Moram priznati da su moja prva razmisljanja o porodu kod kuce bila uvijek skepticna i cudila sam se jako onima koji su branili takav porod govoreci da je bolji i sigurniji od poroda u rodilistu. Za mene je to bilo neusporedivo i htjela sam dokazati tim osobama, a vjerojatno i sebi, da je nejbolji i najsigurniji porod u rodilistu. Tako su pocela moja istrazivanja koja su na kraju neocekivano rezultirala mojom promjenom, tj. otkrila sam mnoge istine i zablude i kada sam ih na kraju i prihvatila, odlucila sam da jednog dana ako ikad budem trudna, gledat cu da se porodim kod kuce.
Nakon otprilike 2,5 godine ta se moja zelja polako i ostvaruje, a posto nam je termin za skoro mjesec dana, htjela bih ovdje podijeliti sa svima vama nase iskustvo poroda kod kuce. Znam da to zakonski nije moguce u Hrvatskoj, ali se iskreno nadam da ce jednog dana postati.
Uglavnom, kada sam ostala trudna mislila sam da niti u Svicarskoj to nije moguce jer nisam nikad cula da se iti jedna zena planski porodila kod kuce. Onda sam u telefonskom imeniku nasla broj Udruge svicarskhi babica koji sam nazvala i dobila meni vrlo vazne informacije. Dobila sam i tel broj nase babice Iris koja je odredena po zoni i po kantonu (talijanski dio). Babice su ovdje samostalne, ali ne sve vec samo one koje poloze neki posevan ispit i nakon odredenih godina staza u rodilistima. Uz to su placene od zdravstvenog osiguranja. Godisnje je vrlo mali postotak poroda kod kuce u odnosu na privatne klinike i bolnice, svega 2-3%, i to u cijeloj zemlji, a zene se cesce odlucuju na takav porod u njemackom i francuskom dijelu Svicarske.
Nas prvi sustret sa babicom je prosao super. Odmah sam se osjetila dobro u njenom drustvu i svidjela mi se. primjetila sam veliku razliku izmedu njenih pregleda kod kuce i klasicnih rutinskih pregleda kod ginekologice. Naime, Iris je uvijek pristupala sa mnogo postovanja prema mom rastucem stomaku, i kada bi ga dodirivala ti su pokreti bili uvijek njezni i ugodni. Ona je vedra i pozitivna osoba, rado se smije, a nad ljudskom gluposti je ironicna. Sjecam se koliko smo se samo MM i ja cinili cudnima ginekologici u nekim nasim stavovima i prohtjevima u trudnoci, i na koliko smo sumnje i nepovjerenja nailazili kod nje, a za te iste stvari smo nailazili na odobravanje kod babice Iris. Za ginekologicu smo bili mladi bracni par, neiskusni i sa glavom u oblacima, sa cudnim zahtjevima koje ce ona promijeniti, dok smo za babcu Iris bili sasvim najnormalniji par koji zeli roditi kod kuce, sto je sasvim normalno. A normalne su i nase sumnje u sigurnost rutinskih UZV-a na svakom pregledu oko kojeg je bilo najvise diskusija sa doktoricom. Ali to je druga prica.
Posto jos nisam sigurna kako i sto napisati o nasem porodu kod kuce (valjda zato jer se on tek treba dogoditi), napisati cu ovdje listu stvari potrebnih za taj dogadaj. Listu nam je dala Iris i ona izgleda ovako:
1. tri paketa ulozaka (Molfina soft kupljenih u Migrosu). To su oni posebni ulosci koji se savjetuju i u HR sto su pamucni i sa mrezicom odgore, a najcesce se sa njima mogu kupiti i mrezaste gacice.
2. tople carape - da mi ne bi bilo hladno za vrijeme trudova i poroda
3. udobna majca
4. dva grudnjaka - ne moraju biti za dojenje, bitno je da su udobna
5. led - u slucaju krvarenja
6. termofor - opet nakon poroda da se brzo utoplimo ako nam bude hladno
7. plasticni vrc i lavor - za pranje nakon poroda, dok lavor moze posluziti i ako mi se bude povracalo u prijelaznom dijelu
8. stare krpe - radi brisanja poda ili ako se zamaze negdje nesto
9. dvije plahte normalne velicine sa gumom - ona ce donjeti svoj madrac
10. Moltex - to je nesto kaojako upijajuce platno, sa jedne strane nepropusno a sluzi za zastitu za krevet ili bilo koju drugu povrsinu
11. seceri - med, sok od grozda, voda, krekeri
12. vruca voda
13. cista majca ili spavacica nakon poroda
14. elektricna grijalica
15. rucnici - 3 normalne velicine, kao oni za ruke, i 3 malo manja
16. plasticna casa
17. pamucna kapica za bebu
18. pelenica
19. body sa dugim rukavima i odjelce - ev. dekica radi utopljavanja
20. obicne svedske pelene
Uz to je rekla da ne moramo odmah kupati bebu, i da ona to najcesce ne radi odmah nakon poroda vec kada se roditelji sami osjecaju spremnima za to, najcesce nakon nekoliko dana, ali nema zurbe.
Za kupanje savjetuje samo par kapi bedemovog ulja u vodu.
Za higijenu pupka preporucila nam je dezinfekcijsko sredstvo Merfen i prasak Wecesin, naravno potrebne su i gaze.
Potrebno nam je jos i termometar da vodu, cetka i cesalj za kosicu i skarice sa tupim vrhom za noktice. Kadicu i rucnike vec imamo. Kao zastita za guzu preporucila je balzam od Calendule (Weledin proizvod) iako smo mi vec kupili napravljenu kremu iz apoteke u HR (trazili Pavlovicevu mast pa ju nismo nasli).
Toliko za sada. Komentirajte i pitajte sve sto vas zanima. Mame koje su vec imale porod kod kuce: bila bih vam zahvalna ako nam mozete dati po koji savjet. Mi se jako veselimo nasem porodu i to bas zbog toga sto ne moramo odlaziti iz udobnosti i sigurnosti naseg doma, ljubavnog gnijezda kojeg smo sami savili.![]()
![]()
![]()