Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Sigurna Hrvatska

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Sigurna Hrvatska

Gledam jučer Dnevnik i čujem našeg ministra turizma kako govori da je Hrvatska sigurna zemlja.

Mislite li da je to tako? Možete li bez straha šetati svojim gradom, ili se bojite da ćete biti opljačkani, napadnuti, nedaj Bože nešto gore?

Moji su roditelji u vlastitoj kući opljačkani dok su spavali (sva sreća jer da su se probudili bojim se i pomisliti što bi se dogodilo), meni su prije par godina ukrali torbicu, i tako neke stvari su se dogodile zbog kojih me strah i moja paranoja da će mi se nešto ružno dogoditi je sve veća.

Moram priznati da su me prošli trnci kad sam čula izjavu našeg vrlog ministra i ne mogu reći da se baš slažem s njim.

Što vi mislite? kakva su vaša iskustva?

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nama se čovjek parkirao ispred garaže da nismo mogli proći i nije ga bilo jako dugo. Kad je čovjek došao moj muž ga je upozorio da nemože tu parkirati, a čovjek mu je odgovorio da zna gdje živi i da će ga ubiti. Nedavno je prekoputa jedan čovjek i ubijen zbog parkinga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Definitivno se ne slazem. U nasoj zgradi je covjek dobio metak zbog parkirnog mjesta i dugo se oporavljao, drogerasi na svakom koraku, ne usudim se voziti se nocnim tramvajem vec jako dugo..jednom smo bili napadnuti usred bijelog dana, na tramvajskoj stanici, nitko nam nije pomogao.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

STRAŠNO!!!

Prije nekoliko mjeseci, usred noći čujem nekakvo nabijanje, pogledam kroz prozor, a ono neki dečko pokušava provaliti u kiosk. nisam htjela zvati policiju u nadi da će odustati, no on je provalio. nazvala sam policiju koja je došla u roku keks i uhitila dečka.. Bilo mi ga je jako žao, ali nije u redu uzeti tuđe.. Sutra će to biti banka, nečija kuća, i netko će izgubiti život.. Nadam se da će ga to nečemu naučiti..

Jučer sam malo duže ostala kod mame s malom, i brat me vozi doma.. stanemo ispred zgrade i molim ga da ide sa mnom do stana jer me frka u ponoć vozit se sama u liftu s djetetom, šta ako me netko dočeka??

Mislim da je sve to posljedica konstantno loših vijesti u medijima.. Iako sam stoposto sigurna da se puno više dobrih i lijepih stvari dešava, ali toga nema u medijima, samo loše se objavljuje.. Iz toga svega uče mladi, a nas starije je strah, za sebe a pogotovo za svoju djecu.. Znam da je vani još gore, ali ja volim Hrvatsku i htjela bih se tu osjećati sigurnom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm , ja se u svom mjestu još uvijek osjećam sigurno, a
    budala ima svugdje , bila to Hrv ili bilo koja druga zemlja.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da, budala ima svugdje, ali to ne mijenja činjenicu da zbog parkirnog mjesta ili kojekakvih drugih stvari možeš izgubiti život.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

kod nas kriminalnih radnji ima dosta, previše s obzirom na broj stanovnika. ali da ima toga svugdje, ima..ne tako davno, prije jedno par mjeseci u njemačkoj je u jednom gradu čovjek usred bijela dana izgubio život jer je htio zaštiti klince od iživljavanja dvojice tinejđera. izgubio je život naprasno da nitko okom nije trepnuo. u jednom drugom gradu su klipani iscipelarili čovjeka na smrt radi par novčanica u džepu..pa onda bolesnik od nekih 18 godina ubio mladu ženu majku male djevojčice bacifši cjepanicu (poveću) sa mosta na auto jer ga je zanimalo što će se dogoditi kad to učini...ma, strašno, svakakvih bolesnika hoda ovom zemljom i što je nastrašnije sve redom počinitelji praktički djeca..

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja nemrem vjerovat kad citam vas postove. ko da ne zivimo u istoj zemlji. ja se bas osjecam sigurno u hr, kako u zagrebu tako i drugdje. nemam pojma. ok, ja nisam tip koji izaziva svade, cak ni onda kad "gubim", kao npr. zbog parkirnog mjesta. ali bas sam nekak ocekivala da ce biti vise pozitivnih odgovora na ovu temu pa sam se iznenadila. mislim, u odnosu na druge zemlje, ono engleska, spanjolska itd, da je kod nas najblize sigurnosti sto ide.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ja nemrem vjerovat kad citam vas postove. ko da ne zivimo u istoj zemlji. ja se bas osjecam sigurno u hr, kako u zagrebu tako i drugdje. nemam pojma. ok, ja nisam tip koji izaziva svade, cak ni onda kad "gubim", kao npr. zbog parkirnog mjesta. ali bas sam nekak ocekivala da ce biti vise pozitivnih odgovora na ovu temu pa sam se iznenadila. mislim, u odnosu na druge zemlje, ono engleska, spanjolska itd, da je kod nas najblize sigurnosti sto ide.
    x
    da, jako me iznenadilo da se ljudi ne osjećaju vdje sigurno. Ja osjećam posve suprotno. Mogu naglasiti da nisam imala ni loših iskustava.
    I da sam se oduvijek klonila sumnjivih situacija...
    Pijanstva, noć i sve što ide uz to...

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja sam do nedavno zivjela u zagrebu i redovito nocu izlazila, nikad se nisam osjecala ugrozeno i nikad mi se nista nije desilo. Ali u zadnjih par godina se u blizini desilo previse toga u blizini moga (bivseg) stana tako da sam se bas zamislila nad time. No sad sam se odselila u malo mjesto, tu se osjecam sigurno i drago mi je da ce mi djete odrastati ovdje, draze mi je da tu odraste nego u zagebu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se nisam klonila ni pijanstava ni noci, naprotiv , pa sam se i dalje osjecala sigurno u zagrebu (i drugdje). ne znam do cega je. ali sam se recimo osjecala prilicno uplaseno navecer na ulicama londona, ny-a, madrida itd. mozda sam samo puna predrasuda.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja se isto do nedavno nisam niceg bojala, ali me prestrasilo to sto se nekako puno zlocina odigralo tako blizu mene tj. mjesta gdje zivim tako da se vise nisam bas osjecala tako sigurno.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I ja sam se osjećala prilično sigurno donedavno, ali ako nemožeš biti siguran u vlastitom domu, kako ćeš biti siguran negdje vani (kao što sam napisala moji roditelji opljačani dok su spavali, kraj glava im šetao/li lopov/i).. Vrlo neugodno iskustvo, a da ne pričam o tome što se sve čuje na vijestima, mislim da me zbog toga najviše strah. Koliko samo ljudi nastrada a da nisu ni krivi ni dužni..

Nisam ni ja tip koji izaziva svađe (osim sa svojim mužem ).I da hoču nemam kad niti gdje i uglavnom sam sa svojim curkama i svojim bližnjima.

Ali bojim se da je realnost da ljudi pucaju po šavovima i da se je teško kontrolirati..

I ne bi nam druge zemlje trebale biti utjeha, jer tamo ima puno više ljudi, a nas je premalo za toliko nasilja..

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I ja se osjećam sigurno u našoj zemlji.

I ja sam gledala tu izjavu ministra i mislim da je on tu govorio o sigurnosti turista (prvenstveno iz Srbije, ali i drugih), a ne o sigurnosti nas samih.

A koliko smo sigurna zemlja meni najbolje govore naši rođaci Njemci, Australci, Austrijanci itd. koji ne smiju pustiti dijete van ni na sekundu tamo di žive pa se onda kod nas opuste i zaborave na djecu tih mjesec dana

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hm, ja sam u Austriji pa su djeca koje viđam po parkovima normalno vani i osjećam se sigurnije nego u Hrvatskoj jer znam da se provode zakoni. A djecu ionako nigdje i nikada ne bi ostavljala same.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Još smo uvijek relativno sigurni u odnosu na mnoge druge zemlje. Iako, definitivno izbjegavam šetati po mračnim ulicama, ako mi netko i po danu na ulici djeluje čudno, ja se za svaki slučaj udaljim, u pošte i banke idem samo ako moram itd... (možda sam i preoprezna, pogotovo otkad sam rodila, ali ništa me to ne košta)
    Inače, statistički (bilo je već par puta u nekim informativnim emisijama) kriminal je već desetljećima ovdje otprilike na istom nivou, samo su mediji o tome počeli senzacionalistički izvještavati, a i Dnevnik na tv-u (pogotovo oni komercijalnih televizija) od obiteljskih tragedija radi prvu vijest, iako to najčešće nije nešto što je u interesu javnosti.
    Nama su prije cca. 5 godina provalili u stan dok smo bili na poslu (usred bijela dana), mjesecima sam se još bojala i osjećala se baš jadno. Kad smo kupili svoj stan, nova protuprovalna vrata su mi bila prva stvar na "shopping listi".

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, ja sam u Austriji pa su djeca koje viđam po parkovima normalno vani i osjećam se sigurnije nego u Hrvatskoj jer znam da se provode zakoni. A djecu ionako nigdje i nikada ne bi ostavljala same.
    Austriju sam onako usput spomenula, jer sam pretpostavila da je u većim Austrijskim gradovima tako. Naši rođaci u Austriji isto žive u manjem gradiću koji je meni prekrasan i prepitomo mi djeluje i skroz su opušteni i tamo i ovdje.
    A kad govorim o opuštenosti, nisam mislila na igranje u parku dvogodišnjaka i njihovih mama, nego koliko djece u drugom polugodištu prvog razreda ide samo u školu, koliko djece od 5-6 godina izlazi se samo igrati na ulicu u manjim gradovima, s koliko godina djeca počnu izlaziti u grad i do kad ostaju u gradu itd.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

preporucam
    http://www.seesac.org/uploads/Final%...%20version.pdf

relativno je frisko, a ima interesantnih informacija i donekle se poklapa sa dosad prikupljenim odgovorima i na ovome topicu

sto se same percepcije sigurnosti tice, mislim da jest vrijeme da mediji u izjestavanju pocnu primjenjivati naputke kakve su, recimo, dobili u postupanju pri izvjestavanju pri suicidima PTSP populacije
    http://www.psihijatrija.com/psihijat...#257,1,PROJEKT: MEDIJI I SUICIDI Naputci za medije -
    znam da ovo nije do kraja aplikativno jer mediji bi jednim dijelom trebali pridonjeti izvjestavanjem i necemu sto se smatra tercijarnom prevencijom, no zasigurno bi pomoglo

osobno se osjecam jednako sigurno kao i prije 25 godina, s razlikom iskustva
    pa rizicna ponasanja (tipa odlazak u postu ili banku ili bauljanje u 3 ujutro u nepoznatom kvartu) smanjujem na najmanju mogucu mjeru
    no pracenjem stanja i kretanja kriminaliteta posljednjih 20 godina, posve mi je jasno da je on relativno jednak u kolicini i tek nesto drukciji u strukturi: u porastu su nasilnicki delikti kontra imovinskih, a to jest iz subjektivnog kuta, razlog za losiju percepciju sigurnosti (jer nije isto da li ce vas netko upucati zbog parkinga ili ce vam provaliti u stan dok u njemu niste)

ono sto me brine jest nesigurnost uzeg centra vecih gradova u RH gdje se 'zesci' kriminal preselio (suportno vjerovanju da su periferni i pasivniji krajevi grada vec izvor opasnosti, brojke kazuju nesto drugo)

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja percepcija sigurnosti bogami nije jednaka onoj od prije 20 godina. Osobito u pogledu porasta nasilja među mladima.
    Dok sam ja od prvog osnovne u školu odlazila i dolazila isključivo u pratnji vršnjaka i dok sam iz kasnonoćnih izlazaka nebrojeno puta prepješačila savski nasip ili se vozila prvim jutarnjim tramvajem, danas mi to ne bi palo na kraj pameti, a bome ne bih ni tako olako puštala svoje dijete...
    Ubojstava, krađa, silovanja bilo je i nažalost biti će. Kriminal jest konstantno u porastu. Kada o tome govore unutarnje mupove statistike one se uglavnom oslanjaju o čiste brojke. Statistike raznih drugih naručioca uzimaju u obzir i količinu kriminala na broj stanovnika.
    Da sumiram- još se uvijek osjećam dovoljno sigurno da se ne spakiram pod stakleno zvono, no daleko manje sigurno nego prije petnaestak, dvadeset godina.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja mislim da je i prije bilo koječega, ali da novine o tome nisu pisale kao danas.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da je i prije bilo koječega, ali da novine o tome nisu pisale kao danas.
    Slažem se s ovim. Budući da me sve te bizarne i nasilne smrti strašno pogađaju, bila bih sretnija da ništa ne znam. Ovako se danima bediram zbog npr. djevojčice koju je zgazio auto ili zbog onih blizanki što su se utopile jer ih je čuvala pijana baka!!! Bolje ne znati.
    Inače se ne osjećam nešto posebno nesigurno, ali bojim se budala na cesti. Jučer se vozimo sa djecom u autu, budala doleti iz suprotnog smjera, ulijeće nam u škarice, prestiže POLICIJSKI auto, zanese mu se auto, jedva se vrati u svoju traku i odjuri, a policajci nisu trepnuli. Da su upalili rotirku, krenuli za njim, zaustavili ga...ne. Nastavili su se vozikati brzinom od 50 km na sat. A mi u autu sa bebama. Možda nas je trebao poubijati pa bi onda došli napraviti kriminalističku obradu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osjećam se sigurno. da se vremena/mjesta mijenjaju, mijenjaju se i mi im se prilagođavamo.
    evo, u našem kvartu, mogu svoje klince pustit same i na cestu. takav je kvart. da sam u kvartu mojih roditelja, ne bih to napravila ni sljedećih 5 godina.

ono što je meni grozno to su ove vijesti o napadima na turiste, nebitno koje nacionalnosti. pa zar smo tako nisko pali?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Val prvotno napisa Vidi poruku
    ono što je meni grozno to su ove vijesti o napadima na turiste, nebitno koje nacionalnosti. pa zar smo tako nisko pali?
    ja mislim da je toga i prije bilo (ne bih se iznenadila kada bi statistike pokazale i u većoj mjeri). samo se danas o tome više piše, pridaje se veća pažnja i javnost je više senzibilizirana.
    možda se danas napadima na turiste pridaju i drugačije konotacije nego li nekad... (jer budala je i prije bilo)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se.
    Kad bi novine sadržavale samo lijepe i pozitivne vijesti, vjerojatno ih nitko ne bi ni kupovao.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dzizus petarpan, sto si ostarilaaaaa

inace, osjecam se prilicno sigurno. nije da nisam imala poneko neugodno iskustvo, ali mislim da bi mi se tako nesto moglo dogoditi bilo gdje i bilo kada. nasilja je bilo uvijek i svuda. ja sam odlucila zivjeti onako kako je meni normalno. sto ukljucuje i setanje gradom u 3 ujutro i pustanje djece u park i ne zabijanje dasaka na prozore u sedam navecer.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[QUOTE=Ines;1672706]dzizus petarpan, sto si ostarilaaaaa

QUOTE]

ma jok..otrijeznila sam se

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ines prvotno napisa Vidi poruku
    dzizus petarpan, sto si ostarilaaaaa

inace, osjecam se prilicno sigurno. nije da nisam imala poneko neugodno iskustvo, ali mislim da bi mi se tako nesto moglo dogoditi bilo gdje i bilo kada. nasilja je bilo uvijek i svuda. ja sam odlucila zivjeti onako kako je meni normalno. sto ukljucuje i setanje gradom u 3 ujutro i pustanje djece u park i ne zabijanje dasaka na prozore u sedam navecer.
    Nisam mislila da ne šetam u 3 ujutro po gradu, jesam barem katkad. Al ako i jesam, sigurno ne istjerivam pravdu sa nabrijanom pijanom grupicom sa bočicom alkohola u ruci

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Slazem se s Marijom. A i s mikkom, samo je popis gradova u kojima sam bila nesto drugaciji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

danas članak u novinama o nestanku dječaka iz zg 86 god... neriješen slučaj

ja se tog ne sjećam, a bila sam pasionirani čitač crne kronike koja je u večernjem bila na pola stranice...a vijesti su bile četvrtina stupca...

znači i tad , kad je zg kao bio idiličan, 8 godišnjak je nestao bez traga.....

bilo je i prometnih nesreća, i ubistava i svega ali nisu bili na naslovnicama kao što je bilo i razvoda i prevara ...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Slažem se s ovim.

Ali mene recimo zanima što je danas sa krađama djece? Ili sam ja luda pa se o tome prije više pričalo (jer ne vjerujem da je danas manje krađi nego što je bilo prije), ili su mene kao derle više time plašili Ja ne pamtim kad sam u novinama pročitala da je ukradeno neko dijete ili da sam čula od nekog :/

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Osječam se sigurno. Nisam imala loših iskustava, a niti itko koga poznajem.
    I mene zanima to o krađi djece. Salno pričam klincima - ne razgovaraj sa nepoznatima, nikamo ne idi, ne ulazi u auto...s nepoznatima. Ali nikad nisam niti čula, niti pročitala da se takvo nešto kod nas dogodilo.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Neću se sigurno zatvoriti pod stakleno zvono, ali bome neću ni šetati sama u 3 ujutro po gradu. I mislim da sam se manje bojala kao dijete, nego sada kada imam djecu.. Vjerojatno zbog toga strah raste.

Nažalost nisam nikada bila u Londonu, New Yorku i takvim velikim gradovima, ali da jesam, ne bi se osjećala sigurnom samo zato što su mi nepoznati.. Kad odem u meni najdraži grad na svijetu Požegu, ne bojim se nikog i ničeg..

Elinor
    maria71 prvotno napisa ja mislim da je i prije bilo koječega, ali da novine o tome nisu pisale kao danas.
    Slažem se s ovim. Budući da me sve te bizarne i nasilne smrti strašno pogađaju, bila bih sretnija da ništa ne znam. Ovako se danima bediram zbog npr. djevojčice koju je zgazio auto ili zbog onih blizanki što su se utopile jer ih je čuvala pijana baka!!! Bolje ne znati.
    upravo zato ne čitam novine, a dnevnik ili vijesti tu i tamo pogledam (možda to i je svojevrsno stakleno zvono)..

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Meni se čini da su kriminalci postali brutalniji. Nema milosti prema nikome.
    Samo kad se sjetim one pljačke banke u Sesvetama kad je usred dana ubijen mladi policajac, a majka s dvije bebe uspjela u zadnji čas uspjela pobjeći. Užas!

A o prometu da ne govorim.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Baš nešta razmišljam...kad je u pitanju nasilje među mladima, moj tata tvrdi da su se i prije mladi tukli i da je redovno netko završavao sa nožem u trbuhu ili u rebrima. Njemu se čak čini da je prije toga bilo više.

Ili kad gledam nasilje policije prema uhićenicima- definitivno prijašnja milicija nije bila blaža od sadašnje nam policije Kažu da su prvo udarali, a onda pitali. Ali sada mediji imaju puno veću slobodu govora, a i ljudima su postali jedan od načina borbe kad je istjerivanje pravde u pitanju.
    Gledam po sebi- kada sam se posvađala sa jednim policajcem pa mu zaprijetila zvanjem policije, on se samo nasmijao...ali kad sam onda spomenula novinare, spustio je glavu i pokupio se u kuću.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Listam nekakve loše novine danas, ne znam niti kako se zovu, a na jednoj stranici popis pljački u Zagrebu - prestrašno!!

A kad smo kod prometa, neki dan dobro da preko mene i dijeteta u kolicima nije prešao kombi Hrvatske pošte, čovjeku se žurilo, pa sam se prilijepila uz nečiju ogradu da nas ne pogazi. Nisam mogla vjerovat. Trebala sam zapisat broj tablica pa nazvat HP i popričat malo s njjima o njihovim vozačima..

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Naša susjeda je prije nekoliko mjeseci šetala psa i neki tip s autom išao se kao zezat da će je pokupit i stvarno joj pokupi psa. Pas odletio nekoliko metara. Mogao ju je ubiti. Sve je to gledao susjed iz svoje kuće. Pošla je u policiju da napiše prijavu. Ništa se nije događalo, pošla provjeriti, a oni kao prijavu izgubili. Na kraju je saznala i od tog susjeda da su mu dolazili iz policije nagovarat ga da odustane od svejdočenja, kao "mali se zezao nije se ništa dogodilo" (očito bio sin od nekog glavonje u autu). Ništa se nije riješilo.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Eto zato se meni nekad cini da fale vremena u kojima je svaki drugi cajo imao nadimak brko i pred kojima smo bili skruseni kao ispred popa na ispovjedi..

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja sam u malom kvartu na istoku s pravim prigorskim susjedima, dok njih ima nema lopova jer su budni i noću i danju, sve znaju, sve nadgledaju Ne znam kaj budem kad ih ne bude jer je većina u pozamašnim godinama

Što se nasilja među mladima tiče tu stvarno nemam komentara, uvijek se vraćam na malog JJ koji je sudjelovao u ubojstu a išao je u školu u kojoj sam tada radila, digne mi se kosa na glavi... nije mu to bio prvi put, zatvor ga nije ništa naučio jer je nekoliko dana nakon toga napravio skoro pa isto, roditelji isto zakazali... Sve je stvar odgoja...

Baš sam neki dan komentirala kak bi nekim ljudima trebalo zabraniti da imaju djecu, oprosti mi Bože

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mislim da je isto kod nas problem to sto se pravda ne primjenjue na sve jednako, bogati i mocni imaju prednost. Mislim da to umanjuje osjecaj sigurnosti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •