Mislim da je Apricot mislila na to da je burek samo s mesom, ako sam dobro skužila, a ne na njegove nutritivne vrijednosti. Jel?
Mislim da je Apricot mislila na to da je burek samo s mesom, ako sam dobro skužila, a ne na njegove nutritivne vrijednosti. Jel?
Ja sam se zarekla da će moja djeca svaki dan, ali baš svaki dan, imati friško skuhan ručak, ili bar ručak od jučer, od domaćih namirnica, zdravih i prirodnih. I tako i radim, mada ima dana kada je iznimno teško za izvesti. Jel me to čini dobrom majkom?! Mislim da ne. Strašno me boli činjenica da sve stvari sa popisa "standardnog paketa" ja lijepo izvršavam, ali me grize savjest ipak, jer nemam vremena, za igru, za razgovor, za glupiranje sa njima..... Ne mogu ja svojoj , pubertetski nabrijanoj kćerki, reći: " Možemo razgovarati svaki dan od 18 do 19 časova." A ona mene obasipa pričama, važnim i nevažnim, interesantnim, ili glupim, ali svejedno, dok skuham ručak, podojim bebu, sredim kuću, upozorim ih da ne gledaju TV previše, pazim da ne urliknem, ili, udarim nekoga, budem nasmijana, vesela, i osvještena, moja mali mozak ne čuje šta moja kći ima da kaže. Jednostavno ne može. Pa zar ponekad alternativa hamburger/burek/supa iz vrećice nije bolja od neslušanja vlastite djece?
ode rasprava u kupus, ups, u burek LOL
tako je
i to ovakva:
a ovo je ključno:Čekaj malo, pa ne možeš reći baš da je dobar roditelj miljama daleko od onoga koji ne trpa dijete junk foodom, odmah mu u usta utrpa dudu, bez razmišljanja hrani adaptiranim, stavlja ga pred TV da bi mogao nešto napraviti...
Osim toga, na web stranici Udruge Roda postoje članci koji:
propagiraju dojenje (valjda ih ne moram navoditi),
govore o TV-u http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=156&Show=2548,
nošenju u marami http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=143&Show=315,
zdravoj prehrani http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=2075,
bespelenaštvu http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=155&Show=1197
Naravno, ni meni nije jasna bilo kakva isključivost pojedinih forumaša, ali je po meni bolje ustrajati u tome da ti dijete ne pojede ni mrvu čokolade nego mu je dati pa i par kockica prije prvog rođendana.
Osim toga, žalosno je da ljudi nisu sami svjesni nekih stvari (dojenje, buljenje u TV, junk food...) nego moraju imati Rodu ili koga već da im to kaže. Onda imaš one druge koje boli briga i za svoju djecu i za sebe i za sve druge pa će bez problema popljuvati nekoga jer razmišlja drugačije od njih samih.
mislim da anchie76 uopće nije trebala otvarati ovaj topicMislim, što mene priječi da ne postanem članicom? Postala bih sutra, ali mi se ne da ispunjavati kojekakve obrasce
dovoljno je da pročita nekolicinu tema na ovom forumu
pa bi joj bilo jasno otkud fame ovakve ili onakve
žene, razapinjete me samo zbog toga što sam rekla da mislim kako anchie griješi kada kaže da su roditelji koji paze na prehranu, TV, pelene, dojenje, bla bla miljama daleko od dobrog roditeljstva
što vama tu nije jasno? pobogu!
ako su takve miljama daleko, gdje su one koje boli dupe što im dijete jede, koliko sjedi pred TV-om ili što god!
mame Rode, tko su one uopće? žene skupljene u nekoj organizaciji, ima ih i ovakvih i onakvih i mene, osobno, boli dupe tko je član, tko je podupirući član, tko je savjetnica, tko je bogtepitašto, dok imam što pročitati na njihovi stranicama, ne samo na forumu
a pročitala sam i ono što sam linkala! i gdje je sad tu problem?
moj svijet nije crno bijeli, u njemu ne postoje majke Rode i zle majke, dakle, nikakvu generalizaciju mi nemoj stavljati u usta...
Ne sikaPika, anchie je napisala da je pojam dobrog roditeljstva miljama daleko od onoga što je nabrojala u svom uvodnom postu, a to su bile ajmo reći tehnikalije oko podizanja djece kao što su prehrana ili platnene pelene.
ok, tnx...
eto, nismo se dobro razumjele... valjda
bolje je da se držim egzaktnih tema... kada grožđe i home made igračke...
![]()
sikapika, niš se ti ne sekiraj. pročitam naslov topika i nostalgično se sjetim svoje prve forumske raspravei onda pogledam tko ga je otvorio, očekujem neka nova forumašica, a ono anchie
a šta je, oš neš, na ovom forumu smoki ima jedno više značenje.
ja valjda nisam imuna na predrasude, ali činjenica je da sam prije u parku normalno razgovarala s mamom koja trpa smoki u usta osmomjesečnoj bebi, a onda, u jednom periodu sam morala sve svoje moždane vijuge upregnuti i mantrati- smoki nema veze s roditeljstvom, smoki nema veze s roditeljstvom, da mogu normalno popričati sa ženom.
ovaj sindrom, istina već duže vrijeme popušta, a bio je najjači onda kad sam imala između 500 i 1000 postova. možda i manje.
dakle, moje mišljenje je da anchie ovim topikom na umjetan način želi napraviti razliku između tehnikalija i dobrog roditeljstva na rodinom forumu, koji da ga hebeš, forumašicama početnicama, ostavlja pomalo gorak okus u ustima da su fulale ceo fudbal u odgoju svoje djece.
jer dok su djeca bebe, osim ljubavi i nježnosti koja je ajmo reć neupitna kod svih, 90% su u stvari tehnikalije.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 31.08.2010. at 00:19
sladjanaf, ništa osobno, ali zanimljivo kako se ti na forumu pojavljuješ samo
kad "treba" nekog opanjkat. I to kad je čoporativna situacija, kao npr. sada.A onda si gora od sode kaustike.
Kad može osoblje oftopičarit, mogu valjda i ja.![]()
Pa da, imamo dvostruka mjerila.
(uvijek dopuštamo mala skretanja, ako nema "kačenja", pa topic ne ode u potpuni chat. žao mi je ako se to ne primijeti).
sad ste i mene navukle, odoh do mlinara po burek![]()
mislim da ne postoji nitko savršen.
postoji problem kad ljudi umisle da su savršeni.
savršena majka?hmm..
Dakle rodila me bez po muke , kod kuće, sama. Sama prerezala pupčanu. Okupala me i nježno poljubila. Potom me stavila na svoje grudi. Onda je bila sa mnom sve dok se ja nisam poželjela novog društva drugih klinaca. Za mene svaki dan kuha, smišlja nove kreacije koje sama šiva, ima postavljeno čak i kazalište za mene. Uvijek mi je na raspolaganju. Govori nekoliko stranih jezika a mene je isto podučila. Nikada se ne ljuti. Redovito vježba. Svaki dan bira kod svojih kumica samo najbolje za nas. Vozi bolje od Scumahera. Ne svađa se. Ne govori psovke. Miriše na ljubičice. Voli mene i mog tatu neizmjerno. Do nebesa!
I nije u oblacima..šali se ali je i ozbiljna kada treba biti. Prelijepa je...ko izlazak Sunca nad morem osvježava njeno prisustvo.
Moja mama je savršena....zato jer je MOJA mama!
p.s. nema Roda mama...ima samo mama (manje ili više savršenih...)
stellita
Nadam se da ću i ja biti takva mama.
veliki potpis na ovo.
postoje mame koje su više ili manje zadovoljne svojim roditeljskim uspjesima (evo, stelita je dokaz mame koja je zadovoljna sobom) ali mislim da se većina mama trudi biti naj u okvirima onoga što one smatraju naj.
za stelitu je naj roditi kod kuće, prerezati vrpcu, za neke to nije. nekima je sasvim normalno dati djeci smoki, ali se groze hodalica. nekima je sve to ok, nekima nije.
apsolutno uzaludna tema.
vjerojatno je zamišljena kao postrojavanje tko je prava mama kao što se na forumu rode propagira (dakle ne duda, ne ad, ne smoki, ne hodalica, ne tv, ne jednokratne pelene itd itd itd), ali i to mi je promašaj, kao i postrojavanja općenito.
ma nema kod mene naj..
osobno sam 4x rodila..drugi su rezali pupčane (pisala sam o svojoj majci)...savršenstvo je u očima onoga koji to takvim smatra. Bitno je biti majka u najboljem mogućem svjetlu kojeg možemo postići. Grešaka će uvijek biti ali da je roditeljstvo lagan posao svi bi ga uspješno odradili. No etikete "Roda" mame su mi besmislene..zapravo ni ne znam što bi to trebalo značiti. Isto kao i "index" čovjek i "babe" žena..
Uostalom sve je u životu krajnje promjenjivo i relativno pa i biti mama.
sretno vam roditeljstvo!
Meni je post prekrasan zbog načina na koji je pisan i ljubavi koja se osjeća za majčinstvo općenito,a detalji što je kome bitnije mi uopće nisu bitni
Da. Slažem se.
Ali, meni nije jasno zašto je to pitanje postavila na ovom forumu. Je li očekivala da će se svi s njom složiti ili što? Mislim da bi prave odgovore dobila da je pitanje postavila na, ne znam, Forum.hr ili kojem već popularnom forumu (ne posjećujem ih i nemam pojma koji su).
Na ovom forumu ima svakakvih postova. Ima žena koje doje i one koje daju djeci AD (i zapravo mi je jako glupo kada se na forumu o AD-u ne bi, kao, trebalo pisati), koje koriste jednokratne i one koje koriste platnene, one koje djecu hrane uz TV i one koje uopće ne pale TV...
I nema tu savršene, nesavršene. Nije sve tako crno bijelo. Mislim da smo sve ovdje toga svjesne.
No, postoje osobe kojima je većina toga tlaka (dojenje, prehrana, pelene, TV... ne sve zajedno, možda tek jedna od tih stvari) pa onda krenu pljuvati po onima koje su to sve saznale od Rode i onda otud ta fama oko majke Rode.
No, ispada kao da se moramo opravdavati što smo to pročitale na Rodi. Zbog čega? Zato što promiče ovo?
I još nešto. SAd će netko reći, a jesam se uhvatila tog smokija kao pijan plota, ali mi se to vrti već nekoliko dana.
Ako Roda promiče dojenje kao prirodnu prehranu djeteta u odnosu na AD koje je umjetno (i hvala Bogu pa postoji jer što bi bilo s djecom koja iz mnogih razloga nisu dojena), platnene pelene kao zdravstveno i ekološki bolju opciju u odnosu na jednokratne, prirodan porod u odnosu na inducirani u čemu je onda problem kada se želi promicati zdrava prehrana koja isključuje konzumiranje smokija, čokolade, hrenovki, pašteta, montea, milhšnita, konzervi i svih drugih otrova koji se nude na tržištu?!
Za mene je to licemjerno. Ok je promicati dojenje, ali smoki, pa šta, nek jede, jedu svi, neće mu biti ništa.
Eto, a sad sam spremna da me pojedete za doručak. Zdrava sam, neće vam ništa biti od mene.
U slast!
moj odgovor je:
jos kratko, uskoro krecu na jug.
a jesi se uhvatila smokija ko pijan plota
ja bih te samo lijepo molila da ne nazivaš čokoladu otrovom jer to definitivno nije. smokiji, hrenovke i paštete su hrana, doduše nezdrava i koju treba izbjegavati, ali opet hrana. a po čemu ti je molim te čokolada otrov? ako si od onih koji misle da dijete do škole ne treba unijeti šećer u organizam jer im se ruši imunitet onda me odgovor ne zanima.
Nisam savršena majka roda, ali mogu sa sigurnošču reč da moje dijete nikad neče u usta stavit hrenovke i paštete i takve proizvode. Ne samo jer je junk food (svjesna sam da od tuitamnog čipsa i čokolade neću moč pobječ) nego zato jer je to stvarno otrov. Govore, kad bi farme, klaonice i tvornice mesnih proizvoda imale staklene zidove, 90% ljudi ne bi jelo taj junk jer je stvarno katastrofalno nezdravo. Ja sam imala priliku vidjeti u živo kako nastaje "jetrena" pašteta i hrenovke..vjerujte mi, ne biste to dali djeci NIKAD da znate što je sve unutra!
Malo sam OT al baš u zadnje vrijeme gledam Factory Farming, Food incorporated i slične dokumentarce pa sam pod dojmom.
ja sam isto za što zdraviju prehranu, ali budući da i sama tamanim čips, hrenovke i paštete teško da ću moći djetetu do kraja života tvrditi da to ne smije. a mislim da bi bilo licemjerno da se skrivam po stanu s hrenovkom u ustimada li treba jesti svaki dan to? ne treba, ali ako se omakne 2-put godišnje, preživjet ćemo.
a što se tiče savršenih majki, ni tu ne mogu konkurirati ako zbog ničeg (a imam sto mana), a onda zato što psujem ko kočijaš![]()
Roza Groza ti možeš reći da ti dijete neće nikad
staviti u usta paštete i hrenovke, ali neće uspjeti. Dok je mali, mali da, ali kad vidi prijetelje da jedu...
Vlastito iskustvo me je naučilo da , što se tiče odgoja djece, nikad, ali baš nikad ne mogu reći : Moje dijete neće nikad! O, da,hoće. Postoji vrijeme i mjesto kad će biti po maminu i tatinu, ali bogme i ono suprotno.
Dojila sam dugo, uzgajam nešpricano voće i povrće, bomboni se nisu kupovali, auto stolice su bile zakon, sve sam radila po PS-u. Ali, djeca rastu, otkrivaju nove svjetove izvan obitelji, i žele izazove svih vrsta.
I ja se sjećam svoga djetinjstva. Kad bi mama znala! I to sam bila dobra curica i štreberica.
Pa, nastojiš biti savršena za svoju djecu, da njima bude dobro, balansiraš između zdravog i onog drugog, da svi budete sretni i zdravi. Trudim se naći hrenovke i paštetu koje mi se čine najkvalitetnije, jer je to (osim čokolade i jaja) jedino što želi jesti, a jesti mora. Pa odeš napraviti krvnu sliku tom djetetu jer "ne jede", a doktorica ti pokazujući nalaz kaže što dovodite zdravo dijete.
Ah, mi mame koje želimo biti savršene. Djeca će nas sve spustiti na zemlju.
Hoće li se hraniti zdravo u vrtiću? U školskoj menzi? U pekarama i fast food kioscima oko svih škola?
Dug je put do svijesti društva. Ne kažem da se treba prepustiti stihiji,ali je utopija vjerovati da će se "moje dijete isključivo zdravo hraniti" dok god im u vrtićima uz varivo serviraju hrenovke. Svaki tjedan. Jer to jedino klinci sve pojedu...
I da, nemojte mi čokoladu nazivati otrovom!!![]()
Čokolada je NAJbolja hrana! Naročito u danima PMS-a. Idem tražiti ako ima koja kockica u kući, jer mi treeeba čokolada!!
ajd za paštetu mi je jasno zašto je nezdrava hrana. no rozagroza da pekara ima stakleni zid također bi svašta vidjela, na žalost. a vjeruj mi ni u pojedinim restoranima ne želiš gledati kroz stakleni zid. evo ti sada i ove afere sa mesnom industrijom pa si ti sada misli. dobro cure kažu, nemoguće je izbjeći nekvalitetnu hranu, pa i u McDonalds sam odvela sina par puta iako sam prije govorila da moje dijete tamo nogom neće kročiti. bitno da sve te stvari budu ponekad i zaista s mjerom. da se dijete zdravo hrani, a ako ponekad "zgriješi" mislim da mu zaista neće biti ništa.
a za čokoladu još uvijek čekam odgovor. stvarno mi nije jasno zašto je čokolada otrov?
Slažem se s doroteom, Beti i rosom. Prehranu možemo "kontrolirati" dok su djeca sasvim mala. Kasnije se stvari ponešto promijene.
Posljednje uređivanje od n.grace : 11.09.2010. at 13:14 Razlog: tipfeler
Meni je uopće smiješna ta formulacija "moje dijete neće NIKAD..."
Pa neću im visit za vratom do 30-te
Mislim, hoćuali čisto sumnjam da će me poslušat ako ih nazovem na posao i strogo zabranim da za marendu kupe hrenovku u lisnatom.
Nastojat ću im stvoriti neke zdrave navike, odgojiti ih i usmjeriti najbolje što znam... i to je to, ali nema tu garancije da nešto "neće nikad..."
n.grace ja bih rekla da u isto vrijeme, na istom mjestu, mislimo na iste stvari
ma da....ne mogu zamisliti da svom djetetu ponekad ne dam malo čokolade nakon ručka, no ustalom zbog toga sam se već par puta ovdje prepirala pa neću i opet samo molim druge forumaše da ne vrijeđaju čokoladu nazivavši je otrovom jer ako ja počnem vrijeđati izdanke klica, raznorazne alge i biljne izlučevine.....![]()
Nikad ne reci NIKAD(iz sopstvenog iskustva tvrdoglavice). Kako te život trehne od zemlju!
I da, sve su pite pitice a burek je pitac, i kao takav zaslužuje poštovanje, molim.![]()