Da li su vaši roditelji često koristili ovaj pojam-„zahvalnost roditeljima“?
Moj odnos sa roditeljima nikad nije bio sjajan, a dodatno se pogoršao nakon što sam rodila ćerkicu pre 15 meseci, sa tendencijom prekida komunikacije sa njima ako se ovako nastavi.
Jedna od njihovih mnogobrojnih zamerki tokom čitavog mog života je da sam izrazito nezahvalna-treba da budem zahvalna majci što se mučila da me rodi carskim rezom, zahvalna bakama što me čuvaju, zahvalna što idem na letovanje, zahvalna sad kao odrasla što me finansijski pomažu itd, itd.
Problem je u tome što se njihov i moj pojam „zahvalnosti“ jaaako razlikuju.
Što duže razmišljam, shvatam da je u njihovim očima „zahvalnost“ sinonim za bespogovornu poslušnost, jer se pridev „nezahvalna“ pojavljuje uvek u situacijama kada se sukobljavamo u stavovima, željama i sl. Otkad sam i sama roditelj, nezahvalna sam jer ne vaspitavam svoje dete onako kako oni smatraju da bi trebalo, ne vodim svoje domaćinstvo onako kako oni smatraju da bi trebalo, ne živim svoj život onako kako oni smatraju da bi trebalo...
Mene zaista boli njihov stav, ali za mene je on oduvek bio potpuno pogrešan.
U mojim očima, zahvalnost je osećaj koji se rađa kada neko ispuni tvoju svesnu želju ili potrebu.
Zaista nikad, ali nikad nisam osećala zahvalnost prema majci zato što me je rodila, hranila, vodila kod lekara...; niti prema baki zato što me je čuvala, niti za neke slične životne situacije. To su događaji potpuno van mog uticaja i van mojih želja i uz najbolju volju ne mogu se naterati da za njih osećam ikakvu stvarnu zahvalnost.
Sa druge strane, zaista sam duboko zahvalna roditeljima što mi finansijski pomažu, kao i za mnoge druge ispunjene potrebe i želje.
Ali ne umem da iskažem tu zahvalnost na način koji bi bio njima adekvatan.
Pa me ovaj duži uvod dovodi do poente.
Kako biste vi definisali pojam „zahvalnosti roditeljima“? Za mene je to osećaj, više nego delo-ako zahvalnost može da se izrazi nekakvim postupkom, to je divno, ali ako ne može, preostaje li išta osim ljubaznog ponašanja prema roditeljima?
I koliko je uopšte opravdan taj pojam? Da li bi deca uopšte trebalo da budu zahvalna roditeljima i za šta?
Koristite li vi taj pojam u odnosima sa svojom decom? Za šta smatrate da treba da su zahvalni?
Ja bih strašno volela da nikad ne upotrebim taj pojam u odnosu sa svojom devojčicom.
Ali osećam da mi fali objektivniji pogled. Moje vaspitanje jako utiče na mene i zaista bih volela da čujem više različitih mišljenja na ovu temu, ovde gde sam već tako mnogo naučila čitajući.