Kako i sam naslov kaže kod nas se događaju neke promjene: Paula ima 18 mj, inače je vrlo vedro, živahno i super aktivno dijete koje ne staje ni kad spava, .
I mi volimo tu njenu energiju, .
Ide u vrtić i tamo je stekla navike koje nastojimo njegovati i kod kuće, npr. kao što je vrijeme spavanja popodne. Nikada nije bilo histerije prije spavanja, niti negodvanja niti protestiranja, legle bi skupa, zagrlile se i tako nakon nekog kraćeg vremena zaspale.
No u natrag pet dana drastične promjene: danju uopće ne želi spaavati i to ju dovede do takve iznemoglosti da više ni hodat ne može od umora, ali u krevet neće. Mi ju odnesemo, ali tada počinje histerično plakanje, bacanje, udaranje.
Kad ju pitamo jel ju nešto boli odmahuje da ne.
Sinoć je imala takav napad od 9 do 11 kad je plakala bez prestanka. Niša nije odogovaralo, ni da ju držim, ni da ju ostavim ležati, ni da ju tješim, ni pričicu da čitam, ni muža nije šljivila,ma ništa nije pomagalo na kraju kad je već bila promukla od plakanja i deranja i kad nismo znali kako dalje , sjeli smo u auto i vozili se neko vrijeme dok nije zaspala (bilo je to hvatanje za slamku, ali je pomoglo).
Trenutno ne ide u vrtić jer sam ja doma.
Im ali ikoja od vas sličnih iskustava? Kako si pomoći?
Hm, možda ću sada napisati totalnu bedastoću, ali mislim da odbija spavati upravo zato što je s tobom doma i jednostavno se ne želi odvojiti od tebe. A i dnevna rutina koja se poremetila vjerojatno je u nju unijela nemir koji rezultira plačem i odbijanjem odlaska na spavanje.
I mi smo do prije par dana imali fazu od 5 dana dnevnog NESPAVANJA.... nema šanse da ga se odvuče u krevet, nikako nikako nije htio spavati... i u 18h bi samo klonuo i zaspao na kauču, doslovno bi otpadao sa nogu... ali nema šanse da legne u krevet.
Strpala sam ga u kolica i vozila dok ne zaspi u njegovo uobičajeno vrijeme spavanja i sad smo se opet JEDVA vratili u rutinu....
Mislim da im je to neka faza. Bar u našem slučaju...
Ponekad mislim ne pomaže ništa osim puuuno strpljenja, i sve dođe na svoje. Bitno je samo da si sigurna da je djevojčica zdrava. Provodite puno vremena zajedno, budi strpljiva u njenim minus fazama, ako si nervozna pokušaj da to ne osjeti toliko, a kada napokon zaspe priušti si nešto što te opušta i relaksira. Držim vam fige da to ne potraje dugo...
Iglica, moja malecka je 16,5 mjeseci i ima ponekad dana kad ide spavati u posve drugačije vrijeme od uobičajenog. Nekad zaspi oko 11 ili 12 sati ujutro, a nekad se ni do 14h ne predaje. U našem slučaju je najbolje da ju ne silimo na spavanje ako u tom trenutku neće bez obzira na trljanje okica i zijevanje, nego joj dam da se još malo poigra, ili ju motiviramo s nekim igračkicama ili mi radimo nešto pa ona to gleda da se smiri ili ju odvedemo u šetnju da se izmori. Onda se muž i ja lagano povučemo na kauč u dnevnoj sobi i kao gledamo TV, a ona nakon par minuta sama dođe da ju pomazimo, uhvati svog medvjedića za spavanje, eventualno traži cicanje i zaspi kao da ništa nije bilo
Ali istina, kad dođe vikend i kad nije više s bakom i dedom nego s nama, ona se ne da na spavanje da ne bi propustila štogod s nama, želi iskoristiti svaki trenutak i ostati što duže budna Poremeti joj se ritam i kad odemo kod mog tate u VŽ, pa spava samo u autu tamo i natrag, a navečer bude mrtva umorna i plače jer se nije po danu odmorila kako treba. Ali kod mojih nema šanse staviti ju spavati... jer je tamo totalna akcija, ima ogromnu kuću, terasu i dvorište za istraživanje pa od uzbuđenja ne može spavati.