-
Mama vegetarijanka razmišlja o davanju mesa
Razmatram mogućnost da u prehranu svojih još malo pa osmomjesečnih djevojčica uvedem meso, no kako su moje sposobnosti razlikovanja kvalitetnog od nekvalitetnog mesa zakržljale, nemam pojma gdje nabaviti nešto što baš nije GMO, nafilano hormonima, antibioticima i tko zna čime sve ne.
Također, dobro bi mi došao brzi online tečaj s detaljnim uputama za pripremanje. Ovako nisam sigurna što točno podrazumijeva priprema i jesam li ja u to stanju. MM nije vegetarijanac i povremeno mu ispečem neki odrezak, riblje filete - sve dok nema delikatnijih mesarskih radova to mogu podnijeti, ali vađenje očiju, iznutrica, kostiju itd. već nadilazi moje kulinarske domete.
Dakle, ako bih za početak dala ribu pa onda možda i piletinu i puretinu - gdje da nađem nešto dovoljno dobro za bebe i kako se to priprema? Sve što sam do sad davala bilo je iz eko uzgoja ili pouzdano netretirano. Industrijsku hranu za bebe nisam nudila i htjela bih nastaviti na isti način. Je li to s mesom izvedivo?
-
Za eko, bio, netretirano ne znam da ti kazem. Em smo u drugoj zemlji, em nema sanse da nabavim tako nesto pa se ne opterecujem.
Ja sam Nadji davala barenu ribu, ili pecenu u foliji. Uzimala sam za pocetak filete (oslica, lista) i samo bi ih obarila sa malo belog luka. Kad bismo mi imali na meniju skusu ili pastmku pecenu u rerni, dobila bi i ona, naravno pazljivo ocisceno.
Od mesa isto bareno zivinsko, znaci neko belo meso (ja sam davala od curke, patke i kokosije, to sam imala) ali ona to nista nije htela da jede. Ako je vec pristajala na koji zalogaj to je bilo tamno meso (batak i zabatak, isto bareni) jer je to mekse.
I to je otprilike sve od mesa sto je dobila u prvoj godini.
-
Ja sad mozda bubam ali... koliko znam u Hr i Eu je zabaranjeno zivotinje za prehranu cijepiti, davati im hormone, lijeciti antibioticima itd. - zato kad izbije bolest, npr. slinavka, moraju ubiti sve zivotinje u blizini da zaustave sirenje zarazne bolesti jer zivotinje nemaju zastitu ni cijepljenjem ni ljekovima (tj. mogu je dobiti ali onda ne mogu ici za hranu). GMO zivotinje u bilo-kakvom uzgoju u Hr su mislim jos cisti SF, pa nasi seljaci nemaju novaca ni za novije (profitabilnije) sorte za uzgoj. Isto tako, meso nije ni pokvareno, ni zarazeno itd - jer se kontrolira. Ostaje samo pitanje nacina uzgoja, tj. sto su zivotinje jele i kako su zivjele. Kako naci "eko" meso - to na zalost ne znam, vjerojatno negdje na placu u vecim gradovima (Zg), mislim da se u Hr ne uvozi "eko", "bio" meso kao sto se npr. uvozi gotova hrana...
-
Najbolje je naći nekog dobrog mesara (možda ići po preporuci, tražiti nekog mesara koji ti je blizu) i dati mu da te upozna. Tj. da mu budeš stalna mušterija. Koliko je to moguće s obzirom da baš i ne konzumirate doma meso.
Uglavnom, kada nađeš nekog takvog, stalno kupuješ kod njega, već če ti s vremenom i sam reći kada da kupiš a kada ne.
Ja bih recimo došl i rekla u glavu, čujte kupujem za bebe, hoću da mi kažete od kud je meso, blablabla...Dolaziš stalno kod njega. Ak me kužiš kaj sam ti ovime htjela reći...
Znam da to obično funkcionira.
Uglavnom, nikako ne ono zapakirano meso po dućanima.
-
moram te samo pohvaliti da razmišljaš u tom smjeru, i dat djeci da sami odluče kaj će jest, malo je takvih vegeterjanaca.
-
a malo je i takvih mesojeda
-
I ja sam vegić 15-ak godina, ali jedem ribu unazad 5-6 godina na preporuku ginekologice, a tata jede meso. Maleckoj smo probali u par navrata dati meso, ali je svaki put odbila, čak i kad bi se pomiješala u kašici. Eventualno bi pojela mrvicu lagane bijele ribe (neutralnog okusa kao oslić i sl) ali isključivo pomiješane u kašici, jer ako bi joj dali samu ribu automatski bi ju pljunula van iz usta.
Od mesa smo odustali, kad će sama htjeti može pojesti uz tatu, mada doma nikad ni ne radimo meso, pa je prilika eventualno kad smo u nekom restoranu.
A što se kvalitete mesa tiče, uvijek mužu kažem da je jedino kvalitetno meso koje danas postoji isključivo divljač i riba, a sve ostalo iz uzgoja 
Inače znam nekoliko djece koji od rođenja odbijaju meso i koji su od rođenja vegetarijanci. Dakle, roditelji im normalno jedu meso, a djeca meso nikad nisu ni počela jesti.
-
moja klinka je uvijek jela samo na rate, dva-tri dana samo mrkvu, pa opet samo karfiol, pa krumpir, pa opet samo meso i tak u nedogled. I sad ponekad samo zna zbirat mrkvu ( pa drugi dan neće), ili samo meso ( pa opet tak u krug). Ima samo 4.5 godine.
Od riba jede samo srdelu i skuše ( jer je alergičar, i ne smije osliće)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma