Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Utrogestan, molim pomoć

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Utrogestan, molim pomoć

Molim vas za pomoć. Ušla sam u 7. tjedan trudnoće. Na prvi ultrazvuk išla sam sa 4 tjedna i 3 dana trudnoće, vidjela se samo gestacijska vrećica. Naručili su me opet za tjedan dana. U 5. tjednu se vidjela i žumanjčana vrečica i dr. je rekla- da bih ja potpisala da je sve ok, moram vidjeti plod. i naručila me za tjedan dana.
    U međuvremenu mi se pojavio smečkasti iscjedak, u panici sam ju nazvala, a ona mi je rekla da ne prepisuje Utrogestan dok nema ploda.
    U 6. tjednu trudnoće bila sam ponovno na uzv, plod se još nije vidio, ali je još dozvoljeno da se ne vidi, kaže ona. i naruči m za 10.08. tad ću biti trudna 7,5 tjedana. U slučaju da se tad ne vidi plod, kaže-idem na kiretažu.
    Danas, u 7. tjenu ponovno sam imala malo sukrvice na gaćicama, otišla sam u ljekarnu i kupila Utrogestan.

Zar se svima vidio pold u 6.tjednu trudnoće? Ili je ova nova odluka koja ukida povrat pdv-a toliko polakomila liječnike da šalju na ultrazvuke i ubiru novac bez računa, bez obzira na posljedice po moju psihu?

ima li štete ako uzmem utrogestan, a u slučaju da se zbilja radi o trudnoći bez ploda? Strah me da od kapi ne nastne slap, a imam osjećaj da je sve uredu s bebom.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Ne znam šta da ti kažem...koliko ja znam iz mog iskustva Utrogestan ima dvojako djelovanje, jer sam ga koristila i kad sam imala spontani, ali i kad sam zatrudnila ponovo što meni nije bilo jasno... Da ti kažem ni hajde ni nemoj ne želim ali probaj možda bez njih, lezi i miruj...ili ako već ne znaš šta bi, zašzto ne potražiti savjet još jednog liječnika.

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

blaženka1 ništa se ne brini utriče možeš koristiti bez problema to ti znamo mi sa potpomognute što ih koristimo od drugog tjedna ciklusa,a ta tvoja gin. je baš malo smotana što te je toliko razvlačila kada se plod i srčeko tek vidi oko 7. tj. Ništa se ne brini lezi stavi si utrič i ne brini previše opusti se zbog mrvice.Pusa sve bu ok

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Stavila sam ih i nadam se da će sve biti ok. Ako ne, bar ću znati da sam napravila sve što sam mogla. Hvala vam.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj BOZZ prvotno napisa Vidi poruku
    blaženka1 ništa se ne brini utriče možeš koristiti bez problema to ti znamo mi sa potpomognute što ih koristimo od drugog tjedna ciklusa,a ta tvoja gin. je baš malo smotana što te je toliko razvlačila kada se plod i srčeko tek vidi oko 7. tj. Ništa se ne brini lezi stavi si utrič i ne brini previše opusti se zbog mrvice.Pusa sve bu ok
    Ovo mogu samo potpisati, utrići ti mogu samo pomoći, ne odmoći, može spriječiti spontani, slobodno ti uzmi 3x2 dnevno utrić (vaginalno), sretno!!!

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ines31 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mogu samo potpisati, utrići ti mogu samo pomoći, ne odmoći, može spriječiti spontani, slobodno ti uzmi 3x2 dnevno utrić (vaginalno), sretno!!!
    Upravo tako i miruj strogo do idućeg uzv!
    I možda razmisli o promjeni liječnika...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imam pitanje, dilemu... Obzirom da se nalazim u zemlji gdje se ne uzima nista izuzev folne ni pod razno tako sam i ja odlucila se ponasati. Ali avaj kad je krenuo smedji iscjedak u 7 sedmici u panici sam pocela piti Utrogestan koji mi je poslao moj ginekolog u BiH. On je mislio da sam odmah pocela sa terapijom 2x1 medjutim kao sto rekoh ja to nisam uradila... Kad sam u panici nazvala on je rekao da "pojacam" na 3x2 i tako sam i pocela. Onda sam svojevoljno smanjila na 2x1 i obzirom da ce mi vrlo brzo nestati tableta uzimam samo jednu navece od juce. Otprilike ce mi trajati do punih 12 sedmica. Sta vi mislite o tome? Bojim se nazvati doktora u BiH jer znam da ce reci da "nastavim sa 3x2". A ja iskreno se bojim Utrogestana i onoga sta on moze uzrokovati i zelim postepeno da prestanem...
    Pomoc!!!

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Definitivno bih poslušala tvog liječnika, tim više što imaš 2 neuspjela pokušaja u prošlosti.

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Utrogestan je progesteron, dakle hormon za koji kažu da je čuvar trudnoće. Moje mišljenje je da ne može ništa uzrokovati, već može samo pomoći. Znam puno žena koje su ga uzimale tokom trudnoće i sve je bilo ok.
    ja ga uzimala od 5 tj. isto tako zbog smeđeg iscjetka (i zbog prethodnog pobačaja) do 7 tj. 3x2, kako više nije bilo iscjetka i na uzv je bilo sve ok dr. mi je smanjila na 3x1 i za nekoliko dana idem na kontrolu u 11 tj.
    Posljednje uređivanje od Ares : 16.11.2010. at 22:54

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Moj osjecaj je da citavo dole podrucje uzima Utrogestan, samo ostatak svijeta ne (barem ne bez indikacija, u slucaju ivf-a itd.). Gore sam pogrijesila, nikada mi nije propisano 3x2 vec 3x1...
    Ja sam nacelno bila protiv uzimanja bilo cega i bila pri tome dok nisam vidjela smedji iscjedak... Onda sam se hvatala za slamku. Sada mi je bitno da ne prestanem naglo i zapravo me interesuje kako ide "skidanje" sa Utrogestana??
    Babica ovdje me samo blijedo gledala kad sam pokazala kutiju (btw. proizvodjac iz susjedne zemlje) i slegla ramenima u smislu "to je na vasu odgovornost"... Vrlo neprijatan osjecaj!

Sela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne postoji postepeno skidanje sa Utrogestana-jednostavno prestanses ga uzimati,bar tako radimo mi sa potpomognute.Utrogestan ti samo pomaze plodu i ne moze stetiti i nikako ne razumijem da ga ne bi uzimala tj.stavljala cim postoji smedji iscjedak.

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Utrogestan se mora postupno prestati uzimati...ja sam sa potpomognute i uzimala sam utrogestan 3x2 do 11tj. a onda kroz 2 tjedna smanjivala do potpunog prestanka, to sve po preporuci mog MPO doktora

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Eto ja poslusala bh. doktora koji je rekao da nastavim 2x1 cak do 15. sedmice, tokom 16. i 17. 1x1 jer on kaze da posteljica preuzima u 17. sedmici...
    Ne mogu vam opisati na koliko cudjenja sam naisla tu gdje zivim... od kucnog doktora (za kojeg imam srece da mi je uopste izdao recept), preko babice do apotekarke koja je jedva nasla lijekove koje je opet kucni doktor specijalno narucio za mene. Omg... I svi nisu imali blage veze o kakvom lijeku se radi i cini mi se da sam rekla da sam trudna da mi ih ne bi ni dali, barem ovi u apoteci (doktora sam molila za recept telefonski). Kutija je identicna onoj koja se prodaje u Hr (rekoh proizvodjac je iz susjedne zemlje). Ali, uputstvo za razliku od hrvatskog nigdje ne spominje indikacije u trudnoci i daleko je od teorije da je Utrogestan "cuvar trudnoce". Sto je najbolje nuspojave ukljucuju mucninu, bol u grudima pa cak i depresivna stanja, a to je kratak opis mene u zadnjih par sedmica!!
    Ja sam dakle odlucila ponasati se kao prosjecna Bosanka/Hrvatica ali vas molim da nastavimo diskusiju o Utrogestanu u trudnoci. Ja koliko sam shvatila jednostavno ne postoji dovoljno istrazivanja o uticaju na plod zbog neeticnosti testiranja lijekova na trudnicama, ali ova moja situacija me potpuno zbunjuje. Dakle kod nas se Utrogestani prepisuju kao Andoli a ovdje niko skoro nije cuo za njih niti su dio standardne ponude apoteka...

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a zakaj ih piješ?

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mislim,manje su ti nuspojave kada ga koristiš vaginalno?

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

pijem ih zbog predhodna dva spontana i smedjeg/roze iscjetka u sedmoj sedmici... Doktor nije spominjao vaginalnu primjenu i drago mi je zbog toga... Sto se tice nuspojava mislila sam na to da su mucnina i bol u grudima normalni simptomi trudnoce, e sad da li ovi koje imam ja dolaze od Utrogestana ili trudnoce pitanje je sad?

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Neznam ali ja znam da kod nas večinom preporučaju vaginalno jer je bliže maternici,ja sam ih jednom popila jer sam drugi dan morala na pregled i bila sam ošamučena i jaaako mi se spavali,mučninu i bolove nisam imala,možda ti je od trubnoče.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja sam na utrogestanu od samog početka, vaginalno naravno jer su oralno veće nuspojavne a manji učinak. Sada postupno smanjujem i vjerojatno ću oko 17 tj. isto prestati. Ne shvaćam zašto se tako bojiš...to je progesteron (hormon). Poanta je da je veća korist od njega nego što su same nuspojave i šteta. Koristi se kod nedostatka progesterona kojeg do 16-17tj. luči žuto tijelo (moj progesteron je prirodno bio granično normalan-prema nižoj vrijednosti). Kada stvar preuzme posteljica, više ga nema smisla uzimati. Neznam gdje ti živiš ali vjerojatno tamo imaju drugog proizvođača. Gle, utrogestan nebu spriječio pobačaj ako se on treba dogoditi (ako plod nije zdrav). Nisi se smirila sad već malo? U kojem si tjednu? Ja sam nakon kombiniranog probira u 11tj. puuuuuno lakše disala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •