Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 194

Tema: Simpotomi menopauze

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    na UZV dojki sam bila prije mjesec dana, sve je u redu.
    ne bih ja pila te hormone ako ne moram, ali što me čeka tada?
    već sam bila u situaciji gdje mi je, pretprošle godine, iznenada nedošla menstruacija i dobro sam se usrala misleći da sam trudna. to je bilo tada prvi puta i to jednom pretprošle godine. prošle isto jednom ili dvaput. ove godine je evo, ovo prvi puta da ne bih dobila znači u cijeloj godini. osjećam se dobro i ne vidim tu problema, ako ih ima, koji su to?
    Ništa te ne čeka. Ako nemaš smetnji, ne trebaš ništa piti. Čeka te normalno starenje. Ili uvijek možeš placebo - te gospine trave, vrkute i mace - ako te to veseli u smislu ajde da nešto radiš. Za sve je bitan cost-benefit - ako nemaš muka sada, leave it be. Ali, popričaj prvo s nekim ginićem, ne može te net savjetovati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na UZV dojki sam bila prije mjesec dana, sve je u redu.
    ne bih ja pila te hormone ako ne moram, ali što me čeka tada?
    već sam bila u situaciji gdje mi je, pretprošle godine, iznenada nedošla menstruacija i dobro sam se usrala misleći da sam trudna. to je bilo tada prvi puta i to jednom pretprošle godine. prošle isto jednom ili dvaput. ove godine je evo, ovo prvi puta da ne bih dobila znači u cijeloj godini. osjećam se dobro i ne vidim tu problema, ako ih ima, koji su to?
    Evo, baš ovo je nešto bi trebala pitat tog nekog dr. koji će nać vremena za tebe - ja ne poznajem cijelu tvoju situaciju (kakve su ti kosti, koliki je kolesterol itd.itd.). Naime, ulaskom u menopauzu - sve je to pod impactom - estrogen sprječava loši kolesterol itd. itd. To je jedna opsežna promjena, a risiken i nebenwirkungen za tvoj konkretni slučaj ti može samo tvoj dr. odgovoriti - u smislu trebaš li terapiju ili ne. Ne trebaju svi, daleko od toga. A za neke je dobra i trebaju je.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dok sam te čekala da odgovoriš našla sam nešto malo na netu, potražit ću još.
    između ostalog, piše ovo za progesteron:
    sprječava estrogen u poticanju rasta stanica, kako bi se spriječio rak maternice, dojke i jajnika, kao i fibrocistične bolesti kod žena i povećanog rizika za rak prostate kod muškaraca
    valjda mi je zato dala taj nadomjestak.
    da, to je socijalni ginekolog. prije sam išla kod dr. doke, a otkako je on u mirovini zamijenila ga je ta, sad moja.

imaš li mi nekoga privatno preporučiti?

nemam nikakvih problema. imam osjećaj napuhnutosti da, ali sam iskusila već takve situacije par puta u zadnje tri godine i znam da se to nekako kasnije izregulira opet.
    zato mi nije jasno zašto mi ga je dala piti, mora li se tako i šta je za posljedicu ako se uzima i ako se ne uzima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

saljem na pp

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dok ja natipkam ti si već odgovorila, hvala

može li se negdje provjeriti stanje tih mojih hormona?
    štitnjača mi je ok, malo prema gornjim vrijednostima ali u granici. to sqam isto radila nedavno. kolesterol mi je povišen, ali ne preko 6 mislim. šećer je ok.
    hahahaha, doktorice ina, šta kažeš? odgovara li anamnezi i dobi?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dok ja natipkam ti si već odgovorila, hvala

može li se negdje provjeriti stanje tih mojih hormona?
    štitnjača mi je ok, malo prema gornjim vrijednostima ali u granici. to sqam isto radila nedavno. kolesterol mi je povišen, ali ne preko 6 mislim. šećer je ok.
    hahahaha, doktorice ina, šta kažeš? odgovara li anamnezi i dobi?
    Naravno da može. Ne znam koliko košta vremenski i živaca moljenje općih i socijalaca da to ispisuju, ja to radim privatno - radi svaki lab i nalaz mejlom stiže isti dan. Nadam se da će ti se javiti i oni koji to rade državno, mislim da je državno problem s hormonima štitne - bar je bio davnih dana kad sam od toga odustala - trebalo je ići po bolnicama i tražiti kako ko ima reagensa i kakva je trenutna situacija. Izvaži čega imaš više (vremena vs. novaca) pa kreni, to su najuobičajenije pretrage. Ali, savjetovala bih ti prvo kod ginekologa pa neka on upućuje dalje, ja nisam dr.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.11.2017. at 15:27

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Objektivno, nije ti hitno. Hitno bi bila npr. obilna krvarenja. Ali, ne znam ti reći koliki je vremenski horizont (u mjesecima) rađenje tih pretraga državno.

Datum pristupanja
    May 2021

Početno

Nova sam na forumu ... Imam 49 godina i do sad redovite menstruacije. Ovaj mjesec menzis mi je kasnio stigao 35 dan ali ne obilno tj.oskudnije ali traje još i danas 12 dan uz bolove u križima i peckanje jajnika. Na kontroli kod ginekologa bila sam u siječnju ove godine i sve ok (utz, papa i pregled). Naručila sam se kod ginekologa opet ovu sedmicu. Koja su vaša iskustva? Šta mogu očekivati od terapije za zaustavljanje tog krvarenja? Kako dalje?
    Od ostalih simptoma menopauze valunzi prije dobivanja menstruacije i nervoza... Svaki savjet je dobrodošao

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

I mene zanima ova tema
    Meni je 46 godina i vec 11 sedmica od zadnje menstruacije
    Do sad mi je znala kasniti oko desetak dana a sad ovo je prvi put da ovoliko kasni
    Da li je neko imao ovako slicno i da li je neka imala trudnocu u ovom periodu nakon 45 mada nemam neke simptome za to niti ni mucnine nit išta

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A test si radila?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moja prijateljica nekidan rodila sa 42 god, mislila da je menopauza a ono trudna

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ok i par javnih osoba je nedavno rodilo

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ovak OD 50-te, sam u menopauzi (skoro već 3 god), papa testovi ok, sad nešto sitno upale i slično, biologičarka savjerovala estrogen, veli mi gin da probam s Vagisal kremom pa da onda ponovimo papu

PITANJE jeste li radili kakve testove za hormone i jel tko upotrebljavao tu kremu?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Još uvijek imam menstruaciju

53 i pol godina

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uskoro slavim 56. i još uvijek menga relativno redovno, ali to ne znači da me ne muče brojne normalne stvari za ženu moje dobi, od čega upale, čemu sam sklona bila cijeli život, još više eskaliravaju. Seks (koji se prorijedio prirodno) ima 50% šanse da će završit upalom.

Da bi se to minimiziralo, zasad koristim sljedeće i krpam se time (sve privat gino pisala, ne znam kakav je tretman kod socijalnih i je li za menop. nema vremena u smislu - a to je prirodno itd.):

- Svaki drugi dan cicatridina vaginalete
    - Kad se sjetim cicatridina krema
    - Jednom dnevno estrogenske vaginalete Vagifem
    - Prije odnosa Linoladiol krema

Subjektivan osjećaj je da mi to pomaže, ali opet - ja uglavnom sad krvarim svakih 28 dana, a jednom godišnje bude tipa 45 (cijeli život nepravilni ciklusi, a sad se skratilo, što je isto očekivano). Na UZV jedan jajnik gotov, jedan još radi.

Dosta moje ekipe je u menopauzi, a neće i mene zaobić ako poživim - ginićka mi kaže da sam još uvijek u normali i da nisam ispala iz nekiih parametara a propos toga da nisam još u menopauzi. Gotovo svi imaju nešto od sljedećeg: suhoća rodnice koja izaziva upale, pad libida, promjena kilaže. Neke imaju bolne koske. Neke imaju brain fog i valunge. Neke imaju nesanice. Neke imaju povišeni kolesterol čim je nestala protektivna uloga estrogena. Dio njih (možda trećina) se razmišlja ili je na HRT terapiji.

Evo nekih smjernica oko HRT-a, nisu turbo najnovije (iz 2017. su), ali možda mogu dobro doći ovjde, relativno je čitljivo i laicima:

https://hrdm.com.hr/wp-content/uploa...senzus-web.pdf
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.10.2024. at 20:27

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odgovor na drugo pitanje: testove za hormone nisam radila otkako sam rodila, a dijete mi je teen dobi. Da idem na oralnu HRT terapiju, vjerojatno bih, ovo što ja trenutno koristim je sve za lokalno - vaginalete ili kreme.

I moram ispravit za Vagifem - nije jednom dnevno, nego jednom tjedno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.10.2024. at 20:31

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Još uvijek imam menstruaciju

53 i pol godina
    Hello! Dobrodošla natrag na forum nakon dugo vremena.

Nemam ništa pametno za reći na temu, jer sam u toj dobi već imala drugu mirenu, ali možda se generativna dob žena produljila zajedno sa prosječnom životnom dobi. Trebalo bi pogledati statistike, stvarno pojma nemam...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Maria i ina, pa bravooo, super za menge curke

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije se produljila, pls nemoj puhat u taj narativ koji je za neplodnost vrlo stetan . Mi smo iznimke, al jos uvijek unutar gabarita, i nismo "zasluzile" ovo il ono dobrim i zdravim zivotom il ne znam cim. Tako nam je zavrtila genetska lutrija.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peterlin, nije se produljila, pls nemoj puhat u taj narativ koji je za neplodnost vrlo stetan. Lili, mi smo iznimke, al jos uvijek unutar gabarita, i nismo "zasluzile" ovo il ono dobrim i zdravim zivotom il ne znam cim. Tako nam je zavrtila genetska lutrija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.10.2024. at 09:22

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije se produljila, pls nemoj puhat u taj narativ koji je za neplodnost vrlo stetan . Mi smo iznimke, al jos uvijek unutar gabarita, i nismo "zasluzile" ovo il ono dobrim i zdravim zivotom il ne znam cim. Tako nam je zavrtila genetska lutrija.
    Nije mariji genetika, pa gle njen prvi post kojim otvara temu, sve žene iz njene obitelji su rano izgubile mengu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 04.10.2024. at 10:15

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni se sve više čini da nije toliko genetika u igri bitna jer imam puno frendica koje su skroz različito od majki, baki gubile mengu. Nemam blage veze do čega je.
    Vjerujem da će medicina to područje još više istražiti u narednim godinama.

Evo i moja majka izgubila u potpunosti ciklus u 47-oj godini, a već duže prije toga je znala ne imat mengu mjesecima.
    A znam sportašice, zdrav život bla bla izgubile mengu baš rano.

Nešto drugo je u igri, nisu još to dovoljno istražili (po mom mišljenju).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mariji genetika, pa gle njen prvi post kojim otvara temu, sve žene iz njene obitelji su rano izgubile mengu.
    Tako je , ja sam zahvalna na ovome jer vidim po mami kako ju izjeda osteoporoza .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je , ja sam zahvalna na ovome jer vidim po mami kako ju izjeda osteoporoza .
    Genetika nije bas ni copy & paste, a menopauza je jos uvijek i medju zenama tabu. Pitat cu imunologa na iducoj kontroli ima li smisla hrt kao "prevencija" upalnih procesa, iako ne znam sta ce mi rec. Nisam ni ja bas proucavala link gore i preporuca li se po smjernicama hrt kao prevencija za osteoporozu. Sveki moja je pila neke stare verzije hormona svojedobno jer su joj izvadili jajnike i prestala bila pit jer nalazi isti sa i bez, a lomila je kicmu i rebra od benignih pokreta. I meni je drago da jos imam ciklus, al mi blesavo primat hvalospjeve za to kad nisam nit orala ni kopala, plus ja imam hematoloski problem koji krvarenja izazivaju pa nije bas sve za mene plus.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.10.2024. at 13:38

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nisu to hvalospjevi nego vise tipa blago vam se ipak vam se neke stvari pomiču za kasniju dob.

Valja gledat i plus i minus i kod hormona. :/
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 04.10.2024. at 19:15

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam 45 i 2 godine sam na hormonima jer da nisam ne znam gddje bih bila. Vjerojatni bih dobila otkaz i nila rastavljena jer nisam bila normalna... Luda.. Nisam znala što radim gdje idem.
    Od fizičkih simptoma gore nabrojanih imala sam sve +još toga.. Doslovce sve što igdje možete naći od nabrojanih simptoma ja sam ih imala.
    S hormonima sam prodisala i ponovo živim normalan život. Imam divnu, najdivniju ginelologicu koja mi je sve objasnila, puna je empatije, gleda cijelu sliku i potpuno sam mirna.
    Što se tiče genetike, mene je mama rodila s 42,a ja sam u tok dobi bila na vratima menopauze. Ona je u menopauzu ušla s 55. Jedino što nam je slično da je i ona imala poprilično tešku menopauzu.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 08.10.2024. at 09:04

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

MItovski, a kakve hormone piješ, sintetske ili prirodne? I kako su ti gledali hormone, iz krvi ili sline?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pozdrav, društvo Evo i mog iskustva. Moja mama i ja smo obje imale prvu M s 13 godina. Ona je do 54. imala redovite cikluse, a onda su relativno naglo prestali. Meni se ciklus već početkom 46-e prvo nenormalno ubrzao - barem svaka 3 tjedna ovulacija! To je trajalo oko pola godine, nisam imala pojma što me snašlo - sad mi se čini kao zadnji očajnički pokušaj tijela da ostavi još nešto gena budućim generacijama Nakon toga su počela preskakanja i negdje oko 47-48 (ne znam točno, uskoro ću 52) je bio zadnji ciklus. Bila sam tužna, pogotovo kad je prošla puna godina od zadnje M i gin izrekla tu konačnu presudu, da je to sad to. Na zadnjem UZV pregledu zadovoljno je komentirala da je sve ok i oduševljeno dodala "tako ste divno sasušeni" - još uvijek prasnem u smijeh kad se sjetim svoje prve reakcije na spoj njezinog tona i izgovorenog sadržaja, trebalo mi je nekoliko trenutaka da uopće shvatim što je rekla . U periodu perimenopauze počeli su mi i problemi sa štitnjačom (Hashimoto, koji je godinama prije bio u subkliničkom stanju) tako da ne znam čemu točno pripisati simptome, od kojih su definitivno najgori bili neutaživi umor, poremećaj spavanja i učestale glavobolje koje bi me potpuno onesposobile. U međuvremenu sam počela uzimati terapiju za štitnjaču i to se poprilično povuklo, ali generalno sam u svemu sporija nego ranije i treba mi više sna. Jedno vrijeme sam imala problem sa suhoćom rodnice, trenutno je to ok. Libido nije kao u 20-ima, ali nije ni da je nestao Sve u svemu, ok sam, pogotovo u periodima kad si mogu priuštiti više fizičke aktivnosti i više sna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mitovski, mene čak zanima i naziv tableta, ako se to smije. Drago mi je da su ti pomogli, zapravo je to i cilj svjesnosti o menopauzi - da žene traže pomooć i da im se ponudi ako je potrebna.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mitovski, mene čak zanima i naziv tableta, ako se to smije. Drago mi je da su ti pomogli, zapravo je to i cilj svjesnosti o menopauzi - da žene traže pomooć i da im se ponudi ako je potrebna.
    I ako im nije kontraindicirano: problemi s kardiovaskularnim sustavom (trombovi), karcinomi u obitelji, prethodni karcinomi dotične osobe..nije baš da sve žene mogu uzimat bilo koje hormone.

Ako je kvaliteta života jako ugrožena kao kod mitovski, izbora čovjek ni nema nego uzimat hormone ili poludit, al nekad nije tako teško stanje, pa treba izvagat benefite u odnosu na nuspojave koje mogu biti itekako ozbiljnije, ako žena nema vrlo problematičan klimakterij.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uzimam estrogen u obliku spreja na zapešće... Lanzetto i Utrogestan 16 dana u ciklusu.
    Nisam vadila nikakve hormone jer kako mi je ginekologica objasnila predmenopauza se dijagnosticira klinički i uzv. Vaditi hormone u predmenopauzi je lutrija upravo zbog toga što iz sata u sat variraju pa je upitno kad ćete ih uhvatiti.
    Imala sam sve simptome fizičke i psihičke i uzv je pokazao stanje.
    Estrogen utječe na brojne funkcije u našem tijelu i čuva naše zdravlje. Žene se u toj dobi izjednačavaju s muškarcima po riziku od srčanog udara. Znantno raste postotak moždanih udara i dr. Veliki faktor u tome je upravo nedostatak estrogena.
    Razgovarala sam puno i s ginekologicom i proučila hrpu studija i članaka. Ako žena nema kontraindikacija, a ima prroblema, kontr8lira se redovno i krene s terapijom unutar 10 godina od menopauze dobrobit je po zdravlje puno veća od rizika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ako im nije kontraindicirano: problemi s kardiovaskularnim sustavom (trombovi), karcinomi u obitelji, prethodni karcinomi dotične osobe..nije baš da sve žene mogu uzimat bilo koje hormone.

Ako je kvaliteta života jako ugrožena kao kod mitovski, izbora čovjek ni nema nego uzimat hormone ili poludit, al nekad nije tako teško stanje, pa treba izvagat benefite u odnosu na nuspojave koje mogu biti itekako ozbiljnije, ako žena nema vrlo problematičan klimakterij.
    Lili, ti ces s obz na tvoje trombo probleme trebat popricar s gino pa i lom, iako znam prijateljicu sportasicu koja ima dosta probl s venama pa ipak sad krece na hormonsku jer unatoc zestokom vjezbanju (govorimo o nekom ala ti, samo sto ne trce nego alpinizam i sto drugih sportova i tereteana) mora gladovat da bi odrzala kilazu, moja dob, isto tek nedavno ciklus steka
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.10.2024. at 16:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Uzimam estrogen u obliku spreja na zapešće... Lanzetto i Utrogestan 16 dana u ciklusu.
    Nisam vadila nikakve hormone jer kako mi je ginekologica objasnila predmenopauza se dijagnosticira klinički i uzv. Vaditi hormone u predmenopauzi je lutrija upravo zbog toga što iz sata u sat variraju pa je upitno kad ćete ih uhvatiti.
    Imala sam sve simptome fizičke i psihičke i uzv je pokazao stanje.
    Estrogen utječe na brojne funkcije u našem tijelu i čuva naše zdravlje. Žene se u toj dobi izjednačavaju s muškarcima po riziku od srčanog udara. Znantno raste postotak moždanih udara i dr. Veliki faktor u tome je upravo nedostatak estrogena.
    Razgovarala sam puno i s ginekologicom i proučila hrpu studija i članaka. Ako žena nema kontraindikacija, a ima prroblema, kontr8lira se redovno i krene s terapijom unutar 10 godina od menopauze dobrobit je po zdravlje puno veća od rizika.
    Hvala! Poznanica, moja dob, je odbacila spricanje zapesca jer kao da joj nije djelovalo nista,, a strah je nuspojava, al mozda je prebrzo odustala. Nakon koliko si osjetila poboljsanje?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.10.2024. at 16:02

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala! Poznanica, moja dob, je odbacila spricanje zapesca jer kao da joj nije djelovalo nista,, a strah je nuspojava, al mozda je prebrzo odustala. Nakon koliko si osjetila poboljsanje?
    Najčešće je problem što žene odustaju prebrzo i to što doza nije dobro pogođena. Ne znam što bih rekla o tom steahu od nuspojava. Na žalost jedna studija iz 80tih potpuno krivo odrađena i protimačena je stvorila užasno negativnu sliku o hormonima i zapravo oduzela ženama mogućnost da žive normalno. Tu prvenstveno mislim na one žene koje se baš muče i životare.
    Ja sam vrlo brzo osjetila poboljšanje i preporod. Već nakon par dana, a nakon 2-3 tjedna razlika je bila nebo i zemlja. Vratilo me 5g unazad.. U pozitivnom smislu.. Fizički, psihički, kognitivno i tek sam tada zapravo u cjelosti postala svjesna koliko sam se mučila i bila loše.
    Ne treba odmah odustati. Nekom će biti bolje već nakon par dana, nekom nakon 2-3 mjeseca. Najčešće je čak problem u dozi. Ja sam krenula s 1 potiskom pa smo nakon godinu dana mijenjali na 2.
    Svakih 6 mjeseci sam na kontroli, a svakih godinu daba uzv dojki, mamografija, krvna slika s lipidogramom, koagulacijom, jetrenim probama, d dimerima i štitnjačom. Za sada je sve u redu. S tim da imam predivnu ginekologicu koja gleda širu sliku pa sam na spomen nekih drugih problema odradila još dodatnih pretraga na koje me moj liječnik opće prakse ne bi ni pomislio poslati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno to hvala, jako informativno je sto si mi rekla!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mitovski, je li ginića socijalka ili privatnica? Ako je privatnica, plaćaš li sama terapiju i koliko to dođe mjesečno? Čini mi se da ja uopće nemam socijalku, došla mi HZZO obavijest na e-građane da sam prebačena na "Tim bez nositelja" koji god to vrag da znači. Odn., kako to rješavaš, imaš li neku socijalku koja bi pisala te recepte i uputnice? Moja LOM apsolutno ništa ginekološki neće pisati, niti krv nit ništa, za sve moram socijalki, a sad je nemam (trebala sam socijalnu samo za uputnice za u bolnicu, imam previše problema, a ona premalo dostupna pa sam uglavnom privatno). Ako ti je bed javno, pls ppaj me.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.10.2024. at 12:27

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Lili, ti ces s obz na tvoje trombo probleme trebat popricar s gino pa i lom, iako znam prijateljicu sportasicu koja ima dosta probl s venama pa ipak sad krece na hormonsku jer unatoc zestokom vjezbanju (govorimo o nekom ala ti, samo sto ne trce nego alpinizam i sto drugih sportova i tereteana) mora gladovat da bi odrzala kilazu, moja dob, isto tek nedavno ciklus steka
    Ma lako za debljiju, hebes to, al ne spavat e to mi je brrr...samo za čut, a kamoli tako zivit.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 10.10.2024. at 13:09

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mitovski, je li ginića socijalka ili privatnica? Ako je privatnica, plaćaš li sama terapiju i koliko to dođe mjesečno? Čini mi se da ja uopće nemam socijalku, došla mi HZZO obavijest na e-građane da sam prebačena na "Tim bez nositelja" koji god to vrag da znači. Odn., kako to rješavaš, imaš li neku socijalku koja bi pisala te recepte i uputnice? Moja LOM apsolutno ništa ginekološki neće pisati, niti krv nit ništa, za sve moram socijalki, a sad je nemam (trebala sam socijalnu samo za uputnice za u bolnicu, imam previše problema, a ona premalo dostupna pa sam uglavnom privatno). Ako ti je bed javno, pls ppaj me.
    Tim bez nositelja znači da se više doktora mijenja, ja sam tako imala jedno vrijeme LOM. Sestra je uglavnom bila ista. Jedino ne znaš na kojeg doktora ćeš naletiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala! Znaci, u radno vrijeme dr je uvijek neki (drugi) dr dok ne dodje dr za stalno?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Boze sacuvaj...naseg sustava ...i ovdje svasta naucim.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala! Znaci, u radno vrijeme dr je uvijek neki (drugi) dr dok ne dodje dr za stalno?
    Da, ali nama se nisu mijenjali na dnevnoj bazi nego valjda na višemjesečnoj/godišnjoj. Nisam baš često odlazila doktoru u to vrijeme. Recimo da ih se u 10 godina koliko ja znam promijenilo 4-5, a onda je jedna od njih valjda završila specijalizaciju ili se vratila s porodiljnog i preuzela ordinaciju.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ginićka je privatnica. Imam socijalnog kojem pošaljem da mi da uputnice prema njenom nalazu kad trebam krv i uzv dojki i mamogrfiju. Ne protestira, vjerojatno je sretan da nema posla sa mnom. Na žalost ja nisam uspnela naći soc ginekologa koji bi me primio i da je dobar. Moj socijalni kad bih mu ušla u ordinaciju ni pogled sa stola nije dizao, vrlo ne zainteresiran. Takav mi u ovom stanju stvarno nije od pomoći.
    Lenzetto ne pokriva HZZO i on je za mjesec dana 13 eura.. Utrogestan pokriva nešto, ali i njega kupujem u cijelosti jer mi se ne da natezati svaki mjesec oko toga. Njega plaćam 8 eura.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Evo, ako nekoga zanima i ako smijem to ovdje podijeliti ima na instagramu nekoliko divnih liječnica koje se bave isključivo menopauzom i koje lijepo sve objašnjavaju.

https://www.instagram.com/drmaryclai...hubHZ1a3dyZTU=

https://www.instagram.com/menopause_...RkeDJlcGJ5bm82

https://www.instagram.com/heatherhir...J5eHpqbG9veA==

https://www.instagram.com/estrogen_m...dneGdybWhjOHNh

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zapravo kad uđete malo dublje u cijelu priču shvatite koliko je taj dio ženskog života u kojem ako imamo sreće provedemo trećinu života zapostavljen. O tome se ne priča, ne istražuje se u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.

Žene u nekoj dobi predmenopauze koja prosječno traje 5-10g ajmo reći u 40-tima krenu osjećati više ili manje neke tegobe. Glavobolje, urinarne infekcije, bolni zglobovi, smrznuto rame, nesanica, noćna znojenja, valunzi, promjene raspoloženja, anksioznost, depresija, brain fog, lupanje-preskakanje srca, debljanje bez obzira na iste navike, užasan umor, bezvoljnost....
    I onda krenemo liječnicima i od jednog do drugog i nitko ništa ne nađe i ni jednom liječniku ne padne na pamet da je ta žena u toj dobi možda u razdoblju predmenopauze. Tako sam i ja krenula na sve moguće pretrage i skoro da me nisu ludom proglasili dok nisam našla ovu ginelologicu. Uvođenjem hormonalne terapije meni su svi ovi gore nabrojani simptomi, a imala sam ih sve i još neke (tipa izljeva i sl.) nestali kao rukom odnešeni. Jedino što još ponekad imam i to u razdoblju pms-a je nekoliko valunga, ali to je ništa prema 10-15 valinga dnevno.
    Još jedna zanimljiva činjenica da je najveći porast korištenja antidepresiva i anksiolitika kod žena između 45 i 55 g i naravno ne s tolikom učinkovitošću jer je problem u hormonima.
    Izašle su hvala bogu nove studije koje kažu da žene koje su unutar 10g od menopauze ili prije krenule s hormonskom terapijom imaju manju opću smrtnost, manje moždanih i srčanih udara, osteoporoze pa čak i alzheimera.
    Na žalost 80-tih je napravljena studija na uzorku žena koje su krenule a hormonalnom iznad 60 godina, pretilih s raznim bolestima koje au kontraindicirane i dobiveni su rezultati kakvi jesu i još su i oni krivo protumačeni i izašli su negativni senzacionalistički naslovi u medije i nanjeli veliku štetu.
    Ove liječnice koje sam stavila u linku iznad to puno stručnije i bolje od mene objašnjavaju.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da ne bi bilo da bilo koga nagovaram na hormonsku terapiju ili da mislim da ju može uzimati bilo tko. Samo mislim da svaka žena ima pravo na informiran izbor, a do njega nije tako lako doći u Hrvatskoj, a i u svijetu, pogotovo jer i ginekolozi ako se nisu dalje školovali baš za to područje imaju 1-2 sata predavanja na tu temu na fakultetu. Onda često čujem svoje prijateljice kojima ginekolozi kažu ma ne mojte to uzimati nek ide sce prirodno,ać ali nije prirodno i dapače jako je štetno po zdravlje ući u menopauzu s 40g. Imati mjesečnicu do 40-te ili do 55-te je ogromna razlika po zdravlje žene.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 10.10.2024. at 20:57

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ginićka je privatnica. Imam socijalnog kojem pošaljem da mi da uputnice prema njenom nalazu kad trebam krv i uzv dojki i mamogrfiju. Ne protestira, vjerojatno je sretan da nema posla sa mnom. Na žalost ja nisam uspnela naći soc ginekologa koji bi me primio i da je dobar. Moj socijalni kad bih mu ušla u ordinaciju ni pogled sa stola nije dizao, vrlo ne zainteresiran. Takav mi u ovom stanju stvarno nije od pomoći.
    Lenzetto ne pokriva HZZO i on je za mjesec dana 13 eura.. Utrogestan pokriva nešto, ali i njega kupujem u cijelosti jer mi se ne da natezati svaki mjesec oko toga. Njega plaćam 8 eura.
    Ajme, super da imaš i takvog socijalca koji ne puše na nalaze privatnika. Hvala!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da ne bi bilo da bilo koga nagovaram na hormonsku terapiju ili da mislim da ju može uzimati bilo tko. Samo mislim da svaka žena ima pravo na informiran izbor, a do njega nije tako lako doći u Hrvatskoj, a i u svijetu, pogotovo jer i ginekolozi ako se nisu dalje školovali baš za to područje imaju 1-2 sata predavanja na tu temu na fakultetu. Onda često čujem svoje prijateljice kojima ginekolozi kažu ma ne mojte to uzimati nek ide sce prirodno,ać ali nije prirodno i dapače jako je štetno po zdravlje ući u menopauzu s 40g. Imati mjesečnicu do 40-te ili do 55-te je ogromna razlika po zdravlje žene.
    Sa svim se slažem, zato sam morala provjeriti da negdje ne "cvatu" socijalni ginekolozi koji bi mi pomogli oko menopauze, nitko nije sretan bacat novce bezveze. Ali, ajde, ovo mi se čini best case scenarij da makar ne opstruira. Živimo dulje, terapije su razvijene, zašto ne zatražiti pomoć od stručne osobe koja zna izvagati rizike i koristi i dati preporuku. Za psihološke probleme sam bila svjesna jer sam imala blisku osobu koja je uvjerena da sve to treba ići normalno, ali kad je nju zakačilo je zbog male snage tražila pomoć. Mislim, ne živimo više u vrijeme da se s 55 možeš penzionirat, od nas se svih "traži" funkcioniranje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Boze sacuvaj...naseg sustava ...i ovdje svasta naucim.
    Naš sustav je jako napregnut. A da vidiš tek luksemburški, čekanja i privatno dosta, državno prvo moraš platit pa za nekoliko mjeseci dobiješ refundirano... iz njihove perspektive, brže ovdje sve rješavati zdravstveno. Dosta njih se privatno liječi u Njemačkoj (baš ginići). Zdravstvo je nažalost skupo, sve je razvijenije, naravno da bi se ljudi liječili i pomagali si sa simptomima ako već postoje terapije koje prije nisu... ali sve to skupa nije jeftino. Super mi je da se malo razvio ovaj topic jer to je nešto što će u nekom obliku sa jakim ili manje jakim simptomima zakačit 2/3 žena, 1/3 će proći OK - barem ako je vjerovat članku iz nekog časopisa My Beauty . Zapravo mi je drago da menopauza dolazi u takve časopise, to znači da će razgovor o terapijama i traženje terapija postat sve normalniji, a lakonska rezanja "i prije su žene/moja baba ovako-nako" sve čudnija i rjeđa, nadam se.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.10.2024. at 22:08

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Stvari se hvala bogu polako mijenjaju. Počelo se pričati i pisati u medijima. Poznate žene progovorile su o svojim iskustvima jer budimo iskrene, reći da si u menopauzi imalo je vrlo negativnu konotaciju.
    Čak ni mi žene međusobno ne pričamo o tome. Kad se meni krenulo događati i kad sam s prijateljicama krenula pričati što mi se događa saznala sam npr da jedna već nekoliko godina uzima hotmonsku, druga ima isto valunge i obilne mjesečnice, jedna je već ušla u menopauzu i luda i anksiozna... Ono šokirala sam se... Zašto sve šutimo i trpimo umjesto da podijelimo jedna s drugom svoja iskustva.
    Posljednje uređivanje od mitovski : 10.10.2024. at 22:22

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Zapravo kad uđete malo dublje u cijelu priču shvatite koliko je taj dio ženskog života u kojem ako imamo sreće provedemo trećinu života zapostavljen. O tome se ne priča, ne istražuje se u onoj mjeri u kojoj bi trebalo.

Žene u nekoj dobi predmenopauze koja prosječno traje 5-10g ajmo reći u 40-tima krenu osjećati više ili manje neke tegobe. Glavobolje, urinarne infekcije, bolni zglobovi, smrznuto rame, nesanica, noćna znojenja, valunzi, promjene raspoloženja, anksioznost, depresija, brain fog, lupanje-preskakanje srca, debljanje bez obzira na iste navike, užasan umor, bezvoljnost....
    I onda krenemo liječnicima i od jednog do drugog i nitko ništa ne nađe i ni jednom liječniku ne padne na pamet da je ta žena u toj dobi možda u razdoblju predmenopauze. Tako sam i ja krenula na sve moguće pretrage i skoro da me nisu ludom proglasili dok nisam našla ovu ginelologicu. Uvođenjem hormonalne terapije meni su svi ovi gore nabrojani simptomi, a imala sam ih sve i još neke (tipa izljeva i sl.) nestali kao rukom odnešeni. Jedino što još ponekad imam i to u razdoblju pms-a je nekoliko valunga, ali to je ništa prema 10-15 valinga dnevno.
    Još jedna zanimljiva činjenica da je najveći porast korištenja antidepresiva i anksiolitika kod žena između 45 i 55 g i naravno ne s tolikom učinkovitošću jer je problem u hormonima.
    Izašle su hvala bogu nove studije koje kažu da žene koje su unutar 10g od menopauze ili prije krenule s hormonskom terapijom imaju manju opću smrtnost, manje moždanih i srčanih udara, osteoporoze pa čak i alzheimera.
    Na žalost 80-tih je napravljena studija na uzorku žena koje su krenule a hormonalnom iznad 60 godina, pretilih s raznim bolestima koje au kontraindicirane i dobiveni su rezultati kakvi jesu i još su i oni krivo protumačeni i izašli su negativni senzacionalistički naslovi u medije i nanjeli veliku štetu.
    Ove liječnice koje sam stavila u linku iznad to puno stručnije i bolje od mene objašnjavaju.
    Super si nabrojala sve simptome, a ja dodajem još - divljanje želučane kiseline

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •