Stranica 6 od 16 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa Vidi poruku
    Ako živim u zemlji u kojoj su šerijjatske kazne zakonski zabranjene, naravno da ih neću primjenjivati, ali ih i dalje smatram utemeljenim i za mene ispravnim.
    wm, gledaš li isto i na ovaj zakon o burkama donesen u francuskoj?
    ono, bez obzira što ti o tome misliš, burku nećeš nositi jer je takav zakon u francuskoj?

žao mi je ako ispada da te rešetamo, nije mi to namjera, bar meni
    poštujem sve što si napisala ali eto, zanima me odgovor iz prve ruke, ako želiš, naravno

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

MoMo, ja svakodnevno u svojoj užoj porodici čujem takve komentare, da ne idem dalje. "Jadna ona ćurka, isprali joj mozak, muž je netjerao, uvukli je u te sekte" Kategorizacija koju zaista čujem od svoje bliže porodice kada prođemo pored žene sa nikabom.
    Ja nemam problem sa ženom koja nosi dekolte, kratku suknju, gola leđa, ili šta već.
    podjednako nemam problem ni sa ženom koja nosi maramu, koja nosi nikab, koja nosi burku.
    U nekoj zemlji zasigurno postoji problem nemogućnosti izbora, u zemlji u kojoj živim zaista nema teorije da nekom nikab bude nametnut. Mislim da je upravo obratno: žene sa nikabom su ovdje suočene sa podrugom u najmanju ruku, a da ne pričamo da ih se i verbalno maltretira, i da ne idem dalje.
    U Indiji recimo još uvjek zatrpavaju živu žensku djecu, u Africi žene umiru jer rađaju djecu još kao djeca, pa zbog loših higijenskih uvjeta umiru od sepsi i infekcija, ali se niko ne brine pretjerano glasno za njihova prava...Brinu organizacije, pojedinci i pa i političari u deklarativnim govorima.
    Samo se žene koje su muslimanke svi trude osloboditi.
    Meni niko ne osporava pravo da mislim.
    Ni tebi.
    Zašto se njihovo mišljenje onda osporava? Zašto se odmah ide logikom da im je nametnuto? Da to ne može biti nikako njihova vlastita želja?
    MoMo ja se ne konfrontiram ni sa tobom ni sa bilo kim na ovom forumu, i ne želim da ovo iko shvati kao osobni napad. Ja samo imam mišljenje koje je drugačije, od recimo većine.
    Ja lično nikad ne bih nosila nikad niti burku, ali isto tako kao što imam pravo da kažem da ga ne želim nositi, smatram da i druga žena mora imati podjednako pravo da ga nosi.
    Stvar je samo viđenja: Gdje sloboda zapravo prestaje biti sloboda?
    Mislim da sloboda koja je društveno prihvatljiva za jednu većinu, nikako nužno ne smije biti podrazumjevana i za druge.
    Razlike ne treba osuđivati, već slaviti, i mislim da je u različitosti upravo ljepota....

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Lanche prvotno napisa Vidi poruku

pa sad neka netko kaže da ti nisi zabrijala?!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I da, znam žene koje će ustati da kažu da je ona pod maramom/nikaom jadna jer je muž natjerao ili već peti i deseti. I žaliće ih.
    I iste te žene, sa druge strane imaju patološki ljubomorne muževe, pa ne nose mini suknje, i nose se zakopčane do grla, ne rukuju se sa muškarcima jer bi muž mogao pomisliti da ima tu nešto više.
    I ne žale pri tome sebe, jer jedno je ljubomoran muž, a drugo je vjera.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ne razumijem zašto se toliko ova tema personalizira, možemo li promatrati recimo temu više na globalnom nivou.
    evo na primjer, neki dan u teheranu čitava frka na međudržavnom nivou, ženu htjeli kamenovati radi preljuba, međutim izgleda da je ipak neće kamenovati već streljati. e pa sad, i onda jedna takva zemlja raspolaže nuklearnim oružjem i upire prstom u prljavi i demonizirani zapad.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

wm, jesi li ti "manje vijernica" jer živiš u državi koja ne podržava šerijjat?
    daj odgovori molim te lanche (i meni, naravno)

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku

pa sad neka netko kaže da ti nisi zabrijala?!
    daj odgovori molim te lanche (i meni, naravno)
    AdioMare, ne razumijem šta si mi htjela ovim reći. Ja WM nisam postavila pitanje, niti smo se dotakle u postovima.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ne razumijem zašto se toliko ova tema personalizira, možemo li promatrati recimo temu više na globalnom nivou.
    evo na primjer, neki dan u teheranu čitava frka na međudržavnom nivou, ženu htjeli kamenovati radi preljuba, međutim izgleda da je ipak neće kamenovati već streljati. e pa sad, i onda jedna takva zemlja raspolaže nuklearnim oružjem i upire prstom u prljavi i demonizirani zapad.
    a ti si stručnjak i za nuklearno oružje sad i međunarodne odnose? daj moia prestani već jednom sa tim govorom mržnje!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i da, tema je zabrana nošenja burki u francuskoj a ne nuklearno oružje i iran

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni je izbor za MISS najvece ponizenje koje jedna zena moze da dozivi. Seta se kao komad mesa dok joj ziri stavlja ocijenu na dupe sise i noge. I naravno ona cuvena pitanja na kraju i to samo onima koje stignu u finale , kao ono da svi vide da su CAK I PAMETNE .A odgovori vec pripremljeni , world peace, dobrotvorni rad , blagostanje, hebi ga boje se organizatori da zenski karakter ne dodje do izrazaja u kakvoj pogresnoj recenici. . Ali to se nikad nece zakonom zabraniti , jer burke nisu komercijalne , a playboy i silikoni jesu. Sve su to mediji krivi. Zbog njih se danas svi svestenici nazivaju pedofilima i svi muslimani talibanima. OnI divnI svestenici koji citav svoj zivot posvete unapredjenju i zastiti svoje zajedice nisu stavljeni u prvi plan , kao ni emancipovane i obrazovane muslimanke koje nose burke. Mrznju i strah je najlakse servirati....Odosmo mi do djavola , svi skupa ovako u toplesu... burkama ..kako god...

A nama bosancima , kada smo dosli u Svedsku pokazivali svedjani kako se pali el. sporet i gdje se pusta voda u toaletu...mislili ne znamo ... Sta ces... oni vidjeli samo slike rata ...blato ..suma...brdo ..traktori i onu jadnu sirotinju bez zuba sto trci u opancima.. Mene danas babica pitala jesam li u kakvom rodu sa MM ...Toliko o predrasudama

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, u Bibliji se ženama nalaže da se nikad Gospodu ne mole nepokrivenih glava. Stoga su žene uvijek nosile najčešće bijele marame na glavi, jer nije baš da možeš tajmirati molitve

I to je jedan od primjera kako se danas Biblija interpretira kako kome paše. Ne znam baš da 5% današnjih krščanki nosi to pokrivalo u crkvi il po kući, a to je jedno od glavnih Božjih zapovjedi ženi krščanki.
    joj, joj, RozaGroza
    gdje si ti pročitala da je jedna od glavnih Božjih zapovijedi kršćankama nošenje pokrivala na glavi?
    i već si na prvoj strani napisala da katolici Bibliju interpretiraju kako im paše
    a to uopće nije istina
    katolici prihvaćaju interpretaciju Biblije Katoličke crkve
    to što neki ljudi interpretiraju Bibliju kako im paše
    znači samo da nisu katolici (ako o katolicima pričamo)

i uopće mi nije jasna ova usporedba
    burke s jedne strane i štikle i minice s druge
    a mislim da ju je spomenula Pinky
    pa Pinky jel tebe zakon tvoje države tjera na nošenje minice i štikle?
    hoće li te možda neka nadobudna sutkinja poslati na Goli otok zato što ne nosiš štikle?
    svašta, svašta

a ove usporedbe burke s maramama vaših baka
    mojne me
    i moja baba je nosila maramu
    u različitim bojama
    ali joj je bez obzira na nju susjed Stanko mogao doći na bevandu

po meni je pitanje burke pitanje ravnopravnosti žene i muškarca
    eto, neke ne žele biti ravnopravne
    ok
    ali što je s onima koje žele a nije im dozvoljeno?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

slađo, povukla sam paralelu sa štiklama jer je netko napisao da je nošenje burki ponižavanje žena. po primjeru wm ja ne vidim da je njoj biti pokrivena poniženje. vjerujem, ni mnogim drugim ženama. a to što je tvojoj baki susjed stanko mogao doći na bevandu, to je stvar stava i odgoja tvoje bake. ja sa se sa svojom svekrvom mogu sada zapiti, a bome sa materom ne mogu. em zato što su različite po karakteru, svjetonazoru em zato što su različite po odgoju. vjerujem da susjed stanko ne bi mogao doći popit bevandu ni sa mojom babom....
    zašto bi moje automatski bilo ispravno? pa dajte ljudi poštujte različitosti.
    a što se tiče odgovora na zadnje pitanje - ne možemo mijenjati cijele kulture i religije.... uostalom tko smo da to radimo? zamisli da je situacija obrnuta i da burka ljudi smatraju da je nenošenje burke katastrofa i da nam svima, htjeli mi to ili ne, žele staviti burku...

da se razumimo, kužim ja sve što si ti rekla, ali mi idu na živce ljudi koji misle da je samo i isključivo njihova religija dobra i ispravna, a da sve ostale treba spašavati i izvesti na pravi put. zašto ne bi postojali mnogi putevi, pa da svak pođe onim koji mu odgovara?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku

i uopće mi nije jasna ova usporedba
    burke s jedne strane i štikle i minice s druge
    a mislim da ju je spomenula Pinky
    pa Pinky jel tebe zakon tvoje države tjera na nošenje minice i štikle?
    hoće li te možda neka nadobudna sutkinja poslati na Goli otok zato što ne nosiš štikle?
    svašta, svašta
    ovdje je priča, kao što naslov kaže o zabrani nošenja burki u francuskoj a ne o zapovijedi nošenja burki u nekoj muslimanskoj zemlji.
    dakle, žene koje su odabrale nositi burku ne mogu zbog novog zakona, o tome se radi.
    dakle usporedba bi bila: ti želiš nositi štikle, ali država ti ne da, a ne obratno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čudna je ovo rasprava. Netko se pokriva, jer mu to nalažu propisi vjere. To je posve u redu, ako je po osobnom izboru. Meni osobno je vrlo čudno da se raspravlja o pokrivanju kao vrijeđanju žene, ali ne o otkrivanju, kao da ono nije vrijeđanje žene. Po mome mišljenju, žena pokrivena iz vlastitog uvjerenja sebe više poštuje od one koja svima "izlaže robu". Kao što se muslimanke pokrivaju, tako se i kršćanske redovnice pokrivaju i to je u redu. Mislim da je pokrivanje u redu, s time da lice ostane otkriveno i prepoznatljivo. Ne samo zbog sigurnosti nego zato što smo ljudi, jedni drugima prepoznatljivi po licu. Naše nas lice odaje kao čovjeka. Zašto bismo se potpuno zakrivali kao ljudi? I kad se samo oči vide i to je dovoljno da se vidi čovjeka, ali kad se ništa ne vidi, tko je to pred nama?

Sveti Pavao u poslanici Korinćanima govori o pokrivanju kose. To je njegova riječ ljudima njegovoga vremena. To nije nikakva zapovijed kršćanske vjere. Ja se sjećam moje none pokrivene kose čipkom u crkvi, ali to je bio običaj, a ne vjerski propis. Kršćanstvo nije vjera propisa, zato ga mnogi smatraju "lakom" vjerom. Ali nije laka, ima težu zapovijed od svih propisa, a to je zapovijed ljubavi: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Eto, ja tako, kao kršćanka, gledam na pokrivene muslimanske žene. Ja ih poštujem i poštujem njihovo pokrivanje.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Slažem se u potpunosti sa Zdenkom!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo Sladjana ja pročitala u Bibliji

A svaka žena, koja se moli ili prorokuje gologlava, sramoti glavu svoju, jer je svejedno, kao da je ošišana.
    1Co 11:6 Jer ako se ne pokriva žena, neka se šiša: ako li je ružno ženi šišati se ili glavu brijati, neka se pokriva!

1Co 11:13 Sami među sobom sudite: je li lijepo, da se žena gologlava moli Bogu?
    1Co 11:14 Ne uči li vas i sama priroda, da je mužu sramota, ako nosi dugu kosu?
    1Co 11:15 A ženi je ures, ako nosi dugu kosu, jer joj je kosa dana mjesto pokrivala.

Inaće, ima toga još koliko želiš u Bibliji, al ne da mi se sad citirat, jer inaće to ne volim.

A ovo da Katolici prilagođavaju riječ Božiju da se bolje adaptira u današnjicu, nije moje mišljenje nego činjenica. Ne napadam nikog niti govorim da nisu u pravu, al kao neka objektivna osoba koja je čitala Bibliju 10tak puta a nisam pripadnica niti katoličke crkve niti neke druge, mogu ti reći da su po mom mišljenju Amiši 10 puta ispravniji vjernici od Katolika. Ovo naravno generalno govoreći, jer znam jako puno Katolika koji se ne povode za rječju bilo kojeg svečenika, već čitaju riječ Božiju direktno i zaista pokušavaju živjeti po Božjim skoro pa nemogučim pravilima.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Sveti Pavao u poslanici Korinćanima govori o pokrivanju kose. To je njegova riječ ljudima njegovoga vremena. To nije nikakva zapovijed kršćanske vjere. Ja se sjećam moje none pokrivene kose čipkom u crkvi, ali to je bio običaj, a ne vjerski propis. Kršćanstvo nije vjera propisa, zato ga mnogi smatraju "lakom" vjerom. Ali nije laka, ima težu zapovijed od svih propisa, a to je zapovijed ljubavi: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Eto, ja tako, kao kršćanka, gledam na pokrivene muslimanske žene. Ja ih poštujem i poštujem njihovo pokrivanje.
    OT: A što misliš da je onda Biblija, samo neka smjernica koju ajde ako želimo ispoštovati Bog će bit sretan, ali ako nam se neda, to je isto OK??? Jesi čitala Bibliju? Pa to su skoro pa nemoguče zapovijedi za ispoštovati! Za živjeti po Božijim zakonima nije dovoljno samo Nedjeljom poći na misu i pomoliti se anđelima navečer prije spavanja, dati milodar i tu i tamo pomoći nekom.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

roza, na što točno misliš kada kažeš da je nemoguće za ispoštovati?

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisam citala ostale postove, ovo se odnosi kao odgovor pomikaki i white_musk

Kada ne zivite snjim i ne znate o sta ja govoim. Kada sam bila u moj rodni grad imali smo muslimane, koje su bili emancipirane, kulturne i koje nisi ih mogao prepoznati da su druge vjere...nitko im se nije mjesao u njihovu vjeru i svi su se lijepo druzili, a da ne govorim da zene u burkama nisam nijednom vidjela za mojih 18 godina.
    E onda sam dosla u nas glavni grad, gdje muslimani moraju imati zaburkane zene, ima mudjahedine, vahabiste itn. ima djamije na savikih 2 km, pa kad cocvijek dodje tu misli da je u Afganistan, a ne u MK...isti ti muslimani koji imaju zaburkane zene jedu svinjetinu, piju alkohol....a njihove zene nemaju pravo glasa, ne mogu ni pomisliti same da idu kod ginekologa, a njihovo pravo glasa na izborima necu ni da pricam i one se uglavnom masine za priplod. Moj kolega s posla ima 2 djeca jedno po drugo, cerka jos nema godinu dana a on radi na trece dijete i njegova zena ne smije ni pomisliti da mu kaze ne, jer je on zamislio da ima 5 djeca po mogucnost muska....
    E to meni smeta, jer sigurna sam da ako ih se pita samo 10% njih bi se odlucile na burku, a ostali ne

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marti, nije li to ipak previše generalizacije?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam imala baš živaca čitati sve postove jer se nižu nevjerovatnom brzinom.
    Većina ljudi definitivno brka pojmove, poistovjećujući maramu (iliti hidžab) sa burkom koja predstavlja prekvrivalo za lice (pojednostavljeno).
    Obaveza nošenja marame u Islamu je neupitna. Obaveza nošenja burke/nikaba je stvar tumačenja.
    Prije nekih 50 godina, moja prabaka je nosila cijli život, do svoje smrti maramu (crnu) na glavi. Sastavni dio njenog odjevanja, kao i majica i suknja. Sigurna sam da moj pradjed nije imao uticaj na to da je ona nosi: sve žene u selu nosile su je. Da ju je neko pokušao natjerati da je ne nosi, vjerujem da ne bi nikada izašla iz kuće, jer je to bio dio njene nošnje. A nije bila muslimanka.
    Ono što je meni nevjerovatno zanimljivo je potreba Zapada da oslobađa žene Istoka. Ideja o tome da su ugnjetavane uglavnom dolazi od Oprah, BBC-ja, pojedinaca koji i islamu neznaju ništa ili gotovo ništa, i na kraju od žena koje su odlučile da ne nose niti maramu niti burku, a pripadnice su Islama.
    Za mišljenje se uglavnom pita njih.
    A mislim da su pogrešna adresa.
    BiH je država sa demokratskim uređenjem, zakonima koje donosi Parlament sastavljen od predstavnika tri nacije/konfesije (jer kod nas je to svedeno na isto).
    Znam jako puno žena koje nose maramu, i nose je sa ponosom, i pri tome nisu ni glupe, ni zaostale, a samim tim im niko nije ni isprao mozak što je obično treća konstatacija.
    To su visokoobrazovane žene, koje imaju karijere, stavove i mišljenja i koje su svojom voljom odabrale da nose maramu.
    Ali takve žene NIKO ne pita da li su ugnjetavane.
    Druga teza koja se povlači je legitimisanje žene kojoj je lice prekriveno.
    Prilikom pravljenja ličnog dokumenta, slikaju se bez pokrivanja lica.
    Prilikom legitimisanja, važi pravilo kao i za sve ostale: Otkriju llice, Nema tu nikakve urote, niti nečeg sličnog.
    Ja sam žena i po Zakonu me može pretresti samo žena policajac. Ženu pod burkom/nikabom isto tako pretresa žena i legitimiše žena.
    Mislim da je malo pretenciozno proglasiti se spasiocem svijeta, i zaista sam uvjerena da ovaj Zakon nema nikakvu pozitivnu stranu u cilju eventualne pomoći ženama koje se navodno time želi spasiti.
    U Turskoj je ženama koje nose maramu zabranjeno školovanje. To nije smanjilo broj žena sa maramom, već samo široko otvorilo vrata lošoj tradiciji (koja opet nema uporište u Islamu) da da ženu dovede u zaista potlačen položaj. Jer složićete se nadam se, i odbrazovanje ima značajan uticaj na sposobnost i želju žene da se bori za određeni položaj u društvu...
    Lanche jedan od rijetkih objektivnih postova s konkretnim informacijama. Kao i slijedeći.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mozda tako izgleda vama ali dodjite malo kod nas na jedno mjesec dva pa vidjet cete o cemu ja to pricam

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

dovoljno je samo ici na Bitpazar kod nas pa da vidite kao zene u burke idu korak dva pozadi njihove muzeve i gledaju u njihove cipele

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni sad stvarno nije jasno...
    otkud sada pomisao da je zakon u francuskoj donesen da se spase od burke "jadne, potlačene i obezvrijeđene" muslimanke?
    pa o čemu mi ovdje pričamo???

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Lanche jedan od rijetkih objektivnih postova s konkretnim informacijama. Kao i slijedeći.
    X

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja cu sad s onom klasicnom recenicom, sve nepoznato izaziva strah. i kod neukih, i kod siromasnih, i kod obrazovanih.......
    burke cine zene nepoznatim i time izazivaju strah. u zemljama gdje vecina nosi burke to i nije tako strano, ali kod nas je.
    ovakve rasprave cesto se vode u nasoj familiji. MM i ja smo cesto proglaseni liberalim. i cesto se prozima argument, mi se prilagodjavamo kad odemo kod njih, zasto se ne bi oni prilagodili kad oni dodju kod nas. a i ovdje je vise puta isto iskoristen.
    burke mi iskreno ne sjedaju oko mene. volim vidjeti ljude, volim im vidjeti oci. nisam neko ko ce se dici i "spasti" sve te silne zene od tih pokrivala, jer mozda one to zele nositi, a mozda su tako odgojene da je to u njih usadjeno i vjeruju da ne moze drugacije. ali opet cu reci draze mije kad vidim oci sugovornika, prolaznika i ljudi oko nas. sad mozda sam po tome pitanju neliberalna.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa Vidi poruku
    a ti si stručnjak i za nuklearno oružje sad i međunarodne odnose? daj moia prestani već jednom sa tim govorom mržnje!
    tebi je stvarni, opipljivi i ozbiljan problem međunarodnog karaktera i globalne sigurnosti govor mržnje !? pa dobro a gdje ti živiš, sa glavom u pijesku ili što ?

daj zarrin ohladi i sjedi više.

osim toga naprosto mi je smiješno ovdje vidjeti kako se igra kvazi neke diplomacije i hoda ko po jajima sa nekim izjavama, a sa druge strane, kako je već negdje neko ovdje spomenuo, da vidiš samo tonaliteta ovog topica da nam se najednom dirne u prava i slobode koje uživamo, da nam se najednom određuje kako ćemo se oblačiti, što će nam djeca učiti u školi, da li nam se kćeri uopće smiju školovati, da žena i majka zapada najednom izgubi pravo glasa.
    makar da do toga dože ne bi bilo niti ovog topica, a niti foruma.
    mislim što je previše licemjerja je ipak previše.

i da se razumijemo. nemam ja osobno ništa niti protiv islama, niti kurana, niti marama, i sama sam odbacila i crkvu i bibliju jer sam s vremenom došla do spoznaje da je sve to zajedno jedna velika šarena laža taktično provučena kroz povijest stoljećima i apsolutno mi je svejedno u kojeg i čijeg boga netko vjeruje, poštujem svačiji izbor, ali samo do onog trenutka dok se ne takne u moj izbor u moju slobodu i pravo.

a moje pravo i sloboda je da vidim ljudsko lice koje mi ide u susret, prokletstva mu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I spajalicu potpisujem. S razlikom da isto imam pomalo stav kontra burke, samo ne zato što ja imam potrebu vidjeti oči sugovornika nego što mislim da većina ljudi ima potrebu da im se oči vide. Kako inače komunicirati? Dakle mislim da ipak žene jesu prikraćene ako je nose (osim ako je to doista njihov izbor). Dok ova ostala pokrivala koja bar ostavljaju oči slobodne ne doživljavam lošima, čak su mi žene često lijepe i zanimljive u tome.

Ali kako reče AdioMare, zakon s time nema veze i nije mu cilj spasiti te "jadne" žene. Tako da o čemu se ovdje zapravo raspravlja?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Lijep pozdrav svima,

Vidjela sam ovu temu i odlucila da se registriram na forum kako bih podijelila vlastita iskustva, jer sam muslimanka i nosim hidzab. Ono sto zelim reci na ovoj temi, i sto vidim da je potrebno ovdje reci, je to da kada neko prihvati Islam kao svoj nacin zivota, a definisano je ljudskim pravima da svako ima pravo na vjeru, ta osoba prihvata sve sto dolazi sa takvim nacinom zivota, i nema problema s tim. Kada sam se odlucila za Islam kao svoj nacin zivota, prihvatila sam i hidzab kao sastavni dio toga, uzivam u tome i ne bih ga se nikada odrekla. U pocetku sam svoj hidzab gledala kao neku vrstu bunta protiv manipulacije kojoj su zene svakodnevno izlozene, kroz medije, modu i na druge nacine, a danas ga i dalje posmatram na taj nacin, ali i kroz mnoge druge prizme, koje dolaze sa iskustvom. Ne poznajem nijednu zenu koja nosi hidzab ili nikab (a svakodnevno ih srecem), a da to ne radi zato sto to zeli i zato sto je to cini sretnom i zadovoljnom i ne vidim razlog zasto svaka zena ne bi imala pravo izbora po pitanju svoga oblacenja, prema svom vlastitom ukusu i osjecaju za zivot.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

meni sad stvarno nije jasno...
    otkud sada pomisao da je zakon u francuskoj donesen da se spase od burke "jadne, potlačene i obezvrijeđene" muslimanke?
    pa o čemu mi ovdje pričamo???
    dobro pitanje.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Lanche upoce nisi odgovorila na moje pitanje.

Slazem se sa sladjanom ako je moja prabaka nosila maramu njoj je susjed uvijek mogao doci na kavu rakijicu casu bevande pa cak i kad joj muz nije kuci. I necu siriti dalje ali ko mi kaze da su zene u Kabulou mogle izabrati da li ce nosti burku ili ne .....tuzno pretuzno. Posotoj nesto sto se zove ljudska prava i nema veze sa osolobadjanjem bilo koga vec ima veze sa pravom na izbor ali sa pravom koje je meaningful a ne flkoskula "niko im ne bran..." odnosi se i na zakon ali i na otvoreno i latentno prisiljavanje odredjenih grupacija da nose burku ili majicu na bretele ili ruzicasti ruz.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

A svaka žena, koja se moli ili prorokuje gologlava, sramoti glavu svoju, jer je svejedno, kao da je ošišana.
    1Co 11:6 Jer ako se ne pokriva žena, neka se šiša: ako li je ružno ženi šišati se ili glavu brijati, neka se pokriva!

1Co 11:15 A ženi je ures, ako nosi dugu kosu, jer joj je kosa dana mjesto pokrivala.

Inaće, ima toga još koliko želiš u Bibliji, al ne da mi se sad citirat, jer inaće to ne volim.

A ovo da Katolici prilagođavaju riječ Božiju da se bolje adaptira u današnjicu, nije moje mišljenje nego činjenica. Ne napadam nikog niti govorim da nisu u pravu, al kao neka objektivna osoba koja je čitala Bibliju 10tak puta a nisam pripadnica niti katoličke crkve niti neke druge, mogu ti reći da su po mom mišljenju Amiši 10 puta ispravniji vjernici od Katolika. Ovo naravno generalno govoreći, jer znam jako puno Katolika koji se ne povode za rječju bilo kojeg svečenika, već čitaju riječ Božiju direktno i zaista pokušavaju živjeti po Božjim skoro pa nemogučim pravilima.
    Roza, Roza, naj se srdit
    ali ovo što si napisala vrlo je uvredljivo za katolike
    jer ti ustvari to ne možeš prosuditi
    kao što nekim forumašicama spočitavaš da one
    ne mogu prosuditi jel žena pod burkom zlostavljana i natjerana na to

čemu dvostruka mjerila?
    to je nešto vrlo moderno u zadnje vrijeme

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

AdioMare moai to je rezultat selektivnog citanja i citanja sa vec formiranim odbrambenim stavom- ne vasim da ne bude zabune ...zurim jer L se penje po meni.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    možda i je, ali moram priznati da je to meni isto nejasno i zanimljivo.

pa zar prije 20-30 godina u bosni, makedoniji, nije bilo vjernika? nisu čitali kuran? nisu ga ispravno čitali? il kako to? i tko ih je sad odjednom to sve naučio?

WM pišeš baš zanimljivo, voljela bih da nastaviš. može i lanche odgovoriti, vidim da se i ona u to kuži.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a nije svaka rečenica NZ-a neka zapovijed
    katolici ne funkcioniraju na taj način
    a čini se kao da ti to smeta?
    jer da funkcioniraju, ti bi možda danas živjela u robovlasničkom sustavu

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    tebi je stvarni, opipljivi i ozbiljan problem međunarodnog karaktera i globalne sigurnosti govor mržnje !? pa dobro a gdje ti živiš, sa glavom u pijesku ili što ?

daj zarrin ohladi i sjedi više.

osim toga naprosto mi je smiješno ovdje vidjeti kako se igra kvazi neke diplomacije i hoda ko po jajima sa nekim izjavama, a sa druge strane, kako je već negdje neko ovdje spomenuo, da vidiš samo tonaliteta ovog topica da nam se najednom dirne u prava i slobode koje uživamo, da nam se najednom određuje kako ćemo se oblačiti, što će nam djeca učiti u školi, da li nam se kćeri uopće smiju školovati, da žena i majka zapada najednom izgubi pravo glasa.
    makar da do toga dože ne bi bilo niti ovog topica, a niti foruma.
    mislim što je previše licemjerja je ipak previše.

i da se razumijemo. nemam ja osobno ništa niti protiv islama, niti kurana, niti marama, i sama sam odbacila i crkvu i bibliju jer sam s vremenom došla do spoznaje da je sve to zajedno jedna velika šarena laža taktično provučena kroz povijest stoljećima i apsolutno mi je svejedno u kojeg i čijeg boga netko vjeruje, poštujem svačiji izbor, ali samo do onog trenutka dok se ne takne u moj izbor u moju slobodu i pravo.

a moje pravo i sloboda je da vidim ljudsko lice koje mi ide u susret, prokletstva mu.
    tema je bila da li, ženama koje žele nositi burku a sada im je to zabranjeno, se krše njihovo pravo na izbor te burke koliko god to nama zvaučalo čudno ima ih i koje žele to nositi. i sad tu dolazi do teze da je tvoje pravo da joj vidiš lice jer se eto osjećaš nelagodno ili ti je to fuj za vidjet, jače o njezinog prava da bude pokrivena i da ti ne pokazuje svoje lice. draga moia-nije bila tema islam, kuran i šerijat a upravo je na račun toga isrečeno jako ružnih i malicioznih a eto kada su se javile i par forumašica koje o tome znaju više, pokazalo da bilo i dosta neistina i krivih interpretacija.(da ne kažemo da je otišla tema u nuklearno oružje).

moglo se raspravljati i bez nekih izrečenih stvari. toliko od mene.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

U Indiji recimo još uvjek zatrpavaju živu žensku djecu, u Africi žene umiru jer rađaju djecu još kao djeca, pa zbog loših higijenskih uvjeta umiru od sepsi i infekcija, ali se niko ne brine pretjerano glasno za njihova prava...Brinu organizacije, pojedinci i pa i političari u deklarativnim govorima.
    .
    sorry ali ovo i nije baš točno. ustvari se jako puno u posljednje vrijeme i jako glasno bori za njihova prava, prijateljica mi radi već godinama za Unicef, i jedan poznanik.

osim toga polovica stanovništva afrike kao kontinenta je muslimansko !

tako da ti je ova izvaja gore malo kontradiktorna pošto vrlo mnoga toga o stanju žena u africi proizlazi opet iz tumačenja kurana i šerijata, a nju opet tumače muškarci...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

i da opet ne bi ovo nekome zazvučalo kao navodan govor mržnje, naime brojke i stanje na terenu ne lažu, i nema tu govora o mržnji (mislim da netko ne zna ovdje uopće značenje i težinu te riječi) već o stvarnom problemu.

činjenica je da je u katoličkim dijelovima afrike stanje nešto (samo nešto) malo bolje, nije toliko brutalno koliko u drugim njenim dijelovima za žene, a razlog je vrlo prost. među mnogo humanitaraca koji volontiraju tamo su časne sestre, a one su žene.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Roza, Roza, naj se srdit
    ali ovo što si napisala vrlo je uvredljivo za katolike
    jer ti ustvari to ne možeš prosuditi
    kao što nekim forumašicama spočitavaš da one
    ne mogu prosuditi jel žena pod burkom zlostavljana i natjerana na to

čemu dvostruka mjerila?
    to je nešto vrlo moderno u zadnje vrijeme
    Ma ne srdim se...ali nije baš da ikome išta spočitavam, samo izražavam svoje mišljenje, koje je u ovom konkretnom slučaju drugačije od večine, pa je vjerovatno gledano kao "narrow minded". Gdje su tu dvostruka mjerila? Jer sam se usudila reći da su Amiši ispravniji od Katolika? Kako ta moja rečenica osporava ikakva prava Katolicima?
    Ovo što ja pišem za Amiše nije nikako uvrjedljivo. Oni su vjernici koji se odriču svega i potpuno su se posvetili Bogu. Ako to nije dobar vijernik, ne znam tko jest? Uz to naravno da se trude poštovati sve Božije naredbe koje se daju pročitati u Bibliji. Al nemojmo sad oftopičariti...

AdioMare mislim da je teško živjeti po Božijim pravilima jer mi ljudi danas vjerujemo da su naša pravila bolja, pa od tud i interpretiranje Biblije na način da pogoduje današnjem zapadnom svijetu.

Al neću više ulaziti u rasprave o Krščanstvu, to je Juroslavova domena. Mene više intrigira rasprava o burkama a i tipkam jednom rukom dok držim Špirića

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jer da funkcioniraju, ti bi možda danas živjela u robovlasničkom sustavu
    Ne nego bi živjela kao Amiši

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja npr. kad razmišljam o islamskim zemljama imam jednu uglavnom romantičnu predodžbu, al dobro, ja o većini stvari u životu imam jednu romantičnu predodžbu
    za mene nevjernicu tekstovi koji pišu o istoku, da ih shvatim kako spada ne smiju biti vjerski, jer to uglavnom ne kontam. nit bibliju, nit kuran. volim čitati kad piše WM jer mi je to sve nepoznato i zanimljivo, a volim čitati o nepoznatom i zanimljivom. čisto da znam neke stvari, na razini činjenica. al shvatiti, što da se lažemo, ne mogu. i nikad neću moći u potpunosti razumijeti npr. kako netko može misliti da su šerijatski zakoni ispravni. nit to moram, na kraju krajeva.
    ali čitam npr. kolumne bosanskog ambasadora dizdarevića u novom listu.
    s koliko on ljubavi piše o toj kulturi, o narodu istoka, o toleranciji koja tamo vlada, o onom iskonskom duhu tamošnjih ljudi, i onoj pravoj tradiciji i njihovoj vjeri.

i čekam odgovor od nekog na moje prethodno postavljeno pitanje.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 15.07.2010. at 09:56

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

moia ostala sam ti dužna odgovor gdje ja živim, ne s glavom u pijesku kako se tebi čini sada živim u Europi, školovala sam se i živjela u Americi a zadnje tri godine me put igrom slučaja nanosi na taj "čudni "istok tako da suje meni jako poznati pojmovi o kojima pričaš. i reći ću ti još samo da me iskustvo naučilo da niti moraš se bojati islamizacije zapada, niti će istok prihvatiti baš sve što dolzi sa zapada, radi se samo o nekim preklapanjima i miješanjima koje su upravo u ovo današnje doba globalizacije normalni.
    ja sam naučila da postoje dobri i loši ljudi, različiti samo po boji kože, nacionalnosti ili vjere i da nema boljeg i lošijeg i ispravnog i neispravnog-samo drugačijeg. i to je moj svijet moia(i moje obitelji i ljudi koji me okružuju)ako to je pijesak ja sretna u svom pijesku.
    svako ali baš svako mora imati pravo izbora pa i žena koja želi nositi burku!
    Posljednje uređivanje od zarrin : 15.07.2010. at 10:03

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

isto to sam čula od kolegice koja živi u Skopju neko vrijeme-međunarodna korporacija .

i rekla je da ne prelazi Vardar bez prijeke potrebe.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i sad tu dolazi do teze da je tvoje pravo da joj vidiš lice jer se eto osjećaš nelagodno ili ti je to fuj za vidjet, jače o njezinog prava da bude pokrivena i da ti ne pokazuje svoje lice.
    radi se o sukobu dvije slobode - jedne u srži neslobodne a druge u srži slobodne. A po čemu bi ova neslobodna trebala nadvladati slobodnu. Po čemu bi moja sloboda da vidim onoga ili ono što mi dolazi u susret bila manje važna od slobodne onoga tko ne želi da ga se vidi.
    Upravo zato i postoji zakon - ovdje ne govorim o nekom božijem zakonu - za mene postoji samo ljudski, u drugo ništa ne vjerujem.
    Civilizacija podrazumijeva ograničavanje slobode - ne šećemo se ulicama goli, zabranjeno je na javnom mjesto biti gol, zar ne? pa isto tako je logično da bude zabranjeno biti potpuno pokriven.
    To je minimalno uzajamno ograničavanje slobode kako bi suživot bio moguć - barem u demokratskim društvima koja poćivaju na nekim osnovnim načelima pravde, slobode i ravnopravnosti.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    možda i je, ali moram priznati da je to meni isto nejasno i zanimljivo.

pa zar prije 20-30 godina u bosni, makedoniji, nije bilo vjernika? nisu čitali kuran? nisu ga ispravno čitali? il kako to? i tko ih je sad odjednom to sve naučio?
    X

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj petra prvotno napisa Vidi poruku
    Po čemu bi moja sloboda da vidim onoga ili ono što mi dolazi u susret bila manje važna od slobodne onoga tko ne želi da ga se vidi
    Po ovome bi trebali još malo i name tags nositi na cesti, a po mogučnosti i sve osobne podatke. Mislim, zašto je tebi važno vidjeti lice neke osobe koja samo prolazi pored tebe i vjerovatno je više nikad nečeš vidjeti? Nju boli briga za tvoje lice, i dobrodošla si da ga pokriješ ako želiš.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ma ne srdim se...ali nije baš da ikome išta spočitavam, samo izražavam svoje mišljenje, koje je u ovom konkretnom slučaju drugačije od večine, pa je vjerovatno gledano kao "narrow minded". Gdje su tu dvostruka mjerila? Jer sam se usudila reći da su Amiši ispravniji od Katolika? Kako ta moja rečenica osporava ikakva prava Katolicima?
    nikako, jer to nisam ni rekla
    nego vrednuješ njihovu vjeru
    usporedbom s drugima
    a to baš nema smisla

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nikako, jer to nisam ni rekla
    nego vrednuješ njihovu vjeru
    usporedbom s drugima
    a to baš nema smisla
    Pa to je zapravo ista vjera druga doktrina, zato ih i mogu uspoređivati. Nisam uspoređivala Hinduizam i Katoličanstvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Lice je prozor za komunikaciju. Ako je ono pokriveno, presječena je veza osobe prema vanjskom svijetu. Žena nije nevidljiva samo za druge muškarce nego za bilo koga osim svoje obitelji. U našem svijetu najbliža analogija bi bila svećenik ili časna koji su se zavjetovali na život unutar zidina samostana i prekidanje veza s vanjskim svijetom. Na to se rijetki odlučuju.
    x

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

po čemu je ista vjera? jer je monoteistička?

Stranica 6 od 16 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •