-
ja ću sutra probati napraviti ovu tortu sa šljivama i rogačem i puno raznih začina, moglo bi biti ok (kopiram recept s Voće i povrće bloga)
SASTOJCI
400 g šljiva (bez koštica)
200 g šećera
100 g mljevenih lješnjaka
250 g brašna
125 g maslaca
200 g jogurta
3 žlice ulja
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica burbon vanilin šećera
2 žlice mljevenog rogača
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice korijandra
2 klinčića
1 mahuna zelenog kardamoma
prstohvat soli
Polovicu šljiva nasjeckajte na male komade te ih pomiješajte s dvije žlice šećera.
Drugu polovicu šljiva prepolovite te i njih pomiješajte s dvije žlice šećera.
Cimet, muškatni oraščić, klinčiće, korijandar i karadamom (ostrugana crna zrna) dobro sameljite u tarioniku (mužaru, avanu).
Maslac sobne temperature miksajte s ostatkom šećera dok ne postane kremast.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te jedan po jedan žumanjak dodajite maslacu neprestano miješajući.
Dodajte vanilin šećer, sol, jogurt i ulje te nastavite miksati.
Smjesi potom dodajte rogač, lješnjake i pripremljene začine te još malo sve miješajte.
Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
U smjesu od maslaca dodajte, naizmjence, žlicu brašna pa žlicu bjelanjaka neprestano miješajući (mikser na najmanjoj brzini).
Isjeckane šljive iscijedite te ih žlicom umješajte u smjesu za kolač.
Smjesu prebacite u pobrašnjen kalup za torte (28 cm) s odvojivim obručom te ju poravnajte.
Polovice šljiva također ocijedite i po potrebi ih malo obrišite kuhinjskim ubrusom.
Rasporedite polovice po kolaču u krug tako da im kožica bude prema van.
Pecite u zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Ohlađen kolač možete ukrasiti šećerom u prahu.
-
jucer sam radila ivancicin kolac, izgledao je jako slasno al nije bas takav i bio jer kad sam ga zarezala, šljive su pustile toliko soka da je sve plivalo. osim toga toliko su natopile donje tijesto da je djelovalo sirovo. jel vama tako ispalo?
mozda sam fulala s kalupom? stavila sam u kalup za tortu promjera 26 cm pa je to mozda bila velika kolicina sljiva, mozda bolje da je tijesto tanje pa da je manje sljiva po povrsini?
vi koje ste zadovoljne kaak je ispao, opisite malo detalje.
i nakon onih 15 min ja sam pekla jos 40min jer pite uvijek pecem oko 50-60 min.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma