Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 81

Tema: Kolač sa šljivama

  1. #1
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno Kolač sa šljivama

    Počela je sezona.

    Ovo mi je jedan od dražih recepata. a skroz jednostavan.

    Tijesto:
    25 dag brašna
    7 dag šećera
    1 jaje
    10 dag maslaca
    malo soli
    2 žlice mlijeka
    pola praška za pecivo

    Tijesto staviti u lim za pečenje, napraviti rubove.

    Gore poslagati polovine šljiva. Bitno je da ih ima puno, da bude sočno.

    Peći 15 minuta. Zatim preliti preljevom i peći do kraja, dok ne poprimi svijetlo smeđu boju.

    Preljev:
    4 žumanjka
    5 žlica šećera
    1 kiselo vrhnje
    snijeg od 4 bjelanjka

    Žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati vrhnje i ranije umućene bjelanjke

  2. #2
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Zvuči jako fino, isprobat ću. Hvala na receptu!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Imam i ja jedan ako se smijem prikrpat

    Ja ga radim sa šljivama, no može se radi i s marelicama...

    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo. Sve skupa izmiksati i staviti u protvanj namazan margarinom/maslacem i posut brašnom. Odozgo poredati puno šljiva (polovice) ili marelice ili neko drugo voće.

    Peći na 180 stupnjeva nekih 15 min, probajte s čačakalicom, kad izađe suha-gotovo je!

  4. #4
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Annie, znam taj recept. Super je i sa višnjama. Tako najčešće i radim.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Da, može razno voće, sjetila sam se samo marelica i šljiva jer ga ja tako inače radim, ali mora da je i s višnjama super Sad si mi dala ideju

  6. #6
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja jedan ako se smijem prikrpat

    Ja ga radim sa šljivama, no može se radi i s marelicama...

    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo. Sve skupa izmiksati i staviti u protvanj namazan margarinom/maslacem i posut brašnom. Odozgo poredati puno šljiva (polovice) ili marelice ili neko drugo voće.

    Peći na 180 stupnjeva nekih 15 min, probajte s čačakalicom, kad izađe suha-gotovo je!
    Ja radim po nekom sličnom receptu, dođe nešto kao biskvitno tjesto, a na njega nabacam prije pečenja razno voće: narezane jabuke, orahe u komadićima, šljive, trešnje, ribizle, bilo što slično.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Je, je, to je to. Jako fino bude, sigurna sam da se unutra može ubaciti svašta po želji...

  8. #8
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    kolač sa šljivama se upravo peče...ivančice, hvala na receptu!

  9. #9
    Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    222

    Početno

    Ja radim nesto slicno ( bez preljeva, posipam samo secer i cimet), stvarno super za prste polizat

  10. #10
    iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,675

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Počela je sezona.

    Ovo mi je jedan od dražih recepata. a skroz jednostavan.

    Tijesto:
    25 dag brašna
    7 dag šećera
    1 jaje
    10 dag maslaca
    malo soli
    2 žlice mlijeka
    pola praška za pecivo

    Tijesto staviti u lim za pečenje, napraviti rubove.
    Ivancice jel se to donje tijesto zamjesi rukama ili miksa?

  11. #11
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Zamijesi rukama.

  12. #12
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Ovo i ja radim, super je. Bila sam i stavila recept na forum ali nikome se nije svidjelo :/
    Zaključujem da me se ne doživljava kao vrsnu kuharicu :/

    Tijesto btw. miješam mikserom, kao i svako drugo prhko. Tj. započnem mikserom (onaj dio koji sam prije utrljavala), a onda na kraju malo promijesim rukom.

  13. #13
    iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,675

    Početno

    Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja jedan ako se smijem prikrpat

    Ja ga radim sa šljivama, no može se radi i s marelicama...

    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo. Sve skupa izmiksati i staviti u protvanj namazan margarinom/maslacem i posut brašnom. Odozgo poredati puno šljiva (polovice) ili marelice ili neko drugo voće.

    Peći na 180 stupnjeva nekih 15 min, probajte s čačakalicom, kad izađe suha-gotovo je!
    Annie 84, isprobala sam tvoj recept i baš je jednostavan i mmmmmm .
    Samo mi se malo previše mrvi, imaš savjet kak da to poboljšam drugi put?

    Ivancice tvoj recept je idući !!!

  14. #14
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Ivancice probala. Mljac mljac!

  15. #15

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,557

    Početno

    Citiraj iki prvotno napisa Vidi poruku
    Annie 84, isprobala sam tvoj recept i baš je jednostavan i mmmmmm .
    Samo mi se malo previše mrvi, imaš savjet kak da to poboljšam drugi put?

    Ivancice tvoj recept je idući !!!
    Iskreno pojma nemam :D Meni se nije mrvio, čak je bio malo mekši jer sam zadnji put dodala više jogurta. Možda da probaš s više šljiva, one povezuju tijesto...

    Drago mi je da ti se sviđa

  16. #16
    iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,675

    Početno

    Annie nema veze, možda previše jogurta, bitno da je fino.

    Ivancice, tvoj recept je mmmmmmmmmmmmm, hvala!
    Nestao je kolač u 24sata.

  17. #17
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,495

    Početno

    ivancica
    Kolač sa šljivama
    koliko dugo ste pekli nakon stavljanja preljeva?

    posmedjilo je nakon 15-ak minuta, a buduci da sam pekla u vatrostalnoj posudi, vidjela sam da je i biskvit odozdo poprimio lijepu zlatno-smedjkastu boju, pa sam izvadila iz pecnice

    e sad, jos je bio vruc kad sam komad izrezala i izvadila van, i sok od sljiva se izlio van po dnu jel to tako treba biti? mama mi kaze da sam ga trebala ostaviti da se ohladi i tek onda vaditi...
    kolac je fin, nekako kremasti, vjerojatno zato sto su sljive smeksale biskvit
    samo nisam sigurna da li sam ga trebala jos malo peci
    i manje secera cu staviti drugi put, mrvicu mi je presladak

    Ivancice, hvala na receptu, ovo mi je prvi sljivo-kolac koji sam ispekla

  18. #18
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    koliko ga još otprilike pečete nakon stavljanja preljeva?

  19. #19
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    tek sad vidim prethodni post

  20. #20

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo i ja radim, super je. Bila sam i stavila recept na forum ali nikome se nije svidjelo :/
    Zaključujem da me se ne doživljava kao vrsnu kuharicu :/

    Tijesto btw. miješam mikserom, kao i svako drugo prhko. Tj. započnem mikserom (onaj dio koji sam prije utrljavala), a onda na kraju malo promijesim rukom.
    Citiraj iki prvotno napisa Vidi poruku
    Annie 84, isprobala sam tvoj recept i baš je jednostavan i mmmmmm .
    Samo mi se malo previše mrvi, imaš savjet kak da to poboljšam drugi put?

    Ivancice tvoj recept je idući !!!
    pogledaj ovaj post što je taman prije tvog i eto ti odgovora
    Posljednje uređivanje od makita : 13.08.2010. at 15:24

  21. #21
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo.
    Jel to ovih malih šalica ili velikih od 2 dcl? To onda ispadne tekuća smjesa ili tvrdo tijesto?

  22. #22
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    U kolikom ste limu pekle, cca?

  23. #23
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Jel to ovih malih šalica ili velikih od 2 dcl? To onda ispadne tekuća smjesa ili tvrdo tijesto?
    Ajde, žene, pomagajte, tijesto mi je napola smješano!

  24. #24
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    kljucic ja nisam radila kolač ali ona šalica koju uzmeš u početku treba biti mjera, znači u ovom slučaju to bi trebala biti mala šalica za kavu.
    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo.
    Da sad uzmeš veću šalicu bilo bi ti pretvrdo, dakle uzmi onu kojom si grabila šećer i ulje.

  25. #25
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Hvala! To će bit sad neki bućkuriš jer sam stavila 3 velike šalice pa tijesto baš i nije tekuće (a i za ulje sam koristila veliku ). Tak mi i treba kad radim 3 kolača odjednom.

  26. #26
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    kolač po receptu od ivancice je odličan

  27. #27
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,802

    Početno

    Cure, probajte ovaj njemački kolač, ja ga pečem u sezoni 2x tjedno, toliko je fin I nije uopće kompliciran kao što se možda na prvi pogled čini, probajte, nećete požaliti.

    Bakin kolač od šljiva

    prhko tijesto:
    150 g brašna
    50 g šećera
    100 g maslaca, hladnog
    1 jaje
    2 žlice hladne vode (prilagoditi količinu) – meni je ovo previše vode, ja stavim pola žlice do žlicu ovisno o veličini jajeta

    biskvitno tijesto:
    60 g brašna
    150 ml mlijeka
    3 žumanjka
    1 šalica vanilin šećera (ako nemam, stavim ¾ šalice šećera i 3 vanilin šećera)
    1 žlica šećera
    3 bjeljanjka istučena u čvrst snijeg

    600 g šljiva, opranih, očišćenih od koštica, i izrezanih na četvrtine (uzduž)


    Priprema:
    Potreban kalup za tortu 26 cm promjera ili manji protvan.

    Prhko tijesto: promiješati brašno i šećer, maslac narezati na listiće i sve skupa utrljati prstima. Jaje pomiješati s vodom te umijesiti glatko tijesto. Umotati u prozirnu foliju, ostaviti 1 h u hladnjaku.

    U međuvremenu pripremiti šljive.
    Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva.

    Biskvitno tijesto: pomiješati brašno i mlijeko, dodati žumanjke i šećer. Umiješati čvrst snijeg od bjeljanjaka.

    Prhko tijesto razvaljati između prozirne folije te prebaciti u kalup ili protvan (ja malo namastim maslacem ili obložim papirom iako ne piše), podignuti rub od minimalno 3 cm (pobrašniti ruke, ide bez problema).
    Na prhko tijesto izliti biskvitno, na njega rasporediti šljive.
    Peći na drugoj rešetci odozdo oko 60 min ako se peče u kalupu za torte odn. oko 50 min. u protvanu. (najbolje provjeriti čačkalicom).
    Po želji posuti šećerom u prahu.
    Kolač je odličan mlak ali jednako je tako fin i kad se ohladi.

    Evo link na original
    http://www.webkoch.de/rezept/15519
    Posljednje uređivanje od Willow : 24.08.2010. at 16:32

  28. #28
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja jedan ako se smijem prikrpat

    Ja ga radim sa šljivama, no može se radi i s marelicama...

    Umutiti 2 jaja s 2-3 male šalice (za kavu) šećera, tome dodati 1.5 šalicu ulja, 6 šalica glatkog brašna, 1 jogurt i 1 prašak za pecivo. Sve skupa izmiksati i staviti u protvanj namazan margarinom/maslacem i posut brašnom. Odozgo poredati puno šljiva (polovice) ili marelice ili neko drugo voće.

    Peći na 180 stupnjeva nekih 15 min, probajte s čačakalicom, kad izađe suha-gotovo je!
    annie, odličan je, biskvit je jako ukusan. Jedino je mojoj ćudljivoj pećnici trebalo 40 minuta da se kolač ispeče.
    Stavila sam 1,5 šalicu šećera i dovoljno mi je slatko. Šljive su bile prekisele (nedovoljno zrele), ali u kombinaciji s biskvitom je bilo ok.
    Sljedeći na redu je naslovni recept od ivancice, samo trebam nabaviti slatke, zrele šljive.

  29. #29
    Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    526

    Početno

    Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Počela je sezona.

    Ovo mi je jedan od dražih recepata. a skroz jednostavan.

    Tijesto:
    25 dag brašna
    7 dag šećera
    1 jaje
    10 dag maslaca
    malo soli
    2 žlice mlijeka
    pola praška za pecivo

    Tijesto staviti u lim za pečenje, napraviti rubove.

    Gore poslagati polovine šljiva. Bitno je da ih ima puno, da bude sočno.

    Peći 15 minuta. Zatim preliti preljevom i peći do kraja, dok ne poprimi svijetlo smeđu boju.

    Preljev:
    4 žumanjka
    5 žlica šećera
    1 kiselo vrhnje
    snijeg od 4 bjelanjka

    Žumanjke izmiksati sa šećerom, dodati vrhnje i ranije umućene bjelanjke
    Diiiiiivno! Pojelo se za manje od 24 sata :D
    Mi i gosti riješili veći dio i ostala dva komada za drugo jutro. Mljaaaaac!

  30. #30
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    ja ću sutra probati napraviti ovu tortu sa šljivama i rogačem i puno raznih začina, moglo bi biti ok (kopiram recept s Voće i povrće bloga)
    SASTOJCI
    400 g šljiva (bez koštica)
    200 g šećera
    100 g mljevenih lješnjaka
    250 g brašna
    125 g maslaca
    200 g jogurta
    3 žlice ulja
    3 jaja
    1 vrećica praška za pecivo
    1 vrećica burbon vanilin šećera
    2 žlice mljevenog rogača
    1/2 žličice cimeta
    1/4 žličice muškatnog oraščića
    1/4 žličice korijandra
    2 klinčića
    1 mahuna zelenog kardamoma
    prstohvat soli

    Polovicu šljiva nasjeckajte na male komade te ih pomiješajte s dvije žlice šećera.
    Drugu polovicu šljiva prepolovite te i njih pomiješajte s dvije žlice šećera.
    Cimet, muškatni oraščić, klinčiće, korijandar i karadamom (ostrugana crna zrna) dobro sameljite u tarioniku (mužaru, avanu).
    Maslac sobne temperature miksajte s ostatkom šećera dok ne postane kremast.
    Odvojite žumanjke od bjelanjaka te jedan po jedan žumanjak dodajite maslacu neprestano miješajući.
    Dodajte vanilin šećer, sol, jogurt i ulje te nastavite miksati.
    Smjesi potom dodajte rogač, lješnjake i pripremljene začine te još malo sve miješajte.
    Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
    Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
    U smjesu od maslaca dodajte, naizmjence, žlicu brašna pa žlicu bjelanjaka neprestano miješajući (mikser na najmanjoj brzini).
    Isjeckane šljive iscijedite te ih žlicom umješajte u smjesu za kolač.
    Smjesu prebacite u pobrašnjen kalup za torte (28 cm) s odvojivim obručom te ju poravnajte.
    Polovice šljiva također ocijedite i po potrebi ih malo obrišite kuhinjskim ubrusom.
    Rasporedite polovice po kolaču u krug tako da im kožica bude prema van.
    Pecite u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 45 minuta.
    Ohlađen kolač možete ukrasiti šećerom u prahu.

  31. #31
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    jucer sam radila ivancicin kolac, izgledao je jako slasno al nije bas takav i bio jer kad sam ga zarezala, šljive su pustile toliko soka da je sve plivalo. osim toga toliko su natopile donje tijesto da je djelovalo sirovo. jel vama tako ispalo?
    mozda sam fulala s kalupom? stavila sam u kalup za tortu promjera 26 cm pa je to mozda bila velika kolicina sljiva, mozda bolje da je tijesto tanje pa da je manje sljiva po povrsini?
    vi koje ste zadovoljne kaak je ispao, opisite malo detalje.
    i nakon onih 15 min ja sam pekla jos 40min jer pite uvijek pecem oko 50-60 min.

  32. #32
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    annie, odličan je, biskvit je jako ukusan. Jedino je mojoj ćudljivoj pećnici trebalo 40 minuta da se kolač ispeče.
    Stavila sam 1,5 šalicu šećera i dovoljno mi je slatko. Šljive su bile prekisele (nedovoljno zrele), ali u kombinaciji s biskvitom je bilo ok.
    Sljedeći na redu je naslovni recept od ivancice, samo trebam nabaviti slatke, zrele šljive.
    Otkrij mi tajnu, koje si šalice koristila? Samo tu malu za kavu ili?
    Ja sam šećer sipala sa malom, ulje i brašno sa velikom, s time da sam stavila samo 3 velike šalice brašna (2 bijelo glatko i 1 kukuruzno) jer sam u tom trenu skužila da sam nešto fulala. Šljive nisu potonule u tijesto (toga sam se bojala), ali sam i ja pekla dulje. Kolač je na kraju ispao super,ali me baš zanima kako sam trebala raditi (pa da imam izgovor da ga ponovim ).

  33. #33
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    ključić, ako je mjera šalica onda je to uvijek ista šalica za sve sastojke.
    Kod mene je to obično cca 2 dcl, odlične su i jogurtice za takvo mjerenje.

  34. #34
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    anemona hvala! Nekako sam si mislila da bi po toj logici tijesto bilo premekano (činilo mi se iz omjera po receptu) pa da bi voće potonulo na dno. Probat ću sad tako. Mislim ne sad sad, ali uskoro

  35. #35
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Otkrij mi tajnu, koje si šalice koristila? Samo tu malu za kavu ili?
    Ja sam šećer sipala sa malom, ulje i brašno sa velikom, s time da sam stavila samo 3 velike šalice brašna (2 bijelo glatko i 1 kukuruzno) jer sam u tom trenu skužila da sam nešto fulala. Šljive nisu potonule u tijesto (toga sam se bojala), ali sam i ja pekla dulje. Kolač je na kraju ispao super,ali me baš zanima kako sam trebala raditi (pa da imam izgovor da ga ponovim ).
    Moje šalice za kavu su od 1,5 dcl. Stavila sam 1,5 šalicu šećera, 1,5 šalicu ulja i 5 šalica brašna (šest mi se činilo previše).
    Voće mi nije potonulo na dno, biskvit je jako mekan i ukusan, a više šećera bi mi bilo zaista previše.

  36. #36
    tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Slavonija ravna
    Postovi
    766

    Početno

    Ja sam jučer pravila naslovni kolač.
    Super je. Jedine moje preinake su bile da sam svaku polovicu šljive prije slaganja na tijesto umočila u kombinaciju šećera, cimeta i vanilin šećera jer su šljive dosta kisele, i ispalo je mljac.

  37. #37
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    Jučer dobila paket domaćih šljiva. Pa sam u nedoumici koji recept prvo probati...

    Jel netko radio ovaj od Willow, zvuči mi slasno!

  38. #38
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    Evo i recept od Apricot http://forum.roda.hr/threads/17817-s...a-sa-šljivama)

    Pita sa šljivama
    prhko tijesto:

    400 g brašna (ono za prhka tijesta)
    100 g šećera u prahu
    200 g maslaca
    2 žumanjka
    sol ribana korica od limuna (kad nemam, stavim citron u prahu)
    vanilin šećer
    1 žlica ruma

    Tijesto se umijesi, ako je presuho i drobi se, dodati ili dvije žlice vode ili još malo maslaca, kako tko voli (ja stavim vode). Staviti u hladnjak da se "odmori" sat vremena.

    nadjev:

    kilogram raspolovljenih šljiva prepržiti na maslacu, dodati 5 dag šećera (ja stavim tri vrećice vanilin šećera), malo limunovog soka i cimet.
    Kad se malo ohladi, staviti preko tijesta i gurnuti u pećnicu na 175°C, sat vremena (u receptu je pisalo pola sata, ali meni je sat vremena taman).

    Ako su šljive iz zamrzivača (a kod mene su ovaj put bile), pustit će još dosta vode pa treba smisliti nešto: ja sam ostavila tijesta veličine jajeta, dodala u njega smeđeg šećera i drobila u mrvice, pa posula šljive prije pečenja.
    Bilo je malo hrskavo i fino je upilo višak tekućine.

    Jedemo dok je još toplo, sa sladoledom...

    SAd sam već u trilemi

  39. #39
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Meni sva tri recepta zvuče sjajno, mislim da ću danas ovaj prvi probati.

  40. #40
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    I ja ću po redu, već gledam po kuhinji jel imam sve za to. Imam.

  41. #41
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    I ja danas danas radim prvi!
    Javim kak ispadne, zvuči mljac.

  42. #42
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    Ispalo je fenomenalno! Sočno, prefino!
    (Brašno sam stavila oštro)

    Ivancica,

  43. #43
    lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    524

    Početno

    ovo je tako bezveze da su se ispremijesali svi ti recepti.
    tko je radio 1. kolac ?
    jel vam ispao premeckav , previse vode kad ste ga razrezale?

  44. #44
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,460

    Početno

    Citiraj lukava puščica prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je tako bezveze da su se ispremijesali svi ti recepti.
    tko je radio 1. kolac ?
    jel vam ispao premeckav , previse vode kad ste ga razrezale?
    Ja sam jučer radila prvi kolač. Nije bio premeckav,no napomenula sam, koristila sam oštro brašno tako da ispadne prhko tijesto. Uvjerena sam da bi s mekim brašnom bilo mljackavo.
    Nije bilo nikakve vode, a to je vjerojatno i do šljiva. Imala sam domaće, male slatke bistrice koje su mesnate. Ako si upotrijebila one velike, sočne šljive, onda je vjerojatno to razlog.

  45. #45
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,495

    Početno

    Citiraj lukava puščica prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je tako bezveze da su se ispremijesali svi ti recepti.
    tko je radio 1. kolac ?
    jel vam ispao premeckav , previse vode kad ste ga razrezale?
    ja sam imala slican problem kao i ti
    napisala sam post malo iznad tebe

    stavila sam puno sljiva, onih velikih, zutih, koje se lijepo otvaraju ("kalanke"), ne one zute koje se ne mogu odvojiti od kostice

  46. #46
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ja sam radila danas prvi kolač. Meni je odličan. Stavila sam oštro brašno, jer ga stavljam u sve kolače, jedino sam dodala malo više brašna.
    Sve je bilo super. Šljive nisu pobjegle u tijesto, ma milina.
    Stavila sam u onaj preljev jedno jaje manje, i to je bio pun pogodak, jer mi inače ne bi stalo u kalup.
    Moja ocjena: čista petica.
    Nekakav dodatak za drugi put bi bila vanilija u taj preljev, ili barem vanil šećer.

  47. #47
    bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    983

    Početno

    I ja sam danas radila prvi kolač, s oštrim brašnom i malo manje šečera u preljevu. Odličan je!

  48. #48
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Ja sam radila drugi (Annie) i nisam zadovoljna. Tijesto mi je predebelo i preslatko.
    Trebala sam doći do posta od n.grace i staviti 1,5 šalicu šećera i 5 šalica brašna.

  49. #49
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    ja ne trpim jogurt i slične džidže u kolačima, jel se osjeti ono vrhnje u preljevu, kakvog to bude okusa?

  50. #50
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam radila drugi (Annie) i nisam zadovoljna. Tijesto mi je predebelo i preslatko.
    Trebala sam doći do posta od n.grace i staviti 1,5 šalicu šećera i 5 šalica brašna.
    Razmišljam da stavim još malo manje šećera - recimo, 1 i 1/4 šalice, ili 1 šalicu i 1 vanilin šećer, pogotovo ako su šljive zrele i slatke.
    Zaboravila sam napisati da nikad ne miksam brašno dok radim kolače, miksam samo jaja sa šećerom, a ostalo postepeno umiješam kuhačom. Često mi se znalo dogoditi da kad bih miksala brašno, kolač bi u konačnici postao nekako "gumenast", a kad bih miješala rukom, to se nije događalo, na taj način mi biskvit uspije.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •