Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 101 to 150 of 171

Thread: brze i fine knedlice s marelicama

  1. #101
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    ne, sad sam izmislila, ali ne može biti loše
    jeste primjetili kako je to tijesto zasitno? ja one knedle iz lidla u cugu smažem 7 kom, a ovih nisam mogla više od 2,5 i bila sam sita satima

  2. #102
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    A ja baš htjela reći da je lagano jer sam od šuba pojela 4 komada (i mogla sam još, ali nisam )

  3. #103
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by mala-vila View Post
    ne, sad sam izmislila, ali ne može biti loše
    jeste primjetili kako je to tijesto zasitno? ja one knedle iz lidla u cugu smažem 7 kom, a ovih nisam mogla više od 2,5 i bila sam sita satima
    ove su potpuniji obrok, imaju dosta proteina, a one od krumpira su škrob
    naravno ovisi koliko se šećera stavi
    ali ako su slane, mislim da nije ni loše jesti ih tu i tamo. Mislim da ću ih i ja napraviti za u led pa vaditi svako malo.

  4. #104
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja sam sve svoje zamrznula
    dok siru nije istekao rok trajanja

    dajte mi recite, kako se to dalje hendla?
    samo tako zamrznute stavim u kipuću vodu ili prvo odmrznem, pa kuham?

  5. #105
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    zamrznute u kipuču vodu
    mene zanima- da li se sljepe knedle/njoki u vrecici dok se jos ne smrznu? bi li ih trebalo lagano uvaljati u brasno prije?

  6. #106
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ja sam sve svoje zamrznula
    dok siru nije istekao rok trajanja

    dajte mi recite, kako se to dalje hendla?
    samo tako zamrznute stavim u kipuću vodu ili prvo odmrznem, pa kuham?
    Smrznute u kipuću vodu. Posoljenu. S par kapi ulja. Povremeno ih lagano promiješaš drvenom kuhačom da se ne zalijepe za dno posude dok se kuhaju. Gotove su kad isplivaju. Treba im nešto dulje nego friškima (dvaput dulje? nemam pojma...kuham dok se ne dignu). Prebacim na sito/cjedilo, kratko isperem i to je to. Prigradnje (preprženi prezli, vrhnje, jogurt, cimet, šećer) po želji. Zadnje vrijeme naučili smo ih jesti i bez toga.

  7. #107
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ne treba ih valjati, ali složi ih na neku tacnu da se zamrznu svaka za sebe, pa onda u vrećicu ui neće se slijepiti. u suprotnom ćeš dobiti jednu amorfnu masu

  8. #108
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma ja sam njih navaljala pa poslagala na tacnu
    kad su se smrzle, stavila sam u vrećicu

  9. #109
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ja sam sve svoje zamrznula
    dok siru nije istekao rok trajanja
    siru u ledu ne ističe rok trajanja, možeš ih držati i pola godine ako hoćeš

    nikako ne odmrzavati, zaleđene baciti u kipuću vodu i paziti da se ne slijepe jer se temp. vode smanji

    mala-vila, moraš ih zamrznuti na ravnom pladnju razmaknute, onda ih nakon nekoliko sati možeš izvaditi iz leda i strpati u vrećicu. Ako ih zalediš na hrpi, brašno ti neće pomoći.

  10. #110
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    (preprženi prezli, vrhnje, jogurt, cimet, šećer) po želji.
    nisam ti ja od toga
    kod mene će to biti... pojma nemam kako

  11. #111
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    nisam ti ja od toga
    kod mene će to biti... pojma nemam kako
    Nisam više ni ja. To je bilo prije nego je mm dobio uputu o dijeti zbog visokih masnoća (a mršav je ko kolac za grah). Klinci znaju sebi staviti vrhnje za kuhanje, a mi ništa.

  12. #112
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja

  13. #113
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by mala-vila View Post
    toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja
    Ali ovi knedli su tak brzo gotovi da stvarno ne vidim smisla da ih se zamrzava, osim ako ne rjesavas sir s problematicnim rokom trajanja... Napravis pol smjese u roku kracem nego ti treba da skuhas smrznute.

  14. #114
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    nije to, nego sam si mislila napraviti kolicinu od kile sira i pola smrznuti, pa da sljedeci put samo izvadim kad nesto kuham
    nasla sam u veroniki kila sira svjezeg je 20kn, to je ok cijena jel da? veroniku inace preferiram, a ovaj sir je bogovski (meni je fin koja inace ne volim bas svjezi sir)
    moje knedle nisu bile od posnog sira
    di vi kupujete sir?

  15. #115
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Možeš ih staviti na tanjur pa u frizer. Pa za par sati u vrećicu, a dio koji ti nije stao izvadiš iz frižidera i prebaciš u frizer. Tako se ja borim.
    I ja kupim kilu Veronikinog sira pa zamijesim knedle i slance. Nešto skuham/ispečem, nešto zamrznem pa vadim kad mali divlja i ne mogu ni sekundu stajati na miru da nešto napravim.

    Inače, tijesto za knedle i slance može stajati u frižideru i do sutra. Lakše se oblikuje i manje se lijepi.

  16. #116
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    tako ce i biti, nema mi druge

  17. #117
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by mala-vila View Post
    toga sam se i boljala, moja ledenica je tako mala da me je sram, ne znam kako da uguram tacnu unutra, mozda nece biti nista od zamrzavanja
    uzmi poklopac od tupperware zdjelica ako ti može to stati
    onda možeš i u dvije tri runde zamrzavati, po par sati svaku rundu, ono što ne stane odjednom u led neka bude u frižideru dok ne dođe na red za zamrzavanje.

  18. #118
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Nisam više ni ja. To je bilo prije nego je mm dobio uputu o dijeti zbog visokih masnoća (a mršav je ko kolac za grah). Klinci znaju sebi staviti vrhnje za kuhanje, a mi ništa.
    nije loše ni s jogurtom
    ali bez prezli, šećera i cimeta doživljaj je nažalost puno skromniji, za slatku varijantu

    kao slanu varijantu vidim ih u obliku njoka u umaku od kopriva.

  19. #119
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    nije loše ni s jogurtom
    ali bez prezli, šećera i cimeta doživljaj je nažalost puno skromniji, za slatku varijantu

    kao slanu varijantu vidim ih u obliku njoka u umaku od kopriva.
    Tja, slažem se, ali kaj da radim kad postoje ograničenja??? Napravim djeci kompletno sve jer moj stariji jako voli prezle (nabavili minijaturnu tavicu fi 12 cm za prezle, he he he) a mm i ja kak nas dopadne. I sebe počastimo, ali rijetko. Vjerojatno bih ovo radila češće da smijemo jesti sve kompletno. Nema veze, dobro je i ovako.

    Inače, umak od kopriva jedem samo ja, ostalima ne valja (a i moraju biti mlade, sad su stare i suhe) pa može umjesto toga špinat, blitva ili listovi cikle na isti način.

  20. #120
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Inače, umak od kopriva jedem samo ja, ostalima ne valja (a i moraju biti mlade, sad su stare i suhe) pa može umjesto toga špinat, blitva ili listovi cikle na isti način.
    Sad već ot, ali ja naberem i kad ostare, vrhove skidam, skuham kratko i smiksam pa propasiram.

    Imaš li neki dobar recept za umak od koprive?

  21. #121
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ma imam, ali ne koristim. Radila sam bešamel s koprivama (ili drugim zelenjem) ali zadnje vrijeme sve manje...

    Rastopi se maslac, na to se frkne malo brašna i zalije vrućim mlijekom, doda malo soli, papra (po ps-u bi trebao biti bijeli) i lešane kosane koprive (ili prethodno obrađene štapnim mikserom u malo vode u kojoj su se kuhale). U ovo može ići i ribani oraščić. Varijante za bez mlijeka - zalijevanje bistrom juhom (to radim za svekrvu koja ne smije mlijeko, od špinata, listova cikle, blitve ili kopriva)

  22. #122
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Jednostavnija dijetna varijanta: skuha se zelenjava u slanoj vodi i proradi mikserom.

    Jednostavnija varijanta za djecu (nije dijetna): isto uz dodatak malo vrhnja za kuhanje.

  23. #123
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Hvala mislim da mi najbolje odgovara ovo s vrhnjem.

  24. #124
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Konačno sam ih napravila. Već ste mi išle na živce s hvalospjevima

    Zaista iznenađujuće dobro tijesto, lako se oblikuje, ne lijepi se za prste i brzo gotovo

    I fino, naravno. Čak i s nula šećera.
    I moji su bili s nula secera i mislim da ce danas opet biti za rucak. Muzu su preodlicni, a covjek inace mrzi knedle i slicne stvari. Jedino sto se moji lijepe za prste i ne oblikuju se lako, ali to je mozda do brabonjaka tj. zrnatog sira.

    Ovo sa zamrzavanjem, ne treba cekati da se skroz smrznu prije prebacivanja u vrecicu. Meni su za 10-ak minuta spremni za dodirivanje s ostalima (nisam ove probala smrznuti, ali smrzavala sam obicne domace knedle, strukle i njoke).

  25. #125
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Kaae, ostavi tijesto u frizideru par sati prije oblikovanja. Nece se lijepiti.

  26. #126
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Aha, dobra ideja!

    Za neki drugi put; danas mi trebaju vise-manje odmah, ili cu staviti zdjelu u frizer na par minuta.

  27. #127
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Radila sam ovog vikenda u obliku njoka, kako je ostatak obitelji bio kod sveki jela sam ih samo s naribanim sirom i dosta salate od pomidora. Jako su fini.

    Dok sam ih mijesila činilo mi se nevjerojatno da će uspjeti djelovalo je premekano, da vas nije toliko napisalo da ste radile po receptu i da je bilo super, bila bih u velikoj napasti da dodajem još brašna. Ali stvarno su bili odlični.

    Ostalo sam zaledila, koristeći plastične poklopce, ono što nije stalo odmah u led odstajalo je u frižideru do navečer kad sam stavila novu rundu u led. I zbilja su se manje lijepili nakon što su malo odstajali.

    Da li netko zna koliko mogu stajati u frižideru?

  28. #128
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    onoliko koliko može stajati sir

  29. #129

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Mi nikad ne dodajemo secer i savrsene su mi

  30. #130
    Zara1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,545

    Default

    ja sam ih radila sad sa šljivama i prefini su! moram ponoviti sutra

  31. #131

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Radimo ih danas opet

  32. #132
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    evo, mi tek večeras probali
    fantastično, stvarno
    bojala sam se da su iznutra sirove, ali su bile odlične

    čak sam napravila sa prezlama i šećerom, kak se šika
    nije svaki dan Božić!

  33. #133

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Moram i ja probati

  34. #134
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    onoliko koliko može stajati sir
    evo zadnji put kad sam ih radila ostavila sam dio tijesta u frižideru nezaleđen 2 dana, čak se nakon što je odstajalo tijesto puno finije oblikovalo.

  35. #135
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Pa da, ja to namjerno znam ostaviti preko noći, da se škrob umreži.

    Sad je vrijeme šljiva, ali ja sam bila disciplinirana i nisam još ni jednom napravila knedle (budem u subotu) ali sam zato napravila crni pekmez s minimumom šećera. Taj će se moći stavljati zimi i u knedle jer je suh i tvrd. Mljac!

  36. #136
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    kakav pekmez?daj detalje!

  37. #137
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tua View Post
    kakav pekmez?daj detalje!
    Ma nema tu nikakvih detalja... to je najjednostavniji starinski crni pekmez. Ove godine su šljive tak suhe da su se jako brzo skuhale. Kaže moj susjed na gruntu da su se spekle već na drvetu. Ovak sam napravila: ne znam točno koliku težinu sam nagurala, ali maksimum koji je stao u najveći rostfraj lonac (7 litara, mislim). To je oko 5 kg ali nisam vagala.

    Recimo ovak: 5 kg šljiva bistrica oprati i očistiti od koštica, samljeti, staviti na to malu žličicu soli i cca 0,5 kg šećera, tek da ispusti sok. Može se ostaviti preko noći, ali i ne mora. Kuhati do željene gustoće. Kriterij gustoće je takav da se kuhačom (onom ravnom) treba moći povući po dnu posude tako da ostane trag u vidu širokog autoputa. Puniš u sterilizirane staklenke. Količina se obično smanji na pol, tak da sam ja od te velike posude šljiva dobila 4 staklenke od 0,7 litre pekmeza. Nije puno. Gust je jako. Kuhala sam na plinu (iako to obično radim u pećnici) jer mi je za pećnicu bilo prevruće. Ne miješam prečesto, a gore stavim mrežu za tavu da mi ne zašprica cijelu kuhinju. Kuhalo se bome par sati (cijelo dopodne). Ovisi o količini vlage u šljivama. AKo nemaš živaca, možeš si pomoći da iscijediš sok nakon što puste tekućinu. Moji klinci to vole uz dodatak limuna, ali dobili smo ga jako malo, možda pol litre. Ove godine možemo zaboraviti na želine i veće količine šećera, sve je suho i slatko do bola - sirup od kupine mi se želirao sam od sebe pa sam morala dodavati vodu.

  38. #138
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika
    Pazila sam da zatvorim dobro, bez rupica, i nisu mi procurile. Ali ipak mi to nije tako zanimljivo, radije bih pravo voće unutra.
    Last edited by pomikaki; 22.08.2012 at 13:37.

  39. #139
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    dakle, spominjale ste njoke, može li se ovo tjesto iskoristiti za ko fol njoke umjesto knedlica?

  40. #140
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    može
    i curama će biti fino

  41. #141
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika
    Pazila sam da zatvorim dobro, bez rupica, i nisu mi procurile. Ali ipak mi to nije tako zanimljivo, radije bih pravo voće unutra.
    Da, ovaj pekmez mi ima dašak lokalpatriotizma... (u mladosti sam ljeti radila baš u tom pogonu s pekmezima, he he he...)

    Inače, ako vam se ne da valjati knedle, ne morate ih ni puniti. Napravite njoke s preljevom od vrhnja i malo džema ili pekmeza. Isto je super. Nisam radila s ovim, ali moja djeca su sama smislila taj trik s kupovnim njokima i ostalim sastojcima, pa vjerujem da bi išlo i s ovima.

  42. #142
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    može
    i curama će biti fino
    super! hvala!

  43. #143
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    može
    i curama će biti fino
    a i brže su gotovi nego oni od krumpira gdje moraš krumpire kuhati, guliti, usitnjavati - ovdje samo izvrneš sir i dodaš ostalo; jedino što je trošak nešto veći zbog sira, ali ostali plusevi su mi svakako prevagnuli.

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Inače, ako vam se ne da valjati knedle, ne morate ih ni puniti. Napravite njoke s preljevom od vrhnja i malo džema ili pekmeza. Isto je super. Nisam radila s ovim, ali moja djeca su sama smislila taj trik s kupovnim njokima i ostalim sastojcima, pa vjerujem da bi išlo i s ovima.
    Ovo sam i ja pomislila kad sam probala te knedle s pekmezom - ne bi bila velika razlika da sam samo njoke bez punjenja skuhala, uvaljala u prezle pa dodala uz kiselo vrhnje, cimet i pekmeza po želji.

  44. #144

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    onaj podravkin pekmez od šljiva također može poslužiti, ja sam probala - radim ih češće kao njoke, ali sam htjela probati. Samo pazite da uzmete pravi pekmez, imaju više vrsta, treba biti onaj skroz taman i gusti, obično ima poklopac na crvenobijele kvadratiće, kao starinski stolnjak - slika.
    OT taj pekmez je nekad bio fantastican
    nije imao dodanog secera
    i sad je fin, al je sa secerom


    knedlice sam radila
    sa sljivama su mi finije nego s marelicama
    nisu lose
    al nema mi do pravih s krumpirovim tijestom

  45. #145

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    mi opet drvimo po ovom receptu, jako ga volimo

  46. #146

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    I mi sutra opet

  47. #147

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Sezona je šljiva pa podižem

  48. #148
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    Moram probati!

  49. #149
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Quote Originally Posted by kloolk View Post
    Sezona je šljiva pa podižem
    Bas sam i ja danas razmisljala o ovom receptu
    sutra je na repertoaru

  50. #150
    manal's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Vukovar
    Posts
    1,683

    Default

    ja ih već napravila nekoliko tura, a i zamrzla, jer su bile neke super šljive. kad ih svježe napravim, odu začas!

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •