drage moje, moj post je zapravo terapeutsko istresanje osobne traume koju sam doživjela zbog krive informacije dobivene u korivničkom Domu zdravlja - a to je da za prisustvo oca porodu nije potreban tečaj. moj je propust što tu informaciju nisam provjerila, nego je uzela zdravo za gotovo. lijepih sam osam mjeseci živjela u uvjerenju da da ću roditi uz podršku oca moga djeteta, ali gore spomenuti doktor je moja nadanja skršio u roku od deset sekundi i to dok sam u trudovima bila na onome nesretnome stolu za preglede. naravno da ga nisu zanimala moja objašnjenja da nisam namjerno eskivirala famozni tečaj (za koji baš i nisu na svakom koraku dostupne informacije) i da mi je ovo ipak drugi porod, pa čak ni sugestije med.sestre koja mi je pokušala držati stranu. i još sam slušala tirade o tome kako me može savjetovati netko tko ne zna što se to u bolnici radi.
i osoba koja mi je u Domu zdravlja nekoliko puta dala krivu informaciju i ona sitna duša od doktora zaboravit će sve za pet sekundi, a meni su suprugova podrška i zajednička povezanost u trenutku rođenja našega djeteta uskraćeni doživotno.
sreća u nesreći je da je porod prošao brzo i glatko - doktora naravno, sve do trenutka kada je trebalo samo ispuniti papire, nije ni bilo u rađaoni, pa pretpostavljam da mu moj suprug ne bi tih deset minuta mojega boravka u rađaoni ne bi stajao na nozi. doktorovim obrazloženjem da samo slijedi pravila i politiku bolnice posebno sam revoltirana budući da sam čula mnogo iskustava rodilja koje tečaj nisu polazile, a prisustvo im je bilo dopušteno. inače, ovo je zapravo bilo drugi puta da u koprivničkom rodilištu izvisimo na istu foru jer je navodno 2007. bilo moguće prisustvo uz položen tečaj (u Varaždinu, ne u KC, ali sam za tu informaciju saznala nekoliko dana prije poroda).
s obzirom na nedosljednost i dvostruka mjerila u KC-u ni u dolasku na svijet ni odlasku sa svijeta očito ne možete biti jednake.
u cijeloj mi priči nije jasan ni natpis u bolničkoj ambulanti u kojemu stoji da se preporuča prisustvo oca ili druge osobe od povjerenja porodu. kao točka na i nedosljednostima u međuvremenu je u Domu zdravlja osvanuo natpis prema kojemu je od 1.6.2011. (!!!!!) tečaj obavezan. pa u kakvom sam se ja to onda vremenskom diskontinuumu našla! u KC-u su možda ušli u 20. stoljeće, ali im 21. debelo izmiče. ono što je meni kao prosječnoj osobi nešto najprirodinije tamo je očito znanstvena fantastika.
i na kraju, kada im je bolnička politika tako mila, barem bi se mogli pobrinuti spriječiti pojedine rodilje da puše u WC-u rodlišta - povratak u sobu maloj bebi s mirisom dima na odjeći posebno je odvratan.
i na kraju "seanse" toplo preporučam svim trudnicama s područja Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije da se radije upute u varaždinsko rodilište (budući da je obnovljeno bar im u sjećanju neće ostati predivna soba za pripremu, a sigurno im se ni na krevetima neće potrgati kotačići- vidjeh na svoje oči). nisam sigurna imaju li status prijatelja djece, ali pretpostavljam da je bar pedijatarski tim dovoljno sposoban na vrijeme prepoznati i izračunati gubitak porođajne težine djeteta od 14% prije nego dijete od izgladnjelosti dehidrira i završi na infuziji (naravno da su me za sve vrijeme agonije koju je prolazilo moje prvo dijete (rođeno 2007.) uvjeravali da je to prirodno i normalno. e pa nekako mi se čini da nije normalno da 6. dan života umjesto sira ili mlijeka beba bljuca moju krvi iz uništenih bradavica. mislim, neka oni tri dana ne piju i ne jedu pa da vidimo kako je priroda to uredila.
dragi svi, laka vam noć!

Odgovori s citatom