-
Ja stvarno ne znam gdje u Hrvatskoj mozete nabaviti kvalitetno i povoljno ulje crnog kima. Koliko se sjecam prije nekih pola godine je bilo prilicno skupo. U BiH se, zavisno od proizvodjaca ili dostavljaca, cijene krecu od nekih 7 do 12 eura za flasu od 250ml a veca pakovanja su nesto povoljnija.
Mislim da nazalost ni vecina prodavaca ovog ulja ni sama ne zna da li imaju ispravnu stvar u rukama (to je bar moje iskustvo). Kriterija za ocjenjivanje ispravnosti i kvaliteta ulja (ispravnost sjemena, kvalitet i starost sjemena, postupak cijedjenja ulja iz sjemena, mikrobioloske analize, biohemijske analize itd.) ima mnogo ali na osnovu njih mogu samo specijalizovani instituti okarakterisati proizvod. Putem mirisa i okusa se takodjer moze djelimicno prepoznati dobro ulje ali i za ovo je potrebno dugogodisnje iskustvo tj. dugogodisnje konzumiranje ovog ulja, tako da vama kao kupcu jedino preostaje da nadjete pouzdanog dobavljaca.
Trudnicama se obicno ne preporucuje uzimanje ulja crnog kima sto vjerovatno ne bazira na naucnim dokazima nego na teorijama: “ulje jaca imunitet -> imunitet odbacuje plod”. Ovo je prilicno nevjerovatno u slucaju, za imunoglobuline selektivno propustljive, placente s jedne strane i ulja koje regulise imunitet (npr. alergije) s druge strane, ali s obzirom da se radi o izuzetno kompleksnom procesu, mozemo slobodno reci fantasticnom cudu, koje je vecim dijelom i danas dan zagonetka naucnicima, predostroznost je sigurno dobro dosla.
Za dojilje je ulje preporucljivo jer pozitivno utice na proces nastajanja majcinog mlijeka (laktacija) i pospjesuje imunitet. Dojiljama je dovoljna jedna supena kasika uz dorucak. Takodjer je veoma efikasno kod beba protiv upaljene koze u predjelu kojeg prekrivaju pelene.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma