Stranica 12 od 16 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa da, to jest poanta.
    A upoznate jeste da je zakon donesen iz "sigurnosnih razloga" a ne jer su neke žene burkom zlostavljane - boli njih sve đon za zlostavljane žene kao što ih boli đon za probleme u Africi - što više problema to njima veća lova :zbljuv:

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    pa ću ja mojoj djeci objašnjavati da nisu maškare, već da su te osobe pokrivene, jer su tako izabrale.
    Uvrjedljivo

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ne vidim da sam ikoga uvrijedila, a ako jesam ispričavam se.
    samo sam htjela ilustrirati da je normalno da djeca zamišljaju i pitaju svašta. a mi im odgovaramo kako znamo i umijemo.

a nisi smatrala shodnim za primjetiti da je uvredljiva napomenu o Židovima u postu na koji sam se referirala.
    Posljednje uređivanje od anamar : 20.07.2010. at 13:33 Razlog: tipfeleri

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

roza, možda je uvredljivo
    svakako treba paziti što se piše
    ali neki postovi ovdje majke mi zaslužuju jedino riječnik koji razumiju,
    jer sami nastupaju provokativno i svadljivo
    i uvredljivo
    vjerujem da se slažeš

i upravo zbog svih ljudi muslimanske vjere meni je žao što gdjekad gubimo kompas
    to su ljudi koje ja volim i s kojima živim

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zašto uvrjedljivo?
    mene je Petra jednom u vrtiću pitala zašto je tata od Younesa došao maškaran u njegovu mamu? čovjek je bio obučen u onu mulslimansku haljinu kakve nose i muškarci. i to njeno pitanje mi je baš bilo smiješno. Poslije je Tomu htjela u haljinu...

mislim da burke nemaju nikakvo opravdanje i skroz se slažem sa zakonom. to je ugnjetavanje osnovnih sloboda i sretna sam da živim u društvu koje se, zakonima, bori za slobodu, pa makar ona bila posljedica a ne primarni cilj.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A istina, sve smo se zakačile, ja prva, ko da mi život ovisi o ovom. Ali iskreno kao što neke od vas vide ovaj zakon kao korak ka boljem sutra, ja vidim ovaj zakon kao korak prema Big Brother ustroju društva. Meni je to sve skupa koma.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A uvrjedljivo je utoliko što se može isčitati da i sama to misli, ne samo iz ovog nego i iz prijašnjih postova.
    Ja ću dijete odgajati tako da se nadam uopće neče pitati što je "ovo", valjda će znati, kao što sam ja znala, hvala mojoj baki (Budistici) kojoj je bilo važno da raspoznajem kulturna obilježja, i ništa ne smatram "nenormalnim".

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

RG, demokracija ima puno mana. u demokraciji, manjina često ispašta zbog interesa ili volje većine.
    ali (za mene) na ovom svijetu nema alternative demokraciji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    i ništa ne smatram "nenormalnim".
    pa čak ni kad to što vidiš očito ugrožava nečiju slobodu, ograničava njegove mogućnosti i umanjuje ga kao čovjeka?
    ja baš suprotno svoju djecu želim odgajati na način da se nikad ne pomiruju s "realnošću", da uvijek teže k boljem i za sebe i za druge. i da ne smiju smatrati normalnima nenormalne stvari.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni jako zanimljiv stav petre koja zivi u okruzenju u kojem se susrece s pokrivenim zenama.
    Moja je prva reakcija na vijest o zakonu bila da je skandalozan i ogranicavajuc u pravima dijela zena (koje zele ili moraju biti pokrivene), ali mi je petra dala jako puno materijala za razmisljanje.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A to je sve od osobe do osobe, meni je očito da curi u minjaku koja ima burku u glavi, njen životni moto umanjuje njene mogučnosti, međutim ona je vjerovatno sasvim sretna sa tim što fura.
    Moja moralnost proizlazi iz jednostavnih životnih pravila kojima kanim učiti svoju dijecu, a ta pravila definitivno podržavaju pravo svakog pojedinca da bude ono što jest dok god to ne ugrožava nikog drugog. Nošenje burke ne ugrožava život zlostavljanim ženama, kao što ni cura u minjaku ne traži da bude silovana.

choco avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    pa čak ni kad to što vidiš očito ugrožava nečiju slobodu, ograničava njegove mogućnosti i umanjuje ga kao čovjeka?
    ja baš suprotno svoju djecu želim odgajati na način da se nikad ne pomiruju s "realnošću", da uvijek teže k boljem i za sebe i za druge. i da ne smiju smatrati normalnima nenormalne stvari.
    To sto je za tebe normalno,mozda je za drugog nenormalno i obratno.Prema tome,relativna stvar.
    A pomenula sam Jevreje jer mislim da ova zabrana nema nikakvu tzv.feministicko humanu pozadinu,vec ima dublje korijene.
    Znam zene koje nose burku i ne mogu reci da su nesretne i neispunjene.Sto nekog ispunjuje,za drugog je povrsnost i obratno.Prema tome..opet relativna stvar.
    I ova rasprava ovde tacno oslikava nase drustvo.Oni koji znaju vise,imaju i sire poglede i vise tolerancije i obratno.
    Sretno dalje

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali Roza, to onda više nije tolerantnost nego puka indiferentnost.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

choco - možda za neke zaista je nenormalno da žena ide otkrivena, da želi studirati, da želi imati nekakvu karijeru.
    možda...
    ali sigurno neću poštovati takav stav, ma ne čemu se on temeljio i ma koliko tolerantna htjela biti. jer u tom se kontekstu gubi sama esencija tolernatnosti u smislu vrednovanja jednakovrijednih različitosti.
    Posljednje uređivanje od petra : 20.07.2010. at 14:13

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj choco prvotno napisa Vidi poruku
    I ova rasprava ovde tacno oslikava nase drustvo.Oni koji znaju vise,imaju i sire poglede i vise tolerancije i obratno.
    Sretno dalje
    Ispravi me ako sam u krivu!

Netolerantni smo ili... podijeljeni?
    Ako smo ovo prvo to bi po tvom značilo (a tako sam ja nažalost zaključila iz tvog posta) da znam malo. Ne znam puno o islamu, znam ono što mi ispriča svekar koji radi godinama u zemljama gdje je islam izražen i ne sviđa mi se, nemam potrebu proučavati al nisam zato odmah nekompetentna da kažem da su burke=zlostavljanje i da žene nemaju nikakva prava, pa to je vidljivo iz aviona.
    A isto tako mogu imati više znanja prema nekoj drugoj vjeri i opet ne tolerirati neke stvari.

Mislim da je na ovoj temi već sve rečeno i u globalu, nikad se nitko s nikim ne složi, tema zamre a zaključka nema... Ne volim nekonstruktivno razglabanje.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ali Roza, to onda više nije tolerantnost nego puka indiferentnost.
    Nisam indiferentna, nego shvačam što znaće ljudska prava, a to je zalaganje za njih čak i onda kad, po mom osobnom vjerovanju, neka prava nemaju smisla. Kao što je meni sad u slučaju burke. Osobno, meni to nema puno smisla, ali na večoj razini se mogu poistovjetiti sa onima koje ovaj zakon ugnjetava i kojima je burka točka na i njihove životne filozofije/vjerovanja.
    Mene osobno pogađaju određeni zakoni u ovoj državi (ne samo onaj o cjepivima) i ako se te žene kojima je sada zabranjeno nošenje burke osječaju bar 5% kao ja (a osječaju se vjerovatno i mnogo gore nego ja) onda za ovaj zakon ne bih nikad glasala pozitivno.

A mlukacin, nije baš da mi možemo zahtjevat referendum u Francuskoj il možemo doprinjeti zaustavljanju zlostavljanja žena diljem svijeta. Tu i jesmo da samo iznesemo svoje mišljenje, ništa drugo. Zato forum i postoji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisam indiferentna, nego shvačam što znaće ljudska prava, a to je zalaganje za njih čak i onda kad, po mom osobnom vjerovanju, neka prava nemaju smisla.
    pa ako si zaista takav zagovaratelj ljudskih prava, baš bi se onda, iz petnih žila, trebala boriti za zabranu burki - upravo jer su one oličenje ugnjetavanja onog najosnovnijeg prava - slobode.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo, Petra me je pretekla, pa je svimbam

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    pa ću ja mojoj djeci objašnjavati da nisu maškare

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

samo da se nadovežem na maškare...
    bili mi neki dan na roštiljadi gdje je bila jedna Egipćanka, imala je oštre crte lica, nos tipični faraonski, dugu crnu kosu ispletene u stotine pletenica i prepuna tetovaža... Moji klinci su se prepali a T komentira još dan danas da je vidio vješticu uživo... Uglavnom nisu joj ni prilazili...
    Al to je tako, ne žive u takvom okruženju, da žive bilo bi im normalno, vjerojatno isto tako i burke al za to im je svejedno jer moji to poistovjećuju s časnim sestrama pa eto...
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 20.07.2010. at 14:46

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Roza ljudska prava su dosta kompleksniji par cipla vjeruj mi. koja to ljudska prava po tvom nemjau smisla? ali ipak vjerujes u njih?

jesi cula za slobodu misljenja? jer mislis da su curice djevojke zene u afganistanu imale tu mogućnost?

Freedom of thought, conscience and religion http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/88B98643-09C1-4D80-ACD8-EBBB51851747/0/DG2ENHRHAND092007.pdf

Iman ja toga jos ovo je vrlo hajmo reći općenito. Svaki novčić ima 2 strane. Dijete me zove

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj adaa prvotno napisa Vidi poruku
    Cemu ironija...
    Već ti je objašnjeno, ali ponovit ću: ironija je jedini iole pristojan odgovor kojeg mogu dati na uvredljivu konstataciju da smo netolerantni i nabrajanje vjerskih sloboda Sarajeva. Tvoj post ili pokazuje da nemaš pojma kako se živi u Hrvatskoj (u kojoj su zajamčene vjerske slobode svih zajednica) ili namjerno vrijeđaš - ni prva ni druga mogućnost nisu pohvalne za nekog tko dolazi na neki forum sudjelovati u raspravi.

Kod nas (ne mislim samo na ovaj forum, nego općenito u društvu) je dozvoljeno propitivati vjeru na sve moguće načine. Pogledaj malo ovaj forum: praktične vjernice, katolkinje, imaju svoje topice na kojima, osim što međusobno komuniciraju i izmjenjuju misli, vrlo strpljivo odgovaraju na pitanja i dvojbe manje upućenih forumaša. Nama nije zabranjeno postavljati pitanja i razmišljati o bilo kojoj vjerskoj dogmi, pa slobodu rasprave o katoličanstvu prenosimo i u rasprave o bilo kojoj drugoj vjeri i zbog toga se nitko ne bi trebao osjećati ugroženim.

Što se tiče topica, mislim da je Seni, a još i ranije par ljudi, jako dobro ukazalo u samu bit problema: do koje je mjere jedno (bilo koje) društvo spremno tolerirati običaje drugoga.

Iako ću se generalno uvijek založiti za poštivanje tuđih običaja i tradicije, postoje situacije u kojima mi moral (da ne kažem zdrav razum) vrišti da zakon mora biti jači od običaja. Mora. Primjer je već naveden na ovom topicu - recimo, sklapanje brakova između djece u romskoj populaciji (namjerno biram primjer koji nema veze s islamom). Koliko god vjenčanja između trinaestogodišnjaka bila tradicijom Roma, danas svijet izgleda drugačije, svjesni smo što znači djetinjstvo, imamo zakonodavstvo, imamo tijela i mehanizme koji - barem deklarativno - čuvaju sigurnost i dostojanstvo djece i takvi brakovi su apsolutno neprihvatljivi, bez obzira što su bake i djedovi oduševljeni unučetom koje im je rodio par osnovnoškolaca.

Činjenica je da spomenuti Romi žive u Hrvatskoj, imaju državljanstvo, uživaju sva prava i povlastice koje to državljanstvo nosi sa sobom i ne postoji razlog zbog kojega bi bili izuzeti od poštivanja hrvatskih zakona. Kad bi svatko za sebe tražio iznimku, u državi bi nastao kaos.

Slična je stvar s običajem krvne osvete koji je do kraja Drugog svjetskog rata bio vrlo raširen, a sad je - baš zbog strogog provođenja zakona - gotovo pa iskorijenjen. Je li ubijanje iz osvete trebalo tolerirati samo zato što je riječ o običaju? Ili je zakon ipak jači od običaja?

Isto je i u Francuskoj ili bilo gdje drugdje. Petra je odlično objasnila cijeli mehanizam i ako nekome nakon čitanja njezinih postova on nije jasan, ne vjerujem da će ikada biti. (Btw Petra drago mi je da si se vratila na topic, nadam se da će i Zubić vila doletjeti.)

Netko je napisao - tko smo mi da se pitamo zašto je tako u islamu. Ok, a tko smo onda mi da se pitamo zašto je tako u Francuskoj? Vlada u Francuskoj izabrana je na demokratskim izborima i predstavlja volju većine stanovnika te zemlje. Ta je vlada, u ime svojih građana, donijela zakon o kojem pričamo. I, sviđao se on nekome ili ne, ukoliko živi u Francuskoj, morat će ga se pridržavati i tu je početak i kraj priče. (Koliko god surovo zvučalo.)

Naravno, uvijek se može pričati o tome gdje je granica između zakona i običaja, gdje treba povući crtu, koje se običaje može (ili čak mora) tolerirati u suvremenom društvu, a koje nikako. Nekome je ta granica na burki, nekome na nikabu (evo, i ja sam tek sad naučila da postoji nikab koji pokriva oči, hvala na linku ), nekome na marami itd.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pa ako si zaista takav zagovaratelj ljudskih prava, baš bi se onda, iz petnih žila, trebala boriti za zabranu burki - upravo jer su one oličenje ugnjetavanja onog najosnovnijeg prava - slobode.
    Nisu, jer zabranom burki ne dolazi slobodna. Burke nisu ni uzrok ni posljedica.
    Ukidanje ljudskih prava jednostavno nije način za pokrenuti pozivitnu promjenu.

A nekako dobivam dojam da se o burci ima isto mišljenje kao o kukastom križu ili nekom drugom obilježju terora. Ali ona to nije, ona je tradicija koju mi zapadnjaci ne razumijemo pa je zato smatramo ispravim i nužnim ukinuti. A opet ču se ponoviti, tko smo mi da mislimo kako islamska žena treba zapadno spasenje? Kakva je razlika usitinu od nas i njih? Mi robujemo novcu i kreditiima, razmaženom načinu života, koji hoda preko mrtvih i sravnjuje sa zemljom sve pred sobom; i usuđujemo se reći da je nama puno bolje nego njoj. Zašto, jer robujemo mamonu - novcu, kreditima, halapljivim šopinzima, stalno moram imat još i još i nikad nije dosta...večina žena misle da je izgled jedino što može privući muškarca pa izmišljaju svakodnevno nove gluposti kojima mogu izgledati mlađe i svježije, mlade cure hodaju polugole nadrogirane, spavaju sa 3-4 muškarca tjedno i misle da je to uspjeh, cool si ako možeš popit 10 piva i psuješ, pušiš - a žena današnjice nije sposobna sama ni gumu na autu promjeniti - too busy being a manager at vodafone and soo important....AKO TO NIJE BURKA U GLAVNI NE ZNAM ŠTO JEST!

Nama zapadnim ženama je nametnuto toliko toga da je ova Burka Pir i Božić naspram svih burki u našim glavama. Ali mi smo naučene da je sve to normalno, a ni ne shvačamo da smo nekome baš mi nakaradne i potlačene.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A nekako dobivam dojam da se o burci ima isto mišljenje kao o kukastom križu ili nekom drugom obilježju terora. Ali ona to nije, ona je tradicija
    Tradicija?

Before the Taliban took power in Afghanistan, the chadri was infrequently worn in cities. While they were in power, the Taliban treatment of womenchadri in public. required the wearing of a Officially, it is not required under the present Afghan regime, but local warlords still enforce it in southern Afghanistan. Burqa use in the remainder of Afghanistan is variable and is observed to be gradually declining in Kabul. Due to political instability in these areas, women who might not otherwise be inclined to wear the chadri must do so as a matter of personal safety.
    Izvor: Wikipedia

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    Roza ljudska prava su dosta kompleksniji par cipla vjeruj mi. koja to ljudska prava po tvom nemjau smisla? ali ipak vjerujes u njih?

jesi cula za slobodu misljenja? jer mislis da su curice djevojke zene u afganistanu imale tu mogućnost?

Freedom of thought, conscience and religion http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/88B98643-09C1-4D80-ACD8-EBBB51851747/0/DG2ENHRHAND092007.pdf

Iman ja toga jos ovo je vrlo hajmo reći općenito. Svaki novčić ima 2 strane. Dijete me zove
    Definitivno budem pročitala, djeluje zanimljivo. A i blog ču malo prosurfati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sanja wikipedia nikad nije bila neki povjerljiv izvor informacija jer svatko može pisat što želi o ćemu god. Vjerujem da stvari nisu crno-bijele.
    DA, tradicija koja je nekome ne shvatljiva, nekome je prihvatljiva. Kao npr uskršnja tradicija u Podravini da muškarci šibaju djevojke...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

RG, čini mi se da si počela obezvrijeđivati sve argumente i sve izvore (koje inače, čini mi se, prihvaćaš ) samo da bi dokazala (sebi? nama?) da si u pravu, a ja bih te još jednom podsjetila na Petrin post

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanja wikipedia nikad nije bila neki povjerljiv izvor informacija jer svatko može pisat što želi o ćemu god. Vjerujem da stvari nisu crno-bijele.
    DA, tradicija koja je nekome ne shvatljiva, nekome je prihvatljiva. Kao npr uskršnja tradicija u Podravini da muškarci šibaju djevojke...
    Naravno da stvari nisu crno-bijele, to nikad nitko ni nije tvrdio (najmanje ja).

Međutim, zanimljivo je pogledati podatak da je tu famoznu burku zahtijevao talibanski režim - prije uspostave tog režima, nosilo ju je malo žena, a i sad je njezina uporaba u opadanju (pogotovo u gradovima). U Pakistanu je gotovo isključivo ograničena na ruralna područja.

Istodobno, burka je zabranjena u Siriji, a u Tunisu i Turskoj zabranjeno je bilo kakvo prekrivanje lica.

Navodim samo za usporedbu.

(Što se tiče rasprave o hrvatskim tradicijama, jesi li sigurna da želiš ući u njih? Kad je tko šibao koga? Kako je to šibanje izgledalo? Kad je spomenuti običaj posljednji put izveden? Itd da ne nabrajam. Zaista, nemojmo nepotrebno ići u off topic.)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Roza - daj nam barem jedan relevantan izvor (link) iz kojeg bi bilo vidljivo da se burka spominje u pozitivnom kontekstu kao oličenje poštivanja ljudskih prava - pa makar vjerskih.
    A vezano za tradicije - misliš li da bismo i na tradicije navedene u sanjinom postu isto tako blagonaklono trebali gledati?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

AKO TO NIJE BURKA U GLAVNI NE ZNAM ŠTO JEST!
    znači burka, po tebi, ipak jest nešto podrugljivo i nedopušteno?

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Već ti je objašnjeno, ali ponovit ću: ironija je jedini iole pristojan odgovor kojeg mogu dati na uvredljivu konstataciju da smo netolerantni i nabrajanje vjerskih sloboda Sarajeva. Tvoj post ili pokazuje da nemaš pojma kako se živi u Hrvatskoj (u kojoj su zajamčene vjerske slobode svih zajednica) ili namjerno vrijeđaš - ni prva ni druga mogućnost nisu pohvalne za nekog tko dolazi na neki forum sudjelovati u raspravi.

Kod nas (ne mislim samo na ovaj forum, nego općenito u društvu) je dozvoljeno propitivati vjeru na sve moguće načine. Pogledaj malo ovaj forum: praktične vjernice, katolkinje, imaju svoje topice na kojima, osim što međusobno komuniciraju i izmjenjuju misli, vrlo strpljivo odgovaraju na pitanja i dvojbe manje upućenih forumaša. Nama nije zabranjeno postavljati pitanja i razmišljati o bilo kojoj vjerskoj dogmi, pa slobodu rasprave o katoličanstvu prenosimo i u rasprave o bilo kojoj drugoj vjeri i zbog toga se nitko ne bi trebao osjećati ugroženim.

Što se tiče topica, mislim da je Seni, a još i ranije par ljudi, jako dobro ukazalo u samu bit problema: do koje je mjere jedno (bilo koje) društvo spremno tolerirati običaje drugoga.

Iako ću se generalno uvijek založiti za poštivanje tuđih običaja i tradicije, postoje situacije u kojima mi moral (da ne kažem zdrav razum) vrišti da zakon mora biti jači od običaja. Mora. Primjer je već naveden na ovom topicu - recimo, sklapanje brakova između djece u romskoj populaciji (namjerno biram primjer koji nema veze s islamom). Koliko god vjenčanja između trinaestogodišnjaka bila tradicijom Roma, danas svijet izgleda drugačije, svjesni smo što znači djetinjstvo, imamo zakonodavstvo, imamo tijela i mehanizme koji - barem deklarativno - čuvaju sigurnost i dostojanstvo djece i takvi brakovi su apsolutno neprihvatljivi, bez obzira što su bake i djedovi oduševljeni unučetom koje im je rodio par osnovnoškolaca.

Činjenica je da spomenuti Romi žive u Hrvatskoj, imaju državljanstvo, uživaju sva prava i povlastice koje to državljanstvo nosi sa sobom i ne postoji razlog zbog kojega bi bili izuzeti od poštivanja hrvatskih zakona. Kad bi svatko za sebe tražio iznimku, u državi bi nastao kaos.

Slična je stvar s običajem krvne osvete koji je do kraja Drugog svjetskog rata bio vrlo raširen, a sad je - baš zbog strogog provođenja zakona - gotovo pa iskorijenjen. Je li ubijanje iz osvete trebalo tolerirati samo zato što je riječ o običaju? Ili je zakon ipak jači od običaja?

Isto je i u Francuskoj ili bilo gdje drugdje. Petra je odlično objasnila cijeli mehanizam i ako nekome nakon čitanja njezinih postova on nije jasan, ne vjerujem da će ikada biti. (Btw Petra drago mi je da si se vratila na topic, nadam se da će i Zubić vila doletjeti.)

Netko je napisao - tko smo mi da se pitamo zašto je tako u islamu. Ok, a tko smo onda mi da se pitamo zašto je tako u Francuskoj? Vlada u Francuskoj izabrana je na demokratskim izborima i predstavlja volju većine stanovnika te zemlje. Ta je vlada, u ime svojih građana, donijela zakon o kojem pričamo. I, sviđao se on nekome ili ne, ukoliko živi u Francuskoj, morat će ga se pridržavati i tu je početak i kraj priče. (Koliko god surovo zvučalo.)

Naravno, uvijek se može pričati o tome gdje je granica između zakona i običaja, gdje treba povući crtu, koje se običaje može (ili čak mora) tolerirati u suvremenom društvu, a koje nikako. Nekome je ta granica na burki, nekome na nikabu (evo, i ja sam tek sad naučila da postoji nikab koji pokriva oči, hvala na linku ), nekome na marami itd.
    Sanja

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Petra i Sanja, lijepi postovi i dobri argumenti

Roza, ti stvarno vjeruješ da je burka nečiji slobodan izbor?
    Ti zaista vjeruješ da netko želi biti zatočen i omalovažavan (a to jest ako mora prektrivati lice do te mjere da mu je otežan normalan život, jer ne želim ni pomišljati kako izgleda disanje i gledanje pod burkom).
    Ti stvarno to vjeruješ ili si sad već preduboko zabrazdila u apsudrnoj obrani tolerancije po svaku cijenu?
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 20.07.2010. at 16:00

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni nije apsurdna i nije obrana pod svaku cijenu - da zabrana znaći prestanak nasilja prigrlila bi je.
    Samo mi se ćini da nam se događa Rimsko carstvo all over again, Bound to Ceasar and you will be saved. Tako i mi, prividno imamo pravo biti što želimo i jesmo, al samo ako to prilagodimo zakonima zapada. A meni su osobno svi ti zakoni nametnuti i osječam se ponekad kao da nemam pravo kontrolirati svoj život.
    Znate da uskoro dolazi u EU ban domačeg kravljeg mljeka? Nekog to ne dira, a meni je to živi užas...a ima takvih primjera koliko očeš, samo je pitanje kad će svo sjeme morati biti gmo, jer je tako boje za dobrobit svih ljudi.

Ps: ja vidim poveznicu među svim ovim.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Priznajme da se djelomično slažem s RG, pogotovo da je to poveznica za sve, a vidjet će se tek kasnije kao i kukuruz u SADu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Dakle, ipak smatraš da je burka zlostavljanje?
    Što se tiče zabrane i njenog učinka za prestanak nasilja, tu se djelomično slažemo.
    Jer, iako i ja vjerujem da žene neće zbog ovog zakona trenutno biti oslobođene burki, opet je to barem nekakav početak.
    Pa, iako će za njih vjerojatno sve ostati isto (ili gore), ipak će se nešto promijeniti... dobit će nadu, moći će vjerovati da će njihovim kćerima život možda biti drugačiji, bolji.

O GMO sjemenu sad ne bi budući da ja ne vidim poveznicu.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pčelica Mara trebala bih ti poslati jedan jako jako dobar dokumentarac koji je povezao politiku, vjeru i gospodarstvo cijelog svijeta... Nažalost, samo smo pijuni u cijeloj toj priči koji mogu raspravljati eto tamo na nekim forumima i brijati kak žive u demokraciji... ziher... budem vam poslala link da si skinete, naravno koga zanima, kad mi muž dođe jerbo ja nemam pojma gdje je to
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 20.07.2010. at 16:54

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znate da uskoro dolazi u EU ban domačeg kravljeg mljeka? Nekog to ne dira, a meni je to živi užas...a ima takvih primjera koliko očeš, samo je pitanje kad će svo sjeme morati biti gmo, jer je tako boje za dobrobit svih ljudi.

joj Roza - stvarno provjeri malo izvore.
    Ovdje skroz ulaziš u moje područje i nema apsolutno nikakvog smisla što govoriš.
    Ono o čemu se radi je usklađenost higijenske kakvoće sirovog mlijeka - kao rezultat higijenskih uvjeta proizvodnje. Radi se konkretno o ukupnom dozvoljenom broju mikroorganizama u 1ml sirovog mlijeka.
    Umjesto da budeš sretna da ćeš piti mlijeko zdravstveno pouzdano za tebe i tvoje - ti se buniš jer zakonodavstvo usklađujemo sa stečevinom Unije.
    Ovo mi je zaista totalno pretjerivanje - najbolje da se svi skupa zabijemo pod burke.
    Posljednje uređivanje od petra : 20.07.2010. at 17:03

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

večina žena misle da je izgled jedino što može privući muškarca pa izmišljaju svakodnevno nove gluposti kojima mogu izgledati mlađe i svježije, mlade cure hodaju polugole nadrogirane, spavaju sa 3-4 muškarca tjedno i misle da je to uspjeh, cool si ako možeš popit 10 piva i psuješ, pušiš - a žena današnjice nije sposobna sama ni gumu na autu promjeniti - too busy being a manager at vodafone and soo important....AKO TO NIJE BURKA U GLAVNI NE ZNAM ŠTO JEST!
    a između burke i ovoga gore nema sredine?
    zašto se zapadnjačku ženu uvijek mora opisivati u minici, štiklama, kako puši, pije, mota joint, spava sa barem 10 muškaraca tjedno,
    živi po savjetima iz Cosma?
    da sam pod burkom, niti ja se ne bih veselila alternativi
    no ne misliš li da ovo ipak nije alternativa nego samo bespotrebno preuveličavanje?
    zamisli, zapadnjačka žena ne zna promijeniti gumu
    žena pod burkom NE SMIJE voziti automobil!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sad vidim rukavac da se vratimo na temu o trenirkama, slažemo se da ne izgleda privlačno a nije ni burka i eto riješenja XD

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    a između burke i ovoga gore nema sredine?
    zašto se zapadnjačku ženu uvijek mora opisivati u minici, štiklama, kako puši, pije, mota joint, spava sa barem 10 muškaraca tjedno,
    živi po savjetima iz Cosma?
    da sam pod burkom, niti ja se ne bih veselila alternativi
    no ne misliš li da ovo ipak nije alternativa nego samo bespotrebno preuveličavanje?
    zamisli, zapadnjačka žena ne zna promijeniti gumu
    žena pod burkom NE SMIJE voziti automobil!
    Nisam ja govorila o alternativi nego o nečem što je opčeprihvačeno i ne smatra se lošim za ženu, dok se s druge strane burka smatra čistom komom i zlostavljanjem, iako je žena, koja jest, to sama izabrala.
    Hm, nisam znala da ne smiju voziti auto ?! http://www.thecarconnection.com/mart...-about-helmets

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da bi, ako i nije, trebalo biti zabranjeno voziti pod burkom - po samoj logici stvari, pod tim se dobro ne vidi. a vozač mora imati, ako ništa dobru vidljivost.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Wow, we finally agree on something!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Roza, on what?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

posebno jer imam osjećaj da svemu pristupaš kao broju mikroorganizama u ml-litrima sirovog mlijeka....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sad vidim rukavac da se vratimo na temu o trenirkama, slažemo se da ne izgleda privlačno a nije ni burka i eto riješenja XD

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku

Slažem se. Ovdje se tema ionako previše "uzburkala".

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza, on what?
    Pa u tome da se ne bi smjelo voziti sa burkom.

A o sirovom mljeku bi mogle pričati bez obzira što je, kako si rekla, to tvoja domena...al bojim se da bih opet ispala luđakinja koja isfurava apsurdne argumente i ne shvača da je Zbregov zapravo super!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

n.grace Slažem se. Ovdje se tema ionako previše "uzburkala".

Ali baš mi je drago da sam puno novog naučila čitajući ovu temu i linkove. Iskreno, ne bih sigurno razmišljala o životu pokrivenog lica da nisam našla ovo. Predaleko je to od mog svakodnevnog života. I mogu li ja ili itko od nas išta učiniti? Da li se uopće treba miješati u nečiji način odijevanja pa bio on za nas apsolutno neprihvatljiv?

Vjerojatno sam protiv stava većine kad kažem da ne možemo znati što je u nečijoj glavi i zašto poštuje običaje koji su nama napojmljivi. I drago mi je da sam mogla pročitati razmišljanja muslimanki. Audiatur et altera pars. Zar to ne bi trebalo vrijediti za sve?

Baš me zanima kako bi reagirali ljudi ovdje na Kvarneru na pojavu žene u burki ili nikabu. Mi prihvaćamo različitosti, ali bi li toliku?! Da li bih i kako ja reagirala da vidim tako pokrivenu ženu?
    Da li je tolerancija nezainteresiranost ili obratno?

A prikaz novinarke iz Sarajeva nije bio baš pohvalan za vjersku toleranciju u tom gradu.

Nadam se da će ova tema još potrajati, jer jedva dočekam slobodno vrijeme i slobodan kompjuter da vidim što je novo.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

zanimljiva rasprava, čitam a evo da i nešto napišem

sad ću vjerojatno totalno pojednostaviti stvari - ali mene zanima kako to da se cijelo vrijeme samo muškarci spominju kao oni koji osjećaju pohotu pa da ne bi neki poželio ženu bližnjega svoga ova bi trebala vani biti pokrivena?!?

žene dakle ne mogu osjetiti pohotu, one uopće ne promatraju druge muškarce, ma uopće ih nisu ni sposobne primjetiti a kamoli poželjeti...

jer da jesu, i muškarci bi morali biti pokriveni, zar ne?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    n.graceDa li se uopće treba miješati u nečiji način odijevanja pa bio on za nas apsolutno neprihvatljiv?
    u principu ne treba
    (ako se ne radi o zakonu neke države koja ima svoje razloge, sanja je to lijepo objasnila, stvarno si je dala truda)

osim ove naše, nazovi antiburka strane, čuli smo razmišljanja i pokrivenih muslimanki
    iz te perspektive, sve 5
    ali ono što (meni) ne da mira je autobiografija ayaan hirsi ali

roza, što kažeš na autobiografiju ayaan hirsi ali?

Slavna feministica, političarka, spisateljica i kritičarka islama Ayaan Hirsi Ali, autorica proslavljene autobiografske knjige “Nevjernica”, u ovoj knjizi kritizira Zapad zbog svjesnog prešutnog toleriranja aspekata islamske kulture koje karakterizira potlačenost žena. U svojem nastojanju da pomire ideal individualnih sloboda s uvažavanjem drugih kultura, Zapad ostavlja muslimanske žene na milost i nemilost “kulture djevičanstva” koja ugnjetava žene i ugrožava njihovu slobodu pa čak i život. Ali navodi primjere zlostavljanja – od genitalnog sakaćenja, dogovorenih brakova pa sve do obiteljskog nasilja kojem su izložene muslimanske žene, pozivajući predstavnike zapadne kulture i islama da se iskreno suoče s problematičnim odnosom religije prema individualnim slobodama u islamskom svijetu.
    draga moja roza, ti kritiziraš zapad, ona kritizira zapad...
    a miša mu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •