Nazalost jos uvijek ne postoje adekvatne naucne studije koje dokazuju koje od komponenti iz corokotovog ulja imaju pozitivan uticaj na alergije kod ljudi. Sve recepture se baziraju na iskustvima pojedinaca. S obzirom da se ulja corokota zavisno od podneblja na kojem uspijeva sjeme (Etiopija, Egipat, Sirija, Indija, Pakistan ...) mogu razlikovati u biohemijskom sastavu za ocekivati je da ni svaka od ovih vrsta ulja nema isti efekat po pitanju odredjene bolesti. Iz tog razloga je nemoguce standardizirati djelotvornu kolicinu tj. koncentraciju, biolosku raspolozivost itd..
Ali s obzirom da ovo ulje nema poznatih sporednih dejstava, nego obiluje raznim korisnim supstancama, prije bih vam preporucio da djeca uzimaju 3 male kasike dnevno, a odrasli 3 velike (supene) kasike dnevno, nego manje kolicine za koje nije sigurno da se nalaze u okviru djelotvorne koncentracije. Nakon sto osjetite efekte mozete poceti lagano reducirati dozu.

Citiraj branka1 prvotno napisa Vidi poruku
Imam nekoliko pitanja.

Što mislite o ulju crnog kima od Kemiga? Oni ga uzimaju od nekog njemačkog proizvođača (zaboravila sam ime) i prepakiravaju pa ispadne dosta jeftinije. isto je organsko i hladno prešano.
moj muž ga pije u sklopu dvogodišnje aromaterapije s povremenim uzimanjem S.I.P.F.-a artičoke u svrhu terapije alergije na ambroziju.

Počela sam ga davati i djetetu od 4 god i 9 mj koje ima atopijski dermatitis, ali sam jako zbunjena.
Jedni mi kažu 1x dnevno onoliko kapi koliko ima godina,
drugi kažu 2x3 ml dnevno,
treći kažu 3x15 kapi dnevno.

Što da mislim i radim?