Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Začini i marinade

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    dakle ovako - bijeli, crveni (ruzicasti), zeleni i crni papar - to je sve jedan te isti plod jedne te iste biljke. razlika je u "obradi" i okusu, i nadam se da sam dobro popamtila u cemu je "kvaka"

    zelene bobice su nezrele i ako se uberu i "cuvaju" u vinu - koriste se tako zelene. ako se ostave dulje vremena, dobiju crvenu boju. ako se nakon branja ostave da se osuse - "dobije" se crni papar. bijeli papar se dobije iz unutrasnjosti zrelih crvenih bobica koju se ostavi da se susi na suncu. taj je skuplji i ima manje arome od crnog, ali je "estetskiji" u bijelim i svijetlim jelima i umacima (recimo - besamelu).

    a moze se naci i mlinac sa "sarenim" paprom inace, koristim samo svjeze mljeveni papar, i s godinama ga sve vise volim


    kajunski papar je vec malo zeznutiji i s njim se ne valja igrati taj je posebno papren

  2. #2
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    i ja sam zacin-freak, a narocito volim curry, s piletinom recimo.

    volim marinirati piletinu u kombinaciji ulja, crvene paprike, limuna i/ili majoneze, soli i bibera, senf po zelji... ako ide mlacenica/jogurt, onda bez crvene paprike i ulja, ali moze cesnjak u prahu. fina je i kombinacija senfa i meda, s dosta bibera.

    lovorov list ide u variva koja se dugo kuhaju... ako pravim jecmenu corbu, poneki klincic je nezaobilazan. ruzmarin i bosiljak idu na paradajz, u salate. kopar uz krastavce.

  3. #3
    mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    648

    Početno

    naša najdraža marinada je:
    maslinovo ulje + kurkuma + mediteranska mješavina začina + papar + tamari!
    genijalno!!! može i za meso, pogotovo piletinu, ali i povrće...

    bosiljak uglavnom koristimo kada se radi o umacima sa rajčicom u bazi - nekako nam to najviše odgovara. ali genijalno mi je i ona kombinacija sa svježom rajčicom + sir (mozarella ili slični da ne preuzme okus) + svježe nasjeckani ili u cijelim listovima bosiljak! to nam dođe kao neko predjelo ili osvježavajući obrok...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •