Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Savjeti za dohranu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Savjeti za dohranu

Moj bebach ima 4,5 mj. Sada samo dojim, dosta dobro napreduje, već pokazuje znakove (iz stručne literature) da je spreman za dohranu, no ja bih to počela tek za nekih mjesec dana. Nemam oko sebe skoro nikoga tko bi me savjetovao oko toga, ali sam prikupila dosta "pismenog materijala" s raznih strana, i sad imam totalnu zbrku u glavi. S čime početi, koliko čega, kada... Znam da se djeca razlikuju, i što hoda kod jedne bebe, ne mora kod druge. Ali bih ipak voljela čuti vaše priče... Ako vam se da...
    Puno hvala

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

da ti posaljem mailom super knjizicu o dohrani u kojoj sve pise?
    i ja sam ju dobila ovdje na forumu pa ako zelis, salji mail adresu na PM

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Savjeti za dohranu

Citiraj sandra111 prvotno napisa
    već pokazuje znakove (iz stručne literature) da je spreman za dohranu,
    sandra, molim te, možeš li mi napisati koji su to "znakovi"?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala cure na trudu, žao mi je što kasnim s odgovorom jer mi PC nije radio.
    Zanima me ta knjižica, javim se. Nekako bih voljela biti spremna kad dodje vrijeme za to.
    Drugo, znakovi da bi bio spreman za dohranu (mada ja to još ne namjeravam barem dok ne bude 5,5 mj, sad ima 4,5): ne mogu sad pronaći brošuricu da točno citiram, ali znam da je bilo riječ o udvostručenju porođajne težine, sa zanimanjem gleda kako jedem..., no da ne duljim, u svemu tome smo se pronašli. No to sad i nije bitno jer ga i dalje želim samo dojiti. E tu kod dojenja možda imamo problema, ali za to ću nazvati SOS telefon, jer ne mogu baš dugo biti za PC, pa onda komunikacija na forumu ne bi baš bila uspješna.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Sve o početku dohrane imaš na site-u moje curice u mom potpisu.....isplati se pročitati

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sandra111 prvotno napisa
    Hvala cure na trudu, žao mi je što kasnim s odgovorom jer mi PC nije radio.
    Zanima me ta knjižica, javim se. Nekako bih voljela biti spremna kad dodje vrijeme za to.
    Drugo, znakovi da bi bio spreman za dohranu (mada ja to još ne namjeravam barem dok ne bude 5,5 mj, sad ima 4,5): ne mogu sad pronaći brošuricu da točno citiram, ali znam da je bilo riječ o udvostručenju porođajne težine, sa zanimanjem gleda kako jedem..., no da ne duljim, u svemu tome smo se pronašli. No to sad i nije bitno jer ga i dalje želim samo dojiti. E tu kod dojenja možda imamo problema, ali za to ću nazvati SOS telefon, jer ne mogu baš dugo biti za PC, pa onda komunikacija na forumu ne bi baš bila uspješna.
    Sandra, nadam se da si u međuvremenu zvala SOS.

Sve ovo što si nabrojala, a i ono što je još napisano u knjižici je uvjetno rečeno:
    - neke bebe udvostruče porođajnu težinu već sa dva i pol mjeseca, a to je, složit ćeš se, ipak prerano
    - oko četvrtog mjeseca bebe počinju pokazivati veliki interes za okolinu, pa tako i za ono što se nalazi na stolu: jednako bi reagirali i da se na stolu nalazi igračka, automobilska guma ili torta
    - jedan od uvjeta je i samostalno sjedenje, znači, ne da ga pridržava naslon hranilice ili ti, već da bez "klimatanja" može sam sjediti na ravnoj površini
    - nestajanje refleksa guranja žličice jezikom...

Ova tablica koju vidiš na stranicama male Rebecce je uglavnom dobra, ali ima i stvari koje su i po nekoliko mjeseci prerano uvedene: jagode i bobičasto voće nikako ne davati prije navršene godine jer su visokoalergene namirnice, špinat i blitva se također preporučaju iza godine...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jagode i bobičasto voće nikako ne davati prije navršene godine jer su visokoalergene namirnice, špinat i blitva se također preporučaju iza godine...
    Ima pitanje vezano za agrume - koliko mi je poznato i oni tek nakon godine dana ili?
    Zbunila me frendica koja svom drugom bebaču starom 8,5 mjeseci već daje mandarine... :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo link na topic http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=18200
    na kojem možete naći ovaj link
    http://web.vip.hr/gizmach.vip/Dohrana.doc
    na brošuru.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Agrumi nakon navršenih 10 mjeseci života - sad je jasnije.

Kad smo kod brošure, imam još jedno pitanje. Piše u brošuri:
    "Kravlji sir, jogurt i vrhnje uvode se u prehranu nakon navršenih 8 mjeseci kao samostalni obroci ili kao dodatak kašicama od voća (jogurt, sir). Svježi sir i jogurt se mogu početi davati kada je dijete 9 ili 10 mjeseci staro."

Kad onda jogurt? Nakon 8, 9 ili 10 mj? :?

Tu u tekstu piše vrhnje nakon 8 mj., a u tablici iste brošure (na str. 16) piše nakon 12-og mjeseca? :?

Ako mi netko može pojasniti...? Thx!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U pravu si - informacije su kontradiktorne iako su i jedne i druge izvucene iz literature koja je pisana za majke od strane strucnjaka.

Eto, jos nitko do sada to nije primijetio. Hvala ti, ispravit cemo prije eventualnog stampanja.

U svakom slucaju trebam ovo provjeriti, a do tada ja osobno mislim ovako:

Opcenito se u zivotu bas ne drzim grafikona i tablica. Mislim da nije toliko bitno da li je to 8. 9. ili 10. mjesec. Ali po nekoj logici, jogurt koji je lagan bi dala ranije (bez problema sa 8 mjeseci), a vrhnje bi ipak dala sa 12 kako stoji i u tablici. I meni samoj vrhnje tesko padne na zeludac.

Javit ce ti se i ostali sigurno sa pouzdanijim informacijama.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dijanam,

hvala ti na odgovoru.
    Brošuru sam i dobila od tebe mailom i stalno mi je pri ruci, svaki mjesec gledam što novo možemo uvesti u prehranu, iščitavam ju svako malo, uvijek iznova.
    Općenito, mislim da je odlična i velika mi je pomoć iz mjeseca u mjesec, kako bebač raste.

Pitanje sam postavila ne zato da bih "imala pravo", nego sam zaista u nedoumici. Sad smo preko 8,5 mjeseci, jelovnik nam je već lagano dosadan, a rado bih uvela recimo uvela jogurt uz paletnu, dodala malo vrhnja u skuhano povrće i sl.

Zato sam pitala, a tebi hvala na savjetu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dakle,kada može svježi sir???

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sa 10 mjeseci.
    punomasni.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a kada griz,palentu,krumpir??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

palenta na samom početku (6 mj.), krumpir sa 8, a pšenična krupica sa 10 (ako intenzivno dojite, može i ranije).

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

lali imaš tablice pa vidiš za svaku namirnicu kada da daješ, kako se svaka tablica malo razlikuje od druge,ja sam nama napravila sama tablicu,to je nekakva sredina

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa da.txs cure!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Krumpir može jesti onaj kaj se kupi na placu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure,kada može jesti svježi sir i acidofil.Još na pregledu sa 5 mj. nam je ped. rekla-možete mu malo dati svj sira,jogurtića... :shock:

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja sam noi neki dan probala dati svj.sir i sva se osula,alergična je na sve gdje ima bilo šta mliječnoga i u bilo kakvom stanju

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lali prvotno napisa
    cure,kada može jesti svježi sir i acidofil.Još na pregledu sa 5 mj. nam je ped. rekla-možete mu malo dati svj sira,jogurtića... :shock:
    ajme, majko!

pričekaj do navršenih 10 mjeseci.
    i pazi da budu punomasni.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Apri vidim da si tu, kada riječna riba ?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam, stvarno.
    ona jest nešto masnija... ali nakon onog smuđa u Vukovaru... moj odnos prema riječnoj ribi se skroz promijenio...

koliko ja bananoljubac sada star?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

8 mjeseci

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pa da zanima me da li se zbog masnoće ili zbogčegaveć ne daje ili je nešto drugo u pitanju. jel alergije, živa, OK sad baljezgam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •