Ako svaki dan dajem po žličicu-dvije neke namirnice (u fazi privikavanja) to se onda smatra obrokom? kako to funkcionira???
Ako svaki dan dajem po žličicu-dvije neke namirnice (u fazi privikavanja) to se onda smatra obrokom? kako to funkcionira???
to je proba a ne obrok jer ne zamjenjuje cjeli obrok nego mu das zlicu-dvije npr pire od krompira i onda ponudis ciku. nakon par dana probas i mrkvu, pa kukuruz, drugo povrce i voce.
ovde su me ucili da se daju te probe da se djete polako nauci i na druge okuse a i da se vidi dal na neku hranu reagira.
Znači, kad počnem to isprobavanje i kad skužim da mu npr. mrkva ne smeta, onda mu to dam kao obrok, a druge namirnice paralelno isprobavam???? Koji obrok da uvedem prvi???
Ako ste krenuli s dohranom zlatno pravilo ti je da mu tjedno ne daješ više od dvije nove namirnice, a ako imaš alergije u familiji, onda uvodiš jednu novu namirnicu tjedno. Nije toliko bitna količina koju će popapati, nego to da se namirnice uvode jedna po jedna. Npr., daš mrkvicu (nema veze što je samo par žličica) i cijeli tjedan ne dodaješ ništa drugo, nego samo mrkvicu. Pa onda npr. uvedeš kukuruz pa slijedeći tjdan kombiniraš mrkvicu i žgance. Imaš u "mojoj prvoj godini" popis koje se namirnice prve uvode, bez obzira da li krećeš s voćem, povrćem ili žitaricama.
Ja sam krenula s jabukom kad je bio 6 mjeseci, onda sam uvela rižu, pa kuruzu, a onda mrkvicu. MM je alergičar, pa smo išli polako, samo jednu namrnicu svaki tjedan.
Samo se drži one knjižice koju si dobila u rodilištu!
A za količine ne brini - cica je još uvijek jedna i jedina, neće ti dijete ostati gladno. Polako, žličicu po žličicu...
Mi smo poceli rizinim pahuljicama-cetiri dana.
Prvi dan 2 zlicice, drugi dan 3 zlicice, treci dan je vec smazala 10ak zlicica-svidjelo joj se. Pa smo probali mrkvicu isto prvi dan 2 zlicice, drugi 3 zlicice, ali treci dan bas nije htjela mazati-cini mi se da joj se nije bas svidjelo.
Jos smo na isti nacin probali jabuku i krusku, a to joj se pak jakooo svidjelo jer se na njoj vidjelo da joj ide... :D
Jucer smo prvi puta napravili kombinaciju mrkvica i jabuka, za sada ide. Pojede malo, ne znam tocno, jer ja sve doma radim i ne mjerim (ali recimo otprilike pola deci). I nakon toga naravno cica, tako da to jos uvijek nije potpuna zamjena za obrok.
Da, ali ako sam već npr. isprobala desetak namirnica i dalje isprobavam, da li onda npr. oko 11 h dam tu probu, a onda npr. oko 16 h dam obrok one hrane koju smo već isprobali ili kako???![]()
![]()
![]()
Ta dohrana me skroz zbunjuje, s jedne strane je jedva čekam jer me zanima kako će prihvatiti hranu i sl. a s druge strane se pitam hoću li mu uspjeti dobro izbalansirati tu prehranu....
mi smo do sad provbali samo krompir, mrkvu i kukurus i to po 2-3 zlice pa onda ponudili ciku. nama se ne zuri da hrana zamjeni jedan obrok jer imamo tatu alergicara pa sad polako probajemo jedno po jedno.
malo me ljute svi sokici sta ima za kupiti za bebe od par mjeseci pa sam pitala ovu moju u djecjoj centrali jucer a ona mi kaze da je prije 20 godina bila velika diskusija u vezi njih ali proizvode ih i dalje zato sta je potraznja i mnoge mame zele dati i misle da ako pise da je bez secera da ti sokovi ne sadrze secer sta je u stvari varka.
sireno za pocetak mozes sama spremati jer je to sitno i lako.
mi cemo uskoro uvest i meso i ribu
najvaznije ti je da izbjegavas sol.
uf zaboravila sam napisat pa moram na jos jednom postu.
neka djeca vole papapt i od pocetka zele odma porciju cjelu al zato samo probaj 2-3 dana davat isto ako tvoja mrva zeli popapat cjelu porciju. ( pripremi se da ce ti cike nabujat tada )
Da se i mi uguramo ovdje...
Ja kupila Eli onu malu teglicu (kršitelj koda)ove jabučice/kruškice, samo da vidim kako će ona uopće reagirati na dohranu, a ona smazala cijelu teglicu :shock: :shock: i još je tako žlicu vukla u usta da se pogodila u oko.
E da, nakon toga se još napila mlijeka. :shock:
Za dva tjedna, kad krenemo za ozbač - ima da bankrotiram!
Mi smo malu teglicu jabuke razvlačili tri dana i još sam pola bacila :?
:D :D :D :D :D :D :DMaggie prvotno napisa
Moj je Andrija, vjerojatno, također alergičar. Sad bih trebala početi s dohranom. Možeš li mi malo detaljnije ispisati vašu povijest početka dohrane. Pušem i na hladno pa sam zbunjena. Stariji mi je sin teži alergičar, a ne znamo na što?!Marija prvotno napisa
Ako imaš strpljenja i vremena, molim te.
Hvala.
OFF TOPIC, apricot u toj knjižici inače piše da ako novorođenče ima više od 10 podoja dnevno - nešto nije u redu. Stoga...
Onda s mojom djecom nekaj nije u redu već skoro 26 mjeseci...ovca_i_janje prvotno napisa
![]()
![]()
da, sad sam se i ja sjetila da sam svojevremeno negdje naletila na taj podatak, pa sam opsesivno zbrajala i oduzimala![]()
bojan ih i sad ima 10, kroz 24 sata; ak sam cijeli dan doma s njim![]()
Ja mislim da moje dijete sada s 12mj. ima toliko 'podoja' do TV Kalendara.
trn u mome oku glede te knjižice... ova konstatacija je posebno "korisna" friškim mamama koje su rodile u ljetnim mjesecima pa kad bebači radi vručine zatraže 11. obrok, mama kaže jok ispuco si dragi svoju brojku za danas... užas. ne brojim nit podoje nit puseovca_i_janje prvotno napisa
U kojoj knižici iz rodilišta? MPG-a?!ovca_i_janje prvotno napisa
Ako je ta, zaista se ne sjećamda li to piše (i jel piše , zaista?).
Malo me zbunjuju ovi stari topici koji se aktiviraju nakon 2-3 godine![]()
Ja se sjećam plavo-ružičastog omota, 'Moja prva godina' valjda, unutra su crteži roditelja itd. I reklamice, dakako.
ovca, budi sigurna da nijedna od savjetnica ne bi podržala tu informaciju. prvo što nam je u glavi je da ne gledamo na broj podoja i dužinu trajanja svakog od njih.
moj naputak se tiče isključivo uvođenja dohrane (način: žličica po žličica, nekoliko dana ista namirnica) koji je u toj klnjizi dobro opisan (dohrana sa navršenih 6. mjeseci, čak i kasnije u slučaju alergena u obitelji).
čak im je i tablica, uz nekoliko iznimaka, dobra.
Potpisujem!india prvotno napisa
Mi s dohranom isto idemo sporo(a nitko nije alergicar),ali to mi je okej jerbo Buba jede apsolutno svaku novu namirnicu koju ponudim i nista se ne buni. Npr. neki dan smo prvi put probali brokulu,pa sam je tri dana zaredom mjesala u one kasice sto vec jede i sve super. Mislim da ak se odjednom ponudi previse toga bebama se sve pomjesa i vise ne kuze koji je koji okus i kaj valja, a kaj ne.
apricot, naravno da ne, samo sam htjela spomenuti jer mi je ostalo u moždanom spremištu kao potpuno nepotrebna 'informacija' u inače solidnoj knjižici.
moj naputak se tiče isključivo uvođenja dohrane (način: žličica po žličica, nekoliko dana ista namirnica) koji je u toj klnjizi dobro opisan (dohrana sa navršenih 6. mjeseci, čak i kasnije u slučaju alergena u obitelji).
čak im je i tablica, uz nekoliko iznimaka, dobra.[/quote]
Ja se držim te tablice. Koje su iznimke? Pretpostavljam bobičasto voće s 8 mj. Jesam li u pravu?
bobičasto voće, agrumi, blitva i špinat.
sve to može pričekati navršenu godinu.
Oprosti, s kojim iznimkama (ako se sjećaš). Bebač mi je potencijalni alergičar, pa mi je svaka takva informacija vrlo važna. Muku mučimo s njegovim 4 - godišnjim bratom. Ne zna se na što je alergičan, a tijelo u ranicama.apricot prvotno napisa
Unaprijed hvala.
Pa, gore sam na pisala, odmah iznad tebe.
A zašto ne blitvu? Mi ju uredno papamo. Imamo svoju u vrtu i uvijek je kuham netom ubranu. Dajem mu isključivo tako sviježe ubranu i odmah pripremljenu.
Špinat mu nisam davala. A ako izbacim blitvu, do 8 mjeseci od povrća nam ostaju samo mrkva i tikvice. :?
ako je iz vašeg vrta i ide ravno u lonac, onda možeš.
misliš da je bebi jako važno da svaki dan ima različitu namirnicu?
bebe mogu godinu dana biti samo na mlijeku, a sve ovo sa strane je samo isprobavanje.
o blitvi, špinatu i ostalim namirnicama pogledaj po starim topicima - puno se o tome pisalo.
Kamo ja gledam?! Sve akceptirano. Hvala.apricot prvotno napisa
Ja si bas juce nesto razmisljam o tim alergijama,i sjetim se da mi je madre alergicna na pastrvu(ja nisam),i sad ne znam dal da uopce nudim ribu prije navrsenih godinu? Znam da se smije,ali jel nam zurba?