ina33 prvotno napisa
Ne znam jeste li me razumjeli... Mene laganini nervirucka ko to more platit i nije u šoldima sve... Svi bismo srednji put...
Ali, što je taj srednji put? Je li to to u Austriji, teško mi je reći, ali super zvuči - velika fleksibilnost poslova, fleksibilnost ljudi. Srednji put je i nešto što čuva slobodno vrijeme (referenca na 8-8-8), što omogućava ženi da radi i da bude mama, bez da bira jedno ili drugo... Vezano je i na onaj topic o rodiljnim pravima kod nas i vani, i koliko se može žena nakon pauze od 5-6 godina reintegrirati u radnu snagu... Srednji put nije ono kako vidim da rade u korporativnom svijetu vani, to je ili-ili. Seljakanje u Kinu itd. - to, pretpostavljam, najvjerojatnije znači žena domaćica i expatriot, muž radi... Nekako, nije mi ni to ideal, ali privremeno je OK. I to letanje po svijetu ima svoj "trošak" na svekolike odnose, vidim to po kolegama.
A propos opisa od Petre - prvo se zadužuju, pa onda kupuju... Kod nas je i rat (tj. ratovi - i po 3 u nekim genracijama), izmjena država (i po 3 u nekim generacijama - Kraljevina Juga, NDH, Republika Juga, Republika RH), izmjena valuta i općenita nestabilnost, jedan dan jedan zakon, drugi dan drugi, a ti pare uložio pa ti dozvole vise itd., dovela do toga da ljudi razmišljaju danas jesmo, sutra nismo. Nema neke velike kulture štednje, nema neke vjere u budnoćnost.... Drakulićka je o tome super pisala - crtica o pokopu neke njene bake ili tako nešto koja je slagala plast. vrećice i boce od jogurta, ne iz ekologija đira, nego iz neimaštine.
Netko tko je zapaljen za svoj posao - tipa mama sanin tata - uvijek će prosperirati i snaći se. Onaj tko je na drugom rubu, taj bi džabalebario i vani. Ona neka srednja većina - ti su ovisni o sveukupnim okolnostima.