Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 73

Thread: Šufnudle, taške, popara, šmarn..

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default Šufnudle, taške, popara, šmarn..

    Danas su mi pali na pamet ova jela koja je pripremala moja pokojna baka. Sjećam se da sam ih obožavala, a iskreno, nisam ništa osim taški jela godinama.

    Baš sam si mislila napraviti ovih dana nešto od ovoga, da klinci probaju okuse mog djetinjstva.

    Imate neke tips and trics?

    Koliko me sjećanje služi šufnudle smo jeli sa preprženim grizom i džemom. Šmarn je isto na slatko. Šufnudle se rade od tijesta kao za knedle, a može na slatko ili na slano.

    Popara je priča za sebe. Sa vrhnjem koji se stavi na kraju je stvarno mljac.

    Još samo da se sjetim točnog recepta za svako od ovih jela.

  2. #2
    jella's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    175

    Default

    mmmmmmljac! ja tu i tamo pripremim tačke (taške) i šmarne (kao tijesto za palačinke uz dodatak griza i dosta gušće, pa se peče kao jedna debela palačinka i kida na manje komade??). ali šmarne uvijek pripremam na slano sa zelenom salatom. to mi je ooodlično! popara nemam pojma što je...ali rado bi voljela znati

  3. #3

    Default

    je ne znam za ništa od toga
    samo me podsjetilo na:
    ".....i šufnudle i gris štrudle i rezance s makom
    e kad se samo sjetim, al se nekad dobro jelo
    baš....."

  4. #4
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    šufnudle su njoki, kad radim knedle obavezno ih napravim hrpu, pa na prezle i sa vrhnjem i šećerom ... mljac
    popara ne znam što je
    taške radim rijetko, mogla bi ćešće
    a šnenokle? a poderane gaće?
    i masnica...

  5. #5
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    obožavam šufnudle s makom, a ne pamtim kad sad ih zadnji put jela...taške sam redovito kao curica pomagala raditi baki...a najbolje šmarne (na slatko s višnjama) radi bakina susjeda preko puta (danas su joj 93 godine)

    kad se samo sjetim, idu mi sline

  6. #6
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    curke dajte recepte. sve mi poznato, al ne znam kaj je kaj i kak se radi.

  7. #7
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Evo ja baš došla od mame i dobila recepte u detalje.

    Šufnudle:
    tijesto kao za knedle.
    Kuhani cijeli krompir i oguljen pa zgnječen
    1-2 jaja
    malo soli
    brašno se dodaje dok ne zagusti na srednje mekano

    Oblikovati dugačke gliste debljine cca 1 cm. Rezati na komade pa praviti opet glistice(koji nazivi ) dužine od oko 4cm. Kad je kuhano(u kipućoj slanoj vodi) posipati sa na suho preprženim grizom koji se podlije sa malo mlijeka. Šećera i džema po želji.


    Šmarn:
    Tijesto kao za palačinke. Samo puno gušće. I barem 3 jaja. Peče se na tavi s uljem, cijela smjesa se izlije odjednom. Potrebno je stalno miješati da se naprave kao grude. Jede se s džemom. A može i na slano sa zelenom salatom.


    Popara:
    Izdinsta se crveni luk na ulju, doda mljevene crvene paprike, podlije sa malo vode da malo prokuha. Izrezati stari kruh na veće komade, zajedno s koricom(to je ključno). Staviti na luk i vodu i polagano miješati dok se voda ne upije u kruh.
    Vode se stavi samo malo, možda prst debljine, ne smije plivati da bude gnjecavo i da se kruh raspada.
    U tanjuru se stavi gore kiselog vrhnja.


    Taške:
    Brašno, jaje, voda,malo soli
    zamijesiti srednje meko tijesto
    razvaljati i rezati kvadratiće
    puniti s čvrstim pekmezom(da ne iscuri van) i preklopiti
    dobro utisnuti rubove svake taške

    kuhati u slanoj vodi
    kuhane preliti prezlama, šećerom i vrhnjem

    To su moje inačice.
    Last edited by ivancica; 27.07.2010 at 22:12.

  8. #8
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ja znam samo šmarn. Napravi se kao omlet od griza, tako da se griz namoči u mlijeku, a jaja tuku pjenasto sa šećerom. Onda se sve zajedno pomiješa i peče kao omlet, ali se kad se malo stisne počne ga se drobiti u male komadiće drvenom špatulom. Ja volim kad su komadići sitni i hrskavi. Onda se toplo prelije nekim kompotom (ako ima od dunja ) i tako se jede.
    Omjere ne znam, ja to od oka. A ima i kompliciranijih recepata.

  9. #9
    Ninči's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    2,159

    Default

    Ja ovo ništa nisam jela...niti sam čula do sad za neke te stvari. Jedino što je od toga moja baka pravila bila je popara, ali na drugačiji način- bez luka i paprike. I poparu sam obožavala! Vjerujem da mi danas ni od koga ne bi bila tako slatka kao što je bila od moje bake

  10. #10

    Default

    Šmarn je u stvari isto tijesto kao za palačinke, samo što ja u jedan dio tijesta umjesto brašna stavljam gris. Što je više grisa to se šmarn kasnije više mrvi, a ako ima više brašna onda je više tjestasto, gnjecavo. Tijesto treba biti gusto i izliti ga na vruće ulje. Kada dolje dobije koricu, stalno miješati dok se ne dobije puno grudica. Mi ga jedemo samo tako da posipamo sa šećerom a MM doda i cimet ili čokoladu.
    Šufnudle su u stvari krumpirovi njoki samo se rade duguljastog oblika. Baka ih je radila samo tako da ih prelije sa zapečenim krušnim mrvicama.

  11. #11
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja sva ta jela jedem slatka , a od kad sam s MM-om koji je dalmatinac, njemu to i nije neki rucak. tako da ni ja nisam jela vec neko vrijeme.
    inace najbolji oblik smarna mi je onaj keiserschmarren pogotovo s pireom od jabuke. e sad bi mogla ponovo doruckovati.

  12. #12
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Mmmm, spajalica, ovo sa pireom od jabuka zvuči božanstveno.

  13. #13

    Default

    keiserschmaren bi bio carski drobljenac?

  14. #14
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Pa tako nešto. A vidi na onom linku od spajalice s umakom od brusnica...mmmm....

    vidi se da nisam još ništa jela danas.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    keiserschmaren bi bio carski drobljenac?
    Da, to je to.
    Ja napravim gusto tjesto za palačinke (3 jaja 10 žlica brašna pola mlijeka, pola vode, malo soli i šećera, prašak za pecivo ili kisela voda), otprilike trećinu brašna zamijenim s grizom. Pečem tako da izlijem tjesto (oko prst debelo) na tavu i pečem na maloj vatri, onda okrenem na drugu stranu i još malo pečem. Na kraju sve raskomadam s dvije vilice i zapečem komadiće (ako treba dodam još malo ulja da budu hrskavi).
    Obavezno jedemo sa sirupom od malina (može i višnja ako nema maline).

  16. #16
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    keiserschmaren bi bio carski drobljenac?
    aha, kod nas zvane carske mrvice :D

    za ostalo bih se složila sa spajaličinim mužem

  17. #17

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    skoro na vrhu
    Posts
    1,304

    Default

    Pokušala sam napraviti carski drobljenac jednom davno. Snervalo me jer je sve kao jednostavno, obično, a meni skroz bezveze i pregoreno ispalo.
    Drago mi je da pišete točne količine i postupak pa ću ovih dana opet probati.

  18. #18
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    je a70v to je carski drobljenac, ali u njega ne ide griz, bar koliko ja znam. cak se i zumanjak odvaja od bjelanjka koji se kao snijeg umjesa lagano u ostatak smjese da bi bio onako pjenast, takodjer ide i maslac, i jos ako se stave grozdjice, malo ruma. evo jednog recepta.
    e sad sam odlucila da mi je ovo vecera.

  19. #19
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Meni je carski drobljenac komplicirana verzija šmarna.
    I sad sam zbilja gladna.

  20. #20
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sunce vam zarko spominjem.

  21. #21
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    ufff Ivančica što si izvukla.....
    Jela mog djetinjstva.
    Moja baka je radila pojednostavljenu verziju popare za nas djecu bez crvene paprike i luka. Omiljeni doručak godinama mi je bila popara i jaja na oko. Mljac.....

    Na ovaj tvoj popis ja bih samo još dodala i pitu mutaču

  22. #22
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    A vidi šokica što se oblizuju

    Lara, to mi zovemo supita. Obooožavano!

  23. #23
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Sunce vam zarko spominjem.
    X ko kuća! LOL

    instant povratak u djetinjstvo + instant glad.

    zanimljivo, prvi put čujem da u šmarn ide griz. ja radim kajzeršmarn varijantu, i to tako da ga pečem u pećnici skoro do kraja pa onda prebacim na šparet i razlomim kuhačom. u toj priči nema ulja.

    tačkrle radi moja mama (ja=ljenguza). šufnudle smo doma tretirali kao njoke, odnosno jeli uz razne saftove. ovo sa preprženim grizom mi je novost.

    poparu nikad nisam probala.

    a što su masnica i pita mutača?

    i da, kod mene su ovo (+ šljivske knedle) jela za večeru. ja sam ovom jelovniku iz prošlosti dodala klafute.

  24. #24
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ivy, masnica ti se radi kao štrudla sa sirom, samo ako je tijesto domaće, tanko razvučeno onda je neuporedivo.

    Mutača=supita

    Šta su klafute?

  25. #25
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    Ivy, masnica ti se radi kao štrudla sa sirom, samo ako je tijesto domaće, tanko razvučeno onda je neuporedivo.

    Mutača=supita

    Šta su klafute?
    http://forum.roda.hr/threads/11609-c...light=clafouti

    supita mi je još nepoznatija od masnice , valjda se to u zg ne jede ili se drugačije zove. odoh potražiti.

  26. #26
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Wewa, wellcome back!

    Ova tvoja inačice popare mi zvuči još bolje nego moja. Ajme šta mi radite!!!

  27. #27
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    popara me natjerala da se javim poslije cijele vjecnosti odsustva :D

    odrasla na popari - bajati hljeb se izreze na tanke kriskice i reda u tepsiju, okruglu dakako :D nagura se sto moze vise slojeva, inace se celjad ne najede.
    na sporetu se zakuha mlijeko s puterom, pa se hljeb zalije da pliva, jer ce svakako sve popiti. odozgo se poreda sve mlijecno, a slano iz frizidera, kajmak, bijeli sir, mileram...
    kusa se kasikama, po principu ko prije - a da se ne opece vrelom poparom.

    hocem i jaaaaaaaaaaaaaa

  28. #28
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Supita je tijesto kao za palačinke. Izlije se u vruće ulje u tepsiju. I peče u pećnici. Mislim da smo čak davno i imali topic o tome.

  29. #29
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    Supita je tijesto kao za palačinke. Izlije se u vruće ulje u tepsiju. I peče u pećnici. Mislim da smo čak davno i imali topic o tome.
    kad je peceno, ja gore prelijem jogurtom


    moja asocijacija na djetinjstvo i vikende kod bake su bijeli zganci, preliveni przenim lukom ... mmmmmm

  30. #30
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Sunce vam zarko spominjem.
    i ja
    ali koliko god se trudila, ne znam napraviti šmarn kao mama :/
    jeli to do tave? ili brašna? ili jaja?
    šufnudle radim
    tačke mi pravi svekrva
    poparu nisam jela od kad ju je baka zadnja kuhala
    i bolje mi je

  31. #31
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    mi tebi, pa ti si pokrenula topik
    ja bi sad i rezance s makom, a tek sam navecer doma.

  32. #32

    Join Date
    May 2008
    Posts
    849

    Default

    uvijek zalutam na krivi topic
    sad bi me jedna od vas trebala pozvati na neko od ovih jela..sufnudle i drobljenac obozavam

  33. #33
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    a moja baka je snufnudle radila sa kiselim dinstanim kupusom, ja kad radim knedle ili njoke obavezno napravim mali dio sa pekmezom, cimtom i mrvicama. ...ajmeeeeeeee i ja se svrstavam u red gladnih.

    Godinama hoću probati The Šmarn pa se preporucam za dobra provjeren recept

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Aaaaaaaaaaaa, sufnudle s kiselim kupusom.... Ubi me. Sad sam smarn napravila i pojeo se u tren oka.

  35. #35
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Kad već offtopicarimo sjetila sam se jednog prefinog recepta sa kiselim kupusom(a naravno da ga ne mogu naći u pretražniku). Isto radim kao ovaj sa coolinarike:

    http://www.coolinarika.com/recept/ki...pskim-knedlama

    Isto recept koji sam preuzela od bake.

  36. #36
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    masicu je radila moja baka ličanka - tankovučeno tijesto koj e premažemasti i zamota u štrudlu - ma sira. ue kopecio, ajoš ko slatka varijant , snu euhvatiina hrskavakorica
    neznam sad točan recept, piata ću mamu pa napišem.¸
    a supitu nisam jela čitavu vječnost, valjda odkad sam u zg.mac

  37. #37
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    masicu je radila moja baka ličanka - tankovučeno tijesto koj e premažemasti i zamota u štrudlu - ma sira. ue kopecio, ajoš ko slatka varijant , snu euhvatiina hrskavakorica
    neznam sad točan recept, piata ću mamu pa napišem.¸
    a supitu nisam jela čitavu vječnost, valjda odkad sam u zg.mac
    Dobro, sve smo razumjeli

  38. #38
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    isuse... sad vidim šta sam napisala... J se igrao i zdrndao tipkovnicu. evo, popravljam i sramim se

  39. #39
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    masnicu je radila moja baka ličanka - tankovučeno tijesto koje premaže s masti i zamota u štrudlu - nema sira. bude ko pecivo, a još ako je slatka varijanta , na dnu se uhvati fina hrskava korica
    neznam sad točan recept, pitat ću mamu pa napišem.¸
    a supitu nisam jela čitavu vječnost, valjda odkad sam u zg.

    evo, ovako je trebalo biti. oprostite još jednom

  40. #40
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ma meni je bilo samo

  41. #41
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Emily, to smo zaboravili, ajme!

    I ja to obožavam. TO čak i napravim ponekad. I još gore kiselo vrhnje. Mljac!

  42. #42
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    babyboys LOL

    pronašla sam nekoliko recepata za supitu, razlikuju se po količini jaja. ivančice et al., je li omjer 2 jaja - 1/2 kg brašna - 1l mlijeka ok ili je bolje s više jaja? je li to količina za onaj veliki protvan od pećnice?

    i da, u večere iz djetinjstva spadaju još i rezanci s makom i rezanci s orasima.
    Last edited by ms. ivy; 29.07.2010 at 09:30.

  43. #43
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    Ms Ivy, odoh zvati mamu i pitati. Ali mislim da je tako. Moji uvijek peku u onim velikim crnim protvanima.
    Kada je gotova obavezno posuti bijelim, kristal šećerom.

    Wewa, večeras je ova tvoja popara na redu. Jedva čekam.

  44. #44
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ivy, bolje više jaja, možeš i tri. I ide obavezno u onaj protvan od pećnice, najveći.

    Lara, ne kristal šećer, mi uvijek onaj u prahu gore.

  45. #45
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post

    ne kristal šećer, mi uvijek onaj u prahu gore.
    a ja kad je gotovo izlijem vrhnje s secerom u prahu i vanil secerom.

  46. #46
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    Ivy, bolje više jaja, možeš i tri. I ide obavezno u onaj protvan od pećnice, najveći.

    Lara, ne kristal šećer, mi uvijek onaj u prahu gore.
    ja cak stavim i vise jaja, 5-6 kom...i prvo dobro umutim jaja da budu onako pjenasta i bijela pa tek onda pomalo dodajem brasno i mlijeko...
    kad je peceno, znamo premazati pekmezom...

    jao, sto ste me sjetile svega ovoga. mljac.

  47. #47
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i, kod nas se taške prže u ulju

  48. #48
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by lara01 View Post
    Ms Ivy, odoh zvati mamu i pitati. Ali mislim da je tako. Moji uvijek peku u onim velikim crnim protvanima.
    Kada je gotova obavezno posuti bijelim, kristal šećerom.

    Wewa, večeras je ova tvoja popara na redu. Jedva čekam.
    uzivaj i za mene!

    nego, dajte jos slavonskih recepata, trebace

  49. #49
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    sad sam surfala da vidim kako se rade tacke mljac

    http://www.coolinarika.com/recept/tacki mislim da cu se u narednih 10tak dana opsano udebljati. Veceras smarn pravim, pa cu tacke...sreca da nije sezona kiselog kupusa tek tad bih bila u opasnosti

  50. #50

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Ovo su u biti sva austrijska jela. Šmarn je Kaisersmarrn, šufnudle su i ovdje schufnudle ili tako nekako-u biti njoke koji oni onda pripremaju tako da zagriju maslac, dodaju šećer i mak i u to ubace gotove njoke.

    Kaisersmarrn ide ovako:

    Sastojci za 2 do 4 osobe
    3 jaja
    500 ml mlijeka
    i mala žlica šećera
    malo soli
    350 g oštrog brašna
    malo mineralne vode
    30 g maslaca
    štaubšećer za posipati
    Odvojiti žutanjke od bjelanjka.
    Mlijeko, žutanjke, šećer, sol pjenasto mutiti. Brašno uz stalno miješanje lagano dodavati.
    Malo mineralne vode na kraju lagano umiješati. Istući bjelanjke i pažljivo umiješati po tijesto.
    Maslac ugrijati u tavi i izlijti tijesto. Pri srednjoj temperaturi pustiti da se dno malo zažari. Pomoću kuhača trgati i preokrenuti. Kada se i druga strana malo zapeče, šmarne neprekindno preokrećemo u tavi dok ne dobiju lijepu boju.
    Gotove šmarne isipamo na tanjur i posipamo štaubšećerom.
    Kao prilog možete ponuditi nutelu, marmeladu, mus od jabuke ili šljive.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •