Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 110

Tema: Odbili me kao dobrovoljnog darivatelja krvi

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

baš glupo! ja sam dobrovoljni davatelj već 20-ak godina i nije mi ikad bilo jasno to testiranje kod njih. šta oni dobiivaju s tim testiranjem (za kojeg su nalazi gotovi u roku 8 dana) kad se slijedećih 6 mj. još može vidjeti da si pozitivan na HIV. krv ne čuvaju sigurno 6 mj. i ne testiraju ju ponovo. znači da se ta krv već nekome da, prije nego se ustvari znaju rezultati ili....?!
    po tome cijela ova glupa situacija nema smisla! kakave veze ima što je žena išla na testiranje prije (i to formalno) kad bi ju oni isto tako testirati.
    i mene su isto jednom odbili jel imam niski tllak, al se nisam dala, pa su me prvo poslali jesti i piti (ono što je ubičajeno poslije davanja) i tlak je bio za 15 minuta savršen. ovo je ipak nešto drugo.
    i mene zanima odgovor.
    Posljednje uređivanje od Suzizana : 29.07.2010. at 22:41

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bucka nemoj se živcirati, nije vrijedno. Nije ok, ali mislim da nije bila loša namjera.
    I hvala ti što si darivatelj krvi, potakla si me da i ja odem prvom prilikom.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je isto smiješno da je jedini razlog odbijanja taj što si se testirala na HIV I hepatitis :/ Mislim da bi trebali biti sretni jer ne moraju ponovno provjeravati tvoju krv kad će svejedno dobiti rezultate testiranja :/

Nego, netko je već spomenuo, a i meni se to vrti po glavi od početka topica, jesi sigurna da te nisu odbili zbog količine krvi koju trebaš dati? Nisam se nikad testirala na HIV I hepatitis, niti sam ikad dala krv pa ne znam je li ok 2 puta za redom vaditi krv u te svrhe :/

Ali znam kako se osjećaš....nije ni blizu za usporedbu, ali slično sam se ja osjećala kad su me na vratima Metroa vratili kao kriminalca jer sam probala ući sa dječjim kolicima. Imaju oni svoje razloge za to, ali meni je tad tlak bio valjda na 200! Idem kod njih trošiti novac, a oni mi brane da uđem sa djetetom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    jesi sigurna da te nisu odbili zbog količine krvi koju trebaš dati? Nisam se nikad testirala na HIV I hepatitis, niti sam ikad dala krv pa ne znam je li ok 2 puta za redom vaditi krv u te svrhe :/
    vađenje za testiranje je cca 1-2 epruvete, znači jako mala količina krvi, dobrovoljno davanje je cca 500 ml ( znači pol litre).

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nije bucka odbijena zbog neplodnosti
    to je i bucki i svima ovdje jasno

ali odbijena je jer se morala ići testirati zbog propisa koji to nalaže jer ulazi u postupak mpo-a, što samim tim izaziva osjećaj diskriminacije jer da nije neplodna ne bi bila poslana na to testiranje, a kad je već poslana na njega atomatikom, a ne radi pripadanja rizičnoj skupini, onda bi za takve slučajeve bilo potrebno uvesti izuzetak u pravila jer takvih ljudi u hrvatskoj nije malo - ima ih preko 15% fertilne populacije
    u suprotnom, čistom logikom neplodnost = > testiranje na HIV i hepatitis => zabrana davanja krvi => svrstavanje u rizičnu skupinu

e to još jedan u nizu nelogičan i diskriminirajući potez naše birokracije (u ovom slučaju medicinske birokracije)
    a u situaciji i u državi gdje su neplodni pacijenti itekako diskriminirani zakonom, nizom podzakonskih propisa i birokratkih obveza te su debelo ograničeni u pravima liječenja i dobivanja potomstva (pino navela kako)

takva odluka je itekako bolna, jer je potpuno neosnovana i nepotrebna, i jer daje dodatni legitimitet slijedećem...

naime, kako je već rečeno, tako i tako naši liječnici (oni gore navedeni i još neki) izjavljuju po medijime, kako bi valjda opravdali svoje stajanje uz substandardni zakon i ministra, kako je glavni uzrok neplodnosti promiskuitetno i neodgovorno ponašanje, odgađanje rađanja te 'feminizacijom visokoobrazovanog kadra'
    da li je potrebno navesti da je to vrlo uvredljivo i da najveći broj neplodne populcije ima sasvim druge razloge i uzroke neplodnosti?

dakle u tom kontekstu je valjda jasno da iako bucke (pogotovo ona jer je već evidentirani davatelji i jer radi redovna testiranja), a vjerojatno niti itko sličan nije rizična skupina...posebno jer ima medicinsku dokumentaciju koja to pokazuje...svrstavanje u rizičnu skupinu automatikom birokratskog propisa...posebice u situaciji u kojoj se cijelim nizom propisa diskriminiramo (možete imati kakav god hoćete stav o mpo-u - pozitivan ili negativan - ali mi smo diskriminirani jer su nam ograničena prava na optimalni medisinski postupak koji je u svijetu standardan te nam se nameće još čitav niz birokratskih obveza i poniženja koji nigdje u svijetu nisu propisani)
    u takvoj situaciji još jedan vid diskrimininacije (a koji je nastao isključivo kao posljedica osnovne bolesti - neplodnosti) debelo vrijeđa

zato, kako se svakodnevno borimo protiv svih tih drugih diskriminatornih odredbi, trebamo se boriti i protiv ove ...tj. ako takva postoji, ako nije tek odluka tehničara koji ne zna što bi s podatkom koji mu je bucka rekla pa kao i uvijek kad je neznenje/nešto nepoznato u pitanju...bolje se ograditi/odmaknuti nego saznati...
    dakle nastojanje da se postigne da se ljudi koji se liječe od neplodnosti i zbog toga rade, posebnim propisom propisana testiranja, ne mogu tretirati kao rizična skupina u transfuzijskoj medicini
    u tom me kontekstu jako zanima kakav ćeš odgovor od nadležnih dobiti, bucka, i molim te da nam ga javiš

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Htjela sam napisati isto što i pino, aenea i BHany, testiranje je normalna zakonska regulativa prije MPO-a svugdje u svijetu, a uvijek je pipkavo kad se u rasprave uključuju ljudi koji nisu dovoljno informirani u nekom području pa se javimo mi koje jesmo. BHany, hvala zbog drugih, na detaljnom postu, a i iz ovog brzinskog iščitavanja teme nisam uspjela shvatiti da li si se bucka odlučila tražiti odgovore od nadležnih, vidim da cure čekaju odgovore, čekam i ja. To svakako treba napraviti da se razbije i neinformiranost tehničara koji su ti to napravili (vjerujem da bi ih negdje vani mogla tužiti i dobiti veliku odštetu), tako da znaju za slijedeće prilike.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
    Testiranje na HIV i hep ne spada u poniženja, jer se traži svugdje u Europi na bazi Europske direktive o tkivima (a spolne stanice i MPO potpadaju pod ingerenciju te direktive jer se može raditi o (skladištenju ili) doniranju spolnih stanica u nekih 5% slučajeva, što je slično transplantaciji tkiva, a pod istu direktivu spada i transfuzija krvi - ta direktiva postavlja standarde sigurnosti korištenja produkata jednog ljudskog tijela u drugom ljudskom tijelu).

Ali odbijanje ddk zbog toga što postoji taj drugi propis koji također traži iste pretrage prije postupka - to mi je sasvim nerazuman propis i sasvim razumijem zašto se bucka osjeća povrijeđeno. I razlog što su ju odbili na kraju krajeva jest neplodnost, jer da nije toga, ne bi bilo niti prvog testiranja.
    Iz ovoga zaključujem da bi bucka, kad bi odlučila dati svoj bubreg na transplantaciju, trebala to testiranje također proći.
    Da je isti dan nakon testiranja zbog bubrega htjela darovati krv (zanemarimo mogućnost odbijanja zbog potecijalnog gubitka krvi na očekivanoj operaciji uzimanja bubrega - recimo da daje neko manje zahtjevno tkivo, ne mogu se sad sjetiti primjera) i da su je odbili, bi li bucka bila diskriminirana jer je donator organa?
    Ili mislite da ju tad ne bi odbili? Moram priznati da mi je prilično logično da čekaju rezultate testiranja po bilo kojoj osnovi ako su ti rezultati od interesa za njihov postupak, čak i ako oni to testiranje ne traže.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

čak me nije odbio tehničar, nego doktor koji radi tamo i s kojim sam razgovarala prije svakog davanja krvi (to je u Petrovoj 3 uobičajena procedura).
    poslala mail HZTM-u i MZSS-u i čekam odgovor.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, bila bi diskriminirana. jer se nije testirala zbog pripadanja rizičnoj skupini, nego joj je to nalagao neki propis.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dakle, ms. ivy, misliš da ne stoji moja zadnja rečenica, tj. da nije logično da čekaju rezultate neke njima interesantne kontrole čak i ako tu kontrolu nisu sami tražili?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa oni tu kontrolu ionako provode, zar ne? ne, ako je razlog odbijanja "čekat ćemo da dođu rezultati testiranja, jer ste se testirali i time automatski bacili sumnju na svoje zdravstveno stanje, bez obzira ZAŠTO ste se testirali", onda mi to nema smisla.

i lako mogu zamisliti kako nekoga s problemom neplodnosti to još više pogađa, pogotovo u svjetlu novog zakona. morao bi postojati propis kojim se zaobilaze ovakve situacije.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

bucka, meni se čini da se ova problematika u MPO-u još nije pojavila, čini mi se da bi se to trebalo rješavati na relaciji MPO doktor-transfuziolog, vjerujem da će se neko od MPO-ovaca htjeti pozabaviti s tim nakon godišnjih. Ovisno o njihovom odgovoru (a čini mi se da ga sami neće naći) trebat će dalje reagirati.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    i lako mogu zamisliti kako nekoga s problemom neplodnosti to još više pogađa, pogotovo u svjetlu novog zakona. morao bi postojati propis kojim se zaobilaze ovakve situacije.
    I meni je jasno da su ljudi osjetljivi, osobito kad se sjetim psiholoških i pravnih savjetovanja. Zato bih voljela shvatiti ovaj događaj kao potpuno slučajno u vezi s problemom neplodnosti.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, netko je već spomenuo, a i meni se to vrti po glavi od početka topica, jesi sigurna da te nisu odbili zbog količine krvi koju trebaš dati? Nisam se nikad testirala na HIV I hepatitis, niti sam ikad dala krv pa ne znam je li ok 2 puta za redom vaditi krv u te svrhe :/
    ja vjerujem da je baš ovo razlog. 500 ml krvi je znatna količina a tebi je već taj dan krv uzeta.
    po meni je svako davanje krvi stres, pa ti niti to ne treba dva puta u istom danu ako baš ne moraš (a nisi morala), a i žilama je stres.
    prilično sam siguran da ako dobiješ odgovor, da će ti reći da je liječnik u interesu zaštite tvoga zdravlja procijenio da dva vađenja krvi u istom danu, k tome dobrovoljna, nisu preporučljiva.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpis na cijeli post BHany

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    ja vjerujem da je baš ovo razlog. 500 ml krvi je znatna količina a tebi je već taj dan krv uzeta.
    po meni je svako davanje krvi stres, pa ti niti to ne treba dva puta u istom danu ako baš ne moraš (a nisi morala), a i žilama je stres.
    prilično sam siguran da ako dobiješ odgovor, da će ti reći da je liječnik u interesu zaštite tvoga zdravlja procijenio da dva vađenja krvi u istom danu, k tome dobrovoljna, nisu preporučljiva.
    za hepatitis i HIV uzmu samo jednu malu epruveticu i to mi uopće nije bio stres.
    a ne bi bio ni za žile jer su jednostavno mogli pikati u drugu ruku.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

dobila odgovor ravnateljice HZTM-a.
    "Poštovana gđo. X,
    Najiskrenije se ispričavam zbog situacije u kojoj ste se našli želeći učiniti dobro djelo.
    Po tekstu kojeg ste napisali apsolutno ne pripadate ni u kakvu skupinu sa povećanim rizikom za darivanje krvi. Stoga sam i tražila očitovanje djelatnika koji su bili nazočni jer objašnjenje kojeg ste dobili uz predočenje dokumentacije je za mene trenutno bez dodatnih objašnjenja djelatnika zaista neosnovano.
    Nama je važna iskrenost i povjerenje davatelja jer nemamo nultog rizika (testovi za krvlju prenosive bolesti su 99,9% osjetljivi i specifični, ali uvijek postoji mali postotak u kojem nije moguće „uhvatiti“ zarazu zbog tzw. window perioda – vremena od trenutka zaraze do pojave dovoljnog broja virusa ili antitijela protiv njih u cirkulaciji). Taj period za pojedine viruse iznosi od deset do trideset dana i u tom vremenu nemoguće ih je detektirati. Zbog tih spoznaja i svijesti o nepostojanju nultog rizika mi često „pušemo na hladno“, ali to nije razlog odbijanja u Vašem slučaju.
    Ispričavam se iskreno još jednom u moje osobno ime i u ime djelatnika koji su napravili propust o kojem ću nešto više službeno saznati tijekom dana.
    Vjerujte mi da za nas sigurno niste građani drugog reda. Naprotiv, svi koji i pokušaju darovati krv zaslužuju posebno poštovanje ne samo za mene osobno nego i za sve ljude koji cijene dobrotu.
    Želim Vama i Vašoj obitelji dobro zdravlje i uspjeh na putu kojim ste krenuli, prvenstveno ispunjenje želje da Vaša djevojčica dobije bracu ili seku.
    Uz srdačan pozdrav
    S poštovanjem
    Irena Jukić"
    Posljednje uređivanje od bucka : 30.07.2010. at 10:10

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a sad cu ja reci nesto sto mi je palo na pamet, a u duhu je naseg jadnog drustva. da li postoji mogucnost da su te odbili da na istoj krvi ne rade dva puta test? jer na zalost u danasnjem zivotu u HR, u zdravstvu, znanosti stedi se di se moze, a na kraju to moze izgedati i bizarno.
    takodjer mozda kao i deddy i ninci mislim da je mozda i u vec prethodnom vadjenju krvi.
    bucka zao mi je sto su te odbili i nadam se da ces dobiti neko objasnjenje, koje nema veze s tvojim problemom i diskriminacijom

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Svaka čast gospođi Jukić

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni je jako drago što si dobila ovakav odgovor
    jer on pokazuje da je u pitanju nečija osobna pogrešna procjena
    i da doista nitko nema pravo, pa makar i posredno, svrstavati ovakve slučajeve u rizičnu skupinu...a time (i opet posredno) neplodne diskriminirati po još jednoj osnovi

slažem se s dedijem
    svaka čast gđi

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Potpis na BHany, svaka čast na osgovoru, uz dodatak da će taj odgovor proslijediti svim svojim djelatnicima, da se više ne ponovi!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisu valjda toliko mutavi da joj nisu bili u stanju onda reci da je problem jer je vec vadila krv pa nije ok da joj uzmu jos xx ml krvi.

Svaka cast gdji Jukic na brzom i suvislom odgovoru.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

potpis na gornje postove, i mene veseli ovakav odgovor!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svaka čast na odgovoru.. idu stvari na bolje

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisu valjda toliko mutavi da joj nisu bili u stanju onda reci da je problem jer je vec vadila krv pa nije ok da joj uzmu jos xx ml krvi.

Svaka cast gdji Jukic na brzom i suvislom odgovoru.
    Pa ne znam, ja si sve mislim da i da su joj rekli nešta tipa: "Gospođo, ne možete dati krv jer ste malo prije podvrgnuti testiranju.", Bucka je to mogla protumačiti na svoj način, a čovjek je možda mislio nešta sasvim drugo, samo se nije najspretnije izrazio. Zato sam je i pitala je li sigurna da je odbijena zato jer je potencijalno u rizičnoj skupini, ili je sama protumačila odbijanje na taj način, ali nažalost ne odgovara

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Srećom da se netko udostojio javiti jer je razlog zbog kojeg su te odbili čista glupost i hir nekog djelatnika kojem se možda i nije dalo taj dan raditi. Baš mi je drago što će istražiti o kome je bila riječ.
    Što se tiče darivanja krvi i ja sam se zadnjih X puta osjećala kao g...no jer
    1. put su me odbili jer nemam 55 kila
    2. put sam imala 55 kila, ali mi je tlak bio pre nizak
    3. put su me odbili jer je pretraga za željezo bila loša (kapljica nije tonula u testnoj tekućini)
    4. put su me odbili jer sam došla rano ujutro, nisam htjela ništa jesti kod njih i onu su "smatrali da mi može pozliti od transfuzije" i rekli da nek se vratim kasnije ili nakon ručka
    Nakon toga nisam ni odlazila niti pokušavala darivati krv, iako mi je želja davati krv i dobro se osjećam mjesecima nakon toga. Najviše od svega mi je žao jer imam krvnu grupu 0+ koja odgovara mnogima i možda je nekome baš ta moja doza trebala.
    Što se tiče testiranja ja mislim da krv testiraju na HIV i hepatitis bez obzira doneseš li super friški nalaz da si se testirala i da si negativna, te da činjenica da si se testirala to jutro kad si željela dat krv nema nikakve veze. Dala si premalu količinu da bi bilo štetno dati cijelu dozu nakon toga...i dalje stojim pri stajalištu da se netko od djelatnika ili bahatio ili silno želio ljenčariti, a sram ga/ju bilo u oba slučaja.
    Za testiranje prije MPO postupka - smatram da to nije nikakva diskriminacija već je dobra stvar jer daje sigurnost da nas ginekološka stolica/instrumenti/bilo što s čime dođemo u kontakt prilikom MPO-a neće zaraziti jer nije nitko zaražen bio u kontaktu s time. Još bi nama MPO parovima samo falilo da pored činjenice da ne možemo sami začeti svoje dijete dobijemo i neku spolno prenosivu boleštinu, eh to bi bilo baš krasno, zar ne?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bravo za gospođu Irenu Jukić!
    Bucka, baš mi je drago da si dobila ovakav odgovor i nadam se da se bolje osjećaš sad kad vidiš da se radilo o glupavoj osobnoj pogrešci.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

šumskovoće
    nitko nije tvrdio da je diskriminacija testiranje prije ulaska u postupke
    dapače, mislim da svi mi to shvaćamo kao dio pretraga koje je nužno obaviti i koje nose određeni benefit sigurnosti
    ono što bi bila diskriminacija je nedozvoljavanje davanja krvi bez ikakvog opravdanog razloga tj. zbog toga što je netko procjenio da ona jer je bila poslana na testiranje, vjerojatno spada u rizičnu skupinu (te nije smatrao za bitno uvažiti njenu medicinsku dokumentaciju niti indikaciju da je na to testiranje poslana automatizmom te da kao neplodna osoba ne spada u nikakvu rizičnu skupinu)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sumskovoce, ne kuzim sto ti je sporno u razlozima zbog kojih si odbijena?! Radi se o tvome zdravlju, kriteriji su jasni i transparentni, uzimanje pola litre krvi bi ti tad naskodilo i da je bilo koji lijecnik to ignorirao, prekrsio bi Hipokratovu zakletvu, naskodio bi ti. U tome stvarno ne vidim nista sporno.

Drago mi je zbog odgovora koji je bucka dobila.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Danka ma nije ništa sporno osim činjenice da sam se nakon tih odbijanja (iako opravdanih) osjećala loše i utučeno, te da sam na kraju odustala skroz od darivanja krvi jer mi se čini kako samo traže razloge zašto ne uzeti moju krv.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ali to je potpuno neosnovano, ti tvoji osjecaji. Oprosti sto sam direktna, ne zelim te povrijediti.

Ako zelis nesto napraviti, onda se pripremis za to. Ne mozes doci darivati krv bez da si doruckovala, to je neodgovorno prema sebi. Opet oprosti na tonu, nije osobno, osjetljiva sam na situacije kada se ljudi ponasaju kao da uzimaju vlastito zdravlje zdravo za gotovo. Da se radi npr. o tvome punoljetnom djetetu koje ide dati krv, sigurna sam da ga ne bi pustila od doma bez dorucka. OK, na kilazu, tlak i zeljezo nisi mogla utjecati u jednom danu.

Mislim da je vazno racionalno se postaviti u ovakvim situacijama. Ako stvarno zelis i mozes dati krv, odi i daruj. Ako ne mozes, onda prihvati da je to tako.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Edit: predzadnja i zadnja recenica nisu trebale biti napisane u drugom licu jednine, isprika. Mislila sam opcenito, ako netko zeli I MOZE dati krv, neka to ucini. Ako ne moze, onda treba prihvatiti realnost (i sama spadam u tu skupinu, ali znam da tome nije kriv nitko drugi nego moje zdravlje koje je takvo kakvo je).
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 30.07.2010. at 12:26

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ninči, količina krvi koja se vadi za 1 epruvetu je zanemariva, radi se o 3-5 ml krvi, ali raspitat ću se tako da bude provjerena informacija, samo to mogu tek za 3 tjedna.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svaka pohvala gospodji Jukic. Zbilja se ispricala od srca.
    Bucka :hug:

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Bucka, jako mi je drago da ti se gdja Jukic tako lijepo ispricala (svake pohvale za nju!). I veliko hvala tebi sto si reagirala, jer bez takvih reagiranja nema pomaka na bolje, nema mijenjanja svijesti i savjesti, nema mijenjanja suludih pravila koja nemaju veze s zdravom pameti. Mozda tom prilikom nisi dala krv, ali mislim da si ipak ucinila jedno dobro i ne manje vrijedno djelo na ovaj drugi nacin.

(Da svaki pacijent neplodnosti napise takav komentar na ovaj suludi zakon o MPO i nastave podsjecati i javnost i druge na nepravdu koja je sad postala i opceprihvacena i nezanimljiva, stvari bi se lakse mijenjale.)

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

[QUOTE=Sumskovoce;1673838]
    2. put sam imala 55 kila, ali mi je tlak bio pre nizak
    3. put su me odbili jer je pretraga za željezo bila loša (kapljica nije tonula u testnoj tekućini)

Iz ovih razloga su i mene više puta odbili. Bunila sam se, jer sam se osjećala dobro. Čak sam od svoje doktorice tražila da me pošalje na kompletnu analizu krvi, i s odličnim nalazom došla ponovo, ali mi opet nisu htjeli uzeti krv nego su rekli da je moj nalaz u redu, ali su njihove granice strožije i tu ne prolazim. Rekli su da ne smiju ugroziti moje zdravlje i morala sam odustati više. Žao mi je, jer imam krvnu grupu 0 minus koja vrlo rijetka - ranije su me znali čak posebno zvati iz Petrove radi davanja krvi.
    Posljednje uređivanje od roman972 : 30.07.2010. at 14:54

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj roman972 prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je, jer imam krvnu grupu 0 minus koja vrlo rijetka - ranije su me znali čak posebno zvati iz Petrove radi davanja krvi.
    ja sam isto 0 minus!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Ninči, količina krvi koja se vadi za 1 epruvetu je zanemariva, radi se o 3-5 ml krvi, ali raspitat ću se tako da bude provjerena informacija, samo to mogu tek za 3 tjedna.
    Jasno je meni to...ali mi je i nekako logično da se kod darivanja krvi uzme maksimalna količina krvi koja se smije uzeti, a da se ne našteti pacijentu :/ Pa u tom slučaju ni 1 milimetar ne bi bio zanemariv...ili se varam.

Ne znam samo zašto nam Bucka ne pojasni...nadam se da te ne vrijeđaju moja natucanja. Samo pokušavam nači neko logično objašnjenje jer mi je totalno nelogično da su te odbili jer si prije toga testirana na HIV i hepatitis...kao što sam rekla-trebali bi biti sretni jer je testiranje već riješeno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zao mi je, bucka, sto si se tako lose osjecala. drago mi je zbog dr. jukic, no zanima me i follow up, tj ocitovanje tog doktora koji te odbio. i njegova isprika svakako.

redovito dajem krv, isto imam rijetku krvnu grupu, i svaki put kad me ne odbiju osjecam se kao da sam prosla neki tezak ispit i straaaasno sam ponosna.

ali isto nekad ne doruckujem. pojedem poslije nesto tamo kod njih, da jedem i prije i poslije vise me nikad ne bi odbili - imala bih prepreprevise kila :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super odgovor!

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

svaka čast na odgovoru!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Postoji masa ljudi kojima ni ne pada napamet testirati se na HIV i hepatitis, a rizicno se ponasaju (ili su to cinili u proslosti). Hoce li ili ne biti svrstani u rizicnu skupinu ovisi samo o njihovoj iskrenosti (cesto i prema samima sebi) pri popunjavanju upitnika. .
    joj, sad si me sjetila na nesto... a nije mjesto pa zaustavljam prste.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Super odgovor!
    x

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

to je ustvari birokrativni problem i neće biti riješen dok odgovorni za određene stvari ne otvore oči (u ovom slučaju onaj koji te odbio). ja bi napisala pismo namjere nadležnima (nekoj nadinstituciji i obavezno crvenom križu.) i zakoni su glupi, nedorečeni ali žene ako djelujemo onda i mijenjamo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jutros sam bila u petrovoj, ispred mene zena s vaticom, zeli dati krv, pitaju je sto je vatica, kaze testiranje na hiv i hepatitis zbog postupka MPO

mam sam se ovog topika sjetila

tehnicarka rekla hm, pricekajte lijecnicu.

ja sam svoje obavila a ona je jos cekala, zbunjena.

a ni ja nisam nesto bolje prosla, tip mi je kopao kopao kopao po veni, nikako ubosti kako treba. onda odustao i rekao hvala, gotovo je. predlozila sam drugu ruku, odbio. dakle, nisu mi uzeli dozu krvi, a zapisali su kao da jesu i sad ne mogu doci sljedeca 4 mjeseca.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Evo četvrti put i ja sam glupa kaj mislim da će me pustit dok sam na lijekovima protiv alergija. Nasonex. Ali nisam očekivala da se baš baš mora bit savršenog zdravlja... nikak da čekiram to s liste stvari koje hoću napravit, aaaa...

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Kako bi onih 10ak sredovječnih osivjelih od duhana i loše hrane muškaraca iza mene u redu moglo biti zdravije s valjanijom krvi?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mog sina su odbili zbog lijekova protiv alergije, doktorica mu je detaljno objasnila u čemu je stvar. Imunoglobulin nešto bi zapravo jako mogao nešto naštetiti primaocu.
    Iskreno, ne znam više točnoali prije dvije godine mi je zapravo jako imalo smisla.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Mog sina su odbili zbog lijekova protiv alergije, doktorica mu je detaljno objasnila u čemu je stvar. Imunoglobulin nešto bi zapravo jako mogao nešto naštetiti primaocu.
    Iskreno, ne znam više točnoali prije dvije godine mi je zapravo jako imalo smisla.
    Isto...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Redovito dajem krv. I odbili su me zbog alergije na ambroziju iako nisam bila na terapiji.
    Mislim da je pitanhe o alergiji sada stavljeno i na onaj upitnik koji prvo treba ispuniti.
    Nekad davno je na njemu bilo relativno malo pitanja i restrikcija. Sad ih je gomila.
    Evo, jednom su me odbili i zbog putovanja u Grčku. Cijeli niz zemalja Mediterana je naveden. A znate zašto? Zbog malarije.
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 10.07.2025. at 17:40

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •