Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 416

Tema: Carski rez - razna iskustva molim

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam rodila carskim u 42 tjednu. Pukla mi je voda točno u 00.00 u Petak a bila sam narućena za carski u 08.00 isti dan. Išla sam na hitni jer mi je voda bila zelena, rodila u 00.50, probudila se u valjda 01. i nešto sitno i buncala 2 sata da gdje mi je dijete, sjećam se jedino, kad sam već dolazila k sebi, da je žena koja je jadna ležala pored mene u toj šok sobi ili šta li je, rekla: Ajme više kuka da gdje joj je dijete satima!
    Nisam imala nekih problema, s obzirom da sam ležala zadnjih 6 mjeseci trudnoće, al ono baš ležala - wc-krevet, mislila sam da će mi trebati mjeseci da uspijem stat na noge normalno. Kad ono 12-13 sati nakon sam se uzdigla sama, hodala valjda 20 sati nakon, i onda se oporavljala do neke pune snage mjesec dana, iako sam nosila i malog i dojila full time i sve. Još mi je doduše utrnut trbuh, dole onako oko ožiljka, ježi me na dodir, i ponekad kad mjenja vrijeme bole me mišići. Ali osim toga, sve je prošlo dobro.

Htjela bi sljedeći put imat neki super porod, doma uz neku laganu muziku, sa mm-em, i sve to. Ali me strah i brijem da će sljedeći put, ako dao Bog sve bude OK sa trudnoćom, opet bit carski Al ja sam u onoj skupini žena kojima je luksuz razmišljat o porodu, glavno da izguram i da se rodi živo i zdravo, porod i bolnicu i sve to moram prebolit i ostavit iza sebe.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Dobro je što si se uspjela izboriti za porod kakav želiš.
    Kada bi to barem svima i uvijek uspijevalo.
    X

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Miha, koliko shvaćam, za elektivni ne čekaju trudove niti taj prirodan početak poroda? Tj. kad krenu trudovi, onda je kategorija hitni? Ili su se nešto upgrejdali. Koliko sam shvatila, smisao elektivnog je da te ne uhvate trudovi, a ako već krene, onda je kateogrija hitni? MIslim, to, praksa po našim bolnicama? Tj. pitam isto što i Arya.

Arya, ne znam Odentove klasifikacije, ali mislim da bi onda tvoj rez išao pod hitni, a hladni je elektivni (po našim bolnicama, u ZG-u)?

hitni carski je kad je ugrožen život majke ili djeteta, kad je porod u punom jeku, ali negdje zašteka, kad plodna voda pozeleni i sl. pa postupaju po hitnom postupku.

ni jedan porod ne počinje fazom kada moraš tiskat, prema tome ako si u bolnici, imaš dogovoren carski, ali se ipak pričeka da dobiješ koji trud po meni je to i dalje elektivni, samo ne 'na hladno'.

kako mi je rečeno na SD-u to je kod carskog najbolja opcija, ali nije primjenjiva kod svakog slučaja (kod mene iz nekog razloga ne dolazi do prirodnog pokretanja poroda, a i ne smijem ući u trudove zbog jako stanjene stijenke maternice).

koja je točno razlika između 38. i 39. tjedna ne znam - rečeno mi je samo da su pedijatri suglasni oko toga da je dijete iza 39tj. ipak nešto zrelije nego ono tjedan dana mlađe i da se po njihovoj preporuci zbog toga po novom čeka.

drugi je slučaj kad porod krene ili postoje bilo kakvi problemi kod majke ili djeteta - tada se po novom ne čeka do 36tj. kao do sada već se dijete porađa već nakon 34tj. - tako mi je rečeno...

ps. da trudnoća ne mora trajati 40tj.onda ne bi toliko trajala. ako se spusti granica na 38tj., (jer kakva je razlika između 38. i 39.), zašto ju onda ne ismo spustili još više?
    mislim da je ipak najbolje koliko god jeto moguće pratiti prirodni tijek stvari - medicina i kirurgija nisu tu da bi ju zamijenile nego da bi 'uskočile kad priroda zašteka. ja sam za to da se čeka.

što se povezivanja s djetetom tiče - svakačast Odentu, ali ja sam rodila pa ne mogu ništa tvrditi o različitosti doživljaja kod carskog i vaginalnog jer imam iskustvo samo carskog, pa po čemu onda on izvodi svoje zaključke (eto malo materijala za debatu)?

rodila sam pod spinalnom anestezijom i vidjela i čula svoje dijete odmah, dojila ga 2 godine etc. i sve 5.
    no, slažem se da žene koje rađaju u potpunoj narkozi ostaju zakinute za dio doživljaja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kužim, znači, po novoj paradigmi, ne ulaziš u bolnicu u 39.-tom, nego u 40.-tom tjednu - znači, ne na 38+nešto, nego na 39 plus nešto i čeka se početak trudova za elektivni? Ako to padne noću - onda kod dežurne ekipe ili kako? Samo pitam.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kužim, znači, po novoj paradigmi, ne ulaziš u bolnicu u 39.-tom, nego u 40.-tom tjednu - znači, ne na 38+nešto, nego na 39 plus nešto i čeka se početak trudova za elektivni? Ako to padne noću - onda kod dežurne ekipe ili kako? Samo pitam.
    a čuj, ne postoje dva identična slučaja. mislim da je porod ipak malo prekomplicirana stvar da bi se za svaki slučaj primijenio isti obrazac... (pod komplicirana mislim na to da previše faktora utječe na njegov tijek). to je ipak nešto o čemu treba raspravljati od slučaja do slučaja.
    meni su dane opće natuknice i smjernice - sažete u tih nekoliko rečenica koje sam ranije napisala.
    sve ostalo, do trenutka kada primim svoju bebu u ruke, podložno je promjenama...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Thnx, očito su onda promijenili i za elektivni ide u 40.-tome, a ne u 39., kako su prije radili.

Arya avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

išla sam danas napraviti cervikalni bris pa sam pitala usput doktoricu da li se može napraviti CR kada počnu trudovi (in-labour-non-emergency c-section), ali mi je rečeno da se to na SD ne prakticira i praktički je nemoguće dogovoriti. to mora biti dogovoreni carski rez. jedino ako ih beba zezne i trudovi krenu prije, pretpostavljam.

zbedirala sam se jako. čini mi se da imam izbor između dva zla: induciranog vaginalnog poroda i dogovorenog hladnog carskog reza i grozim se i jednog i drugog.

sad idem plakati, a onda se moram psihički pripremiti za to sve što me čeka.

jedino ako beba učini okret i skroz promjeni rasplet ove priče, naravno...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, Arya, ne znam što ti reći a da ne pokrenem neku lavinu diskusija... Najbolje reći drži se i bit će sve OK, a kasnije će ti to možda sjesti na drugačiji način - to što te sada plaši. Držim palčeve da se beba okrene i bude onako kako si planirala, ako i ne bude, bit će sve OK.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.02.2011. at 15:49

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Poz, evo da ti pobliže opišem iskustvo svog carskog reza, imala ga zbog nemogučnosti širenja zdjeličnih kostiju,rodila sam 2009 g u Varaždinskom rodilištu i imam samo riječi pohvale jer doktorski tim je bio jako ljubazan, pažljiv i stvarno oporavila sam se u najkraćem roku, dobila sam spinalnu anesteziju tako da sam za vrijeme carskog bila posve prisebna trajao je nekih 45 min u globali, jedan dan provela u krevetu a već drugi dan me digli i normalno dojila dijete, presvlačila i funkcionirala ko da ništa nije bilo, nikakvih bolova nisam imala i da sad imam mogućnost pošto sam trudna i drugo dijete bi išla rodit carskim rezom..

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mislim da nemaš razloga za tugovanje zbog 'hladnog carskog'. Ako već moraš na carski bolje da je 'hladan' nego u trudovima. Iskreno, ne razumijem taj termin 'in-labor'. Koliko ja kužim, postoji planirani (elektivni) i hitan CR, ne i nešto između. Mislim da doktori znaju zašto to rade i izvode CR pod trudovima samo kad je teška nužda i ugroženost majke/bebe u pitanju - znači hitnoća. Nisam 100% sigurna, ali pretpostavljam da je sam zahvat puno rizičniji i kompliciraniji ako se izvodi kad maternica ima kontrakcije, nekako mi se čini logično. Doživjela sam hitni CR i nije baš ugodno iskustvo.

Arya avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ne, postoji i takozvani "in-labour non-emergency c-section"
    pričeka se početak trudova (odnosno bebin signal da je spremna za porod) i onda se radi carski rez - to je najbolje za bebu jer bude izložena hormonima koji potpomažu sazrijevanje njenih pluća. (bebe rođene carskim rezom imaju veću vjerojatnost da će imati probleme s disanjem.)
    osim toga, dojenje se lakše uspostavlja jer naviranje mlijeka zna kasniti kod žena koje rode hladnim CR.
    Posljednje uređivanje od Arya : 25.02.2011. at 03:10

valentine avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Arya prvotno napisa Vidi poruku
    ne, postoji i takozvani "in-labour non-emergency c-section"
    pričeka se početak trudova (odnosno bebin signal da je spremna za porod) i onda se radi carski rez - to je najbolje za bebu jer bude izložena hormonima koji potpomažu sazrijevanje njenih pluća. (bebe rođene carskim rezom imaju veću vjerojatnost da će imati probleme s disanjem.)
    osim toga, dojenje se lakše uspostavlja jer naviranje mlijeka zna kasniti kod žena koje rode hladnim CR.
    Upravo ovakav CR sam ja imala (nisam znala da se tako zove).
    Beba je bila okrenuta na zadak u stavu nožicama, 4020 g teška, pupkovina omotana oko vrata. Na redovnom pregledu CTG-om ustanovljeni trudovi. Odmah zaprimljena u bolnicu, međutim, trudovi su stali. Bila sam 37+4. Ostavili su me u bolnici da čekam porod (CR), odnosno čekali su se moji trudovi da bi se napravio CR ili da uđem u 39 tj.
    CTG se radi ujutro, popodne i navečer.
    Rodila sam sa 38+1 pod totalnom anestezijom. Digla sam se nakon 24 sata (kad su mi skinuli kateter). Bolilo je jako ali podnošljivo. Kad su nudili sredstvo protiv boli, ja sam uzela, nekad sam i sama zatražila.

Za mene najgori dio tog poroda je bio što sam bebu vidjela tek nakon 30 sati. No, bez obzira na to, dojenje smo uspostavili bez ikakvih problema, isključivo dojila 6 mj. a evo, nadam se da će još duuugo.
    Išle smo doma peti dan.
    Uglavnom, oporavak mi je bio jako brz, mogu čak reći puno brži nego prvi, vaginalni, uz kojeg sam dobila i sve bonuse (prokidanje vodenjaka, širenje zdjelice rukom, drip, epi ....) iza kojeg nisam mogla doći k sebi dobra tri tjedna

Na kraju, moram priznati da mi je ovaj drugi porod CR u puno ljepšem sijećanju od prvog vaginalnog
    Posljednje uređivanje od valentine : 25.02.2011. at 08:20

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja imam jedno pitanje.. sa carskim rezom sa spinalnom anestezijom, je li ti daju ikakve sedative ili neki 'koktel' droge da nisi skroz svjesan svega? Meni je nezamisljivo da ja, u potpuno svjesno stanje, moram slušati te zvukove i 'znati' da mi režu trbuh, maternicu, itd...

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa ako ti je nezamislivo tražiš opću. Spinalna i ide da budeš svjestan. Nemam lično iskustvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj riba26 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam jedno pitanje.. sa carskim rezom sa spinalnom anestezijom, je li ti daju ikakve sedative ili neki 'koktel' droge da nisi skroz svjesan svega? Meni je nezamisljivo da ja, u potpuno svjesno stanje, moram slušati te zvukove i 'znati' da mi režu trbuh, maternicu, itd...
    Večer prije na SD-u daju ko želi apaurin, ali svega si svjestan, ali nije ti bed. Imaš topic "tehnički opis carskog reza na SD-u", odlično je sve pisano.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Oba poroda bila su mi carski rez. Prvi totalna, drugi spinalna anestezija. Spinalna mi je puno bolja, potpuno si svjestan, ništa ne osjećaš (bol) iako se osjeća i čuje 'čupanje, natezanje, rezuckanje' . Iz mog iskustva spinalna je puno bolja opcija. Mogla sam sve vidjeti (zrcalna rasvjeta), nisam gledala sve, samo najzanimljivije - izlazak bebe. Bilo je super, ništa traumatično, i danas se rado prisjećam.

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ina - hvala za info! našla i pročitala... i dalje nisam ništa vidjela da ti daju nešto da ti malo zamuti misle. onda valjda ne daju?

ja sam prvi put rodila bez ikakve droge, prirodno, i to je bilo iskustvo samo tako - jako, jako bolno i nimalo ugodno. muž nije mogao bit kraj mene jer ne daju, a nije ni nitko drugi bio blizu do samog tiskanja (jer je bilo puno prometa pa sam bila u jednu sobicu do rađaone).
    drugi put sam rodila hitno na carski pod općom jer sam imala nesreću gdje sam pala sa velike visine... to je prića sama za sebe...
    ovaj treći put bi stvarno voljela imati ljepše iskustvo i kad već moram na carski, ciljala sam na spinalnu zbog toga što je kao bolje za bebu i možeš ju odmah vidjeti... ali bojim se posljedice te spinalne (jeli moguće imati problema sa kičmom kasnije?) i strašim se samog pomisao da ću bit budna i znati da me režu i šivaju dok sam budna, a uz to svi kažu da vidiš bebu samo par sekundi... malo me peče savjest, ali mislim da ću ipak ja pod opčom opet.....
    Posljednje uređivanje od riba26 : 23.07.2011. at 14:46

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo svježe iskustvo staro 10 dana nakon mog drugog carskog: opet jako brzi oporavak,već 3. dan sam letala po babinjačama, a 4. dan na izlasku sam bila ko nova, još lakše se bilo dignuti prvi put iz kreveta nakon 24-satnog ležanja, više me boluckalo stezanje maternice prilikom dojenja.Kažu da je tako inače da više boli one koje nisu prvorotke.Nije to neka veliak bol al osjeti se.

Imala sam spinalnu ništa nisam osjećala, ni vidjela jedino što sam čula je bilo to rezanje,dr. mi je jako lijepo sredio šav, pa iako mi je to drugi carski fino izgleda.

e da, i jedna velika razlika u odnosu na prvi carski je taj što sam sad bila puno svježija i odmornija jer me nisu kao prošli put iscrpili s 22-satnim porodom pa onda hitni carski.To je bila ogromna razlika. Ne trebam ni napomenuti da je bilo sugestija na SD da probam VBAC (čak je povjerenstvo trebalo odobrit) ,al nisam se dala uz moje 3 indikacije za carski, i dobro da nisam jer je glavica od malenog bila još većeg promjera od Leonine. Inače sve do dan prije pororda nisma znala jel idem na carski ili ne, to me izludilo.
    A car mi je bio 6 dana prije termina, s čim sam zadovoljna jer sam htjela što bliže terminu.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

rodila sam prije 20 dana spinalnim cr. prekrasno iskustvo, bebice su jako brzo došle na svijet (minuta razlike među njima) a čuti njihov plač i poljubiti ih je nešto savršeno. nakon što sam ih cmoknila bila sam u tako blaženom stanju da mi nije palo na pamet misliti šta doktori rade, jel me šiju... najneugodniji dio poroda je bilo stavljanje katetera.

oporavak nije bio tako bajan iako sam se oporavljala svemirsku godinu brže od cimerice u općoj. u splitu je zeznuto što je rooming in, pa ako se ne možeš pomaknuti od bolova prva 3 dana a sa svake strane kreveta imaš bebicu koja plače i treba te, a ti se ne možeš maknuti, to je već pakao svoje vrste, pogotovo sa sestrama na odjelu "carica" koje bi komodno mogle dobiti radno mjesto u guantanamu.
    plus - ugnjojili su mi se punti pa zadnjih tjedan dana hodočastim dr-ima da mi reckaju, istiskuju gnjoj...
    al ja sam valjda jedna od rijetkih sretnica kojoj se ugnjoje punti...

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

o draga Pinky, i ja sam bila ta "sretnica" kojoj su se punti ugnjojili, pa sam dan nakon izlaska iz bolnice zavrsila na hitnoj. dobro sta me nisu ostavili u bolnici, stala sam plakat na hitnom prijemu da necu ostati, kako Ivan nije mogao bit s menom jer ne dojim.i tako sam "hodocastila" punih misec dana, svako drugi dan njima na previjanje i istiskivanje gnjoja i onaj dan kad nebi isla u bolnicu, patronazna mi je dolazila to "sredivati"
    a sestre........ cccc ... ja nemam komantara....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znači samo se nama iz splita punti gnjoje?

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a kako mi se cini, tako je. ipak mi nije jasno kako se to dogodi, i isto mi nije jasno da za onih 6 dana dok sam ja bila u bolnici nitko nije pogledao rez, tek onaj dan kad smo izlazili skinuli mi punte , rekli sve je ok , mozete doma.
    mislim da to ipak nije bas dobro, mogu u tih 6 dana dok se stoji u bolnici koji put nam pregledat sav, vjerojatno nebi doslo onda do gnjojenja

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

U bj su svaki dan gledali rez ujutro na viziti i previjali..svih 7 dana kojih moras lzat tamo..

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ni u Zd ne gledaju uopće rez ni punte. Ne kužim zašto?

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ni meni nija nikako bilo jasno zasto ne gledaju ni rez ni punte.
    jedno jutro za vrime vizete sam upitala sestru dali ce nam to netko pogledat, a ona meni na to da nema potrebe, da je sve to dobro, da se to ne smi dirat kako mi to mislimo.
    i eto, pogledali su mi samo onaj dan kad su nas otpustali doma, skinuli konce i to je bilo to. ipak, mislim da su koji put pogledali, da se nebi ugojilo.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ček, kako to, ne smije se? pa ne mora ih nitko dirati, ali mogu, i oraju ih POGLEDATI.
    meni su u vinogradskoj 2X dnevno gledali šavove

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

babyboys i meni bi bilo nekako normalno da bar pogledaju rez.ne moraju dirat
    ali eto, nitko mi nije gledao niti upitao ista u svezi toga, ni dali boli ni dali sta curi.. ama bas nista. tek kad su nam otpustali kuci

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Meni su u Petrovoj 2 X gledali, jednom previli i to prilikom skidanja katetera. Na dan izlaska povadili konce i to je bilo to.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne znam jesam li negdje već napisala, pa ću opet
    Imala sam dva carska reza. Oba na hladno.
    Prvi je oporavak bio teška muka, a prvo ustajanje nakon cr-a i dan danas pamtim kao jedan od najgorih trenutaka u svom životu.
    Drugi oporavak je bio pljuga, ustala sam i šetala bez muke, bolova skoro nije ni bilo (uzela sam valjda sve skupa tri tablete protiv bolova nakon operacije), drugi dan sam prala kosu i sve oko bebe radila sama.
    Ako nekom znači - prvi je porod bio u Rijeci, drugi u Varaždinu. Navodno je metoda iz Varaždina drugačija, a kakva je da je - meni je stoput bolja. Da opet rađam carski, ne bih nigdje nego u VŽ.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A s ove strane bare uvaljaju i neki koktelcic od kojeg, navodno, nisi bas skroz priseban. Uglavnom, ukupna brojka od dvije cure za koje znam da su rodile pod spinalnom kaze da je to sve skupa nesto prestrasno. Niti jedna nije bila u stanju primiti bebu od nekakve treskavice koja je, opet navodno, neizbjezna stvar. Objema je bilo i poprilicno mucno (pa kad kazes da ti je mucno, onda uvaljaju jos neku intravenoznu magiju).

Brrr.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

treskavica je neizbježna nakon carskog, ali neš ti problema. treseš se ko prut, pobacaju po tebi popluna i nakon uru vrimena se ne treseš.
    tresle smo se i mi sa spinalne i one sa opće.

a to negledanje punata u splitu, to je strašno. meni je izvadila punte 6. dan i na 2 mista koja su mi se poslije ugnjojila i koja su me tada zabolila dok je vadila samo je komentirala - ovde se malo slijepilo.
    pa mi je stavila gazu, zalipila i rekla da ne diram opet ništa 2-3 dana.
    treći dan kad sam makla gazu ta dva mista su bila toliko ugnjojena da su punti bili ko palac debeli i puni gnjoja.
    nikakve upute o "održavanju" mi nisu dali. a napisali u otpusnom da jesu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam imala treskavicu nakon vaginalnog poroda.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja i nakon vaginalnog i nakon carskog

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam imala 'treskavicu' tijekom (neuspjelog) pokušaja vaginalnog poroda nakon kojega sam rodila carski (spinalna). Tresla sam se cijela i ja i kobila na kojoj sam ležala .Povišena temperatura nakon bilo koje operacije je normalna. Ja sam nakon oba carska imala povišenu temperaturu danima nakon poroda. To sam u bolnici rješavala Voltarenom, a kod kuće Lupocetom (paracetamol). Normalno je da te ulovi 'treskavica' kod naglog rasta temp. A što se šavova tiče, ne diraju, a pogledaju prije otpusta. Prvi put mi je šav 'curio' (nije bio gnoj) - i tako mjesec dana, nikako da zaraste. Redovito mi je previjala patronažna sestra, nisam se mogla tuširati, užas. Srećom, nije se zakompliciralo. Drugi carski je zašiven nekom drugom tehnikom (jedan dugačak konac koji je 'proheften' preko cijelog reza) tako da nije moglo ništa puknuti i sve je bilo ok. Taj šav je navodno neki 'moderniji'.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Joj, meni je ta treskavica bila koma - imala sam osjećaj da ću past sa stola

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

drndalica, koja bolnica? jer ja sam taj "moderan" šav u jednom komadu dobila 2006.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam imala treskavicu nakon CR već za vrijeme i bilo mi je tako neugodno. mislila sam da nisam normalna.
    prije drugog CR anesteziologica mi je rekla da ipak jesam normalna i da se to događa zbog stresa, šoka (u mom slučaju) i same anestezije.

sa šavovima nisam nikad imala problema. niti su curili, konce nije trebalo vadit, nikad me nisu bolili, promjene vremena ne osjetim.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Drndalica - kako se nisi mogla tusirati? ja sam imala carski '99 i isla pod tus odmah drugi dan ujutro (24 h nakon carskog), stavili su mi neki vodonepropusni flaster i dali mi ih jos 20-ak za doma. Tusirala sam se svaki dan. A taj 'moderni' sav sam ja imala vec '99 i danas, nakon 12 godina, se vise ni ne vidi . Jesu ti rezali ili razmicali misice?

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

pa valjda zbog ugnojene rane se nije mogla tuširati.

moj šav se vidi minimalno nakon 5 godina, ne reagiram na vremensku prognozu, ali reagira onaj od epi star 10 godina

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja se još ne smim tuširat zbog ugnjojene rane. a u st-u nema tuširanja nakon cr bar dok ne pođeš doma

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

iridana2666
    Drndalica - kako se nisi mogla tusirati? ja sam imala carski '99 i isla pod tus odmah drugi dan ujutro (24 h nakon carskog), stavili su mi neki vodonepropusni flaster i dali mi ih jos 20-ak za doma. Tusirala sam se svaki dan. A taj 'moderni' sav sam ja imala vec '99 i danas, nakon 12 godina, se vise ni ne vidi . Jesu ti rezali ili razmicali misice?
    Nisam se mogla tuširati jer bi smočila ranu (imala sam samo običnu gazu). Nikakav vodonepropusni flaster nisam dobila što mi je i logično, nekako mi se čini bolje da koža ipak 'diše' i lakše zarašćuje. Ne znam što su mi radili sa mišićima, taj dio operacije nisam baš pomno promatrala (samo bi bacila 'škic' tu i tamo).

babyboys drndalica, koja bolnica? jer ja sam taj "moderan" šav u jednom komadu dobila 2006
    Oba poroda KBC Rijeka
    Prvi 2006. hitni carski, totalna anestezija, 'običan', starinski šav, meni osobno je ružno izgledao, ali nije da sam vidjela druge da bi mogla objektivno usporediti.
    Drugi 2011. , carski, spinalna, moderan šav - ne bi niti znala da se doktor nije pohvalio kako je 'picajzla' i voli obaviti posao 'uredno' , i kako mi je 'ušminkao' šav preko starog reza i koristeći ovaj put moderniju tehniku

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Evo i mog iskustava...Rodila sam treće dijete na carski rez, pra dva poroda su bila prirodana, i prošla bez ikakvih problema, no treće dijete je bilo na zadak simplex, mislim da se tako piše, kada su i glava i noge okrenute prema pluima a samo guza prema dole. Doktorica me poslala u petak naveće u bolnicu jer je dolazio vikend a termin je bio u nedjelju. Cijeli vikend sam se znojila slušajući iskustva žena koje su ležale na patologiji i osjećala sam se užasno, nije bilo ni jednog jedinog truda i pitala sam se cijelo vrijeme šta ja radim ovdje??? No u ponedjeljak ujutro u 6h pukao mi je vodenjak i trudovi su krenili jedan za drugim i ja sam se pod hitno našla u rađaoni. Pošto je na mjerenju beba bila velika preko 4 kg i zbog njenog položaja doktori su mi odmah predložili CR. Iskreno jedva sam čekala da dijete izvade na bilo koji način jer je beba i nogama i glavom gurala prema pličima i imala sam osjećaj kao da će ma mali alien iskočiti iz pluča. Jedva sam čekala da me uspavaju jer više nisam mogla ni do daha doći. Kad sam se probudila idjela sam da je sve trajalo manje od pola sata, sestre u šok sobi su mi javile da je sve dobro prošlo da sam rodila zdravu curicu. Nakon 10 minuta i suprug me posjetio i rekao kako imamo lijepu djevojčicu. Mislim da mi je to u tom trenutku bila najveća sreća i da nisam žalila što se nisam prirodno porodila jer tko zna šta bi se sve dogodilo da sam išla prirodnim putem. Ja zbog toga nevolim svoje dijete manje nego ono dvoje što sam prirodnim putem rodila.
    Ja imam odlična iskustva s doktorima (Osječka bolnica) i mislim da bi trebala slušati njihove savjete, ako te možda strah od njihove odluke uvijek možeš zatražiti drugo mišljenje ili čak i treće...SRetno )

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ja se još ne smim tuširat zbog ugnjojene rane. a u st-u nema tuširanja nakon cr bar dok ne pođeš doma
    x

to mi je strasno kako se ne mozemo , tj, ne daju da se tusiramo. i eto, na kraju su se i meni punti ugnjojili pa je to trajalo nekih misec dana. i dok bih dolazila u bolnicu na previjanje, jos bi mi oni tamo napomenuli da se ne tusiram da nebih smocila rez.
    Posljednje uređivanje od bambus99 : 14.08.2011. at 00:50

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ove moje frendice koje su prekobarno rodile carskim nisu ni imale savove, vec nekakav flaster.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni nije žao što sam rodila cr niti smatram da sam uskraćena za nekakv roditeljski moment zbog toga. imala sam predivan porod sa spinalnom anestezijom, čula bebice, cmoknila ih obje kad su izašle (najdivniji moment na svitu) i obe su mi bile na sisi nakon manje od sat vremena u šok sobi, skoro cijeli sat, dok me obje nisu zakakile pa su ih makli. jedna mi je spavala na sisi, druga je dojila i ne smatram da sam jadna što porod nije bio vaginalan ili da sam nešto carskim izgubila.
    dapače, dobila sam dvije zdrave predivne curice.
    o cr u općoj neću niti mogu raspravljati.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam isto imala cr u Varaždinu, oporavak je bio ultra brzi i laki
    Rez se gledao, čistio i previjao svako jutro i nakon tuširanja npr.
    tresavicu nisam imala

Pinky
    Posljednje uređivanje od kahna : 30.08.2011. at 23:38

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    o, ima, samo se trebaš znat snaći - ja sam plastičnu vrećicu nalijepila preko gaze. naravno da se tijekom tuširanja gaza smočila, pa sam otišla sestri da mi je promijeni. usput mi je i očistila ranu, što je u splitu teški luksuz za dobit.

dvije muhe jednim udarcem

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure,

o kakvim ste vi koncima pričale???? ja sam rodila na SD 2009. i sad u 2011. oba carska i nikad ni nikakve konce nisu vadili, valjda je to ta moderna metoda rez izgleda super.

i na SD obavezno previju šav tamo negdje 2-3 dan nakon poroda i stave čistu gazu. meni su također promijenili kad mi se odljepila ona traka što drži gazu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pošto sam ja postavljačica ove teme, a nisam se dugo javila, evo da opišem tehničke detalje oko CR-a u Vž, 2010.
    Pošto sam nekoliko dana prije ležala tamo na patologiji, imala sam dogovoren CR. Ujutro sam dobila klistir, brijanje i onda su me vodili u rađaonu. Tamo sam bila priključena na CTG, dobivala infuziju i imala kratak razgovor s anesteziologicom. Kada su mi stavili kateter, vodili su me u salu. Sve je išlo jako brzo, skinuli su mi spavaćicu, posjeli na stol, dali najprije jednu injekciju u leđa, zatim i drugu (imala sam spinalnu). Ta druga me je dosta zaboljela, ali je u sekundi djelovala - osjetila sam kao da mi po nogama netko polijeva toplom vodom. Polegli su me na stol, mjerili tlak, preventivno davali antibiotik i dali su mi kisik da se malo umirim. Osjetila nisam apsolutno ništa, osim drmanja stola kada je dr. vadio malog van. Mislim da je šivanje najduže trajalo. Nakon 3-4 sata počeo se vraćati osjet u nogama. Drugi dan ujutro su me podigli na noge i nakon tog prvog puta sam se sama dizala i odlazila na wc. Važno je da kad se prvi puta dignete na noge da se pokušate odmah uspraviti, što je zbog bolova dosta teško, ali je važno da dalje ne bi hodale pogrbljeno. Išla sam kući 3. dan nakon cr-a na vlastiti zahtjev i odgovornost, samo zato jer mi je beba bila odmah po porodu prebačena na KBC Rebro.
    Konce sam dobila koji se sami raspadaju, došla sam nakon tjedan dana na kontrolu i to je to.Jedino sam imala neuobičajenu nuspojavu - strašne bolove u leđima, i to negdje 4. dan nakon poroda, a trajali su oko 3 dana. Bolovi su bili toliko jaki da ni trudovi, ni bolovi nakon reza ni išta slično što sam prije proživjela se ne mogu s time usporediti.
    Zaključak: žene, nije bitno na koji način donosite svoju djecu na ovaj svijet. Naravno, prekrasno je ako je sve zaokruženo jednom lijepim, što prirodnijim porodom. Ali nažalost sam shvatila da to uopće nije važno. Važno je da su djeca zdrava. Zato se ne zamarajte ako morate iz nekog razloga na carski rez, a želite prirodni porod. Ja sam svoje dijete vidjela na 3 sekunde i već su ga odnijeli. Na ruke sam ga primila tek nakon 3 tjedna. I to sve ne umanjuje našu veliku uzajamnu ljubav i povezanost, a da ne kažem da je moj sin, uza sve što je prošao i prolazi jedno bistro, veselo i posebno dijete.

Stranica 5 od 9 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •