Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 198

Tema: Spremamo se za porod kod kuce!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Spremamo se za porod kod kuce!

Moram priznati da su moja prva razmisljanja o porodu kod kuce bila uvijek skepticna i cudila sam se jako onima koji su branili takav porod govoreci da je bolji i sigurniji od poroda u rodilistu. Za mene je to bilo neusporedivo i htjela sam dokazati tim osobama, a vjerojatno i sebi, da je nejbolji i najsigurniji porod u rodilistu. Tako su pocela moja istrazivanja koja su na kraju neocekivano rezultirala mojom promjenom, tj. otkrila sam mnoge istine i zablude i kada sam ih na kraju i prihvatila, odlucila sam da jednog dana ako ikad budem trudna, gledat cu da se porodim kod kuce.

Nakon otprilike 2,5 godine ta se moja zelja polako i ostvaruje, a posto nam je termin za skoro mjesec dana, htjela bih ovdje podijeliti sa svima vama nase iskustvo poroda kod kuce. Znam da to zakonski nije moguce u Hrvatskoj, ali se iskreno nadam da ce jednog dana postati.

Uglavnom, kada sam ostala trudna mislila sam da niti u Svicarskoj to nije moguce jer nisam nikad cula da se iti jedna zena planski porodila kod kuce. Onda sam u telefonskom imeniku nasla broj Udruge svicarskhi babica koji sam nazvala i dobila meni vrlo vazne informacije. Dobila sam i tel broj nase babice Iris koja je odredena po zoni i po kantonu (talijanski dio). Babice su ovdje samostalne, ali ne sve vec samo one koje poloze neki posevan ispit i nakon odredenih godina staza u rodilistima. Uz to su placene od zdravstvenog osiguranja. Godisnje je vrlo mali postotak poroda kod kuce u odnosu na privatne klinike i bolnice, svega 2-3%, i to u cijeloj zemlji, a zene se cesce odlucuju na takav porod u njemackom i francuskom dijelu Svicarske.

Nas prvi sustret sa babicom je prosao super. Odmah sam se osjetila dobro u njenom drustvu i svidjela mi se. primjetila sam veliku razliku izmedu njenih pregleda kod kuce i klasicnih rutinskih pregleda kod ginekologice. Naime, Iris je uvijek pristupala sa mnogo postovanja prema mom rastucem stomaku, i kada bi ga dodirivala ti su pokreti bili uvijek njezni i ugodni. Ona je vedra i pozitivna osoba, rado se smije, a nad ljudskom gluposti je ironicna. Sjecam se koliko smo se samo MM i ja cinili cudnima ginekologici u nekim nasim stavovima i prohtjevima u trudnoci, i na koliko smo sumnje i nepovjerenja nailazili kod nje, a za te iste stvari smo nailazili na odobravanje kod babice Iris. Za ginekologicu smo bili mladi bracni par, neiskusni i sa glavom u oblacima, sa cudnim zahtjevima koje ce ona promijeniti, dok smo za babcu Iris bili sasvim najnormalniji par koji zeli roditi kod kuce, sto je sasvim normalno. A normalne su i nase sumnje u sigurnost rutinskih UZV-a na svakom pregledu oko kojeg je bilo najvise diskusija sa doktoricom. Ali to je druga prica.

Posto jos nisam sigurna kako i sto napisati o nasem porodu kod kuce (valjda zato jer se on tek treba dogoditi), napisati cu ovdje listu stvari potrebnih za taj dogadaj. Listu nam je dala Iris i ona izgleda ovako:

1. tri paketa ulozaka (Molfina soft kupljenih u Migrosu). To su oni posebni ulosci koji se savjetuju i u HR sto su pamucni i sa mrezicom odgore, a najcesce se sa njima mogu kupiti i mrezaste gacice.
    2. tople carape - da mi ne bi bilo hladno za vrijeme trudova i poroda
    3. udobna majca
    4. dva grudnjaka - ne moraju biti za dojenje, bitno je da su udobna
    5. led - u slucaju krvarenja
    6. termofor - opet nakon poroda da se brzo utoplimo ako nam bude hladno
    7. plasticni vrc i lavor - za pranje nakon poroda, dok lavor moze posluziti i ako mi se bude povracalo u prijelaznom dijelu
    8. stare krpe - radi brisanja poda ili ako se zamaze negdje nesto
    9. dvije plahte normalne velicine sa gumom - ona ce donjeti svoj madrac
    10. Moltex - to je nesto kaojako upijajuce platno, sa jedne strane nepropusno a sluzi za zastitu za krevet ili bilo koju drugu povrsinu
    11. seceri - med, sok od grozda, voda, krekeri
    12. vruca voda
    13. cista majca ili spavacica nakon poroda
    14. elektricna grijalica
    15. rucnici - 3 normalne velicine, kao oni za ruke, i 3 malo manja
    16. plasticna casa
    17. pamucna kapica za bebu
    18. pelenica
    19. body sa dugim rukavima i odjelce - ev. dekica radi utopljavanja
    20. obicne svedske pelene

Uz to je rekla da ne moramo odmah kupati bebu, i da ona to najcesce ne radi odmah nakon poroda vec kada se roditelji sami osjecaju spremnima za to, najcesce nakon nekoliko dana, ali nema zurbe.
    Za kupanje savjetuje samo par kapi bedemovog ulja u vodu.
    Za higijenu pupka preporucila nam je dezinfekcijsko sredstvo Merfen i prasak Wecesin, naravno potrebne su i gaze.
    Potrebno nam je jos i termometar da vodu, cetka i cesalj za kosicu i skarice sa tupim vrhom za noktice. Kadicu i rucnike vec imamo. Kao zastita za guzu preporucila je balzam od Calendule (Weledin proizvod) iako smo mi vec kupili napravljenu kremu iz apoteke u HR (trazili Pavlovicevu mast pa ju nismo nasli).

Toliko za sada. Komentirajte i pitajte sve sto vas zanima. Mame koje su vec imale porod kod kuce: bila bih vam zahvalna ako nam mozete dati po koji savjet. Mi se jako veselimo nasem porodu i to bas zbog toga sto ne moramo odlaziti iz udobnosti i sigurnosti naseg doma, ljubavnog gnijezda kojeg smo sami savili.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sto reci, zvuci fantasticno, blago tebi...
    ja sam si tako nekako zamisljala svoj porod jer sam zivjela vani, ali sam se pred kraj trudnoce iznenada morala vratiti u HR i zavrsila na porodu koji je bio suprotan bas svemu onome sto sam si zeljela. nadam se drugi puta proci bolje.
    tebi zelim da ti cijeli dogadjaj prodje sto ljepse i bezbolnije, bez sumnje bit ce to nezaboravan dogadjaj. jedva cekam da cujemo kako je bilo. svakako nas obavjestavaj sto se dogadja. sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:D

Bas mi je drago i jedva cekam nove postove.

Neke od stvari sa liste ti mozda ni nece trebati. Elektricne grijalice i slicna cuda ali pretpostavljam da su vam to savjetovali mozda imajuci na umu vasu stambenu situaciju pa neka stoji. Ako se za nesto pitas treba li vam (a skupo je) pitaj ih neka ti objasne zasto treba i postoje li jeftinije alternative.

Weledina krema je odlicna, i mi smo je koristili na pocetku. Imaju i neku biljnu kupku ako budete htjeli.

Ove stvari za pupak ne znam. Mi smo morali kupiti plasticnu kao stipaljku, vidi se na slici. I onda smo samo alkoholom i vaticom prebrisali to a kozu nigdje nismo dirali alkoholom.

Kad sam vec kod alkohola, mislim da ce ti trebati jer prvih dana mjere bebi temperaturu pa tim cistis toplomjer poslije mjerenja.

Svedske pelene su ti dobre imati oko 12 kom bar jer ih mozes svuda koristiti. Kad krenete kupati bebu nemoj brisati rucnicima nego bas tim pelenama. Puno su tanje, bolje upijaju a vazno je da sve pregibe dobro osusis da se koza ne crveni.

Imas maramu za nositi bebu? Posto ce biti zima to bi vam moglo biti puno bolje nego kolica.

Procitaj dijelove o dojenju sa portala na vrijeme i na vrijeme pricaj sa babicom o tome sta i kako zelis. Zajedno sa muzem.

Za porod kod kuce ti ne treba niti puno stvari niti puno prostora. Osim toga babice jako dobro znaju improvizirati pa se nista ne brini i ne pustaj da te hvata panika ako bas sve stvari nisu cakum pakum.

Pisi opet.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala Lilly, da znas da sam se bas nadala kako ces mi se ti javiti , pa su tu jos i Natasa i Samaritanka, steta sto ne mogu dobiti i Sandru (znam da je i ona rodila kod kuce)... Cure, ako sam koga zaboravila (a sigurno jesam) nemojte mi zamjeriti nego mi se samo javite ovdje.

Elektricnu grijalicu ako bas bude potrebna posudit cemo od sveki koja je dva kata iznad nas. Mislim da je nju babica trazila samo zato jer se beba treba roditi u zimskom periodu, i mozda i kod kupanja da bi kupatilo bilo ono bas jako toplo.

Bas danas kad smo kupovali Weledinu kremu teta u apoteci nam je savjetovala i tu biljnu kupku, ali ju nisam uzela jer nisam imala jos niciju preporuku. Da sam znala ovo ranije danas bih ju odmah i imala. Neka, sljedeci tjedan idemo i po nju.

A sto mislis koje bi mlijeko ili neznamsto bilo potrebno da se njime premaze cijelo tijelo bebice nakon kupanja? Je li to uopce potrebno ili je dovoljno mazati samo guzu?

Onu plasticnu stipaljku za pupak ima ona u svom setu tako da ju mi ne trebamo kupiti. Alkohol cu onda jos uzeti, ali ne znam koliko % treba biti?

Imamo i paket od 10 svedskih pelena, bas zato sto mi se cinilo da ih mozemo svugdje koristit. Vec su oprane i ispeglane.

I da, imamo maramu za nosenje, i skafander pa kada cemo morati izlaziti mislimo koristiti bas to a ne kolica. Zapravo, kolica su bila prva stvar koju smo rekli da necemo uopce, i trebali smo dugo objasnjavati rodbini da nam ju niti slucajno ne kupuju, barem ne za sada. Nekako ne mogu zamisliti sebe tako daleko od bebice, bas u tim hladnim novogodisnjim danima i kasnije, jer imam osjecaj da koliko god ju budem oblacila i slojevito i sve, da ce joj ipak biti toplije u marami blizu mog tijela gdje mogu imati i vecu kontrolu nad situacijom. MM se bas veseli toj marami i koliko mi se cini on ce se stalno otimati da ju on nosi, a to i nije lose jer je on bas dosta kalorican pa ce bebici biti super toplo uz tatu.

Ja nekako imam cijelo vrijeme osjecaj da cemo MM i ja odraditi najveci dio sami, i to mi se najvise svida, a da cemo tek ono nekako pred kraj pozvati babicu, tek toliko da i ona bude tu u slucaju da zatreba. To je ono u globalu kakve su mi zelje. Znam sigurno da cu se setati i hodati po stanu, hopsati na svojoj lopti, kruziti kukovima i slusati laganu muziku, meditirati i opustati se uz svoje omiljene svijecice, kupati se u kadi dokle mi to trudovi dozvoljavaju, a onda isprobavati razlicite prirodne polozaje kada dode vrijeme za tiskanje. Ono sto bi mi najvise smetalo je prisutnost nepoznatih osoba i time i nepozeljnih. Zato sam se vec dogovorila i sa MM da ce on biti moja obrana u tom smislu, cak ako mi i babica zasmeta, pa i on sam, da ce uciniti u tom trenutku sve da me ostave na miru samu, povuci ce se u drugu sobu i nece dozvoliti nikon da mi smeta. Sretna sam sto nalazim na toliko razumjevanja kod MM, koji se u potpunosti stavio u podredeni polozaj i rekao da ce na porodu biti tu da mi doslovce sluzi i podrzava me u svim mojim potrebama, pa cak i ako one iskljucuju njega. Ne znam niti samam kako cu reagirati ali ovolika sloboda i razumjevanje s njegove strane mi daje jako veliki osjecaj povjerenja i uklanja svaki pritisak iz moje glave. Ma znam da ce bas zbog toga biti super i za oboje predivan i nezaboravan dogadaj.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ajme, supić, blago vama
    Ja neki dan ležim u zagrljaju svog dragog nakon svih nježnosti i kažem, kako bi bilo prekrasno da se bebica ovdje rodi i da ju zagrle moje i tvoje ruke, a ne da ju dočekaju sterilne gumene rukavice neznanca...
    Ja samo sanjam, i napisala sam cijeli moj san, pa rasplakala one koji su čitali...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

blaaaaago vama!!!! zelim vam sve najnajnaj, lak porodjaj, i lepu bebicu! sretno!

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

divim se i želim sve najbolje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što vam poželjeti, osim da sve prođe u najboljem redu.

Mi smo na žalost, po pitanju poroda u kući, udaljeni od vas par tisuća svjetlosnih godina.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj emy prvotno napisa
    Zapravo, kolica su bila prva stvar koju smo rekli da necemo uopce, i trebali smo dugo objasnjavati rodbini da nam ju niti slucajno ne kupuju, barem ne za sada. Nekako ne mogu zamisliti sebe tako daleko od bebice, bas u tim hladnim novogodisnjim danima i kasnije, jer imam osjecaj da koliko god ju budem oblacila i slojevito i sve, da ce joj ipak biti toplije u marami blizu mog tijela gdje mogu imati i vecu kontrolu nad situacijom.
    mi smo isto mislili da uopce necemo kolica, ali kasnije smo ih ipak kupili, mogu ti reci bacen novac, m. se nikad nije voljela voziti u njima, ne znam, mozda zato jer je bila navikla na maramu, kolica smo kupili kad je vec imala preko mjesec dana. tek s nekih 7, 8 mjeseci kad je postala zainteresiranija za svijet oko sebe i kad je mogla sjediti smo kupili kisobran kolica i to nam je bilo super, jos uvijek se rado vozi u njima. ona velika kolica sam, srecom prodala, a za drugo dijete sam odlucila ni ne kupovati velika kolica. do 6 mjeseci ce se nosati u marami, a onda ravno u kisobran kolica, koja su jos da dodam, toliko jednostavnija za manevriranje...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono sto bi mi najvise smetalo je prisutnost nepoznatih osoba i time i nepozeljnih. Zato sam se vec dogovorila i sa MM da ce on biti moja obrana u tom smislu, cak ako mi i babica zasmeta, pa i on sam, da ce uciniti u tom trenutku sve da me ostave na miru samu, povuci ce se u drugu sobu i nece dozvoliti nikon da mi smeta. Sretna sam sto nalazim na toliko razumjevanja kod MM, koji se u potpunosti stavio u podredeni polozaj i rekao da ce na porodu biti tu da mi doslovce sluzi i podrzava me u svim mojim potrebama, pa cak i ako one iskljucuju njega. Ne znam niti samam kako cu reagirati ali ovolika sloboda i razumjevanje s njegove strane mi daje jako veliki osjecaj povjerenja i uklanja svaki pritisak iz moje glave. Ma znam da ce bas zbog toga biti super i za oboje predivan i nezaboravan dogadaj.
    emy, jako mi je drago što ide sve po planu i što imaš tako veliku podršku TM-a.
    Čini mi se da si nekad negdje pisala da ti je upravo on "otvorio oči" u vezi prirodnog poroda, zar ne?
    To neuznemiravanje je tako bitna stvar, a najčešće ignorirana i podcijenjena, čak i ako imaš sreće da ti porod u rodilištu protekne relativno neinterventno.
    Može se to čak desiti i ako je porod kod kuće, ali uz takvu babicu i muža očito nemaš što brinuti.
    Ah, sline mi cure na Felixin planirani porod u Kući za porode kod Graza, ali porod kod kuće mi je još uvijek nedokučiv san.
    Javljaj nam kako idu pripreme.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama J. nije to bio on. Od njega sam se razvela.
    Taj moj bivsi muz je znao samo filozofirati i uvjeravati se, pricati. Ali u kuci su za njega postojali muski i zenski poslovi... nikad mi ne bi pomogao u kuhinji, ali je voli pozivati k nama na veceru svoje prijatelje s posla i predstavljati svoju mladu zenicu (kao da sam bila neki trofej). Nismo izdrzali niti pune dvije godine u braku jer smo se vec poceli rastavljati prije druge godisnjice.
    Ipak, njegova stalna filozofiranja su me navela pocnem dublje istrazivati sve te teme i zbog toga sam mu zahvalna, jer sam na taj nacin pocela raditi na sebi i zbog toga sam danas tu gdje jesam i sa planom poroda kod kuce koji se polako i ostvaruje.
    Nakon razvoda sam si znala zamisliti u glavi kako bi to bilo da sam ostala trudna sa njime i vjerujte mi, hvatala bi me panika. Pa cijela kuca i bebica bi bila na meni, pa cak i on, i njegove kosulje i onda mi sigurno ne bi on pomagao u tome, nego bi pozvao kod nas kuci svoju predragu mamicu i to bi bio zivi kaos jer ja s tom zenom nisam nikada mogla normalno pricati. Mislim da bih otisla stvarno u depresiju.

A sada je prica potpuno drugacija. Sa novim muzem sam dobila i predivnu svekrvu, mladu i simpaticnu koja me jako voli i postuje svaku moju rijec. Zapravo, to je obostrano i osjecam ju vise kao prijateljicu a ne kao svekrvu. Nisam mogla niti vjerovati da bi svekrva mogla biti tako dobra, a pogotovo ne nakon mojeg porazavajuceg prvog iskustva. A zena je nedavno i sama prosla kroz pakao razvoda, pa nas dobro razumije. Kazem nas, jer je MM nakon 5 godina braka trazio razvod od kada smo se nas dvoje malo bolje upoznali. Da, ostavio je svoju bivsu radi mene mozemo i tako reci.

I tako smo zajedno u nekako istom vremenu oboje prolazili kalvarije s jedne strane, ali smo imali jedno drugoga i upoznali smo se stvarno u dusu (iako cemo se upoznavati citavog zivota). Ja sam se razvela ovdje, on u Srbiji, pa smo skupili opet sve dokumente i u petak ih naponok predali ovdje kod maticara. Ovaj tjedan cekamo njihov telefonski poziv koji ce nam pokazati da se sav nas trud svih ovih mjeseci putovanja i ambasada isplatio i da se mozemo napokon vjencati!

Nikad nisam mislila da cu se vjencati ovako s trbuhom do zuba, ali sada mi je to i simpaticno. Moje prvo vjencanje je bilo samo kod maticara, i oko njegovog organiziranja mi se previse upetljala svekrva i zbog toga sam osjecala da ono nikad nije bilo MOJE. A sada znam da ce biti drugacije jer su druge osobe u pitanju i jedna sasvim novo malo bice koje ce biti u centru paznje.

Eto, malo sam skrenula s teme, ali nisam mogla a da ne objasnim malo kako stvari stoje uistinu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto, nije svako zlo za zlo .
    Drago mi je da se kockice polako slažu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Emy, mi nismo mazali malca nakon kupanja. Guzu isto ne moras stalno. Ako se zacrveni. Vaznije je sve pregibe dobro brisati.

Pelene nemoj peglati, previse nepotrebnog posla a slabije upijaju. Ako ti padnu na pamet bakterije odmah zaboravi. Neces biti u bolnici nego kod svoje kuce i neces prati pelene u vodi iz rijeke nego u cistoj vodi.

Alkohol u apoteci, mislim 85%. U principu nije ni bitno.

Nemoj zvati babicu pred kraj nego joj radije objasni (tu se valjda ne moras boriti PROTIV nekoga ko bi trebalo da je tu za tebe) sta biste vi zeljeli. U Nl babice imaju obicaj vise biti odsutne pa cak i 'zakasniti', ali tu mozda ne. Radije sve to dobro pretresi unaprijed i iznesi svoje zelje nego da tada kad sve krene ti ili ona skuzite da ne radite u harmoniji.

Dobro je sto se pripremas sa pozama i svim slicnim ali pazi da ne 'pocnes radati' od trenutka kad osjetis prvi trud, da ne zavrsis sa pricom o 39-satnom porodu. Ponasaj se normalno i radi sve sto i inace bi dok god mozes ali znajm tebe pa cu dodati: i ne forsiraj se sa tim. Znat ces sva pravila, poze, sve sto ce ti trebati, ali u principu sve mozes odraditi i bez toga tako da se slobodno mozes opustiti i ako ces bas na nesto paziti neka to bude da slusas svoje tijelo.

Koliko jos? Jedva cekam pricu. :skakutalo:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

oko mjesec sad vidim.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh da. Na ovo mi cure sline.

Joj da je tako kod nas, možda ja ne bih imala 3 carska reza.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Želim ti da sve prođe kako si zamislila i planirala!
    Jedva čekam tvoju priču s poroda!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jucer smo bili opet na pregledu kod dokice.
    Osim normalnih pregleda tezine, tlaka i mokrace koji su sve u normali, ovaj put me je pregledala i ginekoloski. Kaze da mi je grlic fini mekan i dobro centriran i da jako dobro osjeca glavicu.
    Uz to mi je uzela i bris na streptokoke (mislim) sto se ovdje radi rutinski, i nalaz ce biti gotov u cetvrtak.
    Vidimo se kod nje opet, ali sada za dva tjedna, kada je rekla da cemo napraviti i jedan CTG od 15 minuta.

Ja se i dalje dobro osjecam, nisam pocela naticati u nogama niti bilo gdje drugdje, jedino mi stima raste vrlo uvjerljivo. Beba se dobro mice, snazna je.
    B-H kontrakcije osjecam svakodnevno i nisu mi bolne. Samo mi je malo teze hodati ybog osjecaja napetosti kada mi se pojave, pa onda napravim malu pauzu i nastavim kada produ.
    Danas sam osjetila i kako su mi grudi postale teze i punije nego inace, i iz lijeve cice mi je samo od sebe poteklo malo kolostruma. Izgleda da cu ipak morati ovaj tjedan u nabavku vecih grudnjaka, a toliko mi je nije islo i cijelo vrijeme sam si govorila kako su mi grudi manje pa da necu imati potrebu za vecim grudnjacima. Prevarila sam se!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hm. rade vise rutinskih kontrola nego ovde.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lilly, a da li kod vas rade onaj "kompletni pregled" na sam termin poroda, osim ako se bebica nije rodila prije termina? Taj pregled bi se sastojao u procjeni kolicine amnionske tekucine, protok krvi kroz pupcanu vrpcu i promatra se misicna napetost djeteta (to sve pretpostavljam ultrazvukom), i onda jos i CTG i otkucaji srca. Svrha tog pregleda je procjena stanja ploda i posteljice.

E sad, ono sto mene zivcira jeste sto se taj "kompletni pregled" ponavlja DVAPUT TJEDNO svaki tjedan nakon termina. Sto bi znacilo da ako se beba odluci roditi npr. 10 dana nakon termina, ja bih morala obaviti barem 3 takva "kompletna pregleda", sto opet znaci jos 3 ultrazvuka, i ako doktorica procijeni da dijete pati krece se na inducirani porod.

Da se odmah izjasnim, ja ne zelim tolike ultrazvuke, ako sam se do sada u trudnoci izborila za to da sam imala "samo" 3, jer bi mi inace dokica to radila kod SVAKOG POJEDINOG pregleda :? :/ onda mi ne pada niti sada na pamet da se slijepo prepustim njezinim rutinskim pregledima. I to kazem njezinim jer sam od svoje babice cula da ih ta doktorica inace voli raditi, i da je jedna od onih koja ih radi jako puno kod trudnica.

Da li je za procjenu stanja bebe dovoljan samo podatak o njenim otkucajima srca? ili je stvarno sve ono potrebno? CTG bih mogla raditi, nemam nista protiv njega, ali sonu vise ne zelim na svoj trbuh. Osim toga, ja sam ta koja osjeca bebine pokrete, i vec bih reagirala kada bih primijetila da se beba vrlo slabo mice ili ne mice u odnosu na prije.

Jos jedna novost: jutros dok sam lezala u krevetu osjetila sam po prvi put menstrualne bolove koji me zapravo uopce nisu boljeli, ali su bili bas takvi, kao kad se ima menga. Lokalizirala sam taj osjecaj bas na samom grlicu maternice. Nije dugo trajalo i nije se vise ponovilo u toku dana.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pa draga, zašto se bojiš UZV, bar su sad otklonjene sumnje o štetnosti toga. Zar ti nije lijepo vidjeti svoju bebicu, a ta procjena se mora raditi na collor dopleru (mislim) onda imaš 3D sliku, to je tako uzbudljivo i lijepo...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    Pa draga, zašto se bojiš UZV, bar su sad otklonjene sumnje o štetnosti toga. Zar ti nije lijepo vidjeti svoju bebicu, a ta procjena se mora raditi na collor dopleru (mislim) onda imaš 3D sliku, to je tako uzbudljivo i lijepo...

??????

Gdje su te eksplicitne studije o NEstetnosti UVZ-a u trudnoci????

Emy, ja sam prvi puta ista na pregled plodne vode 4 dana nakon sto sam prenijela. I taj dan sam i rodila jer sam bila skroz otvorena. Dok nije niti vidio vodu nego glavicu i sestra je fetoskopom (jel se tkao zove ona drvena slusalica?) poslusala otkucaje srca. Nikad prije poroda nisam bila na ctg-u. Ni kod prvog ni drugog, niti mi je to tko predlagao ili me forsirao. Ja bih pukla ko kokica da me netko salje dvaput tjedno na colordoppler.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Emy, ne. Osim ako zena nije pod kontrolom kod ginekologa. Kako tamo ide ne znam.

Znas vec ali kad vec pisem: ja nisam imala nikakve preglede pored onih kod babica. Niti provjere vode niti sta slicno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da li je za procjenu stanja bebe dovoljan samo podatak o njenim otkucajima srca?

Ovim ovde, dok je u terminu, je. Dva tjedna poslije i oni salju u bolnicu a tamo kako te zadesi.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    E, cekana, jesi me nasmijala, a da ni ne znaš . Evo zbog čega. Emy je zaslužna za sljedeće tekstove o ultrazvuku na Rodinom portalu: Istina o sigurnosti UZV-a u trudnoći i Drugo lice UZV-a pa kad to pročitaš, bit će ti jasno što misli o rutinskom UZV-u u trudnoći i zašto. Uređivala je i stranice poroda na http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124, a tamo je sve puno rečenica s porukom "Ne diraj dok je sve u redu" i argumentima zbog čega. Zato mi je baš smiješno kad se baš njoj sugerira interventni pristup i poziva na sigurnost . No hard feelings.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

soooooory....... idem čitati!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

emy, jedva cekam tvoju pricu s poroda!!

nego, zasto nisi promijenila doktoricu? zena je koliko vidim susta suprotnost onome u sto vjerujes, sigurno ima doktora s kojima bi se vise nasla... doduse, sad sto je tu je, uvijek imas pravo odbiti intervenciju i nemoj zaboraviti na to pravo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cekana, Vedrana ti je sve napisala. Hvala Vedrana, i ja sam reagirala kao i ti samo mi se nije dalo objasnjavati zasto. Mislila sam da to vec i ptice na grani pjevaju. Ovako je ispalo bas simpaticno.

Vedrana, a tko sada ureduje te stranice poroda? Ja bih se jako voljela vratiti tom poslu jer mi je jos u krvi. Vremena imam, a pomoglo bi mi u mojoj osobnoj pripremi za porod. A nakon poroda, pomoci ce drugim buducim mamama. Pisanje tekstova za nas portal i urednistvo bio mo je najljepsi posao kojeg sam u zivotu radila. I fali mi.

Jos uvijek nisam sigurna da li se radi o collor-dopleru, ali mi je to jedino logicno jer znam da ce gledati protok krvi kroz pupcanu vrpcu (barem je tako nesto spomenula). A na collor-dopler se ne dam.

Marta, i ja se osjecam bas kao sto si napisala: pukla bih ko kokica da moram dvaput tjedno na sve te pretrage. Ma glupo mi je uopce sto se na taj termin gleda kao na neki "dedlajn", a zna se da se najmanje bebica rodi bas na sam termin, osim ako nije programirani porod. A ova dokica nam je svaki puta predlagala hrpu pregleda, po nama nepotrebnih, koje smo naravno i odbili.

Felix, ma znam ja da ova moja dokica panicari, takva je bila od samog pocetka, ali smo izabrali nju jer nam ju je preporucila babica. A nasa babica je totalno skulirana zenska. Ovdje zena mora biti pracena i kod ginekologa bez obzira na porod kod kuce.

Ma znate, najgore mi je od svega sto se i ovdje moras izboriti za svoja prava. Mislim, na kraju krajeva moras stvarno porpuno vjerovati sebi, tj. svom tijelu i da je sve uredu i slusati signale koje ti tijelo salje, i onda sigurno stati iza svojih odluka. I koliko god ja znala i educirala se prije ove moje treudnoce, mislim da bih pukla os sveg tog pritiska da sam sama. Sva sreca pa imam dragog koji je na nasoj strani i spreman je govoriti tamo gdje ja vise nemam snage ili mi je tesko. Zapravo, ja mislim da mi je tesko ali vjerujem da bih se na krv posvadala sa dokicom kada bi me pokusala otvoreno na nesto prisiliti. Ali jos su gore one njene prisile u rukavicama kada ti niti ne kuziz da ti zapravo potkopava samopouzdanje, jer situaciju prikaze na skroz drugaciji nacin i to je bas psiholoska borba. UF!

Sjecam se da sam negdje davno procitala bas na forumu, mislim da je bio jos onaj stari, gdje je jedna mama koja je rodila par dana nakon termina, napisala kako joj je tesko bilo izdrzati bas taj psihicki pritisak sa strane i da je bila pametnija lagala bi doktorici i svima za tjedan dana dan zadnje menstruacije. Da znate da i ja sada na to pomisljam, ali na vrucu glavu, nemojte me krivo shvatiti.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali jos su gore one njene prisile u rukavicama kada ti niti ne kuziz da ti zapravo potkopava samopouzdanje, jer situaciju prikaze na skroz drugaciji nacin i to je bas psiholoska borba.
    upravo tako. to je najgore i nazalost najuspjesnije.

emy, porod na portalu sada vodi saradadevii. ali bilo bi zgodno i osvjeziti malo one clanke o ultrazvuku, sigurno ima novih istrazivanja

da ne duljimo preko foruma, javi se (imas npr moju emajl adresu) pa cemo se dogovoriti!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ispričavam se svima, što sam uletila i to baš tebi emy, sa svojim idejama, pročitah sve i sve mi je jasno...
    ...ipak meni i MM je u 18 tjednu 3D bio prekrasno iskustvo...
    Sad i o tome više znamo

Sorry, emy!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cekana, ma daj, nemas se sto ispricavati!
    Nisam se ja nista uvrijedila, bilo mi je bas i simpaticno.

Covjek uci dok je ziv!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tpuh:

kod ginekologa idu sve, bas sve zene na kontrole? I ako da koliko cesto?

jesi li saznala kakva je procedura kad ti porod krene? dolazi li ti kuci samo babica ili mozda moras prvo svratiti do ginica u bolnicu prije nego ti da :rolling: dozvolu :rolling: da ides kuci?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je bas tako da kod ginekologa idu sve zene na pregled. Sa jedne strane je to zato jer u ovom dijelu Svicarske prevladava talijanski mentalitet, a to je slijepo vjerovanje u doktora i medicinu. Sa druge strane ovdje je najmanji postotak poroda kod kuce u odnosu na cijelu Svicarsku (iz istih razloga; zene se osjecaju sigurnije radati u bolnici i klinikama).
    A koliko cesto, hm? E to mislim da ovisi vise od svakog ginekologa pojedinacno, kao uostalom i svugdje. Jedino sto je ovdje zdravstveno osiguranje drugacije uredeno pa neke stvari mozda i ne placa. Npr. placa ti 3 rutinska UZV, ali vise od toga ne. A doktor ti napravi UYV kod svakog pregleda i naravno svi ostali idu tebi na trosak. 8) :/

Procedura kad porod krene jeste takva da samo trebamo nazvati babicu kada mi krenu trudovi, ili ako mi pukne vodenjak. Ne moram nista odlaziti vise kod doktorice na dodatni pregled. Sve je od tog trenutka rukama babice zapravo u Bozjim rukama, ali dokica vise ne igra nikakvu ulogu. Ah, da! ona samo dolazi kod nas kuci ako babica bude bas morala napraviti epiziotomiju, pa da bi kao onda ipak to doktorica sivala. Ali ja ne vjerujem da ce to biti potrebno, i u vezi toga smo razgovarale i babica zna moj stav. Uostalom, rekla je i sama da ona to ne voli raditi.

Doktorica je vec poslala svu dokumentaciju i najavila porod i u najblizoj bolnici (rodilistu), a to u slucaju da se porod ne moze zavrsiti normalno kod kuce. To je ono u slucaju hitnoce, nesto krenulo krivo i tako to.

A nasa babica je radila godinama u tom rodilistu i tamo ju poznaju sve druge babice i doktori, tako da je i to prednost (iako se je vise oslanjam samo na MM i sebe). Ona ce nas otpratiti u to rodiliste i biti sa nama do kraja, ali nece moci raditi neke stvati jer u rodilistu vise nije njena odgovornost, tj. preuzimaju nas te osobe koje ce tada biti u smjeni.
    Ovo sve sto opisujem je u slucaju da se porod ne moze zavrsiti kod kuce iz bilo kojih razloga koje je ona nama jasno rekla i nabrojila.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mene samo zanima čemu točno služi ona legendarna "vruća voda" iz filmova u kojima se žene porađaju u izvanrednim okolnostima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ih, pa da mozes sterilizirati skare/noz i pertle za podvezivanje pupcane vrpce, skuhat caj, oprat pod i napunit termofor ako zahladi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je babica rekla da moramo imati hladni vruci oblog. Za hladni je dobra i vreca graska iz zamrzivaca (tocno njene rijeci), a za vruci nam nije problem jer imamo onu spravicu sto za per minuta zagrije 1.5 litara vode (bollitore).
    Ta topla voda nam treba da bi njime napunili termofor, a to je sve zato da bi se sprijecilo pothladivanje novorodenceta.
    Hladan oblog bi eventualno isao meni na trbuh ukoliko bih imala jaka krvarenja nakon poroda placente (+ peroralno nesto protiv krvarenja, pa ako ne prestaje onda u bolnicu).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I jos nesto. Rekla nam je da spremimo dva srednja i dva manja rucnika koja cemo staviti u pecnicu da se zagriju. Njime cemo zamotati i obrisati bebicu.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emy, ja ti samo mogu poželjeti sve najbolje i reći da sam malčice ljubomorna, ma šta malčice - poprilično

Jedva čeklam tvoju priču s poroda

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I jos nesto. Rekla nam je da spremimo dva srednja i dva manja rucnika koja cemo staviti u pecnicu da se zagriju. Njime cemo zamotati i obrisati bebicu.
    E sad sam to zamislila i sva se rastopila...

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

...i naravni da ju neće odmah kupati - bebicu... nego će se maziti i cilkiti i ljubiti... Kako jeeeeepooo!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A nasa babica je radila godinama u tom rodilistu i tamo ju poznaju sve druge babice i doktori, tako da je i to prednost (iako se je vise oslanjam samo na MM i sebe). Ona ce nas otpratiti u to rodiliste i biti sa nama do kraja, ali nece moci raditi neke stvati jer u rodilistu vise nije njena odgovornost, tj. preuzimaju nas te osobe koje ce tada biti u smjeni.
    Ovo sve sto opisujem je u slucaju da se porod ne moze zavrsiti kod kuce iz bilo kojih razloga koje je ona nama jasno rekla i nabrojila.

Znaci, ne mozes sa svojom babicom roditi u bolnici? Prije par dana sam se podsjetila kako je to ovde: ako zena bas hoce u bolnicu ali je sve ok, znaci zapravo i nema potrebe, onda sa njom moze ici babica i tada se soba u bolnici iznajmljuje, a sve stvari koje spadaju pod 'pogodnosti' bolnice se NE podrazumjevaju automatski. Znaci, racuna se s tim da ce zena i babica odraditi posao otprilike kao sto bi i kod kuce.

Tek ako babica zenu proslijedi u bolnicu jer sumnja ili racuna na nesto sto kod kuce ne moze uraditi onda se alarmiraju specijalisti u bolnici i pokrece cijela bolnicka masina. Tada se zena (kao i kod tebe) prebacuje pod odgovornost bonickom osoblju.

Mi imamo djelic izmedu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo sto kazes je zanimljivo, ali ne mogu potrvrditi da je tako i ovdje. Mislim da nije moguce to sa svojom babicom u rodilistu, ne znam, nisam nikad cula za tako nesto.

Mi smo se odlucili na porod kod kuce izmedu ostalog i zbog toga da bi izbjegli odmah u startu sve moguce rutinske stvari koje se obavljaju u rodilistu. Iako govore da su ovdje vrlo ljubazni sa porodiljom i da su svi sjajni, nama ce ipak biti ljepse u nasoj kuci nego na "njihovom teritoriju".

Ovaj tjedan, sutra ili prekosutra, MM i ja cemo otici u obilazak tog rodilista u koji bi trebali otici u slucaju "nedaj Boze", cisto da se upoznamo sa sredinom i da se malo raspitamo kako to kod njih funkcionira. Bit ce to dobar test da vidimo koliko su stvarno ljubazni. Javim vam sve detalje, friske-friske!

Inace me ovih dana muci jedno drugo pitanje, rutinske je naravi. Naime, da li se vitamin K i kod vas daje rutinski svakom novorodencetu i u kojem obliku (kapljice peroralno ili muskularnom injekcijom)?
    Pretrazila sam net i neke knjige i nasla sam dosta onih koji su za (zbog prevencija od krvarenja), ali moram priznati i onih koji kazu da to nije potrebno davati rutinski ukoliko se ispune odredeni uvjeti kod rodenja djeteta i u prva 3 dana nakon poroda.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno ne znam o tome, no zanima me da li možeš to izbjeći ako uzimaš ti dodatni K vitamin par dana prije poroda? Jest malo teško za pogoditi...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mame koje su vec imale porod kod kuce: bila bih vam zahvalna ako nam mozete dati po koji savjet.
    Dobro je imati frizider napunjen hranom! (ne toliko za potrebe poroda koliko za dane nakon njega). Inace ne zagovaram smrznutu hranu, ali ovo bi bio izuzetak; napravis juhe, variva i slicno pa ih zamrznes da ti se nadju pri ruci kada ti ruke budu pune bebe. Ako imas bliske ljude ili rodbinu koja ti moze pomoci odmah nakon poroda (ciscenje, spremanje i slicno), to bih isto preporucila, ali samo naravno, ako su oni uvidjavni, diskretni itd...i nece se mijesati u ono za sto ih ne pitas....jedna osoba, partner, npr., nije dovoljna , tako se meni barem cini; on je sam u postporodjajnoj euforiji tako da je bolje imati nekoga tko ce brinuti o prizemnim stvarima ("after Englightenment one still needs to dig the garden....ili tako nesto)

Razmislite zelite li zadrzati posteljicu; ako da, pripremite posudu za pranje i sol (i mjesto u frizeru :D )

Vitamin K....ako bude njezan porod, kazu da nema potrebe; mislim da je odluku najbolje donijeti na licu mjesta, ali naravno ne da te uplase i time prisile na nesto po logici "za svaki slucaj"

Ako ces korisiti aromalampu, nabavi elektricnu; one na svijece znaju biti zaboravljene pa se beba moze roditi uz miris izgorenog ulja

U vezi pp krvarenja, postoji homeopatski lijek koji pospjesuje izbacivanje posteljice; ja bih preporucila ili da se sami informirate o tome ili nadjete nekog homeopata koji ti tijekom trudova, telefonom, moze reci sto uzeti, ako bude bilo potrebe za icim. Naravno, ne bi tebi govorio, tm-u ili babici, a oni samo to sprovedu u djelo. Moja sestra je imala homeopatski paketic s razlicitim lijekovima na koje je samo napisala sto je za koju priliku (npr trudovi stali, jaki bolovi, za posteljicu, strah itd...) tako da ih joj je njm, u slucaju potrebe, mogao dati

Nisam skuzila, je li ti imas nekakve preglede i kod babice i kod ginekologice (zasto kod ove druge?)?
    Meni nekako ginekolozi i porod kod kuce ne idu zajedno; valjda je to neki talijanski svicarski kompromis.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emy želim ti brzi porod. Nisam znala da si trudna. Ja se nisam porodila kući, ali trebalo je malo da se porodim. Ja ti preporučujem još grijanje i to
    pli pulover i vunene sokne. I nemoj se hladiti koliko god ti vruće bilo.
    Nisam čitala od početka sve postove pa ako ponavljam ispričavam se. Treba ti možd i jedna tacna za posteljicu. Ja sam se čučnula i posteljica je izašla i spustila se na tacnu. To me je dojmilo.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inace me ovih dana muci jedno drugo pitanje, rutinske je naravi. Naime, da li se vitamin K i kod vas daje rutinski svakom novorodencetu i u kojem obliku (kapljice peroralno ili muskularnom injekcijom)?
    Daje se svakom, a peroralno ne znaš koliko je dijete stvarno progutalo pa je preporuka muskularnom injekcijom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, hvala vam svima sto ste mi se tako lijepo javile sa svojim savjetima. Bas ste divne!
    Saradadevii, mislili smo zadrzati posteljicu jer zelimo kasnije od nje napraviti otisak na papiru, znas ono kao "drvo zivota". Ne mislimo ju pojesti, ne brinite.
    Imamo plasticnu kutiju sa poklopcem samo za nju, za duboko zamrzavanje, ali nisam nigdje citala o tome da mi treba sol. Kako bi se zapravo posteljica trebala pravilno sacuvati?

Samaritanka, ovo za zagrijavanje sam zapamtila bas od tebe na nekom dugom topicu, a dana sam od sveki bas dobila tople vunene carape koje ce mi posluziti bbas za porod.

Sto se tice vitamina K, prokopala sam opet sve po netu i nasla vrlo zanimljive podatke i nova istrazivanja u vezi toga. Ocekujte uskoro tekst o tome na portalu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ali nisam nigdje citala o tome da mi treba sol.
    sol ti treba samo ako je drzis izvan frizera; naime, balzamiras je tako da se uspori truljenje na sobnoj temperaturi (a ovo je opet relevantno samo ako je ostavis vezanu za bebu i cekas da sama otpadne (sto moze potrajati danima). Ali ako hocete otisak (bas lijepa ideja, vidjela sam neke bas prije par dana na netu i pomislila "sljedeci put!"), tada je mozda bolje ne stavljati je u frizer, nego balzamirati, osim ako otisak necete odmah napraviti po rodjenju.
    Mi smo je sacuvali tako da ju je babica dobro isprala a onda dobro balzamirala sa soli pa zamotala u tkaninu i stavila u platnenu vrecicu.
    "Previjas" je sa soli dvaput dnevno i tako sve dok se ne odvoji

E, a sto se jedenja ove iste tice...kazu da je stvarno puna dobrih hormona koji bi ublazili poslijeporodjajne depresije bolje od svih medikamenata....
    Nisam probala, ali tako kazu one koje su to istrazivale.

.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wow, znaci vi ste imali lotus birth.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jucer smo bili kod doktorice, i sve je za 5 (a zar bi i moglo biti drugacije? )
    Uz to smo napravili i jedan CTG od nekih 20-ak minuta, i to sam zahtjevala da ne lezim na ledima nego na boku sto je dokica toplo prihvatila. CTG je super pokazivao otkucaje srca bebice iako se ona mnogo micala i kao da je namjerno zezala sve te sonde.

Onda je na kraju dokica rekla da je termin 20.12. a ne 22.12. kako smo mi izracunali pa je nastala mala zbunjoza.
    Rekla je da se vidimo na dan termina, ako se ne porodim do tada. A po njoj se cini da to nece biti potrebno jer imam dosta ceste BH kontrakcije i bebica se fino spustila. A ja samo kazem "vidjet cemo" i mirna sam, jer mi je sada najmanje bitno pogoditi tocan dan poroda. Znam da o tome odlucuje beba, tj. kada ona bude spremna onda ce i porod poceti. Uglavnom, MM i ja smo spremni pa ako hoce mozemo se poroditi i danas i sutra.

Dogodile su mi se ovih dana dvije zanimljive stvari, odnosno imala sam dva susreta sa potpunim strancima koji su komentirali moj trbuh.
    MM i ja smo bili u trgovini i sasvim slucajno prodem ja pored neke zene sa dvoje male u onim kolicima za kupovinu, a klinci ko klinci se deru, vicu, uglavnom, nemirni su. Ali vidim ja da ta mama izgleda nije u samom trenutku uspjela izaci na kraj sa njima i tada se ona okrene onako prema meni kao da cu ju ja sada spasiti iz te situacije i kaze mi da mi uopce ne zavidi. Mislim si ja u sebi, ma na cemu mi ti ne zavidis? Mozda na tome sto cu i ja postati mama? Pa to je za mene nesto sto sa tolikom srecom ocekujem, a ona mi je to isto pokusala prikazati na negativan nacin. Ali ja sam ju samo ostro pogledala i dala do znanja da ne dijelim njeno misljenje na sto je ona vjerujem shvatila kakvu je glupost izvalila pa mi je sasvim drugacijim tonom rekla da mi cestita, a ja sam ponosno i uzdignutom glavom rekla hvala!
    Kada sam poslije to ispricala MM rekao mi je da sam ju preozbiljno shvatila, a ja sam odreagirala prema zeni kao da mi je napala jos nerodeno dijete.

Jucer se dogodila druga epizoda u kojoj se opet u meni probudio majcinski instikt, pa sam i tada reagirala kao lavica. Dvije starije zene su stale komentirati moj stomak, da kako je lijep i okrugao pako se fino spustio i tako, i na kraju pitaju jel musko ili zensko? A ja kazem "ne znam". A njih dvije, prva reakcija otvorile usta, a zatim komentar "nisi ga htjela vidjeti".
    A ja ni 5 ni 6 nego, "nije uopce tako gospodo, ja sam vidjela svoje dijete, ali nismo htjeli znati kojeg je spola jer zelimo da to bude iznenadenje za nas sve kada se rodi!"

A moj pametni muz kaze, pa trebala si ju pitati da li ona ima djece, i onda ju pitati da li je ona vidjela i znala prije poroda kojeg joj je spola dijete. Ma ne znam uopce cemu toliko opterecivanje oko toga da se sto prije zna da li je dijete musko ili zensko?!?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage moje, jucer je bio za nas veliki dan. Goran i ja smo se VJENCALI!
    To znaci da ga sada mogu s pravom oslovljavati sa MM, hahaha!

Eto, i to smo napokon uspjeli napraviti nakon svih jurnjava oko dokumenata, i zbog toga sam bas sretna.

No bebica kao da je osjetila da se sada moze poroditi u miru pa me je danas toliko izlupala. Ali nije samo to, nego imam stalno BH kontrakcije, kao da mi jedna kontrakcija traje citav dan. Uz to ne mogu naci nikakav ugodan polozaj, nervozna sam nesto, bez posebnog razloga, nekoliko puta me dolje na grlicu bas zaboljelo a ja sam si to protumacila da me bebicai dolje gura.

Medutim, sada si mislim kako bi moglo biti i nesto drugo. Nije jos ono zapravo krenulo, ali se spremamo sve u najvece. Uz to sam se i dobro ispraznila, mislim ono, sa diareom. A i cini mi se ovako vizualno da mi se trbuh jos vise spustio. Ah, da, i bradavice su mi se nekoliko puta jako ukrutile, definitivno mi hormoni divljaju kao ludi.

Joj, jedva cekam da vidim to malo stvorenje koje me toliko lupa iznutra. Sada postajem stvarno nestrpljiva.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •