Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 84

Tema: Je li ikakvo društvo bolje nego nikakvo?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Je li ikakvo društvo bolje nego nikakvo?

Odnosno, smatrate li da vaše dijete dobiva više sa druženjem s bilo kakvom djecom ili bez da se druži sa djecom?

Ja sam do sad mislila da dijete dobiva puno sa druženjem sa djecom, ali sam se sad našla u situaciji u kojoj nisam sigurna da više mislim isto.

Naime, nedavno smo preselili u novu kuću, izvan grada. Tu u blizini nema parkića, MM dolazi s posla najranije u 6 navečer, a tada mi je najčešće prekasno za otići negdje sa djetetom, prijatelji nam još nemaju djece, a oni koji imaju, žive u drugom gradu...
    I inače nisam neki ljubitelj vodanja sa susjedama i da se mene pita nikad ne bi ni došlo do ispijanja zajedničkih kava...ali došlo je...jedino i isključivo zbog moje dvogodišnje curice.
    Ona obožava djecu i vidim po njoj koliko joj fali dječje društvo, iako se ja trudim da joj ispunim dan kako god znam. I kako nemamo drugih mogućnosti, pozvala sam jednu susjedu na kavu koja ima 3 djece malo starije od moje I. I sve je bilo dobro prvih 2 puta i baš sam bila zadovoljna. Ali onda...doživim kako ta mala dječica govore susjedi od 55 godina da je glupa, da smrdi i šta sve ne....pa dođem sljedeći put, oni svojoj mami govore da je glupa itd..... nakon 7-og puta što smo se družili sam i ja postala glupa. Nakon toga se više nismo vidjeli.
    Iskreno-ja sam bila zločesta da zločestija nisam mogla biti, ali otkad pamtim za sebe imam respekt prema starijima i želim da tako i moja djeca imaju!
    A i već gledam kako moja curka kupi neka meni nepoželjna ponašanja pa se počinjem pitati ovo pitanje iz naslova.
    Kako vi na to gledate? Ima li po vašem tu više štete nego koristi?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sad ja ko naša Ina ...Ina niz...

A opet si mislim...danas-sutra će se sva naša djeca družiti sa mnogo druge djece u školi i vrtiću i nećemo moći kontrolirati s kim se druži...pa mi je možda u neku ruku i dobra prilika da svom djetetu ukazujem na stvari koje ne valja raditi i kako se ne treba ponašati.
    Uglavnom, čekam vaša mišljenja....više glava je uvijek pametnije od jedne

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bolje sam nego s nekim tko ti ne paše.

KOliko sam se ja puta istraumatizirala jer sam se družila s ljudima koji mi ne pašu sve u ime nekih kompromisa i općeg dobra, preporuka itd ... ( ne znači da su lošiji ili bolji od mene, jednostavno nisu na mojoj valnoj duljini )

Otkad sam prestala s tim, bolje mi je .

Super se osjećam i našla sam par novih frendova i frendica.

Eto , to je pogled iz mog kuta ,

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ni Marka ne opterećujem da se mora družiti sa susjedima, tako i tako ne ide u kvartovsku školu ... a i ti mi se susjedi ne sviđaju ...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Maria, baš tako i ja razmišljam...ali kad sam ja u pitanju. Sad sam u nedoumici jer ne znam je li sebično od mene pretpostavljati da netko tko ne paše meni ne paše ni mom djetetu...a opet, ona je još malena i valjda ja znam što je bolje za nju nego ona sama. A možda će me samo glava zabolit od previše razmišljanja!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam, ne opterećujem se time, ja uvijek mislim da djetetu terba zadovoljna mama, a ne mama istraumatizirana od druženja s nekim tko joj ne paše.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    A ni Marka ne opterećujem da se mora družiti sa susjedima, tako i tako ne ide u kvartovsku školu ... a i ti mi se susjedi ne sviđaju ...
    Ma ni ja ne opterećujem svoju curu da se druži sa susjedima...samo joj pokušavam naći neko društvo. Kad bude išla u školu, nek si sama traži društvo, a sad smo trenutno u takvoj situaciji da je osuđena ili na samovanje, ili na susjede

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kod nas se kaže: " bolje sam, nego slabo kumpanjan" ( tj. u društvu koje ti nije po volji).

Za sebe se toga držim. Djeca su od najmanjega bila u jaslicama, vrtiću, pa škola i naravno da imaju vrlo različito društvo, na koje nisam mogla utjecati, a sad više ni ne trebam.

Ali, dok su mali i uz mamu mislim da im se treba birati društvo u kojem je ugodno i roditeljima i djeci.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne znam, ne opterećujem se time, ja uvijek mislim da djetetu terba zadovoljna mama, a ne mama istraumatizirana od druženja s nekim tko joj ne paše.
    To definitivno stoji! Ali ja nisam istraumatizirana...barem ne još-tek smo se par puta vidjeli Samo sam u dilemi trebam li nastaviti ova povremena druženja ili ne-tj.mogu li imati više štete nego koristi

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

mislim da je bolje nikakvo......jer kada si sam barem te nitko neće nervirati.....a kad te netko stalno gnjavi poludiš........

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerujem da si i preko ovog foruma možeš naći društvo osobe koja ti više paše, ne moraš se družiti sa susjedom.

Ok, ne znam gdje stanuješ ali pretpostavljam da ti je ipak netko u relativnoj blizini..... Marko je u toj dobi išao po parkićima i nije tugovao što je svaki put neka druga ekipa tamo... vidim da je to tebi teško izvedivo zbog tog što ti muž kasno dolazi, ali opet ja ne bih mogla provoditi vrijeme s osobom od koje mi se frče želudac .... i da ta osoba posredno utječe na moje dijete

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, dok su mali i uz mamu mislim da im se treba birati društvo u kojem je ugodno i roditeljima i djeci.
    Slažem se s ovim

Nije da je meni neugodno u tom društvu jer sam ja stvarno komunikativna i nije mi se teško uklopiti, a i više skačemo za djecom nego što pričamo...samo nisam sigurna može li imati više štete, nego koristi za moje dijete, a to je ono gdje ne bih voljela pogriješiti. :/

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vjerujem da si i preko ovog foruma možeš naći društvo osobe koja ti više paše, ne moraš se družiti sa susjedom.

Ok, ne znam gdje stanuješ ali pretpostavljam da ti je ipak netko u relativnoj blizini..... Marko je u toj dobi išao po parkićima i nije tugovao što je svaki put neka druga ekipa tamo... vidim da je to tebi teško izvedivo zbog tog što ti muž kasno dolazi, ali opet ja ne bih mogla provoditi vrijeme s osobom od koje mi se frče želudac .... i da ta osoba posredno utječe na moje dijete
    Eh, da mi je samo jedan parkić u blizini... Najbliži je valjda na 10 km. Pa smo osuđeni ili na slučajne susrete sa djecom....tipa kad odemo kod nekog, a njima dođe netko s djecom....ili na odlazak u parkiće vikendom. A meni je nekako žao da tako malo bude u društvu djece kad toliko voli djecu! Možda je jedino rješenje da je upišem u vrtić...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    ! Možda je jedino rješenje da je upišem u vrtić...
    moj stariji je upravo iz vrtića donio brdo ružnih riječi ( http://forum.roda.hr/threads/46538-quot-stara-baba-quot ) pa nisam na strani prestanka druženja sa susjedom osim ako misliš da su stvarno zli ljudi

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne znam jel nisam sve pročtala al baš me zanima kako majka reagira na te ispade svog djeteta??

Naravno da nije lijepo da govore ružne stvari poput idiot, glup, kreten... ali moramo se pomitriti s činjenicom da su djeca iskrena i da im možda netko stvarno smrdi

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i otišlo mi slučajno... nego da nastavim

Dal si ti tom djetetu rekla da nije lijepo da ti govori da si glupa? Što ti je dijete odgovorilo? Zašto ti je to reklo?

Mislim da treba više od 5,6 popijenih kava da upoznate svoje susjede... Možda uopće nisu loši, možda imaju samo drugačije odgojne metode... a možda je mama flegmatična i briga je kaj joj dijete govori pa se i bolje maknuti ili se i dalje družiti i uputiti svoje dijete da je takvo ponašanje jako ružno i da se to ne radi ( tak ja reagiram kad neko dijete u društvu počinje koristiti ružne riječi)

Dobro razmisli i odvagaj....

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

potpisujem mlukacin
    al skroz

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma nisam niti rekla da su loši ljudi, čak štoviše...meni se jako sviđaju. I sviđa mi se kako se djeca lijepo odnose prema mom djetetu. Ali stvarno sam alergična na nepoštivanje starijih i još mi i više smeta što njihova mama skoro pa nikako ne reagira na to.

Mlukacin, ček, a tebi je u redu da ti dijete kaže osobi koja joj može biti baka da smrdi ako uistinu smrdi? Ili ti je u redu da starijoj osobi kaže da je glupa ako je to osoba na bilo koji način zaslužila? Meni ni u tim slučajevima nije u redu, i ja očito nikad nisam bila tip iskrenog djeteta jer mi to nikad nije palo na pamet reći starijem
    Ali ne, ne bi me zasmetalo da su to djeca rekla na taj dječji iskreni način...nego je to bio onaj dječji provokatorski način, kao kad se prepucavaju sa klincima svoje dobi. A iskreno- moje bi dijete za to dobilo takvu pljusku da bi zapamtilo za vijeke vjekova! Inače sam jakih živaca i moje dijete još nije dobilo ni najmanji udarac, ali ovakva stvar bi mi izvukla živce 99%!

Ali ovo uistinu nije tema ni o meni ni o našim susjedima jer je to naravno samo na meni da odvagnem šta i kako. Nego mislim da je tema očita iz naslova i da bi se u tom smjeru trebala i razvijati. Da čujem vaša iskustva i tako si pomognem u svojoj situaciji.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa gle, kad je moj stariji iz vrtića donio psovku (jednu hvala bogu i kratko je trajala), svi su nam savjetovali da prvo probamo sa nereagiranjem, jer ako shvati da izaziva reakciju - bilo kakvu - nastavit će. i na taj način smo uspjeli

ne znam, možda su i oni u toj fazi

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ninči u potpunosti te razumijem, imala sam i ja sličnu situaciju... ja sam uvijek reagirala prema takvim situacijama kao da su moja djeca... dakle, to je ružno, takve stvari se ne govore, jel znaš kaj ti to uopće znači, hoćeš da ti objasnim, kak bi tebi bilo da ti netko to kaže....

A što se dječje iskrenosti tiče, ja si tu ne mogu pomoć... Npr. moja situacija... baka mi živi na selu, ima životinje i jako je neuredna... kad dođem s klincima oni neće tamo ni jesti ni piti jer im se gadi, i oni to kažu otovoreno: "baka zmazano ti je, baka smrdi ti u kuhinji", ona se na to vrijeđa al djeca govore istinu i iskrena su...
    E sad, ja sam probala pričati s njima o tome al mislim da su još daleko premali da bi shvatili ( 3 i 4 godine ) da istina ponekad vrijeđa... i ako ih to naučim, da li će možda i druge stvari u kojima trebaju biti iskreni malo iskriviti i reći da bi se npr. meni svidjelo... ne znam jel me kuziš? Al to nije ni tema, samo sam ti htijela dati primjer...

I mislim da je ikakvo društvo bolje nego nikakvo jer se iz svakog društva dijete može naučiti ponašati, npr. da upozoriš na stvari koje to drugo dijete nije lijepo reagiralo ili je...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Koliko su stara ta susjedina djeca? Moja je M. (2,8g.) napr. nedavno bila u fazi da često među nama doma koristi "glupača" jer joj je to bila fora (čula u Disneyjevoj Pepeljugi) i umirala bi od smijeha pri tome jer bi je starija stalno korila i govorila kako je to ružna riječ.
    Glede smrada...obje imaju istančane nosiće i reagiraju na bilo kakav miris...nda, ne kažu to naglas, nego češće meni na uho, iako se mlađoj omakne glasan komentar.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 01.08.2010. at 15:45

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nisam , vidim, odgovorila na pitanje: ako ti želudac kaže da ne želiš njihovo društvo onda se nemojte družiti. Samo nemoj se zavaravati da iz vrtića neće doći s gomilom takvih "fora"...
    Kod moje 6 godišnjakinje jako se korisnim pokalazalo baš druženje s jednom vrtićkom curicom koja zna biti onako...problematičnog ponašanja. Naime, doma često pričamo o njoj i onome što je tog dana napravila i preko nje učimo modele poželjnog i nepoželjnog ponašanja/reagiranja. A zapravo se vole i često lijepo igraju.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

čokolada upravo sam na to mislila....

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ako se već i druži s takvom djecom, bez prezanja kažem- molim te nemoj psovati ili pričati tako ili što mi već smeta jer će to raditi i moje djete, a to ne želim pa obično roditelji nešto i poduzmu

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ivy, mislim da nereagiranje kod ovakvih stvari ne pali! Jer mogu ja ne reagirati, ali tko mi jamči da osobe kojima to govori neće reagirati? Kužiš me? Osim toga, ne vjerujem da je ta metoda ovdje u pitanju jer djeca imaju 4,5 i 7 godina pa bi već trebali razumjeti neke stvari.

A baš ovo što Mlukacin i Čokolada govore i meni je stalno u glavi....iskorištavanje nepoželjnog ponašanja kao modela kako se ne treba ponašati. U tom slučaju- definitivno je bolje društvo nego samoća. Kao što sam i prije napisala, ionako će se kad-tad naći sami u društvu u kojem će biti lošeg ponašanja pa je možda ovo sjajna prilika dok su još pod našom kontrolom, da im objasnimo što ne želimo da čine.

Baš me zanima što bi statistika rekla....što više pali? Izbjegavanje problematičnih ponašanja ili suočavanje s njima?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Uh, mislila sam da je riječ o mlađoj djeci . Ovi mi se čini preveliki da bi se razbacivali takvim rječnikom bez posljedice.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A i meni se čine malo preveliki za takav odnos prema starijima. Od malenih mi je svašta za očekivati i od manje djece me definitivno ne bi ni okrznulo tako nešta...ne bi ni od starije možda da je samo dječja iskrenost u pitanju, ali provocirajuće vrijeđanje, kao da se prepiru sa svojim godištem- to je ono što mislim da nije u redu.

Iskreno-nisam se ni snašla reagirati jer sam bila malo iznenađena, ali me baš naljutilo kad sam rekla mami kako se ponašaju i od nje dobila samo smiješak. Sad smo malo na hlađenju od društva. Odlučila sam da ćemo se povremeno viđati, ali puno rjeđe nego kako smo krenuli.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ee takve mame izbjegavam, koje ne znaju odgojit djecu da budu pristojna barem prema starijima. Moja baka je najbolja, ona je moju susjedu pitala- a zakaj imate tolko djece (3) ako niste ni to jedno znali odgojit kak treba? Žena je ostala paf. Djete 3 god je reklo mojoj baki da je stara flundra, a suseda njemu- joj pa nemoj tako pa kak si sad to rekel, no pa znam ja da nije on tak mislil, a bakina reakcija je gore napisana.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da bi tvoje dijete imalo više koristi od doziranog druženja nego štete, pogotovo što kažeš da se oni tebi sviđaju
    jedino bih gledala da se družimo podjednako i kod njih i kod mene (i nekako pokušala izvesti da se uvijek čujemo telefonom prije druženja)
    a za ovo što su klinci govorili, ja bih se napravila blesava i rekla im onak kao usput "pa nije lijepo da tako govorite" i gledala bih direkt u najstarije dijete, jer je vjerojatno ono pokretač, a ovi manji samo slijede primjerž
    nisu oni zločesti, samo su djeca kojoj se (očito) previše tolerira, a veći koristi priliku da radi budalaštine i manji ga oponašaju

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    ee takve mame izbjegavam, koje ne znaju odgojit djecu da budu pristojna barem prema starijima. Moja baka je najbolja, ona je moju susjedu pitala- a zakaj imate tolko djece (3) ako niste ni to jedno znali odgojit kak treba? Žena je ostala paf. Djete 3 god je reklo mojoj baki da je stara flundra, a suseda njemu- joj pa nemoj tako pa kak si sad to rekel, no pa znam ja da nije on tak mislil, a bakina reakcija je gore napisana.
    ja takve bake izbjegavam

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja takve bake izbjegavam
    X

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moji oboje idu u vrtić od svoje prve godine. I tamo se stvarno svašta čuje, ali oni još nisu pokupili neki ružan riječnik jer ipak smatram da je ono što ih mi doma učimo i što pričamo najbitnije.
    Naravno da im ne mogu birati djecu u vrtiću za društvo, ali u vrtić se mora i to je to. Ako i čujem neku bedastoću objasnim da se takve stvari ne govore, da je to ružno i zašto je to ružno i za sada to funkcionira.
    Ali recimo, kad mogu birati, ne družim se s ljudima koji mi ne pašu. I ne želim se uopće time zamarati, radije ću sama sjediti u parku nego s nekim tko mi ne odgovara...

Nego Ninči u tim ispadima klinaca, kako je njihova mama ragirala na to?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

U zemlju bih prorpala da moje dijete nekome kaže da je stara flundra!!
    Ali, od kuda to djetetu??? Sigurno se nije sam toga sjetio!
    Recimo, moj stari uuužasno psuje, baš previše i to me izluđuje kad radi pred djecom. Doduše ne vidimo se tako često da bi djeca to pokupila.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i što sad, djeca su nešto odnekud skupila i govore ružne riječi, a ljudi su simpa i okej. Djeca ne kalkuliraju govore li se te riječi frendu ili baki, jer imaju 2-3 godine. Treba ih još dugo odgajati, a ne izolirati. Možda ljudi odgajaju, al eto, djeci su uzor štajaznam prosti stričevi. Proći će ih, ako ih roditelji odgajaju.
    Naravno da ne dozvoljavam da se dijete druži s apsolutnim divljacima, ali nijedno 2-3-4-5-6 godišnje dijete ne smatram (još) divljakom-pogotovo ako ima normalne roditelje, nije raspušteno, dijete se druži sa svima. Kad tad će se družit sa svima-i što onda.
    Jedno je izbjegavati totalno loš utjecaj, drugo je taj odgojni elitizam. Uopće mi ne pada na pamet da mi se dijete druži samo s finim i krasnim ljudima i djecom koja se ponašaju savršeno. JEr se ni moje dijete ne ponaša savršeno, al ja radim SVE što mogu da ne bude tako.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko se u vrtiću druži sa djecom, u moje slobodno vrijeme mi ne pada na pamet da pijem kavu s nekim s kim imam 0,5 % dodirnih točaka a zajedničko nam je da imamo djecu sličnog uzrasta.

Ne smatram da su ti ljudi od mene lošiji,dapače većini su krasni , nego meni ne pašu.

Imam kriterije ( skoro kao Sheldon iz BBT ) po kojima se ravnam.

I imam dovoljno godina da si mogu dopustiti da si biram društvo.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Čekajte, vama je veći užas da vam stara baka komentira odgoj djeteta, nego da vam dijete kaže staroj baki da je stara flundra??? O_O Iskreno, ja ne znam kamo više idu ove naše moralne vrijednosti!

I slažem se da su djeca samo djeca i da ih treba odgajati, ali mene je više zasmetao smješak majke i nikakva reakcija, nego ponašanje djece. Tako da ne vidim na koji način to može tu djecu proći. A i ako to radi jedan sedmogodišnjak, onda očekujem da će mu i braća to raditi u toj dobi.

I stvarno nisam mimoza, niti sam izbirljiva, niti se grozim psovki...ali kad vidim da se ta djeca tako odnose prema odraslima, što će tek raditi danas-sutra mom djetetu. :/

A ako danas-sutra moje dijete starici na ulici kaže da je stara flundra, a ja ne reagiram nikako na to, slobodno neka mi cijeli ovaj svijet popljuje odgoj! Jer to ni nije nikakav odgoj!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ninči mislim da si krivo skužila, valjda....
    I u ostaku se slažem s tobom al isto tako ću ti napomenuti da mi je prva susjeda s kojom sam isto tako krenula se družiti radi djece sad moja kuma i najbolja prijateljica, i koliko god se razlikujemo i u ponašanju i u odgoju uvijek upozorimo jedna drugu na greške... uvijek treba probati, nikad ne znaš što te čeka na onoj drugoj strani...
    Čak i ovdje na forumu mi se dogodilo jedno predivno prijateljstvo, a nikad mi ni na pamet ne bi palo... a evo, za koji dan idemo na more zajedno...

Moj savjeti ti je, druži se, pitaj mamu zašto ne reagira... razgovarajte...
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 02.08.2010. at 13:17

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

slažem se, ali potpisala bi mlukacin...
    i još, da, naravno da je to daleko od normalna ponašanja, ali ti nisi pisala ništa o reakciji majke, nego samo o tome kako se po tebi djeca ne ponašaju primjereno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ninči, iz zadnjeg tvog posta kao da si već odlučila što ćeš
    a majka možda nije htjela ispred tebe "ribati" klince
    nemoj misliti da branim nekoga, nisam bila tamo, nemam pojma kako je to sve izgledalo
    ti ćeš ipak najbolje odlučiti za sebe i svoju curku

i samo da nadodam mariji71, mislim da godine ne igraju ulogu u biranju društva (osim ako još uvijek idemo u OŠ), nego su neki ljudi npr. takvi
    mogu samo sebe dati za primjer, ja mogu sa bilo kim popiti kavu jednom, jer se u biti volim družiti, ali ako mi osoba ne sjedne, teško da će biti kave br.2
    a s obzirom da je moje dijete predruštveno i apsolutno ne bira s kim će se družiti, ja sam ta koja je odlučila (a u sličnom sam položaju kao Ninči) da se ne družim sa susjedima - iako to znači da za svako druženje moram paliti auto, trpati 2 djece u sjedalice, prije toga dogovoriti druženje s nekim, ili ih voziti u park

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne muči vas činjenica da će se dijete kad tad družiti sa susjedima? ili ćete vječno djeci braniti druženje s ljudima koji vam ne odgovaraju?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

potpisujem krumpi.
    amislim da ionako nije moguće dovjeka braniti i birati djeci društvo. ako ne prije - u školi je to velikim djelom izvan naše kontrole. možemo se samo nadati da su naša djeca usvojila vrijednosti , pravila i znanja kojima smo ih učili i da će ih znati (pravilno) primjeniti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne, trenutno me muči činjenica da nema nogostupa i da ne može sam doći do ni jednog susjeda, niti natrag doma bez mene
    kad to bude mogao sam za godinu dvije, onda će moći ići
    ne branim ja njemu druženje, samo malo ograničavam :politički_korektna:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ti si rahela ispričala nešto što nema veze s temom, sorry, mislim, ni ja djetetu ne dam da šeta po cesti. Al dam mu se :uh družiti sa SVOM djecom u susjedstvu jednako. Nitko od 5-6-7godišnjaka nije opasni kriminalac ni loše društvo. Živim u uvjerenju da će doma reći što se događalo i dobiti odgojnu lekciju nakon toga. Zasad zaista prenosi dobre i loše stvari. Svoje i tuđe. Ništa moje dijete nije "bolje" od ostale djece. Ako mu ja želim najbolje na svijetu, najbolju školu, aktivnosti, sve živo, sigurno mu ne želim da se druži samo s "najboljima"-jer tako neće izrasti u ono što želim da izraste.
    Ja sam se igrala sa svakim, i sadašnjim zatvorenicima i doktorima znanosti. To sam što jesam zbog gena, odgoja, karaktera, samo djelom zbog okruženja. I ne mogu reći da su sadašnji doktori bili bolje društvo od sadašnjih kriminalaca, ali smo se putem odvojili, jer sam ja bila ovakva, netko onakav itd...
    Uostalom, to što je dijete opsovalo il govorilo guzica (ko moj sada u fazi zahodska humora, kad bez granica ponavlja te divne riječi, što god ja govorila) nije mjerilo ničega. Možda ga baš neka fina curica npr. potjera iz ekipe jer je štajaznam mlađi od ostalih (dogodilo se) i onda to zaista loše djeluje na tvoje dijete?
    Prema mojem djetetu se daleko najbolje ponaša i najbolja je osoba dijete za koje nisam bila sigurna da mogu shvatit roditeljske metode njenih roditelja. Ne da nisam mogla shvatit nego mi uopće nisu bile bliske.
    Na kraju sam skužila da to što ja ne shvaćam ni blizu ne znači da sam bolja. Naprotiv.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne izoliram djecu od neprihvatljivih ponašanja/komentara druge djece (a ni odraslih), ali se potrudim da svaka delikatna situacija bude doooobro objašnjena i usvojena.

Dobro, izoliram ih jedino kad predstavljaju opću opasnost za kvartovske klince

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Moji oboje idu u vrtić od svoje prve godine. I tamo se stvarno svašta čuje, ali oni još nisu pokupili neki ružan riječnik jer ipak smatram da je ono što ih mi doma učimo i što pričamo najbitnije.
    Joj, moj cetverogodisnjak bome kupi i ponavlja, ne samo ruzne rijeci nego sve sto stigne, bez obzira govori li se tako doma ili ne.

Na primjer, kad zeli nekoga uvrijediti cesto kaze "ti si jedna stara baba" ili "debela baba" (nikad takvo sto nismo govorili doma), zatim koristi, potpuno izvan konteksta, neke uzrecice: "za babino brasno" praceno provalom smijeha, i sve tako. Ipak primjecujem da zaboravi s vremenom.

Negdje u vrticu netko ima obicaj reci "Isuse i Marijo!" kao uzvik cudjenja, pa je i to poceo koristiti i to u dobrom kontekstu. Medjutim, on ne kaze tako, nego "Isuse i Marine!", jer je ime jednog njegovog prijatelja Marin.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 02.08.2010. at 15:18

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ne muči vas činjenica da će se dijete kad tad družiti sa susjedima? ili ćete vječno djeci braniti druženje s ljudima koji vam ne odgovaraju?
    Znas kako kze jedan moj sused za slicnu situaciju " Mozda ce X jdnog dana mojoj I biti decko, ja to ne mogu da zabranim , nije u mojoj moci, ali sve dok mogu da uticem na to- upravo cu to i raditi"
    Stvar je u tome da kad su mali lako prihvataju tudje osobine , a sto su veci....umece valjda i da biraju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

krumpirić, nisi me skužila
    nisam mislila niti da su mi susjedi kriminalci, niti da su loši(ji) od mene
    uopće ne znam kakvi su mi susjedi
    i poanta je da mi se ne da upoznavati ih
    samo sam htjela reći da biram društvo s kojim ću ja biti, a samim time dok ne bude znao prelaziti cestu sam, biram i njemu
    pa s tom djecom će ići iduće godine u školu
    i nije da ću ja birati s kim će ići i s kim će sjediti
    Posljednje uređivanje od rahela : 02.08.2010. at 15:19 Razlog: tipfeler i dodala zadnju rečenicu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bit ću iskrena,

Sebična sam i teška osoba.

Kasno sam rodila , imam 39 godina i ne da mi se sjediti na kavi sa ženom od 29, samo zato jer imamo djecu istog uzrasta.

Isto tako mi se ne da sjediti na kavi s nekim tko je misli da je Sumrak saga ultimativni hit cjelokupnog svemira i želi samo pričati o tome ili o Harry-ju Potteru ili m i priča o svojim materijalnim postignućima, stanovima, bojlerima , parketima itd itd....( opet ne znači da ja ta osoba loša u globalu, loša je za mene jer mi diže tlak )

Na kavi želim razgovarati o Star treku, Stargateu, o nekim stvarima iz prošlosti koje mlađa osoba nema pojma .... npt ZOI 84 i sl

Eto...

Neskolona sam kompromisima u svoje slobodno vrijeme.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A mene izgleda nitko ovdje nije skužio

Nisam otvorila temu zato jer je moj problem grozan i nerješiv, nego zato da usporedimo iskustva i izvučemo neke pametne zaključke iz teme
    I ponavljam opet-nije da mi se ne sviđaju djeca ili njihovo ponašanje...čak štoviše...ne sviđa mi se samo taj odnos prema starijima, a ono što mi je najbitnije je da se lijepo odnose prema mojoj curi, a tu im stvarno nemam šta zamjeriti

Što se tiče nereagiranja susjede jer ih ne želi pred menom koriti mi baš ne drži vodu. Jer kad ih može pred menom šibati za mnogo manje stvari, onda valjda može i reći kako to nije dobro raditi, a ne se samo nasmiješiti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ninči, pa ja sam ti rekla svoje iskustvo
    i to u vrlo sličnim uvjetima odabrala sam ne druženje sa susjedima, a dijete mi je i starije nego tvoje, a društvenije od njega nisam nikad vidjela
    a ovo zadnje za susjedu - pa i to jedan od razloga što se meni ne da upoznavati svoje - uvjerena sam da bi se dogodilo vrlo slična stvar kad tad - što "novim" ljudima ne toleriram, tj. ne bih se više družila s njima, al teško je to postić jer su ti preblizu
    definitivno znam da nikad nisam bila, niti ću biti kandidat za život u zgradi - svi bi mislili da sam čudakinja
    i dalje, maria71, potpuno te razumijem, jer iako imam "samo" 31 - i ja sam nesklona kompromisima, sebična i teška

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •