Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Nema Priorixa i što sad?

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Nema Priorixa i što sad?

http://www.vecernji.hr/zivot/nestalo...-clanak-160928

Kaže mi jedna forumašica da je čula da je Belgija prestala proizvoditi Priorix - što sad? Hoće li zamijeniti nečim drugim? Nije valjda da vraćaju ono staro?

U tekstu piše i ovo, što meni naša pedijatrica nikad nije spomenula
    "Preporuka je pedijatara roditeljima ionako ne cijepiti djecu ljeti pa je stoga i pametnije pričekati rujan."
    Iz kojeg razloga je ljeto nepodobno za cijepljenje?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Mrvna prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.vecernji.hr/zivot/nestalo...-clanak-160928

Kaže mi jedna forumašica da je čula da je Belgija prestala proizvoditi Priorix - što sad? Hoće li zamijeniti nečim drugim? Nije valjda da vraćaju ono staro?

U tekstu piše i ovo, što meni naša pedijatrica nikad nije spomenula
    "Preporuka je pedijatara roditeljima ionako ne cijepiti djecu ljeti pa je stoga i pametnije pričekati rujan."
    Iz kojeg razloga je ljeto nepodobno za cijepljenje?
    ovo je već drugi put ove godine da nema priorixa.
    I što ako se vrati MoPaRu? Hoće li se moći kupiti priorix?

Ljeto nij baš poželjno za cijepljenje zbog nuspojava,veća je mogućnost da se djetetu povisi temp ljeti po vrućini.

Nego,htjedoh pitati.. Nećak će krajem osmog mjeseca dvije godine napuniti,još nije cijepljen..
    A sudeći po nestašici istog,vjerojatno će se cijepiti tamo poslije drugog rođendana.
    Jel to bed,znam da se priorixom može cijepiti do drugog rođendana,..
    Može li se i poslije?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nema nikakvog razloga za ne cijepiti ljeti.
    to su "urbane legende" bez ikakvog temelja (dokaza).

Isto tako, ništa strašno se neće niti desiti ako dijete primi Priorix sa dvije godine života.

(osim naravno, ako ne nastane epidemija ospica, pa dijete oboli i razvije komplikacije prije nego što se stigne cijepiti - u tom slučaju, pitat ćemo HZZO i GSK zašto cjepivo nije stiglo u Hrvatsku na vrijeme)

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Može li mi molim vas netko ovdje objasniti zašto se djete ne bi smijelo cijepiti Priorixom nakon 2 g života????

Moja ima 3,5g i još ga nije dobila a možda i neće ako joj se pokaže na alergo testu alergija na jaja....zanimljivo je kako pedijatri kad cijepe uopće ne pitaju je li djete alergično...a cijepivo u tome slučaju može biti smrtonosno.....ja kad pitam svoju prijateljicu protiv čega ti se mala cijepila; ona kaže namam pojma...samo ju odvedem kad pedijatar kaže i to je to....0% informiranosti-katastrofa.....kao da je cijepivo čaj od kamilice....

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi isto nismo dobili Priorix a imamo uskoro 4 god.

A kak je s njim sad - ima ga ili nema?

Ima netko friške informacije?
    Posljednje uređivanje od Teica : 30.08.2010. at 04:17 Razlog: tipfeler

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Može li mi molim vas netko ovdje objasniti zašto se djete ne bi smijelo cijepiti Priorixom nakon 2 g života????

Moja ima 3,5g i još ga nije dobila a možda i neće ako joj se pokaže na alergo testu alergija na jaja....zanimljivo je kako pedijatri kad cijepe uopće ne pitaju je li djete alergično...a cijepivo u tome slučaju može biti smrtonosno.....ja kad pitam svoju prijateljicu protiv čega ti se mala cijepila; ona kaže namam pojma...samo ju odvedem kad pedijatar kaže i to je to....0% informiranosti-katastrofa.....kao da je cijepivo čaj od kamilice....
    vidiš moju nije htjela pedica cjepiti s Moparu , kad je mala imala 17 mjeseci, jer je prije navršenih godinu dana bila alergična na jaja, dala nam je uputnicu i krajem ljeta smo otišli u bolnicu se cijepit, sve prošlo ok.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Došao je priorix!

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Je li bio tko nedavno na ovom cijepljenju, ima li kakvih nuspojava?

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi smo se cjepili Priorixom u travnju ove godine. Malena mi je tada imala 15 mjeseci. Htjela sam jos odgadjati cjepivo, ali sam bila pred porodom, pa mi se cinilo da je bolje sve to rijesiti. I pozalila sam.
    Reakciju na cjepivo je imala strasnu. Pojavila se nakon 6 dana (pedijatrica nas je upozorila da je moguca rekacija od 6-8 dana, te nakon tri tjedna.
    Ocitovala se najprije kroz temperaturu od 39 (nisam je mogla skinuti cijeli dan), te natecenim limfnim cvorovima iza uha. Nazvala sam odmah pedijatricu, medjutim tada je pocelo negiranje na reakciju i receno mi je da je vodim na zaraznu. I ipak da velim da je primila Priorix!
    Na zaraznoj su pretrage pokazale da je sve ok, no nitko nije htio priznati da je moguca reakcija.
    Istu noc i slijedeci dan temperatura se penjala preko 40, malena je bila totalno malaksala i isrpljenja, pa smo opet otisli u zaraznu. Tada se vec pojavio i osip. Opet su negirali mogucnost reakcije.
    Temperaturu ni treci dan nismo mogli skinuti, tada sam nazvala zaraznu i pitala za savjet, i tek onda su mi preko telefona rekli da je mozda, ali samo mozda reakcija.
    Cetvrti dan je pocela padati temperatura. Peti dan je malena dosla k sebi.

Ne vjerujem da cu sina cjepiti Priorixom.

To je nase iskustvo i vjerujem da kod vecine djecice ipak nisu takve reakcije.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moje dijete je dobilo priorix sa pet godina. Cekali smo duze zbog kojekakvih razloga al eto sve dobro.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

BubikaM... na žalost, neki liječnici nisu skloni priznati da cjepivo nekog proizvođača ima nuspojave (u ovom slučaju GSK), a za neke su proizvođače jako skloni zaključiti da je cjepivo uzrok svemu i svačemu....
    Na sreću, samo neki.
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.09.2010. at 14:42

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A s kojim Priorixom se sad cijepi? Jel to sad neki novi, ili GSK ipak i dalje proizvodi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Priorix je trgovačko ime MPR cjepiva proizvođača GSK. Dakle, nema ovog ili onog Priorixa

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma znam to, ali ja Priorix zovem cjepivo koje je došlo iza Moparu. E sad, meni je u proljeće pedijatar rekao da se Priorix više neće proizvoditi te da ga do jeseni neće biti, zato i pitam dal je sad neko novo cjepivo došlo, dakle od nekog drugog proizvođača ili GSK nije prestao proizvoditi kako se najavljivalo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije prestao

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uvijek možeš pričekati s cijepljenjem jer mi je više pedijatara dalo uputu da je prvenstveno bitno da razmak između 2 doze istog cjepiva ne bude manji nego što je preporučeno ,a nikad nije problem ako je veći.
    Od prijateljice mala nekoliko dana nakon Priorixa nije mogla stati na noge i neuropedijatar im je potvrdio da je već imao takav slučaj. Na kraju je sve prošlo dobro i bez posljedica. To je jedina, ali zaista grozna reakcija za koju znam iz prve ruke.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Osim toga ima još nekih nuspojava, poput blagog oblika ospica, mumpsa ili rubeole (kao što je BubikaM opisala). Ali se vrlo rijetko javljaju.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj BubikaM prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo se cjepili Priorixom u travnju ove godine. Malena mi je tada imala 15 mjeseci. Htjela sam jos odgadjati cjepivo, ali sam bila pred porodom, pa mi se cinilo da je bolje sve to rijesiti. I pozalila sam.
    Reakciju na cjepivo je imala strasnu. Pojavila se nakon 6 dana (pedijatrica nas je upozorila da je moguca rekacija od 6-8 dana, te nakon tri tjedna.
    Ocitovala se najprije kroz temperaturu od 39 (nisam je mogla skinuti cijeli dan), te natecenim limfnim cvorovima iza uha. Nazvala sam odmah pedijatricu, medjutim tada je pocelo negiranje na reakciju i receno mi je da je vodim na zaraznu. I ipak da velim da je primila Priorix!
    Na zaraznoj su pretrage pokazale da je sve ok, no nitko nije htio priznati da je moguca reakcija.
    Istu noc i slijedeci dan temperatura se penjala preko 40, malena je bila totalno malaksala i isrpljenja, pa smo opet otisli u zaraznu. Tada se vec pojavio i osip. Opet su negirali mogucnost reakcije.
    Temperaturu ni treci dan nismo mogli skinuti, tada sam nazvala zaraznu i pitala za savjet, i tek onda su mi preko telefona rekli da je mozda, ali samo mozda reakcija.
    Cetvrti dan je pocela padati temperatura. Peti dan je malena dosla k sebi.

Ne vjerujem da cu sina cjepiti Priorixom.

To je nase iskustvo i vjerujem da kod vecine djecice ipak nisu takve reakcije.
    Točno takvu reakciju je imala malecka od moje prijateljice, cijepili su malecku Priorixom prije cca 3 tjedna. I nakon 4-5 dana visoka temperatura, isto su par puta bili na hitnoj, valjda 3 dana je trajala temperatura bliže 40. Imala je i neki osip po leđima. Na kraju joj je pedijatar rekao da je moguće da je to od cjepiva i dao im antibiotik Nije mi jasno zašto antibiotik? Pa nije li svrha cjepiva da se tijelo samo obrani od uzročnika cjepiva i time stekne imunitet? Ili je možda prejaka bila reakcija na cjepivo, pa da uzročnike pobiju da se tijelo lakše obrani?

Uglavnom, sad sam u nedoumici, da li cijepiti ili ne? Ima kakvo zamjensko cjepivo za kupiti na koje dječica ne reagiraju tako jako?
    Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 14.10.2010. at 14:33

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A kakvo je to cjepivo pod nazivom "Pediacel"?

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj zloćko prvotno napisa Vidi poruku
    A kakvo je to cjepivo pod nazivom "Pediacel"?
    Mislim da je to cjepivo 5u1 kojim se cijepi u prvoj godini života.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa Vidi poruku
    Je li bio tko nedavno na ovom cijepljenju, ima li kakvih nuspojava?

Mi se cijepili prije 3 tjedna, sa 25 mjeseci starosti, prošlo (zasad) bez ikakvih nuspojava.

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pediacel je 5u1 koji ide na teret HZZO i koji je došao nakon onoga staroga cjepljenja.

Moj mali imao užasnu reakciju na Pediacel s 3 i ponovno s 5 mjeseci (temperatura 39,5 i jaki grčeviti plač dva dana bez prestanka) i tražila sam jučer da ga sada sa 7 mjeseci cijepi Priorixom. Još ga nisam kupila, naručila tek.

Prije 7 godina sam kćer cijepila s Priorixom i nikada nikakvih nuspojava.

A sad mi je ovo što čitam jezivo.

Šta li raditi??? Najradije ga ne bih ni cijepila.

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mujice, može jedan savjet. Meni N. nije cijepljen Mo-pa-ruom niti priorixom zbog alergije na jaja, a E. isto tako da ne bi njega zarazila zaušnjacima. Znači cijepljeni su pojedinačno za rubeolu i ospice, a bez zaušnjaka. N. više nema alergiju, i čime ga cijepiti sad prije polaska u školu? Kakva je procedura, ponovno alergotest ili? Hvala unaprijed

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako jede jaja i proizvode s jajima, nije potrebno ponoviti alergotest.
    Ali ako iz opreza nikada ne jede jaja, bilo bi dobro ponoviti alergotest, pa se cijepiti ako nema znakova jake alergije.
    U tom slučaju, treba se cijepiti Priorixom jer sa godinu dana starosti nije primio cjepivo protiv mumpsa, pa mu je to prvo cijepljenje protiv mumpsa - da se smanji rizik od nuspojava na mumps komponentu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •