Mozda je svako od ovih ulja koje ste naveli dobro.
Pitajte Vaseg proizvodjaca u svakom slucaju:
1. odakle nabavlja sjeme za cijedjenje (egipatsko i sirijsko sjeme bi trebalo biti najbolje, mada mnogi tvrde da i indijsko i africko daju dobre rezultate). Ako ga ne cijedi sam nego pretace iz buradi koja je "negdje" nabavio onda bih bio oprezan.
2. Da li je siguran da je ulje cijedjeno iz Nigella sativa-e (mnogo drugih sjemena iz ove familije, Ranunculae, ima identican izgled, ali nemaju korisno dejstvo, pa cak mogu biti i otrovna)
3. Na kojoj temperaturi cijedi ulje (optimalna temp. je do 55°C, a do 40°C najbolja)
4. Kako i koliko dugo se skladisti ulje (ulje crnog kima moze oksidirati pri cemu dobija opor ukus i dobija na konzistenciji)
5. Da li radi redovne higijensko zdravstvene kontrole (sjeme crnog kima se pri nepravilnom skladistenju moze uplijesniti, a tome se ljudska jetra bas ne raduje