Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 171

Thread: brze i fine knedlice s marelicama

  1. #1
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default brze i fine knedlice s marelicama

    500g svježeg posnog sira
    240g glatkog brašna
    6 velikih žlica ulja (ja uzmem repičino hladno prešano)
    malo soli
    10-12 marelica (ovisno o njihovoj veličini i koliko debelo motate tijesto) i malo šećera

    marelice operete, izvadite košticu i u svaku stavite po žličicu šećera.
    brzo izmješate hladan sir, brašno i ulje (malo posoliti to sve) i rukama izgnječite u tijesto.
    Stavite kuhati posoljene vode u lonac.
    Pa otkidate komadić tijesta i umatate marelicu po marelicu. Pazite da nema rupice da se ne otvore (lakše ćete ih umotati bez rupice, ako ne izvadite košticu, nego cijelu marelicu motate, onda i bez šećera)
    Pažljivo ubacite u ključalu vodu, smanjite da se samo lagano njišu i povremeno odlijepite ako se slučajno zalijepe. Kuhajte 10-12 min. Ako se predugo kuha, raskuhaju se i raspadnu.
    Uvaljajte u pržene prezle, pošećerite i jedite toplo!
    Možete i zamrznuti knedlice prije kuhanja, pa kad ih smrznute kuhate, to bude ca. 20min, čisto da punjenje ne bude hladno.

    Vrlo brzo, jednostavno i fino. Mahlzeit!

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Joj kak ovo dobro zvuči.... i još bez jaja!

    Super, hvala na ideji. Moram isprobati čim se dočepam placa i marelica.

  3. #3
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    i ja ću probati, zvuči fino
    možda bi moglo i sa suhim marelicama?

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.

  5. #5
    anitak's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    243

    Default

    super fino zvući,isprobat ću u nedjelju recept!!

  6. #6
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.
    mislila sam namočit preko noći, svježe koje kupim su mi obično malo kisele, al zato šečer ide pa će valjda prevladat

  7. #7
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.
    breskvama...moja susjeda pravi knedle sa breskvama i jako su fine...
    bas bih sutra mogla probati napraviti ove sa marelicama, taman imam zrele marelice koje treba 'potrositi'

  8. #8
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    Upalo mi u oči ulje Može li i obično suncokretovo?

  9. #9
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,707

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne bi išlo sa suhima. Mora se marelica onak fino razmekšati, a sa suhima je to teško, čak i da ih namočiš prek noći. Ne znam... Išlo bi sa šljivama, sa višnjama.... i ništ mi drugo ne pada na pamet.
    Kupine.

  10. #10

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    i ja sam oduševljena receptom
    brzo ćemo ga isprobati

  11. #11
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    baš mi je drago da vam se sviđa kako zvuči, meni je super. ja nisam neka spretna u kuhinji, al ovo mi je uvijek uspjelo. ja sam stavljala samo marelice, ali čula sam da neki prave i sa suhim, namočenim.
    ako su marelice kiselije, pa poslije ionako još šećeriš po njima, bar ja tako uvijek jedem.
    kontam da može i pretty much svako ostalo voće, zašto ne. osim možda lubenice
    kupine zvuče egzotično! a i breskve ću ja probati, jedino što će onda izići manje knedlica, jer će biti veće.
    može i suncokretovo ulje! ja sam ovaj put mješala, jer mi ponestalo repičinog, pa sam imala 2 žlice tog i 4 suncokretovog.

  12. #12
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    manal, ovo zvuči sjajno, moram isprobati, mislim da će se mojima jako svidjeti! Hvala na receptu!

  13. #13
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    svi moji doma obozavaju knedle i ja ih obavezno svake godine radim cijelo brdo. Bas cu isprobati ovaj recept, samo da malo padne cijena sljivama i marelicama.

  14. #14
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    danas smo Yoda i ja pravili ove knedle, odlicne su.
    urbo brzo su gotove, sto je velika prednost po ovim vrucinama, a druga stvar koja mu se svidja je to sto u tijesto ide sir, pa je obrok kompletan (gledam da u obroku uvijek imam i ugljkohidrata i proteina i masnoca, sto ovdje ima).
    dok voda zakipi, knedle su gotove. dok se knedle kuhaju, poprze se prezle, za sve ukupno treba valjda 20 min...
    ovo cemo definitivno ponoviti.

  15. #15
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ovo mi je definitino u planu i za zamrzavanje, samo kada mi dozriju sljive bistrice...

  16. #16
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    juhu! baš mi je drago da sam i ja dala svoj doprinos receptima recept nisam doduše izmislila, nego ga dobila od moje dobre prijateljice iz Austrije.
    i ja sam ih neki dan, uz kenjkavog sina, napravila za 30min, a ako ja to mogu, onda ide i brže

  17. #17
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Evo i mi napravili i stvarno super!
    Samo smo malo po svom. Nisam imala marelice pa sam napravila samo prazne kuglice.
    I ne samo to, već sam odvojila da mogu biti sa maslacom i prezlima u slanoj verziji što MM bolje paše i u slatkoj verziji sa šećerom.

    Brzo, bez jaja, fino i zasitno, ma kud ćeš bolje u ove prevruće dane.

  18. #18

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Umjesto žlice šećera može se staviti kocka šećera, ja tak uvijek u knedle. Lakše mi je za manipulirati.

  19. #19

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    kocka šećera kao nadjev ili...?

  20. #20

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Sorry, nisam bila jasna. Kocka šećera u marelicu umjesto žlice šećera.

  21. #21
    kajsa's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    1,264

    Default

    jako fino. mljac

    i dobro su mi ispale za razliku od knedlica koje se rade s krumpirom. ove su puno lakše za napraviti i puuuno ukusnije

    hvala na receptu

  22. #22
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Isprobano! Fiiine su! I meni su bolje nego one sa krumpirovim tijestom!

  23. #23
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    Umjesto žlice šećera može se staviti kocka šećera, ja tak uvijek u knedle. Lakše mi je za manipulirati.
    naravno! mislim da je moja prijateljica tako i rekla, ali ja nikad ne kupujem šećer u kocki, pa sam i zaboravila.
    dobila sam jučer neke šljive, pa ću danas s njima napraviti da vidim jel isto dobro. dosad sam uvijek s marelicama.
    jako sam happy što vam se sviđa!
    Last edited by manal; 15.07.2010 at 11:23. Reason: krivi smajlić

  24. #24
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    neki dan smo ih ponovo pravili, ovaj puta u duploj smjesi pa smo dio zamznuli..
    cak mi se cini da su malo bolje zamrznute nego friske, a turbo je prakticno, pogotovo po ovim vrucinama...

  25. #25
    stanam's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Slavonija
    Posts
    334

    Default

    mljac,mljac. bas smo kod bake i imamo BRDO marelica za potrosit. jedino sto cu se morat ustat u 5 ujutro da ih skuham jer je vruce.

  26. #26
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    super su i sa šljivama, za večeru sam napravila. djeca u gostima su nažalost probrljala, al su mame pojele

  27. #27
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    a Yoda ih bas voli, pojede 2-3, ovisi o tome koliko se ranije najeo...

  28. #28
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Evo, ja prepisala recept i sutra se bacam na posao. Mm nema doma, tako da imamo rucak po svome gustu.

  29. #29
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Evo danas probala, super su. Stvarno brzo, jednostavno i fino. Radila sam s marelicama, ali su bile još mrvicu kisele. Bilo bi još finije sa zrelijim marelicama, ili šljivama.
    Definitivno radim i drugi put.

  30. #30
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    I ja ih danas napravila i odlicne su!! Radila sam sa sljivama, marelicama i prazne. Marelice i sljive su bile bas zrele i uopce nisam stavljala secer unutra. Samo su mi marelice malo gorkaste bile. Ne znam zasto, sirove su bile skroz slatke i mekane...
    Uglavnom, sljedeci put radim vise, od dvije kile sira i spremam za zimu!

  31. #31
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    meni su isto marelice bile kiselkaste pa sam ih odmah posecerila dk su jos bile vruce, secer se otopio pa je bilo ok.
    inace, uz knedle volim i 'umak' od kis.vrhnja, cimeta i secera, time prelijem marelice...bude mi mljac.

  32. #32
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    meni godi to kiselkasto, takve su mi bile i šljive, iako ja to još dosta pošećerim vidjela sam često da se knedlice jedu s vrhnjem, al meni too much. no cimet je ideja... e, da! moja prijateljica uz prezle prži i sitno, sitno nasjeckani lješnjak! to sad još nemam, al s apetitom gledam kako nam je lješnjak rodio

  33. #33
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Knedlice su predobre! U sve knedlice stavim malo šećera, tak da voće pusti više soka. Meni s knedlama paše i bešamel umak: žlica putra, dvije žlice brašna, pola litre mlijeka i malo muškatnog oraščića.

  34. #34
    zelena's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    OS..
    Posts
    142

    Default

    Knedlice isprobane - super su ....MM je imao jedino pritužbu što nisam napravila duplu smjesu

  35. #35

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Spremila sam si recept na komp, djeluje izvrsno i radim čim malo zahladi u kuhinji

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,765

    Default

    Mojima se ne sviđaju ...
    Veliki su ljubitelji "pravih" knedli tako da ove neće više bit na našem menuu... a meni su se baš svidjele zbog jednostavosti pripreme...

  37. #37

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Čakovec
    Posts
    258

    Default

    uff.. dok čitam ove pohvale, rastu mi zazubice! Moram isprobat!

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,715

    Default

    Meni su predobre, iako i ja obožavam prave knedle s krumpirovim tijestom. Ove su mi isto odlične i klincima. Baš super! Hvala za recept.

  39. #39
    Šiškica's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,688

    Default

    Odličan recept.
    Prvi puta sam ih napravila s marelicama, drugi puta prazne i bile su odlične kao prilog za jedan umak od povrća..

  40. #40
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    bravo cure na novim idejama! glad you like it! ja sam se opskrbila marelicama da pravim i zamrznem.

  41. #41
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    tijesto je jos bolje ako malo odstoji...
    Yoda je opet prekjucer izjavio da bi jeo knedle pa smo pravili. kako sam imala pakiranje sira od 700gr, od cijele kolicine smo napravili tijesto, pola smo iskoristili za knedle, a od pola smo sutradan radili valjuske. kao da je tijesto malo kompaktnije, valjda brasno upije tekucinu i 'napuhne' se..

  42. #42

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Zvuče jako dobro. Eto ideje za danas.
    Nego, jel vama ovo ručak, međuobrok ili kako...mislim, obzirom da su slatke, a opet zasitne?

    I kako pripremate ovu prezlu za uvaljat

  43. #43
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    meni je to više za neku ranu večeru. Može biti ručak, ako je prethodila neka supica. Zasitne stvarno jesu, bar meni. od dvije se najedem, od 3 pucam.
    za prezle, zagriješ ulje u tavi, ja stavim dosta ulja, jer stavim i dosta prezli, i onda prezle, pa ih pržiš i miješaš (na srednjoj vatri) dok ti nisu dovoljno tamne.
    bon appetit!

  44. #44

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Hvala

  45. #45

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    329

    Default

    Mi ih radili prekjučer, ali sa šljivama. Odlične!!! Polovicu sam zamrznula, već se veselim... Katja inače nije ljubitelj knedli, ali ove je smazala s guštom. U svakom slučaju, preporučujem, stvarno su jednostavne za napraviti i jako, jako fine.

  46. #46

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SZ Hrvatska
    Posts
    1,942

    Default

    hvala na ovom recetpu! Ja sam jučer radila sa šljivama i bile su odlične!

  47. #47

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    I ja sam ih radila prije par dana.

    Malo su nam bile čudne u početku, ono - skužiš da su malo drugačije, ali kad se navikneš odlične su i puuuuuno jednostavnije od 'pravih'.

  48. #48
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    hvala na tako dobrom receptu...ZAKON SU!!!!! ja ih obožavam s marelicama......

  49. #49

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Radila sam ih danas-izvrsne su mi !!! Ne znam jesam li pogriješila-mogla sam birati samo između sira od 0,02 % m.m. i onog od 20 %, pa sam uzela masniji..ali bile su izvrsne
    Last edited by annie84; 10.08.2010 at 19:10.

  50. #50

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    uspjele su mi

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •