Stranica 2 od 16 PrviPrvi 123412 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Kad dođeš u neku zemlju izvoli se prilagodi toj zemlji ,a ne da ti tu zemlju prilagođavaš sebi. točka. i odjav.
    Moram priznati da me začudio ovaj tvoj komentar, sjećam kako si na forumu pisala neka svoja iskustva gdje si se ti osjećala diskriminirano, i nisi imala ovakav stav. Šta se promijenilo?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Misliš pokroviteljski? A što je spašavanje "jadnih ugnjetavanih muslimanki" nego pokroviteljstvo?
    Ali mislim da nije stvar u spašavanju...
    ne mislim ja da netko spašava jadne muslimanke (možda to i radi, ali tek između ostalog)
    mislim da se podržavaju interesi štićenika neke države

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

RozaGroza, pitala si me što s ženama koje su je same odabrale. Sada je tebe pitam da li možeš biti 100% sigurna da su je ZAISTA same odabrale? I da li ne smatraš vrijednijim da se jedna žena odrekne burke kako ova druga njome ne bi bila (čitaj!) ZLOSTAVLJANA?!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Idealno bi bilo ovo što piše zarrin o sankcioniranju onih koji je nameću, ali da li se to zaista može dokazati tko je nameće, a tko ne. U stvarnom svijetu stvari ne funkcioniraju glatko.

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    jedna stvar je tolerirati i poštivati nečiju kutluru, običaje, vjeru, seksualnu i inu opredjeljenost, a sasvim druga stvar otvoriti vrata šerijatu. muslimanske zemlje zbog toga sigurno neće reći hvala.

osim toga ukoliko je netko čitao kuran ili je imao doticaja sa šerijatom razumjet će o čemu govorim. u šerijatu nema mjesta toleranciji i uvažavanju bilo čega sem islama i ono što propovijeda islam. dapače sve ostale vjere, kulture, običaji i različitosti smatraju se prljavima, nedostojnima, ništavnima. a žena, eh da žena je svedena na vlasništvo.

nema tu govora što žene žele jer svoje želje tamo žene ne plačaju packom po ruci već životom, tako da mi je u tom kontekstu uopće smiješna izjava kako ne žele sve žene islamskog svijeta biti spašene. osim toga mnoge jesu indoktrinirane, odnosno velika većina, a indoktrinacija i ispiranje mozga počinje od prvog dana života, od najranijeg djetinjstva kako za dečkiče tako i za curice.
    zbilja??????
    pročitala si Kur´an?????? daj ne iznosi ovakve neistine molim te..
    em si neznalica em se dičiš s tim!
    jer da si ga pročitala NIKAD ne bi napisala ovakvo nešto!

i mislim da se ovdje mješa pojam marame i burke

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Moram priznati da me začudio ovaj tvoj komentar, sjećam kako si na forumu pisala neka svoja iskustva gdje si se ti osjećala diskriminirano, i nisi imala ovakav stav. Šta se promijenilo?
    ali ovo je skroz druga priča.

npr. o diskriminaciji možemo mirne duše govoriti kad švicarska zabrani gradnju minareta. i svim srcem sam protiv te zabrane.

ovdje imaš ovaj problem:
    RozaGroza, pitala si me što s ženama koje su je same odabrale. Sada je tebe pitam da li možeš biti 100% sigurna da su je ZAISTA same odabrale? I da li ne smatraš vrijednijim da se jedna žena odrekne burke kako ova druga njome ne bi bila (čitaj!) ZLOSTAVLJANA?!
    i imaš još jedan problem. (kojeg sam tek odnedavno i ja svjesna)
    a taj je da se bilo koju od nas pita da li je nošenje burki ponižavajuće za ženu, odnosno razlozi zašto ju žena nosi (ne nose je radi mode) pa mogu reći isto kao i genitalno osakaćivanje samo što manje boli, sve bi rekle - DA.
    i onda najednom u ime nekakve tolerancije prema drugim vjerama, mijenjamo mišljenje, i ono što je ponižavajuće, postaje stvar izbora.
    od kud pravo bilo kojoj vjeri da to traži od nas?
    nitko drugi to ne traži od mene, da mijenjam svoj stav kad su neka ljudska prava u pitanju. zašto bi to bilo eksluzivno pravo bilo koje vjere?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da su zabrane ovog tipa kontraproduktivne. Zabranom nošenja burki neće se riješiti problem počinjenosti žena u nekim islamskim društvima.
    I definitivno bih napravila raliku između nošenja burki od strane useljenica u zapadnim zemljama (što je često izbor njih samih; ne ulazim u razloge tog izbora, ne moram to razumjeti da bih prihvatila, poštujem različit svetonazor od svojeg vlastitog) i nasilja nad tim ženama i djecom (obrezivanje) od strane njihovih muževa/rođaka/braće. To bih najstrože sankcionirala.
    Ali, nikako im ne bih zabranila da se oblače u skladu sa svojom vjerom i običajima, ukoliko je to njihov vlastiti izbor i ukoliko one same ne osjećaju da im je to nametnuto.
    Ono što možemo (i moramo) napraviti je pružiti utočište i pomoć žrtvama takvog represivnog i nepravednog sustava.

Naravno da se tu postavlja i pitanje intergacije u društvo u koje su došli živjeti. Ali pitam se da li imamo pravo donositi ovakve zakone. Mislim da je to ipak preveliko zadiranje u vjerske slobode i nečiju tradiciju, slagali se mi s tom tradicijom ili ne.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cvijeta, nije druga priča, jer Marija nije navela neki argument zašto je za/protiv nošenje burki, nego činjenicu da ako je netko stranac/došljak u neku zemlju, da se mora prilagoditi toj zemlji.
    Ali, konkretno, u Francuskoj muslimansku zajednicu ne čine samo došljaci, nego u velikoj mjeri francuski državljani koji su tamo stoljećima. Tako da mi argument prilagođavanja toj zemlji ne stoji, jer to i je njihova država. Oni druge države i nemaju, Francuska je njihova zemlja. Druga stvar bi bila da dođeš kao turist u neku zemlju, onda bi bez daljnjeg rekla da se moraš prilagoditi lokalnim običajima. Ali ovdje to nije slučaj.

Inače, ja još uvijek nemam jasan stav oko tog pitanja, argumenti obje strane mi imaju smisla. No, čini mi se da ipak postoji strah od islama koji je uzrok ovakih mjera, a ne briga za "potlačene" žene.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Podržavam zabranu burki, po meni je to potpuna diskriminacija i omalovažavanje, te potvrda stoljetne podređenosti žena od strane većine religija.

Držim da su žene koje nose burku indoktrirane od najranijeg djetinjstva...pa i da hoće drugačije misliti ne mogu, ne znaju, a nit se usude.

Protiv marama nemam ništa, ali burke su mi odvratne na ženama.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

deaedi, imaš point kod ovog s francuskim državljanima, ne bih ni ja to tako pojednostavila.

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je to ipak preveliko zadiranje u vjerske slobode i nečiju tradiciju, slagali se mi s tom tradicijom ili ne.
    a ovo je upravo ono o čemu razmišljam.

zašto riječ sloboda autamatski dobija novo značenje ako se ispred nje stavi pridjev "vjerska" ?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Možemo napisati i osobne slobode.

Nemam ni ja skroz formirano mišljenje o ovom pitanju i definitivno ne podržavam nikakvo potlačivanje. Ali jednostavno mi se ovakva zakonska zabrana čini nerazumna i nepravedna.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    zbilja??????
    pročitala si Kur´an?????? daj ne iznosi ovakve neistine molim te..
    em si neznalica em se dičiš s tim!
    jer da si ga pročitala NIKAD ne bi napisala ovakvo nešto!

i mislim da se ovdje mješa pojam marame i burke
    neš ti pročitati kuran...

i nitko ovdje ne brka maramu i burku.

nego vidim da se osjećaš prozvana, pa ajde draga citate na sunce koji idu u prilog ženama, ne diskriminiraju ih i smatraju ženu jednako vrijednim bićem kao i muškarca.

ja znam za ovo. pa na primjer:

"Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje."

”Žena je stvorena od rebra i nema načina da se ispravi; zato ako želite da imate koristi od nje, okoristite se dok je još iskrivljenosti u njoj. A ako pokušate da je ispravite, slomit ćete je, a slomiti je znači razvesti je.”

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kužim ja cvijetu, ona se pita zašto bi nešto bilo dopušteno ako je iz vjerskih razloga, a ne bi iz nekog osobnog uvjerenja, osobne slobode? Zašto bi vjera bila iznad pojedinačnih uvjerenja pred zakonom?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Zato što vjera oko sebe okuplja velike mase, a pojedinačna uvjerenja pojedince. Zakon jačeg i večeg. Zašto sam ja lud, a on je normalan?!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kužim ja cvijetu, ona se pita zašto bi nešto bilo dopušteno ako je iz vjerskih razloga, a ne bi iz nekog osobnog uvjerenja, osobne slobode? Zašto bi vjera bila iznad pojedinačnih uvjerenja pred zakonom?
    Moram priznati da ne razumijem sasvim tvoje pitanje, Deaedi (možda zato što na ovaj zakon gledam kao na zabranu tj. smanjivanje a ne povećavanje slobode).
    Dakle, zašto bi burka bila dopuštena iz vjerskih razloga dok je pojedinačno uvjerenje tu... što, kakvo?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa Vidi poruku
    Samo bih željela napisati da burke imaju malo veze s vjerom, a puno više s jednim načinom života, tradicijom. Po meni burka je stav jedne kulture odnosno civilizacije prema ženi, te odnos prema njenom tijelu i nezaobilaznoj duši. Vjerujem da žene koje nose burke "vlastitom voljom" nisu svjesne da se zapravo radi o volji patrijahalno usmjerene kulture u kojoj se žene smatraju vlasništvom i ljudskim bićima nižeg reda. Da li bi isto tako razmišljane da su odgajane u društvu gdje su žene barem koliko toliko ravnopravne muškarcima?! Čisto sumnjam. Iz tog razloga smatram donošenje ovog zakona pohvalnim, jer ruši jedan simbol diskriminacije ženskog spola... S vjerom i prakticiranjem iste to veze nema.
    ponekad se pitam jesu li diskriminiranije one kojima je na neki način uskraćena vidljiva tjelesnost ili mi kojima je ta tjelesnost stavljena kao ultimativni model zbog kojega same sebi uskraćujemo mnoge slobode.
    koliko su ugnjetavane žene čija su lica i tijela skrivena od pogleda, a koliko neke od nas koje bismo radije da i budemo skrivene nego da svoje otkrivena i nesavršena tijela izlažemo podrugljivim pogledima i zluradim komentarima?

ok, neka se donese zakon o zabrani burki.
    ali neka jednako strog bude i onaj koji će kažnjavati ptice-rugalice u zapadnom svijetu.
    meni je to podjednako okrutno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

deaedi me shvatila

ali, mene ipak nešto muči s ovim zakonom.
    zakon u francuskoj i do sad garantira ista prava ženama i muškarcima. na papiru. a u stvarnosti je drugačije. zakon to nije uspio riješiti. pa tako neće sigurno riješiti ni pitanje (ne) nošenja burki.
    jel to znači da će te žene od sad sjediti kući?
    da će ih porodice poslati negdje, odvojiti od obitelji?

kako će se to riješiti?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ali, mene ipak nešto muči s ovim zakonom.
    zakon u francuskoj i do sad garantira ista prava ženama i muškarcima. na papiru. a u stvarnosti je drugačije. zakon to nije uspio riješiti. pa tako neće sigurno riješiti ni pitanje (ne) nošenja burki.
    jel to znači da će te žene od sad sjediti kući?
    da će ih porodice poslati negdje, odvojiti od obitelji?

kako će se to riješiti?
    Da, taj zakon neće riješiti potlačenost i diskriminaciju žena (ako tome uopće burke i pridonose) , bojim se da će samo imati kontraefekt.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moram priznati da ne razumijem sasvim tvoje pitanje, Deaedi (možda zato što na ovaj zakon gledam kao na zabranu tj. smanjivanje a ne povećavanje slobode).
    Dakle, zašto bi burka bila dopuštena iz vjerskih razloga dok je pojedinačno uvjerenje tu... što, kakvo?
    samo da objasnim što sam htjela reći, obzirom da ja ne mogu, evo jedan citat pametnijeg od mene

Da su zagovornici apartheida bili toliko domisljati, ustvrdili bi - koliko znam, mozda i iskreno - da je mijesanje rasa nedopustivo po njihovoj religiji. Veliki dio njihovih protivnika s postovanjem bi se odsuljao na prstima. I nema svrhe tvrditi kako je to nepravedna usporedba zato sto apartheid nema nikakva racionalnog opravdanja. Cijela osnova religijskog uvjerenja, njezina snaga i najveca dika, jest u tome sto ona ne ovisi o racionalnom opravdanju. Od nas ostalih se ocekuje da branimo svoje predrasude. No zatrazite li od neke religiozne osobe da opravda svoju vjeru, ugrozavate "vjersku slobodu".

moram ić.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ponekad se pitam jesu li diskriminiranije one kojima je na neki način uskraćena vidljiva tjelesnost ili mi kojima je ta tjelesnost stavljena kao ultimativni model zbog kojega same sebi uskraćujemo mnoge slobode.
    koliko su ugnjetavane žene čija su lica i tijela skrivena od pogleda, a koliko neke od nas koje bismo radije da i budemo skrivene nego da svoje otkrivena i nesavršena tijela izlažemo podrugljivim pogledima i zluradim komentarima?
    X

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Sigurno da neće, jer su daleko veći problem burke u glavama, nego burke preko glava. Ali riješiti će se barem jedan oblik zlostavljanja i iskreno mislim, donijeti više dobra za buduće generacije, nego današnje.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nema li burka veze sa licem, a ne tijelom ?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    Nema li burka veze sa licem, a ne tijelom ?
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Burka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Eto, vidiš cvijeto kako si to ipak lijepo objasnila .
    Gdje je granica do koje bi onda vrijedile vjerske slobode? Bi li pojam vjerske slobode onda uopće imao sadržaja?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja spadam u 5 posto ateista u Hrvatskoj i s tim sam se pomirila i sve 5.

baš me zanima kad bi muslimanska populacija iznatno veća u hrvatsko ( recimo 20 posto ) j i npr tražila burku, nikab, odvojene škole ili što sve kao manjina može tražiti ,kao npr što i je u evropi kakav bi bio tonalitet na ovom topicu.

ne, pošto je ovo tema o burkama, a ne o meni, skačem sebi u usta s ovim javljanjem, no takva sam kakva sam

pozdrav

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

To znam, već sam mislila ovdje konkretno da je "problematičnija" ta prekrivenost cijelog lica, no tijela.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Izjasnila bih se protiv takvog zakona, jer zabrana nošenja burki sasvim sigurno ne rješava problem potlačenosti žena
    u islamskom svijetu (ne znam jel se možemo složiti da takav problem postoji?).
    Zabrana još dodaje auru "mučeništva" toj cijeloj problematici.
    Sklona sam misliti da je zabrana nošenja
    burki zapravo izraz straha od javnog iskazivanja svoje vjerske oprijedeljenosti, u ovom slučaju islamske.
    Koja žena je indoktrinirana, pa nosi burku, koja je iskreno oduševljena time, a tko smo to mi da o tome odlučujemo i
    kako to uopće možemo znati? Tako da se slažem da je pokroviteljski smatrati "burkašice" ženama ispranog mozga, dapače i
    vrlo ružno i diskriminatorno.
    S druge strane, nisu svi zakoni po volji svima, potrebno je ponekad se i odreći se nečeg što smatramo "svojim pravom"
    ako nismo na svom.

A apricot je isto u pravu, jer je dekadencija Zapada u odnosu na žensko tijelo i eksploatacija ženskog tijela
    isto tako sramotna, ali je - društveno prihvaćena?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Razlog zašto žene nose burke jest taj da bi pokrile svoje tijelo da nitko na ovom svijetu ne bi nikada imao ikakve seksualne primisli o toj ženi osim njenog muža.
    Mislim da je to dovoljno dobar razlog da ga nose, i ne vidim zašto bi, samo zato jer su na zapadu, morale svoju vjeru adaptirati zapadnjačkom načinu življenja? Za onog tko vjeruje, vjera je apsolutna i nije relativna, plus ne zaboravimo da ipak postoje ljudi na svijetu koju svoju vjeru shvačaju potpuno i ona im je sastavni dio života i smjernica. To što Katolici adaptiraju Bibliju kako im paše i da bude u skladu sa današnjicom, ne treba biti mjerna jedinica ostalim vjernicima. Onaj tko je iole ozbiljan u vezi vjere neće ovakvu odluku uopče propitkivati.
    Al i mimo toga, mislim da je ovo kršenje ljudskih prava. Teroristi se mogu zamaskirati i u poslovne ljude il doktore, kako su to dosad lako radili. Ovo nema veze sa terorizmom nego sa ugnjetavanjem i sputavanjem ljudskih sloboda. Otužno mi je vidjeti da se burke zakonom zabranjuju dok se s druge strane legalizira prostitucija, droga i kockanje. Don't get me wrong, ja sam strastvena pokerašica, al samo povlačim tu paralelu...
    ovo mogu samo debelo potpisati...
    iz svih ovih postova iščitala sam najviše netrpljivosti prema burkama kod ewe, pa je molim da mi objasni zbog čega ih tako mrzi. jel to zbog toga što su nositeljice burke druge vjere ili zbog nečega drugoga, živo me zanima.
    btw, slazem se i sa vissnjinim stavom o krizevima. u našem vrtiću ih ima. i u školama.
    ja sam samo agnostik pa se ne osjećam ugodno.
    btw. imam "zamotanu" prijateljicu koja je vrlo emancipirana, čak puno više od žena koje poznajem u hr. tako da se s te strane ne mogu složiti sa stavom da su burke svim ženama nametnute, ima dosta žena kojima je nošenje burke izbor, koje žive život u vjeri jednako kao što neke vrlo pobožne hrvatice žive život u vjeri, s razlikom da se nama po vanjskim obilježljima ta velika pobožnost ne može uočiti tako jasno kao njima.

a strah od burki jer bi ispod njih mogao biti zamotani terorist mi je smiješna, prije će oni obući odjelo i stopiti se s masom....

malo više tolerancije ljudi moji, ne bi nam falilo u životu. i malo manje generaliziranja također.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dijana, lijepo si to objasnila
    svejedno me zanima, gledajući isključivo s aspekta zakonodavne vlasti
    ako se tvoj susjed u svojoj kući ponaša neprihvatljivo prema svojoj obitelji (o čemu god da se radilo, ali tebi neprihvatljivo!)
    bi li mu ti to isto dozvolila u svojoj kući?
    a problem burki se neće riješiti kako zabranom, tako ni toleriranjem

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    dijana, lijepo si to objasnila
    svejedno me zanima, gledajući isključivo s aspekta zakonodavne vlasti
    ako se tvoj susjed u svojoj kući ponaša neprihvatljivo prema svojoj obitelji (o čemu god da se radilo, ali tebi neprihvatljivo!)
    bi li mu ti to isto dozvolila u svojoj kući?
    a problem burki se neće riješiti kako zabranom, tako ni toleriranjem
    AdioMare, mislim da ova usporedba nije prikladna jer kuća (privatni prostor, vlasništvo itd.) nije isto što i država (zajednica različitih ljudi i društveno uređenje koje svima jamči slobodu do ugrožavanja slobode i integriteta drugoga).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

AM, nisam baš sigurna da te dobro razumijem. Jasno da zakoni jedne demokratske zemlje
    vrijede jednako za sve, nebitno je li takav zakon na snazi u nekoj drugoj zemlji.
    A što podrazumijevaš pod "problemom burki"? Ja tu ne vidim nikakav problem. Kome
    škodi što se tamo netko zamotao od glave do pete? Isto tako, kome škodi što neka tamo
    obožava kroksice, ili je pak trenerkašica?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

naravno da nije isto, mendula
    ne znam što te točno u toj usporedbi smeta? jasna je kao dan.
    ako mi vraćaš za ono maloprije, neka bude, ali jasno sam stavila do znanja s kojeg aspekta je gledano
    i pitanje je više nego očito:
    bi li tamo gdje dopire tvoja ingerencija dopustila nešto s čime se ne slažeš ti i tvoji ukućani, samo zato jer je susjed to naučio raditi doma?

dijana, kasnije mi se nije dalo editirati, ali nisam mislila da je burka ko burka problem
    nego to što se pod krinkom vjere i tradicije krije (ponekad zlostavljanje, da ne bude da je u svakom slučaju)

inače, pisala sam iz uvjerenja nekoga tko ne vidi ništa loše ograničiti neke krajnosti... kako burku, tako i ovo o čemu apri govori
    neš ti što sve uključuju slobode

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako je hijerarhija zakona u nekoj državi jasna i ako je država sekularna onda su državni zakoni iznad svega. Dakle ako je država Francuska odlučila da se tamo po cesti ne smije hodati gol kao niti potpuno prekriven onda je to granica koju FRA povlači u slobodi odijevanja. Bilo to odijevanje ovakvo ili onakvo zbog hira, mode, ili religijskog uvjerenja...

Izjave tipa "ovo je katolička zemlja" su mi prestrašne. Čak i one ispravljene u "zemlja s većinskim katoličkim stanovništvom". Mi smo valjda prije svega jedna slobodna i sekularna država u kojoj su svi barem formalno jednaki neovisno o nacionalnoj pripadnosti ili religijskom opredjeljenju. Kome to nije jasno evo link na USTAV RH http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232289.html

Praksa je nažalost ponekad više nego dubiozna. Svećenik koji blagoslivlja prvašiće na prvi dan škole, vjeronauk u školama i to usred rasporeda sati tako da oni koji ne idu budu u punom smislu riječi obilježeni itd.... Ježim se od pomisli na to dokle smo došli kupovanjem ciljanog dijela glasačkog tijela.

Apropo "većinskog katoličkog stanovništva" i to je upitno. Kad bi se na vjeronauk išlo u crkvu recimo nedjeljom poslije mise, a pripadnici vjerskih zajednica bi plaćali porez iz kojeg se crkve financiraju, a agnostici bi bili oslobođeni istog- e tek onda kad bi više od 50% građana Hrvatske odabralo plaćati taj porez, i kad bi više od 50% djece išlo na takav vjeronauk, bismo mogli reći da smo zemlja u kojoj je većina građana katoličke vjeroispovjesti. Ne kažem da ih možda i ne bi bilo 50%, ali znaju i oni koji se dignu na zadnje noge kad se spomene ukidanje vjeronauka u školi da to ne bi bilo tako masovno kao sad. Zato se i tako grčevito bore za to.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je hijerarhija zakona u nekoj državi jasna i ako je država sekularna onda su državni zakoni iznad svega. Dakle ako je država Francuska odlučila da se tamo po cesti ne smije hodati gol kao niti potpuno prekriven onda je to granica koju FRA povlači u slobodi odijevanja. Bilo to odijevanje ovakvo ili onakvo zbog hira, mode, ili religijskog uvjerenja...

Izjave tipa "ovo je katolička zemlja" su mi prestrašne. Čak i one ispravljene u "zemlja s većinskim katoličkim stanovništvom". Mi smo valjda prije svega jedna slobodna i sekularna država u kojoj su svi barem formalno jednaki neovisno o nacionalnoj pripadnosti ili religijskom opredjeljenju. Kome to nije jasno evo link na USTAV RH http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/232289.html
    eto, zubić vila je valjda konačno to formulirala da bude jasno svima
    i da bude jasno da i ja tako mislim

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa Vidi poruku
    Vidi, puno toga mi možemo ili ne možemo izabrati, takav ti je život. Ulaženje u Islamska pravila nisu nit tema nit je bitno za temu. Bitno je samo to dali ja kao žena imam pravo odabrati nešto što je na prvi pogled ugnjetavanje od strane patrijarhalnog društva, bez da me hrpa zapadnjačkih feministica i "zabrinutih" udruga, udruženja i političara hrli spasiti od toga, s uvjerenjem da je njihov način najbolji, i definitivno bolji za mene od onog koji sam odabrala.
    Nažalost puno toga nam je nametnuto, i sigurna sam da jako puno tih žena želi strgnuti burku i pobječi u svijet (gdje ih pak čeka ono što je Apri napisala - sise i gola dupeta, nametnuti ideali ljepote itd. al to je druga tema). U nikojem slučaju nisam za to da se ikoga na burku prisiljava, ali sam definitivno i protiv toga da se nekome zabranjuje nošnja iste, zbog kvazi opravdanog razloga - terorizma, ili još gore, sindroma zapadne ispravnosti!

I da, da odgovorim na pitanje, bez obzira što se neke žene natjeruje da nose Burku, ne bih nikada uvela takav zakon, jer je on sam po sebi kontradiktoran. S jedne strane želiš nekog spasiti na uštrb nekog drugog. A te žene koje jesu ugnjetavane i koje muževi zlostavljaju, sa burkom il bez nje, mogu se spasiti jedino tako da pobjegnu glavom bez obzira i da im se eventualno da azil ili pomogne na neki naćin.

Mislim, jel vi stvarno mislite da če ako žene prestanu nositi burke, nestati svih tih problema koje nabrajate?? Uostalom imaju jednako ogavnih stvari i zlostavljanja i na zapadu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Belgija je prva zemlja u EU koja je zabranila nošenje burki.
    zakon nije donesen kako bi se "oslobodile potlačene žene" već iz isključivo sigurnosnih razloga.
    ne možete po cesti hodati neprepoznatljivi jer to - u vremenima stalnih prijetnji terorizmom - unosi strah u kosti jer ne znate što se ili tko se ispod burke skriva.
    znači mjera je donesena iz praktičnih razloga javnog reda i mira.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Cvijeta, nije druga priča, jer Marija nije navela neki argument zašto je za/protiv nošenje burki, nego činjenicu da ako je netko stranac/došljak u neku zemlju, da se mora prilagoditi toj zemlji.
    Ali, konkretno, u Francuskoj muslimansku zajednicu ne čine samo došljaci, nego u velikoj mjeri francuski državljani koji su tamo stoljećima. Tako da mi argument prilagođavanja toj zemlji ne stoji, jer to i je njihova država. Oni druge države i nemaju, Francuska je njihova zemlja. Druga stvar bi bila da dođeš kao turist u neku zemlju, onda bi bez daljnjeg rekla da se moraš prilagoditi lokalnim običajima. Ali ovdje to nije slučaj.

Inače, ja još uvijek nemam jasan stav oko tog pitanja, argumenti obje strane mi imaju smisla. No, čini mi se da ipak postoji strah od islama koji je uzrok ovakih mjera, a ne briga za "potlačene" žene.
    veliki debeli potpis

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo zemlja sa većinskim katoličkim stanovništvom,(sigurna sam da znaš i koji je to postotak ))..i opet ponavljam, prilagodi se većini (govorim slikovito), u ovom slučaju to je katoličanstvo

ewa, zašto tebe osobno smeta ili kad već spominješ katoličanstvo, zašto tvoju vjeru vrijeđa činjenica da neka muslimanka hoda pokrivena Zagrebom?
    Zašto bi se ona morala prilagoditi većini i biti ista kao i svi ostali ako nikome ne čini zlo time što je pokrivena?
    Jer koliko sam shvatila iz tvojih postova tebi problem ne predstavlja njezina eventualna potlačenost i poniženost tim činom, već jednostavno želiš da se prilagodi našoj kulturi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ili je terorizam samo vrlo prikladna izlika za zabranu? To svakako nećemo saznati.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    zakon nije donesen kako bi se "oslobodile potlačene žene" već iz isključivo sigurnosnih razloga.
    ne možete po cesti hodati neprepoznatljivi jer to - u vremenima stalnih prijetnji terorizmom - unosi strah u kosti jer ne znate što se ili tko se ispod burke skriva.
    Tom analogijom mogli su zabraniti i nošenja kapa i šalova zimi.

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Sve ok svatko ima svoje mišljenje i neželim ulaziti u to jer svaki novčić ima dvije strane,ali mi nije jasno zašto na svojim legitimacijskim dokumentima imaju pokrivenu cijelu glavu.(suprug mi je rekao ijer ih legitimira često na GP )Nije mi jasno što se njoj legitimira oči?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

znamo mi to, petra
    samo eto,
    u nedostatku pametnijeg posla propitujemo koliko si slobode (pa čak i iz razloga koje si navela) vlast jedne zemlje smije dozvoliti a da pri tome ne povrijedi nečije osjećaje

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovo sasvim logičan razlog za donošenje takvog zakona. I također sam protiv "oslobađanja potlačenih" ako oni to sami nisu tražili. Nek živi kako tko hoće, al državni zakoni su iznad svih ostalih i tu treba biti prava jednakost na djelu. A vjera, koja bi i trebala biti nešto intimno, je u čovjeku samom, i nitko nikog u tome ne ograničava. A sva ta simbolika ionako je bitnija vjerskim organizacijama i raznim "tumačima vjere". Prava vjera nije opipljiva i nema baš puno veze ni sa crkvom ni minaretom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A vjera, koja bi i trebala biti nešto intimno, je u čovjeku samom, i nitko nikog u tome ne ograničava. A sva ta simbolika ionako je bitnija vjerskim organizacijama i raznim "tumačima vjere". Prava vjera nije opipljiva i nema baš puno veze ni sa crkvom ni minaretom
    .

Ne znam baš, da je Isus držao vjeru za nešto intimno, mi danas ne bi ni imali kršćanstvo. Vjera se ne bi smjela
    nametati, ali izražavati svoju vjeru i kroz burku, zašto ne? Zašto prava vjera ne bi bila opipljiva, i zašto ne bi
    imala veze sa crkvom i minaretom?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Zubić vila XRozaGroza, pa naravno da ne mislim da će prestati zlostavljanje, ali jedan oblik zlostavljanja svakako...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zubić vilo
    ne da si u pravu nego te i svimbam, dabome da potpisujem, a još i ovako lijep dan!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

AdioMare, da ti odgovorim... Kuća je prostor jednoga i u njemu nema mjesta za nekog drugog (u smislu uvjerenja: onaj tko drugačije misli odselit će se uskoro). To je prirodan tijek stvari. Nečija kuća je upravo to, sklonište osobe, najmanja jedinica suvereniteta, osobni prostor, i nitko nije dužan tolerirati suprotna uvjerenja u svojoj kući (nemojte mi sad miješati suživot u obitelji jer su članovi obitelji dogovorom pristali na kompromise - ako nisu, netko seli).
    Država je prostor velikog broja ravnopravnih ljudi i tu se različitost mora tolerirati - do ugrožavanja drugoga.

Ne razumijem otkud pravo nekolicini nas, koji isto mislimo, da u državi koja pripada nama a ne njima (zašto ne i njima?), onima koji nisu mi jer ne misle/vjeruju/vrednuju stvari kao mi, određujemo što smiju i što ne smiju obući. Ne pristajem na argument diskriminacije žena jer se diskriminacija ne rješava samo jednim iznebuha zakonom, a koji čak nije ni početak rješavanja diskriminacije. Moram priznati da mi je i ova priča oko sigurnosti nesrazmjerna gubitku osnovnog ljudskog prava (onda bi valjda noću uvijek sva javna mjesta trebala biti jasno osvijetljena jer nikad ne znaš tko je ona sjenka na ćošku).

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Zubić vila, jedino mi se ne sviđa ovo što si napisala o oslobađanju potlačenih ako to sami nisu tražili. Možda jednostavno nisu jaki kao ti, ili netko drugi... Možda će je suprug, otac i brat zajedno prebiti zbog neposluha - sve to naravno u ime vjere (iako svi znamo da to nema veze s vjerom).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nemojte mi sad miješati suživot u obitelji jer su članovi obitelji dogovorom pristali na kompromise - ako nisu, netko seli
    Država je prostor velikog broja ravnopravnih ljudi i tu se različitost mora tolerirati - do ugrožavanja drugoga.
    pa zašto onda nisi i ovo drugo poboldala?
    i zašto ne bi miješali suživot u obitelji kada već tako postavljamo stvari?
    meni stvarno nije jasno zašto misliš da u jednoj obitelji svatko može raditi ono što hoće?
    naravno, sloboda do onog trenutka dok se ne utvrdi da sloboda pojedinca ugrožava zajednicu
    i sad, tko će reći gdje je ta granica?
    ista ta obitelj ili ista ta država
    ako većinska vlast odabrana od strane većine državljana donese takav sud, a onda ti nema druge nego se prilagoditi
    jednako i žena koja je u stanju sprčkati svu lovu na vlastite krpice ili muž na kladionice ili djeca na mikiće
    pa će se onda sjesti i donijeti "zakon" da se sloboda jednoga, iako je u manjini (pa recimo da ne može toliko ni ugrožavati ostatak, ali vidjeli smo 11. rujna da može)
    mora ograničiti da bi svi dobili jednaki prostor
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 14.07.2010. at 13:25

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    Tom analogijom mogli su zabraniti i nošenja kapa i šalova zimi.
    da te malo dopunim
    tom analogijom mogli su zabraniti nošenje kapa i šalova ljeti i zimi

šalim se, nadam se da nitko ne zamjera

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •