Mi volimo wok (upravo se spremam kupiti novi, stari teflonski je o'šo i bacili smo ga). Odlično za ljetne kombinacije...

Kako to da nitko nije spomenuo račiće i druge plodove mora, npr. dagnje i sl? Meni su oni zakon za wok. Od povrća, sve nabrojeno + slatki grašak mladi + kukuruz šećerac... I klice soje ili azuki graha - mljac!

Soja sos je nezamjenjiv (piletinu i druge vrste mesa mariniram u tome, pa tek onda u wok).

Pravila su jednostavna:
- pripremiti i nasjeckati sve što namjeravate unutra staviti
- ribu filetirati
- meso se može i ne mora marinirati (obično rabim piletinu, odličan je i kunić koji je jako brzo gotov, dobra je i teletina). Piletina se može uvaljati u brašno ili u brašno u koje se dodaje namjenski začin (ima sad za kupiti tih gotovih Asia-mix štoseva, unutra je obično đumbir i drugi začini)

- obično se koristi sezamovo ulje, ali ja koristim i druge kombinacije (maslinovo za plodove mora)

U wok se stavlja najprije ono što se najdulje procesira, a onda redom sve ostalo, prema duljini kuhanja. Volim onaj polusirovi okus (kad luk krcka pod zubima) tako da samo meso prepržim do kraja.

Više od klasičnog soja umaka volim tamari. Ima sada toga za nabaviti u svakom većem supermarketu.

Kao prilog - riža, stakleni rezanci, obični rezanci itd.

A da prostite, vidio je moj wok i pržena jaja, ćevape i šnicle vrsta raznih i svašta... Po ljetu čak i hrenovke ispržim, jer je to posuda u kojoj je definitivno sve brzo gotovo.