Lanche prvotno napisa
Nisam imala baš živaca čitati sve postove jer se nižu nevjerovatnom brzinom.
Većina ljudi definitivno brka pojmove, poistovjećujući maramu (iliti hidžab) sa burkom koja predstavlja prekvrivalo za lice (pojednostavljeno).
Obaveza nošenja marame u Islamu je neupitna. Obaveza nošenja burke/nikaba je stvar tumačenja.
Prije nekih 50 godina, moja prabaka je nosila cijli život, do svoje smrti maramu (crnu) na glavi. Sastavni dio njenog odjevanja, kao i majica i suknja. Sigurna sam da moj pradjed nije imao uticaj na to da je ona nosi: sve žene u selu nosile su je. Da ju je neko pokušao natjerati da je ne nosi, vjerujem da ne bi nikada izašla iz kuće, jer je to bio dio njene nošnje. A nije bila muslimanka.
Ono što je meni nevjerovatno zanimljivo je potreba Zapada da oslobađa žene Istoka. Ideja o tome da su ugnjetavane uglavnom dolazi od Oprah, BBC-ja, pojedinaca koji i islamu neznaju ništa ili gotovo ništa, i na kraju od žena koje su odlučile da ne nose niti maramu niti burku, a pripadnice su Islama.
Za mišljenje se uglavnom pita njih.
A mislim da su pogrešna adresa.
BiH je država sa demokratskim uređenjem, zakonima koje donosi Parlament sastavljen od predstavnika tri nacije/konfesije (jer kod nas je to svedeno na isto).
Znam jako puno žena koje nose maramu, i nose je sa ponosom, i pri tome nisu ni glupe, ni zaostale, a samim tim im niko nije ni isprao mozak što je obično treća konstatacija.
To su visokoobrazovane žene, koje imaju karijere, stavove i mišljenja i koje su svojom voljom odabrale da nose maramu.
Ali takve žene NIKO ne pita da li su ugnjetavane.
Druga teza koja se povlači je legitimisanje žene kojoj je lice prekriveno.
Prilikom pravljenja ličnog dokumenta, slikaju se bez pokrivanja lica.
Prilikom legitimisanja, važi pravilo kao i za sve ostale: Otkriju llice, Nema tu nikakve urote, niti nečeg sličnog.
Ja sam žena i po Zakonu me može pretresti samo žena policajac. Ženu pod burkom/nikabom isto tako pretresa žena i legitimiše žena.
Mislim da je malo pretenciozno proglasiti se spasiocem svijeta, i zaista sam uvjerena da ovaj Zakon nema nikakvu pozitivnu stranu u cilju eventualne pomoći ženama koje se navodno time želi spasiti.
U Turskoj je ženama koje nose maramu zabranjeno školovanje. To nije smanjilo broj žena sa maramom, već samo široko otvorilo vrata lošoj tradiciji (koja opet nema uporište u Islamu) da da ženu dovede u zaista potlačen položaj. Jer složićete se nadam se, i odbrazovanje ima značajan uticaj na sposobnost i želju žene da se bori za određeni položaj u društvu...