Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Manjak eritrocita, hemoglobina i hematokrita u krvi

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno Manjak eritrocita, hemoglobina i hematokrita u krvi

Pozdrav veliki svima!!!! Nova sam na forumu, pa ako nesto krivo napisem sorry. Imam jedan mali problemcic pa bih voljela ako je netko imao slicno iskustvo da mi da nekakav savjet...Trudna sam 25 tjedana, vrijednost eritrocita mi je 3.52, hemoglobina 109, a hematokrita 0.321 i doktorica mi je dala da pijem zeljezo, no zeljezo mi je malo i poviseno 32.30 i sada me strah ako pocnem piti zeljezo 2 puta dnevno, da ce mi ono jos vise skociti, a to opet nije dobro... Curke sta vi mislite?? Hvala unaprijed

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Draga moja, ti si anemična! Ništa strašno, ali trebaš piti željezo da se hemoglobin još ne smanji, meni je trenutno na 100, a startala sam sa 119. Beba je mali slatki parazitić i ona će uzeti sve šta joj triba, a tebi što ostane. Nemoj da te buni onaj posebni rezultat željeza, gleda se zapravo hemoglobin, tako je meni dr. objasnio.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zapravo bi ovi nalazi značili da ti posteljica dobro radi , a ne da si anemićna.
    Potpuno su fiziološke ove vrijednosti (za trudnicu) jel se volumen krvi povećava . Ako imaš dvojbi ja bih razgovarala sa hematologom , ali po koncentraciji željeza nemaš anemiju.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

imala sam isti problem, vrijednosti otprilike kao i tvoje. Bila sam kod hematologa na rebru, gdje su mi vadili vrijednost folne.. kiseline i b12, jer i njihov manjak može biti uzrok anemije. Nemoj piti na takav nalaz željezo, jer njega očito imaš dosta da si ne napraviš više štete nego koristi. Meni su nalazi folne i b12 bili ok i bez obzira na smanjene eritrocite i hemoglobin zaključak hematologa je bio da je to normalan nalaz obzirom na trudnoću. Nikakvu terapiju nisam dobila.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj sarica2 prvotno napisa Vidi poruku
    imala sam isti problem, vrijednosti otprilike kao i tvoje. Bila sam kod hematologa na rebru, gdje su mi vadili vrijednost folne.. kiseline i b12, jer i njihov manjak može biti uzrok anemije. Nemoj piti na takav nalaz željezo, jer njega očito imaš dosta da si ne napraviš više štete nego koristi. Meni su nalazi folne i b12 bili ok i bez obzira na smanjene eritrocite i hemoglobin zaključak hematologa je bio da je to normalan nalaz obzirom na trudnoću. Nikakvu terapiju nisam dobila.
    Identična stvar kod mene samo što je kod mene hemoglobin 102 aželjezo 23,6. Biula kod hematologa na razgovoru i rekao mi je da odradim nalaze B12 i folne, oni bili ok i kaže hematolog da nije riječ o anemiji nego jednostavno takav je hemoglobin u trudnoći. Isto nikakva terapija samo nastaviti piti prenatal i to je to.
    A sada ću ti citirati nešto sa rodinih tekstova vezanih za smanjeni hewmoglobin u trudnoći:

"Ponekad se dešava da hemoglobin, kojeg liječnik mjeri, može pokazati da ste anemični kada, u stvari, nije tako. Zbog normalnog povećanja količine krvi u tijelu tijekom trudnoće ponekad se javlja «hemodilution»(razrjeđivanje hemoglobina), te će se pokazati niže vrijednosti nego prije trudnoće. U svojoj «Knjizi trudnoće», dr. William Sears to zove «fiziološka anemija trudoće».
    Isto tako, prema knjizi Sheile Kitzinger «Kompletna knjiga o trudnoći i porodu», normalno je da razina hemoglobina padne tijekom trudnoće. Prije se željezo rutinski prepisivalo za vrijeme trudnoće ali se otkrilo da to može biti štetno. Čak štoviše, ako ženina razina hemoglobina NE padne tijekom trudnoće, povećavaju se šanse za prijevremenim porodom"

"

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sam imala hemoglobin prije mjesec dana 94, počela koristiti sok od cjeđene cikle, mrkve i jabuke a isto tako jela što više kupina i borovnica, povrća zelenog i sada hemoglobin 102.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Hvala curke puno!!!!!!!!! Ponovila sam nalaze kod mame u bolnici ali samo za zeljezo i kod njih u laboratoriju mi je zeljezo cak 40, tako da definitivno necu piti te tablete, nego cu pokusati ishranom, a ako za dva tjedna ponovljeni nalazi ne budu nista bolji onda cu poceti. Jos jednom hvala i velika pusa svima!!!

goa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Eto, čovik stalno nešto novo nauči! Ja već dva miseca pijem heferol( 2 kapsule ), hemoglobin je trenutno pao na 100, a koncentracija željeza mi je 19. Trebam li ja zapravo piti željezo ili ne? Nitko mi nije spominjao nalaze folne i B12..

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj goa prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko mi nije spominjao nalaze folne i B12..
    niti meni...
    a bome, sad gledam nalaze, nigdje nemam niti vrijednosti za željezo...
    vidim samo da mi je hemoglobin 113 i dobila sam heferol...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja sam na svojoj prvoj analizi imala hemoglobin 117, ali je srecom dr uradio i Fe koje je bilo cak 32 sto je iznad granice i rekao da mi nikako ne treba zeljezo. Obavezno utvrdite kolika je njegova koncentracija u krvi pre nego sto krenete da ga uzimete u tabletama, jer anemija cesto nema veze sa zeljezom, vec sa nekim drugim elementom, a uzimanjem zeljeza se mozete dovesti u stanje da ono predje u toksicnu dozu, jer visak u krvi nije dobar, kao ni manjak.
    Cesto se desi da ustvari nedostaje neki od vitamina B grupe ili vitamin C koji to zeljezo treba da veze, mada moj dr kaze da se vitamin C i ne preporucuje kao suplement u ranoj trudnoci.
    Ako je zeljezo visoko a hemoglobin nizak, treba samo pojacati povrce i integralne zitarice, a cak izbegavati "jako meso" gde je junetina ili npr. iznutrice (u jetri ima dosta Fe)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cure, pa razmišljajte logično: Ako imate u krvi dovoljnu koncentraciju željeza (ili čak i više), onda je stanje sniženog hemoglobina uzrokaovano drugim uzrocima ili je fiziološko.
    Samo nalaz hemoglobina u trudnoći (bez konc. željeza ) ne može govoriti o anemiji jel je potpuno fiziološki da hemoglobin bude snižen.
    Ja bih se kod takvih situacijama konzultirala sa hematologom ako imam dvojbi. Dodatak željeza je oksidans i ako nema potrebe za njim ne bi ga trebalo uzimati.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vrlo zanimljivo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •