eris prvotno napisa
Lanche je to fino napisala. Ja dolazim iz svjetovne porodice, i naučena sam da poštujem tuđe pravo na odabir ukoliko je on po nekim moralnim ili humanim principima. Taj prihvaćeni stav mi je omogućio da upoznam i družim se sa ljudima toliko različitim od mene ili moje kulture, ali toliko divnim, da bi bilo zaista šteta da ih nisam upoznala radi predrasuda. Islam je divna vjera, i kao takav je dio moje tradicije. Jel sve u redu u Islamu, ne znam, prije 1600.godina rečene su neke stvari i uspostavljani zakoni? Znam da univerzalne vrijednosti koje islam propagira su rad, dobro i tolerancija. Na žalost bilo je različitih vremena i različitih interpretatora islama. Ono što me interesuje jeste ta kontradiktornost kada je u pitanju žena. S jedne strane da ne izlazi bez muža, da se ne pokazuje, bude skrušena, ... S druge strane da bude uredna, izdepilirana, da ima pravo da promijeni muža(Islam odobrava rastavu ako je to neophodno) dok ne nađe prvog, da se obrazuje, da podijeli stečenu i unesenu imovinu iz braka, da poštuje i nastavi sa svojom vjerom ukoliko nije muslimanka i slično.
Da ne OT, vratiću se na glavu misao: ja nisam za zakon u vezi nošenja burke, ne podržavam, mislim da ljudima treba da bude dato na pravo, da ukoliko su punoljetni i psihički stabilni mogu da određuju šta da oblače. Ali s jedne strane razumijem i Francusku, jer je strah od širenja islama toliko jak, da su oni vjerovatno mislili da moraju nešto da učine. Samo mislim da će biti kontradiktorno.
Moram se osvrnuti i na bevandu, neko je pisao o tome. Zar je vama zaista čudno što neko ne pije alkohol, i ne služi ga u svom domu? Ili vam je to čudno jer to radi iz vjerskih pobuda?
Kod mojih prijatelja se kući ne puši i tu niko nikad ne puši. Pušačima jest malo teže ali poštujemo njihov odabir.