-
Tromboprofilaksa pred porod i nakon poroda
Pozdrav svima !!!!
Trenutno sam u 34-tom tjednu trudnoće, druga trudnoća po redu, u prvoj je bilo sve ok. Prije 10-ak tjedana sam primjetila da su mi popucale kapilare na lijevoj natkoljenici i da su mi užasno izražene vene u lijevoj i desnoj preponi. Moj gin. me uputio na doppler krvnih žila, gdje mi je ustanovljena kronična venska bolest pogoršana u trudnoći, niz varikoznih proširenja pubično što je posljedica uvećanog uterusa, ali bez svježe DVT. Kad sam ginu. odnjela nalaz rekao mi je da će me prije termina hospitalizirati i da ću dobivati terapiju niskomolekularnim heparinom (spomenuo riječ FRAMIN), pa me zanima da li je netko imao sličnih iskustava? Koliko se ranije mora poć u bolnicu, koliko traje ta terapija, na koji način se dobija (infuzijom ili ?????), da li boli ????? Što se tiče poroda pitala sam ga da li će bit prirodan ili na carski, rekao je da će vjerojatno biti prirodan!!!! Na trudničkim vježbama mi je rečeno da mi neće moći izvest epizotomiju zbog vena, a što ako samo popucam, što će bit s venama ????
Molim vas nemojte se čudit što vas sve ovo ispitivam, užasno me strah, a do sada nisam nikoga srela tko je imao nešto slično.
Pomagajte !!!!!!
Svih vas lijepo pozdravljam !!!!!!
-
na fragminu sam od početka trudnoće zbog dokazane trombofilije
bolnička procedura nalaže hospitalizaciju dok ti povjerenstvo ne odobri fragmin, to može biti i samo dnevna bolnica
dobit ćeš 30 injekcija za sljedećih mjesec dana i sama ćeš si ih davati; ne boli jako, malo peče ... zaista su tanke igle i male su doze; problem je, barem meni, više psihološki - nije baš jednostavno ubosti sam sebe
u međuvremenu ćeš samo ići na (nešto češće) kontrole; meni, uz pregled i uzv, još naprave i mali koagulogram i to je to
ako sam dobro shvatila, ti ćeš na fragmin tek nešto prije poroda, malo mi je to čudno ...
što se poroda i epiziotomije tiče, ne znam ti baš pomoći, do tu još nismo stigli 
sretno
-
e da, na fragminu se ostaje do šest tjedana nakon poroda; za dalje vjerojatno trebaš posebnu indikaciju i mišljenje hematologa
-
Ja sam u trudnoći imala problema s proširenim venama. Od 6og mjeseca trudnoće sam nosila kompresijske čarape koje su mi jako pomogle jer su me bez njih noge jako boljele, a nekih mjesec dana prije poroda stavili su me na clexane, niskomolekularni heparin, jer su mi se vrijednosti fibrinogena i d-dimera jako povećale. Primili su me formalno u bolnicu kako bi mi odredili terapiju ali nisam ležala u bolnici. Porod je preporučljivo da bude prirodan, a što se tiče epi to mi je prva vijest, meni to nitko nije spominjao. Mene istina nisu rezali, ali mislim da to nema veze ako si na preventivnim dozama. To je vjerojatno bitnije kod većih doza zbog straha od iskrvarenja. Ja sam na porod išla u tim čarapama, tako su mi rekli.
Terapija se nastavlja 6 tjedana nakon poroda. ja sam je prekinula nakon 3 tjedna jer sam dobila alergiju na clexane.
-
Hvala na vašim iskustvima ! Dr. gin. mi je rekao da ću ja morati samo par dana prije (a koliko nemam pojma) na fragmin, ali mislim da je to više predostrožnosti radi. Tako barem mislim, jer koliko sam ga shvatila to moje "stanje" i nije baš tako strašno, ali se treba pripaziti. Ma nemam pojma, izludit ću! 26.7.2010. idem na redovan pregled kod moga dr. gina. pa ćemo vidjet šta će onda bit, šta će mi reći. Dao mi je da izvadim i kompletnu krvnu sliku, tako da ću mu tad odnijeti i nalaze. A što se epiz. tiče, ovi na tečaju su rekli da je ne rade ženama koje pate od proširenih vena, naročito onima kaojima su vene pojačane u tom dijelu, kao što je upravo i kod mene slučaj. Imam malo i na natkoljenici, ali u preponama su strašne.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma