Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Neuropedijatar ili kraniogram

thora avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Neuropedijatar ili kraniogram

Obzirom da mi je Tristan treće djete, i da je rođen na zadak, naravno da smo ga ispregledali na sve moguče i nemoguče načine. Sve je ok, no na zadnjem pregledu je dr rekla da mu gotovo ne osjeti fontanelu, i da moramo napraviti kraniogram. Ja sam od početka skužila da mu je fontanela gotovo neosjetna, no nisam se zabrinjavala. I naravno sad sam zabrinuta, jer mi je dr. napomenula da će možda biti potrebna i operacija. Mene zanima da li je potrebno odmah djete slati na kraniogram, obzirom da je star 3mj. i da se operacija ne radi na tako malenom djetetu ili da ga prvo pogleda neuropedijatar, što bi naravno rađe. Dvoje starijih nisu imali prebrzo sraštenu fontanelu, sa tim da stariji sinek ima prilično usku glavu( ne mislim pod tim neproporcionalnu), i tata nam ima užu glavu, i deda, itd... Da li i to ima veze?
    Ljudi koji ste imali ovakvu situaciju, javite se sa svojim iskustvima, jako me zanima kaj ste prvo obavili. HVALA!!!!!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nama se fontanela vrlo brzo zatvorila. Jedna od stvari koja nam je rečena, je da je to posljedica uzimanja multivitaminskih preparata u trudnoći. Nismo radili nikakve dodatne pretrage, jedino je doktor češće mjerio opseg glave.
    Ako budeš mirnija, traži uputnicu i idi neuropedijatru. Držim vam fige da bu sve dobro.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 12.07.2010. at 22:02

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Nama se fontanela vrlo brzo zatvorila. Jedna od stvari koja nam je rečena, je da je to posljedica uzimanja multivitaminskih preparata u trudnoći. Nismo radili nikakve dodatne pretrage, jedino je doktor češće mjerio opseg glave.
    Ako budeš mirnija, traži uputnicu i idi neuropedijatru. Držim vam fige da bu sve dobro.
    Kod mene onda to ne pali. Malom se fontanela zatvorila jako kasno, a pila sam multivitamine cijelu trudnoću.
    Od prijatelja djetetu se jako rano zatvorila fontanela, isto je dr. odmah predlagao operaciju, da bi na kraju došli do toga da predlaže operaciju samo zato da bude glavica lijepog pravilnog oblika. Dakle, nije bilo nikakvih drugih indikacija (obavili su sve moguće pretrage). Naravno da su odustali od operacije, jer je glavica izgledala sasvim ok i bez nje.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

šta znači prerano,odnosno prekasno?
    koji je to period?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

kraniogram neurohirurgu
    nalaz neurohirurga i dijete za pregled neuropedijatru
    prati se obim glave i njen oblik (neurohirurg) kao i pshihomotorni razvoj djeteta (neuropedijatar)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Bebinja prvotno napisa Vidi poruku
    šta znači prerano,odnosno prekasno?
    koji je to period?
    Ovo i mene zanima, pogotovo za "prekasno". (sori thora na OT)

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Thora, moja Ema je rođena sa skoro sraslom fontanelom. Pedijatrica mi je rekla da je prije nje imala dva dečkića s istom situacijom, kojima je srasla potpuno i glavica nije rasla pa su morali na operaciju, ali da ćemo prvo svakim mjesec dana mjeriti obujam glavice i opipavati (ona je rekla da se osjeti zadebljanje pod prstima ) i ako bude indikacija jurimo u Klaićevu. Mojoj Emi je glavica rasla normalno, iako joj je s nekih 2-3 mjeseca fontanela srasla (ali dr. je rekla da očito ipak nije srasla u potpunosti jer onda glavica ne bi uopće rasla), svakih 3-4 tjedna dr. joj je mjerila glavicu i pipala, i pratila na kojoj smo percentili po onom dijagramu rasta glavice. Iako je glava rasla, s 9 mjeseci smo ipak otišli neurokirurgu za svaki slučaj, koji ju je ispipao i rekao da je to očito čisto fiziološka stvar, glavica raste i sve Ok. Od tada više ne mjerimo glavu tako često, a sad joj je već veća od Nevenove. Evo, malo sam odužila da te umirim da ne morate uopće na kraju završiti na operaciji!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U biti mi je zapela za oko prva rečenica. U kakvoj su vezi treće dijete, porod na zadak i fontanela (zapravo dodatne pretrage koje su u vašem slučaju pokazale "problem" s fontanelom)?

thora avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sutra idemo napraviti kraniogram, koji treba pokazati što i kako dalje.
    Jelka, prva dva poroda su mi bila normalna, a T. je rođen na zadak, vaginalno sa 3,900! Nisam uspjela samostalno, već ga je dr. nekako zarotirala i izvukla van, dok mi je drugi dr. "nasjeo" na trbuh.
    Sve ovo sam navela radi boljeg pojašnjenja cijelokupne situacije. Mislim da fontanela i zadak nemaju veze jedno sa drugim, no možda se varam?
    Doista sam veliki laik.
    No, kako sam već navela, čitala sam da tu utječe čitav niz faktora, koji neki napominju da su od velike važnosti( tipa uzimanje vitaminskih pripravaka, koje ja nisam uzimala, pa onda vitamina D, kojeg T. još nije ni okusio, jer ljeto je, i sunca ima u izobilju, genetike, itd...)
    Ima li netko djete koje je završio na operaciji?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo i mene zanima, pogotovo za "prekasno". (sori thora na OT)
    Mislim da je nekakvo okvirno vrijeme od 9. do 18. mjeseca (neka me netko ispravi ako sam u krivu).
    Mojem djetetu se fontanela zatvorila nakon 24. mjeseca, nisam više sigurna kad.
    Pila sam multivitamine u trudnoći, on je pio redovito D vitamin,... znači imao je sve teorijske "predispozicije" za zatvaranje u tom roku.
    To kasnije zatvaranje obično nije nikakav problem, ovaj okvir je jednostavno prosjek.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mojoj kćeri se fontanela potpuno zatvorila sa 6 mjeseci.
    najprije smo išli u vinogradsku gdje su nas dobrano isprepadali pa smo se prebacili kod dr sabola kojeg preporučam i tebi.
    kod njega se kontrolirali, sve prošlo super, bez operacije.

thora avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Došao nalaz, koji kaže
    Snimka lubanje dolihocefalično formirana, izrazito oteoporotična tako da kost imponira poput "mliječnog stakla".
    Dijastaza šavi, zatvorena velika fontanela i zatvorena mala fontanela. Strma je prednja lubanjska baza.
    Imali tko pojma kaj to znači? Jako sam preplašena!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jesi zvala doktora koji je taj nalaz izdao?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj thora prvotno napisa Vidi poruku
    Došao nalaz, koji kaže
    Snimka lubanje dolihocefalično formirana, izrazito oteoporotična tako da kost imponira poput "mliječnog stakla".
    Dijastaza šavi, zatvorena velika fontanela i zatvorena mala fontanela. Strma je prednja lubanjska baza.
    Imali tko pojma kaj to znači? Jako sam preplašena!
    thora, nalaz u ruke i idi kod sabola
    čak i ako je nalaz zabrinjavajući, on će pronaći rješenje i umirujući način da vam sve objasni

vjerojatno biste morali čekati da vas naruče, ali ako nazoveš i kažeš koliko si uplašena, vjerojatno će izmisliti neki termin
    ako bude potrebe, on će vam reći kojem neurokirurgu da se obratite

držim fige

thora avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Apri hvala, bila sam kod pedice, rekla je da je ok, ali za svaki slučaj me poslala neurokirurgu, da i on da svoje mišljenje! Jedva čekam da to sve obavimo, pa dfa sam koliko toliko mirnija. Hvala cure, još jednom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •