dakle ovako - bijeli, crveni (ruzicasti), zeleni i crni papar - to je sve jedan te isti plod jedne te iste biljke. razlika je u "obradi" i okusu, i nadam se da sam dobro popamtila u cemu je "kvaka"

zelene bobice su nezrele i ako se uberu i "cuvaju" u vinu - koriste se tako zelene. ako se ostave dulje vremena, dobiju crvenu boju. ako se nakon branja ostave da se osuse - "dobije" se crni papar. bijeli papar se dobije iz unutrasnjosti zrelih crvenih bobica koju se ostavi da se susi na suncu. taj je skuplji i ima manje arome od crnog, ali je "estetskiji" u bijelim i svijetlim jelima i umacima (recimo - besamelu).

a moze se naci i mlinac sa "sarenim" paprom inace, koristim samo svjeze mljeveni papar, i s godinama ga sve vise volim


kajunski papar je vec malo zeznutiji i s njim se ne valja igrati taj je posebno papren