Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: zubići i karijes

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno zubići i karijes

starija kći (4god) ima kvar na prednjim zubima. niš strašno, ali zubar kaže da treba staviti neki otrov da umrtvi, pa onda staviti plombu.

taman posla, OTROV?! cijeli život pazim što joj dajem i što ne, antibiotik je popila jednom u životu i na sto muka sam.

čitam nešto o holstičnoj stomatologiji, o xylitolu, o načinima liječenja karijesa bez nasilne stomatologije, pa me zanima ako netko ima iskustva stime kod nas?

evo par linkova
    http://natdent.com/
    http://www.nourishedmother.com/nouri...outh-care.html
    http://www.stomportal.com/hr/zdravlj...kkarijesa.html

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ako treba umrtviti zub nikakvi holisti ti neće pomoći, jer je bolestan živac i nema mu spasa. Pulpa se umrtvi i očisti (makne) i ispuni umjetnim materijalom i ćao-zub ostaje
    Nikad to nisi radila? Mislim nikad to nisu radili tebi?!
    Alternativa je da završi bez zuba, kad se razboli pod korijenom?

To je dugotrajan proces propadanja, kako joj nisu vidjeli karijes prije?
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 22.07.2010. at 23:04

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni su radili sve i svašta, ali nikad nisu mi rekli (ni mojim roditeljima vjerujem) da mi daju otrov :/ valda su bolje to zapakirali nekako.

ne kužim se baš, ali kako mi je objasnio zubar to se radi više zbog toga što je ona malena a ne zbog težine kvara, odnosno da je taj način brži i prihvatljiviji za djecu.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Lijek, tako ti to zovu, ili za djecu ljekić!
    Mi smo morali staviti jer smo dobili jedan karijes, a zubaru nismo išli
    jer se je sa tri godine još uvjek straaašno bojala svih doktora.

Tako sa četiri otišli i dobili ljekić, tako oni umrtve živac i mogu bezbolno očistiti zub do kraja tj. ostatak zuba od karijesa i staviti plombu.

Sad ima malenu točkicu i to neda dirati jer kad krene zubarka jaako ju boli, pa smo na sto muka kako to rješiti, ne bih željela da joj se ponovi situacija sa prvim.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja to onda ne bih dopustila

zari su to nedavno radili, ali ona je imala strašan karijes, jako dubok i zubarka nije mogla prčkati po zubu dok to nije napravila.

nije to otrov za štakore LOL ili tako nešto, neki zubari ga zovu otrov, neki lijek, a neki "nešto za umrtviti zub". mislim, da si došla kod moje zubarke sigurno ne bi čula riječ otrov, već lijek jer ona to tako zove i ne bi se uopće zabrinula. to je stvar rječnika LOL

ove neinvazivne metode koje spominješ mogu se koristiti samo kod začetaka karijesa. ako imaš u blizini takvog zubara, odi vidjeti jel ima šanse da joj tako saniraju zubić.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

otrov ili lijek mislim da nije ista stvar, ali oboje se stavlja tak kad je karijes dubinski, tj. kad zahvati pulpu. Nemam pojma, nadam se da će se javit koja stomatologica, al zar lijek nije tu da se pokuša izliječiti pulpa, tj zub se otvori-nakapa se i čeka dal će se izliječiti pulpa, a "otrov" je kad se pulpa odmah umrtvi. I zub je onda mrtav, pulpa se izadi iglicama, napuni se gutaper ili nekom takvom smjesom. Za to trebaš imat konjski kvar-tako da imate il gadan kvar il čudnog zubara?

oka, kakve su to vam napravili drame bez razloga, pa anestezija !!! (ne mora biti injekcija klasična)
    M je naravno već probao "mravce".
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 23.07.2010. at 08:30

