Stranica 15 od 16 PrviPrvi ... 513141516 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 701 do 750 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Rekla sam prije svega da je moj Gospodar samo Allah.Nikome od ljude se ne robuje do Njemu.
    Moj muz je isto rob kao ja.Oboje zajedno egzistiramo na razlicit nacin,medjusobno se potpomazuci i zeleci iste ciljeve.
    Nit je on u boljoj poziciji,niti sam ja.On ima svoje obaveze,ja svoje.
    On ako mi ne moze pomoci,ne odmaze mi sigurno,a isto tako ja njemu ako ne mogu pomoci,onda mu necu niti odmoci.
    Nisam se ja zatvorila u kucu.Rekla sam da je moj pretezni boravak u kuci,a naravno imam obaveze i djelovanja i van kuce.
    Rekla sam da smatram da je nasim muzevima teze iz razloga sto zaista imaju mnogo vise obaveza od nas.Poslije posla ce izvesti djecu,uraditi u kuci nesto,u dvoristu.Racune ce on podmiriti.Dakle mnogo vise obaveza ima.I dakako moj muz zna presvuci pelenu,okupati djecu,uspavati,ustajati po noci,nahraniti i to uopste nije nesto oko cega bih pravila problem.Jednostavno,kad smo u kuci zajedno radimo sve obaveze,i uopste mu nije frka da opere sudje ili da me iznenadi jednim super doruckom.
    Da ne kazem da uopste ne iznosim ves niti unosim,vec to sve on obavlja.
    Izadjemo zajedno s djecom u setnju,i na izlet veoma cesto.
    Ja imam svoju skolu.Nekad povedem djecu u obdaniste,nekad ostanu s muzem...
    Dakle sve s dogovorom,ljubavlju,postovanjem i vjerom.
    I da,zena u islamu moze da radi,uz odredjene uvjete,ali prioritet je njena porodica.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mlukacin, zašto vičeš na ženu? zar ne vidiš kako je smirena i staložena sa svojim životom?
    ti si ta koja se uzrujava zbog njezinog odabira.
    je li to netko od tebe tražio?

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    Vučem većinu toga po kući i oko djece ali smo RAVNOPRAVNI,
    ?!
    Posljednje uređivanje od apricot : 22.07.2010. at 18:54

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Silan, duboko su me dirnuli tvoji postovi. I da, ja stvarno vjerujem da postoje žene koje svojom slobodnom voljom donose odluke kakve je donijela Silan i žive takvim životima. I u tome ne vidim apsolutno ništa loše. Niti vidim apsolutno ništa loše u ženama kojima je vrhunac života njihova obitelj, bavljenje djecom, dakle posao kućanice, majke i domaćice. Zašto, neka mi netko objasni ZAŠTO bi to bilo lošije i zatucanije od nekakve karijere, ganjanja magisterija i doktorata, izlazaka i putovanja?

Svakako mislim da je "posao" i uloga majke najteži, najzahtjevniji posao koji možemo "raditi" i smatram da su djeca kruna života, ali opet ćemo uvijek sažalno gledati na žene kao što je Silan.

Što se same teme tiče, smatram da burka treba biti slobodan izbor i da zabrane koje se tiču religije i tradicije nikome ne pomažu nego samo donose štetu. Bez obzira na to bile žene prisiljene nositi burku ili ne, trebalo bi naći neki drugi način kako im pomoći.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa zar je moguće?!
    Opet ćemo doći na domaćice/majke vs. karijeristice/nemajke.

Mamice, nije lošije i zatucanije biti žena, majka i domaćica. Nimalo. I meni je obitelj na prvom mjestu, definitivno. Moja djeca i moj brak su mi najveći uspjesi u životu.
    Ali svejedno, to ne isključuje moju potrebu da radim, da učim, doktoriram i da putujem.

Postoje žene koje su svojom voljom izabrale burku (ili nikab), ja to ne mogu shvatiti ni zamisliti. Ali vjerujem da postoje.
    I vjerujem da su u manjini.
    Jer isto tako postoje i one koje je nisu izabrale i kojima je nametnuta kao doživotna robija samo zbog toga jer su ženskog spola.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni nije jasno zasto "zapad" misli da je jedini u pravu?
    Zasto Islam kao takav ne bi bio u redu?
    Onome tko ga zivi je potpuno ispravan i tko smo mi da preispitujemo iciju vjeru i obicaje?

Doslo je do toga da Silan ima potrebu da se pravda, nije to vise objasnjavanje da bi netko drugi shvatio jer zeli nauciti o nekoj kulturi vec cisto pravdanje, zasto?

Koliko ja vidim po postovima od Silan ona je potpuno sretna svojim zivotom

Ugnjetavanih zena ima u cijelom svijetu, bile one pokrivene ili ne, nazalost uvijek ce ih i biti i mi tu ne mozemo nista osim pomoci ako koja od njih trazi pomoc.

Pino je to lijepo rekla, zena koja svojim izborom zeli biti pokrivena ona ce biti pokrivena, ako vec u nekoj zemlji postoji zakon koji joj brani tradicionalnu odjecu (nije Francuska jedina).

Da li francuski zakon zadire u slobodu izbora? Da naravno, svatko tko bi rekao da ne zadire izrekao bi laz, ali s obzirom da je zakon ipak izglasan treba se postivati.
    Francuska je demokratska drzava, zakon su izglasali zastupnici koje je tamo postavio narod, mozemo onda reci da je taj zakon volja vecine francuza.

Zena koja burku ili nikab u francuskoj nosi svojevoljno i bez prisile naci ce nacin da izadje u javnost pokrivena, ona koja je pokrivena protivno svojoj volji i prisiljena je nositi ISKLJUCIVO burku ili nikab vise nece moci izlaziti u javnost.
    Nazalost, tu se nista ne moze uciniti i taj zakon niti pomaze takvim zenama niti odmaze, one su zrtve u javnosti jednako kao i u vlastitom domu i nijedan zakon to ne moze promjeniti

Strasno je iritantno kada netko zauzima stav "ja sam uvijek u pravu" ili "jedino je moje misljenje ispravno".
    Zasto vecina misli da muslimankama treba "pomoc"?
    Kakva pomoc?
    Ako netko zivi svoju vjeru, zasto bi mu trebala pomoc?
    Gdje je nestala vjerska tolerancija?

Si vis amari, ama!

svima

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pitanje vezano uz link

koliko vidim jedan od muškaraca ima košulju sa kratkim rukavima.

žena je potpuno pokrivena, koliko vidim ima i rukavice.

pa mi malo nije jasno, jel kod njega 34 stupnja, a kod nje 18 mada sjede jedno kraj drugoga ? il ita žena ne osjeća toplinu ?

drugo pitanje- kako dijete zna da mu je ono mama ?

mislim, što želiš pokazati s tim lnikovima ?

u meni budiš samo nelagodu...

ja sam se izjasnila da je Fransucka sekularna država i podržavam zakon, u zemljama u kojima je to tradicija ili naslijeđe , isreno , ne zanima me kako se tko oblači , ako se kojim slučajem tamo nađem, poštivat ću pravila, isto tako očekujem da se i u mojoj zemlji poštivaju naša.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam se samo zapitala kako po toj vrućini piju vodu?
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 23.07.2010. at 07:51

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se samo zapitala kako po toj vrućini piju vodu?
    ili kako jedu u restoranu?

vjerojatno ne idu u restoran u zapadnim zemljama.

u arapskim zemljama gdje više žena nosi nikab ili burku, dosta toga je njima prilagođeno.
    u restoranima postoje nešto kao zavjese oko stola, koje se mogu navući kad konobar donese hranu. i onda mogu skinuti nikab i jesti normalno.
    na aerodromu postoji posebna kućica za žene, ne prolaze kroz onaj detektor metala gdje i muškarci.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa Vidi poruku
    ili kako jedu u restoranu?

vjerojatno ne idu u restoran u zapadnim zemljama.

u arapskim zemljama gdje više žena nosi nikab ili burku, dosta toga je njima prilagođeno.
    u restoranima postoje nešto kao zavjese oko stola, koje se mogu navući kad konobar donese hranu. i onda mogu skinuti nikab i jesti normalno.
    na aerodromu postoji posebna kućica za žene, ne prolaze kroz onaj detektor metala gdje i muškarci.
    meni je sve to skupa tako tužno.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i meni. izaziva čudan osjećaj. što je čovjek/žena bez lica? ne znam...

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zar je moguće?!
    Opet ćemo doći na domaćice/majke vs. karijeristice/nemajke.

Mamice, nije lošije i zatucanije biti žena, majka i domaćica. Nimalo. I meni je obitelj na prvom mjestu, definitivno. Moja djeca i moj brak su mi najveći uspjesi u životu.
    Ali svejedno, to ne isključuje moju potrebu da radim, da učim, doktoriram i da putujem.

Postoje žene koje su svojom voljom izabrale burku (ili nikab), ja to ne mogu shvatiti ni zamisliti. Ali vjerujem da postoje.
    I vjerujem da su u manjini.
    Jer isto tako postoje i one koje je nisu izabrale i kojima je nametnuta kao doživotna robija samo zbog toga jer su ženskog spola.
    Ma pogrešno si zaključila, nisam postavila to tako da su karijeristice nemajke, jer onda bih i sama bila nemajka jer volim obući kratke hlačice i minicu, želim ostvariti karijeru u svojoj struci i volim izlaziti vani. Ima žena koje nemaju potrebu raditi bilo što osim djecu odgajati i održavati dom - i to je njihov izbor koji ja poštujem. Ja imam, osim obitelji i druge potrebe, ali da mogu, potpisala bih što dulji život uz svoje dijete, bez posla, vrtića, škole i sl.

I dobro je rekla marsupilami, čim se Silan mora opravdavati, onda nešto sa NAŠOM tolerancijom nije u redu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je ovo zanimljiv link za pogledati

http://www.youtube.com/watch?v=vxGPa...eature=related

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Niti vidim apsolutno ništa loše u ženama kojima je vrhunac života njihova obitelj, bavljenje djecom, dakle posao kućanice, majke i domaćice. Zašto, neka mi netko objasni ZAŠTO bi to bilo lošije i zatucanije od nekakve karijere, ganjanja magisterija i doktorata, izlazaka i putovanja?
    ja bih zeljela da nam ti objasnis KAKVE veze ima burka kao takva, odnosno zakon o njenoj zabrani u fraancuskoj sa tvojim pitanjem koje sam podebljala.
    kao da nam objasnis ili pokazes TKO je na ovoj temi tvrdio da je biti kucanica LOSIJE od nekakve karijere ili ganjanja doktorata?

s tim da ja u rjecima nekakve i ganjanje vidim lagani pejorativni prizvuk.
    izrecen od tebe. varam li se?
    Posljednje uređivanje od seni : 23.07.2010. at 11:45 Razlog: pismenost

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni je ovo stvarno tužno. Muškarac u bijeloj halji (koja čak nije ni zakopčana do vrata), bos, gologlav,a žena u crnom do poda, rukavicama i velu. Tužno i neravnopravno, bila ona kućanica ili doktor znanosti.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Onome tko ga zivi je potpuno ispravan i tko smo mi da preispitujemo iciju vjeru i obicaje?

Doslo je do toga da Silan ima potrebu da se pravda, nije to vise objasnjavanje da bi netko drugi shvatio jer zeli nauciti o nekoj kulturi vec cisto pravdanje, zasto?

Ugnjetavanih zena ima u cijelom svijetu, bile one pokrivene ili ne, nazalost uvijek ce ih i biti i mi tu ne mozemo nista osim pomoci ako koja od njih trazi pomoc.

Pino je to lijepo rekla, zena koja svojim izborom zeli biti pokrivena ona ce biti pokrivena, ako vec u nekoj zemlji postoji zakon koji joj brani tradicionalnu odjecu (nije Francuska jedina).

Da li francuski zakon zadire u slobodu izbora? Da naravno, svatko tko bi rekao da ne zadire izrekao bi laz, ali s obzirom da je zakon ipak izglasan treba se postivati.
    Francuska je demokratska drzava, zakon su izglasali zastupnici koje je tamo postavio narod, mozemo onda reci da je taj zakon volja vecine francuza.

Zena koja burku ili nikab u francuskoj nosi svojevoljno i bez prisile naci ce nacin da izadje u javnost pokrivena, ona koja je pokrivena protivno svojoj volji i prisiljena je nositi ISKLJUCIVO burku ili nikab vise nece moci izlaziti u javnost.
    Nazalost, tu se nista ne moze uciniti i taj zakon niti pomaze takvim zenama niti odmaze, one su zrtve u javnosti jednako kao i u vlastitom domu i nijedan zakon to ne moze promjeniti

Strasno je iritantno kada netko zauzima stav "ja sam uvijek u pravu" ili "jedino je moje misljenje ispravno".
    Zasto vecina misli da muslimankama treba "pomoc"?
    Kakva pomoc?
    Ako netko zivi svoju vjeru, zasto bi mu trebala pomoc?

Si vis amari, ama!

svima
    Citiram ovaj post da kažem da me frustrira nakon 15 stranica rasprave i mnogo iznesenih neoborivih argumenata protiv.
    Na dio o vjerskoj toleranciji se stvarno nemam snage više osvrtati (iz istog ovog razloga koji sam navela u gornjoj rečenici).

Reći ću samo to da, ako postoji Silan koja je zadovoljna svojim životom takav kakav je, postoji i Aayan Hirsi Ali koju navodim jer ju znam imenom i prezimenom, ali koliko ih je još anonimnih koje razmišljaju isto kao ona? Koje osuđuju tu istu "vjersku toleranciju Zapada" upravo zato jer ona omogućava da one i dalje žive potlačeno?

Slažem se s ronin s neke od prethodnih stranica da su se i žene Zapada za svoja (naša današnja prava kao žena) krvavo borile, i u tom kontekstu argument da će se na taj način onima koje su prisiljene nositi burku onemogućiti da uopće izađu na ulicu ne prihvaćam kao neoboriv. Jedna će od tih žena morati biti pionirka, morat će izaći na ulicu nepokrivena, a zakon joj je dao taj "push" koji treba da se TAKVIM ženama, koje to ne žele, koje žele drugačiji život, omogući ta borba.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovo je srž problema i jedini moguć odgovor (za mene).
    potpis i na pino.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovo stvarno tužno. Muškarac u bijeloj halji (koja čak nije ni zakopčana do vrata), bos, gologlav,a žena u crnom do poda, rukavicama i velu. Tužno i neravnopravno, bila ona kućanica ili doktor znanosti.
    Pričam o filmiću http://www.youtube.com/watch?v=sXC8j...eature=related

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je srž problema i jedini moguć odgovor (za mene).
    potpis i na pino.
    zasto je to srz problema? i kojeg problema?
    da li zakon o zabrani genitalnog osakacivanja u zemljama zapada zadire u slobodu izbora onih familija cija im tradicija i/ili vjera to nalaze, a ne ne zive u zemljama sjeverne afrike nego u austriji na primjer?
    da li je svrha bilo kojeg zakona da ne zadire u slobodu izbora?
    sto je svrha nekog zakona?
    nisam pravnica, ali mi se cini da vecina ako ne svi zakoni na neki nacin zadiru u slobodu izbora.
    nabrojite mi vise od 10 zakona koji ne zadiru u slobodu izbora.

kako tvrdis da potlacenima na bilo koji nacin zakoni ne pomazu, da li je zakon kao i borba npr. u americi za jednaka prava svih rasa besmislena, bespotrebna ili sto?
    da li principjelno stvari u svijet idu tako da se prvo oni koji su na bilo koje nacine u potlacenom polozaju sami izbore za jednakost, pa onda dolazi zakonska regulativa?
    ili je obrnuto, odnosno se procesi odvijaju paralelno?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo još nešto - već sam napisala da sam tijekom ove rasprave promijenila početno mišljenje koje je bilo da bi nošenje/nenošenje burke trebala biti stvar osobnog izbora, jer sam se u međuvremenu malo više udubila u problematiku, te mislim da je pravi izraz da je moje mišljenje EVOLUIRALO, a ne da se samo PROMIJENILO.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kako si ti sigurna da se ništa ne može učiniti da se ženama koje su prisiljene nositi burku
    pomogne i da vjetar u leđa da se izbore za svoja prava koja im pripadaju samim time što su ljudska bića?

molim te, možeš li mi objasniti što je to po tebi vjerska tolerancija?
    je li to podržavanje ili "ostavljanje na miru" užasnih i nečovječnih tradicija i običaja druge religije?
    misliš li da burku mogu kritizirati samo pripadnici islamske religije?
    Posljednje uređivanje od sladjanaf : 23.07.2010. at 12:47

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tko je zapad?
    u cemu zapad misli da je u pravu?
    tko tvrdi da islam nije u redu?
    da li zakon o zabrani burke (ne marame i slicnog) na javnom mjestu ti prevodis sa "islam nije u redu"?
    ako da, zasto?

da li ako bih putavala u saudijsku arabiju i morala pokriti glavu, mogu taj zakon prevesti sa :ateizam nije u redu" ili "katolicka vjera nije u redu"?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

svima
    pa mi smo ljudi, te preispitujemo sve i svasta. misleca smo bica, te razmisljamo o svemu i svacemu.
    koliko ja vidim cure su silan pitale i ona im je odgovorila i opisala svoj zivot i razloge. ne cini mi se da se je pravdala, niti bi se trebala pravdati.
    na pitanje moze i ne mora odgovarati.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Seni draga, ono na sto ja pokusavam ukazati je to da ne mozes pomoci onome tko smatra da mu pomoc ne treba.

Jedna Aayan Hirsi Ali ne predstavlja cijelu muslimansku populaciju.
    To je misljenje jedne zene koja se pobunila protiv takvog nacina zivota, eto da mi dodje jedna Aayan Hirsi Ali i tazi pomoc ja bih joj pomogla.
    Ukljucila bih se u njenu kampanju i podrzala ju.

Postoji li igdje u svijetu udruga muslimanskih zena koje se bune protiv nosenja burke ili nikaba?
    Da li su one izrekle svoj stav a nitko na svijetu ih nije htio slusati?

Da se to desi onda bih rekla, treba im pomoc, ali cijela ova pro-contra se bazira na knjizi jedne zene - Aayan Hirsi Ali.

Nadam se da sam sada bila jasnija

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    tko je zapad?
    u cemu zapad misli da je u pravu?
    tko tvrdi da islam nije u redu?
    da li zakon o zabrani burke (ne marame i slicnog) na javnom mjestu ti prevodis sa "islam nije u redu"?
    ako da, zasto?

da li ako bih putavala u saudijsku arabiju i morala pokriti glavu, mogu taj zakon prevesti sa :ateizam nije u redu" ili "katolicka vjera nije u redu"?
    Ne prevodim ja zakon sa "islam nije u redu" nego se to moze iscitati na ovom topicu.
    Iskreno nakon 15 stranica postova procitala sam puno toga.
    Eto i par postova iznad tebe sladjanaf tvrdi da je nosenje burke uzasna i necovjecna tradicija.

Sto je vjerska tolerancija?
    Ako netko zivi svoju vjeru i zbog nje odlucuje biti pokriven to je njegova stvar.
    Ako nekome vjera nalaze da zrtvuje ovcu i on to od srca radi - pa neka radi.
    Ako nekome odgovara klecati i klanjati se kipovima - pa neka mu.

Cijela ova rasprava je prakticki hipotetska, mozemo li mi kao pojedinci pokrenuti revoluciju u cijelome svijetu?
    Sto ti sladjanaf cinis kako bi pomogla zenama koje su prisiljene nositi burku?
    Kako pomoci zlostavljanoj zeni koja tvrdi da nije zlostavljana?
    Da li je to stvarno moguce?

Dok vi tvrdite da je nosenje burke zlostavljanje, zene koje ju nose slobodnim izborom tvrdit ce da vi njih zlostavljate tvrdnjama da su potlacene.

I dalje tvrdim, dokle god zene koje su prisiljene nositi burku same ne potraze pomoc nitko na ovom svijetu ne moze im pomoci.

Dokle god zena koja trpi bilo koji oblik zlostavljanja ne prizna sebi da je zlostavljana, ne moze joj se pomoci.

Dokle god ITKO tko ima problem BILO KOJE VRSTE ne kaze da ima problem ne moze mu se pomoci i ako pokusate takvoj osobi pomoci VAS ce smatrati zlostavljacem.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to nije "mišljenje" jedne Aayan Hirsi Ali, to je život koji je ona živjela.
    ako si pročitala knjigu mogla si vidjeti kako je opisala živote hrpe tih žena, pa i život svoje majke, bake, sestre, koje su bile nesretne i ogorčene svime što se dešavalo s njima i oko njih, ali nikada nisu poduzele nešto da bi se izvukle iz toga.

uzmimo to genitalno sakaćenje koje se doduše ne provodi u svim islamskim zemljama, ali se provodi pod krinkom islama iako s njim nema veze.
    mislim da je troduplo veći grijeh za cijelo čovječanstvo šutjeti o tome, ako se pričom može spasiti ijedna jedina djevojčica.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja bih zeljela da nam ti objasnis KAKVE veze ima burka kao takva, odnosno zakon o njenoj zabrani u fraancuskoj sa tvojim pitanjem koje sam podebljala.
    kao da nam objasnis ili pokazes TKO je na ovoj temi tvrdio da je biti kucanica LOSIJE od nekakve karijere ili ganjanja doktorata?

s tim da ja u rjecima nekakve i ganjanje vidim lagani pejorativni prizvuk.
    izrecen od tebe. varam li se?
    Ima veze jer sam mislila na ovaj post od mlukacin, evo citiram ga:

"Silan, stvarno poštujem tvoj odabir, ne znam gdje živiš i zapravo me nije briga... Al reci mi, kako možeš tako živjeti? Jedno je vjerovati u Gospodina, Boga, Alaha, Budu... drugo je odabrati zatvoriti se u kući, reći da je tvom muškarcu teže? Halo ženo, otvori oči...
    Ti si ta koja uzdržava obitelj, TI odgajaš djecu, TI ih oblačiš, TI si desna ruka svom muži... Kužiš? TI, TI i samo TI...
    Ja sam isto ajmo reći kućanica, al bez nikaba i sa svojim porodiljnim... Vučem većinu toga po kući i oko djece ali smo RAVNOPRAVNI, nema onog muškarac radi i zarađuje... Najlakše je otići i raditi i zaraditi... Gdje bi meni bio kraj?"

I varaš se što se tiče pejorativnog prizvuka, kao što već rekoh, i ja sam mama i kućanica koja je izganjala fakultet, a sada želi "ganjati" i karijeru i doktorat, naravno, u skladu sa uzrastom i potrebama svoje djevojčice. I ne mogu shvatiti zašto bi se osuđivalo žene koje su se priklonile svojoj tradiciji, vjerskom nauku i žele jednostavno ostati doma i brinuti o djeci. Ako su one tako sretne i zadovoljne, zašto ih mi moramo osuđivati?
    Posljednje uređivanje od *mamica* : 23.07.2010. at 13:40

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    to nije "mišljenje" jedne Aayan Hirsi Ali, to je život koji je ona živjela.
    ako si pročitala knjigu mogla si vidjeti kako je opisala živote hrpe tih žena, pa i život svoje majke, bake, sestre, koje su bile nesretne i ogorčene svime što se dešavalo s njima i oko njih, ali nikada nisu poduzele nešto da bi se izvukle iz toga.

uzmimo to genitalno sakaćenje koje se doduše ne provodi u svim islamskim zemljama, ali se provodi pod krinkom islama iako s njim nema veze.
    mislim da je troduplo veći grijeh za cijelo čovječanstvo šutjeti o tome, ako se pričom može spasiti ijedna jedina djevojčica.
    Ispricavam se zbog krive interpretacije, ali svejedno, ostaje nam i ovaj boldani dio.
    To je ono na sto ja pokusavam ukazati, dok netko od tih zena nesto ne pokrene cijeli svijet moze samo gledati i vrtiti glavom.

Sto Aayan Hirsi Ali radi da se tako sto u njenoj rodnoj zemlji promjeni? (ovo pitam iskreno, ne poznam previse njen trenutni rad)
    Da ona pokrene neku organizaciju koja ce otici u islamisticku zemlju i pruziti utociste zenama koje odluce pobjeci od takvog nacina zivota - to bi imalo efekta.

Mene zanima bas konkretno, sto se cini da se tim potlacenim zenama pomogne?
    Posljednje uređivanje od Marsupilami : 23.07.2010. at 13:42

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Seni draga, ono na sto ja pokusavam ukazati je to da ne mozes pomoci onome tko smatra da mu pomoc ne treba.

Jedna Aayan Hirsi Ali ne predstavlja cijelu muslimansku populaciju.
    To je misljenje jedne zene koja se pobunila protiv takvog nacina zivota, eto da mi dodje jedna Aayan Hirsi Ali i tazi pomoc ja bih joj pomogla.
    Ukljucila bih se u njenu kampanju i podrzala ju.

Postoji li igdje u svijetu udruga muslimanskih zena koje se bune protiv nosenja burke ili nikaba?
    Da li su one izrekle svoj stav a nitko na svijetu ih nije htio slusati?

Da se to desi onda bih rekla, treba im pomoc, ali cijela ova pro-contra se bazira na knjizi jedne zene - Aayan Hirsi Ali.

Nadam se da sam sada bila jasnija
    pa jasnija si.

ono sto ja htjedoh opet reci jest da argumenti, da zakoni kao takvi su u redu samo onda ako nimalo ne ugrozavaju niciji izbor, nisu argumenti, jer zakon koji 100% postiva svaciji osobni izbor naprosto ne postoji. niti je to primarno svrha bilo kojeg zakona.
    a posto se to latantno provlaci kroz sve ove stranice, ponovo koristim priliku to izreci, mada je sanja + druge cure to par stranica prije lijepo objasnila.

druga stvar je razgovor koliko taj zakon moze pomoci zenama koje su u potlacenom polozaju. tu nam se misljenja razlikuju. ja nisam tako pesimisticna kao ti.

treca stvar koju ja zamjecujem, jest stalno brkanje krusaka i jabuka. jedna stvar je nase misljene o polozaju zene u islamskim drzavama, islamskoj vjeri i slicno, a druga stvar je kako drzava ustroja zapadne demokracije reagira na problematiku suzivota i zakonske regulative kada se susrece sa pojavama koji su u suprotnosti sa njenim vrijednosnim sustavom, kao i zakonskom regulativom.
    to je sasvim drugi par cipela, te u tom smislu primjecujem jedno prilicno pojednostavljenje cijele problematike, te pristup na prvu loptu.

nije da se ja pitanjem burki nesto silno bavim, ali cinjenica donosenja zakona u francuskoj i mene naganjuje na propitivanje mog stava.
    jasno mi je da je stvar komplicirana, ni moje misljenje nije sasvim cvrsto (u smislu koristi i smisla zakona) mada vise naginjem pro zakona, nego contra.

dakle pitanje burke nije prvenstveno pitanje vjerske tolerancije. a svima onima koji to svode na pitanje minice i ne minice, te vjere i ne vjere, te ostalih romanticnih predodbi o vlastitom izboru, reci cu samo kratko, blago se njima.

kompleksno pitanje je kako u mulikulturnom drustvu reagirati na pojave koje su u suprotnosti sa nasim sustavom vrijednosti, te zakonskom regulativom. burka je tu mozda vise na simbolicnoj razini metafora za te suprotnosti.
    pa da budem malo jasnija uzeti cu primjere iz austrije u kojoj zivi veliki postotak stanovnista iz turske (i to vecinom iz zaostalih djelova turske) vecinom islamske vjeroispovjesti.

kako ce drzava regirati u slucaju kada roditelji ispisuju 14-godisnju djevojcicu iz skole da bi je prislino udali u dogovoreni brak? jer roditeljima to po njihovim rjecima tradicija i vjera to nalaze.

sto cemo sa "isprebijanom" zenom (a vjerujte nije ih ovdje uopce malo)
    cije je muz misljenja da njemu tradicija i vjera daje to pravo (da li vjera njemu po kuranu ili slicno to pravo daje, ja u to ne ulazim, ali on to tako objesanjava), a nasi zakoni mu to pravo ne daju.

i naposljetku da li drzava zapadne demokracije sa svojim sustavom vrijednosti i obrane ljudskih prava, mora biti dosljedna u tome da ih svi gradani drzave, bez obzira na vjeroispovjest postuju ili ne?

pa cete cesto cuti razmisljanja ljudi koji se tom problematikom bave npr. u becu, da je vrlo komplekno razrjesiti taj gordiski cvor.
    takode oni koji se bave pravima zena u austriji, kazu da su ceste situacije da se zene migrantskog podrijetla deklarativno ohrabruju u tome da zahtjevaju jednaka prava, kao i obranu svojih ljudskih prava, ali ih se onda zakonski ostavi ne cjedilu i ne ponudi im se zakonska pomac i podrska, a sve pod plastom lazne tolerancije, i objasnjenja: tako je to kod "njih". necemo se mi mjesati.

i jos cu dodati. sve to skupa nagoni i mene da preispitujem moj stav o vrijednosnom sustavu drusta i civilizacije kojoj pripadam.
    jer najlakse je sve relativizirati. svi neke zive kako hoce...a sve zacinjeno tolerancijom bez granica, koja je po meni onda puno vise udobnost, a ne tolerancija. lako je tako. ne tjera te na razmisljanje, ni na zauzimanje stava.
    moram priznati, da me malo zacudilo, te i nagnalo na vlastito propitivanje to pljuvanje po nasim nazovimo to "zapadnim" vrijednostima.
    ja sam prilicno kriticna osoba, te se ne slazem s mnogim pojavama u danasnjem drustvu. i kao gradanka pokusavam na razne nacine na to utjecati.
    pa ipak, za sebe mogu reci da gledano od pocetaka drzavnih uredenja pa do danas, bolji sustav od zapadne demokracije sa svim njenim manama i nesavrsenostima ne poznajem.
    ako bih bila ta zgranuta svim oko nas, pocevsi od mlijeka pa do sminke i minica, zaista bih razmislila da se preselim kod amischa ili u neku od zemalja u kojoj bi to moje tijelo kao izvor svih mogucih iskusenja i moguceg zla bilo prikriveno i zatvoreno u kucu.
    ali eto ja sam sretna da zivim u toj europskoj demokraciji.
    i u tom smislu mi je vazno kako ce se / cemo taj gordijski cvor razrjesiti.

i molim vas, ako replicirate na moj post, ja nisam kompetentna u vjerskim pitanjim, niti mi je to namjera, niti mislim da je za ovo sto ja pisem vazno da li nesto od toge jest zapisanu u kuranu ili ne.
    niti je smisao rasprava o vjeri kao takvoj, niti o njenim pravilima.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

seni

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zasto je to srz problema? i kojeg problema?
    da li zakon o zabrani genitalnog osakacivanja u zemljama zapada zadire u slobodu izbora onih familija cija im tradicija i/ili vjera to nalaze, a ne ne zive u zemljama sjeverne afrike nego u austriji na primjer?
    da li je svrha bilo kojeg zakona da ne zadire u slobodu izbora?
    sto je svrha nekog zakona?
    nisam pravnica, ali mi se cini da vecina ako ne svi zakoni na neki nacin zadiru u slobodu izbora.
    nabrojite mi vise od 10 zakona koji ne zadiru u slobodu izbora.

kako tvrdis da potlacenima na bilo koji nacin zakoni ne pomazu, da li je zakon kao i borba npr. u americi za jednaka prava svih rasa besmislena, bespotrebna ili sto?
    da li principjelno stvari u svijet idu tako da se prvo oni koji su na bilo koje nacine u potlacenom polozaju sami izbore za jednakost, pa onda dolazi zakonska regulativa?
    ili je obrnuto, odnosno se procesi odvijaju paralelno?
    Čini mi se da nisi pročitala koji sam dio Marsupilaminog posta citirala (Marsupilami kreće sa suprotnog stajališta od mojeg, ali se u suštini slažemo - ovo je takva tema ).
    A niti ostale moje postove na temi. Nhf.

Zakon krši ljudska prava nekih pojedinaca, ali francuska ga ima (poprilično) prava izglasati.
    S druge strane, ženi koja je potlačena u svojoj obitelji, i to pod krinkom religije, zasigurno neće pomoći - ne između njezina četiri zida.

Ja ovdje pretežno zastupam mišljenje da je burka nasilje nad ženom, pa čak i (bar u većini slučajeva) onih koje kažu da ga nose svojom voljom, kako god to paradoksalno zvučalo.
    Ali problem je kompleksan, žena koja se osjeća golo bez tog vela, zbog sustava vrijednosti koji joj je usađen od malena, moguće neće više izlaziti iz kuće.
    Ipak, netko je uvijek j*** stranka. Možda žena koje će dobrovoljno ili prisilno ostati u kućnom pritvoru, ili možda žrtva bombaša samoubojice maskiranog u burku. Mislim da je to opravdanje za ovaj zakon.

S druge strane, to što neke žene hodaju naokolo besmisleno zamotane ne smije biti opravdanje za desničarske ispade.
    Ako se želi tim ženama pomoći (usprkos iskazu Silan i ostalih muslimanki na ovoj temi, mislim da nekima od tih pokrivenih žena treba pomoć, budući da su mnoge progovorile o tome), a da to ne bude protiv njihove volje, jedini put je postepena integracija i edukacija - i doseljenika i domorodaca. Sam zakon o zabrani nošenja burke tu ne može pomoći.

Malo se ponavljam, ali ionako nitko ne čita

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima veze jer sam mislila na ovaj post od mlukacin, evo citiram ga:

"Silan, stvarno poštujem tvoj odabir, ne znam gdje živiš i zapravo me nije briga... Al reci mi, kako možeš tako živjeti? Jedno je vjerovati u Gospodina, Boga, Alaha, Budu... drugo je odabrati zatvoriti se u kući, reći da je tvom muškarcu teže? Halo ženo, otvori oči...
    Ti si ta koja uzdržava obitelj, TI odgajaš djecu, TI ih oblačiš, TI si desna ruka svom muži... Kužiš? TI, TI i samo TI...
    Ja sam isto ajmo reći kućanica, al bez nikaba i sa svojim porodiljnim... Vučem većinu toga po kući i oko djece ali smo RAVNOPRAVNI, nema onog muškarac radi i zarađuje... Najlakše je otići i raditi i zaraditi... Gdje bi meni bio kraj?"

I varaš se što se tiče pejorativnog prizvuka, kao što već rekoh, i ja sam mama i kućanica koja je izganjala fakultet, a sada želi "ganjati" i karijeru i doktorat, naravno, u skladu sa uzrastom i potrebama svoje djevojčice. I ne mogu shvatiti zašto bi se osuđivalo žene koje su se priklonile svojoj tradiciji, vjerskom nauku i žele jednostavno ostati doma i brinuti o djeci. Ako su one tako sretne i zadovoljne, zašto ih mi moramo osuđivati?
    previdjela sam post od mlukacin. ali i dalje ne vidim da mi na ovom postu osudujemo zene, ni one u kuci, ni one izvan kuce. niti je burka automatski " ostajanje doma i briga o djeci".
    niti kakve veze ima ostajanje kuci s djecom sa burkom.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Konkretno, u Iranu postoje udruge i pojedinci (gledala dokumenarac o Amerikanki udanoj u Iran - uspjela je pobjeći) koje pomažu pri bijegu žene preko granice. Za to se zanemariv broj žena odluči i od njih zanemariv broj žena uspije. Još ako pokuša i djecu sa sobom povesti.... rijetko koja uspije...

Pokušava se zaustaviti kamenovanje, maloljetni dogovoreni brakovi, šibanje zbog preljuba (većinom je to silovanje).... svašta se radi...

A ovo očekivanje da se žene same pobune..... pa to je smiješno.... Zar stvarno mislite da se silovana žena ne pobuni kad ju brat odluči ubiti jer je narušila čast obitelji?!

U mjestima gdje se burka obavezno nosi, hodati vani bez nje je pozivnica za silovanje, ubojstvo, šibanje i sl. Ako ti se navedeno dogosi, sud presudi da si kriva za preljub....

U samoj Francuskoj - isto sam gledala dokumentarac kad su zabranili učenicama da nose marame, pratili su učenice i njihove obitelji - neke cure su ih skinule i točka, neke su ih nosile u školu i skinule samo na inzistiranje profesora, neke su se preselile u muslimanske škole, a jedna se vratila u zemlju iz koje je došla. Točnije, roditelji su ju vratili.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ovo je odgovor Marsupilami - postavila je pitanje šta se radi da se pomogne
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 23.07.2010. at 14:06

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

previdjela sam post od mlukacin. ali i dalje ne vidim da mi na ovom postu osudujemo zene, ni one u kuci, ni one izvan kuce. niti je burka automatski " ostajanje doma i briga o djeci".
    niti kakve veze ima ostajanje kuci s djecom sa burkom.
    A ne znam više šta ti nije jasno. Uključila sam se u raspravu između mlukacin i Silan i eto kakve veze ima burka s ostajanjem djece u kući i ja sam u postu od mlukacin pročitala osudu. Eto.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovu raspravu smo već vodili na ovom topicu
    tako da ništa novo nemam dodati
    osim što sam, nakon tvog javljanja,
    učvrstila svoje stajalište da vrlo religiozne osobe
    imaju isti stav o ovom pitanju
    a taj je da se i
    očeve i braću 14 godišnje muslimanske Francuskinje ili Njemice
    treba pustiti na miru
    kada svoju kćer ili sestru ne puštaju iz kuće
    sve dok na sebe ne stavi burku,
    premda ona to ne želi
    i kome da se pojada i obrati ako lijepo piše da je
    to nečija tradicija koju se treba poštovati.
    da nije jako, jako žalosno, bilo bi apsurdno.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sto Aayan Hirsi Ali radi da se tako sto u njenoj rodnoj zemlji promjeni? (ovo pitam iskreno, ne poznam previse njen trenutni rad)
    Da ona pokrene neku organizaciju koja ce otici u islamisticku zemlju i pruziti utociste zenama koje odluce pobjeci od takvog nacina zivota - to bi imalo efekta.
    http://www.theahafoundation.org/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Sto je vjerska tolerancija?
    Ako netko zivi svoju vjeru i zbog nje odlucuje biti pokriven to je njegova stvar.
    Ako nekome vjera nalaze da zrtvuje ovcu i on to od srca radi - pa neka radi.
    Ako nekome odgovara klecati i klanjati se kipovima - pa neka mu.
    Amo još malo dalje...
    Ako netko živi svoju vjeru i zbog nje odlučuje zlostavljati članove svoje obitelji to je njegova stvar.
    Ako nekome vjera nalaze da žrtvuje nevino dijete i on to od srca radi - pa neka radi.
    Itd itd.

Po meni bi vjerska tolerancija bila prihvatljiva sve dok se ne ugrožava sloboda, zdravlje ili život drugih ljudi.
    A po tebi?

I potpisujem seni, sladjanu, tashunicu, svimbi... (te čitam i razumijem i pomikaki ).

A ovaj citat (by Svimbalo) bi izdvojila kao jako važan argument ZA zabranu burki (u Francuskoj i drugdje)

Slažem se s ronin s neke od prethodnih stranica da su se i žene Zapada za svoja (naša današnja prava kao žena) krvavo borile, i u tom kontekstu argument da će se na taj način onima koje su prisiljene nositi burku onemogućiti da uopće izađu na ulicu ne prihvaćam kao neoboriv. Jedna će od tih žena morati biti pionirka, morat će izaći na ulicu nepokrivena, a zakon joj je dao taj "push" koji treba da se TAKVIM ženama, koje to ne žele, koje žele drugačiji život, omogući ta borba.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne stignem sve pročitati... Nemojte mi zamjeriti....
    Silan najmanje što sam željela jest derate se na tebe, zaboravih da su velika slova deranje, više sam htijela staviti naglasak na tebe...
    Kao što sam i rekla poštujem tvoj izbor, daleko od toga, al nikako mi nije jasno... Nije i gotovo!!!
    Nije stvar karijere ili biti domaćica već jednostavno tog pokrivanja i uzdizanje muškarca u nebesa?
    Upravo kako je netko gore i napisao; kako piješ vani, jedeš, da li te dijete može uopće prepoznati na ulici, kako ti nije vruće, kako poljubiš dijete ako npr. padne u parku... Kužiš? Zapravo drago mi je da si se javila i stvarno bi htijela da malo više napišeš o svom životu! Tipa, jel izlaziš s frendicama, tj. jel imaš neki život van kuće i svoje obitelji? Pod time ne mislim drugi život, već neke trenutke kada se možeš maknuti od svih svojih obaveza! Da li ideš kod frizera, na manikuru, pedikuru, kod doktora, kako si rodila? I nemoj misliti da sam ironična, stvarno me interesira! Makar sam apsolutni protivnik prekrivanja, želim znati kako je to?
    Meni je nezamislivo sada na 40 stupnjeva izaći u dugim hlačama a kamoli tako omotana!!!

Što se tiče ravnopravnosti što je apricot napomenula.... Gle, mm dosta putuje, nekad ga nema po 5-6 dana, dakle u kućanskim poslovima nikako ne možemo biti ravnopravni pogotovo kada ga nema... Vikendom zajedno čistim, tj. on čisti one velike i meni teške stvari, oko klinaca je briga koliko toliko ista kada smo zajedno... Kada sam i ja radila radili smo sve zajedno kad bi došli doma... Daleko od toga da on nije tipičan muškarac kojem moraš ponoviti nekad 100 puta istu stvar u roku minute, al dobar je i drag i dijelimo sve... I nije mu teško pričuvati djecu da je odem van do pola 2 na pivu s curama....

Što se tiče vjere i pokrivenosti... Prema mojoj vjeri isto tako nebi baš bilo lijepo imati otkrivena ramena, noge iznad koljena... Al ipak hodam okolo u minicama i vrućim hlačicama, haljinama i zato nisam manji vjernik od onih koji su obučeni... I na ispovjed idu oni koji pohotno gledaju nas žene a ne da mi žene se moram skrivati radi pohotnika?? Mni to baš i nema smisla...

Odjavljujem se s ove teme... Ugodana raprava i zao mi je ako sam koga povrijedila

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Noge iznad koljena

mislila sam gole noge iznad koljena

Nikak da napišem post kak se spada jer je uvijek neka uzbuna kod mene

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A ne znam više šta ti nije jasno. Uključila sam se u raspravu između mlukacin i Silan i eto kakve veze ima burka s ostajanjem djece u kući i ja sam u postu od mlukacin pročitala osudu. Eto.
    Zabroavih napisati...
    Ja sam isto majka koja je nakon trećeg dijeteta čvrsto odlučila postati i ostati domaćica.... Ne na neodređeno, nego samo na malo duže vrijeme, bar do škole... A do tada radim od doma kada spavaju... Tak da bila bih licemjerna kada bi Silan predbacivala to...
    Meni je u njenom postu zasmetalo to uzdizanje muškaraca, koliko je njima teško i tako to... Ma onaj ko hoće skužit će me....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

Uz to, prekrasne su ove predrasude kako su na zapadu žene otkrivene na ulici... Stječe se dojam da na zapadu žene nose samo bikini, eventualno navuku kakvu minicu. I cigar ofkors, njega ne vade iz usta.

Pa ajmo ovako, ne ja nisam otkrivena na ulici. Zimi čak uglavnom nosim duge hlače jer mi je tako udobnije i toplije. Ljeti znam obući minicu jer mi je tako hladnije.
    I moje lice često je prekriveno puderom, ali ja s tim puderom mogu normalno funkcionirati, disati i gledati. Kad je baš jako vruće, ili kad mi se ne da ne stavim ni puder, i to je onda zaista moj izbor jer mi muž neće prigovarati zbog toga jer nisam prekrila lice puderom, a vjerujem da mi ni Svevišnji to neće zamjeriti.
    pa kad me vec ide, nastavit cu.
    i nadovezati se na pcelicu. ne necu se opravdavati sto nosim minicu, a ne nosim, je, jer sam vise od hlaca.

reci cu nesto drugo.
    ja volim svoje tijelo. i pazim ga. i zelim da me dugo zdravo i cilo sluzi.
    ono je moja kuca, kuca moga uma, srca i duse.
    i ne dozvoljam nikome da moje tijelo na bilo koji nacin "prisvaja", tumaci ili polaze pravo na njega. na bilo koji nacin.
    niti da od mene trazi da ja svoje tijelo instumentalziram u bilo cije svrhe osim mojih vlastitih, niti da ga sakrivam kao mozebitni uzrok necijih zbrkanih misli i osjecaja.
    ne zelim uopce razgovarati na nivou da se moram opravdavati za to da li imam sminku ili nemam, da li nosim minicu ili ne, da li volim performanse pokojnog toma gotovca ili marine abramovic.

ja ne znam kako vi, ali ja kada se oblacim ujutro ne razmisljam ni o kakvoj mozebitnoj pozudi drugih u odnosu na moje tijelo. to je njihov problem, ne moj.
    ja kad se oblacim ovako ili onako (ovisno o vremenskom dobu, a momentalno se kauham kao i vi pretpostavljam) i idem na posao ili u grad ja se ne "izlazem" niti "pokazujem svoje tijelo svima". niti moji prijatelji, niti poznanici, niti ljudi koje vidam oko sebe to rade.
    mi naprosto zivimo u svojim tijelima. oni su nase kuce, stanista, orude, neodvojivi dio nas.
    pustimo sad pamele i silikone. to je svijet medija i sarene laze, procentualno vrlo mali, ali medijski jako exponiran.
    seksualiziranost u svemu vide oni koji sve gledaju kroz mogucu opasnost i subverzivnost tjelesnosti.

ja nisam roba, niti je moje tijelo roba. pa da se "izlazem" i to jos svima, niti da se sakrivam. opet, jer me se svelo na robu, samo onu subverzivnu, pa nju treba sakriti.

zasto ovo pisem?
    zato jer mi je upalo u oci, to izjednacavanje u smislu:
    pa koja je razlika u tjeranju da se sminkas budes sexi, ovo ono, ili da si pokriven.
    zvuci vrlo logicno, to usporedivanje, s podtekstom: nije samo burka mozebitni zatvor, i "nasa" zapadna kultura odjevanja je to isto. pa onda logicki sljedi: zasto propitujemo burku, a ne nase sminke, haljine napravljene da u njima dobro izgledamo i da se svidamo onim nedefiniranim "svima". (citaj muskarcima)

e pa razlika postoji. i prilicno je velika.
    u zakonima demokratskih europskih drzava pitanje odjece, niti odjevanja nije postavljeno u zakonske okvire. a pogotovo ne u osnovne zakone.
    svatko od nas se moze oblaciti kako hoce i sto hoce. naravno da postoje neki napisani ili nenapisani kodeksi, pa necas kao sluzbenik banke doci na sastanak u japankama i hratkim hlacama ili pareu, ali principjelno je tijelo i tjelesnost stvar pojedinca.
    naravno da cemo u mnogim aspektima biti suoceni s svodenjem zene samo na njen vanjski izgled. ali deklarativno i zakonski je to nedopustivo.

za razliku od toga je pitanje pokrivanja te opcenito oblacenja zena u u mnogim zemljama ili sredinama predmet zakonskih (drzavnih ili vjerskih) regulativa. i to vrlo jakih. tijelo zene nije samo njena kuca. na nju polazu pravo mnogi.
    dakle imamo paradoks, da se pod argumentima da se zena oslobada od tog pritiska svodenja samo na izgled i tjelesnost, desava upravo suprotno.
    zena je itekako svedena na izgled i tjelesnost, samo je njena tjelesnost opasna, subverzivana, necista. pa je treba sakriti.
    pod nadzorom je drugih koji propisuju sto njena tjelesnost smije, a sto ne smije.
    i ocito je toliko jaka ta njena tjelesna komponenta, te jaca od svih drugih komponenti uma duse i srca, da u javnom zivotu mora biti svedena na ne oblik, ne boju.
    ta zena izbor da bude pokrivena ili u badicu na plazi, nema. ja ga imam.

jos jednom. ovo nije rasprava o vjeri, ili sto kuran propisuje ili ne propisuje u smislu odjevanja. niti o tome da neke zele svojevoljno zele burku ili maramu ili sto vec.
    ovo je replika onima koji stavljau znak jednakosti izmedu burke i pojednostavljeno receno stila pamele anderson, kao jednakog tretiranja zene i njene tjelesnosti.
    moja tjelesnost je pod mojom ingerencijom, pa je na meni hocu li se usilikoniti ili palmerizirati, ili necu.
    tjelesnost zene pod burkom nije pod njenom ingerencijm. niti kada burku izabire sama.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Seni wow!
    Posebno na ovo
    tjelesnost zene pod burkom nije pod njenom ingerencijm. niti kada burku izabire sama.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ispravak:
    niti o tome da neke zene svojevoljno zele burku ili maramu ili sto vec.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

x seni od prvog do zadnjeg slova....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kaže li se sad posenit ću te?
    jer te potpisujem

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bas tako, Seni!

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a opet nije fora da samo potpišemo
    nego i da nešto još kažemo
    ali bezveze je misliti, kad to seni tako dobro odradi

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bravo seni

Ja bi još dodala samo jedan detalj - burka je za mene i izraz vjerskog fanatizma.
    A vjerskog fanatizma (općenito, ne ograničavam se ovdje na islam) se bojim više od prirodnih katastrofa, recesija i otkaza. Zajedno.
    Ustvari, samo se bolesti bojim više od vjerskog fanatizma.
    Jer ništa čovječanstvu nije donijelo više zla i tuge od vjerskog fanatizma.

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pokušala je mnogo toga. nebrojeno puta joj je život bio ugrožen i živjela je u svojevrsnoj izlolaciji, pa je morala i u SAD jer bi ju ziher koknuli u NL. samo zato što je podigla svoj glas protiv načina života tih žena. što je jedna od rijetkih koja je glasno ispričala kako je njihov život izgledao. i zbog toga je svakodnevno strepila za vlastiti život. jer o nekim se stvarima očito ne priča.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •