Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 73 od 73

Tema: Šufnudle, taške, popara, šmarn..

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    wewo, i tvoja popara bogataška
    u nas se voda (a ne mlijeko) sa uljem/masnoćom grijala, pa se po pečenom kruhu polijevalo
    gore vrhnje, pa opet u pećnicu
    Posljednje uređivanje od apricot : 29.07.2010. at 17:29 Razlog: tipfeler

  2. #2
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Kako se zove ono kad umutiš smjesu od brašna i vode sa malo soli i staviš peći u pećnicu. Pa onda na maslacu izdinstaš puno bijelog luka, zaliješ mlijekom i preliješ preko ovog pečenog prethodno izrezanog na kocke?

    To mi je isto prefino.


    Bdw. ja sad razmišljam o ovom što Annie piše da su to sve švapska jela. Pa moja baka i je bila njemica, ali kako smo mi u Slavoniji pa sam ja to automatski prisvojila kao šokačka jela.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku

    Bdw. ja sad razmišljam o ovom što Annie piše da su to sve švapska jela. Pa moja baka i je bila njemica, ali kako smo mi u Slavoniji pa sam ja to automatski prisvojila kao šokačka jela.
    Ja sam čula za šmarn i šupfnudle u Austriji, u Njemačkoj su preuzeli šmarne od austrijanaca koliko znam Dalje ne znam za sad...

  4. #4
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se zove ono kad umutiš smjesu od brašna i vode sa malo soli i staviš peći u pećnicu. Pa onda na maslacu izdinstaš puno bijelog luka, zaliješ mlijekom i preliješ preko ovog pečenog prethodno izrezanog na kocke?

    To mi je isto prefino.

    Nitko mi nije odgovorio na ovo, a ne mogu se sjetiti naziva.



    Babyboys, šta su placke?

  5. #5
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se zove ono kad umutiš smjesu od brašna i vode sa malo soli i staviš peći u pećnicu. Pa onda na maslacu izdinstaš puno bijelog luka, zaliješ mlijekom i preliješ preko ovog pečenog prethodno izrezanog na kocke?

    To mi je isto prefino.


    Bdw. ja sad razmišljam o ovom što Annie piše da su to sve švapska jela. Pa moja baka i je bila njemica, ali kako smo mi u Slavoniji pa sam ja to automatski prisvojila kao šokačka jela.
    kod nas se to naziva komanom kljukusom - za razliku od kljukuse vulgaris koja se pravi od ribanih krompira... samo sto se bijeli luk ne dinsta, nego samo nasjecka u pavlaku. a ja to ne volEm.

    @Apri - otud i bogate naslage na kukovima :D :D :D

    a tarhana mi je najdraza supa na svijetu - kisela, pa na paradajzu, nagusto. ajme!

  6. #6
    lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,734

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se zove ono kad umutiš smjesu od brašna i vode sa malo soli i staviš peći u pećnicu. Pa onda na maslacu izdinstaš puno bijelog luka, zaliješ mlijekom i preliješ preko ovog pečenog prethodno izrezanog na kocke?

    To mi je isto prefino.
    Moja baka je to prelila vrućom otopljenom svinjskom masti.
    Meni to nije bilo fino. Moram pitati mamu kako se zove.

    Moji su pravi Šokci i oduvijek se ovakve stvari kuhaju. To nam je sve švapsko naslijeđe. Kao i jezik prepun germanizama

    Wewa, tvoja bogataška popara bila savršena.
    Posljednje uređivanje od lara01 : 30.07.2010. at 16:21

  7. #7

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    evo da vam se i ja pridruzim..
    supita ili mutaca-najjednostavnij recept :tjesto kao za palacinke a moze i malo gušće.peci u pomašćenoj tepsij..

    sufnudle ili čikle-tjesto kao za knedle,pravi se da izgledaju poput palca,kuhaju i stavljaju na vruce ulje sa prezlom..

    zaljevana pita od grisa:koliko jaja,toliko secera i grisa..,posebno mutiti bjelanjke..
    peci dok se ne uhvati kora i vruce preliti sa toplim zasladjenim mlikom

    ivancice:ja tako radim uprosticu ,moji su znali gornju koru odrezat,pa ostatak narezati na snite i preliti sa masti

    masna tarana..--mmmmm
    pekmez tacke-samo sa domacim pekmezom od sljiva
    a i prova je jako fina:to je cisti kruh od kukuruznog brasna-bez germe

    trganci,poderane gace,čvarkašice,salenjaci,keksi od kajmaka-bez jaja,

  8. #8
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    A ima nas slavonaca koji sva ta jela još uvijek pravimo
    Kuhane taške i šufnudle prebacim na popržene prezle i pravim na slano. Jedino ne pravim poparu, poznata mi je ona od Apri, koju nikad nisam volila.Prisjela mi kao djetetu
    Provu kod nas rade sa višnjama iz kompota ili odmrznute. Prije pečenja po tijestu se stave višnje koje utonu u tijesto za vrijeme pečenja.
    Supitu radim na slijedeći način.
    3 jaja izmješati vilicom
    12 žlica brašna
    1/2 l mlijeka, sve izmješati
    Uključiti rernu na 200 stup., tepsiju sa uljem zagrijati i u vrelo ulje sipati masu. Peći na 200 stup.. Naprave se brda i doline . Kad malo porumeni pečeno je . Pečeno posipamo sa šećerom u prahu.
    Ove lepinjice radim prazne ili na dio tijesta stavim salamu, sir, origano. Drugom polovicom preklopim, malo potiskam krajeve i pržim na malo ulja sa obje strane.

  9. #9
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj lara01 prvotno napisa Vidi poruku
    Moja baka je to prelila vrućom otopljenom svinjskom masti.
    Meni to nije bilo fino. Moram pitati mamu kako se zove.

    Moji su pravi Šokci i oduvijek se ovakve stvari kuhaju. To nam je sve švapsko naslijeđe. Kao i jezik prepun germanizama

    Wewa, tvoja bogataška popara bila savršena.
    bas mi je drago
    sreca moja pa ne kupujem niti pravim hljeb cesce od jednom sedmicno, bila bih okrugla od popare...

  10. #10
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Šmarn pojeden bio je odlican Uskoro cu ponoviti ali cu stavtiti pola griz pola brasno dok jos imamo domaceg malinovca za koji da dan slijede tacke/taske i prvo bih da probam ovu varijanu sa mrvicama....osjecan da se debljam samo dok mislim o toj divnoj hrani

  11. #11
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    pa skoro sva slavonska jela su ustvari švapska, ostala u naslijeđe
    Posljednje uređivanje od babyboys : 29.07.2010. at 20:36

  12. #12
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    e da, sjetila sam se još nečeg u čem sam se davila ko dijete. placke. mljac.

  13. #13
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    i poderane gace

  14. #14
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    koji topic! a ja ga pronađem u pola deset. navečer!
    tačkrli, bijeli žganci, šmarn,šufnudle.....njamiiiiiii
    poparu još nisam jela,ali mislim da ću već sutra iskušati ove recepte.
    a šnenokle? ni to nisam dugo jela..... pa trganci s tropom....to je baka uvijek radila kad bi joj ostalo tijesta kad je optrgala štrudlu...mljac!
    e, a jel zna koja što su perohe?
    to je meni baka kuhala jaaaako često. sada ih povremeno napravimo mama ili ja....zapravo baš bih mogla ovih dana.
    umijesi se žilavo tijesto od brašna, vode i soli.
    a puni se ovim: krumpir se skuha i "stemfa" kao za pire, doda se svježem kravljem siru, posoli se i stavi crvene, slatke i ljute, paprike. trebalo bi biti onako šarf, ali ne mora.
    odreže se komad tijesta pa se nadjev stavi žlicom , presavine se i rubovi se polijepe (stisnu)-kao kod tačkrla.
    Kad se skuhaju u slanoj vodi, ocijede se i preko njih vrućih stavi se hladno kiselo vrhnje.

  15. #15
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    A tarana na mliku?
    Te placke - poznat mi je naziv, a ne mogu se sjetiti sta je to. Dajte detaljnije. Ja sam veceras jela specle s orasima i medom.

  16. #16
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Ajme tarana, nju sam skroz zaboravila! Fiiino!

    Mama ju često napravi, domaću, ja ju ukuhavam u juhu.Sad ću malo i u mlijeko.


    Za one koji znaju njemački, pronašla sam šufnudle na 135 načina. Izvolite pa isprobavajte!

    http://www.chefkoch.de/rs/s0/schupfnudeln/Rezepte.html

    Mene sad počele privlačiti ove slane varijante. Sjećam se da je baka radila neki umak od rajčice. To je bilo fino!!!

  17. #17
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    placke se rade od dizanog tijesta i onde se peku na ulju.

  18. #18
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    placke se rade od dizanog tijesta i onde se peku na ulju.
    Aha, carići! Jel ima još netko da ih tako zove?

  19. #19
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    spajalica je bila brža - placvke su lepinjice od dizanog tijesta koje se prže u dubokom ulju.

    a sjetila sam se i sa drugog kraja- bobići i pecipale.

  20. #20
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Pecipali

  21. #21
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja ću poluditi.
    sve su sprčkali. bolje da se okanem svega dok mm ne složi komp.
    dakle pecipali.

    1 kg brašna, svježi kvasac ili 1 vrećica suhog
    žlica soli
    2 žlice ulja.
    napravi se dizano tijesto s vodom (na kilu brašna oko 4 dl vode) i ostavi stajati oko 1 sat, premjesi i ostavi još pola sata. natrgaju se komadi i malo izrade rukama i prže u dubokom ulju.

    ovo ostalo još čekam točne mjere od mame, pa napišem...

    i molim moderatore da obrišu ove suvišne i besmislene moje postove. hvala
    Posljednje uređivanje od babyboys : 30.07.2010. at 11:45

  22. #22

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    cuvaju slavonci tradiciju

    meni je najbolji dorucak bio sa lepinjicama..
    to smo uvjek radili dok je baka pekla kruh.,pa si uzmemo tjesta malo razvaljamo i punimo sa kobasicom ili sunkom,,pa peceno umacemo u kajmak (vrhnje)
    ja to obozavam. A i sad klincima to napravim ili punim ili prazne pa mazemo sa pekmezom.
    Najvise sam volila jest vruci pekmez na kruhu i vruce mliko kuhano..
    Apetkom smo znali praviti krompir u gacama (samo opran se pece u rerni )i pogacice pecene na plati-brasno,voda,sol i soda bikarbona
    i uz to crveni luk i ulje---to je tako finoooo
    Posljednje uređivanje od masha_sesvete : 30.07.2010. at 22:36

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •