Biskvit:
4 jaja
4SK vrele vode
175 g šećera
1 vanilin šećer
125 g brašna
75 g gustina
1 ČK praška za pecivo
Für den Belag:
600 g zamrznutih malina
150 g šećera
400 g pavlake(što masnije)
400 ml Slatkog vrhnja
sok od pola limuna
3 kremfixa
2 crvena preliva za torte
Biskvit(smjesa za 2 komada)
Okruglu formu (28 cm) pomastiti i posuti prezlima
Odvojiti bjelanca i žumanca. U žumanca dodati vodu i umutiti u gustu pjenu.. Bjelanca umutiti u čvrsti snijeg, dodati 1 kašiku(od ukupne količine) šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Ostatak šećera lagano dodavati u bjelanjca dok ne nastane krema. Snijeg od bjelanjaca izvrnuti na kremu od žumanjaca.Na to lagano dodati brašno sa gustinom i praškom za pecivo i sve polako pomiješati ne miješajući pretjerano dugo da masa ostane štoviše pjenasta.
Smjesu saliti u formu i peći na 170°-180° C 20-25 min. Biskvit ne treba biti pretaman. Zatim ostaviti 10 min. da se ohladi u formi.Biskvit izvaditi iz forme na neku šupljikavu podlogu(rešetka iz rerne) i pustiti da s eohladi.
zatim presjeći (podijeliti na dvije kore)
8) Mali trik:Biskvit zasjeći po 1cm duboko uokolo(na mjestu gdje bi se inaće presjekao kolač) zatim jedan konac staviti u taj šlic.Na mjestu gdje se dva kraja konca sretnu , staviti ih unakrst i povući na suprotne strane tako se dobiju dvije identične kore.Konac ih egzaktno prepolovi.Jednu polovicu koristite za kolač, a drugu zaledite za drugi put.Odledi se za 15min.)![]()
FILA:
Jedan biskvit vratiti u formu. Šlag umutiti sa kremfixom..
U drugoj zdjeli umutiti pavlaku i sok od limuna, te dodati pavlaku sa limunom.Dobro promješati pa saliti na biskvit i ostaviti da prenoći u frizu.
Sutradan pripremiti dva preljeva za tortu po uputstvu na vrećici.Ostaviti da se ohladi jedan minut.
Maline staviti jednu zdjelu i posuti ih sa jednom vrećicom kremfixa,promješati ih i dodati na šlag sa pavlakom.
Još uvijek topalpreljev dodati preko malina.Ostaviti da se doooobro ohladi i GOTOVO!