-
HITNO-tvrdo u dojci-zastoj?!?
Lijep pozdrav!
Imam bebu od mjesec i pol dana, isključivo dojimo, na zahtjev.
Prije 2,3 dana na desnoj dojci, točnije na bradavici pojavila mi se bijela točkica, 2,3 jagodice sitne kao da su pobijelile, to sam izvadila van uz sitno peckanje, ostala je mala rupica koja me danas peckala i kod i bez dojenja.
Malo prije sam primjetila da ispod aureole u dojci pod prstima se osjeti tvrdo kao kamen, sve to s donje strane dojke.
Što da radim, jel' to zastoj?!?
Hvala!
-
Otprilike se to dogodilo i meni ali je slijedilo i to da sam dobila temperaturu, drhtavicu i da nisam smjela dotaknuti dojku a kamoli joj dati da siše. Nisam mogla zamisliti da toliko može boljeti. Uglavnom išla sam se tuširati a onda sam se nekih 3 sata izdajala malo po malo jer od boli nisam mogla i to mi je olakšalo i kad je bol popustila dala sam joj da doji bradom okrenutom prema toj kvrgi. E sad ne znam što sam trebala raditi da ne bih došla do toga stanja tako da ti ne mogu baš puno pomoći ali kod mene se to sve odigralo u par sati. Npr u 6 popodne je sve bilo uredu i normalno smo dojili a u 10 navečer je bilo katastrofa. Što više neka cica da ti to izvuče to je moje mišljenje.
-
Na dodir me ne boli, jedino ako baš pritisnem, nemam temperaturu, bebač je ovih dana normalno dojio, danas nešto češće, od početka dojenja s desnom sam imala najviše problema (ragade) pa i dojenje sa šeširićima, sad sam ih skoro pa izbacila već, beba ok prihvaća.
Izdajala si se ručno ili? Čitam na portalu da trebam masirati i tople obloge...uf,,,javim se sutra...
-
Da ako možeš masiraj i stavljaj obloge da ti se ne dogodi kao meni. Izdajala sam se s ručnom izdajalicom jer nisam smjela dotaknuti dojku od boli čak niti lagano. A na tom mjestu gdje je bila kvrga na koži se pojavilo crvenilo. Uglavnom kad sam se uspjela izdojiti i staviti nju da cica i razbiti tu grudu sve je prošlo kao da se ništa nije dogodilo i temperatura i bol u sekundi.
Nadam se da ćeš izbjeći moj scenarij.
-
da to je zastoj. Možeš se i na izdajalicu izdajat, ali moraš tijekom izdajanja masirat tu kvrgu-da bi je "razbila" tj. omekšala i treba se izdjiti tako da te kvrge više nema. Imala sam sličnu situaciju ko mitovski, ali ja sam morala pit antibiotike jer nisam mogla izdržat tu bol pa nisam izdajala do kraja
-
Treba dojiti prvo na strani gdje je zastoj, jer beba na početku podoja najjače sisa. Izdajanje nakon podoja bi trebalo pokušati ako ne uspiješ riješiti zastoj dulje vrijeme, ili osjećaš da se bol pojačava.
Dobro je koristiti različite položaja pri dojenju: jedan način je da je bebina brada okrenuta prema mjestu zastoja, tako da sisanjem ujedno i masira to područje (npr. položaj nogometne lopte).
Ispod bebe bi trebao biti jastuk da joj nos bude u ravnini bradavice. Drugi način je da se bebu polegne na dekicu na pod ili na krevet, a ti staneš četveronoške iznad bebe i tako je dojiš – pritom je dojka sa svih strana opuštena, a i gravitacija pomaže mlijeku da se kreće na pravu stranu)
Može pomoći i masaža dojke po bolnom području prije i za vrijeme dojenja (masaža se obavlja na sljedeći način: dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati, zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji, zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Zatim se ponovi postupak, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice)
Dobro je staviti topli oblog prije podoja na bolno područje tokom nekoliko minuta (toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom) ali ne dulje vrijeme, jer to može pojačati oticanje i upalu, nego samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke.
Kako je naglasak dojenja na jednoj strani, onoj gdje je zastoj, moraš paziti da se druga strana ne zanemari te se i ona prepuni. Kako beba ne želi puno sisati i ako je više puta jela na začepljenoj strani, drugu je potrebno malo izdojiti, ako počneš osjećati nelagodu od prepunjenosti, ali nikako do kraja, jer će to samo povećati buduću količinu mlijeka, nego tek toliko da nestane nelagodne napetosti. Naravno, najbolje bi bilo da se to prepusti bebi, da ona posisa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da brzo prođe!
-
Hvala vam puno! Javljam da je kvrga nestala jutros. Dojili smo skoro cijelu noc prvo bas tu dojku, uz masiranje. Bebac je bio nervozan ali uspjeli smo! Na izdajalicu mi nije islo i boli kod dojenja skoro pa nema. Sad me zanima kako izbjeci ponovni zastoj...nadam se da ne bude problema.
-
bas mi je drago da si uspjela i da te utješim da se meni za sada još nije ponovilo.
-
-
e sad imam i ja problem stvrdnjavanja u dojci, ali ja sam trudna tek 3 i pol mj a kćer ne sisa, u dojkama su se počele stvarat ko kvrge kod zastoja, pa ako netko ima neko objašnjenje ili nešto- molila bih lijepo....
-
ne sisa već 6 mj, tak da zastoj nemože bit
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma