http://www.iskon.hr/vijesti/page/200...9/0020006.html

Dvojici dječaka od 19 mjeseci i tri i pol godine tijekom tretmana u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici medicinske sestre vezivale su trakama ruke i noge za krevetiće!

Dvadesetsedmogodišnja M. H., majka najmlađeg dječaka čiju su obitelj novinari Glasa Istre posjetili u njezinu domu (izričito je zatražila objavljivanje inicijala), posvjedočila je da je 25. listopada osobno vidjela starijeg mališana tik do njenog sina R. D. kako u jakom i isprekidanom plaču bespomoćno leži povezanih ekstremiteta, piše Glas Istre.

"Tijekom današnjeg dana uz službeno očitovanje klinike obavit će se razgovori i preispitivanje postupaka dežurnog medicinskog osoblja", najavila je voditeljica odjela dr. Vlatka Mejaški-Bošnjak nakon zahtjeva pomoćnika ravnatelja klinike dr. Željka Cvjetka, koji upozorava da opisani tretman vezivanja ne odgovara standardnim postupcima koji se primjenjuju u klinici.

Najmlađe dijete primljeno je u Klaićevu nakon što je zbog paničnog noćnog straha završilo na Hitnoj pomoći u noći s 20. na 21. listopada. Kad je majka intervenirala kod mladog stažista tražeći objašnjenje za takav tretman, medicinar je tek slegnuo ramenima, uz opravdanje da izvršava naloge nadređenih. Sličnu priču o vezivanju ispričao joj je i njezin sin, nakon što je primijetila neobičnu iritaciju na desnom obrazu lica.

"Sin mi je rukicama pokazivao nogu koju mu je teta vezivala! Bila sam zgrožena jer sam prethodno osobno vidjela zavezano dijete kraj mojeg. Djeca u tom razdoblju života ne mogu izmišljati takve priče. Kada sam medicinsku sestru još u klinici priupitala odakle mom sinu crvenilo na obrazu, rekla je da je to nagriženo od smokija. Kao majka prepoznala sam da to nije od grickalica, već od flastera, što sam dala do znanja sestri, a ona se drsko obrecnula poručivši mi da pazim što govorim", ispričala je majka M. H., pitajući se kakvo bi liječničko opravdanje bilo moguće da se djeca u današnje doba vezuju za krevete.

U razgovoru u obiteljskom domu u okolici Zagreba majka u društvu dječakove bake ispričala je događaj od prošlog vikenda. U nedjelju je tijekom obiteljskog izleta dijete doživjelo strah. Vidjevši vrata kabine sljemenske žičare, počelo je plakati i paničariti. Naime, vrata žičare bila su bijele boje i gotovo identičnog oblika i nijanse kakvo je dijete zapamtilo – s Odjela neuropedijatrije u Klaićevoj, piše Glas Istre.

Kako je to tužno.
A dovoljan je samo stolac za roditelja pokraj bolesnog djeteta.