Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Znate li količinu obroka vašeg djeteta u vrtiću???

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Znate li količinu obroka vašeg djeteta u vrtiću???

Od ponedjeljka sam sa svojim sinom na privikavanju u vrtiću, i između ostalog, moram se osvrnuti na količinu međuobroka koji ta djećica dobiju. Govorim za razdoblje poslije doručka, a prije ručka, znači negdje oko 10,00 h. U našoj grupi je 26 djece. Jedan dan su dobili sok od jabuke, gdje je svako dijete pripala količina od jedne trećine do pola plastične čaše soka. Drugi dan je isti broj djece dobio jedan tanjur domaćeg grožđa, na kojem je po mojoj procjeni bilo dva veća grozda, i kad se to podijeli na 26 djece, svako je dobilo 4-5 bobica. Danas je bilo 24 djece i kuharica donijela tanjur s narezanim kruškama, gdje sam ja uspjela prebrojati 16 kriškica, a moglo ih je na tanjuru realno biti do 20.
    E, sada stvarno mi nije jasna matematika dijeljenja hrane po vrtićima. Znam da se ne radi o pravim obrocima, već samo o međuobrocima - užinama, ali jel vama normalna ta količina hrane koja se donese u sobu i treba se podijeliti na svu tu dječicu.
    Ili su sve naše tete u vrtićima mali Isuseki koji sa tri ribe uspiju nahraniti svekoliko pučanstvo.

Da li se isčuđavam bezveze i je li to vama prihvatljivo? Jeste li uopće znali za to?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I kod nas su takvi međuobroci. Prirodna limunada.... mene to ne može nahraniti, ali moja djeca obično doručkuju duplo pa se zbog toga ne brinem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja često kaže da nije niti dobila užinu, tj. da nije niti skužila da ima užine, pa pretpostavljam da snalažljivija i brža djeca sve razgrabe. Ona inače dolazi kući u jedan, nakon vrtićkog ručka, a oko 2-3 najnormalnije ruča kod kuće, premda i tete i ona kažu da u vrtiću super jede. I recimo, petkom imaju one smrznute riblje užase, i to kaže da dobije jedan riblji kroketić. Kad je imala tri godine bili smo je upisali u jedan privatni vrtić i tamo sam sa njom išla na privikavanje danima, pa sam vidjela bijedne količine hrane koju djeca dobiju - npr. pohano meso za ručak značilo je da dobiju 3-4 komadića narezanog mesa veličine zalogaja. Mislila sam da je u državnom vrtiću bolje, ali sve u svemu mi se čini da količina hrane i nije baš zavidna. No, moja doručkuje kod kuće, a i ruča, pa me to ne brine puno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas daju djeci koliko traze. Znam sigurno je Videk tamani pa mi se uvijek pohvali koliko je porcija pojeo.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas isto dobije dodatno ako želi, što moj P često traži. Nisam vidjela koje su količine ujutro, ali moram priznati da nisam zabrinuta s obzirom da je zdrav i idealne težine, čak ni ne čitam što je bilo za obroke(to ionako vidim na majici).
    Doručkuje doma i u vrtiću nekad je nakon vrtića gladan, ako je za užinu nešto što ne voli, pa jede doma jer kuhamo svaki dan i to je to.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kod nas u vrtiću za doručak/ručak/užinu svatko dobije koliko želi, dakle hrane ima čak i previše....
    Za međuobroke imaju voće, ili nekakve petit/bio i slične keksiće (ili im tete ponude nešto što recimo roditelji donesu kad dijete ima rođendan, a nije kvarljiva hrana, pa spreme jer se uvijek donese više nego mogu pojesti u jednom danu....)...
    Za te međuobroke nema uvijek puna zdjela, jer niti nisu sva djeca za zainteresirana za međuobrok, pa onda valjda tako i pripreme....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 16.09.2010. at 19:49

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, da, moguće je da i kod nas djeca mogu tražiti još, moja sigurno ne traži.
    Ali - recimo - kaže mi da za međuobrok dobiju pola banane.

U priv. vrtiću u koji smo išli su djeca tražila još (konkretno pohanog mesa) ali nije više bilo, to sam vidjela na svoje oči, a kako je u državnom ne znam točno jer naravno nisam nikad bila prisutna.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kod nas, koliko sam vidjela, djeca dobiju koliko hoce i uvijek ima repete. I za uzinu takodjer.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I nikakvo narezano voce, svako dijete dobije cijelu vocku (najmanje).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kako si ti to vidjela?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S obzirom na moje radno vrijeme, cesto upadnem u vrtic u neko nedoba, tipa uzine ili rucka. Kad bih dosla po njih odmah poslije rucka, dobili bi marendu u ruku - za put. A to je jabuka, banana, jogurt ili neki drugi mlijecni napitak, keksi i sl.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MM uvijek dolazi poslije ručka, svaki dan, i nema tada nikakve marende. Popodnevna marenda je tek kasnije.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ni ja naravno ne dežuram u vrtićima moje djece, ali pouzdano znam da se napr. za doručak uvijek može tražiti repete, napr. tete su se čudile kako mlađa pojede po 2-3 zdjelice mlijeka sa žitaricama ili grisa. Jest da je ona njihova zdjelica triput manja nego naša doma...Mala mi ponekad zna reći da je pojela 2 tanjura juhe, 4 komada kruške i sl.
    Starijoj je svega sigurno uvijek previše jer jede ko vrabac i tek je u 3. vrtićkoj sezoni registrirala da postoji jutarnja užina u vidu voća. Tako da pretpostavljam da se grupa jednostavno izbalansira, količinski repete je zapravo ono što "vrapci" ne mogu pojesti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, užine definitivno ne nude djeci nego tko skuži - skuži. Zato Lea često kaže da nije niti skužila kad je bila užina.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

moj jede po nekoliko puta (ručak) u vrtiću, i još doma ruča.A i svaki međuobrok si pojede-izjelica, i da nema dovoljno hrane već bi se on meni potužio. S tim, ako nakon spavanja dođem prerano, dobije međuobrok za doma-bananu, jogurt ili nešto sl.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nama isto uvale "poputbinu" ako idemo ranije. Znam da popodnevnu užinu uvijek jedu za stolovima svi zajedno, a za jutarnje voće ne znam. Ne vjerujem da im tete baš nikad ne ponude, ali moja ionako izbjegava hranu, osobito voće, pa ako se ne jede sjedećki i pod kontrolom, sigurno će se praviti blesava.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa, obzirom da Lea ponekad pojede jutarnju užinu, očito da im ponekad ponude. Ona sama vjerojatno nikad ne bi skužila.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ni ja nisam skužila jutarnju užinu iako sam bila tamo od doručka do ručka. Za te obroke mogu dobiti koliko žele. I porcija koju mu je teta dala na tanjur bi bila i meni dovoljna. Jutarnju užinu ne prakticiramo ni doma, sigurna sam da je nebi jeo ni u vrtiću. Oni doručkuju u 9, pa u 12 ručaju. Doma prije vrtića popije samo 3 dl kakaoa, ali mislim da je to dovoljno.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jedno vrijeme sam tu po forumu primjećivala kako neke žene ne kuhaju jer i one i muževi jedu na poslu, a djeca u vrtiću. Pa sam i ja, zakleti mrzitelj kuhanja probala tako, ali uzalud - djeca kad dođu iz vrtića prvo pitaju što ima za ručak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eh da, to meni nikako nije jasno, Lea najnormalnije ruča nakon vrtića, i to već u 2-3 sata (pa i po tome zaključujem da u vrtiću ne pojede neke značajne količine hrane, iako tete kažu da dobro jede).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čekajte kad dođete u školu
    onda ćete vidjeti što djeca dobivaju

moja V bi dobila repete kad bi htjela, a kako smo mi često dolazili u vrtić poslije 10, puno puta bi naišla na tetu kako im guli i reže voće
    ne znam dal je bilo baš po svakom npr. jedna jabuka, ali bila bi puna zdjela narezanog voća

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nemam pojma šta i koliko jedu
    šmizi ponekad kaže šta je bilo za jelo, češće ne
    a ja sam lijena baciti pogled na jelovnik za tu nedelju, koji je uredno zakačen na oglasnu ploču
    i ona ruča kad dođe kući, ali ne mislim da je to zato što ne dobiju dovoljno jesti, nego zato jer je ručak oko podne, a ona iz vrtiča izlazi u tri, pola četiri
    za užinu, koliko sam skužila, ide cijela voćka svakom djetetu u šake, ili neki keksići

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Jedno vrijeme sam tu po forumu primjećivala kako neke žene ne kuhaju jer i one i muževi jedu na poslu, a djeca u vrtiću. Pa sam i ja, zakleti mrzitelj kuhanja probala tako, ali uzalud - djeca kad dođu iz vrtića prvo pitaju što ima za ručak.

Moji jedu sva tri obroka u vrtiću, uzmu i međuobrok (pitamo tete s vremena na vrijeme kako jedu, kolko pojedu, ili nas one same o tome izvještavaju..),
    dakle super se najedu uvrtiću....

Kad dođu doma prvo im je da sjednu za stol i pitaju kaj ćemo jesti ?!
    A nije da su gladni niti su neke strašne izjelice, već znaju da sam ja pripremila ručak pa čisto iz navike pojedu (i to onda bude jako mali obrok...)...
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 17.09.2010. at 08:33

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hm, i danas je za međuobrok bio tanjurić s kriškicama jabuka.
    O.K. ja možda burno reagiram, ali ne mogu podnijeti činjenicu da bi moje ili nečije dijete bilo gladno u vrtiću, ili tražilo repete, a dobilo odgovor "sigurno nećeš dobiti, jer nema dosta za sve", ili da u opće ne dođe na red za zalogaj i da tete mole Boga da ne primjete sva dječica da je užina došla.
    Dok financiramo izgradnju spomenika od milijun kuna, pa dva milijuna za propalu instalaciju koja nije niti došla do cilja, pitam se koje su nama vrijednosti i koje vrijednosti se u našoj državi potiču. Jer, u ovo doba recesije, mislim da su nam preča naša djeca u vrtićima i školama, a potom sve ostalo.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ni ne računam na taj međuobrok, to je više za zabavit zube. Moji doručkuju u 7i15, pa u vrtiću u 8:30, pa u 11:30-12 u vrtiću ručaju, u 3inešto marendaju. Nije to baš tako malo. Između 8:30 i 11:30 su tri sata.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moji su stvarno izjelice a mala još i k tome svakodnevno podnosi izvještaj što je bilo na meniu i koliko je pojela (od kad je progovorila pamti i prenosi sve ). Inače je u našem vrtiću pravilo da si izvade koliko mogu pojesti (bolje manje pa sa repetama, nego da se baci), a prošli tjedan mi se požalila da joj teta nije dala da vadi po 3. put ... ispostavilo se da si je prva 2 puta vadila mišije količine pa joj naravno nije bilo dosta .
    Jedno vrijeme sam kuhala svakodnevno neku ručko/večeru za 17-18.00, jer im je ručak u podne, ali u zadnje vrijeme brljaju po tanjuru i sad ako su gladni (a to je valjda kad im poslijepodnevna užina nije dosta) ponudim im voće, jogurt ili nešto slično kad dođu doma, a večera je oko 19...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas isto ima hrane i previše.... Za užinu dobivaju čitavu voćku ako nisu u pitanju naranče, to im bude u kriškama... Dukat jako puno donira, pa se nađe raznih bioaktiva, jogurta, pudinga... i uvijek ima za svako dijete... Popodnevnu uzinu ako ne pojednu tete spakiraju za doma, nemalo puta sam nosila razne kolačiće, pite, jogurte i tak... Kod nas je stvarno ok

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I ja vjerujem da djeca mogu tražiti još. Vjerojatno su tako mali obroci jer mnoga djeca tako malo i jedu pa da se ne baca. Radije neka se sve pojede. Žalosno je jedino što će neka djeca ostati gladna jer se srame tražiti još. Mislim da bi svatko trebao svom djetetu reći da ako je gladan slobodno traži još, ili ako mu se dijete požali da je u vrtiću gladno, zamoli tetu da traži repetu za njega

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja imam pozitivno iskustvo iz privatnog vrtica - uzina je bila uvijek formalna (svi sjede za stolom i jedu), rucak je bilo koliko je htjela (a uvijek je htjela puno), ako bi je pokupila ranije dobila bi uzinu u ruke, a ako bi je pokupila kasnije dobila bi ostatke uzine ako ih je bilo za put... tete su je vec prokuzile. Jednom dodjem ja po nju u dezurstvu vec i nadjem kako joj teta daje keks, i kaze meni teta da ju je trazila keksa ali da joj je dala samo 2-3 jer je vec pojela dvostruku uzinu

Sad je u drzavnom, i vidim da ni tamo ne skrtare, dosla sam neki dan popodne i jela je cijelu bananu. Za dorucak neki dan je pojela cijelu kiflu, itd... tako da ih valjda ne izgladnjuju. Moja ionako kad pojede tanjur ako hoce zna jako dobro reci "jos!"

Naravno, obavezno nakon vrtica jos jedna uzina pa vecera... fakat se covjek pita gdje im to sve stane...

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Naše je iskustvo takvo da smo u jednom privatnom vrtiću ostajali bez obroka jer se naručivala hrana npr. ako je djece 28, obroka je 14. Ubrzo smo se prebacili u drugi privatni i tamo je hrane uvijek dovoljno i za repete.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

U našem vrtiću djeca uvijek mogu tražiti još, i uvijek dobiju (osim kad jedu pitu od sira, toga nikad nema dovoljno, jer se svi hoće udaviti u piti ).

Ali, kad je voće za užinu, tete uvijek donesu manje na stol, jer jednostavno puno djece neće jesti. One to već znaju. Ako baš sve pojedu, onda donose još, ali to je rijetko.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I kod nas uvijek ima dovoljno, i repete tko želi. Kada dođem po Sunčicu prije nego je stigla pojesti obavezno marendu nosi kući, vidjela sam da je i njoj i drugoj djeci jako važno da dobiju svoji dio, to je nešto što im pripada.
    Voće dobiju i narezano i cijelu voćku, kako koje dijete više voli.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •