Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: kako dobiti bistru mesnu juhu?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako dobiti bistru mesnu juhu?

znam da ima neka fora, tipa da se kuha stalno na laganoj vatri ili stalno na jakoj vatri.

ujedno da prosvercam ovo pitanje koje me sram staviti u naslov - od kakvog mesa (s koje zivotinje i kojeg dijela tijela) se kuhaju juhe. za pilece znam.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

isto...pa se priključujem pitanju.
    Inače se nonšalantno došetam do mesara, s visoka znalački preletim pogledom po škrinji i ko fol nezadovoljna izborom i sistemom "ajde-kad-sam-već-tu" stanem pred odjeljak s "kravama" i kažem:
    Ah, dajte mi nešto za juhu!

Nema tome dugo kako sam mislila da su govedina, junetina i teletina od 3 različite životinje...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je super od junetine i/ili od teletine
    ja volim onaj misicavi dio junetine
    neko voli ramstek (ono di je kost i malo bijelog)
    od teletine volim da je od repa il tak necega

bistru dobis da kuhas laganini, hrpu grincajga, sol stavis na kraju i ubacis jedan porilukec, on navodno daje bistrocu

Početno

Stavis jedan krumpir (oguljen, u komadu).

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ubacim komad junetine (čista, bez masnoća, može teletina i govedina), pustim da juha zakuha (lagana vatra). Kad zakuha, poberem pjenu s vrha, malo kasnije ubacim mrkve (i žute i oranž), korijen celera narezan na kockice, korijen peršina. Ponekad i karfiol i brokulu.
    Nek se lagano kuha dok meso ne bude mekano. Ja ubacim kocku (a može i žlica Vegete tko je koristi).

Netko uzme flam, to je malo žilavije, a netko i onaj dio s koskom.

Tako radim i pileću juhu. Uzmem krilca, malo pileće jetrice, koji karabatak. Na sredini kuhanja ubacim povrće i to je to.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja bubnem sve od đuture

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ponekad stavim i luk (narezan na četvrtine).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stavim luk u glavici, cesnjak u glavici, krumpir u komadu, mrkve u komadu, persin i/ili celer u buketicu, korabu u komadu, stogodstignem u komadu pa opet stalno ta neka poluprozirna boja. koliko uopce bistra juha moze/treba biti?

i ima li neko meso koje ne pusta onu gadost na vrh vode?

matilda, kad kazes komad, to je bez kosti? sto pise na onoj plasticnoj kutiji (ajmo znaci malo pojednostavniti ) kad kupujete meso?
    u mesnicu nikad nisam usla, pa necu ni zbog mesne juhe.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja najviše volim juhu od teleće koljenice, ali ona nije bistra.
    ostale jesu i ne znam je li fora u tome što sve stavljam u hladnu vodu.
    na kutiji piše ramstek, ako ćeš to.

ja povrće prepolovim (mrkve, celer, koraba, peršin, češnjak, luk, ponekad poriluk i rajčicu, list kelja ili nekoliko prokulica). krumpir nikada ne stavljam (zar se on ne raskuha i šlrob ne zamuti juhu)?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stavim kapulu, dvi-tri rajcice, papriku zelenu, mrkve, persina i obavezno celer, sol, i govedinu ili teletinu, s kosti po mogucnosti, sve zatvorim u express u kuham po ure do 40 min recimo, zavisno od mesa...
    govedina se kuha malo duze, ali je bolje juha od govedine nego od teletine
    nakon kuhanja, procijedim svo povrce korz cjediljku, ili kroz ono sito i vratim u juhu...
    i uvijek je bistra

nikad ne stavljam krumpir u juhu

krumpir, i ostalo slicno povrce cini juhu guscom tj amnje bistrom

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kad je juha gotova umutiš snijeg od bjelanjaca i dodaš u juhu.On pokupi sve "mutno" onda samo onom šupljikavom kašikom skineš pjenu i ostane bistra juha.

poslije možeš dodati fideline ili štaveć želiš.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pod bistrom mjuhom se smatra ona juha od mesa u koju nije naknadno propasirano kroz sito/cjedilo ono povrce koje se u njoj kuhalo. kao sto je u Dalmaciji obicaj. i onda juhu procjedis kroz cjedilo za caj, a ne kroz ono za rizu.

ono s vrha pokupi zlicom i baci cim se pojavi.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ujedno da prosvercam ovo pitanje koje me sram staviti u naslov - od kakvog mesa (s koje zivotinje i kojeg dijela tijela) se kuhaju juhe
    .

ja pravim od obične teleće kosti. ako ima na njoj mrva mesa predivno.

Početno

Krumpir je stari bakin recept. Dan danas se sjecam da mi je jos kao maloj govorila:"Da ti juha ne bude mutna, uvijek stavi jedan krumpir." On se ne raskuha, nego stvarno ostane u komadu. I nikad u zivotu mi juha nije ispala mutna.

Fora s toplo/ hladnom vodom je sljedeca: ako hocete finiju juhu (naustrb mesa), stavite meso u hladnu vodu; ako hocete fino kuhano meso, te nije vazno kakva ce biti juha, stavite u toplu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a fora za žderonje koji hoće i juhu i meso? nemaš, a? priznaj!

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

od junećeg fjanka + kokošja sitnež. Super kombinacija. E, da: zelenje tipa kupus, kelj, cvjetača brokula i sl. se ne kuha u juhi jer ono pobere svu masnoću iz juhe, tj sve ono što valja, pa juha bude onako više soparna (ko da je kuhana bez mesa). Kod nas se zelje kuha recimo s bravetinom (koja je prilično masna).[/quote]

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Recept za moju bistru juhu:
    Stavim mrkve, peršin(u komadu ili polovine), pola glavice luka, cijeli oguljeni krompir. Ako imam, dodam i celer. Obavezo i peršin list. Zrna bibera. Nalijem hladnu vodu.
    Meso-piletina-kost kad skinem bijelo meso, batak, zabatak
    junetina,teletina-prsa

Super mi je kad miješam 2 vrste mesa.
    Kad juha zavrije, skinem pjenu s vrha i kuham na slaboj vatri dok sve ne omekša. Junetinu uvijek stavim da malo prokuha prije nego dodam povrće. Kad je kuhano obavezno pričekam da sjedne talog i onda polako procijedim kroz cjedilo sa malim rupicama(za kavu), a nekad i kroz dvostruko. Onda tek zakuhavam tjesteninu ili nokle.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moja juha je uvijek bistra-nemam pojma u čemu je tajna

meso i povrče uvijek stavljam u hladnu vodu da bi hranjivi sastojci ostali u juhi (ako želite ono kaj je zdravo da ostane u povrču onda se stavlja u vruču vodu)

dakle,juneći flam,luk (stavim glavicu prvo na plamenik da zagori izvana),mrkvu,peršin,rajčicu,celer,korabu,list kelja.

kad je kuhano izvadim sve van pa sa cjedilom grabuckam po loncu da se uhvate evevntualni ostaci mrvica od mesa i povrča.
    ubacim brokulu i karfiol na cvjetice,kuham 10tak min pa juhu zakuham tjesteninom.

e da ,juhu na početku zasolim,a na kraju dodam vegete i bibera.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja radim tak da stavim komad mesa (obično ramstek) i prelijem ga hladnom vodom (ne previše vode), stavim par bibera u zrnu i lagano kuham.

Kad se počne raditi ona pjenica na vrhu, nju skupljam žlicom i ubacim malo koncentrata paradajza (ne puno, možda za pola do jedne male žličice; moji starci uvijek u škrinju stave cijele manje rajčice pa onda samo ubace jednu kuglicu u juhu), posolim i dalje lagano kuham oko 1 sat (obično mi mesa bude 20-30 dag), dodam na krupno narezane mrkve i celer i dalje lagano kuham, negdje pol sata pred kraj kuhanja (jer je dosta oko 2 sata) dodam brokule i karfiola natrganog na cvjetiće i malo poriluka, eventualno još soli ili malo vegete i kuham dok sve povrće nije kuhano.

Onda povrće povadim van vilicom, ostavim juhu da par minuta odstoji da se slegne talog i polako ocijedim kroz sitno sito. Onda vratim povrće u juhu, meso očistim od kosti i maščobe, narežem na kockice i ubacim u juhu te ukuham tjesteninu i posipam nasjeckanim peršinovim listom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •