Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Ispravljanje tuđeg odgoja

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Ispravljanje tuđeg odgoja

P. ima 2 god. i 8 mj. i od kad sam počela raditi čuva ju baka koja nam uskače i sad kad sam rodila tako da P. svako jutro odvede u grad u šetnju, u dućan ili u park na igralište dok sam ja s bebom doma (vježbam s bebom, kuham ručak itd.)
    Od samog početka primjećujem da baka prakticira drukčiji odgoj od mene, na neke bitne stvari sam joj skrenula pažnju, ali ostalo puštam jer ne mogu stalno kritizirati. Uostalom, mislim da je bitno da dijete vidi te razlike, i skuži kaj je meni bitno a kaj baki i da nismo svi isti.
    Međutim, neke stvari koje baka radi mi smetaju i vidim da na P. utječu a ne znam kako to "ispraviti". Radi se o sljedećem:

Baka se voli pokazivati s njom, na način da pazi da lijepo izgleda itd, ali i tako da joj uvijek pred ljudima ispituje nek veli ovo ili ono da pokaže da ona sve zna. P. zna puno toga, jako lijepo priča, zna sva slova, brdo pjesmica i svašta pa je baki gušt kad "njeno" dijete ispada pametnije od drugih i stalno mi govori kak neki mali iz parka njene dobi ne zna govoriti ili kak drugi nosi pelene, u stilu da je ona bolja od njih, i to naglašava pred njom.

S druge strane P. ima malih problema s motorikom, lagano zaostaje za nekim prosjekom iako lijepo napreduje svojim tempom. Kao što se s nekim stvarima baka hvali izgleda mi ko da joj je "sramota" kad P. nešto ne može što drugi mogu. Npr. kad ja dođem s njom na igralište ona se ponekad ne želi penjati jer joj nije to baš gušt, valjda zato jer joj je teško i onda joj kažem da se radije ljulja ako joj je to zabavnije. Doma skupa vježbamo, kad vježbam i ja i potičem ju kroz zabavu da stoji na jednoj nozi, skače itd. i to ju jako veseli.
    Baka ju na igralištu forsira da ide na tobogan i onda ju kao kroz šalu kritizira ako ne želi ići na (boji se kad je još netko gore, ide kad je sama) u stilu "pa, kaj se svega bojiš" i baš joj daje do znanja da u tome vidi problem. I kad se vrate doma meni ju ponekad pohvali da je danas uspjela napraviti nešto na igralištu (meni totalno nebitno) i to joj prikazuje kao uspjeh. Čini mi se da P. malo muči kad ona nešto ne može jer me jučer pitala: "Mama, mogu se ja ljuljati sama na ljuljački?" Ja pitam: "pa ne znam, misliš ti da možeš?", a ona odgovori: "ne mogu, daj nazovi baku i reci joj da ne mogu".
    Danas pitam baku i čemu je problem i da li joj je možda rekla nek se ljulja na ljuljački bez zaštite, jer joj ja to još ne dam. Ona mi odgovori da ne, nego joj je rekla da se mora sama zaljuljati, i onda se njoj obrati i veli joj: "Već si dovoljno velika da se sama ljuljaš i moraš to naučiti jer se druge curice same ljuljaju". Izgleda mi ko da joj nabija komplekse kad nešto ne može, što mi se ne sviđa isto kao što mi se ne sviđa da ju pred njom pretjerano hvali. Ja sam joj samo rekla: "A kaj nas briga kaj drugi mogu. Budeš se ljuljala sama kad ti se bu dalo."

Ne znam na koji način neutralizirati bakine komentare jer mi se čini da imaju velik utjecaj na nju.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam na koji način neutralizirati bakine komentare jer mi se čini da imaju velik utjecaj na nju.
    Rekala bih , nikako.
    Baka provodi velik dio vremena sa njom i ona uvažava njezino mišljenje. Možeš probati razgovarati sa bakom i skrenuti joj pažnju na to da neki komentari pogađaju.
    Osobno, ne bih se nikada toliko koncentrirala na detalje (da li joj je dala da se penje ili ljulja, naravno dok nije u opasnosti), nekako mislim da je vrijeme provedeno sa bakom općenito veći plus od minusa za sve vas .

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kuhaj ručak dok djeca spavaju i sama ju vodi u park.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prema ovome što si opisala mislim da prilično dobro reagiraš. Nekad popričaj s bakom kad je prilika, a nekad s malom. Budi spremna na to da neće biti rezultata odjednom.
    Ako misliš da baka ipak previše maltretira onda je vrijeme da se razmisli o drugim opcijama.
    Ali vjerojatno joj druženje s bakom u ovoj mjeri (odlazak u park) ipak nosi nešto više prednosti nego štete. Čuvanje 9 sati na dan je ipak veća stavka, ali dok se vratiš opet na posao mala može već u vrtić (ali će onda mlađe doći na red )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I da uskrati djetetu druženje sa bakom?

Sirius Black, ne znam odgovor na tvoje pitanje, a i sama sam u dosta sličnoj situaciji.
    Moja mama doduše ne nabija Lei komplekse na taj način, ali definitivno izgovara stvari i ima postupke koje ja ne bih napravila.

Ovo što govoriš o sramoti/pravljenju važnom pred drugima - to me jako podsjetilo na moju mamu. A ujedno je nešto od čega JA imam traume

Npr. jednom se Lea nelijepo ponašala pred nekim ljudima, a moja mama joj je rekla: E sad si se baš osramotila!

Kad sam prisutna ja uvijek reagiram i to glasno i jasno kažem da baka nije u pravu, ali nisam baš sigurna niti da je to dobro jer se moja mama onda naljuti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Slažem se sa Sirius. Čini mi se da tu ima više dobrih strana nego mana, zapravo potrebno je minimalno "poštelavanje".

Teško je drugim ljudima čak i objasniti naš koncept odgoja kad oni imaju drugačije stavove i mišljenje, ali vrijedi pokušati.

Tako dugo dok si zadovoljna kako baka na nju pazi (da se ne nađe u opasnosti) nema razloga za pretjeranu brigu. Baki pak možeš obzirno skrenuti pažnju da je za dijete bolje da SAMA ustanovi što može fizički, a što joj je teško... Baka je sigurno dobronamjerna, pa će uvažiti tvoj komentar. (Imaju moji sinovi dvije takve bake - moram ih i dan danas podsjećati na neke stvari, ali moji dečki su veliki, pa to uglavnom obavljaju sami... )

Ne samo baka, svi drugi ljudi (odrasli i djeca svih dobi) govorit će tvom djetetu ovo i ono. Neke će uzimati u obzir, neke neće... Nešto će naučiti od tebe, nešto od drugih ljudi. Ne mora nam se nužno sve sviđati, a da ipak ispadne dobro.

Dijete je u trećoj godini. Brzo će i ona sama početi baki govoriti svoje mišljenje, ako to ne radi već sada. Ti možeš kćeri reći "slobodno baki reci da se ne želiš penjati na tobogan, nema veze što baka misli da se bojiš". Nek pita baku da li bi BAKA išla na tobogan... he he he. A sad ozbiljno - s tim ćeš postići da se dijete polako nauči zauzimati za sebe.

Sve bu dobro!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi smo problem riješili tako da se s bakom druži unutar 4 zida jer baka ne prihvaća promjene.

Ima dvije godine. Do sad je bio 4-5 puta s bakom u parkiću. Uspoređuje ga i hvali i u isto vrijeme ponižava i spušta drugu djecu. Ne, ne i ne! Svi pokušaji da joj se objasni, završe na tome kako mi ne vidimo da je on tako divan i krasan. Njegova boljka je govor i toga je svjestan pa ne želim da misli da je nevrijedan ako nije najbolji.

Meni je nabijanje kompleksa apsolutno neprihvatljivo pa i pod cijenu druženja s bakom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A meni je neprihvatljiva apsolutna potreba za kontrolom kad dijete nije u našoj blizini.
    Naravno, ako je u društvu odgovorne i dobronamjerene odrasle osobe kojoj je stalo dao našeg dijteta i koja ima volju i želju provoditi vrijeme sa njim.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo što govoriš o sramoti/pravljenju važnom pred drugima - to me jako podsjetilo na moju mamu. A ujedno je nešto od čega JA imam traume
    I ja sam se pronasla u ovome.
    A moja mama uz to narociti akcenat stavja na estetiku, pa je znala nekad da mi zameri da bolje slozim boje kad mala ide sa njom u setnju. Jednom je cak, kad smo bili na selu, htela da je presvlaci jer se boje nisu slagale. Naravno, nisam dozvolila, ionako se ubedjujemo oko oblacenja

Naravno, sve to nije razlog da detetu uskratim druzenje sa bakom, ali se i ja pitam kolika steta se nanosi tim stalnim uzdizanjem deteta. Jer ona druga devojcica ima isto 3 godine a jako slabo prica, a ona druga se samo bije, a nasa je sva fina i divna i pametna.....

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto reci... kad moja mama krene u setnju - ona ima cetvero prekrasne, najpametnije, najpristojnije i najpozeljnije djece, pardon - unucadi

moja je mama malo "tanka" na njihove motoricke sposobnosti, cesto ih sprjecava u necemu, cesto im brani stvari koje mogu vec odavno, cesto im ne dozvoljava nesto sto je - s moje strane - prilicno bezazleno... ali, to je baka. baka ima svoja pravila. bakina pravila nisu ista kao mamina. baka nece dozvoliti sto i mama. ali ni mama ne dozvoljava bas sve kao baka

sad nam je situacija takva da smo daleko, al kad smo blizu - meni to na trenutke izgleda tako da mi unutra nesto vristi "pakuj se, idemo doooomaaaa!". al ostanem, jer baka je baka. drugacija od mame i klinci to jako dobro znaju.

znaju i da mamina prijateljica kod koje isto cesto provode vrijeme, ima drugacija pravila... a bogami i stvari u kojima pravila nema, samo uzivanje...

nisam nikad bas mislila da ce takva, drugacija pravila, klincima uzrokovati neke dublje probleme. nit se u takvim situacijama nalaze precesto ni predugo, nit je to dio njihove rutine. rutina im je kad su doma, samnom, tatom si. ovo su - "izleti"... danas vidim da stvarno nema nekih dubokih posljedica, klinici su - sto kaze peterlin - mnoge "borbe" sami izborili, baku - gdje su mogli - sebi prilagodili i snalaze se izvrsno u svemu tome...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e, ovo sam isto htjela rec, zaboravila...

zasto taj bakin utjecaj zoves - odgojem?

moji su (dok smo bili blize) dosta cesto bili s mojom mamom i rado se s njom druzili, ali ja nikad ne bi rekla da ih moja mama "odgaja"... ona se prema njima odnosi drugacije, ali odgajamo ih mm i ja.

u sirem smislu ih odgajaju i rodbina i bliski prijatelji, da se razumijemo, ne negiram to. ali ovo kako si ti postavila pitanje - izgleda kao ravnopravni odgoj. kao da je pitanje razlicitog odgajanja koje provode dvije ravnopravne osobe, a ti i baka to ne mozete biti. ili ne bi trebale biti. ili se tebi cini da jeste, pa nisi bas zadovoljna s time?

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam za sebe nasla resenje problema.Ako sam decu poverila babi na cuvanje- uopste se ne mesam. Onog trenutka kad se pojavim i preuzmem ih- sve je kako ja kazem. Niti se uzbudjujem , niti ispravljam.
    Probaj, nije tesko i ne boli glava.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    zasto taj bakin utjecaj zoves - odgojem?
    Svatko tko provodi vrijeme svakodnevno s djetetom - odgaja.
    Nereagiranjem prešutno podržavaš njihovo ponašanje.
    Moji kod bake mogu svašta što doma ne mogu - to mi ne smeta. Smetalo me što mi uči dijete ponižavati druge i što mu nameće osjećaj da u svemu mora biti savršen. To smo riješili.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovo o čemu piše SB nema veze sa pravilima; tu se radi o odnosu.
    Radi se o tome da baka djetetu govori 'otrovne' stvari kakve mi sami ne bismo nikad rekli djetetu, jer osjećamo i znamo da ne treba tako.

Mene je recimo komentar moje mame koji je rekla mom djetetu uzrujao jer me podsjetio na ono što sam ja slušala u djetinjstvu - moji bi se sramili mog 'ružnog' ponašanja pred gostima, pa bih, ako nisam bila dovoljno pristojna, dobila komentar da sam se osramotila, da sam osramotila sve nas.

Ja, a pretpostavljam niti nitko od nas ovdje, ne izgovaram djetetu ovakve stvari, pazim na taj otrovni jezik i toga nema u mom govoru.

Pravila, s druge strane, mogu biti vrlo jednostavna za riješiti: ja sam npr. Lei rekla da kad ide van sa bakom mora slušati baku, i da ne smije raditi ono što joj baka ne dozvoli jer se baka boji. Niti ja joj ne dozvolim stvari na koje ju tata dapače potiče - ja joj direktno kažem: mala sam i nespretna i ne mogu ti pomoći ako se nećeš moći spustiti sa toga i slično.

Baka, pak, dozvoljava npr. igranje sa brašnom na krevetu kod sebe kod kuće - pa nek dozvoli, briga me, kod nas to ne dolazi u obzir.

Ali nije sve uvijek tako jednostavno. Lea je tek sa pet godina krenula u vrtić, a do tada ju je baka čuvala. Samim tim je jasno da bakin utjecaj i nije baš mali. Lea je vrlo nesamostalna - zapravo, ona ne želi biti samostalna, želi da drugi sve rade za nju. MM i ja inzistiramo bez milosti na tome da se ona sama oblači, sama ide na WC, posprema igračke - ali baka ne inzistira. MM-a to recimo jako ljuti, a ja sam uvijek mislila da je naš utjecaj glavni i da to bakino popuštanje nije bitno. No nedavno mi je jedna stručna osoba rekla da dijete itekako može smetati to 'dvostruko knjigovodstvo' (njegov izraz).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam beskrajno zahvalna mami što mi čuva tomu, što uskoči kad god treba, što mi pomogne oko petre i tati što ju vodi po inim aktivnostima iako i on sam još radi. i dodatno sam im zahvalna što su ih odveli na more punih mjesec dana dok ja moram raditi.
    i zapravo mi ne pada na pamet "dramiti" jer su tomi dali da prova čokolino ili jer petri kupe pokoji sladoled previše...ili jer im daju da gledaju crtiće do kad žele.
    mislim da djeci baš paše to neko "drukčije okruženje"... i da tako baš sami sebe izgrađuju.
    Posljednje uređivanje od petra : 08.07.2010. at 14:29

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ću sada malkice skrenuti s teme, ali morma primjetiti...
    Ne volim bake u parku! Znam da grozno zvuči, ali stvarno mi je njih nekako ružno i za slušati i za gledati.
    Nad unucima su kao neki orlovi, svi drugi su...bolje da ni nisu blizu. Ako neko dijete želi igračku od tog unuka, ne dao bog da je netko uzme. Sve mame uredno daju da ims e id ruga djeca igraju s igračkama njihove djece.
    Njihovi su unuci uvijek u pravu, a pored svega najviše puše i bacaju čikove okolo!

Ja osobno nemam bake u blizini, ne mogu reći da mi baš i fale. Nekako sam sretnija da znam da sam ipak ja tu za njih i uz njih i da nema nekog trćeg tko "kvari" naš odnos i odgoj.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mima, upravo tako, u brašno na krevetu se ne petljam.
    Stvaranje kompleksa je sasvim druga priča.
    Druga baka im dozvoljava stvari koje kod nas ni u ludilu ne prolaze. Vide se nedjeljom. J je još mali pa svaki ponedjeljak imamo vrištanje i pokušaj da i doma izvodi gluposti kao i kod bake. Mi ne dozvoljavamo, ali niti ne uskraćujemo viđanja jer smatram da je to izvrsna prilika za učenje i za druženje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ova "baka-tema" i mene hvata otprilike jednom godišnje, najčešće u ljeto. Ali znam zašto nisam nikad pristala na aranžman da ga baka čuva na dulje periode
    Ipak, što je stariji, i njemu je lakše razdvojiti utjecaje roditelja i bake i ne smetaju me bakini biseri više toliko. Ono što me najviše smeta, i kod jedne i kod druge bake, što ih unučić vrti oko malog prsta i što stvaraju od njega razmaženog princa, ali na sreću, kako rekoh, taj utjecaj nije prevelik i dalekosežan da bih se trebala zabrinjavati.

ana.m, razumijem o čemu pričaš, imala sam sličnih iskustava.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Joj nemojte, u našem starom parkiću ima nekoliko legendarnih baka.
    Ima jedna koju svi zovu baka, i djeca i mame, a mame joj po potrebi ostavljaju i svoju dječicu na čuvanje dok nešto skoknu obaviti.

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

meni su vaša iskustva malo "digla kosu na glavi", neka jer sam svoju situaciju prepoznala, druga zato što bi i ja sama i "ovce i novce" najrađe da mogu, a sa trećima se slažem
    imala sam 1001 zamjerku za svoju sveki, koja je po prirodi pesimistični-depresivac-higijeničar, jednom rječju, totalna suprotnost meni...
    i ispravljala sam je, i negodovala, i objašnjavala maloj....i sve to stoji,,,ali....
    vidjela sam video na kojem dadilja mlati bebu od 11mj, i u tom trenu mi je činjenica da dok baka čuva bebu a ja sam na poslu-postala neprocjenjiva! to što mi je dijete sito, presvučeno, zadovoljno i okruženo ljubavlju- to je neprocjenjivo!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

potpisujem mimu, cini mi se da se brkaju pravila i odnos - dozvoljavanje nekih sitnica i usadjivanje krivih vrijednosti ili kompleksa, a to nikako nije isto

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim da je boravak i odnos s bakom nesto stvarno divno za dijete. ja bi pokusala objasnit baki kako njen pristup steti djetetu, pokusat joj pokazat na primjerima iz vaseg odnosa kad je to tebi radila, pokusat joj predocit na neki nacin pozadinu takvog stava. jer sigurno je da nije jedina u tome, i danas vidim masu ljudi, i cak mladih zena, koje rade slicne stvari. to je takav nacin odgoja, nase drustvo, mentalitet koji od djece radi ili uspjesne ili otpadnike, pobjednike ili gubitnike, nema sredine, nema individualnosti. to je rusenje djetetovog dostojanstva, istinsko nepostovanje djeteta i tako dalje i tako blize.

moja mama je imala nesto od tog stava, al sam joj objasnila sto radi, shvatila je i pazila da ne radi. al puno puta kad bi bila neka krizna situacija automatski bi reagirala na stari nacin, to je usadeno u ljudima, ne moze se to tako lako promijeniti. pa cak i ja koja stvarno puno radim na sebi i opcenito i sto se tice odgoja kad sam nedavno bila pod uzasnim stresom, u stresnim situacijama sam se samo nasla da iz mene izlaze sve one gluposti i nepedagoske stvari kojih se grozim i ciji mehanizam mi je savrseno poznat, al to je jednostavno u tom trenutku bilo jace od mene. govorim i mrzim sebe sto to govorim, al ko da ne mogu prestat.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

MM-a to recimo jako ljuti, a ja sam uvijek mislila da je naš utjecaj glavni i da to bakino popuštanje nije bitno. No nedavno mi je jedna stručna osoba rekla da dijete itekako može smetati to 'dvostruko knjigovodstvo' (njegov izraz).
    u potpunosti se slazem. ali "dvostruko knjigovodstvo" se dogadja kada dijete kod oba knjigovodje provodi dovoljno vremena da je vasa baka imala puno manje "radnih sati" s leom, mislis li da bi taj utjecaj bio jednako ovako jak? ja vjerujem da bi vas, tm-ov i tvoj, u tom slucaju bio dominantan i da bi lea sigurno pokusavala navest vodu na svoj mlin, al to ne bi bila svakodnevna pojava... ako me razumijes?

da okrenem malo na salu - recimo, moji klinci su svi veliki obozavatelji palacinki ovaj treci je to cak uspio dovest na neki visi nivo i njemu ce moja mama, svaki, ama bas svaki put kad pozeli - speci palacinke. ne da mi ne bi palo na pamet, nego nema sanse da bi to radila (osim, mozda svom unuku, da se odma ogradim za svaki slucaj ). i naravno da, nakon sto smo dva mjeseca bili kod moje mame, a on je s.v.a.k.i dan dobio palacinke, istu spiku nastavio i doma, i trgao se i batrgao danima i tjednima dok na kraju nije prihvatio da cu pec palacinke jednom tjedno ako me bas bude volja al i dalje, svaki put kad ga pitas sta bi jeo - palacinke

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pa znam ja kakav je moj J bio kad bi došao oa bake...Doduše, nije on često išao, niti bio ne znam ti ja koliko dugo. Ali promjena se vidjela.
    Taman bi mi sve to nekako doveli na svoje, stigli neki praznici i ajmo sve ispočetka. Prvih tjedan dana nakon bake bili bi grozni. Ajme, znala sam pucat po šavovima.

Mene recimo najviše živcira, kad smo kod bake, ja sam tamo, pazim na njih, pod mojim su nadzorom, a onda se baka umješa u ono što im ja govorim. Bilo da se oko nečega posvade, zadirkuju...
    Bilo je neko vrijeme kad bi tako došli, da on mene kao pita smije li ovo ili ono, ja kažem ne, a baka ili deda kažu da, pred menom, mene kao da nitko živ ne doživljava... A on se na mene onako kao načubi u stilu "Joj stara, kaj me briga kaj ti govoriš, ja ću pitati baku..." Baš bi zauzimao takav stav.
    A u meni samo raste eksplozija.
    I pokušala sam ja to na finjaka, ali onda sam jednostavno njemu rekla. Sada je li to pedagoški ili nije...Rekla sam mu da kad smo kod bake, a i ja sam tamo, ne može baku pitati može li ovo ili ono, pogotovo nakon što mu ja kažem da ne može i ponašati se kao da ja ne postojim. Da jednostavno u tom slučaju više nećemo ići kod bake!

litala, ja znam da ja u ovom slučaju ne bih dozvolila baki da svaki dan peče palačinke. Mogu i ja svaki dan raditi palačinke, nije da je meni to teško, ali smatram da jednostavno nije potrebno, da mu nije zdravo (što recimo za J stvarno i nije) i zbog ovoga što bi me dočekalo doma. Isto tako da ja u tom momentu nisma prisutna, rekla bih sama baki da nek joj ne pada na pamet tak nekaj raditi...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    litala, ja znam da ja u ovom slučaju ne bih dozvolila baki da svaki dan peče palačinke. Mogu i ja svaki dan raditi palačinke, nije da je meni to teško, ali smatram da jednostavno nije potrebno, da mu nije zdravo (što recimo za J stvarno i nije) i zbog ovoga što bi me dočekalo doma. Isto tako da ja u tom momentu nisma prisutna, rekla bih sama baki da nek joj ne pada na pamet tak nekaj raditi...
    Ana, lako je to reći. Ja sasvim lako mogu zamisliti svoju mamu (ili svekrvu) kako radi to isto. I ne znam kako bih ih ih spriječila u tome, čak ni teoretski.

Ali mislim da to i nije "odgojni" problem...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa poznata je stvar da nakon tjedan dana kod bake djecu treba ponovno "preštelavati" na naš način života. Ne vidim u tome nikakav problem. Baka im je pomagala da se obuku do škole (rekli smo da nam to nije drago, ali nismo je uspjeli uvjeriti da radi krivo), baka im je dozvoljavala da jedu satima i kad što hoće, baka im nije dala da idu sami na 100 m udaljeno dječje igralište. Kod nas su drugačija pravila. Pa djecu treba podsjetiti kako se DOMA treba ponašati. Treba par dana da se prisjete, ali ide to...

Nema tu pravila. AKo dijete provodi s bakama/drugim osobama stvarno puno vremena (cjelodnevno čuvanje) onda s tim osobama treba jasno i glasno dogovoriti što i kako je neprihvatljivo. Nemojte se kvačiti za sitnice - to je nebitno. Bitne su stvari (po mom mišljenju) prehrana, sigurnost i strukturirano vrijeme. Sve ostalo - više manje...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Normalno da utjecaj bake ne bi bio toliko jak da ona nije čuvala Leu - ali to je tako, netko mora čuvati dijete. Ja inače naravno mislim da je i to čuvanje i općenito odnos sa bakom neprocjenjiv i jako važan, ovo su samo sitne stvari koje mi 'grebu' uši.

Dobro kaže meda, to je stari način usađen u svima nama, on isto tako izlazi i iz mene, a još i više iz MM-a ("cijeli dan samo pospremam za tobom!"); ali kod bake je baš dobro i duboko ukorijenjen (npr. baš sinoć baka kaže Lei - Najgore se ljutiti!)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što se tiče palačinki, ja bih joj dozvolila da peče, baš me briga. Možda bi Leica i dobila koji dekagram.
    Ja joj ne bih pekla, ako bi tražila rekla bih da joj ja neću peći svaki dan. To je kod nas normalno, i Lea to prihvaća bez problema.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem mimu, cini mi se da se brkaju pravila i odnos - dozvoljavanje nekih sitnica i usadjivanje krivih vrijednosti ili kompleksa, a to nikako nije isto
    I meni.
    Nije stvar u tome da baka ima druga pravila. Ne radi se o tome što smije kod jesti ili raditi, nego da se dijete forsira da radi nešto što ne želi i čega se boji, i nameće joj se krivnja što ne radi isto što i drugi. A s druge strane se pred njom kirtizira druge kao inferiornije od nje.

Ja imam isto lagani problem sa svekrvom i palačinkama, sokovima, čokoladama... Ali oko toga se čovjek lakše (bar do neke mjere) dogovori jer su to konkretne, opipljive stvari. Kad s njom razgovaram mogu reći - danas je već dobila sladoled, čokolade, bar dva puta sam vidjela da je dobila soka, pa zbilja ne trebaju još i palačinke.
    Svekar je malo skloniji, a i moja mama pomalo, uspoređivati je s drugom djecom (uvijek je ona bolja od svih, naravno) i to su stvari koje je teže konkretno objasniti, jer dolaze iz podsvjesti.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Mene recimo najviše živcira, kad smo kod bake, ja sam tamo, pazim na njih, pod mojim su nadzorom, a onda se baka umješa u ono što im ja govorim. Bilo da se oko nečega posvade, zadirkuju...
    Ovo i mene živcira, da dok sam JA pokraj svojih i DOZVOLJAVAM neke stvari, da baka istovremeno viče 'ne smijete' to i to raditi. Mislim to mi je .

Sva sreća pa se deda (razuman čovjek ) u zadnje vrijeme umiješa i podsjeti baku da je sad mama tu i da klinci sad mamu moraju slušati.

Ali, evo, npr. moji su sad na moru s bakom i dedom, i naravno tamo vrijede bakina pravila, i kad ja idem tamo preko vikenda, jednostavno se prilagodim, ne namećem sad odjednom svoju volju i autoritet, jer ipak imaju neka svoja ustaljena pravila koja ne želim remetiti ta dva dana dok sam tamo.

Ali - kad se vrate doma, slijedi im preodgoj .

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja bake volim, i uvijek sam za bakaservis...ali to je zato što sam ja sa svojom djecom srećom većinu vremena...
    i naravno da me ponekad živcira sveki i moja mama, pa to je normalno, ali nedam svojoj taštini gušta, jer djeca su mi snjima presretna i sigurna i zadovoljna...a to što se ne slažemo 100% kod svih stvari, pa falabogu na tome, jer djeca upijaju različite osobnosti, vide da svijet nije samo u jednoj boji...
    nisam pametna, ali ponekad mi se čini da su problemi češće u korijenu odnosa svekrva-snaha, a ne baka-unuk

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nemamo problema s pravilima, dobro zna što smije kod obje bake, što smije doma, što bake, dede i prabaka dozvoljavaju, kak smotati koju baku da dobije što hoće i sl. Mislim da je dobro da se druži s bakama, dedama i ostalima i već jako dobro zna kakav je tko i da su ljudi različiti. Naravno da ne želim zabraniti joj kontakt sa svima koji joj mogu nešto ružno reći, samo bih htjela na neki način ublažiti štetan utjecaj tih komentara ako dolaze od osobe do koje joj je stalo.

Problem je u izjavama u stilu "ajde, svi drugi to mogu" i usporedbama s drugom djecom koje dobiva od bake čije mišljenje joj je bitno i s njom provodi dosta vremena, donedavno skoro 9 sati dnevno.
    Usporedbe su posebno bedaste jer je ona jedna od najmlađe djece koja se redovito okupljaju u parku, pa komentar "druge curice se mogu same zaljuljati a tebe moram ja" baš nema smisla kad su te druge cure u dobi od 3,5 do 7 godina.

Druga stvar je u tome da je P. nepovjerljiva prema strancima i oprezna. Ima ljudi s kojima nema problema,uglavnom mlađe osobe ženske i one koje prepozna da su meni dragi , kad sam ju dovela na posao rekla mi je "samo ti mama idi doma, ja bum tu s tetama radila". S druge strane, ne voli nepoznate ljude (nema veze ako su njoj nepoznati, ako vidi da ih mi poznajemo), boji se muškaraca, i neke ljude jednostavno ne podnosi. Mislim da ima na to pravo jer svi mi biramo ljude s kojima se želimo družiti. Moj komentar je: "Ne sviđa ti se ova teta? Ona je inače dobra, samo malo glasnije govori, pa ti to sigurno smeta, a ni ja to baš ne volim." Bakin komentar: "Joj, pa kaj se svega bojiš."
    Na taj način joj govori da je u njoj problem.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ima neka izreka kao sit gladnom ne vjeruje. tako se meni čini da se vi uzrujavate oko sitnica. ja puštam sve i svašta našim obiteljima ne bi li ih zainteresirala za moju djecu, znači njihove unučiće i nećake. i ne mogu se baš pohvaliti da mi ide. moji klinci zanimaju samo moju mamu (iako ih svi vole) pa eto njoj pustim što god hoće jer mi njena pomoć povremeno stvarno treba.
    eto, idući tjedan idem u bolnicu na pregled i veliko je pitanje hoću li otići jer to jedno jutro nisam sigurna tko će moći, tko neće, a tko će biti umoran. nažalost ne mogu si priuštiti tetu čuvalicu dok sam na porodiljnom, a znam da bi to riješilo moje nerješive odlaske od doma dok nam je tata na poslu ili putu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Našu djecu odgajamo isklučivo MM i ja.
    Bake i dede čuvaju samo dok su još u nježnoj fazi u kojoj je potrebna manje - više samo njega (od kad meni završi porodiljni do max. 2 godine). U toj fazi oni od unučadi još nemaju prevelike zahtjeve (izbili smo im iz glave to da bi djeca od godine dana trebala ići sama na WC i sama spavati), pa je sve OK. Kad je u pitanju dob od 2 godine na dalje znaju biti previše "otrovni", pa zbog toga imaju prilike družiti se s unučadi na samo max. jednom na par sati u dva-tri mjeseca (kad nama gori pod petama da moramo nekaj sami obaviti). Ostalo vrijeme se držimo svi skupa i ako krenu biti "otrovni" odmah rješavamo te situacije.
    To su radili i nama i sad smo užasno osjetljivi na te situacije.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja pak smatram da nije loše da se dijete upozna sa različitim načinima ponašanja prema njemu - naravno da je roditeljski odgoj na prvom mjestu, ali treba prihvatiti da bake/dede imaju drugačije stilove odgajanja. Sve dok značajno ne ugrožavaju dijete ili njihov način odgoja značajno ne odstupa od roditeljskog (a inzistiranje da se dijete nauči samo ljuljati mi nije neka dramatična situacija), mislim da se oko toga ne treba previše uzrujavati.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 09.07.2010. at 13:08

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Da li si probala da razgovaraš sa bakom? Znam da to nije lako, ali mislim da je fer prema baki da joj se pruži šansa. Inače apsolutan potpis na medu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Možda je kod mene problem taj što se mi vidimo dosta rijetko. I zapravo MM i ja smo sami u svemu, svi znaju samo davati savjete (prek telefona) koje hi nitko nije ni tražio, a nitko zapravo nije od nikakve pomoći.
    Mojih od nedavno nema u ZG, ali i kada su tu i živjeli, došli bi kad je stvarno bilo gusto gusto, da nismo imali nikakvu drugu opciju. I to je bilo jaaaaaaako rijetko. 2-3 puta godišnje. Naučila sma da od nikoga ne očekujem pomoć, da sve moramo sami, jer oni su svoje odgojili, sada je na nama red (ok, to mi je u redu).
    Ali onda i kad se vidimo, baš još više ne podnosim to ubacivanje u odgoj. Možda to jesu i banalane stvari, ali eto...Mene smetaju. Njima sam ja oštrokonđa koja neda jesti čokolino svaku ibogu večer. Jer kaj nama fali, pa mi smo odrasli na tome. Ali eto, nedam, nije mi to ok, pa ako sam ja već rekla ne onda ne. I nema veze kaj su to samo dva dana. Ne može Nisu oni bili s njim kad je povraćao 15 puta u danu i vodili ga po bolnicama, lako je reći vama nije ništa bilo i to je riješenje.
    Ili ako sam ja s djecom pred kućom i pazim na njih i s razlogom nešto ne dozvolim. Pa nemreš mi doći iz kuće, mene ništa ne pitatii, ubaciti se međui njih kao da ja nisam tamo i dijeliti pravdu i govoriti nešto skroz kontra onoga što sam ja do tada govorila!!
    Onak, malte ne, tko je ova (ja) sada tu, šta ona priča i maltretira vas djeco jadna.
    A pogotovo što je moj sin jako prefrigan i takvog karaktera da u sekundi okrene ploču kako njemu odgovara i sluša (i kasnije je i doma to teško dovesti u red) ono što ide njemu više na ruku...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

E da, i onda mi još reći ako se i požalim na nešto "Pa djecu je teško odgajati" U stilu, kaj si ti mislila da su to lutkice...Kao da sam maloumna koza koja nema pojma o ničemu. A o njihovim greškama u odgoju uopće jelte nećemo!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Deaedi, ne radi se samo o ljuljanju, to je samo jedan primjer, ali očito dijete samo rješava probleme.
    Danas je prilikom spremanja na igralište, P. pitala baku da li ju bude ljuljala a baka rekla da će ju samo malo a dalje mora sama i blablabla na što je mala odgovorila: "Slušaj, baka, ja to još sama ne mogu i amen".

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pak smatram da nije loše da se dijete upozna sa različitim načinima ponašanja prema njemu - naravno da je roditeljski odgoj na prvom mjestu, ali treba prihvatiti da bake/dede imaju drugačije stilove odgajanja. Sve dok značajno ne ugrožavaju dijete ili njihov način odgoja značajno ne odstupa od roditeljskog (a inzistiranje da se dijete nauči samo ljuljati mi nije neka dramatična situacija), mislim da se oko toga ne treba previše uzrujavati.
    fulala si poantu. ona nije u cinjenici da baka zeli nauciti dijete ljuljati, nego nacin na koji to cini. i sama kazes da nije ok ako se znacajno ugrozava dijete. usporedivanje s drugom djecom nikako nije prihvacena pedagoska metoda i uzasno je pogubna za djetetovo samopouzdanje. kratko i jasno, to je ponizavanje djeteta.

prihvacam da je to tebi ok, da ti nije turbo dramaticno. al meni je to malo povrsno gledanje na stvari.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

meda, potpis.

Mislim da je dijete od 2-3 god premalo da mu se prepusti borba sa osobama preko pola stoljeća starijima od njih.

Ja sam bake viđala rijetko i kad sam bila puno starija od 2-3, ali je svejedno njihov otrov utjecao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marija, to je to !

Pošto sam već u nekim godinama kad se prave retrospektive i ponukana jučerašnjim razgovorom s jednom osobom iz moje rane mladosti , razmišljala sam o tom, kako si ti to odlično nazvala, otrovnom utjecaju , nekih ljudi na mene.

Isto kao i kod tebe to nisu bile osobe koje sam svakodnevno viđala, no bile su dovoljno često u mom životu da mi neka njihova rečenica izazove grč u želucu i da me unazadi par koraka....sjećam se opaske jedne daljnje rođakinje koju sam viđala po ljeti , čak i ne svako ljeto , oko mog izgleda... ili oko izbora škole , itd ....

Ne sjećam se takve teme ovdje, znam da je bilo rasprave o otrovnim roditeljima, no o otrovnoj okolini ili otrovnim pojedincima baš i ne ...?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moje bake su bile dobre žene sa najboljim namjerama vezanim za svoje unuke, ali su imale svoja otrovna nasljedstva i nisu znale drugačije.

Dobre namjere nisu dovoljne! Zato se osjećam dužnom moderirati i nadgledati druženje s okolinom za koju smatram da nosi nasljeđeni otrov dok su djeca mala.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To i ja radim.

Ne dozvoljavam kćeri iz prvog braka mog muža da mi Marka opterećuje svojim otrovom.

Pa sam zla i grozna jerbo ne dam da svoje frustracije liječi na mom djetetu .

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tako je. Ima vremena da razvije stavove, nauči se nositi s raznim ljudima i njihovim teretima. Prepustit ih bi mi bilo kao da ih bacam među lavove. Znam, bila sam tamo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svimb tj potpis tj agree

cura ima skoro 20 godina, i da teško joj je i sve 5. razumijem , no marko ima 6 godina a ona će poligon za ispucavanje svojih frustracija morat naći negdje drugdje ili na terapiji ili u šumi ili gdje god...no eto ja sam ti zla, zla , grozna spodoba koja ne želi žrtvovati svog sina.... ma fuj me bilo, jel da ? XD

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Čini mi se da P. malo muči kad ona nešto ne može jer me jučer pitala: "Mama, mogu se ja ljuljati sama na ljuljački?" Ja pitam: "pa ne znam, misliš ti da možeš?", a ona odgovori: "ne mogu, daj nazovi baku i reci joj da ne mogu".
    Danas pitam baku i čemu je problem i da li joj je možda rekla nek se ljulja na ljuljački bez zaštite, jer joj ja to još ne dam. Ona mi odgovori da ne, nego joj je rekla da se mora sama zaljuljati, i onda se njoj obrati i veli joj: "Već si dovoljno velika da se sama ljuljaš i moraš to naučiti jer se druge curice same ljuljaju". Izgleda mi ko da joj nabija komplekse kad nešto ne može, što mi se ne sviđa isto kao što mi se ne sviđa da ju pred njom pretjerano hvali.

Iako je moje dijete puno mlađe i nemam još ovakvih iskustava, imam osjećaj da tvoju malenu prilično muči to kako se baka prema njoj ponaša.

Zamislite si sad, skroz ste mali, svi su veći od vas, igralište je ooooogroooomno, ljuljačka vam ne pruža sigurnost, a osoba koju volite i kojoj biste trebali vjerovati vam govori kako se morate sami znati zaljuljati jer to rade i druga djeca. Pa užas, užas, užas!
    Ja bih itekako razgovarala s tom bakom, malo oštrije da joj više nikada ne padne na pamet na takav način poticati dijete na nešto u čemu se ona ne osjeća sigurna.
    Što ju ne stavi u krilo pa se ne zaljulja s njom da dijete dobije osjećaj za ritam ljuljanja? Ili se popne s njom na tobogan pa se spusti.

Da se razumijemo, ja sam od onih koja se ljuljala na stojećki, skakala s ljulje vrlo rano, radila sve druge nepodpštine. M. neću braniti sve te fore, ali joj ih nikada ne bih nametala na taj način.

Što se tiče naše bake (moje sveki), mi ćemo imati drugačiji problem. Naime, ona je od onih koja je kao dijete uvijek stajala sa strane da se ne uprlja, da ne padne, da se ne udari... Imam osjećaj da će M. sputavati u svemu.

Neki dan joj ide pokazati nekog psa (mislim da je upitanju bila doga) i brzo se vrate unutra jer pas izgleda kao čudovište, da vidiš kakve zube ima, ma užas, bolje da ga ne gleda. Ja popi*dila! Zamisli!
    MM se još i danas boji puževa, guštera, žaba... jer ga je ona tako odgojila.

Isti taj dan ja M. izujem čarapice i pokušam je staviti bosom nogom na meku, mladu travicu. Oni svi skočili, nemoj, nešto će ju ubost, ugrist, hladno je... Onda sam im rekla da mi od djeteta ne prave bogalja. Svi su zašutjeli! No, ko uz klinac, ova moja nije baš bila oduševljena travom pa ju deda odmah digao (da joj je dao još malo vremena, uživala bi, ali to ćemo riješiti same).

A razvlačenje brašna i drugo... e vidite, kod nas je obrnuta situacija... Mama sve pusti, a baka kao pusti, a za njom odmah sprema i vidi se da joj ide na živce. Ja sam odgojena tako da se svaka mrvica s poda morala pokupiti isti tren i to mi užasno ide na živce. Za što živiš ovaj život da bi ti fuckin tepih bio važniji od djetetove slobode (ne mislim sad tu na namejrno hodanje sa šnitom kruha i mrvljenje gdje se stigne, ali ono, slučajno, pa daj, brate mili, otkači malo).

A s druge strane, baka vječito tip top sređena, našminkana s hrpom visuljaka s ušiju, vrata... onda nametanje M. ti ćeš to sve nasljediti, vidi ju kako ju zanimaju naušnice, pravo žensko (rekla sam joj da bi ju isto zanimalo i da joj s ušiju vise usoljene srdele). Samo čekam dan kada ću joj reći da se nadam da će moja M. imati pametnije posla u životu od stajanja pred ogledalom i lickanja. Uh, to me baš opterećuje!

A tko je pametniji od njihove unuke? Nitko! Sva djeca mutavo gledaju, debela su i imaju velike glave!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa Vidi poruku
    da okrenem malo na salu - recimo, moji klinci su svi veliki obozavatelji palacinki ovaj treci je to cak uspio dovest na neki visi nivo i njemu ce moja mama, svaki, ama bas svaki put kad pozeli - speci palacinke. ne da mi ne bi palo na pamet, nego nema sanse da bi to radila (osim, mozda svom unuku, da se odma ogradim za svaki slucaj ). i naravno da, nakon sto smo dva mjeseca bili kod moje mame, a on je s.v.a.k.i dan dobio palacinke, istu spiku nastavio i doma, i trgao se i batrgao danima i tjednima dok na kraju nije prihvatio da cu pec palacinke jednom tjedno ako me bas bude volja al i dalje, svaki put kad ga pitas sta bi jeo - palacinke
    haha, ovo mi je poznato. kad je sveki čuvala ivanicu posle neke bolesti, dete je svako jutro u 6 i 15 zahtevalo i dobijalo palačinke. kada sam baki uz šalu skrenula pažnju da ne preteruje, narednog dana palačinki nije bilo u ranu zoru, ali već posle ručka da!
    i meni neke stvari smetaju, kao npr što sveki stalno govori deci da su premršava. velika je to prerasla, a mala je došla u fazu kad se upoređuje sa drugima i procenjuje svoju mršavost. na takve stvari reagujem, većinu ostalih puštam. ipak su to bake koje ih veoma vole i brižno se odnose prema njima...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

osim toga, moja su deca taaako malo sa babom i dedama, da je taj uticaj minoran...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku

A tko je pametniji od njihove unuke? Nitko! Sva djeca mutavo gledaju, debela su i imaju velike glave!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •