Stranica 14 od 16 PrviPrvi ... 41213141516 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Izjednaćavanje burki i kamenovanja? Da nije tragično bilo bi smiješno...

[B].
    Roza stvarno me iznenadjujes.....tko je izejdnačavao? tko molim te, citiraj mi? Doslo se do toga ko tumači odredbe koje se ticu nosenja ili ne nošenja burke nikaba bla bla.....spomenut je i kamneovanje ali vrati se na početak pa pogledaj kako i u kom kontesktu. Zaista "malo" izvrčeš stvari.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Roza, ništa ti ja ne uvaljujem niti mi pada na pamet da bi pediofile itko išao opravdavati. Samo me zanima gdje je granica tolerancije.
    A za tu stranku u Nizozemskoj znam, zato sam baš i navela pedofile kao primjer.

Zanimljivo mi je da i ti u jednom trenu priznaješ da je burka zlostavljanje, ali i dalje je braniš jer si tolerantna. Evo, nema mi to smisla i gotovo.

I zašto se ne može uspoređivati burka i kamenovanje? I jedno i drugo su običaji koje ne bi smjeli niti trebali tolerirati.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

MoMo, bolje onda ne čitaj dalje o burkama, ni ne otvaraj linkove s raznim intervjuima i člancima. Da ne spominjem preporučene knjige.

I ja se pitam što je meni ovo trebalo, blaženo neznanje i nerazmišljanje

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    MoMo, bolje onda ne čitaj dalje o burkama, ni ne otvaraj linkove s raznim intervjuima i člancima. Da ne spominjem preporučene knjige.

I ja se pitam što je meni ovo trebalo, blaženo neznanje i nerazmišljanje
    citala ...ali me je ova slika, mada sam vec procitala da je na njoj aktivistica, zaista dotukla i vjerujem da bi mi osjećaj bio isti da je na slici muškarac.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma naravno.
    Ali bi muškarac bio zakopan samo do pasa, sa slobodnim rukama

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo mi je da i ti u jednom trenu priznaješ da je burka zlostavljanje, ali i dalje je braniš jer si tolerantna. Evo, nema mi to smisla i gotovo.

I zašto se ne može uspoređivati burka i kamenovanje? I jedno i drugo su običaji koje ne bi smjeli niti trebali tolerirati.
    Mislim da sam ja u jedno postu spomenula "burka u glavi" - nisam se nikad izjasnila kao netko tko misli da je burka super i da je podržavam. Izjasnila sam se protiv zakona koji krši ljudska prava, prava na vlastiti odabir, tradiciju, vjeru...a mislim da sam par puta rekla i evo ponovit ću: burku ne bi ni u ludilu nosila. Ali ja nisam muslimanka koja vjeruje u Allaha i kojoj je vjera najvažnija stavka u životu.

A pitala bi ženu koju planiraju kamenovat zašto nije usporedivo to dvoje.

Gle, da se idu ispravljat krive Drine na svijetu, večina bi se tradicionalnih i vjerskih običaja trebala ukinuti (što kažete na tobelije u Lici, Crnoj Gori i Albaniji?)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ah, pa bilo to bilo tako loše, to ukidanje vjerskih i tradicijskih običaja koje spominješ?

A što se tiče žene koju planiraju kamenovati i njenog mišljenja o usporedivosti burke i kamenovanja, mislim da bi ti ona rekla (a to je samo moje mišljenje) da je jedno proizašlo iz drugog i da je usko vezano...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(što kažete na tobelije u Lici, Crnoj Gori i Albaniji?)
    RozaGroza, nemoj se ljutiti na ovo što ću napisati i nemoj to shvatiti kao uvredu.

Često se nekim poluinformacijama upleteš u nečiju struku, pa te taj netko ispravi, pa se uhvatiš neke druge struke, pa opet ispadne da si loše informirana.

Ajde nemoj potezati poluargumente.

Ne želim ići dalje u raspravu, jer nismo jednako naoružane i nemam ni najmanje volje artiljerijom pucati na goloruku pješadiju, ako me bereš.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Izjasnila sam se protiv zakona koji krši ljudska prava, prava na vlastiti odabir, tradiciju, vjeru...
    Pa evo tu i jest bit. Tim ženama se ljudska prava krše upravo nametanjem suludih tradicija i običaja, a ne zakonom koji bi to zabranio.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Totalni offtopic na offtopic - Sanja, svimbam te, sama sam pomislila isto
    Uz disklejmer da sam i ja u ovome goloruka pješadija, te se tek sad šire informiram i rado učim

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    RozaGroza, nemoj se ljutiti na ovo što ću napisati i nemoj to shvatiti kao uvredu.

Često se nekim poluinformacijama upleteš u nečiju struku, pa te taj netko ispravi, pa se uhvatiš neke druge struke, pa opet ispadne da si loše informirana.
    Sorry Sanja, al prije 10 godina sam radila kao asistentica kod snimanje dokumentarnog filma o tobelijama - to je bio projekt financiran od strane inozemnih producenata, u Lici, Crnoj Gori i Albaniji. Više od nekoliko sam ih osobno upoznala - doduše u Lici je tada živjela samo jedna koja je sada vjerovatno umrla. Ne znam dali si ti to imala prilike, bez obzira koje si struke. Pucaj slobodno, iako mi se ne da uopče raspravljati s ljudima koji misle da su jedini upoznati sa određenim stvarima u životu jer im je to struka.
    tTad
    E da, kupila sam nedavno ranč u Podravini. Čovjek koji nam ga je prodao je pričao kako mu se sin sprema za Uskrs šibat cure. Tad sam i otkrila za tu tradiciju. Nisam stručnjakinja na tu temu, al eto izgleda da se tu i tamo još događaju stvari za koje si uvjerena da su izumrle.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Gle, da se idu ispravljat krive Drine na svijetu, večina bi se tradicionalnih i vjerskih običaja trebala ukinuti (što kažete na tobelije u Lici, Crnoj Gori i Albaniji?)
    a što da kažemo kad je taj fenomen već gotovo izumro?

http://www.albanian.com/v4/archive/i...p/t-19344.html

Pashe Keqi recalled the day nearly 60 years ago when she decided to become a man. She chopped off her long black curls, traded in her dress for her father’s baggy trousers, armed herself with a hunting rifle and vowed to forsake marriage, children and sex.

For centuries, in the closed-off and conservative society of rural northern Albania, swapping genders was considered a practical solution for a family with a shortage of men. Her father was killed in a blood feud, and there was no male heir. By custom, Ms. Keqi, now 78, took a vow of lifetime virginity. She lived as a man, the new patriarch, with all the swagger and trappings of male authority — including the obligation to avenge her father’s death.

She says she would not do it today, now that sexual equality and modernity have come even to Albania, with Internet dating and MTV invading after the fall of the Berlin Wall. Girls here do not want to be boys anymore. With only Ms. Keqi and some 40 others remaining, the sworn virgin is dying off.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ja svoje informacije o ovoj temi hvala Bogu nisam dobila preko neta nego iz prve ruke

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ne kužim, iz prve ruke si dobila informacije od jedne jedine žene iz Like koja je sad već vjerojatno odavno umrla
    o nekoj tradiciji koja je sad gotovo izumrla
    i to uspoređuješ s nikad življom i represivnijom tradicijom nošenja burke?
    ali valjda samo ti možeš slijediti svoj tijek misli

još je M. Scheler rekao da svaka tradicija predstavlja prepreku napretku društva
    a opet, zašto ti to govorim kad je tebi ideal amiška žena
    Posljednje uređivanje od sladjanaf : 21.07.2010. at 13:01

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

doduše u Lici je tada živjela samo jedna koja je sada vjerovatno umrla
    Zanimljivo, nijedan jedini etnolog nikad nije uspio potvrditi njihovo postojanje na tlu Hrvatske, samo kojekakve naznake.

S druge strane, prije dosta godina je časopis Vanity Fair imao veliku senzacionalističku reportažu o tobelijama u Albaniji. Na isti način na koji su objavili članak o potlačenim ženama u Hrvatskoj, od kojih je najmanje pedeset posto nepismeno.

Sapienti sat.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Šteta što se jedna dobra rasprava u kojoj sam štošta naučila (jer se i ja ovdje ubrajam u red goloruke pješadije) pretvorila u natezanje o stručnosti i upućenosti.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sladjana upoznala sam i ženu u Crnoj Gori, također Tobelija. Međutim ona je malo otvorenije razgovarala (otvorenije - pričala je s nama o svom životu opuštenije i govorila je da je žena)

Sanja gđa Pallua je kolegi čini mi se pomagala kod pripreme pitanja. Ne sječam se više davno je bilo i kad su kretali u Albaniju ja sam odustala jer sam krečala u Ameriku. Ali ovo što sam vidjela mi je bilo dovoljno da budem koliko toliko u mogučnosti vodit suvisao razgovor o njima - da ne spominjem 6 mjeseci istraživanja na temu, ali ne u stilu Vanity Faira. Mi smo u Crnoj Gori imali kameru skrivenu jer je pristala govoriti samo u diktafon. Dakle naš film je bio više avangarda i underground, a ne senzacionalističko da prostiš prese*avanje. Dovoljno je reći da se nikad nitko od nas nije proslavio a film je pušten na par festivala, između ostalog u Africi na temu ljudskih prava. Mene je tad puno zanimao feminizam i bazirala sam svoj rad (dokumentarni art film) na ugnjetavanju žena. Al valjda svejedno nisam dovoljno dorasla tvojoj artiljeriji

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Šteta što se jedna dobra rasprava u kojoj sam štošta naučila (jer se i ja ovdje ubrajam u red goloruke pješadije) pretvorila u natezanje o stručnosti i upućenosti.
    I meni je žao da se dam uvući

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobra rasprava s netočnim podacima je oksimoron.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Dobra rasprava s netočnim podacima je oksimoron.
    Slažem se.
    Pretpostavljam da svi u raspravi nude "točne" podatke?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanja gđa Pallua je kolegi čini mi se pomagala kod pripreme pitanja. Ne sječam se više davno je bilo i kad su kretali u Albaniju ja sam odustala jer sam krečala u Ameriku. Ali ovo što sam vidjela mi je bilo dovoljno da budem koliko toliko u mogučnosti vodit suvisao razgovor o njima - da ne spominjem 6 mjeseci istraživanja na temu, ali ne u stilu Vanity Faira. Mi smo u Crnoj Gori imali kameru skrivenu jer je pristala govoriti samo u diktafon. Dakle naš film je bio više avangarda i underground, a ne senzacionalističko da prostiš prese*avanje. Dovoljno je reći da se nikad nitko od nas nije proslavio a film je pušten na par festivala, između ostalog u Africi na temu ljudskih prava. Mene je tad puno zanimao feminizam i bazirala sam svoj rad (dokumentarni art film) na ugnjetavanju žena. Al valjda svejedno nisam dovoljno dorasla tvojoj artiljeriji
    Crnu Goru nisam komentirala nijednom jedinom rječju, a za Hrvatsku ću pitati Jelku kad je idući put vidim, jer je upravo ona, koliko se sjećam, u svojoj disertaciji i kasnije pisala da nije našla potvrdu za postojanje virdžina (tobelija) u Hrvatskoj. (Postojali su neki slični oblici u Istri i drugdje, ali autorica tvrdi da nije riječ o virdžinama.)

I ne, ne namjeravam rabiti artiljeriju, jer imam osjećaj za fair play.

I to je sve od mene na ovu temu, koja se, podsjećam, bavi zakonskim tretmanom burki u Francuskoj.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pretpostavljam da svi u raspravi nude "točne" podatke?
    Ne mogu garantirati za druge, ali ja se trudim ne davati one za koje nisam sigurna da su u redu, a isto očekujem i od drugih.

Priče o EU i zabrani sira s vrhnjem ostavljam kumicama s placa i desničarskim političarima da nas plaše s jumbo-plakata.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne radi se o neupucenosti, ni o tocnim/netocnim podatcima. presiroko je polje znanja, da bismo svi vladali svim i svacim.
    radi se o samodopadnosti, koja na ovoj kao i na slicnim temama u nekim/mnogim postovima bode u oci.
    a samodopadnost udruzena sa neupucenoscu, kao i metaforicki receno "preglasnoscu", te konstantnim mjesanjem jabuka, krusaka, te ostalog voca, na jedan prilicno populistican nacin ne omogucava smislenu raspravu.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo u Crnoj Gori imali kameru skrivenu jer je pristala govoriti samo u diktafon
    Obećajem da je ovo moj posljednji off topic, no moram reći da je snimanje žene koja na njega nije pristala krajnje neetično, uopće mi nije jasno kako ste si to mogli dozvoliti (i još se hvališ time).

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo u Crnoj Gori imali kameru skrivenu jer je pristala govoriti samo u diktafon. Dakle naš film je bio više avangarda i underground, a ne senzacionalističko da prostiš prese*avanje.
    Ili je možda film bio kršenje ljudskih prava? Zašto tada nisi mislila o poštivanju njenih želja?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Malo je gužva ovdje pa se ponavljamo.
    Posljednje uređivanje od enela : 21.07.2010. at 13:43

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[
    Mi smo u Crnoj Gori imali kameru skrivenu jer je pristala govoriti samo u diktafon. Dakle naš film je bio više avangarda i underground, a ne senzacionalističko da prostiš prese*avanje. Dovoljno je reći da se nikad nitko od nas nije proslavio a film je pušten na par festivala, između ostalog u Africi na temu ljudskih prava. :
    http://www.yourrights.org.uk/yourrig...d-corresp.html

nadam se da su vam selektori odbrili film znajuci kako je snimljena zena u C Gori

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Odobrili su jer su koristili isključivo audio snjimke na koje je i pristala.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

čemu onda skrivena kamera? isprika forumašicama i moderatoricama na OT ali me zaista zanima- cemu su služile snimke skrivenom kamerom? Samim tim što ste ju snimali bez njenog dopuštenja ste joj zadrili u privatnost.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Ili je možda film bio kršenje ljudskih prava? Zašto tada nisi mislila o poštivanju njenih želja?
    Ps: nevezano ali kako mislite da aktivisti za ljudska prava inaće dobijaju određene snimke?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    čemu onda skrivena kamera? isprika forumašicama i moderatoricama na OT ali me zaista zanima- cemu su služile snimke skrivenom kamerom? Samim tim što ste ju snimali bez njenog dopuštenja ste joj zadrili u privatnost.
    Jesmo. Valjda je teško ne zabilježiti nešto takvo. Iskreno, do ovog trena nisam na to uopče tako gledala, jer mi je "oslobođenje" tih žena bilo važnije od etike. Tješim se da sam tada imala 20, valjda danas ne bi isto tako postupila.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

huh možeš li ti zamisliti kako to može biti opasno - ja sam radila sa žrtvama torture i prislnih nestanaka (obitelji nestalih osoba) i sad mi je drago sto nikad bas nikad nisam zeljela biti "posrednik" izmedju ekipe koja nesto snima i žrtava nažalost moj instinkt je bio opravdan.

Cure sorry na OT

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

gornji post sam pisala prije nego si meni odgovirila, da budem precizna nakon sto sam procitala tvoj odgovor eneli ali i dalje sam u šoku jer sam se susretala sa posljedicama neetičnog snimanja izvještavanja u svrhu zaštite i promoviranja luduskih prava.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jer mi je "oslobođenje" tih žena bilo važnije od etike
    Da bar ovako razmišljaš i kad su u pitanju žene zarobljene pod burkama
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 21.07.2010. at 14:02

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    gornji post sam pisala prije nego si meni odgovirila, da budem precizna nakon sto sam procitala tvoj odgovor eneli ali i dalje sam u šoku jer sam se susretala sa posljedicama neetičnog snimanja izvještavanja u svrhu zaštite i promoviranja luduskih prava.
    Onda nažalost znaš da takve situacije često postoje. Ne ponosim se tim, i sigurna sam da danas ne bi nešto takvo napravila; danas ne bih ni sudjelovala u snjimanju takvih ili sličnih filmova jer sam odustala od te "karijere" nije donjelo nikakvog ploda a meni je oduzelo živaca i vremena.

Samo da se još jednom objasnim pa brišem sa teme, jer sam potrošila par dana na njoj, a to mi se nije dogodilo nikad do sad, moram priznat da me i glava več boli od silnog forumiranja. Mislim da su zlostavljanja žena u određenim državama i djelovima svijeta nedopustiva. NE mislim da ne bi trebali pomoći da se zaustave zlostavljanja na B.I. NE mislim da je uredu one žene koje ju ne žele nositi, tjerati da nose burku. NE mislim da je Francuska (pogotovo Francuska) niti one države koje če se njoj pridružiti, donjela ovaj zakon da bi pomogla u sprječavanju naislja. Vjerujem da je ovaj zakon kršenje osnovnih ljudskih prava. Vjerujem da postoje žene koje istinski zbog vjere žele nositi burku - rijetke su vjerovatno, al postoje. Vjerujem da če ovaj zakon pridonjeti još gorem tlačenju žena.

A s obzirom da ja tu ne mogu ništa, odoh kuhat ručka i čitat knjigu, previše sam se ufurala u temu.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    i mene zanimaju npr. Francuska i SAD
    kako tamo rade žene s burkom?
    daklem, s burkom, ne s nikabom
    Kasnim, ali nisam imala vremena prije odgovarati (citam od pocetka, ali sa zakasnjenjem).

U SAD, barem u mojem malom gradicu, ne rade zene u burkama. Iako imamo poveci broj Somalijaca (muslimana) i mnogih drugih muslimana, burku ne nosi nitko. Zakonom nije zabranjena, no cini mi se da, iako ih mozda stvarno nose u zemljama porijekla ovih ljudi, da su je ovdje odlucili NE nositi.

Marame nose mnogi. Evo, odabirem ne koristiti terminologiju koja mi je donekle strana, cisto da ne pomijesam nesto - ovakve marame nose mnoge zene i djevojke, ponekad i djevojcice mladje od, cini mi se, 15 godina. Skroz malene u tome ne vidjam. Ponekad je ostatak odjece skroz zapadnjacki (pri cemu ne mislim na vrlo kratke minice i grudnjake bez majice). Lica im se uvijek vide, ruke i stopala nisu pokrivena. Ovako obucene djevojke i zene rade, najcesce, u ducanima. Jedna je sluzbenica u banci u koju zalazim. Nisam ih vidjala u bolnicama, a u skolama jos nisam bila. Nekoliko obitelji su vlasnici raznih restorana i te zene, zaposlene u svojim lokalima, nisu uopce pokrivene - barem u javnosti. Jedna je na glasu kao vrlo skolovana zena. Velik broj Somalijaca, a i drugih naroda, pohadja fakultet (u gradu od 45,000 stanovnika imamo nekoliko sveucilista, sto drzavnih, sto privatnih), neki zamotani, a neki ne. (Napomena: 'pobrojavanje' radnih mjesta ne znaci da smatram da zene s maramom nisu skolovane ili sposobne, samo odgovaram na sladjino pitanje o radnim mjestima.)

Osobno, problem smatram previse kompleksnim da bih imala jednostavno rjesenje tj. odgovor. Ne znam podrzavam li zakon ili ne. Burku kao oblik zlostavljanja svakako NE podrzavam. Burku kao osobni izvor.. eh, u to ne vjerujem, barem ne izvan okvira gdje burka NIJE uobicajen odjevni predmet (u zemljama gdje je uobicajena, cini mi se da, nazalost, velik broj stanovnistva jednostavno ne zna drugacije, neovisno o tome je li to drugacije bolje ili gore od onog sto im je poznato).

(Odoh sad dalje citati, tko zna koliko je puta napisano ovo sto sam sad natipkala od sladjinog posta, do kraja topica...)

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Jos sam htjela spomenuti Big Brother koji se provlaci(o) kroz dijelove rasprave - moram priznati da ga ovdje, u malom gradicu americkog srednjeg zapada, nikako nisam uspjela primijetiti. Puno je toga sto mi se u Americi ne svidja, od hrane, preko svakodnevnog, nepostojeceg drustvenog zivota do konstantne voznje autom i nezdravih navika, ali, eto... Big Brothera nema, a nekakvo sveopce opterecenje vanjskim izgledom i odjecom takodjer nije vidljivo. I to cak do mjere gdje, eto, izgleda da je posve normalno na predavanje na faksu ili u ducan otici u - papucama i pidzami. Sebi ili svojoj (nepostojecoj) djeci to ne bih dozvolila, ali, eto... moze se. Isto tako, sto se tice provjere identiteta i svih slicnih prekapanja, ovdje je to puno manje dozvoljeno nego kod nas. Americki zakon ne nalaze da svaka punoljetna osoba izvadi osobnu iskaznicu bilo kakve vrste, niti se novorodjena djeca moraju prijavljivati. Prijava postaje vazna tek pred upis u osnovnu skolu, samo zbog skole.

[/offtopic]

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Tek vidjeh temu.I mogu reci da sam zaribala citajuci vas.
    Zasto bi neko oslobodio zenu koja je sama odabrala svoj pravac i put kojim zeli ici?Ustvari,zasto bi to neko nazvao oslobodjivanjem?
    Svi smo mi na ovom svijetu na neki nacin sa svojim uvjerenjima i zasto bi svoje uvjerenje poturali nekome ko ga ne zeli?

Ne smatram se porobljenom niti zatucanom,naprotiv,osjecam se slobodnije od razgolicene zene samim tim sto ja nju mogu da gledam,ona mene ne.
    Pokrivena sam od svoje 14 godine svojevoljno,a nikab nosim od 16 godine,takodjer svojevoljno i prije braka.
    Za nas zene muslimanke kazu da smo biser u skoljci koji se brizno cuva.
    Zasto je uredu pokazivati svoje tijelo svima,a nije uredu moj odabir da sam sredjena u svome domu,za svoga muza onako kako se vi odjevate za druge?
    Zasto bi se ovo sto ja pisem smatralo tekstom osobe sa izapranim mozgom,a to sto vi pisete je sasvim vase misljenje?
    Ovo sto pisem je moje misljenje koje sam imala i prije braka,i zbog tog misljenja sam se borila sa okolinom,i na osnovu tog misljenja trazila sebi muza u skladu s tim.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Silan prvotno napisa Vidi poruku
    Zasto je uredu pokazivati svoje tijelo svima
    zašto misliš da čim nisi pod nikabom svoje tijelo pokazuješ svima?
    ima valjda i sredine između nikaba i minjaka
    ne može li se biti pristojno obučen i bez nikaba a da se pritom ne bude "razgolićen"?
    ne može li se žena ponekad urediti za sebe a ne samo za muža?
    ne može li biti na svijetu žena koja ne želi biti "biser u školjci"?

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zamislite poslodavca koji ne želi zaposliti ljude određene rase i kaže : moje ljudsko pravo je da ne zapošljavam ljude rase xy. da li je to stvarno tako? da li se kršenje ljudskih prava može smatrati ljudskim pravo,?

povlačim tu paralelu zbog burke: da li je kršenje ženskih prava (nošenje burke) ljudsko pravo? da li je odgajanje žena da se smatraju prije svega predmetom muškarčeve požude ljudsko pravo ako krši ljudsko pravo da je žena prije svega biće a ne objekt? da li je odgajanje muškaraca da ženu mogu gledati/uzeti ljudsko pravo?

ako je nešto tradicija da li je to odmah ljudsko pravo? npr. tradicija obrezivanja žena jest tradicija, spaljivanje udovica jest tradicija, bacanje kiseline na žene koje su htjele iskoračiti iz svoje tradicije jest tradicija, ali pogledajte realno, trebali stvarno držati do takvih tradicija ili ih zabraniti?

možda sam otišla u krivom smjeru jer ovo nije moja struka, nisam studirala ni pravo ni filozofiju.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

silan može li jedno pitanjce?! i molim konkretan odgovor.
    zašto tvoj muž nije pokriven?
    ne odustajem dok ne saznam zašto muškarac ne bi bio biser u školjci.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    povlačim tu paralelu zbog burke: da li je kršenje ženskih prava (nošenje burke) ljudsko pravo? da li je odgajanje žena da se smatraju prije svega predmetom muškarčeve požude ljudsko pravo ako krši ljudsko pravo da je žena prije svega biće a ne objekt? da li je odgajanje muškaraca da ženu mogu gledati/uzeti ljudsko pravo?
    Ovo i mene zanima. A i odgovor na pitanje koje je postavila Tash (i nekoliko cura prije, ali odgovora nije bilo).

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ovo prije svega nema veze sa mojim muzem,jer,kako sam vec navela,nikab sam stavila prije udaje.Ovo je cisto moj odnos prema Gospodaru,moje shvatanje vjere,i moje predanje istom.
    Zene i muskarci nisu isto.Nasa priroda nije ista,i sa tim se morate sloziti.Ja sam zena,radjam i odgajam djecu,moj pretezni boravak jeste u kuci.
    Muskarac je stvoran da bodri na svoje stado,da ga opskrbljuje i pazi.
    Naravno,kao zena nisam ugnjetavana niti zlostavljana,naprotiv,moja sreca je moja porodica,a moj najbolji drug je moj muz.
    Neka od vas je navela da li moze biti zena koja ne zeli biti biser u skoljci.Naravno,njen izbor,ali zato neka niko ne dira moj izbor.

Ponovo kazem,smatram da priroda zene i muskarca nije ista,i dokle god se budu izjednacavali u stvarima u kojima je nemoguce izjednaciti zenu i muskarca,dotle ce svijet ici ovim pravcem kojim ide.

Mislim cak da je nasim muzevima teze nego li nama,jer je njihova obaveza koju trebaju ispuniti puno gora i teza od nase.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Silan prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo prije svega nema veze sa mojim muzem,jer,kako sam vec navela,nikab sam stavila prije udaje.Ovo je cisto moj odnos prema Gospodaru,moje shvatanje vjere,i moje predanje istom.
    silan, mene osobno zadovoljava ovaj odgovor.

ali ovo sve ostalo...
    uopće se ne moramo slagati, ali javljam se jer vidim da spominješ i mog muža u zadnjoj rečenici
    bacam sedmicu i odnosim ti sve adute
    da samo ja
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 22.07.2010. at 11:33

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

već dugo nisam pročitala tako patetično i nemušto napisan članak.

slažem se sa zabranom nošenja burke na javnom mjestu u Francuskoj (bien sur), a složila bih se i sa takvom zabranom u hrvatskoj. a ova rasprava je svakako doprinijela mom ranije neizgrađenom stavu, hvala forumašicama

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Silan, znaci hoces reci da je zena samo za kuci, da ne treba imati istih prava ko muskarac? Dali to znaci da TM nije nikad presvukao dijete, skuvao rucak i sl. jer to je smao tvoj posao, a on treb asmao da donese hranu/novac u kuci? Ako da, onda blago tebi!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Najviše ga se boje muškarci: njihov samopouzdani stav raspada se i nestaje u skamenjenom licu punom straha kad shvate da su očima okrznuli velom zakrivenu muslimansku ženu.

Uz to, prekrasne su ove predrasude kako su na zapadu žene otkrivene na ulici... Stječe se dojam da na zapadu žene nose samo bikini, eventualno navuku kakvu minicu. I cigar ofkors, njega ne vade iz usta.

Pa ajmo ovako, ne ja nisam otkrivena na ulici. Zimi čak uglavnom nosim duge hlače jer mi je tako udobnije i toplije. Ljeti znam obući minicu jer mi je tako hladnije.
    I moje lice često je prekriveno puderom, ali ja s tim puderom mogu normalno funkcionirati, disati i gledati. Kad je baš jako vruće, ili kad mi se ne da ne stavim ni puder, i to je onda zaista moj izbor jer mi muž neće prigovarati zbog toga jer nisam prekrila lice puderom, a vjerujem da mi ni Svevišnji to neće zamjeriti.

Odavno nisam pročitala gluplji članak
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 22.07.2010. at 15:05

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I ja živim u Americi, u jednom malom gradiću na istočnoj obali, na rubu metropolitanske suburbije. Ja redovito viđam burku u shopping centru pola sata od nas - crne odore, ne afganistanskog već rekla bih saudijskog stila, vide se samo oči (mislim da je to niqab). Istovremeno vidim i ultra-kratke hlačice, gole noge, gole pupkove, duboke dekoltee, super usku odjeću, tipa tajice na 200-300kg teškim ženama. Sve je to dio raznolikosti okoline. Imam osjećaj (ne direktno iskustvo) da žene u burkama ovdje samovoljno odabiru takav način odjevanja u sklopu stila života koje vode. Takav izbor im je omogućen jer je vjerska sloboda svetinja, i američka filozofija po tome se vrlo razlikuje od francuske; ali je isto tako svetinja osobni izbor i osobna sloboda (ali u granicama pristojnosti - npr. topless sunčanje je kažnjivo).

Osim toga, mene je oduvijek fascinirala Saudijska Arabija - povijest, tradicija, društvo, blogovi (npr. http://muttawa.blogspot.com/). Više puta su žene tamo naglašavale da im burka NIJE problem. Problem je to što ne mogu voziti auto, što za vađenje putovnice ili putovanje van trebaju dozvolu muža, što u slučaju razvoda uglavnom NE dobiju djecu, što njihovo svjedočenje na sudu vrijedi pola muškog svjedočenja, što se ne mogu voziti u taksijima jer općenito ne smiju biti nigdje u javnosti bez pratnje muškog rođaka, što trebaju muškog zastupnika za praktički SVE zakonske, financijske, poslovne stvari. Zbog toga je burka postala SIMBOL, ali sama po sebi burka nije problem (osim u Afganistanu i to zbog toga što su žene neproporcionalno više puta poginule osobe u automobilskim nesrećama jer im burka smanjuje vidokrug pa ih auto lakše pogazi). Problem su popratne tradicije i ograničenja - kojih u Francuskoj ne bi trebalo biti. Čini mi se nepravedno automatski proglasiti burku problemom - jer skreće pažnju s pravih problema muško-ženske nejednakosti - ni ta nejednakost ne bi bila problem kad bi muško-ženski odnosi bili skladni i uvijek onakvi kakvim su bili idealno zamišljeni - već je problem u tome što se u nekim slučajevima ta nejednakost zloupotrebljava od strane moćnijega i oboružanog s više prava (muškarca) i ne postoje mehanizmi koji bi zaštitili žrtvu (ženu).

To rečeno, mislim da jedna država (Francuska) ima pravo postaviti pravila što je dozvoljeno, a što nije u jednom sekularnom društvu koje je militantno protiv ispoljavanja vjerske pripadnosti (iako se u ovom slučaju ne slažem s napadanjem simbola i neadresiranjem dubljih problema tipa siromaštva i nasilja u banlieus), jer se zabrana tiče javnih površina a na javnim površinama postoje raznorazni propisi što se smije a što ne (primjer: nije dozvoljeno hodati okolo gol). Mislim također da postoje načini da muslimanke koje to žele još uvijek mogu sakriti svoje lice (a ne samo kosu) u javnosti - šalovima, ili šminkom, ili raznim drugim pomagalima. Primjer: u Turskoj je zabranjena čak i marama - zbog toga religiozne žene nose perike umjesto marame. Hoću reći, postoje načini da se očuva razlog nošenja burke/niqaba (želja da se svaki dio tijela sačuva samo za muža) i bez pokrivanja lica za to namijenjenim odjevnim predmetom, jer opet, važna je namjera i razlog, a ne simbol. Naravno, bilo bi idealno kad bi ljudi mogli postići neki kompromis jer je svako siljenje na kraju kontraproduktivno.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ak mi prsti ne napišu guz... bude...
    Silan, stvarno poštujem tvoj odabir, ne znam gdje živiš i zapravo me nije briga... Al reci mi, kako možeš tako živjeti? Jedno je vjerovati u Gospodina, Boga, Alaha, Budu... drugo je odabrati zatvoriti se u kući, reći da je tvom muškarcu teže? Halo ženo, otvori oči...
    Ti si ta koja uzdržava obitelj, TI odgajaš djecu, TI ih oblačiš, TI si desna ruka svom muži... Kužiš? TI, TI i samo TI...
    Ja sam isto ajmo reći kućanica, al bez nikaba i sa svojim porodiljnim... Vučem većinu toga po kući i oko djece ali smo RAVNOPRAVNI, nema onog muškarac radi i zarađuje... Najlakše je otići i raditi i zaraditi... Gdje bi meni bio kraj?

Beba mi plače, svašta sam još htijela napisati... Možda se i vratim

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •