije dopuštenih razina nepoželjnih sastojaka.

Ajd pogodi koliko su blizu dopuštenoj granici.

Što se konzervansa tiče, stvarno se ne koriste kod UHT proizvoda, a u ostalima se uglavnom kao konzervans koristi kombinacija limunske i askorbinske kiseline. Klaussove kašice su UHT sokići zgušćeni rižinim brašnom i kao takvi postižu višegodišnji rok trajanja.

Koristiti ili ne koristiti? Pa... koristiti, ali ne u svakodnevnoj prehrani. Nisu posebno štetne, ali niti korisne. Svakako su bolje od električne izolacije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah da, preskočio sam dio o šećeru: umjesto šećera stavlja se zgušćeni sok od jabuke pa ćeš zato jabuku naći u skoro svim kupovnim kašicama. Dakle, stvarno nema dodanog šećera. ALI

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Baš sa i ja htjela pokrenut topic na tu temu. Miha je jeo sve. Matija od povrća jede SAMO **** mrkvicu i eventualno tikvice sa corn-flakesima (našla sam neke kao bez dodanog šećera). Sve ostalo mu je bljak. Bilo da gnječim ili miksam (sokovnik nemam). Pokušala sam s razne kombinacije s kamuflažnom mrkvicom ili svojim mlijekom, ali neće ni to. Prase malo skuži da mu podvaljujem. Osim povrća, neće ni žgance ni rižu osim nešto tipa rižolina. Probala sam mu (jednom) dat meso, neće ni to. Neće ni kekse ( :? ) osim onih u **** noćnoj kašici. Uglavnom papa samo voće (najčešće ****) i voćno-žitne kašice. Kaj god mu pokušam ponudit pravi face i pljune. Ili vadi prstićem van iz usta. Više nisam dost pametna. Buljim svakodnevno u onaj kalendar dohrane i ništa mi ne pada na pamet. E da, kruh mu se svidio. Za ne povjerovat. Valjda zato jer se s njim može igrati.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Goga 19 prvotno napisa
    E da, kruh mu se svidio. Za ne povjerovat. Valjda zato jer se s njim može igrati.
    Pa to ti je ključ rješenja. Moja mala je sa 10 mjeseci prestala jesti sve što je zgnječeno, miksano, usitnjeno i sl. drugim riječima čime je moramo mi hraniti i počela jesti samo ono čime se sama može hraniti. Jasno nam je to dala do znanja, ništa joj nismo mogli staviti u usta. Odonda joj hranu usitnjavam na komadiće dovoljno velike da ih ona fino može primiti rukom i sama jesti. Ako ti jede kruh, vjerojatno će htjeti i tjesteninu. Ja svojoj kuham spirale, jer joj ne klize iz ruke, i uz njih napravim umak (dinstam na maslinovom ulju naribanu mrkvu i korabicu, gotovo je za 5 minuta). Obožava i jako je smiješna dok si to sama vadi iz tanjura.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ovaj topic postade divna besplatna reklama klausu....Svaki post u prosjeku sadrzi 3 x klaus.....
    Mozda je dovoljno reci kupovna kashica?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo bih naglasila kao netocno mjerilo sto je bebi dobro ili ne. Pa cak i sto je za bebu dobro ili ne.

Ali se zato sa svim ostalim slazem.

U nase vrijeme (pocetaka dohrane) **** kasice su imale caku da velikim slovima na kasici pise BIO, a onda u krugu pise da recimo samo jedna namirnica u toj kasici iz BIO uzgoja. Uz to, znalo se dogoditi da pise "bez konzervansa" pa zvjezdica pa minijaturnim slovima "osim u skladu s pravilnikom i zakonom".
    Neke su imale limunsku kiselinu kao konzervans.

(kršitelj koda) su meni osobno (ali, ako sto rekoh, nije to mjerilo) bile ukusnije, ali je (kršitelj koda) u gotovo svima imao dodan secer i limusnku kiselinu. :/

A opet, ako bi birala da li uzeti od nepouzdanog proizvodjaca na zelenoj trznici ili kupovnu kasicu (za prve dane)... uzela bih kupovnu. Na srecu imamo pouzdanog EKO proizvodjaca... konacno!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa

A opet, ako bi birala da li uzeti od nepouzdanog proizvodjaca na zelenoj trznici ili kupovnu kasicu (za prve dane)... uzela bih kupovnu. Na srecu imamo pouzdanog EKO proizvodjaca... konacno!
    Upravo to sam i ja rekla (i tako i postupila) u onoj svojoj sagi o ****-u ( sorry,kupovnoj kašici ).
    Pošto ja nemam proizvođača s EKO prefiksom pri ruci, a i Davor je ionako sve lijepo objasnio (BIO, EKO...svejedno...iako je čini se i on u jednom trenutku pao na tu foru kad je bebici kupio mrkvicu (eko,finu i svježu i mirisnu...njegov post o sokovniku ) meni preostaje roba s tržnice za nastavak dohrane.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kuham kući povrće i miješam ga s voćem. Iz jedne kuharice za bebe zapisala sam sve dobre kombinacije i to super ide:

tikvica+kruška (najbolje viljamka)
    korabica+jabuka
    mrkva+jabuka
    mrkva+kruška

isto A. nije htio piletinu, pa sam je pomiješala sa jabukom i super!
    Kasnije je prihvatio i piletinu sa mrkvom i tikvicom.

Eh, da u početku sam miksala povrće sa (kršitelj koda) pahuljicama. One mirišu na vaniliju (ne znam da li su slatke) pa bih izdojjila malo mlijeka i to je isto volio. Ovo je najviše palilo sa korabicom i brokulicama.

Nedavno smo i žumanjak izmiješali sa bananom (jedina kombinacija sa voćem, jer sa površem nije htio ni onu 1/5).

leopoldina

Početno

Ah, malo mi je lakse kad vidim da ima jos nasih vrsnjaka, koji osim voca i kruha nece jesti nista drugo.
    Ja sam vec toliko ocajna s isprobavanjem svih mogucih kombinacija, da sam u napasti napustiti sve kalendare dohrane i dati Leni pizzu i cevape. Salim se, naravno.
    Ali me frustrira kad vidim da moje prijateljice naveliko daju jogurte, janjetinu, kojesta dinstano na luku, a mi jos patimo s drugim obrokom dohrane s devet mjeseci...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu samo reagirati na naslov.

NIKAKO.

Sve dok tjeras nema nista od toga a ako imas vremena i ne radis probaj malo skuhati jer ti fakat ne treba puno vremena za to a fakat je ukusnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •