wewo, i tvoja popara bogataška
u nas se voda (a ne mlijeko) sa uljem/masnoćom grijala, pa se po pečenom kruhu polijevalo
gore vrhnje, pa opet u pećnicu
wewo, i tvoja popara bogataška
u nas se voda (a ne mlijeko) sa uljem/masnoćom grijala, pa se po pečenom kruhu polijevalo
gore vrhnje, pa opet u pećnicu
Posljednje uređivanje od apricot : 29.07.2010. at 17:29 Razlog: tipfeler
Kako se zove ono kad umutiš smjesu od brašna i vode sa malo soli i staviš peći u pećnicu. Pa onda na maslacu izdinstaš puno bijelog luka, zaliješ mlijekom i preliješ preko ovog pečenog prethodno izrezanog na kocke?
To mi je isto prefino.
Bdw. ja sad razmišljam o ovom što Annie piše da su to sve švapska jela. Pa moja baka i je bila njemica, ali kako smo mi u Slavoniji pa sam ja to automatski prisvojila kao šokačka jela.![]()
kod nas se to naziva komanom kljukusom - za razliku od kljukuse vulgaris koja se pravi od ribanih krompira... samo sto se bijeli luk ne dinsta, nego samo nasjecka u pavlaku. a ja to ne volEm.
@Apri - otud i bogate naslage na kukovima :D :D :D
a tarhana mi je najdraza supa na svijetu - kisela, pa na paradajzu, nagusto. ajme!
Moja baka je to prelila vrućom otopljenom svinjskom masti.
Meni to nije bilo fino. Moram pitati mamu kako se zove.
Moji su pravi Šokci i oduvijek se ovakve stvari kuhaju. To nam je sve švapsko naslijeđe. Kao i jezik prepun germanizama
Wewa, tvoja bogataška popara bila savršena.
Posljednje uređivanje od lara01 : 30.07.2010. at 16:21
evo da vam se i ja pridruzim..
supita ili mutaca-najjednostavnij recept :tjesto kao za palacinke a moze i malo gušće.peci u pomašćenoj tepsij..
sufnudle ili čikle-tjesto kao za knedle,pravi se da izgledaju poput palca,kuhaju i stavljaju na vruce ulje sa prezlom..
zaljevana pita od grisa:koliko jaja,toliko secera i grisa..,posebno mutiti bjelanjke..
peci dok se ne uhvati kora i vruce preliti sa toplim zasladjenim mlikom
ivancice:ja tako radim uprosticu ,moji su znali gornju koru odrezat,pa ostatak narezati na snite i preliti sa masti
masna tarana..--mmmmm
pekmez tacke-samo sa domacim pekmezom od sljiva
a i prova je jako fina:to je cisti kruh od kukuruznog brasna-bez germe
trganci,poderane gace,čvarkašice,salenjaci,keksi od kajmaka-bez jaja,
A ima nas slavonaca koji sva ta jela još uvijek pravimo
Kuhane taške i šufnudle prebacim na popržene prezle i pravim na slano. Jedino ne pravim poparu, poznata mi je ona od Apri, koju nikad nisam volila.Prisjela mi kao djetetu![]()
Provu kod nas rade sa višnjama iz kompota ili odmrznute. Prije pečenja po tijestu se stave višnje koje utonu u tijesto za vrijeme pečenja.
Supitu radim na slijedeći način.
3 jaja izmješati vilicom
12 žlica brašna
1/2 l mlijeka, sve izmješati
Uključiti rernu na 200 stup., tepsiju sa uljem zagrijati i u vrelo ulje sipati masu. Peći na 200 stup.. Naprave se brda i doline . Kad malo porumeni pečeno je . Pečeno posipamo sa šećerom u prahu.
Ove lepinjice radim prazne ili na dio tijesta stavim salamu, sir, origano. Drugom polovicom preklopim, malo potiskam krajeve i pržim na malo ulja sa obje strane.
Šmarn pojeden bio je odlicanUskoro cu ponoviti ali cu stavtiti pola griz pola brasno dok jos imamo domaceg malinovca
za koji da dan slijede tacke/taske i prvo bih da probam ovu varijanu sa mrvicama....osjecan da se debljam samo dok mislim o toj divnoj hrani
![]()
pa skoro sva slavonska jela su ustvari švapska, ostala u naslijeđe
Posljednje uređivanje od babyboys : 29.07.2010. at 20:36
e da, sjetila sam se još nečeg u čem sam se davila ko dijete. placke. mljac.
koji topic! a ja ga pronađem u pola deset. navečer!
tačkrli, bijeli žganci, šmarn,šufnudle.....njamiiiiiii
poparu još nisam jela,ali mislim da ću već sutra iskušati ove recepte.
a šnenokle? ni to nisam dugo jela..... pa trganci s tropom....to je baka uvijek radila kad bi joj ostalo tijesta kad je optrgala štrudlu...mljac!
e, a jel zna koja što su perohe?
to je meni baka kuhala jaaaako često. sada ih povremeno napravimo mama ili ja....zapravo baš bih mogla ovih dana.
umijesi se žilavo tijesto od brašna, vode i soli.
a puni se ovim: krumpir se skuha i "stemfa" kao za pire, doda se svježem kravljem siru, posoli se i stavi crvene, slatke i ljute, paprike. trebalo bi biti onako šarf, ali ne mora.
odreže se komad tijesta pa se nadjev stavi žlicom , presavine se i rubovi se polijepe (stisnu)-kao kod tačkrla.
Kad se skuhaju u slanoj vodi, ocijede se i preko njih vrućih stavi se hladno kiselo vrhnje.
A tarana na mliku?
Te placke - poznat mi je naziv, a ne mogu se sjetiti sta je to. Dajte detaljnije. Ja sam veceras jela specle s orasima i medom.
Ajme tarana, nju sam skroz zaboravila! Fiiino!
Mama ju često napravi, domaću, ja ju ukuhavam u juhu.Sad ću malo i u mlijeko.
Za one koji znaju njemački, pronašla sam šufnudle na 135 načina. Izvolite pa isprobavajte!
http://www.chefkoch.de/rs/s0/schupfnudeln/Rezepte.html
Mene sad počele privlačiti ove slane varijante. Sjećam se da je baka radila neki umak od rajčice. To je bilo fino!!!
placke se rade od dizanog tijesta i onde se peku na ulju.
spajalica je bila brža - placvke su lepinjice od dizanog tijesta koje se prže u dubokom ulju.
a sjetila sam se i sa drugog kraja- bobići i pecipale.
ja ću poluditi.
sve su sprčkali. bolje da se okanem svega dok mm ne složi komp.
dakle pecipali.
1 kg brašna, svježi kvasac ili 1 vrećica suhog
žlica soli
2 žlice ulja.
napravi se dizano tijesto s vodom (na kilu brašna oko 4 dl vode) i ostavi stajati oko 1 sat, premjesi i ostavi još pola sata. natrgaju se komadi i malo izrade rukama i prže u dubokom ulju.
ovo ostalo još čekam točne mjere od mame, pa napišem...
i molim moderatore da obrišu ove suvišne i besmislene moje postove. hvala
Posljednje uređivanje od babyboys : 30.07.2010. at 11:45
cuvaju slavonci tradiciju
meni je najbolji dorucak bio sa lepinjicama..
to smo uvjek radili dok je baka pekla kruh.,pa si uzmemo tjesta malo razvaljamo i punimo sa kobasicom ili sunkom,,pa peceno umacemo u kajmak (vrhnje)
ja to obozavam. A i sad klincima to napravim ili punim ili prazne pa mazemo sa pekmezom.
Najvise sam volila jest vruci pekmez na kruhu i vruce mliko kuhano..
Apetkom smo znali praviti krompir u gacama (samo opran se pece u rerni )i pogacice pecene na plati-brasno,voda,sol i soda bikarbona
i uz to crveni luk i ulje---to je tako finoooo
Posljednje uređivanje od masha_sesvete : 30.07.2010. at 22:36