mitovski prvotno napisa
Zapravo kad uđete malo dublje u cijelu priču shvatite koliko je taj dio ženskog života u kojem ako imamo sreće provedemo trećinu života zapostavljen. O tome se ne priča, ne istražuje se u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.
Žene u nekoj dobi predmenopauze koja prosječno traje 5-10g ajmo reći u 40-tima krenu osjećati više ili manje neke tegobe. Glavobolje, urinarne infekcije, bolni zglobovi, smrznuto rame, nesanica, noćna znojenja, valunzi, promjene raspoloženja, anksioznost, depresija, brain fog, lupanje-preskakanje srca, debljanje bez obzira na iste navike, užasan umor, bezvoljnost....
I onda krenemo liječnicima i od jednog do drugog i nitko ništa ne nađe i ni jednom liječniku ne padne na pamet da je ta žena u toj dobi možda u razdoblju predmenopauze. Tako sam i ja krenula na sve moguće pretrage i skoro da me nisu ludom proglasili dok nisam našla ovu ginelologicu. Uvođenjem hormonalne terapije meni su svi ovi gore nabrojani simptomi, a imala sam ih sve i još neke (tipa izljeva i sl.) nestali kao rukom odnešeni. Jedino što još ponekad imam i to u razdoblju pms-a je nekoliko valunga, ali to je ništa prema 10-15 valinga dnevno.
Još jedna zanimljiva činjenica da je najveći porast korištenja antidepresiva i anksiolitika kod žena između 45 i 55 g i naravno ne s tolikom učinkovitošću jer je problem u hormonima.
Izašle su hvala bogu nove studije koje kažu da žene koje su unutar 10g od menopauze ili prije krenule s hormonskom terapijom imaju manju opću smrtnost, manje moždanih i srčanih udara, osteoporoze pa čak i alzheimera.
Na žalost 80-tih je napravljena studija na uzorku žena koje su krenule a hormonalnom iznad 60 godina, pretilih s raznim bolestima koje au kontraindicirane i dobiveni su rezultati kakvi jesu i još su i oni krivo protumačeni i izašli su negativni senzacionalistički naslovi u medije i nanjeli veliku štetu.
Ove liječnice koje sam stavila u linku iznad to puno stručnije i bolje od mene objašnjavaju.