Što mislite o ovome?
Dobrovoljni sam darivatelj krvi već par godina, diplomirani pravnik po struci, već godinama u braku i majka 5-ogodišnje djevojčice.
Obzirom da već neko vrijeme ne možemo "dobiti" drugo dijete MM i ja smo se odlučili za MPO.
Većini vas je poznato da je jedan od uvjeta da bi se uopće moglo "ući" u taj postupak testiranje na hepatitis B i C, te HIV (drugi uvjeti su provedeno pravno i psihološko savjetovanje, mišljenje ginekologa, bračna zajednica ili potvrda o izvanbračnoj zajednici ovjerena kod javnog bilježnika...).
Jučer sam dakle u Petrovoj dala uzorke krvi kako bih dakle dobila tu potvrdu da nemam ni hepatitis ni HIV, te nakon toga otišla 1 ulaz dalje da bih darivala krv.
Djelatnici HZTM-a su me odbili zbog tog testiranja na HIV i hepatitis iako sam im pokazala liječničku dokumentaciju (potpisanu od dr. R.) iz koje je vidljivo da je to testiranje potrebno zbog provođenja MPO postupka, a ne zato jer sam "u rizičnoj skupini".
Moram priznati da sam se nakon tog odbijanja osječala tužnom i razočaranom zbog cijelog tog događaja i da me to prilično povrijedilo.
Činjenica je da sam maknula tu vaticu sa ruke i da nisam bila potpuno iskrena, najvjerojatnije bih bez problema darovala krv.
Mislim da neplodne osobe dovoljno pate zbog svoje neplodnosti, prolaze 100-inu raznoraznih pregleda, kontrola, testiranja..., te me ovakve stvari, kao što je odbijanje nas kao dobrovoljnih darivatelja krvi, još više žaloste jer se osjećam kao građanin drugog reda (a nisam ni narkoman, ni Hiv pozitivna, ni promiskitetna, ni alkoholičar, nego smo samo neplodna).
![]()