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Otrov se daje da umrtvi živac(živac je tada već zahvaćen) ako je karijes predubok. Zub je tada jako osjetljiv i ne može se čačakati po njemu.
    Lijek se daje ako je prisutna upla da se ona smiri /izlijeći. Prije toga se daje otrov da se živac umrtvi ako još nije potpuno mrtav, ili ne ako je živac već odumro sam od oštećenja.
    Treba uzeti u obzir da su mliječni zubi nježniji od trajnih tako da sam proces kvarenja ide puno brže nego na trajnima.
    U principu se mliječni zubi ne liječe (bar ne na onaj način sa iglicama) nego se zub često ostavlja otvoren da se ne mogu razmnožavati bakterije, a zub ima funkciju da čuva mjesto trajnom zubu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih dobro raspravila o tome da li tako popravljati mlijecni zub (ako je toliko zahvacen da postupak saniranja ukljucuje i "otrov"... to nesto se zaista zove toxo... nesto).
    Mi smo nedavno imali situaciju gdje se karijes Emi duboko prosirio na trajnom zubu (svi smo bili u soku jer zaista redovito kontroliramo i izvana cak zubarica nije ni pomislila da ce biti toliko dubok), kad smo zapoceli lijecenje, izazvao je takvu reakciju da je pedijatrica sumnjala da Ema ima mononukleozu ili zausnjake (dok nismo spomenuli zub) i pokusaj lijecenja, zajedno s umrtvljenjem zivca i vadenjem je trajao 3 tjedna.
    Ali, radilo se o trajnom zubu.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi smo imali duboki karijes i ljek je bio neophodan. Radilo se o četvorki koja otpada tek sa 10 godina.
    Kao prvo ne možeš da ne ideš jer dijete boli, iako ne znam kako to prolaze djeca kojima propadnu zubi, pa ih po cijele dane boli?

A kao drugo do desete godine je četvorkica tu tako da je to još duugo i važno da ju ima i zbog rasta ostalih zubi.
    TAko da smo se mi opredjelili u svakom slučaju za ljek i popravak.

A ovaj drugi koji ima točkicu i u principu je skoro zdrav, tu nam je sad problem jer ju boli dok krene čistiti, pa anestezija sa iglom,
    kao prvo ne znam dal bih to djetetu dala(već bi nam zubarka predložila da se to njima daje), a nema šanse da joj sa iglom ideš bilo kuda, kamoli u usta. Ne ne

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih dobro raspravila o tome da li tako popravljati mlijecni zub (ako je toliko zahvacen da postupak saniranja ukljucuje i "otrov"... to nesto se zaista zove toxo... nesto).
    U tome je i stvar, htjela bi 'drugo mišljenje' koje je ZAISTA drugo mišljenje a ne samo prosto ponavljanje pa da odlučimo što ćemo. a šta da kažem, da samu sebe čitam prije 5 godina, rekla bi da sam luda a sad pušem na hladno za sve, a to što sam nedavno imala nepotreban 'root canal' znači da sad pušem i na zubare :/

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danci, nisam mislila da ides odmah po drugo misljenje vec da malo protreses stav zubara/ice kod koje/g ste sad.
    Ja bi tako. A ako mi se ne svidi smjer u kojem ide razgovor, onda bi otisla po drugo misljenje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

oka, nisu sve anestezije s pravom iglom, nego kao cjevčica s lijekom. Takvu je dobio M

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Krumpirić tek sam sad pročitala tvoj post, hvala na informaciji, nisam to znala.
    Znači oni ne vide to kao iglu nego kao neku cijevčicu?

Tu na forumu sam pročitala da ima negdje neka privatna zubarka u Zg koja radi sa djecom i pušta im crtiće?
    Zna možda netko koja bi to bila?
    Ma malenome sam slučajno primjetila nešto malo na gornjoj četvorci, ne znam koji je stadij, izvana nema ničega, ali se ipak nešto nazire.
    On ima tri godine i ne vjerujem da bi izdržao to brušenje pa tražim nešto sa ozonom ili sad možda sa tom anestezijom?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Inače imamo odličnu zubarku, ali sad sam počela tražiti da ne brusimo ako ne moramo nego da možda pokušamo sa ozonom,
    jer naša nema ozon
    Posljednje uređivanje od oka : 10.10.2011. at 00:40

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •