Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

WM za moj pojam si dajes previse za pravo - kako si upoce dajes za pravo da komentiras kako je stvaran moj (ili bilo koje druge forumasice) o bilo cemu. Sorry to je vrlo vrlo slicno tvojoj izjavi o gulpostima i neistinama.
    Zaista me interesira kako ti to znas na temelju kojih knjizica se stvarao moj stav kao sto rekoh o bilo cemu? Ti si se skolovala sa mnom, provodis slobodno vrijeme u mom drustvu, super si mi fredica pa znas koji literaturu ja citam....ili te je spomen ayaan hirsi ali naveo da zakljucis da ja citam samo "knizice"????

Ti imas tendenicju ( ostalom svekolikom forumskom pucastvu se ispricavam jer ovaj stav baziram na iskustvu sa jednog drugiog foruma) nedogovaranja na ptanja i prekakanje cinenjica ....kakve veze ima obrzivanje sa islamom pogledaj link koji sam ti stavila par postova iznad.

"Ne postoji jedan kodificirani set zakona u šerijatu. Šerijat je više kao izvlačenje zakona baziranih na Kur'anu, Hadisu i njihovom tumačenju."

molim te objasni mi ovu recenicu tj 2 recenice i recimo da u nekom serijatu postoji kamenovanje a u nekom ne ...negjde se odsijeca ruka za kradju ali u BH nisam primjetila da je to slucaj, negdje je propsano da se nosi marama a u Kabulu se se furale burke....

WM svaki novcic ima 2 str.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ronin, jesi sigurna da se žene s burkama ne depiliraju, ne šminkaju i ne izgladnjuju?
    za svog muškarca, naravno.
    ne znam, samo pitam.
    i da, nismo dobili odgovor na pitanje kako legitimirati ženu s burkom na javnom mjestu.
    i ne tuširaju se:/
    pa gdje sam ja to rekla?

ne,samo sam htjela naznačiti da sve imamo svoju burku...samo se negdje to ne zove burka.samo što ,kad nam je nešto poznato i susrećemo se s tim od malih nogu,ne čini nam se tako strašno kao nešto što nam bude strano..i neugodno.

općenito mislim da bismo se svi ,i istočnjaci i zapadnjaci,trebali učiti toleranciji.ovaj mi se zakon ne čini takav.

kad ga se spominje pod izgovorom sigurnosti,to mi je otprilike u rangu američke brige za razvoj demokracije u Kuvajtu 1990

ni u kojem slučaju ne opravdavam terorizam i nasilje,i žalosno je da se u 21 .stoljeću dešavaju takve stvari.
    međutim,sve ima svoje korijene,pa tako i ovaj najnoviji sukob civilizacija.nažalost,previše je dolara u igri da bi se razriješio tek tako.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kako žena u burki uđe u avion, zna li tko? Kad muškarci moraju skinuti i sako i remen i sat i to pred svima koji ulaze u avion. Baš me zanima.

A što se tiče prilagođavanja mjestu ( državi) gdje jesi ja ne mogu uć u dućan u Zagrebu i reć : "dajte mi škartoc za merlin" jer me nitko neće razumjeti ili pričat hrvatski u npr, Montani i očekivati da sam shvaćena.

Mislim, to je sitnica prema burki, ali trebamo se ipak prilagoditi okolini i pokušat da nas se razumije ,ako želimo da nam bude dobro u životu.

Ja toleriram baš svaku vrstu odjeće jer svatko ima pravo na izbor. Malo mi je fuj kad su previše razgolićeni, ali njihova stvar. No pokrivanje očiju nije sigurno za osobu koja to čini jer jednostavno ne vidi dobro i nije sigurna u današnjem ludom tempu na ulici. (A ako padne pod auto? ili samo preko škale- uf-stepenice)

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    burka nije obavzena po Kuranu ...nisam sigurna kako se definira Šerijat...jer u BH Šerijatu Burka nije obavezna ali u xy zemlji jeste ....Šerijat su pisali ljudi...muškarci prije više od 1400 godina....po meni je to krucijalni momenat...
    U bližoj nam Turskoj eje bial frka oko zabrane nošenja marama na univerzitetiam a to je zemlja sa većinskim stnaovništvom muslimanske vjeroispovijesti
    ubiti stoji u kuranu da trebaju jilibab obilno preko sebe nabaciti, jer im je samo time osigurano da budu sakrivene od tuđih pogleda. također stoji da svoje krasote (tijelo i lice) ne smiju nositi tako da ih svi vide već da se mogu otkriti samo pred svojim ocem, mužem i braćom. ili ocem svog muža, svojim sinovima ili sinovima svog muža ili njegovom braćom i sinovima njezine braće ili sonovima svoje sestre, te stoji eksplicitno tim riječima - onima koji je zakonom posjeduju !
    jbg ako to nije omalovažavanje ženskog roda u cijelini, opovrgavanje njene punopravnosti prvenstveno kao čovjeka i bića ja ne znam onda što jeste...
    Posljednje uređivanje od moia : 14.07.2010. at 18:36

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

meni se čini da je tema otišla u "plodnu podlogu" za "dobronamjerne tumačitelje islama". mislim da se stvarno netko treba umiješati jer se ovdje vrijeđa jedna vjera i mislim da to stvarno graniči sa dobrim ukusom već.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moia, sorry nisam razumjela tvoj post...pogotovo njegov pocetak

a to sto si napisala da stoji da treba jilbab nabaciti- ja bih se usudila reci ne tvriditi da se radi o hidzabu sto je meni bitno drugacije od burke.

moram prizanti da sam beksrajno zacudjena da me citiras pa stavljasd ovakav odgovor ....ne kontam ko je pricao o ubijanju

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

....ne kontam ko je pricao o ubijanju
    ovo nisam mislila da će se desiti, al da ja malo obranim moiu
    mislim da je htjela reći u biti, a ne ubiti

meni se čini da je tema otišla u "plodnu podlogu" za "dobronamjerne tumačitelje islama". mislim da se stvarno netko treba umiješati jer se ovdje vrijeđa jedna vjera i mislim da to stvarno graniči sa dobrim ukusom već.
    evo vidite, o ovome sam ja pisala.
    zašto ne bismo raspravljali o tome da li burka omalovažava žene?
    zato jer to odmah graniči s dobrim ukusom.
    i vrijeđa vjerske osjećaje.

da se vratimo na onaj citat, da raspravljamo o opravdanosti aparthejda i omalovažavanju crnaca, nitko se ne bi usudio spomenuti da ta rasprava vrijeđa tradiciju i kulturu npr. afrikanera.

al to je tako kako je, i stvarno nemam problema s bilo kakvom odlukom moderatora. i stvarno ne želim da se bilo čiji osjećaji/vjerski ili ne - povrijede. samo primjećujem.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moram prizanti da sam beksrajno zacudjena da me citiras pa stavljasd ovakav odgovor ....ne kontam ko je pricao o ubijanju
    ajme
    ukoliko je ja mogu protumačiti moia nije govorila o ubijanju ("ubiti") nego je "u biti" napisala zajedno

ja ne mislim da se vrijeđa jedna vjera
    i ako nešto ne znamo, vrijeme je da saznamo, makar i ovako
    evo, recimo, ja nisam imala pojma da se muslimanke za potrebe legitimacijskih iskaznica slikaju u burki
    i ako je istina, ne mogu vjerovati čemu te fotografije na iskaznicama služe?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    evo, recimo, ja nisam imala pojma da se muslimanke za potrebe legitimacijskih iskaznica slikaju u burki
    U BiH niko ne nosi burku, ali žene koje nose nikab se slikaju bez njega-samo sa hidžabom
    Posljednje uređivanje od white_musk : 14.07.2010. at 20:07

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

WM za moj pojam si dajes previse za pravo - kako si upoce dajes za pravo da komentiras kako je stvaran moj (ili bilo koje druge forumasice) o bilo cemu. Sorry to je vrlo vrlo slicno tvojoj izjavi o gulpostima i neistinama.
    Zaista me interesira kako ti to znas na temelju kojih knjizica se stvarao moj stav kao sto rekoh o bilo cemu? Ti si se skolovala sa mnom, provodis slobodno vrijeme u mom drustvu, super si mi fredica pa znas koji literaturu ja citam....ili te je spomen ayaan hirsi ali naveo da zakljucis da ja citam samo "knizice"????

Ti imas tendenicju ( ostalom svekolikom forumskom pucastvu se ispricavam jer ovaj stav baziram na iskustvu sa jednog drugiog foruma) nedogovaranja na ptanja i prekakanje cinenjica ....kakve veze ima obrzivanje sa islamom pogledaj link koji sam ti stavila par postova iznad.

"Ne postoji jedan kodificirani set zakona u šerijatu. Šerijat je više kao izvlačenje zakona baziranih na Kur'anu, Hadisu i njihovom tumačenju."

molim te objasni mi ovu recenicu tj 2 recenice i recimo da u nekom serijatu postoji kamenovanje a u nekom ne ...negjde se odsijeca ruka za kradju ali u BH nisam primjetila da je to slucaj, negdje je propsano da se nosi marama a u Kabulu se se furale burke....

WM svaki novcic ima 2 str.
    Moraću te razočarati, ali moj cijeli post se nije odnosio samo na tebe. Moja greška je što sma samo teb kvotala, pa je onda tako izgledalo.
    Ovo što tražiš da ti pojasnim, ja sam već pojasnila tj. dala svoj stav o istom.
    Postoje različite pravne škole tzv.mezhebi koji su brojem ograničeni i koji imaju fiksne zakone. Svaki mezheb je vezan za jedno geografsko područje i njime se rukovde svi oni koji pripadaju tom mezheb tj. pravnoj školi. Mi u biH pripadamo hanefijskom meshebu i rukovodimo se pravilima te pravne škole, ALI pravila se najčešće razlikuju u prakticiranju vjere(kako neko klanja, kako će se obući, akko će abdest uzeti isl.), ono što je svima zajedničko je KAZNENI ZAKON, pa će kazna za preljubu u svim pravnim školama biti kamenovanje, kazna za krađu odsjecanje ruke, a ovo što kažem da se u Sarajevu ne odsjeca ruka, jel to tebi fakat nije deplasirano?:/ Mislim ono, sarajevo, demokratija, sekularizam- NE ŠERIJJATSKA država, pa kako onda da se sprovodi šerijjatsko pravo?
    Ova tvrdnja da je negdje po Šerijjatu prpisan hidžab,a negdje burka-FULA! Nije tačno.
    Allah u kur'anu je spomenuo slijedece:
    Sura: 24 [An-Nur (Svjetlost)], Ajet: 31
    "A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite."
    Znači riječ je o hidžabu(mhrama) i đilbabu(duga, široka haljina).
    I za kraj, ja ne tumačim tebe, iskreno nemam ni želju ni potrebu za tim, nego ono što si napisala i zato bi mi bilo drago da to ne shvataš kao ličnu uvredu nego kao kritički stav na nešto što si napisala.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kažem=kažeš

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    jbg ako to nije omalovažavanje ženskog roda u cijelini, opovrgavanje njene punopravnosti prvenstveno kao čovjeka i bića ja ne znam onda što jeste...
    Kao prvo, u jednom prijevodu će pisati-koji je zaknoski posjeduju,a u drugom-koji su njeni zakonski skrbnici, tako da bi trebalo poznavati arapski pa da se pravilno prevede i shvati.
    Drugo, zašto nešto što je za tebe omalovažavajuće MORA NUŽNO biti omalovažavajuće i za mene?:/
    Ja sam pokrivena 10 godina.Svojom voljom i ne smatram se zbog toga manje punopravnom od ostalih žena.
    Kao i sve ostale žene, ja mogu sve što ŽELIM, samo što je nekad OČITO jaaako teško za prihvatiti da ja ne želim iste stvari kao ti, samo a razliku od tebe, meni ne smeta što ti ne nosiš maramu ili burku i nosiš šorc, ali tebi SMETA ako ja nosim nikab ili burku.
    Pa ko ovdje onda ima problem?:/
    I koliko god neko pokušao od nas, pokrivenih žena, da napravi niže primate i bića trećeg reda, neće uspjeti, jer mi smo sretne i ispunjene i živimo onako kako MI to želimo (ALI sigurno neka od vas zna bolj od mene da li ja ovo želim ili ne...
    Mi nismo skupina nepismenih ženturača, mi smo školovane i jasno znamo šta hoćemo,a to je samo jedno-POTPUNA SREĆA ktoz Allahovo zadovoljstvo.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa Vidi poruku
    Postoje različite pravne škole tzv.mezhebi koji su brojem ograničeni i koji imaju fiksne zakone. Svaki mezheb je vezan za jedno geografsko područje i njime se rukovde svi oni koji pripadaju tom mezheb tj. pravnoj školi.
    meni dosta ....tj dosta mi je da si mi pojasnila da su razlictie

re odsijecnaja ruke i spominjanja sarajeva ne mislim da je deplasirano zasto bi bilo jer koliko ja znam u MOM gradu se to ne radi ali se ljudi vrlo cesto pozivaju na serijat- i ja nemem nista protiv toga da se razumijemo ovo je moja kultura i ja sam u tome odrasla i meni nista iz te MOJE kulture BOSANSKE nije strano cudno niti ne daj boze nekoga docekam na noz ako mi kaze da je nesto po serijatu kuma mi je npr vjencana po serijatu, neke prijateljice mi kazu pridrzavaju se serijata pa poste ili nose maramu. One su moje koliko je moja i prijateljica koja je casna .....da se razumijemo i ne vidim zasto je onda deplasirano to sto sam ja rekla da se po serijatu u nekim zemljama za preljub žene kamenuju ili se osobi odsjeca ruka a Sarajevu ili da budem preciznija u BH gdje se mnogo stvari radi po serijatu taj segment serijata se ne koristi ...ne kontam po cemu je moja izjava deplasirana

ako sam pogrijesila u terminologiji ja se ispricavam ono sto sam ja htjela reci da koliko sam ja upoznata burka kao burak (koja da budemo iskreni nije daleko niti je znacajno razlicita od nikaba koji je jako popularan u pojedinm djelovima Sa)nije prpisana Kuranom- oprosti sto sam se ja citacica knjzica drznula reci nesto povrsno o Kuranu!

I btw nikab hidzab burka...ono sto ja znam da su za mog lijepog prijrtanog vakta meni drage osonbe koje su pozitivno obiljezilie zivot nosile šamiju/maramu i to one divne bijele sa keranim obrubom i divnim cvijecem.

I jos kad me krenulo vrlo vjesto si preskocila polemuku re serijat obrezivanje...ali ti bi ipak bilo OT

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moia oprosti ali sam se jako truznula kad sam procitala ...

cvijeta otvori temu da ne idmo OT

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja stvarno nemam ništa protiv nikaba i kidžaba ali stvarno i naše časne sestre se pokrivaju jer se predaju Bogu i čistoći i stvarno nemam protiv tih halja,čak mi te marame fora izgledju na glavi.Pa i naše bake su nosile prije marame i duge suknje samo pogledajte naše nošnje.Ali ljudi tu se malo previše vrijeđa vijera mene su učili na vijeronauku da poštujemo svaku vijeru i ja poštujem stvarno sve vijere i mislim da je Bog jedan a kako ga tko slavi njihova stvar.Jedino mi nije jasno kako žene gledaju kroz te burke koda gledaju kroz rešetke to mi je malo ekstremno,to kažem zbog praktičnosti,ali ko voli nek izvoli.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne, nego zato što taj zakon neće pomoći da se žene ne omalovažava.
    Čak možda u nekim slučajevima suprotno.

Ne mogu reći da ne vidim opravdanja za donošenje zakona - država se želi osigurati, želi legitimirati, imati popise i identifikacijske isprave, jer ako se burka ne smije skinuti pod njom zapravo može biti bilo tko, ne mora ni biti žena...
    Ali ako smo počeli priču o zakonu, kud odmah o potlačenosti žena? To nije zakon o emancipaciji, zaboga. Mislim da smo se već složili da taj zakon neće pomoći ženi koja je možda prisiljena da nosi burku od strane obitelji.
    Ovaj zakon ne može to regulirati.

Mene osobno na ovoj temi s jedne strane zabrinjavaju površni i previše uobičajeni komentari o zatucanosti i jadnim ženama kojima je vruće, s druge strane mi zbilja neuvjerljivo djeluje ideja da sve žene koje pristaju čitav život provesti potpuno pokrivena lica, pa čak i očiju, čine to samo i jedino kako bi bile što sličnije ženama Poslanika.

Ali što se tiče teoloških rasprava, ne bih se previše miješala, nisam baš toliko potkovana, a neki su postovi zbilja slabo čitljivi i iz drugih razloga

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

U potpunosti bih se složila sa WM. Također sam pokrivena i uradila sam to, naravno, samovoljno, iz svog vlastitog uvjerenja. Moja porodica se čak protivila toj odluci. Prije pokrivanja me niko ne bi mogao natjerati na takav čin (nije niko ni pokušavao jer nisam bila u takvom okruženju) jer tada se nisam interesirala za islam, niti sam dovoljno znala o tome. U toku studija podrobnije sam se upoznala sa ovom vjerom, sa islamskim pogledom na svijet, sa načinom islamskog života i odlučila, opet kažem, potpuno samovoljno, iz ljubavi prema ovoj vjeri, da se pokrijem. Izjave o tome da su muslimanke prisiljene nositi hidžab i nikab su apsurd. Ja nisam neki izuzetak u ovom pogledu. Mnogo studentica odlučuje se na ovaj korak iz čistog uvjerenja i ljubavi prema Allahu dž.š. i Njegovoj vjeri. One su ponosne na svoj hidžab i na svoj nikab i u izvršavanju ove Božije naredbe osjećaju se sretno i u njoj vide ljepotu. Bila sam svjedokom pokrivanja nekoliko studentica koje su bile presretne kada su to uradile, uprkos protivljenjima roditelja, rodbine i sl. Mislim da nije uredu ubjeđivati muslimanke kako propisi islama za njih nisu dobri, kako ih ne čine sretnima, kako su one tim diskriminirane. Ne možete vi nekome govoriti kako će on biti sretan ili nesretan, koja odjeća je za tu osobu diskriminirajuća, a koja ne itd. Valjda svaki čovjek odlučuje o tome kako će da živi i šta će ga činiti sretnim i zar to nije neki minimum demokratije koji treba da se poštuje na ovom svijetu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

osobno me nije briga tko što nosi, ali jedna stvar mi je čudna - samo polazište nošenja burke - da će te netko uopće gledati vani :/ i da je svaki pogled koji padne na tebe odmah proglašen "prljavim" pogledom :/
    mislim, čudno mi je da netko uopće razmišlja na takav način.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni dosta ....tj dosta mi je da si mi pojasnila da su razlictie
    Različite po pitanju vjerskih obreda, ALI POTPUNO jednake kad je kazneni zakon u pitanju.

re odsijecnaja ruke i spominjanja sarajeva ne mislim da je deplasirano zasto bi bilo jer koliko ja znam u MOM gradu se to ne radi ali se ljudi vrlo cesto pozivaju na serijat-
    Pa mogu se samo pozivat, ali ga u državi sa ovakvim uređnjem ne mogu POTPUNO živjeti, zato mi je deplasirano.
    i ja nemem nista protiv toga da se razumijemo ovo je moja kultura i ja sam u tome odrasla i meni nista iz te MOJE kulture BOSANSKE nije strano cudno niti ne daj boze nekoga docekam na noz ako mi kaze da je nesto po serijatu
    pa ja sam mislila da je i bosanski jezik dio bosanske kulture, mislim kad je već pišeš velikim slovima...
    kuma mi je npr vjencana po serijatu, neke prijateljice mi kazu pridrzavaju se serijata pa poste ili nose maramu.
    ni nošenje marame-samo,
    ni post-sam,
    ni šerijjatsko vjenačnje-samo,
    ne čine nekog vjernikom.
    Čine ga osobom koja je izvadila dio koji joj se sviđa i uradila to, ali Allah s.w.t. je jasno rekao kad se neko može SMATRATI vjernikom i tu nema mjesta slobodnoj interpretaciji.

ne vidim zasto je onda deplasirano to sto sam ja rekla da se po serijatu u nekim zemljama za preljub žene kamenuju ili se osobi odsjeca ruka a Sarajevu ili da budem preciznija u BH gdje se mnogo stvari radi po serijatu taj segment serijata se ne koristi ...ne kontam po cemu je moja izjava deplasirana
    Zato što je to po našem zakonu kažnjivo uraditi,a u zakonima u kojima vlada šerijjatsko pravo je dozvoljeno. Zar to nije logično?:/

ako sam pogrijesila u terminologiji ja se ispricavam ono sto sam ja htjela reci da koliko sam ja upoznata burka kao burak (koja da budemo iskreni nije daleko niti je znacajno razlicita od nikaba koji je jako popularan u pojedinm djelovima Sa)
    Jesi videla uživo burku?
    Ako jesi, čudi me da se "malo" razlikuje od nikaba, ali šta ja znam, ja sam samo probala oboje...
    nije prpisana Kuranom
    jel ovo ti tvrdiš?

-
    oprosti sto sam se ja citacica knjzica drznula reci nesto povrsno o Kuranu!
    Dobro. Vidim da su te zaboljele knjižice. Hajmo ovako: jesi li pročitala tefsir Kur'ana?
    Mislim da bi to trebo biti minimum ako želiš s nekim da polemišeš o njegovom životnom principu, jer to je islam za mene...mnooogov više od vjere.

I btw nikab hidzab burka...ono sto ja znam da su za mog lijepog prijrtanog vakta meni drage osonbe koje su pozitivno obiljezilie zivot nosile šamiju/maramu i to one divne bijele sa keranim obrubom i divnim cvijecem.
    E vidiš, to što je tebi lijepo i što je bilo politički koretno i prihvaćeno po islamu nije pravilno
    I koliko god to bilolijepo, opet neće biti pravilno, jer nam je Poslanik s.a.w.s. jasno rekao šta se smije vidjeti:šake, stopala i lice(ne vrat! ne uši! ne naušnice!)
    Ali, naravno, to što je takvo pokrivanje pogrešno ne zanči da se tebi ne može svidjeti. Naravno da može.
    Samo vo je vjera u Allaha s.w.t. i On određuje, pa su naši dojmovi, utisci, želje impresije samo naši i po pitanju islamskih principa NEBITNI.

I jos kad me krenulo vrlo vjesto si preskocila polemuku re serijat obrezivanje...ali ti bi ipak bilo OT
    To ti mene "našla"!
    Opet ću te razočarat, ali nisam vješto preskočil-previše sam teška i trapava za to, nego mi je toliko apsurdno pričati o nečem kao islamskom što nije islamsko, da mi je postalo pomalo degutantno.
    Ali, da ne budem partibrejkerica: nema pravne škole koja podržava obrezivanje ŽENSKE djece, ali postoje neki imami po Etiopiji i drugim čukama koji to furaju, nažalost.
    Taj gnusni čin je postojao puno prije dolaska islama i nažalost, negdje se zadržao.
    Obrezivanje MUŠKE djece je obavezno.
    Znam da bi bilo pikantnije kad bi se i to moglo natovariti na "vrat" islama, jer bismo tek onda bili neandertalci, ali Allah s.w.t. je u Kur'anu naredio da se tijelo čuva i da se o njemu strogo vodi briga, pa je i svaka vrsta skrnavljenja zabranjena.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj pomikaki;1665237s druge strane mi zbilja neuvjerljivo djeluje ideja da [I prvotno napisa
    sve[/I] žene koje pristaju čitav život provesti potpuno pokrivena lica, pa čak i očiju, čine to samo i jedino kako bi bile što sličnije ženama Poslanika.
    i meni isto tako djeluje neuvjerljivo da se neko izoperiše da izgleda kao M.jackson ili Pamela Anders i da cijeli život živi s njenim licem, ali to ne sprječava te ljude da upravo to žele.
    Eh sad, razlika između ovih imitatora i žena koje oponašaju žene Poslanika s.a.w.s. je taj, što je ženama Poslanika s.a.w.s. obećan Džennet(raj) i one nastoje živjeti što sličnije njima za taj uzvišeni cilj.
    Možda je teško za shavtiti, ali to što je teško za shvatiti ne mora automatski da isključuje tu opciju...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    osobno me nije briga tko što nosi, ali jedna stvar mi je čudna - samo polazište nošenja burke - da će te netko uopće gledati vani :/ i da je svaki pogled koji padne na tebe odmah proglašen "prljavim" pogledom :/
    mislim, čudno mi je da netko uopće razmišlja na takav način.
    To ti isto piše i u Bibliji, malo drugačije formulirano. A 90 % stanovništva je katoličko.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

wm, molim te da mi objasniš razliku između niqaba i burke. evo guglam, pa mi izgleda isto a znam da nije. hvala unaprijed, baš me zanima.
    rekla si da u sarajevu nitko burku ne nosi, a ja sam vidjela žene u onome što sam mislila da su burke.... tx

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Za donošenje ovakvog zakona nema opravdanja. Sve se svodi na to da se pokuša zaustaviti nagli porast prelazaka na islam. Priče o sigurnosti građana neke države, o legitimnosti - samo zavaravanje. Legitimirati osobu koja nosi burku je vrlo lako - to može svaka žena policajka. Nositi burku radi bilo čega ili bilo koga drugog osim u ime Allaha Uzvišenog, radi Njegovog zadovoljstva, također je pogrešno.
    Mislim da bi mnogima koji pišu na ovu ili slične teme bilo poželjno da prije toga pročitaju ili da razgovaraju sa nekim od žena koje nose burku. To su žene oslobođene... Oslobođene su bitke pred ogledalom prije izlaska vani da bi izgledale privlačne pohotnicima, oslobođene su tereta preljube (neće ničiji suprug nju poželjeti pored svoje supruge) , oslobođene zavisti drugih žena zbog svog izgleda na ulici... Ma, zaludu je objašnjavati neupućenima... Bila sam i ja jednom... davno i ne želim nikad više biti tamo u mraku... Čitajte, žene drage, neće vas ništa ujesti iz knjiga, saznajte tko su Muslimanke. Evo vam par prijedloga: "Moj bijeg u islam", "Žena između šerijatskog i svjetovnog prava", "Ovako me život naučio", "Možeš biti najsretnija žena na svijetu"... I još puno, puno toga za razumom obdarene.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    To ti isto piše i u Bibliji, malo drugačije formulirano. A 90 % stanovništva je katoličko.
    ne govorim ni o kuranu ni o bibliji, govorim čisto s polazišta osobe/žene koja izlazi van i stavlja burku da je nitko ne gleda.
    eto meni nikada ne bi palo na pamet da će me netko gledati, tj. gledati moje oči, kosu... i da bi možda takvo gledanje moglo probuditi seksualno želju.
    eto o tome govorim.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 14.07.2010. at 21:44

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne govorim ni o kuranu ni o bibliji, govorim čisto s polazišta osobe/žene koja izlazi van i stavlja burku da je nitko ne gleda.
    eto meni nikada ne bi palo na pamet da će me netko gledati.
    To je zato jer ne baziraš svoj život na vjerskim principima.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ne pada toj ženi na pamet ta ideja da če je netko gledati tako kao grom iz vedra neba. To, u ovom slučaju, kaže Allah.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

eto meni nikada ne bi palo na pamet da će me netko gledati.
    hoćeš reći da ti izlaziš vani misleći da te nitko neće gledati? šminkaš li se? središ li se? obučeš li štikle? staneš li pred ogledalo? ako je odgovor na ijedno od ovih pitanja da, onda MISLIŠ da će te netko gledati, htjela ti to priznati ili ne.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

samo zbog drugih ljudi tu na forumu ne zelim pretvoriti ovo u svoju "privatnu" konverzaciju sa tobom....ja imam puno pametnijeg posla nego da tebe "nalazim" samo sam ti ukazala na jednu od tvojih tendencija.

i dalje ne razumije deplasiranost svoje izjave- ako treba dodatno pojasniti u kratkim crtama cu reci da sam se tom ilustracijom posluzila kako bih skrenula paznju na razlicitost hajmo reci primjene oliti selektivne primjene odredjenih odredbi serijatskog zakona na razlicitim tackama planete zemlje. Nadam se da ga bas ne zelis u potpunosti zivjeti u 21 st jer naci ce se dovoljan br svjeodka da xy osobu koju obje volimo optuzi za preljub pa cemo izgubiti osobu koju volimo na vrlo okrutan nacin.
    Jesam li je igdje u svom postu preispitivala da li je neko od meni blsikih ljudi pravi vjernik, dovoljno vjernik ili sli...ja sam samo rekla da se susrecem sa stvarima koje su po serijatu jako cesto i nemam ama bas neikakvih problema sa porijeklom navedenih pojava. Isto kao da ja Svahili pricam- uppss o jezickim varijantama cemo kasnije.

vidjela sam i nikab i burku - nisam probala...i sasvim sigurno je lakse snalaziti se pod nikabom ali je osoba ispod oba pokrivala totalno nevidljiva. U tome je moj problem -ne jer me je strah ne nije mi ruzno za vidijeti vec mi je zao da je bilo koje stvorenje na ovom planetu necijom odlukom nevidljivo!!!

S kim sam ja polemisala o necijem zivotnom izboru????? Hajde molim te malo pažljivije pročitaj citav topik pa cem pricati. tj nemoj vise da pricamo ali cu ti se zahvaliti jer si mi probudila zelju da u jednoj od svojih knjizica ponovno procitam esje koji se bavi pitanjem do kad biti tolerantana prema netolerantnima- za ilustraciju nisam ga citala od 93 pa ko skonta skontao je.

i na kraju ako mi i bas zadires u intimu moj maternji jezik je hrvatski koje je legitiman i ustavom zajamcen jezik u BH ali to je totalno OT. I koliko ti god cudno zvucalo ima nas koji pricamo hrvatski ali i dalje se ne odricemo svog Bosanksog backgrounda.
    roger and out

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Lijep pozdrav svima,

Vidjela sam ovu temu i odlucila da se registriram na forum kako bih podijelila vlastita iskustva, jer sam muslimanka i nosim hidzab. Ono sto zelim reci na ovoj temi, i sto vidim da je potrebno ovdje reci, je to da kada neko prihvati Islam kao svoj nacin zivota, a definisano je ljudskim pravima da svako ima pravo na vjeru, ta osoba prihvata sve sto dolazi sa takvim nacinom zivota, i nema problema s tim. Kada sam se odlucila za Islam kao svoj nacin zivota, prihvatila sam i hidzab kao sastavni dio toga, uzivam u tome i ne bih ga se nikada odrekla. U pocetku sam svoj hidzab gledala kao neku vrstu bunta protiv manipulacije kojoj su zene svakodnevno izlozene, kroz medije, modu i na druge nacine, a danas ga i dalje posmatram na taj nacin, ali i kroz mnoge druge prizme, koje dolaze sa iskustvom. Ne poznajem nijednu zenu koja nosi hidzab ili nikab (a svakodnevno ih srecem), a da to ne radi zato sto to zeli i zato sto je to cini sretnom i zadovoljnom i ne vidim razlog zasto svaka zena ne bi imala pravo izbora po pitanju svoga oblacenja, prema svom vlastitom ukusu i osjecaju za zivot.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    hoćeš reći da ti izlaziš vani misleći da te nitko neće gledati? šminkaš li se? središ li se? obučeš li štikle? staneš li pred ogledalo? ako je odgovor na ijedno od ovih pitanja da, onda MISLIŠ da će te netko gledati, htjela ti to priznati ili ne.
    ajde još jednom, ne mislim da će pogled na moju kosu, ruke, oči... u nekome probuditi seksualnu želju, maštarije, štaliveć.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

eh moja tashunice, nikad ne znaš... ja se svakog dana čudim da sam ikome privlačna, a mom mužu sam i nakon ovih 15 godina i 20 kila viška još uvik neodoljiva...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ajde još jednom, ne mislim da će pogled na moju kosu, ruke, oči... u nekome probuditi seksualnu želju, maštarije, štaliveć.
    Eh, ni ja ne vjerujem da če pogled na moju sestričnu od 10 godina u nekome izazvati seksualne maštarije, al takvih nažalost ima sve više. Čak imaju i svoju stranku u Nizozemskoj! Tako da apsolutno vjerujem da i pogled na nečiju kosu može izazvati ugodu kod suprotnog il istog spola.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

X i zasto hipoteticki gledano pogled na muskarkaca nece kod mene ili neke druge zene pobuditi zelju? ja kompletan princip ne razumijem- i da budem iskrena ne zelim ga razumijeti ovako postavljenog jer izmedju ostalog zenu svodi na sexualni objekt a u isto vrijeme negira žensku sexualnost.
    Posljednje uređivanje od MoMo : 14.07.2010. at 21:56

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo, u jednom prijevodu će pisati-koji je zaknoski posjeduju,a u drugom-koji su njeni zakonski skrbnici, tako da bi trebalo poznavati arapski pa da se pravilno prevede i shvati.
    Drugo, zašto nešto što je za tebe omalovažavajuće MORA NUŽNO biti omalovažavajuće i za mene?:/
    Ja sam pokrivena 10 godina.Svojom voljom i ne smatram se zbog toga manje punopravnom od ostalih žena.
    Kao i sve ostale žene, ja mogu sve što ŽELIM, samo što je nekad OČITO jaaako teško za prihvatiti da ja ne želim iste stvari kao ti, samo a razliku od tebe, meni ne smeta što ti ne nosiš maramu ili burku i nosiš šorc, ali tebi SMETA ako ja nosim nikab ili burku.
    Pa ko ovdje onda ima problem?:/
    I koliko god neko pokušao od nas, pokrivenih žena, da napravi niže primate i bića trećeg reda, neće uspjeti, jer mi smo sretne i ispunjene i živimo onako kako MI to želimo (ALI sigurno neka od vas zna bolj od mene da li ja ovo želim ili ne...
    Mi nismo skupina nepismenih ženturača, mi smo školovane i jasno znamo šta hoćemo,a to je samo jedno-POTPUNA SREĆA ktoz Allahovo zadovoljstvo.
    bez ljutnje, ali sa fundamentalistima više ne ulazim u rasprave, život me naučio da se toga klonim. osim toga isporbano već, pa prilični broj puta, na žalost prefundamentalni su.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i onda kažu čuda se ne dešavaju

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ajme
    ukoliko je ja mogu protumačiti moia nije govorila o ubijanju ("ubiti") nego je "u biti" napisala zajedno

ja ne mislim da se vrijeđa jedna vjera
    i ako nešto ne znamo, vrijeme je da saznamo, makar i ovako
    i ako je istina, ne mogu vjerovati čemu te fotografije na iskaznicama služe?
    jesi, jesi, omaklo mi se, ali kvragu pa vidi se po kontekstu rečenice da nisam mislila na ubojstvo, već na u biti..

slažem se sa ostakom posta, kao i gore sa cvijetom () a ovo za iskaznice bi i mene zanimalo.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

wm, molim te da mi objasniš razliku između niqaba i burke. evo guglam, pa mi izgleda isto a znam da nije. hvala unaprijed, baš me zanima.
    rekla si da u sarajevu nitko burku ne nosi, a ja sam vidjela žene u onome što sam mislila da su burke.... tx
    Vrlo rado!
    Dakle, burka je jedna gustopletena plava kapa na čiji je rub došiven plavi materijal koji ide do zemlje sa umetnutim gustopletenim dijelom sprijeda (kroz koji se gleda- čuvene "rešetke"), ispod je također plava haljina i sve je jako, jako teško.
    http://encina.pntic.mec.es/plop0023/...nsa/burka2.jpg
    Nikab, on je komad materijala (veličina manje sveske ili bloka za pisanje) koji ima na krajevima prišivenu gumu, pa se prvo stavi to platno ispod očiju i preko nosa (kao maska), i preko se stavi mahrama.
    http://www.depers.nl/UserFiles/Image...inspiratie.jpg
    To je jedan oblik,a postoji i drugi:
    stavi se mahrama ionda se uzme nikab koji umjesto gume ima dvije platnene trake, stavi se preko lica i sveže na potiljku.
    Taj nikab je u slojevima pa žene često podignu taj prednji sloj, jer je drugi sloj "otovren" nmjestu za oči, pa žena može nesmetano da gleda.
    http://www.sarajevo-x.com/media/imag.../100210094.jpg
    Nikab se moež skinuti u pra sekundi i žena može da bez ikakvih problema priča sa drugom ženom podignutog nikaba i a ga isto tako brzo varti, sa brukom je sve puno teže i drugačije, jer nikab ide do prsa, aburka od vrha glave do poda.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

a to sto si napisala da stoji da treba jilbab nabaciti- ja bih se usudila reci ne tvriditi da se radi o hidzabu sto je meni bitno drugacije od burke.
    u biti jilibab ne pokriva čitavo tijelo, svakako ne glavu, ali problem je u tome što se mnoge stvari u kuranu tumače i tumačile su se vrlo proizvoljno, kao uostalom i kod biblije pa se zapravo smatra da je jilibaba zapravo današnji hijab. a u konačnici se zapravo dan danas ne zna što se zpravo u Muhamedovo vrijeme smatralo pod jilibab pa se danas tako i abaya i tschador i burka smatraju jilibabom, pa se tako i tumače i napisi.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam imala baš živaca čitati sve postove jer se nižu nevjerovatnom brzinom.
    Većina ljudi definitivno brka pojmove, poistovjećujući maramu (iliti hidžab) sa burkom koja predstavlja prekvrivalo za lice (pojednostavljeno).
    Obaveza nošenja marame u Islamu je neupitna. Obaveza nošenja burke/nikaba je stvar tumačenja.
    Prije nekih 50 godina, moja prabaka je nosila cijli život, do svoje smrti maramu (crnu) na glavi. Sastavni dio njenog odjevanja, kao i majica i suknja. Sigurna sam da moj pradjed nije imao uticaj na to da je ona nosi: sve žene u selu nosile su je. Da ju je neko pokušao natjerati da je ne nosi, vjerujem da ne bi nikada izašla iz kuće, jer je to bio dio njene nošnje. A nije bila muslimanka.
    Ono što je meni nevjerovatno zanimljivo je potreba Zapada da oslobađa žene Istoka. Ideja o tome da su ugnjetavane uglavnom dolazi od Oprah, BBC-ja, pojedinaca koji i islamu neznaju ništa ili gotovo ništa, i na kraju od žena koje su odlučile da ne nose niti maramu niti burku, a pripadnice su Islama.
    Za mišljenje se uglavnom pita njih.
    A mislim da su pogrešna adresa.
    BiH je država sa demokratskim uređenjem, zakonima koje donosi Parlament sastavljen od predstavnika tri nacije/konfesije (jer kod nas je to svedeno na isto).
    Znam jako puno žena koje nose maramu, i nose je sa ponosom, i pri tome nisu ni glupe, ni zaostale, a samim tim im niko nije ni isprao mozak što je obično treća konstatacija.
    To su visokoobrazovane žene, koje imaju karijere, stavove i mišljenja i koje su svojom voljom odabrale da nose maramu.
    Ali takve žene NIKO ne pita da li su ugnjetavane.
    Druga teza koja se povlači je legitimisanje žene kojoj je lice prekriveno.
    Prilikom pravljenja ličnog dokumenta, slikaju se bez pokrivanja lica.
    Prilikom legitimisanja, važi pravilo kao i za sve ostale: Otkriju llice, Nema tu nikakve urote, niti nečeg sličnog.
    Ja sam žena i po Zakonu me može pretresti samo žena policajac. Ženu pod burkom/nikabom isto tako pretresa žena i legitimiše žena.
    Mislim da je malo pretenciozno proglasiti se spasiocem svijeta, i zaista sam uvjerena da ovaj Zakon nema nikakvu pozitivnu stranu u cilju eventualne pomoći ženama koje se navodno time želi spasiti.
    U Turskoj je ženama koje nose maramu zabranjeno školovanje. To nije smanjilo broj žena sa maramom, već samo široko otvorilo vrata lošoj tradiciji (koja opet nema uporište u Islamu) da da ženu dovede u zaista potlačen položaj. Jer složićete se nadam se, i odbrazovanje ima značajan uticaj na sposobnost i želju žene da se bori za određeni položaj u društvu...

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

white_ musk, jel bi ti željela da je tvoja zemlja u potpunosti ustrojena na Šerijatskom zakonu?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo vidite, o ovome sam ja pisala.

da se vratimo na onaj citat, da raspravljamo o opravdanosti aparthejda i omalovažavanju crnaca, nitko se ne bi usudio spomenuti da ta rasprava vrijeđa tradiciju i kulturu npr. afrikanera.

al to je tako kako je, i stvarno nemam problema s bilo kakvom odlukom moderatora. i stvarno ne želim da se bilo čiji osjećaji/vjerski ili ne - povrijede. samo primjećujem.
    pročitaj ponovno neke postove-da vrijeđaju.
    ja samo mislim da se o temi moglo raspravljati i bez takvih komentara

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kad je lanche sad spomenila, moram dodati da je i moja baka cijeli život nosila maramu, preko dana modru ili crnu, preko noći bijelu. UVIJEK. imala je i šotanu (haljinu) sa podslojevima, na koju je ponekad vezala i nešto slično današnjoj pregači.
    nikad je u životu nisam vidila bez marame. čak ni bijele. jedino kad bi se češljala. i bila je najveći katolički vjernik kojeg sam u životu vidila. njoj je jednostavno marama bila dio izražavanja njene vjere.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

wm hvala na objašnjenju!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

samo zbog drugih ljudi tu na forumu ne zelim pretvoriti ovo u svoju "privatnu" konverzaciju sa tobom....ja imam puno pametnijeg posla nego da tebe "nalazim" samo sam ti ukazala na jednu od tvojih tendencija.
    aha...
    i dalje ne razumije deplasiranost svoje izjave- ako treba dodatno pojasniti u kratkim crtama cu reci da sam se tom ilustracijom posluzila kako bih skrenula paznju na razlicitost hajmo reci primjene oliti selektivne primjene odredjenih odredbi serijatskog zakona na razlicitim tackama planete zemlje.
    Ja fakat ne zanm o čemu ti?:/
    Nema selektivne primjene.
    Il' je zemlja šerijjatska i primjenjuje ga ili nije i ne primjenjuje ga. Just like that!
    Ako živim u zemlji u kojoj su šerijjatske kazne zakonski zabranjene, naravno da ih neću primjenjivati, ali ih i dalje smatram utemeljenim i za mene ispravnim.
    Nadam se da ga bas ne zelis u potpunosti zivjeti u 21 st jer naci ce se dovoljan br svjeodka da xy osobu koju obje volimo optuzi za preljub pa cemo izgubiti osobu koju volimo na vrlo okrutan nacin.
    Evo vidiš!
    O tome ja tebi govorim.
    Ovo je čisto nepoznavanje materije, jer da poznaješ Kur'an znala bi da je USLOV da se smatraš muslimanom, dakle USLOV da u potpunosti vjeruješ u Allahov zakon. i to ne kažem ja, to kaže Allah s.w.t.
    I da, ja jesam svim srcem za Šerijjat i to u svakom vijeku.
    Jesam li je igdje u svom postu preispitivala da li je neko od meni blsikih ljudi pravi vjernik, dovoljno vjernik ili sli...ja sam samo rekla da se susrecem sa stvarima koje su po serijatu jako cesto i nemam ama bas neikakvih problema sa porijeklom navedenih pojava. Isto kao da ja Svahili pricam- uppss o jezickim varijantama cemo kasnije.

vidjela sam i nikab i burku
    uživo?
    - nisam probala...i sasvim sigurno je lakse snalaziti se pod nikabom ali je osoba ispod oba pokrivala totalno nevidljiva. U tome je moj problem -ne jer me je strah ne nije mi ruzno za vidijeti vec mi je zao da je bilo koje stvorenje na ovom planetu necijom odlukom nevidljivo!!!
    i svojom odlukom?
    I žena nije nevidljiva, samo nije vidljiva za sve,a to većina tih žena i želi.

S kim sam ja polemisala o necijem zivotnom izboru????? Hajde molim te malo pažljivije pročitaj citav topik pa cem pricati. tj nemoj vise da pricamo ali cu ti se zahvaliti jer si mi probudila zelju da u jednoj od svojih knjizica ponovno procitam esje koji se bavi pitanjem do kad biti tolerantana prema netolerantnima- za ilustraciju nisam ga citala od 93 pa ko skonta skontao je.
    nisi mi odgovorila:jesi pročitala tumačenje Kur'ana ili kur'an?

i na kraju ako mi i bas zadires u intimu moj maternji jezik je hrvatski koje je legitiman i ustavom zajamcen jezik u BH ali to je totalno OT.
    nisam znala da je jezik stvar intime, oprosti...:/
    I koliko ti god cudno zvucalo ima nas koji pricamo hrvatski ali i dalje se ne odricemo svog Bosanksog backgrounda.
    roger and out
    ima nas koji prihvatamo zakon BiH, ali se ne odričemo svog života na šerijjatskim principima

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kad je lanche sad spomenila, moram dodati da je i moja baka cijeli život nosila maramu, preko dana modru ili crnu, preko noći bijelu. UVIJEK. imala je i šotanu (haljinu) sa podslojevima, na koju je ponekad vezala i nešto slično današnjoj pregači.
    nikad je u životu nisam vidila bez marame. čak ni bijele. jedino kad bi se češljala. i bila je najveći katolički vjernik kojeg sam u životu vidila. njoj je jednostavno marama bila dio izražavanja njene vjere.
    Pa da, u Bibliji se ženama nalaže da se nikad Gospodu ne mole nepokrivenih glava. Stoga su žene uvijek nosile najčešće bijele marame na glavi, jer nije baš da možeš tajmirati molitve

I to je jedan od primjera kako se danas Biblija interpretira kako kome paše. Ne znam baš da 5% današnjih krščanki nosi to pokrivalo u crkvi il po kući, a to je jedno od glavnih Božjih zapovjedi ženi krščanki.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    sa fundamentalistima više ne ulazim u rasprave
    WOW!)
    Jesam ja taj fundamentalista? Zato što branim svoja stajališta? Haj, fino
    Znači, ti ne razgovaraš, ti samo osuđuješ. Bravo!:D

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dakle, ti se slažeš sa time da ženu zbog preljuba treba kamenovati ili nekome zbog krađe odsjeći ruku?

Pitanje se naravno odnosi na white_musk.
    Posljednje uređivanje od dunja&vita:-))) : 14.07.2010. at 22:49

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Lanche prvotno napisa Vidi poruku
    Obaveza nošenja marame u Islamu je neupitna. Obaveza nošenja burke/nikaba je stvar tumačenja.

BiH je država sa demokratskim uređenjem, zakonima koje donosi Parlament sastavljen od predstavnika tri nacije/konfesije (jer kod nas je to svedeno na isto).
    Znam jako puno žena koje nose maramu, i nose je sa ponosom, i pri tome nisu ni glupe, ni zaostale, a samim tim im niko nije ni isprao mozak što je obično treća konstatacija.
    To su visokoobrazovane žene, koje imaju karijere, stavove i mišljenja i koje su svojom voljom odabrale da nose maramu.
    Ali takve žene NIKO ne pita da li su ugnjetavane.
    .
    Ko daje tumačenje? nije provokacija nego ko je zaduzen da tumači i kako se objašnjava da se npr u Gluhoj Bukovici nosi marama/samije ali sad saznah da ni to nije bilo ispravno. Zao mi je moje rahmetlli/pokojne komsinice koju sam voljela kao da mi je baka jer svim srcem i dusom bila vjernica ali eto omaklo joj se to da nije jadan begovica znala svoju keranu samiju stavit po propisu.

Da zakone u svkoj demokratskoj zemlji donosi paralment ali ima obicaja, nepisanog prava, tradicijed...e tako ima obicaja/tradijcije/ zapovijedi koje se u BH pravadju sa onim sto pise u sv knjizi i u serijatu - po 1000000000X zgadit cu se sama sebi ja sa takvom vrstom argmentaicje nemam nikakav problem

i molim te lanche ko je rekao da su zene pod maramom nikabom burkom name it glupe zatucane sta god???? sorry cemu takav odbrambeni stav kad za istim nema potrebe.

i ne vidim kao ni cvijeta zasto ne rspravljati o uzrocima i posljedicama nosenja nikaba...hellou 21 st sloboda misli to sto je nekom nesto zapisano u kamenu ne osporava meni pravo na promisljenje preispitivanje...i mogu razmisljat kako me je volja dok ne ugrozavam druge...a neka mi neko pokaze gdje sam ja nekog uvrijedila povrijedila nekom izjavom na ovoj temi.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

...i mogu razmisljat kako me je volja dok ne ugrozavam druge...
    Naravno da možeš. Ali, ja se bojim da upravo ovakvo mišljenje dovodi do toga da se burke zakonom zabrane, tim automatski ugrožavaš (ne mislim sad na tebe direktno) one osobe koje vjeruju da je njihovo pravo nošenje burke.

Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •