Smajlić, vjerujem da ti je košmar u glavi nakon svega što si pročitala za i protiv vaginalnog poroda u slučaju zatka, ali srećom imaš još dosta vremena dopustiti sebi da razmotriš sve opcije i doneseš odluku koja će tebi biti ok. meni se ovako iz brzopoteznog čitanja tvojih postova čini da ti nisi još uvijek ništa odlučila. i mislim da je to dobro jer ti treba vremena da se pripremiš na ovu neočekivanu situaciju. nitko se samo tako ne odlučuje za ozbiljnu operaciju bilo koje vrste. super je da se raspituješ i informiraš jer to ti može biti od velike koristi iako ti možda neće niti trebati.
sigurna sam da si već podosta pročitala na ovu temu ali ti želim skrenuti pažnju na nekoliko stvari (od kojih vjerojatno neke već znaš).

zadak nije indikacija za carski već je to dobar izgovor neiskusnom osoblju. i to nije ništa neobično, jer otkako su se porodi preselili u rodilišta i iz jednog prirodnog procesa pretvorili u medikalizirani i rutinizirani postupak, zadak je postao bauk. razmisli o tome da ostaviš sve opcije otvorene i da odabereš rodilište u kojem je osoblje ok s vag. porodom na zadak (pa makar ti možda završila na CR). mislim da ti ovo može pomoći da se malo opustiš i riješiš neke dileme.

što više razgovaraj s osobama u koje imaš povjerenje o tome kako se osjećaš i kakav bi porod htjela, o svojim strahovima (ako ih imaš), šeći u prirodi, uz vodu, daleko od gradske vreve, razgovaraj s bebom ali je nemoj ninašto nagovarati, pričaj joj o tome kako se osjećaš zbog zatka, zbog porođaja kakvog nisi priželjkivala...ako ti sve ovo zvuči kao bapske priče, nemoj ništa od toga raditi. nađi neke svoje druge načine za opuštanje i otpuštanje napetosti.

mfo je gore spomenula moxa štapiće i homeopatiju. razmisli i o tome. možda ti pomogne, a štetiti ne može. ako se desi da dijete i dalje ostane u položaju zatkom dobro je znati da se može dogoditi da se okrene dan, dva pred porod ili čak u samom porodu. zbog svega ovog, ali i zbog bezbroj drugih razloga predlažem da razmisliš o tome da, ako carski bude tvoja jedina opcija, onda bude carski nakon što porod već krene trudovima ili pucanjem vodenjaka. tako ćeš izbjeći neke od rizika hladnog carskog (nezrela djetetova pluća i s tim povezane respiratorne probleme, veća vjerojatnost za odvajanjem (zbog inkubatora ili posebne njege), poteškoće s uspostavom dojenja...) i povećati šanse da ti carski (ukoliko stvarno bude potreban) ipak ne ostane kao jako ružna uspomena.