Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 194

Tema: Simpotomi menopauze

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Stvari se hvala bogu polako mijenjaju. Počelo se pričati i pisati u medijima. Poznate žene progovorile su o svojim iskustvima jer budimo iskrene, reći da si u menopauzi imalo je vrlo negativnu konotaciju.
    Čak ni mi žene međusobno ne pričamo o tome. Kad se meni krenulo događati i kad sam s prijateljicama krenula pričati što mi se događa saznala sam npr da jedna već nekoliko godina uzima hotmonsku, druga ima isto valunge i obilne mjesečnice, jedna je već ušla u menopauzu i luda i anksiozna... Ono šokirala sam se... Zašto sve šutimo i trpimo umjesto da podijelimo jedna s drugom svoja iskustva.
    Zbog jos uvijek vazeceg internaliziranog narativa da zena vrijedi sto vise trpi, onaj djir "svetica" plus internalizirani patrijarhalni strah zena od vlastitog starenja, dok je za muske to bas "sarmantno". Prva ce zena olajavat drugu zenu "koja ne drzi do sebe" (=pustila je sijede npr). Al, i to se mijenja lagano, puno je zenskih pro-age sampiona celebrityja sad koje slave zensko starenje i mudrost (glumica iz Seinfelda julia dreifuss podcast Wiser Than Me gdje ugoscava legende ala Fonda i Goodall, andie mcdowell pustila sijede (sok i vjeverica) itd.). Zene lagano odbacuju narativ da iza 50 moraju sa svim svojim problemima bit nevidljive i bit kush i event. se bavit unucima il brigom za stare. Barem "mi" na "zapadu".

martincius avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evo, ako nekoga zanima i ako smijem to ovdje podijeliti ima na instagramu nekoliko divnih liječnica koje se bave isključivo menopauzom i koje lijepo sve objašnjavaju.

https://www.instagram.com/drmaryclai...hubHZ1a3dyZTU=

https://www.instagram.com/menopause_...RkeDJlcGJ5bm82

https://www.instagram.com/heatherhir...J5eHpqbG9veA==

https://www.instagram.com/estrogen_m...dneGdybWhjOHNh
    Ako smijem dodati, imamo i u hr menocure, povremeno odrzavaju radionice

https://www.instagram.com/menocure?i...h2cTdhNGxrYXNr

Sent from my IN2023 using Tapatalk

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj martincius prvotno napisa Vidi poruku
    Ako smijem dodati, imamo i u hr menocure, povremeno odrzavaju radionice

https://www.instagram.com/menocure?i...h2cTdhNGxrYXNr

Sent from my IN2023 using Tapatalk
    Imamo..sjetila sam se i njih.. Super da ih imamo i da govore i da su pokrenule temu u Hrvatskoj.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ginićka je privatnica. Imam socijalnog kojem pošaljem da mi da uputnice prema njenom nalazu kad trebam krv i uzv dojki i mamogrfiju. Ne protestira, vjerojatno je sretan da nema posla sa mnom. Na žalost ja nisam uspnela naći soc ginekologa koji bi me primio i da je dobar. Moj socijalni kad bih mu ušla u ordinaciju ni pogled sa stola nije dizao, vrlo ne zainteresiran. Takav mi u ovom stanju stvarno nije od pomoći.
    Lenzetto ne pokriva HZZO i on je za mjesec dana 13 eura.. Utrogestan pokriva nešto, ali i njega kupujem u cijelosti jer mi se ne da natezati svaki mjesec oko toga. Njega plaćam 8 eura.
    Ovo kao da sam ja pisala i nije se puno promijenilo u zadnjih 10-15 godina. Moja bivša socijalna gin nije mi htjela instalirati mirenu iako sam imala preporuku sa S.duha i od svoje privatne liječnice. Eh.... Pokupila sam se, otišla k privatnici i spasila mi je nekoliko godina života.

Ont. moja mama je prije puuuuno godina još u bivšoj državi dobila prave savjete i odgovarajuću nadomjesnu hormonsku terapiju za svoje teške probleme menopauze. Čini mi se da je bilo bolje nego danas, ali možda je samo pitanje liječnika kao osobe. Vjerojatno je imala sreće.... Ja nisam tako jako patila, ali sam užasno krvarila zbog svoje dijagnoze s kojom živim cijeli svoj odrasli život i koja nema veze samo s menopauzom, ali mi se u to doba značajno pogoršalo. Nije bitno, ne bih sad o svojim problemima, aliiii istina je da žene danas relativno teško dolaze do odgovarajuće stručne pomoći.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo kao da sam ja pisala i nije se puno promijenilo u zadnjih 10-15 godina. Moja bivša socijalna gin nije mi htjela instalirati mirenu iako sam imala preporuku sa S.duha i od svoje privatne liječnice. Eh.... Pokupila sam se, otišla k privatnici i spasila mi je nekoliko godina života.

Ont. moja mama je prije puuuuno godina još u bivšoj državi dobila prave savjete i odgovarajuću nadomjesnu hormonsku terapiju za svoje teške probleme menopauze. Čini mi se da je bilo bolje nego danas, ali možda je samo pitanje liječnika kao osobe. Vjerojatno je imala sreće.... Ja nisam tako jako patila, ali sam užasno krvarila zbog svoje dijagnoze s kojom živim cijeli svoj odrasli život i koja nema veze samo s menopauzom, ali mi se u to doba značajno pogoršalo. Nije bitno, ne bih sad o svojim problemima, aliiii istina je da žene danas relativno teško dolaze do odgovarajuće stručne pomoći.
    Slozila bih se i cini mi se da je sve skupa dio trenda "odrugotvlavljanja" zena vezano za cijelo reprod zdravlje

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma puno je dezinformacija i neinformacija i to ne samo među ženama već i među stručnim osobama. Općenito je među liječnicima nezainteresiranost za to razdoblje ženinog života.
    Slogan je većinom i među jednima i drugima 'pusti da ide prirodno' što će ti hormoni, oni su zlo.
    Toliko sam se naslušala žena koje godinama u tom razdoblju imaju nesanice, anksioznost pa piju anksiolitike ili antidepresive, valunge, noćna znojenja zbog kojih su nervozne i mnoge druge probleme i ne smatraju to štetnim po svoje zdravlje. Sama činjenica da godinama ne spavaš je takav udar na zdravlje. Ja sam se s nesanicom borila samo par mjeseci pa sam jedva funkcionirala.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja sam se ginekologu žalila na: umor, valunge, nespavanje, potpuni nedostatak želje i preporučio mi je Femiplant. Na koncu je ispalo da ih ne smijem piti zbog nekih drugih razloga pa nemam osobnu preporuku, ali sa dvije strane sam čula da su im ok.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni je zanimljivo naravno ako izuzmemo žene koje imaju kontraindikacije i ne smiju uzimati hormone kako ginekolozi kao liječnici u slučaju kad im dođe žena koja se muči u menopauzi preporučuju biljne tablete. Razmišljam postoji li neko drugo zdravstveno stanje koje baš otežava i onemogućava normalan život da liječnici pteporučuju bilje umjesto lijekova proizvedenih u laboratorijima i znanstveno provjerenih i istraženih. Ono što moramo znati da danas za razliku od prije 30 godina imamo more različitih hormonskih pripravaka i da to nisu više isti hormoni.
    Zamišljam si scenarij u kojem muškarci ptolaze kroz ovakve promjene, npr. preko noći ostanu bez testosterona i dođu liječniku, a on im kaže probaj s maca prahom ili čajem od žalfije. Ili da kažu ne diže mi se, a ovaj kaže 100gr oraha dnevno pomiješano sa žlicom meda i sve ti je to samo u glavi. Da oni prolaze ovakvo razdoblje pa prodavali bi se lijekovi u supermarketima
    Šalim se, ali mislim da ni nije daleko od istine... pa viagru prepisuju bez ikakvih pretraga.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 15.10.2024. at 10:31

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sama činjenica da godinama ne spavaš je takav udar na zdravlje.
    Istina, ljudi jako podcjenjuju san koja je najbitnija stavka za zdravlje, pa tek onda hrna, stil života, aktivnost...

Meni je zanimljivo naravno ako izuzmemo žene koje imaju kontraindikacije i ne smiju uzimati hormone kako ginekolozi kao liječnici u slučaju kad im dođe žena koja se muči u menopauzi preporučuju biljne tablete. Razmišljam postoji li neko drugo zdravstveno stanje koje baš otežava i onemogućava normalan život da liječnici pteporučuju bilje umjesto lijekova proizvedenih u laboratorijima i znanstveno provjerenih i istraženih. Ono što moramo znati da danas za razliku od prije 30 godina imamo more različitih hormonskih pripravaka i da to nisu više isti hormoni.
    Zamišljam si scenarij u kojem muškarci ptolaze kroz ovakve promjene, npr. preko noći ostanu bez testosterona i dođu liječniku, a on im kaže probaj s maca prahom ili čajem od žalfije. Ili da kažu ne diže mi se, a ovaj kaže 100gr oraha dnevno pomiješano sa žlicom meda i sve ti je to samo u glavi. Da oni prolaze ovakvo razdoblje pa prodavali bi se lijekovi u supermarketima
    Šalim se, ali mislim da ni nije daleko od istine... pa viagru prepisuju bez ikakvih pretraga.
    E ovdje ima dijelova u kojima se s tobom ne slažem. Ja ću uvijek prvo posegnut za biljnim preparatom,pa ak one funkcionira onda klasičan lijek.
    Uvijek ću prije uzet propolis sprej nego angal evo jedna bezvezan primjer.

Vrlo lako moguće da naši liječnici nisu dovoljno informirani, iako ja imam jako puno prijateljica i na hormonskoj, a i onih na biljnim preparatima. I jedne i druge su zadovoljne s onim šta imaju. One treće koej ne koriste ništa se muče i trpe ja ne volim trpiti ništa.Manjak sna pogotovo i taj užasni umor.

S druge strane ne možemo baš ni totalno obezvrijedit da hormonska ima kasniji veći rizik od nekih zloćudnih bolesti i staviti je u rang vitamina C koji se izmokri.

Za muške se slažem to bi bilo dostupno i po kioscima

Otac mog prijatelja je preminuo upravo nakon viagre (od srčanog udara) koja mu je olako prepisana bez ikakvih posebnih pretraga. Stoga kad se radi o lijekovima uvijek sam za detaljne pretrage prije, konzultiranje, sagledavanje + i - i onda donošenje odluke.
    Recimo kod tebe je bilo jasno da se mora situacija pod hitno riješiti, tu nije bilo dileme, al nemaju svi iste simptome.

Evo moja sveki skoro prošla kroz menopauzu ko da je niej ni imala, nekih mjesec-dva malo je bila potonula, poslije sve po starom.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2024. at 13:10

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Africka sljiva. Slazem se u potpunosti, zene apsolutno jesu drugotne u zdrav sustavu, kao i svugdje, puno je tu mizognije...tipa 5 zenskih glagola, od koji je jedan "boli me".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Istina, ljudi jako podcjenjuju san koja je najbitnija stavka za zdravlje, pa tek onda hrna, stil života, aktivnost...

E ovdje ima dijelova u kojima se s tobom ne slažem. Ja ću uvijek prvo posegnut za biljnim preparatom,pa ak one funkcionira onda klasičan lijek.
    Uvijek ću prije uzet propolis sprej nego angal evo jedna bezvezan primjer.

Vrlo lako moguće da naši liječnici nisu dovoljno informirani, iako ja imam jako puno prijateljica i na hormonskoj, a i onih na biljnim preparatima. I jedne i druge su zadovoljne s onim šta imaju. One treće koej ne koriste ništa se muče i trpe ja ne volim trpiti ništa.Manjak sna pogotovo i taj užasni umor.

S druge strane ne možemo baš ni totalno obezvrijedit da hormonska ima kasniji veći rizik od nekih zloćudnih bolesti i staviti je u rang vitamina C koji se izmokri.

Za muške se slažem to bi bilo dostupno i po kioscima

Otac mog prijatelja je preminuo upravo nakon viagre (od srčanog udara) koja mu je olako prepisana bez ikakvih posebnih pretraga. Stoga kad se radi o lijekovima uvijek sam za detaljne pretrage prije, konzultiranje, sagledavanje + i - i onda donošenje odluke.
    Recimo kod tebe je bilo jasno da se mora situacija pod hitno riješiti, tu nije bilo dileme, al nemaju svi iste simptome.

Evo moja sveki skoro prošla kroz menopauzu ko da je niej ni imala, nekih mjesec-dva malo je bila potonula, poslije sve po starom.
    Na ovu se temu nikad necu slozit s tobom. Biljni preparati nisu lijekovi. To je za razgovor s ljekarnikom. Kad dodjes do dr i ako zelis lijecenje, onda ocekujes nesto sto dokazano djeluje. A aps sve sto djeluje ima i nuspojave, i zato ti i ttrba dr da ti to pomognr izvagat, jesu li koristi vece od nuspojava. Vitamine i ostalo se rel samostalno moze zobat, al i tu mos zeznut pa dobit proljev od natankavanja vitaminom c i nuspojave od vitamina d npr

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Africka sljiva. Slazem se u potpunosti, zene apsolutno jesu drugotne u zdrav sustavu, kao i svugdje, puno je tu mizognije...tipa 5 zenskih glagola, od koji je jedan "boli me".
    Nisam drugotna, niti cu ikad biti.
    Niti osjecam da me itko takvom smatra, kao ni moje prijateljice, mamu, svekrvu...

Dapace, bas mislim da smo mi zene stup.

A muski samo glume da su stup

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je u jako puno situacija pomogla fitoterapija i svi je koristimo. Cijela obitelj, ne vidim nijedan razlog da ne koristim nesto sto mi ukloni bolest ili pomaže.
    Nekad su lijecnici upuceni, nekad ne, kao i s menopauzom. Meni lijecnica kaze za jaku prehladu uzet echinaceu koja mi je topčina a ne Maxflu. Zato je ona moja dr. ne idem svakom pod ruku ni u ludilu.

Evo clanu moje obitelji koji je slomio obje ruke, 3 lijecnika (fizijatar, ortoped i fizioterapeut-ok on nije dr.) su rekla da pije pojacane doze vitamina C. Dakle za slomljene ruke i upale koje je imala.

A trenirat maratone kao ja,toliko se trosit, a ne uzimat suplemente je ravno suicidu
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2024. at 15:53

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I nikad ne kazem boli me kuki nego boli me pipi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je u jako puno situacija pomogla fitoterapija i svi je koristimo. Cijela obitelj, ne vidim nijedan razlog da ne koristim nesto sto mi ukloni bolest ili pomaže.
    Nekad su lijecnici upuceni, nekad ne, kao i s menopauzom. Meni lijecnica kaze za jaku prehladu uzet echinaceu koja mi je topčina a ne Maxflu. Zato je ona moja dr. ne idem svakom pod ruku ni u ludilu.

Evo clanu moje obitelji koji je slomio obje ruke, 3 lijecnika (fizijatar, ortoped i fizioterapeut-ok on nije dr.) su rekla da pije pojacane doze vitamina C. Dakle za slomljene ruke i upale koje je imala.

A trenirat maratone kao ja,toliko se trosit, a ne uzimat suplemente je ravno suicidu
    Cherrypikaš, po meni. Dao je C vitamin samo, na slomivenu ruku? Sumnjam... Dri rade i utješni dio i malo placeba i malo što neće škodit, ali stvarno sumnjam da je glavna terapija za slomivenu ruku bila C vitamin. A "čandrlini" koje usput daju su meni to - čandrlini. A znaš da ovo "meni pomoglo" spada u klasike anegdotalnih dokaza itd. Ili ne znaš, ali ako te dosad nisam istrenirala ni neću .

Treniranje maratona pak nije dijagnoza. Itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.10.2024. at 21:04

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Lili ja isto uvijek prvo posegnem za biljnim preparatima pogotovo ako me npr boli grlo... malo sinusi i sl.
    Mislim na ozbiljne zdravstvene probleme, a svoju predmenopauzu ću okarakterizirati kao takvu s ozbiljnim problemima.
    Ja sam kod te svoje ginekologice prvi put na preporuku došla prije 2 godine u travnju s dugotrajnim (ne smijem ni reći koliko od srama jer sam čekala kao stati će) izljevom koji je zapravo bio samo točka na i i da se nije dogodio tko zna koliko bih ja još tako živjela jer nisam znala prepoznati i reći što mi je, ali sam se osjećala kao da mi je netki izmaknuo tlo pod nogama i kao da samu sebe više ne poznajem. Funkciinirala sam jedva.
    Prvo mi je morala zaustaviti krvarenje jer sa bila na minutu do kiretaže i to je učinila da mi je prepisala kintracepciju na mjesec dana. Već me to dobro resetiralo. Onda mi je prepisala macu, d vitamin i kalcij. Pa sam nakon 2 mjeseca imala kontrolni pregled, onda ooet ciklus nije došao 60 dana i tek onda sam krenula u kompletnu obradu i u 12 mjesecu dobila zeleno svjetlo i hormone. Dakle, prošlo je 8 mjeseci, nisam ih ni dobila ni uzela preko noći. Probala sam i biljno.
    Rekla bih da biljno pomaže kod lakših simptoma predmenopauze, ono malo valunga, tu i tamo neraspoloženje i sl.
    Kad dođeš s ovako ozbiljnim problemima očekuješ pomoć medicine, a danas ju hvala bogu imamo.
    Moja odluka da uzmem hormone nije bila lagana ni preko noći, ali nije bila ni teška jer iskreno ne znam kako bih i koliko dugo mogla onako dalje. Stvar je počela biti vrlo ozbiljna i fizički, a psihički još i više.
    Ne govorim ovo tebi, da ne bi bilo zabune, ali stvarno tko nije probao i prošao ne može razumijeti. Nisam ni ja.
    U ovakvom slučaju bilje ne pomaže. Ili ako baš hoćeš možemo reći da i pomaže

Lenzetto contains the hormone estradiol, which is the main type of estrogen in our bodies. It is derived mainly from the yam, a root vegetable, and is a body identical type of HRT.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Doslovce od KB Dubrave do Akromiona su joj rekli da mora sad uzimat pojacane doze vitamina C radi upale šaka i rucnih zglobova (slomljena oba rucna zgloba, u gipsu 6 tjedana bila), naravno uz fizikalnu terapiju.

A eto valjda ne znaju ni ti lijecnici ni drzavni, ni privatni, ni fizijatar, ni ortoped, pa cak ni fizioterapeut. Al zna ina33

Sasvim sigurno su istrazivanja nesto dokazala cim su sva trojica (koji se uopce ne poznaju) istu stvar joj rekli. Uvijek trazimo vise misljenja, pa tako i ovaj put.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa treniranje za maraton jako trosi tako da su mi svi strucnjaci iz medicinske struke rekli bez kojih suplemenata ne ide jer je potrosnja ogromna, pa trazi dodatni unos. Hranom se ne moze toliko unijeti/nadomjestiti.

O padu imuniteta da ne govorim ako se u to covjek upusta onako naivno naturale. Ja sam preveliki štreber da ne radim sve po p.s.-u i prema zadnjim istrazivanjima struke, puno citam o tome i na engleskom.
    U tom dijelu vjerujem najvise lijecnicima sportske medicine.
    Nikad ozljeda dosad kuc kuc, ni ikakvih kolapsa organizma.

Oko mene neki nazalost padaju ko kruske i oporavljaju se dugo. A ja nisam cvjetak rosni po god.proizvodnje,al se bome odlicno drzim.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2024. at 21:20

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mitovski ne trebas mi objasnjavat, sjecam se ko danas svih tvojih problema, to je bilo strasno.

Nego sam odgovarala na inin post kojim na neki nacin "ismijava" sto ljudi uopce pokusavaju ista rjesavat s biljnim preparatima jer to zaista nema veze sa zivotom.
    Shvacam da smo ina i ja na dva suprotna pola sto se tice tih stvari, al imamo pravo reci da nas se ne poklopi odma po splitski.

Evo moja mama je imala jakoo gadnuuu perimenopauzu, uzas u svakom pogledu, njoj je zivu glavu spasila homeopatkinja. Bilo je prestrasno zato se i ja pribojavam sta me ceka. Nije mi uopce svejedno.

Kad dodje rjesavat cu, u medjuvremenu se informiram.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2024. at 21:29

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma ne objašnjavam tebi Lili, objašnjavam sama sebi još uvijek. Ma pišem jer možda se još neka žena nađe s teškim simptomima pa joj pomogne.
    Moja je mama imala tešku menopauzu, ali ja sam tada bila premala da bih shvaćala i da bi ona o tome sa mnom ozbiljno pričala, a pričale smo inače vrlo otvoreno o svemu. Kad sam ja odrasla ona je na žalost obolila od alzheimera pa nisam imala priliku čuti kako joj je i što bilo. Znam da je koristila hormonsku.
    Mene su svi ovi simptomi iznenadili jer ih nisam povezali s promjenama pogotovo ne s 40. Meni je menopauza značila valunzi i promjene u ciklusima, a nisam baš neuka, ali o tome se ne priča ili nije pričalo.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

U "obranu" mom ginekologu biljnu varijantu mi je preporučio jer ovoj ozbiljnijoj ne smijem ni prismrditi, ali eto ispalo je da je i biljna problematična u mom slučaju.
    ako ništa drugo, moram se "pohvaliti" da mi se dio libida ipak vratio u ovih godinu dana, valunzi smirili, a san sam riješila na drugi način. ostala je napuhanost, ali i to ćemo pokušati riješiti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Doslovce od KB Dubrave do Akromiona su joj rekli da mora sad uzimat pojacane doze vitamina C radi upale šaka i rucnih zglobova (slomljena oba rucna zgloba, u gipsu 6 tjedana bila), naravno uz fizikalnu terapiju.

A eto valjda ne znaju ni ti lijecnici ni drzavni, ni privatni, ni fizijatar, ni ortoped, pa cak ni fizioterapeut. Al zna ina33

Sasvim sigurno su istrazivanja nesto dokazala cim su sva trojica (koji se uopce ne poznaju) istu stvar joj rekli. Uvijek trazimo vise misljenja, pa tako i ovaj put.
    OFC, gips i fizikalna su bili the lijekovi. Ovo drugo je bilo dodatno - ala "thoughts and prayers". Ne tražimo uvijek više mišljenja, barem ne svi. To je glavna "bolest" današnjice - kakofonija "mišljenja". Ali jedno je znanstveno dokazani lijek za slomivenu kost, a drugo je "accessories".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.10.2024. at 22:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    U "obranu" mom ginekologu biljnu varijantu mi je preporučio jer ovoj ozbiljnijoj ne smijem ni prismrditi, ali eto ispalo je da je i biljna problematična u mom slučaju.
    ako ništa drugo, moram se "pohvaliti" da mi se dio libida ipak vratio u ovih godinu dana, valunzi smirili, a san sam riješila na drugi način. ostala je napuhanost, ali i to ćemo pokušati riješiti
    Napuhanost je moja zasad najveća boljka, trenutno "liječim" time što titram dijetu i ne jedem kasno, s promjenjivim uspjehom.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

OFC, gips i fizikalna su bili the lijekovi. Ovo drugo je bilo dodatno - ala "thoughts and prayers". Ne tražimo uvijek više mišljenja, barem ne svi. To je glavna "bolest" današnjice - kakofonija "mišljenja". Ali jedno je znanstveno dokazani lijek za slomivenu kost, a drugo je "accessories".
    Za oporavak je receno:fizikalna i vitamin C.
    Egzaktno.

I da uvijek trazim vise misljenja lijecnika, osim drzavnog, provjerim i s privatnim sektorom. Koliko znam i ti cesto zaviris u privatni sektor zdravstva

Rossa,
    Kako si rijesila san? S normabelom?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.10.2024. at 22:32

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo ina33, ako sva ova medic. istrazivanja nisu dostatna s objasnjenjem koje su dobrobiti vitamina C kod prijeloma rucnog zbloba kod starije populacije, onda rasprava uopce nema smisla.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17606778/

https://journals.sagepub.com/doi/10....04917211056946

https://ebm.bmj.com/content/13/2/48.full

https://www.thelancet.com/journals/l...059-7/abstract

Drago mi je da smo naisli i u drz.bolnici i privatnoj lijecnike koje prate najnovija istrazivanja i upuceni su.
    Jedino sto su joj skoro bespotrebno htjeli operirat "bolju" ruku u drz.bolnici, al ona nije dala.
    Sada u obje bolnice tvrde da operacija nije ni potrebna, al ce trebat vjezbat na fizikalnoj i unosit vit.C.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Rossa,
    Pls javi nam ako ne zelis javno na pp kako si rijesila san, nekako viidm da mi to najvise muci sve frendice i od toga najvise zazirem. Jer ako ne spavam onda to vuče i konstantni umor i živčanost. Hvala ti.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Rossa,
    Pls javi nam ako ne zelis javno na pp kako si rijesila san, nekako viidm da mi to najvise muci sve frendice i od toga najvise zazirem. Jer ako ne spavam onda to vuče i konstantni umor i živčanost. Hvala ti.
    Dekriminaliziriranim opcijama
    S tim što sam to ulje u početku koristila svaki dan, ali sad jako rijetko. Ja nemam problem usnuti, nego bih se budila svakih sat vremena i to me jako iscrpljivalo. Sad, nakon godinu dana, se i to nekako posložilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

melatonin u spreju

ima raznih proizvođača, treba isprobati pa vidjeti koji odgovara
    ali uglavnom svi djeluju

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    melatonin u spreju

ali uglavnom svi djeluju
    meni pak nijedan
    niti u spreju, niti u konjskim dozama tableta

al ovo rossino mi srećom djeluje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno?

onda imam sreće što djeluju (problem je što sam postala ovisna)

nisam skužila kako rješava rossa, daj podijeli tip

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

melatonin u spreju

ali uglavnom svi djeluju
    Meni je to ko vodica, isprobala u jednom stresnom razdoblju. 0 bodova

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

rossa i angie može na pp di nabavljate, jedna prija mi ima užasnu insomniju, točnije budi se po nekoliko puta noću zbog perimenopauze, ostalo niš strašno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

stvarno?

onda imam sreće što djeluju (problem je što sam postala ovisna)

nisam skužila kako rješava rossa, daj podijeli tip
    Vrijeska, nešto ovog tipa https://hempica.me/velike-price/cbd-...om-koristenja/

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

melatonin u spreju

ali uglavnom svi djeluju
    Mojoj prijateljici je jedno vrijeme radilo, par mjeseci, a nakon toga ništa

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da, ili https://ihemp.hr/?gad_source=1&gclid...NIaAgE_EALw_wc
    Meni je smola pomagala i po danu dok sam bila na kemoterapiji, inače uzimam prije spavanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a joj ne

kad vidim sliku, odmah me asocira na drogu
    slabo sam se informirala o tome jer još uvijek je uvriježeno u meni da je to - no no
    sorry, ne mogu si pomoći

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Starost je najgora bolest ali ne treba biti nezahvalan. Ja sam odahnula kad sam prestala krvariti, riješila se anemije i općenito sam se u tom razdoblju počela osjećati bolje u određenim segmentima. Nije da je bilo lako, ali prestanak hormonske aktivnosti ne ide linearno, neko povremeno podivlja. Vrtoglavice, lupanje srca, nedostatak daha - sve sam to iskusila. Navale vrućine također, a i danas imam dva pokrivača u krevetu (debeli i tanki) da mogu to regulirati noću bez ustajanja. Povremene nesanice me snađu i danas (sad sam 62+), valunge isto još povremeno osjetim, pogotovo tijekom vrućeg ljeta i kad krene grijanje, jer termoregulacija nije više kao u mladosti. Ostalo je ok, iakoooo simptomi starosti su tu, naročito na slabim područjima (povlači se zubno meso, prorijedila mi se kosa koja je prije bila samo tanka, a sad je tanka i rijetka), nokti su lomljivi unatoč vitaminima, već par godina nisam kontrolirala gustoću kostiju ali i tu očekujem promjene. Mišićno tkivo i koža imaju vidljive znakove starenja. Trudim se održati fizičku aktivnost, pokretljivost i elastičnost koliko se može, pazim na prehranu koliko se može, aliii baš jako osjetim da mi mozak više nije brz i bistar kao u mladosti, kvare se sluh i vid, što mi naročito teško pada... Cijeli radni vijek očekujem da ću u mirovini imati vremena za šivanje, pletenje i slično, aliiii vidim da od toga ne bude baš puno. Dobro je dok mogu voziti, ali svake godine pobožno idem na kontrolu vida za svaki slučaj, pa dok ide - ide.

Melatonin - uzimala sam ga relativno dugo, sad mi više ne treba stalno. Ovaj sam koristila, a mm ga i danas povremeno uzme: https://www.calivita.hr/products/melatonin

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

joj, da, nokti. prije sam imala savršene nokte, sad ih pogledam i slome se. ne pomaže ni lak. jednako pucaju. ali samo na rukama.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Danas sam obavila mamografiju i uzv dojke i kaže doktor možete mirno nastaviti dalje a hormonima.

Meni su i kosa i nokti i koža bili koma prije uzimanja hormona.. Sad su se vratili na stanje od prije 5g.,ali to mi je bio najmanji problem.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo i mene ovdje Još ne znam je li to to, jer godinama imam jedan produljeni ciklus godišnje. Međutim se unazad godinu dana skratio s prijašnjih 30, na 27-28 dana. Od simptoma imam ovaj nadodani Juranin (usprkos dijagnozi GERB-a i gastritisa, ovo kako je sad je UŽAS), umor i bezvoljnost sve češće i debljanje koje me baca u očaj.
    Najfrendica je prošla gotovo identičnu priču kao mitovski i ima i vrlo sličnu terapiju (mislim da ona nema Utrogestan, ali svakako ima sprej, ja sam gledala raširenih očiju u to).
    Mitovski, hvala ti na postovima (btw, imamo isto godina).
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 18.10.2024. at 10:58

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK, preskočila sam cijelu stranicu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Idem iduci tjedan vidjet s gastricem ima li pomoci za plinovito dijete, a koji put i djecu blizance. To me trenutno muci najvise od svih simptoma, ta nadimanja i bolni plinovi, a s ostalim dg je ofc tako da bi za gastrtis trebala jedno, za crijeva drugo. Nesanicu hendlam zasad s nastojanjem da se drzim higijene spavanja, da ne vjezbam iza 21, s promjenjivim uspjehom. Vec i 1 h kasnije spavanje il ranije budjenje me smrda
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.10.2024. at 18:03

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U, i da, oci..suhe koma, a i dosta vid na jednom otisao, isto nista bas od nekih picikato aktivnosti, imam 3 para naocala za razlicite pluseve, ne zelim progresivu jer imam i problem s vratnom pa radje 3 para ocala u torbi nego da glavom ciljam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.10.2024. at 18:06

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U, i da, oci..suhe koma, a i dosta vid na jednom otisao, isto nista bas od nekih picikato aktivnosti, imam 3 para naocala za razlicite pluseve, ne zelim progresivu jer imam i problem s vratnom pa radje 3 para ocala u torbi nego da glavom ciljam.
    Daj priliku progresivnim naočalama. Ja sam ove godine uzela četvrte, traju oko 4 godine ali sam u doba korone jedne slomila. Kasnije se čovjek teže navikne, a često ti treba brza promjena fokusa. Ja imam naočale s 3 zone, za daljinu, rad na računalu i čitanje. Jedino na što moram paziti je silazak niz stepenice, ali to mi bude problem samo u prva 2 tjedna nakon promjene naočala, kasnije ide automatski.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, da, za suhe oči spas su mi kapljice. Bilo koje, ali mi Bepanthol nekako najbolje odgovara. Jedna bočica je doma na ogledalu, jedna u torbi, jedna na poslu kraj monitora, jer mi je tamo najpotrebnije. Ljeti me uništi klima uređaj, a zimi centralno grijanje.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni oči jako suze, posebno izraženo ljeti, na suncu, pod klimom isto
    Oftalmolog mi je rekao da je to suho oko i preporučio Vizol S long effect, pa ih koristim

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

emily, a to bas sad u perimenopauzi počelo?
    Pitam jer neki imaju suhe oči dobar dio života kao npr. MM al vjerujem da on nije u perimenopauzi malo se šalim.

Ja oduvijek imam suhu kožu, asti šta li tek mogu očekivat...a niš uzet ću što bolju preparativnu kozmetiku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pitam jer neki imaju suhe oči dobar dio života kao npr. MM al vjerujem da on nije u perimenopauzi malo se šalim.

Ja oduvijek imam suhu kožu, asti šta li tek mogu očekivat...a niš uzet ću što bolju preparativnu kozmetiku.
    Meni je upravo to bio jedan od prvih simptoma, relativno rano (djeca su još bila u vrtiću) ali se popravilo kad sam imala mirenu. Iako djeluje lokalno, to je hormonska terapija. Kasnije mi se opet pogoršalo, ali to smatram simptomom starenja i cijenom koju plaćamo za način života (rad na računalu, klima, centralno grijanje u uredima i sl.). MM isto povremeno posegne za kapljicama.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, moja perimenopauza je prošla
    zadnjih godinu dana mi se ovo pojačano događa, s tim da sam na svjetlo i prije bila jako osjetljiva - bilo sunce, bilo odbljesci od npr snijega, ili odbljesak od neke svijetle površine - ništa ne vidim i oči mi počnu jako suziti. Klima mi je počela ove godine smetati u tom smislu (utjecaj na oči)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Suhoca koze i ociju def perimenop, ono ..klasika. Ofc da i muski mogu imat suhe oci, pog ako rade za kompom i nose lece, al pogorsanje toga 1 na 1 vezano za starenje, sto je za zene menop.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •