Stranica 10 od 16 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam i rekla da sam off topic sa CDD, ali isto tako sam dodala i dio koji je on topic:

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa Vidi poruku
    On topic. Ako se u muslimanskim zemljama po zakonu dešava ovo:

http://www.menassat.com/?q=en/news-a...kissing-public

onda valjda smiju Francuzi u svojoj vlastitoj zemlji donijeti zakon o zabrani burki. Dalo bi se itekako raspravljati koji je od ta dva zakona besmisleniji.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sorry TB nemam živaca za prepucavanje. Argumenti si ti baš ko stvoreni da se netko na njih nakaći, but not me sister, tema mi je zanimljiva i ne da mi ju se brljaviti objašnjavajuči nekome nešto što očito ne razumije. NHF.

Ono što je meni kod ovog zakona zabrinjavajuće je nastavak...tj. što sljedi? Danas su burke, što je sutra. I sad je u Francuskoj, uskoro će biti i kod nas. Al to sad već lagano prelazi u drugu temu, onu koju bi Svimbalo zasvimbala; zakoni i zakonsko prigovaranje

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry TB nemam živaca za prepucavanje. Argumenti si ti baš ko stvoreni da se netko na njih nakaći, but not me sister, tema mi je zanimljiva i ne da mi ju se brljaviti objašnjavajuči nekome nešto što očito ne razumije. NHF.
    Uopće se ne prepucavam, samo te lijepo pitam zašto misliš da jedna država smije donositi zakone kakve hoće, a druga ne. Na to mi nisi odgovorila, a i ne moraš.

I sister sam samo svom bratu, NHF.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Propisi islama o pokrivanju žene su jasni. Muslimanka treba biti pokrivena tako da se vide samo lice i ruke do šaka. Odjeća treba biti neprozirna i dovoljno široka da ne ocrtava dijelove tijela. Pokrivanje žene u islamu je stroga naredba Allaha dz.s. Neko je pitao zašto se negdje nosi burka, negdje nikab, negdje hidžab – stvar je podneblja i kulture. Suština je ista (moraju biti zadovoljeni gore navedeni uslovi) a sad boja ili neke manje razlike u modelu su stvar kulture. Tako npr. dimije i bluze naših nana koje su šarene uklapaju se u definiciju hidžaba, kao I feredža i zar koji su znali biti na pruge, zelene, bijele i dr. boja u B i H prije donošenja zabrane. http://www.islambosna.ba/forum/histo...kve-vise-nema/
    U Saudijskoj Arabiji se npr. nosi crna boja i nikab. Za Afganistan je karakteristična burka. Žene muslimanke u nekim dijelovima Afrike nose šarene hidžabe, u Turskoj isto tako. U Francuskoj je cilj da se zabrani bilo kakvo pokrivalo za lice pa bila to burka koja ide od glave do poda ili nikab kod kojeg se vide oči ili ne vide oči.
    Ulema tj. islamski autoriteti, učenjaci koji se bave tefsirom tj. tumačenjem Kur'ana, hadisa, fikha (islamskog prava) itd. razilaze se po pitanju toga da li je pokrivanje lica žene farz tj. stroga naredba Allaha dž.š. ili je to samo poželjno i lijepo da se radi. Inače, prve žene muslimanke, žene Poslanika s.a.v.s. su pokrivale lice. Treba znati da je islamsko pravo čitava jedna nauka i da zadire u sve oblasti tako da ima smjerove: Islamsko ekonomsko pravo, Islamsko političko pravo, Islamsko bračno pravo, Islamsko kriminalno pravo, Islamsko pravo o ponašanju, Islamsko teološko pravo, Islamsko pravo o čistoći, Islamsko vojno pravo. Nauka je Tefsir, Hadis itd. Ovo sve se izučava na islamskim univerzitetima širom svijeta. Isto kao što imate stručnjaka tj. profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za historiju/Povijest, za Jugoistočnu Evropu u srednjem vijeku, koji je autoritet u toj oblasti, tako imate i stručnjake za islamsko pravo, tefsir, hadis itd.

Islam je sasvim jednostavan. Tačno se znaju propisi počev od kulture ponašanja za stolom, preko npr. načina sklapanja braka, načina odabira bračnog druga (tačno se znaju osobine poželjne kod žene ili muškarca tj. šta mladić i djevojka trebaju tražiti prilikom odabira), prava i dužnosti žene, prava i dužnosti muškarca u braku, načina razvoda braka, vremena koje treba da prođe nakon razvoda da bi se žena mogla ponovo udati, a čovjek ponovo oženiti, pa sve do uređenja države. U islamu nema prostora za to da sada neko dođe i kaže da on misli kako se nešto ne treba raditi jer imate tačno, pa da se tako izrazim, matematički uređena pitanja za svaki segment života i dokaze iz Kur’ana i života Muhammeda s.a.v.s. kojima je to potkrijepljeno.
    Ko želi više o tome da sazna, pun je internet takvih informacija. Samo je problem što ljudi koji ne poznaju islam najčešće informacije uzimaju iz pogrešnih izvora. Ko stvarno želi da dobije prave informacije koristiće i prave izvore, provjerene, a ne politički obojene kao što je npr. slučaj sa mnogim knjigama koje se izdaju u SAD – u i u kojima su informacije o muslimanima grozne i ja da nisam sama muslimanka i da mi nije jasno o čemu se tu radi, ko zna šta bih pomislila. Tu se ubraja i poneki bestseler kojeg piše neki Afganistanac ili Pakistanac u SAD – u pričajući nekakve priče o nekakvim čudnim životima muslimana u njihovim zemljama. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Amerika se često tu pojavljuje kao spasitelj muslimana u Iraku (a ptice na grani znaju da je Irak okupiran zbog nafte), pa onda spasitelj muslimana u Afganistanu itd. Možda se malo poređenje može napraviti sa periodom Hladnog rata kada su u skoro svim američkim filmovima Rusi prikazani kao glupi, te u negativnom kontekstu npr. oni filmovi o Rambu.
    Žena muftije Omerbašića koja nije pokrivena ne izvršava jednu od osnovnih dužnosti u islamu. To je naravno njena stvar. U vjeri nema prisile ali ako se neki muslimani ne pridržavaju u potpunosti propisa svoje vjere, važnost i obaveznost tog propisa se ne umanjuje. Npr. moje rodice su muslimanke i nisu pokrivene ali će vam svaka reći da je stroga dužnost jednoj muslimanci pokrivanje ali da je ona ne praktikuje iz sebi poznatih razloga, ali s nje uopšte ne spade ta obaveza i ona će za to odgovarati pred Allahom dž.š. na Sudnjem danu i ima grijeh za to.
    Mudrost propisa o pokrivanju žene je ogromna. Žena svoju ljepotu pokazuje svom mužu a ne svim muškarcima. U islamu je dobro djelo kad se žena dotjera za svog muža, kad se uljepša da bi zavela njega. Institucija braka je u islamu jako važna tako da postoji vjerodostojna predaja od Poslanika s.a.v.s. gdje on kaže: "Ko se oženi sačuvao je pola svoje vjere, a za drugu polovicu nek se boji Allaha." Muhammed s.a.w.s je rekao: "Trojica uživaju Allahovu brigu i pomoć….gdje se između ostalog navodi “oženjeni koji želi brakom ostvariti čestitost, uljudnost i suzdržanost" . Brakom se čovjek i žena čuvaju bluda koji je zabranjen u svakom obliku prije samog braka, a naravno i preljuba u braku. Stoga, čovjek musliman se ženi da bi sačuvao svoju čestitost, da bi oformio porodicu i da bi se sačuvao bluda. Nema nikakvog fizičkog kontakta niti fizičkog dodira između djevojke i mladića koji žele stupiti u brak. Upoznaju se isključivo radi braka pa ako se svide jedno drugom, onda stupaju u brak i tek tada dolazi do fizičkog kontakta. Dužnost žene je da bude lijepa za svog muža, ali samo za svog muža. Naravno ona može biti otkrivena i pred drugim ženama i nositi odjeću koje druge žene nose i na ulici, ali ne, pred stranim joj muškarcima. Ovim muž sve što mu treba ima u svojoj kući i nema potrebe da traži nešto van braka što je čest slučaj u mnogim današnjim brakovima, htjeli mi to priznati ili ne. Muž kada opći sa svojom ženom u islamu ima za taj čin dobro djelo zato što je svoju prirodnu potrebu zadovoljio na halal tj. dozvoljen način tj u braku. Dakle, žena skriva svoju ljepotu od stranih joj muškaraca i ne zavodi strane muškarce već isključivo svog muža i za to ima nagradu kod Allaha dž.š. i ima dobro djelo. Meni je ovo stvarno vrhunac čestitosti.
    Izjave da žena kada se sat vremena ili više pred ogledalom sređuje da bi samo sebi bila lijepa, ili da hoda na štiklama samo radi sebe su apsurd. Zašto kada je sama i kada je niko ne vidi, nije tip top srđena? Zato što nema ko da je vidi. Priroda žene je da želi da se svidi, da želi da bude lijepa. Ovo govorim jer sam i sama žena i pokrila sam se u 21. godini tako da sam imala period u životu kada sam izlazila na ulicu dotjerana, našminkana itd. U islamu se poštuje ta priroda žene ali je stavljena u određene granice koje su za nju dobre. I inače, sve što je Allah dž.š. propisao čovjeku, propisano je za njegovo dobro, a ne zato što to Allahu dž.š. treba jer On je Svemoćan i nije potreban ljudske pomoći.
    Priroda žene i muškarca se ne može izjednačiti koliko gopd to htjeli neki feministički pokreti. Allah dž.š. najbolje poznaje prirodu žene i prirodu muškarca i u skladu s tom prirodom je odredio dužnosti i obaveze jednog i drugog. A ovo možete naći i u knjigama psihologije koje se bave psihologijom muškarca i psihologijom žene. Dostignuća psihologije na ovom polju samo su potvrdila odavno jasne i poznate stvari u islamu.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće se ne prepucavam, samo te lijepo pitam zašto misliš da jedna država smije donositi zakone kakve hoće, a druga ne. Na to mi nisi odgovorila, a i ne moraš.

I sister sam samo svom bratu, NHF.
    Ok - ne želiš se prepucavat al češ se kačit na neki slučajan figure of speech.
    I ne mislim, rekla sam ti da mislim da je i taj zakon debilan - al valjda čitaš samo što ti paše. Lay off my back!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    I ja kažem.

Roza, tvoja leđa me ni najmanje ne zanimaju.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ok, pretjerala sam priznajem, al ti me vučeš za jezik i sprdaš se samnom. Nije baš lijepo. Ajmo sad završit, fakat smo uzurpirale temu bezveze.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Curke , ne stignem čitat što ste napisale, slaba mi je veza na Braču, al ja sam protiv definitivno !

Mislim da se svatko treba prilagoditi zemlji u kojoj živi ukratko:"U Rimu, budi Rimljanin"!

Kad može Turska zabranit nošenje burki,zašto ne bi mogla Francuska? te iste žene ne smiju nosit burke u Turskoj, a smiju u Njemačkoj i Francuskoj? zašto bi to bilo tako,a njihova matična zemlja im to ne odobrava? jel time Turska krši ljudska prava???

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tema je izabrala svoje korito, i baš mi je drago što tim koritom plove same emancipovane žene, koje nose isključivo 100% pamučni veš, zarađuju dovoljno za dobar život, muževi su tu, ali ne smiju pisnuti, i niko ih nikada ne zlostavlja..... Ma dajte molim vas, govorite o zlostavljanju, o islamu, a danas se zvanično tvrdi da je svaka druga žena u braku bila žrtvom ili psihičkog ili fizičkog zlostavaljanja(pa čak i u Hrvatskoj); preispituje se čak i pitanje celibata( a islam ga nikada nije ohrabrivao, jer sex je nagon a nagoni se moraju zadovoljvati) u katoličkoj crkvi nakon pojave učestale pedofilije, a opet se katolicizam brani jer je navodno neko vjernik. Ne moraš biti vjernik, ali poznavati neku vjeru, njen početak, razvoj, uspone i padove, je danas , drage moje, akademska disciplina, i traži godine iščitavanja literature. Zar ja da kritiziram katoličanstvo jer sam kao nešto skontala, pročitavši Da Vinčijev kod???!!! Spustite loptu na zemlju, i sjetite se da ovdje žena priča sa ženom a ne Pop sa Hodžom!

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Ne moraš biti vjernik, ali poznavati neku vjeru, njen početak, razvoj, uspone i padove, je danas , drage moje, akademska disciplina, i traži godine iščitavanja literature. Zar ja da kritiziram katoličanstvo jer sam kao nešto skontala, pročitavši Da Vinčijev kod???!!! !
    Ma odličan komentar

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Zar ja da kritiziram katoličanstvo jer sam kao nešto skontala, pročitavši Da Vinčijev kod???!!! !
    ja ne razumijem ovaj komentar
    je li ovaj komentar posljedica spominjanja knjige Ayaan Hirsi Ali?
    ako je tako, onda je potpuno promašen, jer Dan Brown piše fikciju
    a Ayaan Hirsi Ali piše biografiju

i zašto si se ti uzrujala?
    bez obzira na to što ovdje većina ljudi ne zna puno o islamu, o njemu nije zabranjeno pričati
    to ti nekako dođe prirodno, jelda, da u raspravi koristiš ne baš fer argumente
    krenemo sa zabranom burke pa dođemo do ženskog obrezivanja i udaje devetogodišnjakinja u Jemenu
    što nije ok
    ali vidim da ni ti ni tvoje kolegice ne prežete od argumenata koji zasigurno nisu rezultat akademske učenosti
    spomenete katolike i, opa, evo ga u istoj rečenici odmah iskočili i pedofili

ne razumijem potrebu nekih forumašica da se registriraju na forum samo zbog ovog topica
    stvarno mislite da će nešto što vi kažete
    promijeniti mišljenje onih koje misle da je burka znak potlačenosti žena u islamskom svijetu?
    čak štoviše, vi burke niti ne nosite
    samo zbunjujete ostatak forumske populacije
    Posljednje uređivanje od sladjanaf : 19.07.2010. at 00:25

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

šećerni posip na sladjin post

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moram priznati da sam, nakon svog početnog posta na ovom topiku, gdje sam napisala da bi nošenje burke trebala biti stvar osobnog izbora, bez da sam se udubila u problematiku, promijenila mišljenje.
    Tome su doprinijeli i postovi forumašica s ovog topika, kao i sinoćnje guglanje na tu temu.
    Istodobno svimbam zadnji sladjanin pasus.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ću isto posvimbati/poslađiti slađu.

stalno se javljaju nove forumašice i pokušavaju nešto objasniti, ali ne odgovaraju na konkretna pitanja koja su postavljena.

ja ću još jednom pitati, zašto muški nemaju obavezu pokrivanja?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

posto se dosta javlja novih forumasica imam i ja jedno pitanje: da li i vi idete van samo sa muskom pratnjom ili bez obzira sto nosite jednu od opcija pokrivala ipak slobodno izlazite van? jer koliko sam ja shvatila u islamu zena ne bi trebala biti vani bez pratnje muskarca. ne provociram, vec me iskreno zanima.

i ja bi dodala da mi se svidio sladjin post.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 19.07.2010. at 11:25

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    stalno se javljaju nove forumašice i pokušavaju nešto objasniti, ali ne odgovaraju na konkretna pitanja koja su postavljena.
    Ja bih baš voljela da nam se javi jedna koja nosi burku od svoje 18te godine, po vlastitom izboru, a ful je obrazovana, emancipirana i ima super karijeru u kojoj uživa. Ili ako je nema po svom izboru, neka pojasni kako bi je mogla imati samo da hoće. Što meni u ovom kontekstu mogu značiti iskazi žena koje nose na glavi samo maramu? Ako ćemo o tim ženskim pitanjima i ljudskim pravima.

Ako ćemo o zakonu: pomalo formiram stav čitajući razne argumente. Nikad nisam bila neki legalist (nhf, Svimbi ) ali moram se složiti s tvrdnjom da je za opću sigurnost potrebno donijeti neke zakone koji će mnogima donijeti neke neugodnosti, ali će spriječiti - manje ili više uspješno (evo možemo raspravljati jedino o tome koliko uspješno) - veće nevolje. Kao kad te zaustave na carini ili pred ulaskom u avion i pretraže ti tjelesne šupljine (ajmo jednu temu o tome) sve u ime opće dobrobiti.

Ispada da kad neko prakticira neku od većih religija dobiva razne povlastice pred zakonom. To mi se ne sviđa, moram reći. Primjerice mislim da smo u RH mnogi diskriminirani na račun katoličke većine.

Mislim i da je zabrana nošenja burki u Francuskoj na javnim mjestima relativno sitna stvar u usporedbi sa zabranom marame na Turskim sveučilištima (što je van Turske bilo prilično slabo medijski popraćeno, zanimljivo za primjetiti) ili s uvođenjem katoličkog vjeronauka u hrvatske škole (ajmo se malo počešat gdje nas svrbi).

Jedino što mogu reći kontra zakona, je da se predobro uklapa u neke desničarske tendencije u Francuskoj, pa se dovodi u pitanje čime je točno motivirano njegovo donošenje.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nisam se dosad javljala na temu, tu i tamo bi pročitala, nemam pojma o islamu, ali... te burke su nešto prestrašno. Pogled kroz tu mrežicu, nemogućnost da poljubiš svoje dijete, uopće razlog nošenja (da žena ne bude poželjna drugim muškarcima )... sve zajedno. Prestrašno.
    Teško mi je vjerovati da danas, 2010. g., čak i u zapadnom svijetu koji nazivamo razvijenim, postoje žene koje imaju potrebu to nositi i objašnjavati zašto je to dobro.
    Iskreno, za zakon u Francuskoj me baš briga, niti tamo živim, niti nosim burku. Ali... ova javljanja iz regije su mi baš dala misliti

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj adaa prvotno napisa Vidi poruku
    Izjave da žena kada se sat vremena ili više pred ogledalom sređuje da bi samo sebi bila lijepa, ili da hoda na štiklama samo radi sebe su apsurd. Zašto kada je sama i kada je niko ne vidi, nije tip top srđena? Zato što nema ko da je vidi. Priroda žene je da želi da se svidi, da želi da bude lijepa. Ovo govorim jer sam i sama žena i pokrila sam se u 21. godini tako da sam imala period u životu kada sam izlazila na ulicu dotjerana, našminkana itd. U islamu se poštuje ta priroda žene ali je stavljena u određene granice koje su za nju dobre. I inače, sve što je Allah dž.š. propisao čovjeku, propisano je za njegovo dobro, a ne zato što to Allahu dž.š. treba jer On je Svemoćan i nije potreban ljudske pomoći.
    Priroda žene i muškarca se ne može izjednačiti koliko gopd to htjeli neki feministički pokreti. Allah dž.š. najbolje poznaje prirodu žene i prirodu muškarca i u skladu s tom prirodom je odredio dužnosti i obaveze jednog i drugog. A ovo možete naći i u knjigama psihologije koje se bave psihologijom muškarca i psihologijom žene. Dostignuća psihologije na ovom polju samo su potvrdila odavno jasne i poznate stvari u islamu.
    Čitam cijelo vrijeme i šutim, ali sad više ne mogu. Prirodno je da se žena želi svidjeti, pa zašto se onda ide protiv te prirode? Po tome je prirodno i da su muški napasni, zašto se onda ne bi i njih na neki način spriječilo u tome da žele druge žene (ali ne na taj način da se te druge žene maknu i sakriju). Djeca bi se podavila u slatkišima i zato im cijelo vrijeme objašnjavamo da nisu zdravi, dok su mali mičemo slatkiše ispred njihovih očiju, ali kad narastu moraju samo donositi odluke: tamaniti slatkiše nemilice i snositi posljedice ili biti umjereni. Pa zar su muški ko djeca? Treba li sve maknuti ispred njihovih očiju da bi se ponašali odraslo? Po meni, zrelost i je u tome da se neprekidno borimo s iskušenjima.
    A možete sad po meni drvlje i kamenje, ali ja spadam u one koji ne vjeruju svemu što pročitaju na forumu.

Margot avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

http://saudiwoman.wordpress.com/

Izvrstan blog. Natjerao me da preispitam neka moja promišljanja.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ću isto posvimbati/poslađiti slađu.

ja ću još jednom pitati, zašto muški nemaju obavezu pokrivanja?
    ponovno podizem isto pitanje?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam cijelo vrijeme i šutim, ali sad više ne mogu. Prirodno je da se žena želi svidjeti, pa zašto se onda ide protiv te prirode? Po tome je prirodno i da su muški napasni, zašto se onda ne bi i njih na neki način spriječilo u tome da žele druge žene (ali ne na taj način da se te druge žene maknu i sakriju). Djeca bi se podavila u slatkišima i zato im cijelo vrijeme objašnjavamo da nisu zdravi, dok su mali mičemo slatkiše ispred njihovih očiju, ali kad narastu moraju samo donositi odluke: tamaniti slatkiše nemilice i snositi posljedice ili biti umjereni. Pa zar su muški ko djeca? Treba li sve maknuti ispred njihovih očiju da bi se ponašali odraslo? Po meni, zrelost i je u tome da se neprekidno borimo s iskušenjima.
    A možete sad po meni drvlje i kamenje, ali ja spadam u one koji ne vjeruju svemu što pročitaju na forumu.
    ja se slažem s tobom
    ispada nekako da islam ima vrlo nisko mišljenje o vlastitim muškarcima
    oni ispadaju poput nekih strojeva bez razuma i volje koje tjeraju samo nagoni
    a žena je ta koja će te nagone staviti pod kontrolu
    ona je ta koja je odgovorna za njihovo ponašanje
    to je jedno

a drugo, kad kažete da burka samo i isključivo služi za skrivanje od muške pohote
    i da je žena koja je nosi vrlo često obrazovana, emancipirana i ravnopravna sa svojim mužem,
    zanima me kako takva žena može biti npr. menadžerica u Coca Coli ili npr. u Vodafoneu?
    stvarno mislite da je to moguće?
    kako može biti profesorica ili učiteljica npr. u francuskoj državnoj školi?
    kako može biti konobarica?
    postoji li generalna direktorica u burki?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    ja se slažem s tobom
    ispada nekako da islam ima vrlo nisko mišljenje o vlastitim muškarcima
    oni ispadaju poput nekih strojeva bez razuma i volje koje tjeraju samo nagoni
    a žena je ta koja će te nagone staviti pod kontrolu
    ona je ta koja je odgovorna za njihovo ponašanje
    to je jedno

a drugo, kad kažete da burka samo i isključivo služi za skrivanje od muške pohote
    i da je žena koja je nosi vrlo često obrazovana, emancipirana i ravnopravna sa svojim mužem,
    zanima me kako takva žena može biti npr. menadžerica u Coca Coli ili npr. u Vodafoneu?

Vrlo dobra poanta, a pitanja se mogu shvatiti i kao ne-retorička, zanima me odgovor

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja nisam baš tako nova, ali eto očigledno da padam u oči. I ni na kraj pameti mi nije bilo spomijanje dotičnog autora u tvom postu. Zar misliš da ja ne znam kreirati svoje mišljenje bez da čitam šta ostatak forumske populacije to kaže, pa samo reagiram na to. Pospite si šečerom šta god želite, ali ste nastupile krajnje drsko, bezobrazno, i netolerantno. I da, sad se već jesam uznemirila.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Margot, jedna rečenica u blogu mi je apsolutno zasmetala

I wish I had the power to take the choice away from them.

Totalni ego trip, jer, onda ja mogu reći, da bar imam moć pa svim gay osobama oduzet pravo na izbor koga će voljeti, jer život bi im bio puno lakši da su straight - ne bi bilo zlostavljanja, ne bi bilo šikaniranja, ne bi imali probleme sa svojim roditeljima, smanjuje se opasnost zaraze sa HIVom, imali bi dijecu i obitelj etc etc

A MoMo muškarac se ne mora pokrivati, valjda, jer im to nalaže tradicija. Simple as that. Nije sigurno (po mom mišljenju) ni dobro ni fer, al je tako, ne vidim što tu nije jasno...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa ima primjera i da muškarci tradicionalno pokrivaju usta (Tuarezi) ali ne znam da li ima neki primjer da pokrivaju oči. A to je bit burke - skrivanje identiteta. I valjda su je zato zabranili.

U tradiciju i običaje ne ulazim - tu su svi ljudi jako osjetljivi, kao što se pokazalo na puno mjesta u ovom topicu.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

isti taj muškarac, danas u Francuskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji može pohotno gledati ženu bez burke, dok se njegova skriva ispod iste... vjerojatno je to funkcioniralo dok nije bilo toliko imigracija, pa ajde, sve žene su bile pokrivene, muški nisu imali kaj vidjeti i sve 5, danas je druga priča...

adaa shvatila sam da si ti islamske vjere... da li i ti imaš "ugovoreni" brak?
    Nažalost, imala sam prijateljicu iz Makedonije, muslimanku, išle smo zajedno u srednju školu. Nije bilo pokrivena, u RH živjeli su kao Hrvati ali sa svojim običajima, nakon drugog razreda tata joj je puko, ugovorio brak i poslao u Makedoniju. Kanije mi se uspjela samo jednom javiti telefonom i jednom mi je došlo pismo, u kojem objašnjava da se ne smije družiti s nemiuslimanima, da je taj dio njenog života završen i da kreće s drugim. Susrela sam joj majku u Vlaškoj prije nekoliko godina, prepoznala me, rekla je da joj je kćer dobro, imala je već tada 4 djece... Bez završne srednje, bez svog kruha u rukama, po odluci svog tate i tog muškarca za kojeg se udala, bez prijatelja iz Zagreba s kojima je odrasala... otišla je s velikom tugom.... Cijela ta priča pa još burke pa ostale priče raznih žena koje su uspiju izvući iz toga me načisto zgrožavaju. Ja sam vjernica, poštujem svaku vjeru, mislim da se sve to na kraju svede na jednog Svevišnjeg, no nisam sigurna da bi islam mogla staviti u tu kategoriju jer ili živim u uvjerenju da u islamu nešto gadno ne štima ili stvarno nešto gadno ne štima... i opet se pitam da li imaju veze s time mediji, ili samo odgoj ili...? ne znam, razuvjerite me....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja nisam baš tako nova, ali eto očigledno da padam u oči. I ni na kraj pameti mi nije bilo spomijanje dotičnog autora u tvom postu. Zar misliš da ja ne znam kreirati svoje mišljenje bez da čitam šta ostatak forumske populacije to kaže, pa samo reagiram na to. Pospite si šečerom šta god želite, ali ste nastupile krajnje drsko, bezobrazno, i netolerantno. I da, sad se već jesam uznemirila.
    pa i ja sam sad uznemirena, pravo da ti kažem
    i uopće mi se ne sviđa ovakva jednostrana rasprava
    to je za vjerske škole a nije za forum
    već tri stranice poteže se jedno pitanje na koje bi nas nekoliko voljelo dobiti odgovor
    no, odgovora nema
    nije da ga morate dati
    ali zar je tako teško burku obraniti?
    znam da je najlakše reći da je to vjera i tradicija
    pa valjda se većini ljudi tada zatvore usta
    ali evo, ja inzistiram
    da mi netko odgovori na moja gore postavljena pitanja
    i molim da mi na ta pitanja ne odgovaraju katolkinje, baptistkinje, jehovine svjedokinje...
    takvi me odgovori ne zanimaju

no vrlo sam pesimistična
    jer očekujem:
    a) nikakav odgovor
    b) optužbu da sam drska i bezobrazna, opet bez odgovora

dajte me razuvjerite, ja sam jedna vrlo draga osoba

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Zanimljiva tema – ne mogu iscitati sve, na godisnjem sam. No, mora dati kratki komentar.
    Da je bio topic o am. akciji u Iraku, 90 posto vas bi popljuvalo Amerikance sto 'spasavaju' narod koji to nije ni trazio.
    Ovakvom analogijom smatram kako mi (mislim na zapadnu civilizaciju) nismo pozvani 'spasavati' zene koje iz ovih ili onih razloga nose (moraju nositi) burke.
    Zapadna civilizacija zato i jest toliko napredna jer se tolerancija gradila stoljecima. Bila bi prevelika steta da sada ugasne.
    Burke bih jedino zabranila na osobnim i identifikacijskim dokumentima, jer u tom slucaju zadiru u narusavanje zakona upravo te zapadne civilizacije, koja pociva na zakonima.
    To kako ce one hodati po cesti je iskljucivo njihova stvar. Morate priznati da je prepoznavanje upitno kod mnoge populacije koje nemaju pokrivalo preko lica.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

AKo žena u muškarca može izazvati pohotne misli, možda bi bilo najbolje da ona onda ni ne izlazi iz kuće po danu , možda samo po noći?!

Jedine 'pohotne' muške poglede koje sam ja dobivala u bivšem uredu su bili od (nekoliko) kolega iz Alžira i Maroka, a bila sam za naše prilike najobičnije odjevena: malo uža T-shirt majica, trapke, japanke na nogama. Al' ono - baš sam se neugodno osjećala, dok su me tak' odmjeravali.

Brijem da su tak' upadljivo gledali, jer u svojim matičnim zemljama nisu navikli na tak' obučene žene.

Ne kažem da su svi takvi, ali to je moje iskustvo.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

To je dvosjekli mač jer se dječaci uče da oni nemaju granicu u glavi i da ne mogu kontrolirati nagone.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je autor malo pobrkao lončiće, ne? Kod burke se uopće ne vide oči, zar ne?

šteta je što ovakvi članci bivaju u našim medijima (u smislu da ljudi pojma nemaju što je burka u stvari a pišu o tome)

Burka je uzburkala javnost u zapadnoj Europi: u Belgiji je ozakonjena zabrana nošenja tog tradicionalnog elementa arapske kulture odijevanja kojom žene zaklanjaju svoje lice, od djelomične do potpune pokrivenosti, a u Francuskoj bi takav zakon uskoro trebao biti donesen. I Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, po uzoru na Belgiju i Francusku, predlaže parlamentu Bosne i Hercegovine uvođenje zabrane nošenja burke, a Habiba Awad, supruga Aimana Awada, bivšeg pripadnika brigade Al Mudžahed u BiH i jedna od nekoliko stotina Bošnjakinja koje žele biti pokrivene, kaže da bi prestala izlaziti iz kuće kad bi zabranili feredžu, kako u bošnjačkom govoru nazivaju burku.
    U Europi danas živi oko 16 milijuna muslimana, a najviše ih je u Francuskoj, pretežito doseljenika i njihovih potomaka iz bivših francuskih kolonija na sjeveru Afrike. Riječ je o golemoj populaciji i pretpostavimo li da su u njoj podjednako zastupljene i žene i muškarci, nošenje ili zabrana nošenja burke prerasta u vrlo ozbiljan društveni i politički [COLOR=#018d25 !important]problem[/COLOR]. Broj muslimana u Europi neprestano se povećava: u engleskom industrijskom središtu Birminghamu, primjerice, muslimansko je stanovništvo većinsko.
    Kur’an ne propisuje burku koja, zapravo, potječe iz predislamske tradicije. Zagrebački muftija Šefko Omerbašić podsjeća da islam ne zahtijeva nošenje burke, a na nedavnoj konferenciji europskih imama u Beču rečeno je to isto i pritom istaknuto da malo žena u Europi nosi burku pa je stoga i svaka zabrana posve nepotrebna.

Kao ključni razlog za zabranu burke u nekim europskim zemljama navode se sigurnosni razlozi jer zagovornici tih zakonskih mjera smatraju da burka može služiti prikrivanju identiteta i otežavati brzu identifikaciju žena osumnjičenih za nečasne radnje. Tako je dio arapske tradicijske nošnje, u doba sveopćeg straha od terorizma, postao predmet prijepora između tipično zapadnog i tipično istočnjačkog načina razmišljanja, poticanja netolerancije, osnaživanja predrasuda, ali i političke instrumentalizacije kulturološke baštine. Pojednostavljeno rečeno, gledati u svakoj burki na ulicama Pariza ili Bruxellesa potencijalnu terorističku opasnost, isto je što i u svakom bikiniju na bazenu hotela Mariott na Mrtvom moru vidjeti djevojku s naslovnice Playboya. A bikiniji su u tom resortu uobičajena i nimalo skandalozna pojava, iako bitno odudaraju od arapskog poimanja ženskog odijevanja na javnom mjestu.

Burka se danas vrlo često, i potpuno neosnovano, povezuje s religijskim fundamentalizmom, pri čemu se zaboravlja da je riječ o praktično jedinoj učinkovitoj zaštiti ženskog lica od štetnog djelovanja sunčevih zraka, pustinjskih vjetrova, pješčanih oluja i drugih obilježja nimalo prijateljskog podneblja, u koje se pijesak uvlači u svaku poru kože.

Zapadnjak lišen predrasuda i opskrbljen s dovoljno intelektualne znatiželje za razumijevanje različitosti, koji u svijetu drukčijem od onoga iz kojeg je poniknuo nastoji otkriti šarm i ljepotu nepoznatih običaja, navika i tradicijske baštine, u arapskom svijetu može doživjeti iskustva koja će mu temeljito promijeniti dotadašnji svjetonazor. Susrećući se svakodnevno s burkom u Jordanu, u unutrašnjosti i manjim mjestima češćom i zatvorenijom nego u urbanim sredinama, definitivno sam se uvjerio da to pokrivalo za lice može biti ne samo sofisticirani modni dodatak nego i nezamisliv izvor seksepila i rafinirane erotike.

Kad vas iz proreza burke gledaju dva krupna oka blago spuštenih trepavica, uokvirena pažljivo dotjeranim obrvama, a diskretno našminkane usne upotpunjuju sliku suzdržane i tajnovito zaklonjene erotike, to na mušku maštu djeluje kao detonator. Taj rafinirani seksepil “na kapaljku” erotičniji je od invazivnog razgolićivanja tipičnog za zapadnu kulturu, uzbudljiviji od mnogih varijacija s temom “otvorene ponude".
    U kontrapunktiranju, pak, modernih i tradicijskih detalja, primjerice velikih sunčanih naočala s istaknutim logom prestižne marke, ili iPhonea i burke, arapska žena zrači nekim posebnim dostojanstvom i ponosom, u kojem je tradicija pronašla put prema suvremenosti, a da pritom nije zakinuta ni za naslijeđe ni za okrenutost budućnosti.

Djeca se vole igrati skrivača jer ta igra sadrži uzbudljivost otkrivanja. Čini mi se da se s burkama događa nešto slično: ispod te zaklonjene tajnovitosti naslućuje se vulkanska eruptivnost koja bi začas mogla zastrti nebo kojim lete muške fantazije. A kad je lice lijepe žene samo djelomično pokriveno, a burka poput elegantnog minimalističkog okvira uokviruje lijepu sliku, bjelina ženske puti doima se poput najfinijeg premaza ulja na platnu.

Trgovine intimnim rubljem poznatih modnih brendova u tromilijunskom jordanskom glavnom gradu Ammanu zasebna su priča. Riječ je o čipkastom minimalizmu kakav se rijetko može zateći i u specijaliziranim trgovinama erotskog rublja u europskim gradovima. Ono, dakle, što je predviđeno za kućne ambijente i partnersku intimu radikalizirano je do razine najviše izazovnosti i ekstremne erotiziranosti, a ono što je predviđeno kao tradicijska odora za javne prostore, prigušeno je u svakom detalju i zaklonjeno velom tajnovitosti.
    U arapskom svijetu neki su ženski postulati posve suprotnog predznaka od onih koji su stečevina civilizacijske baštine u europskim zemljama. To što su drukčiji nipošto ne bi trebalo značiti da su manje ženstveni i manje privlačni. Naprotiv! Burka je uzburkala Europu, iako se malo tko potrudio otkriti njezin filozofski, običajni, praktični i modni smisao. Tajnovita privlačnost postupnog otkrivanja slojevitog značenja burke dovoljan je razlog za preispitivanje uvriježenih shvaćanja, često i predrasuda, kojima je na praktičnoj i simboličnoj razini definiran odnos prema arapskoj kulturi općenito.

Posve je, pak, drugo pitanje ne koristi li se burka danas - i oni koji je nose i oni koji je pokušavaju zabraniti - za neke posve druge ciljeve, koji nemaju veze ni s tradicijom, ni s običajima, ni s kulturom odijevanja primjerenom jednom podneblju. U arapskim zemljama burka je katkad jedan od instrumenata osnaživanja muslimanskog identiteta i vjerskog legitimiranja, ali i pokazatelj kreće se li se zemlja prema suvremenijoj i demokratičnijoj budućnosti ili se odlučila za neupitno poštovanje tradicije i zatvaranje prema utjecajima modernog doba.

Jordanska kraljica Rania, po nacionalnosti Palestinka, ne nosi burku. Pojam pokrivenosti u toj zemlji vrlo je rastezljiv, ali mnogo je važnije da je prepušten vlastitoj slobodi izbora i potpunoj društvenoj toleranciji.
    U Bosni i Hercegovini burke su do najnovijeg rata sasvim rijetko nosile samo starije žene, i to isključivo u manjim mjestima i na selu, dok su u gradovima bile prava nepoznanica. Danas je drukčije: burka je vrlo česta i u Sarajevu, a njome se ističe pripadnost nekom izdvojenom svijetu u kojem se želi živjeti na poseban način, u duhu vrlo strogog islamskog nauka.
    Podsjetimo li se da svatko ima pravo na svoj odabir, ma koliko se on sviđao ili ne sviđao drugima, bit ćemo u prilici testirati svoju sposobnost prihvaćanja različitog i drukčijeg od nas samih. Usputno se, pak, možemo zapitati je li na ženi privlačnije ono što se vidi već na prvi pogled ili ono što bi tek trebalo otkriti.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 19.07.2010. at 15:19

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Tako je, kod burke je preko očiju ona mrežica kroz koju se gleda.
    Nikab prekriva cijelo lice osim očiju.
    Izvor: google

http://theislamicstandard.files.word...0/01/niqab.jpg

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam glasno rekla svoja stav o nošenju burki, može se naći u prethodnim postovima. I kao što je jedna forumašica rekla, ne sviđaju mi se svi zakoni ni u rođenoj zemlji, ali ovdje je tema Zabrana nošenja burki u Francuskoj a ne Tumačenje islama, i sad ja koja sam rođena u islamu, slušam kako se ističu same negativnosti, mračne strane, koje, kao objašnjavaju Zakon o zabrani burke, a u stvari, na nesreću, služe stvaranju loše slike o muslimanima, stvaranju odbojnosti prema njima, i diskriminaciji uopšte(namjerno ili nenamjerno). Ne želim da ja ili moje kćerke doživljavamo neprijatnosti pri ulasku u avion zato jer smo muslimanke. I uz to još i nepokrivene, sumnjivije od onih pokrivenih. Ja sam protiv nošenja burki jer u Bosni to nije dio tradicije, jer po islamu ženi može da se vidi lice, jer po zakonu žena je ravnopravna sa muškarcem. Ali ne upirem u one koje ih nose, niti smtram da su potlačene. Vjerovatno je stvar izbora. A o ukusima se ne da raspravljati. Da li bi mi bilo drago da moja kćerka nosi burku?! NE! Ali ako bih vidjela da je to njen izbor, ako bih znala da se može ostvariti kao ljudsko biće, da to ona želi, da je usrećuje, vjerovatno bih prihvatila. Danas hoda u minicama dva centa ispod guze, pa nisam sigurna da je to posebno usrećuje, ali razvijanje njene svijesti je moja obaveza i trudit ću se da pokuša shvatiti, naučiti, procijeniti, i razviti svoj sopstveni stav. Pa ako je to i burka, neka bude!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je, kod burke je preko očiju ona mrežica kroz koju se gleda.
    Nikab prekriva cijelo lice osim očiju.
    Izvor: google

http://theislamicstandard.files.word...0/01/niqab.jpg
    Pa da... al eto časopis gloria piše ovo što su napisali. I sad čovjek koji čita, što zaključiti nego da možeš vidjeti oči žene koja nosi burku.. i to je kao problem u francuskoj onda. Pa kak se ne educiraju više?!?

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A da, radila sam sa jednom katolkinjom iz Jordana(Jermenski katolici), koja je tako dobro poznavala i katoličanstvo, i islam i pravoslavlje da ne povjerujete. I voli svoju zemlju, jer joj je omogućila da nauči različitosti i da živi sa njima. Čak je znala i dijelove Kurana napamet. Puno je pričala o svojoj vjeri, o običajima u Jordanu, koja je razlika između nji i rimokatolika i odkuda. Tako da sam stekla dojam da je Jordan jedna fina, tolerantna i opuštena zemlja sa većinskim muslimanskim stnovništvom ali i sa monogo drugih konfesija i kultura. Tako da me za njihovu kraljicu to ne čudi.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nji=njih

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da... al eto časopis gloria piše ovo što su napisali. I sad čovjek koji čita, što zaključiti nego da možeš vidjeti oči žene koja nosi burku.. i to je kao problem u francuskoj onda. Pa kak se ne educiraju više?!?
    baš to bar da izguglaju osnovne pojmove...

Točno to hoću reći. Jedno je žena s maramom na glavi - dok je lice otkriveno ona u pravilu može raditi što želi, obrazovati se, komunicirati.
    S burkom ne možeš ništa osim biti kućanica i rađati. Ako to žena želi, u redu, ali ako to nalaže tradicija mislim da bi mnoge voljele imati izbora. Tako da mi je apsurdno što se ovdje iste osobe pozivaju i na tradiciju i na pravo žene na izbor!

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ali ako nešto zabraniš( a to je poenta priče) ne narušavaš li pravo one koja bi to htjela(biti pokrivena) a ne daješ posebno pravo onoj koja to neže a mora. teško da su zakoni ikada u istoriji slomili tradiciju ili običaje. Pa čak i edukacija je ovdje izostavljena, kao jedan bitan faktor demokratskog društva. Edukacija je preventiva, ona spriječava i oslobađa(tradicije, normi, običaja, loših navika) ali je dugotrajna i u nju treba uložiti i vremena i novca. Evo zakoni o zabrani pušenja, zar mislite da su ijednog pušača natjerali na nepušenje!? I da li je donošenje zakona pomolglo nepušačima na javnim mjestima da dišu zdravo? Pušači prestaju sa pušenjem kada sami sbe ivjere da to šteti njihovom zdravlju, iz nekog njima znanog principa ili kad ugrožavaju zdravlje člana svoje porodice. Primjer jeste paradoksalan, potvrdiće mnogi, ali svi zakoni zabrane imaju sličnu putanju: izazivaju revolt, odbijanje , negodovanje, inat i na kraju, na žalost se zakon povuče. Kako žena u Francuskoj je imala pravo da bude pod burkom, tako će i jedna mlada i osvještena muslimanka htjeti skinuti burku ako vidi prednosti toga, ako joj se to ne nameće, i ako joj se omogući da to učini u svojoj bližoj okolini, nošena primjerima žena iz svog susjedstva.Ali ako je običaj afganistanskoj ženi od 50-60 godina da živi i radi pod burkom, ako ona nizašta drugačije ne zna, niti želi da zna, sva zadovoljna i sretna u svom neznanju, zašto je tjerati da uništava svoj život, samo zato što živi u Francuskoj. Pa gdje je tu jednakost za sve?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Tako da mi je apsurdno što se ovdje iste osobe pozivaju i na tradiciju i na pravo žene na izbor!
    Ženino pravo da izabere tradiciju povrh zaposlenja? Ako joj je važnija tradicija nošenja burke vjerovatno ne ganja posao menađerice u Vodafonu.
    A ne znam baš zašto vlada UK tvrdi da ovaj zakon krši ljudska prava i ne žele ga usvojit. Oni su valjda gluplji od svih nas ovdje pa ne shvačaju da to uopče nije kršenje ljudskih prava nego prvi korak ka oslobođenju Islamske potlačene žene

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ali ako je običaj afganistanskoj ženi od 50-60 godina da živi i radi pod burkom, ako ona nizašta drugačije ne zna, niti želi da zna, sva zadovoljna i sretna u svom neznanju, zašto je tjerati da uništava svoj život, samo zato što živi u Francuskoj. Pa gdje je tu jednakost za sve?
    lijepo si spomenula edukaciju
    slažem se da se edukacijom postižu čuda
    no, evo momenta koji recimo meni nije jasan
    kako je moguće da u Francuskoj u 21. stoljeću
    živi jedna šezdesetogodišnja Afganistanka koja ništa ne zna
    i koja je, povrh svega, sretna u svom neznanju?

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pitanje za tebe: jel moguće da u Zagrebu živi Romkinja 60 godišnjakinja, 2-4 decenije nastanjena tu i sva zadovoljna i možda sretna čak svojim životom?

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Pitanje za tebe: jel moguće da u Zagrebu živi Romkinja 60 godišnjakinja, 2-4 decenije nastanjena tu i sva zadovoljna i možda sretna čak svojim životom?
    naravno
    ali kad je gradonačelnik želi istjerati iz ruševne zgrade u Paromlinskoj, ona kao argument protiv njega ne koristi tradiciju
    ili kad joj socijalna služba dođe po djecu
    vrlo bi smiješno bilo opravdavati se tom istom tradicijom
    kad ženi 14 godišnjeg sina
    i udaje 13 godišnju kćer
    krši hrvatski zakon
    koji ne priznaje njezinu tisućljetnu tradiciju

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ženino pravo da izabere tradiciju povrh zaposlenja? Ako joj je važnija tradicija nošenja burke vjerovatno ne ganja posao menađerice u Vodafonu.
    ako joj je važnija tradicija nošenja burke, onda ona zasigurno ne ide na studij medicine jer raditi kao liječnica ne može
    niti ide u školu za kuharicu jer kuharica biti ne može
    niti ide polagati vozački ispit jer ne može voziti
    što rade emancipirane i obrazovane žene pod burkama?

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sladjanaf, tvoje pitanje je bilo: Kako(Da li je) je moguće?! a ne Je li u redu?, tako da jeste moguće je, ali da li je to po našim mjerilima u redu, već nastavlja sljedeću stranicu.
    Nego, ja iznesem ovu temu pred svoje bliske prijatelje. Uh, žestokih opovrgvanja i odobravanja, uz sve to fino argumentirano. Znači tema iz nekog razloga uznemirava one koje u njoj učestvuju, a ja se povlačim iz diskusije. Čula sam puno pametnih stvari, ali i puno neznanja, i jednostranog gledišta. Odrediti se naspram Zakona meni nije teško. Teže mi je prihvatiti činjenicu da se na islam gleda kroz žene sa burkom, obrezivanje djevojčica, i terorizam, i to u komšijskoj nam državi, u kojoj svake godine fini broj" takvih muslimana" provede ljetne odmore u Makarskoj, Hvaru, Braču.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

lijepo si spomenula edukaciju
    slažem se da se edukacijom postižu čuda
    no, evo momenta koji recimo meni nije jasan
    kako je moguće da u Francuskoj u 21. stoljeću
    živi jedna šezdesetogodišnja Afganistanka koja ništa ne zna
    i koja je, povrh svega, sretna u svom neznanju?
    Stvarno ne razumijem, jel ovdje iko išta registruje?

Prvo, muslimani u Francuskoj su najvećim dijelom Afrikanci i Arapi, jer je Alžir od početka 19. st bio francuska kolonija, tako da ne možete govoriti o nekakvim Afganistancima u Francuskoj. Drugo, ovo što govore o zabrani burke vjerovatno i nije burka vec nikab, jer je burka karakteristicna za Afganistan, pa se sigurno radi o neznanju novinara. Trece i najvaznije - ta muslimanka u Francuskoj u 21. st SAMOVOLJNO ODLUCUJE DA POKRIVA LICE, upravo zato sto ima ZNANJE o islamu i prihvata njegove propise. Veliki broj Francuza prelazi na islam, pa kako to objasniti? Francuskinje pocinju nositi nikabe i ne rade to bezveze vec iz UVJERENJA!!!

Naglasila sam neke stvari zato sto je stvarno besmisleno isto ponavljati nekoliko puta.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ako joj je važnija tradicija nošenja burke, onda ona zasigurno ne ide na studij medicine jer raditi kao liječnica ne može
    niti ide u školu za kuharicu jer kuharica biti ne može
    niti ide polagati vozački ispit jer ne može voziti
    što rade emancipirane i obrazovane žene pod burkama?
    Vjera i tradicija su razlicite stvari tako da to ne treba mijesati. U islamskim zemljama muslimanke doktorice, nastvanice, prof. i sl. imaju uslove za rad prilagođene propisima svoje vjere. Tako da rade u zenskim skolama i tu mogu biti otkrivene, u bolnicama gdje su odvojene od muskaraca i sl. U Bosni poznajem nekoliko zena pod nikabom. Jedna radi kao pedagogica u jednoj privatnoj skoli, druga ima zavrsen Saobracajni fakultet i takodjer radi, treca radi kao pedijatrica i to u ordinaciji kod covjeka koji je Hrvat. Ako se dovoljno zeli, sve se moze. Mnogo zena pod nikabom ovdje voze automobile. Studiraju pod nikabima. Ne znam sta je tu cudno.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Sladjanaf, tvoje pitanje je bilo: Kako(Da li je) je moguće?! a ne Je li u redu?, tako da jeste moguće je, ali da li je to po našim mjerilima u redu, već nastavlja sljedeću stranicu.
    Nego, ja iznesem ovu temu pred svoje bliske prijatelje. Uh, žestokih opovrgvanja i odobravanja, uz sve to fino argumentirano. Znači tema iz nekog razloga uznemirava one koje u njoj učestvuju, a ja se povlačim iz diskusije. Čula sam puno pametnih stvari, ali i puno neznanja, i jednostranog gledišta. Odrediti se naspram Zakona meni nije teško. Teže mi je prihvatiti činjenicu da se na islam gleda kroz žene sa burkom, obrezivanje djevojčica, i terorizam, i to u komšijskoj nam državi, u kojoj svake godine fini broj" takvih muslimana" provede ljetne odmore u Makarskoj, Hvaru, Braču.
    I mene iznenađuje ovoliki stupanj netolerancije. U Sarajevu sasvim normalno svoju vjeru ispovijedaju katolici, pravoslavci, Jevreji, Jehovini svjedoci, pripadnici Hare Krisna i ne znam ko sve ne. Federalna TV prenosi svecanost pri obiljezavanju vjerskih praznika i katolika i pravoslavaca i Jevreja. I u svakoj islamskoj drzavi pripadnici knjige tj. krscani i JEvreji imaju potpuno pravo, zajmceno Kur'anom, na zivot, cast i imetak, na potpunu slobodu vjeroispovijesti.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja osobno na islam ne gledam kroz žene s burkom, obrezivanje djevojčica i terorizam
    a znam da se ovo odnosi na mene
    ne zato što sam na egotripu, nego zato što si samo sa mnom komunicirala
    barem danas
    ovu gornju tvrdnju ne znam iz čega si iščitala
    iz pitanja koja sam te pitala a na njih nisam dobila odgovor?
    ali to je upravo ono što sam i rekla
    prije nekog vremena
    odgovore dobiti neću, a ispast ću drska i bezobrazna
    k tome još i netrpeljiva prema islamu
    malo sam umorna od ovakvih forumskih diskusija
    moram priznati
    ako na nešto odgovor ne znaš
    ako ti se o tome ne da
    onda tako i reci
    ova ničim izazvana uvrijeđenost jako je djetinjasta
    da zabranimo postavljati pitanja?
    a još bolje da se na topic niti ne javljamo
    a najbolje da ga zaključamo

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni i dalje nije jasno iz kakvih uvjerenja.
    Pa zar uvjerenja da su muškarci primitivna bića vođena samo sirovim instinktima i neobuzdanim nagonima (pa se žene trebaju skrivati da ih bespotrebno ne uzbuđuju). Jer, koliko sam shvatila to je bit nošenja burke, sakrivanje od nekontroliranih pogleda pohotnika.
    I što onda takvo uvjerenje govori o muškarcima?

Stvarno ne razumijem, ali ok, valjda je već negdje objašnjeno, a ja nisam pročitala.

Stranica 10 od 16 PrviPrvi ... 89101112 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •